Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 16:44

Νέα Ζηλανδία: Πέθαναν πάνω από 200 μαυροδέλφινα που είχαν εξοκείλει στο απομακρυσμένο νησί Πιτ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε χθες την κατάσταση και πραγματοποίησε ευθανασία στα επιζήσαντα κητώδη

Η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι πέθαναν και τα 240 μαυροδέλφινα (pilot whales) που είχαν εξοκείλει στο απομακρυσμένο νησί Πιτ, τρεις μόλις ημέρες μετά τον θάνατο 250 φαλαινών σε μια παραλία στο γειτονικό νησί Τσάταμ.
Ο Ντέιβ Λάντκουιστ, τεχνικός σύμβουλος θαλάσσιας ζωής στο Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, ανέφερε σε χθεσινό email του ότι μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε χθες την κατάσταση και πραγματοποίησε ευθανασία στα επιζήσαντα κητώδη. «Αυτή η απόφαση ποτέ δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η καλύτερη επιλογή», εξήγησε ο Λάντκουιστ.
Η υπηρεσία προστασίας θαλάσσιων ειδών δεν επιχειρεί να επιστρέψει στη θάλασσα τα κητώδη που έχουν εξοκείλει στην περιοχή εξαιτίας του κινδύνου τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ίδια, πρόσθεσε ο Λάντκουιστ.
Ο Ντάρεν Γκρόβερ, ο γενικός διευθυντής στην φιλανθρωπική οργάνωση Project Jonah, που ασχολείται με κητώδη που εξοκέλλουν, σημειώνει ότι δεν υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι στην περιοχή για να βοηθήσουν ώστε να μεταφερθούν τα μαυροδέλφινα πίσω στη θάλασσα.
Η Νήσος Πιτ και η Νήσος Τσάταμ συνθέτουν το αρχιπέλαγος των Νήσων Τσάταμ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 840 χιλιομέτρων από την ανατολική ακτή του Νότιου Νησιού της Νότιας Ζηλανδίας.
Στο Τσάταμ υπάρχουν περίπου 800 κάτοικοι και μόλις 20 στο νησί Πιτ.
Οι λόγοι που εξοκέλλουν τα κητώδη παραμένουν άγνωστοι.

250 pilot whales have beached themselves in New Zealand, just days after the deaths of 215 other whales - NZ Herald pic.twitter.com/yR3AiV1WWj

— BNO News (@BNONews) October 10, 2022
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 11:42

Σχετικά Άρθρα

  • Κέρκυρα: Νεκρά δελφίνια στην παραλία της Αχαράβης - Συναγερμός στο Λιμενικό και τον δήμο
    Κέρκυρα: Νεκρά δελφίνια στην παραλία της Αχαράβης - Συναγερμός στο Λιμενικό και τον δήμο

    Δύο νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν σε παραλία της Κέρκυρας, ενώ ένα τρίτο κατάφερε να σωθεί και να επιστρέψει στη θάλασσα.

    Για τα νεκρά δελφίνια ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με την αντιδήμαρχο Σπυριδούλα Κόκκαλη να κάνει και σχετική ανάρτηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το kerkyrasimera.gr.

    Η ανάρτηση της αντιδημάρχου

    «Νεκρά Σταχτοδέλφινα στην Αχαράβη: Ένας Συναγερμός για τη Θαλάσσια Ζωή

    Σήμερα, στην παραλία της Αχαράβης-Αλμυρού, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ανησυχητική κατάσταση, καθώς δύο σταχτοδέλφινα (#Grampus_Griseus) ξεβράστηκαν στην ακτή, ενώ ένα ακόμη παρατηρήθηκε να κολυμπά κοντά στην περιοχή.

    Ως Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος πιστεύω ακράδαντα πως οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την υγεία του περιβάλλοντος και την οικονομική ευημερία της περιοχής μας.

    Η θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την οικολογική σταθερότητα. Η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της αλιείας, του τουρισμού και άλλων τομέων που εξαρτώνται από τη θάλασσα.

