Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 22:57

Πώς μια επιδημία οδήγησε σε αύξηση των μαύρων λύκων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου οι λύκοι είναι γκρίζοι, όμως σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής οι μαύροι λύκοι είναι συχνό θέαμα.

Και όσο κινείται κανείς νότια από τον αρκτικό Καναδά προς το Μεξικό, τόσο περισσότεροι είναι οι μαύροι λύκοι –ένα φαινόμενο που προβλημάτιζε καιρό τους βιολόγους.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science προσφέρει τώρα μια πειστική απάντηση: το μαύρο τρίχωμα οφείλεται σε ένα γονίδιο που προστατεύει τους λύκους από τη μόρβας (CDV), γνωστής και ως νόσος του Καρέ, η οποία προσβάλλει τα περισσότερα σαρκοφάγα θηλαστικά και συχνά είναι θανατηφόρα.

To χρώμα του λύκου, εξηγεί η ερευνητική ομάδα σε ανακοίνωσή της, εξαρτάται από το γονίδιο CPD103. Ανάλογα με τη βερσιόν, ή αλληλόμορφο, του γονιδίου που κληρονομεί κάθε λύκος, το τρίχωμά του μπορεί να είναι γκρίζο ή μαύρο.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι το αλληλόμορφο του μαύρου τριχώματος μπορεί να αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζώων σε αναπνευστικές λοιμώξεις, καθώς παίζει ρόλο όχι μόνο στο χρώμα αλλά και στην άμυνα έναντι λοιμώξεων των πνευμόνων.

Η υπόθεση ότι το μαύρο αλληλόμορφο προστατεύει από τη μόρβα επιβεβαιώθηκε με την ανάλυση δεδομένων για 12 πληθυσμούς λύκων στη Βόρεια Αμερική. Η μελέτη έδειξε ότι οι μαύροι λύκοι ήταν πιθανότερο να φέρουν αντισώματα κατά του ιού CDV, ένδειξη ότι είχαν προσβληθεί και επιβιώσει. Έδειξε επίσης ότι η αναλογία των μαύρων λύκων είναι μεγαλύτερη σε περιοχές με επιδημίες μόρβας.

Η ανάλυση δεδομένων για τους λύκους του πάρκου Γέλοουστοουν έδειξε ότι οι μαύροι λύκοι είναι πιθανότερο να επιβιώσουν σε περίπτωση λοίμωξης.

Εδώ όμως η υπόθεση περιπλέκεται: το μαύρο αλληλόμορφο του γονιδίου CPD103 προστατεύει μεν από τη μόρβα, βρέθηκε όμως να μειώνει την αναπαραγωγική επιτυχία του ζώου. Η βέλτιστη ισορροπία, λένε οι ερευνητές, επιτυγχάνεται σε λύκους που φέρουν ένα γκρίζο αλληλόμορφο από τον ένα γονέα και ένα μαύρο από τον άλλο, αντί για δύο μαύρα αντίγραφα. Το μαύρο αλληλόμορφο επικρατεί έναντι του γκρίζου και δίνει μαύρο χρώμα.

Η μελέτη υποδεικνύει μάλιστα ότι οι αναπαραγωγικές προτιμήσεις των λύκων διαφέρουν ανά περίπτωση: σε περιοχές χωρίς κρούσματα CDV, οι λύκοι προτιμούν να ζευγαρώνουν με άτομα γκρίζου χρώματος, ενώ σε περιοχές όπου καταγράφονται επιδημίες οι γκρίζοι λύκοι προτιμούν μαύρους συντρόφους και οι μαύροι γκρίζους συντρόφους.

Το εντυπωσιακό είναι ότι το μαύρο αλληλόμορφο του CPD103 δεν εμφανίστηκε αυθόρμητα στους λύκους της Βόρειας Αμερικής αλλά προήλθε από διασταύρωση με μαύρους σκύλους (ο λύκος θεωρείται υποείδος του σκύλου).

Όπως επισημαίνει ο Πίτερ Χάντστον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, μέλος της ερευνητικής ομάδας, «είναι αξιοσημείωτο ότι το γονίδιο που προστατεύει από την CDV προήλθε από εξημερωμένους σκύλους που έφτασαν στη Βόρεια Αμερική με τους πρώτους ανθρώπους, ενώ ο ιός της ασθένειας εμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική πολλές χιλιάδες χρόνια αργότερα, προερχόμενος και σε αυτή την περίπτωση από σκύλους».

Πηγή: In.gr - Photo by 99.films on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 19:52

Σχετικά Άρθρα

  • Ιός Mpox: Τι ξέρουμε για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων
    Ιός Mpox: Τι ξέρουμε για την επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων

    Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει παγκοσμίως, για την ταχέως αυξανόμενη επιδημία του ιού Mpox, γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων.