    Η παρουσία ή η απουσία θαλάσσιων ειδών μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη παρέμβαση. Δυστυχώς, οι παράγοντες όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση απειλούν αυτά τα οικοσυστήματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δράση.

    Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την προστασία αυτών των ζωντανών οργανισμών και των οικοτόπων τους. Σας καλώ να αναλάβουμε όλοι από κοινού την ευθύνη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε θαλάσσιο ζώο σε ανάγκη, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα με τις αρμόδιες αρχές ή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα.

    Ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την πλούσια θαλάσσια κληρονομιά μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά
    Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά

    Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά όχι μόνο καταπίνουν, αλλά και εισπνέουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνέουν αυτά τα σωματίδια, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συνέλεξαν τον εκπνεόμενο αέρα από τον φυσητήρα τους.

    Και τα 11 δελφίνια που εξετάστηκαν εμφάνισαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One την Τετάρτη (16/10).

    «Αυτό αποδεικνύει αυτό που έχουν διαπιστώσει και άλλοι ερευνητές, ότι τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται με τον αέρα βρίσκονται παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.

    Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιλάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.

    «Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που εισέπνεαν τα δελφίνια ήταν από πολυεστέρα, είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια αποβάλλονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».

    Πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά τα δελφίνια

    Τα μικροπλαστικά, που συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες (όπου έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν βλάβες και φλεγμονές), ο εγκέφαλος, και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, ενώ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουν περάσει και στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν και να εισπνέουν μικροπλαστικά από τον αέρα.

    Τα δελφίνια, με τη μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    «Μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη πνευμονική χωρητικότητα και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, οπότε ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η έκθεση σε μικροπλαστικά στα θαλάσσια περιβάλλοντα, ακόμη και για τα ζώα που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

    Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των εισπνεόμενων μικροπλαστικών στην υγεία των δελφινιών και άλλων θαλάσσιων και ανθρώπινων οργανισμών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Στο 100% ο καθαρισμός του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια
    Στο 100% ο καθαρισμός του Παγασητικού από τα νεκρά ψάρια

    Στο τελικό στάδιο καθαρισμού του Παγασητικού Κόλπου από τα νεκρά ψάρια που ξεβράστηκαν στην περιοχή, βρίσκεται η περιφέρεια Θεσσαλίας.

    Μετά την συγκέντρωση συνολικά 270 τόνων νεκρών ψαριών, οι ακτές έχουν καθαριστεί σχεδόν πλήρως.

    Σε ισχύ παραμένει, όμως για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση κολύμβησης, καθώς αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα από τα δείγματα νερού.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η απαγόρευση ενδέχεται να αρθεί σύντομα, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, εφόσον το επιτρέψουν οι αναλύσεις του ΕΟΔΥ.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Μαγνήτης για καρχαρίες τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
    Μαγνήτης για καρχαρίες τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό - Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

    Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή από τα νεκρά ψάρια στα νερά του Παγασητικού - «Το επόμενο που θα δούμε είναι φυσικοί θηρευτές όπως καρχαρίες»

    Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στα νερά του Παγασητικού, που καλύπτονται από νεκρά ψάρια. Ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου συνεχίζεται με κάθε μέσο, με τις Αρχές να έχουν τοποθετήσει και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά, λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό Κόλπο, για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών έως ότου τα περισυλλέξουν.

    Οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε αρκετές παραλίες, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη, με επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για προσέλκυση επικίνδυνων θηρευτών από τα νεκρά ψάρια.

    «Θέλουμε να αποφύγουμε να δούμε επίθεση σε άνθρωπο»

    «Αφού βρεθήκαν ήδη νεκρά ψάρια, και δεν είναι λίγα, αυτή τη στιγμή το επόμενο που θα δούμε είναι φυσικοί θηρευτές που τρώνε τα νεκρά ψάρια: Λίγα είδη καρχαριών, όπως ο Μακ, ο λευκός καρχαρίας και θέλουμε να αποφύγουμε να δούμε επίθεση σε άνθρωπο», είπε ο θαλάσσιος βιολόγος Χρήστος Τακλής.

    https://www.megatv.com?p=1652306

    Υγειονομική βόμβα

    Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, επισημαίνει πως θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθούν τα ψάρια, τα οποία αποσυντίθεται μέσα σε διάστημα 5 ημερών. «Όταν τα ψάρια σαπίζουν αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, χωρίς να συζητάμε για κολύμπι. Η μόνη λύση για την εξαφάνιση του προβλήματος είναι η καύση σε αποτεφρωτήρες» ανέφερε ο κ. Φυτιάνος και πρόσθεσε πως η μόνη λύση για να μην υπάρχει ασυνεννοησία, μεταξύ των εμπλεκομένων για το ζήτημα των αρμοδιοτήτων είναι να υπάρχει ένας φορέας που να ασχολείται αποκλειστικά με τη διαχείριση της Κάρλας.

    Ο ίδιος σημείωσε στο Open, ότι τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν περισυλλεγεί πρέπει να αποτεφρωθούν και όχι να ενταφιαστούν σε ΧΥΤΑ που θα είναι «ωρολογιακή βόμβα και απαγορεύεται αυστηρότατα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της κατάστασης, οι πολίτες δεν πρέπει να κολυμπούν στα νερά γύρω από τον Βόλο εξαιτίας της αποσύνθεσης όλων αυτών των ψαριών.

    Για το ψάρεμα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα ψάρια που θα αλιευτούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υγιή για κατανάλωση, λόγω του κινδύνου από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια οικολογική καταστροφή όπως και να το εξετάσουμε» συμπληρώνει.

    Πηγή: in.gr

  • Βόλος: Κολύμπι και ψάρεμα είναι επικίδυνα λόγω της αποσύνθεσης των ψαριών λέει καθηγητής Χημείας
    Βόλος: Κολύμπι και ψάρεμα είναι επικίδυνα λόγω της αποσύνθεσης των ψαριών λέει καθηγητής Χημείας

    «Σε πολύ μικρό ποσοστό τα ψάρια διοχετεύτηκαν ζωντανά στη θάλασσα - Τα περισσότερα πέθαναν μέσα στην Κάρλα» λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φυτιάνος

    Μετά την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στον Βόλο πλήττοντας και την τοπική οικονομία, η ανησυχία για τη δημόσια υγεία από τα νεκρά ψάρια είναι διάχυτη. Οι Αρχές συνιστούν την αποφυγή κολύμβησης σε αρκετές παραλίες, ενώ η δυσοσμία είναι αφόρητη.

    «Θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα νερά να γίνουν κατάλληλα για κολύμβηση και για αλιεία»

    Τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που έχουν περισυλλεγεί πρέπει να αποτεφρωθούν και όχι να ενταφιαστούν σε ΧΥΤΑ που θα είναι «ωρολογιακή βόμβα και απαγορεύεται αυστηρότατα» υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, καθηγητής Χημείας και Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, μιλώντας στο Open.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω της κατάστασης, οι πολίτες δεν πρέπει να κολυμπούν στα νερά γύρω από τον Βόλο εξαιτίας της αποσύνθεσης όλων αυτών των ψαριών.

    Αποσύνθεση, εξηγεί, σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών και άρα απαγορεύεται αυστηρά η κολύμβηση και το ψάρεμα. Αυτό «μέχρις ότου χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις από διαπιστευμένα εργαστήρια αποδείξουν ότι τα νερά είναι απολύτως καθαρά για αλιείς και κολυμβητές. Και μάλιστα όχι από την πρώτη μέρα αλλά έπειτα από κάποιες μέρες που θα γίνονται συνεχείς αναλύσεις ώστε να είμαστε σίγουρα ότι το οικοσύστημα έχει επανέλθει στην προτέρα κατάσταση».

    Για το ψάρεμα, ο καθηγητής διευκρινίζει ότι τα ψάρια που θα αλιευτούν δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι υγιή για κατανάλωση, λόγω του κινδύνου από μολυσματικές ασθένειες. «Είναι μια οικολογική καταστροφή όπως και να το εξετάσουμε» συμπληρώνει.