    Τα βασικά δεδομένα που σχετίζονται με τον ιό, παρουσιάζουν η η Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη με βάση πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA.

    Το 2024 υπήρξαν περισσότερα από 17.000 ύποπτα (2863 επιβεβαιωμένα) κρούσματα Mpox σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με την πλειοψηφία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη επιτάχυνση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

    Ανησυχητικά, επεκτάθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 4 αφρικανικές χώρες που δεν είχαν επηρεαστεί στο παρελθόν (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα και Ουγκάντα). Στις 13 Αυγούστου 2024, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής (Africa CDC) κήρυξαν την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας για την ηπειρωτική ασφάλεια

    Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ

    Στις 14 Αυγούστου 2024, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την κατάσταση ως έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία – γνωστό και ως PHEIC, επειδή είναι (1) έκτακτο γεγονός που (2) συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου και (3) δυνητικά απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση.

    Τι συμβαίνει στο Κονγκό

    Τα τρέχοντα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διαφέρουν πολύ από εκείνα της παγκόσμιας επιδημίας του 2022 της φυλογενετικής ομάδας (clade II), η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά σε πολύ μειωμένο επίπεδο. Η επιδημία Mpox του 2022 έχει εξαπλωθεί κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής μεταξύ ανδρών. Ως εκ τούτου, οι ενήλικες άνδρες επηρεάζονται σχεδόν αποκλειστικά. Η παγκόσμια επιδημία clade II είχε σχετικά χαμηλό κίνδυνο θνησιμότητας, κάτω από 1% συνολικά.

    Tώρα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αναφέρεται αρκετά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά που αποδίδονται στην κατηγορία I. Περισσότερο από το 50% των αναφερόμενων περιπτώσεων και η πλειονότητα των θανάτων αφορούν παιδιά μικρότερα των 5 ετών. Αν και οι επιβεβαιωτικές εξετάσεις δεν συνηθίζονται, αυτές οι λοιμώξεις εικάζεται ότι είναι η φυλογενετική ομάδα Ia, η οποία είναι ενδημική στην περιοχή.

    Μετάδοση και με ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή

    Οι επιδημιολόγοι έχουν επίσης καταγράψει ομάδες μετάδοσης που συνδέονται με ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή, κάτι που δεν ήταν μια κοινή παρατήρηση με την επιδημία του 2022 του clade Αυτές οι λοιμώξεις πιστεύεται ότι αποδίδονται σε μια νέα φυλογενετική ομάδα Ib. Ορισμένες αναφορές περιγράφουν τις περιπτώσεις clade Ib ως εμφανιζόμενες με διάχυτο εξάνθημα σε ολόκληρο το σώμα ή μακροχρόνιες βλάβες των γεννητικών οργάνων και κίνδυνο θανατηφόρου περιστατικού έως και 5% στους ενήλικες και 10% στα παιδιά. Υπάρχουν επίσης αναφορές αποβολών σε έγκυες. Δεδομένων αυτών των δημογραφικών προτύπων, φαίνεται πιθανό ότι νέοι τρόποι μετάδοσης (π.χ. μετάδοση στην οικία, ετεροφυλοφιλική επαφή για το clade Ib) συνεισφέρουν σημαντικά στην εξάπλωση, καθιστώντας αναγκαία μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για την αξιολόγηση και τη μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με την επιδημία του 2022.

    Η διεθνής εξάπλωση αφορά περιπτώσεις clade Ib σε χώρες, όπως στο Μπουρούντι, στη Ρουάντα, στο Κονγκό, στην Κένυα και στη Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κένυα δεν μοιράζεται σύνορα με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με τις περιπτώσεις να ταξιδεύουν πρώτα μέσω της Ουγκάντα, ενώ οι περιπτώσεις του Μπουρούντι δείχνουν στοιχεία εξάπλωσης της κοινότητας. Το κρούσμα clade Ib στη Σουηδία αναφέρθηκε ότι ταξίδεψε πρόσφατα από μια πληγείσα περιοχή στην Αφρική, χωρίς να έχει δοθεί ακόμη περαιτέρω διευκρίνιση. Με συνεχή μετάδοση, η επιδημία θα επεκτείνει το γεωγραφικό της αποτύπωμα σε νέες χώρες και περιοχές. Κατά μερικούς ερευνητές, η φυλογενετική ομάδα Ib έχει δυναμική πανδημίας, μια κρίση που επαναλαμβάνεται στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Αν και οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, το clade Ib μεταδέδεται