    Στη συνέχεια, ο κ. Φυτιάνος υποστηρίζει ότι το φαινόμενο μπορούσε να προβλεφθεί αλλά όχι σε αυτή την έκταση. «Το ότι έπρεπε να μείνει ανοιχτό το θυρόφραγμα στην Κάρλα οφειλόταν στο ότι το αντλιοστάσιο της Πέτρας ήταν χαλασμένο για πάρα πολύ καιρό. Τώρα ως διά μαγείας βρέθηκαν τα χρήματα και επισκευάστηκε σε ένα βράδυ» λέει.

    Πώς εξηγείται το φαινόμενο

    Αναφερόμενος στο φαινόμενο, ο κ. Φυτιάνος λέει ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ψαριών διοχετεύτηκαν ζωντανά στη θάλασσα και πέθαναν λόγω της αλατότητας του νερού.

    Και εξηγεί: «Στη λίμνη της Κάρλας με το φαινόμενο του Daniel είχαμε μια πλημμύρα πάνω από 200.000 στρέμματα και μετά σταδιακά τα νερά άρχισαν να υποχωρούν. Στο διάστημα αυτό είχαμε μια μεγάλη αναπαραγωγή ψαριών στη λίμνη. Υποχωρώντας τα νερά, διαταράχτηκε το οικοσύστημα. Τώρα τελευταία που έχουμε αύξηση θερμοκρασίας, έχουμε ελάττωση διαλυμένου οξυγόνου και παρατηρήθηκαν αυτά τα ασφυκτικά φαινόμενα. Οπότε κατά χιλιάδες τα νεκρά ψάρια μέσω του θυροφράγματος Ξηριά διοχετεύτηκαν στο Παγασητικό Κόλπο».

    «Τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την απομάκρυνση των ψαριών, έχουν βάλει διπλό δίχτυ τώρα, αλλά υπάρχουν διάσπαρτες νησίδες στον Παγασητικό και γι’ αυτό θα υπάρξει καθυστέρηση στην περισυλλογή. Αλλά θα περάσουν αρκετές εβδομάδες μέχρι τα νερά να γίνουν κατάλληλα για κολύμβηση και για αλιεία, η οποία επίσης δεν είναι ασφαλής» προσθέτει ο ίδιος.

    Τέλος, ο κ. Φυτιάνος αναφέρθηκε στο σύνηθες πρόβλημα με την εμπλοκή πολλών συναρμόδιων φορέων, όπως στην περίπτωση του Βόλου, και στην ανάγκη δημιουργίας ενός συντονιστικού φορέα που θα δρα άμεσα και αποτελεσματικά έπειτα από εκδήλωση τέτοιων φαινομένων.

    Πηγή: in.gr

  • Νεκρά ψάρια στο Βόλο: Το φραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει, λέει το πόρισμα της Εισαγγελίας
    Νεκρά ψάρια στο Βόλο: Το φραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει, λέει το πόρισμα της Εισαγγελίας

    Πολυσέλιδο πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, ύστερα από σχετική μήνυση που είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Δήμαρχος ΒόλουΑχιλλέας Μπέος αναφέρει ότι το θυρόφραγμα της Κάρλας από την οποία νεκρά ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο δεν μπορούσε να κλείσει.

    Τι αναφέρει το πόρισμα

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το πόρισμα της Εισαγγελίας Βόλου, η οποία είχε διατάξει και ολοκλήρωσε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο προκαταρκτική έρευνα, αποδεικνύει ότι ο Παγασητικός μέχρι και την εμφάνιση των ψαριών από την Κάρλα, δεν επιβαρύνονταν από τη λίμνη και πως το θυρόφραγμα της Κάρλας, εξαιτίας του οποίου νερά και ψάρια καταλήγουν στον Παγασητικό Κόλπο, δεν μπορούσε να κλείσει.

    Με αφορμή τη μήνυση που είχε καταθέσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά τις πλημμύρες και τις ποσότητες νερών που κατέληγαν στον Παγασητικό Κόλπο, πραγματοποιήθηκε πολύμηνη έρευνα, η οποία ανέδειξε ότι τα νερά της Κάρλας δεν ήταν μολυσμένα, βάσει μετρήσεων που έγιναν. Η ποιότητα των νερών του Παγασητικού Κόλπου δεν επηρεαζόταν από την είσοδο σε αυτόν, νερών από την Κάρλα.

    Το θυρόφραγμα δεν μπορούσε να κλείσει επειδή έπρεπε να εκτονωθεί η πλημμυρική κατάσταση. Επίσης, αναφέρεται ότι το άνοιγμα του θυροφράγματος ακολουθεί τους κανόνες που θέτει ο Νόμος. Με βάση τα παραπάνω η μήνυση του δημάρχου Βόλου τέθηκε στο αρχείο.

    «Μπαλάκι» οι ευθύνες στη «σκιά» της οικολογικής καταστροφής

    Ενώ η εισαγγελική έρευνα για το τι χειρισμοί και λάθη μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι σε εξέλιξη, ο δήμος Βόλου και η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι... στα μαχαίρια, ανταλλάζοντας πυρά και κατηγορίες.

    Η καταγγελία Μπέου για την περιφέρεια

    Ο Αχιλλέας Μπέος πήγε το απόγευμα της Τετάρτης, συνοδευόμενος από κάμερα, στο σημείο όπου δουλεύει φορτωτής, κάτω από την γέφυρα της οδού Διμηνίου και κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει ότι το συνεργείο θάβει τα νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο κατ’ εντολή του Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας στην Μαγνησία.

    Τόσο ο ίδιος, όσο ο χειριστής οδηγήθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα για εξηγήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του gegonota.news, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση.

    Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέινερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.

    Στην αντεπίθεση ο Κουρέτας

    «Ή εγώ, ή αυτός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας στον ισχυρισμό του δημάρχου Βόλου ότι δόθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας εντολή να θαφτούν τα νεκρά ψάρια.

    Στην απάντησή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατηγορεί τον Αχιλλέα Μπέο για «θεατρινισμούς άνευ ουσίας» και «ευτελισμό» του ρόλου του δημάρχου.

    «Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία “ΛΑBIΣ” με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους», αναφέρει ακόμα ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών.

    Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Θεσσαλίας, δηλώνει ο Δημήτρης Κουρέτας και καταλήγει:

    «Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για τον Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».

    Στο Αυτόφωρο την Παρασκευή ο χειριστής - Τι υποστηρίζει

    Για αύριο, Παρασκευή, στις 13:30 αναβλήθηκε η εκδίκαση στο αυτόφωρο της υπόθεσης με τον κατηγορούμενο τον 53χρονο χειριστή μηχανήματος, ο οποίος συνελήφθη κάτω από την γέφυρα της οδού Διμηνίου, μετά την καταγγελία του δημάρχου Βόλου. Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να μπορέσουν να εμφανιστούν οι μάρτυρες οι οποίοι απουσίαζαν, στην προκειμένη περίπτωση ο Αχιλλέας Μπέος, γράφει το gegonota.news.

    Όπως ισχυρίστηκε ο 53χρονος, τον οποίο βαραίνει η κατηγορία της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σκοπός του δεν ήταν να θάψει τα νεκρά ψάρια κάτω από το νερό, παρά να τα βάλει στο νερό για να διατηρηθούν σπρώχνοντάς τα με τον φορτωτή.

    Τέλος, στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητείται και η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο 53χρονος χειριστής.

    Κόκκινος χείμαρρος από το αίμα των ψαριών...

    Οι εικόνες συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Πλάνα αποκάλυψης κατέγραψαν σήμερα τα gegonota.news στον χείμαρρο του Ξηριά, ο οποίος έχει γεμίσει ασφυκτικά από τα νεκρά ψάρια στο σημείο όπου τοποθετήθηκε το δίχτυ για την προστασία του Παγασητικού. Τα εναέρια πλάνα με drone δείχνουν ότι τα νεκρά ψάρια φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου

    Στο θέμα παρενέβη και ο Άρειος Πάγος, παραγγέλνοντας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

    Πηγή: Εthnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI
  • Νεκρά ψάρια στη Μαγνησία: Μετά το θλιβερό φαινόμενο …έρχονται οι καρχαρίες! Επιστήμονες εκπέμπουν SOS στον Παγασητικό
    Νεκρά ψάρια στη Μαγνησία: Μετά το θλιβερό φαινόμενο …έρχονται οι καρχαρίες! Επιστήμονες εκπέμπουν SOS στον Παγασητικό

    Το πρόβλημα με τα νεκρά ψάρια συνεχίζεται στον Βόλο και οι προσπάθειες των Αρχών για τον καθαρισμό του παραλιακού μετώπου εντείνονται.

    Ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, από τα σκάφη που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ωστόσο τα νεκρά ψάρια είναι ακόμα πολλά.

    Οι κάτοικοι όμως της περιοχής και οι καταστηματάρχες θα έρθουν αντιμέτωποι και με ένα ακόμα πρόβλημα στον Παγασητικό, τα καρχαριοειδή.

    Κίνδυνος για τους κολυμβητές

    Πρόσκληση για «τσιμπούσι» θηρευτών της θάλασσας, που υπάρχουν ήδη στον Παγασητικό, μεταξύ των οποίων και περιστασιακά καρχαρίες, θα αποτελέσουν τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, αν δεν μαζευτούν έγκαιρα, όπως ανέφερε ο Χρήστος Τακλής θαλάσσιος βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, ο οποίος επέστησε την προσοχή των ανθρώπων που κολυμπούν, για να μη συμβεί ατύχημα!

    Ο επιστήμονας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και προέβλεψε ότι πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και εντός της Κάρλας, γιατί μειώνεται το νερό και δεν επαρκεί για τα υπάρχοντα ψάρια, ο πληθυσμός των οποίων, αυξήθηκε λόγω του όγκου του νερού από τις πλημμύρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Τακλή, η κατάσταση με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό από την Κάρλα, ήταν κάτι αναμενόμενο, που οι επιστήμονες περίμεναν να συμβεί, απλά συνέβη με πολύ μεγαλύτερο όγκο ψαριών που μπορούσε να δει το Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.

    «Θα αυξηθούν τα νεκρά ψάρια»

    «Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στη λίμνη Κάρλα, στην οποία έχουν πέσει τα νερά, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα, γιατί θα μειωθεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε ασφυξία τα ψάρια που υπάρχουν εκεί», επισήμανε ο βιολόγος. Όπως εξήγησε, αν μειωθεί και άλλο η στάθμη της λίμνης και συνεχίσουν να υπάρχουν τόσα πολλά ψάρια, θα μειωθεί το οξυγόνο.

    «Ακόμη και δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο»

    Το θέμα είναι να μην υπάρξει ατύχημα σε ανθρώπους, που μπορούν να πουν ότι μπαίνουμε στη θάλασσα, αλλά ένας θηρευτής, ακόμη και ένα δελφίνι μπορεί να επιτεθεί σε άνθρωπο, αν πέσει σε ένα τέτοιο «τσιμπούσι».

    «Επειδή ο άνθρωπος δεν μπορεί να δει κάτω από τον βυθό τι γίνεται, υπάρχει αυτό το πρόβλημα, αν και με την αντιαισθητική κατάσταση, δύσκολα θα κολυμπήσει κάποιος. Απλά να είναι προσεκτικοί και να έχουν το νου τους ότι κάτι μπορεί να συμβεί», ανέφερε ο θαλάσσιος βιολόγος.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Νεκρά ψάρια στη Μαγνησία: «Μπαλάκι» οι ευθύνες στη «σκιά» της οικολογικής καταστροφής – Σοκαριστικές εικόνες
    Νεκρά ψάρια στη Μαγνησία: «Μπαλάκι» οι ευθύνες στη «σκιά» της οικολογικής καταστροφής – Σοκαριστικές εικόνες

    «Πόλεμος» για τις ευθύνες έχει ξεσπάσει για την αποκαρδιωτική κατάσταση στη Μαγνησία -και ειδικότερα στον Βόλο- με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που έφτασαν από την λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό.

    Ενώ η εισαγγελική έρευνα για το τι χειρισμοί και λάθη μπορεί να οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση είναι σε εξέλιξη, ο δήμος Βόλου και η περιφέρεια Θεσσαλίας είναι... στα μαχαίρια, ανταλλάζοντας πυρά και κατηγορίες.

    Η καταγγελία Μπέου για την περιφέρεια

    Ο Αχιλλέας Μπέος πήγε το απόγευμα της Τετάρτης, συνοδευόμενος από κάμερα, στο σημείο όπου δουλεύει φορτωτής, κάτω από την γέφυρα της οδού Διμηνίου και κάλεσε την αστυνομία για να καταγγείλει ότι το συνεργείο θάβει τα νεκρά ψάρια μέσα στον χείμαρρο κατ’ εντολή του Δημήτρη Κουρέτα και των στελεχών της Περιφέρειας στην Μαγνησία.

    Τόσο ο ίδιος, όσο ο χειριστής οδηγήθηκαν στο αστυνομικό Τμήμα για εξηγήσεις, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του gegonota.news, δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να κατατεθεί μήνυση.

    Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέινερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.

    Στην αντεπίθεση ο Κουρέτας

    «Ή εγώ, ή αυτός», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Κουρέτας, απαντώντας στον ισχυρισμό του δημάρχου Βόλου ότι δόθηκε από την περιφέρεια Θεσσαλίας εντολή να θαφτούν τα νεκρά ψάρια.

    Στην απάντησή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατηγορεί τον Αχιλλέα Μπέο για «θεατρινισμούς άνευ ουσίας» και «ευτελισμό» του ρόλου του δημάρχου.

    «Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία “ΛΑBIΣ” με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση. Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους», αναφέρει ακόμα ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών.

    Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας Θεσσαλίας, δηλώνει ο Δημήτρης Κουρέτας και καταλήγει:

    «Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για τον Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».

    Στο Αυτόφωρο την Παρασκευή ο χειριστής - Τι υποστηρίζει

    Για αύριο, Παρασκευή, στις 13:30 αναβλήθηκε η εκδίκαση στο αυτόφωρο της υπόθεσης με τον κατηγορούμενο τον 53χρονο χειριστή μηχανήματος, ο οποίος συνελήφθη κάτω από την γέφυρα της οδού Διμηνίου, μετά την καταγγελία του δημάρχου Βόλου. Η δίκη αναβλήθηκε προκειμένου να μπορέσουν να εμφανιστούν οι μάρτυρες οι οποίοι απουσίαζαν, στην προκειμένη περίπτωση ο Αχιλλέας Μπέος, γράφει το gegonota.news.

    Όπως ισχυρίστηκε ο 53χρονος, τον οποίο βαραίνει η κατηγορία της ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος, σκοπός του δεν ήταν να θάψει τα νεκρά ψάρια κάτω από το νερό, παρά να τα βάλει στο νερό για να διατηρηθούν σπρώχνοντάς τα με τον φορτωτή.

    Τέλος, στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητείται και η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας στην οποία εργάζεται ο 53χρονος χειριστής.

    Κόκκινος χείμαρρος από το αίμα των ψαριών...

    Οι εικόνες συνεχίζουν να συγκλονίζουν. Πλάνα αποκάλυψης κατέγραψαν σήμερα τα gegonota.news στον χείμαρρο του Ξηριά, ο οποίος έχει γεμίσει ασφυκτικά από τα νεκρά ψάρια στο σημείο όπου τοποθετήθηκε το δίχτυ για την προστασία του Παγασητικού. Τα εναέρια πλάνα με drone δείχνουν ότι τα νεκρά ψάρια φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί. Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου.

    Στο θέμα παρενέβη και ο Άρειος Πάγος, παραγγέλνοντας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

    Πηγή: Ethnos.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο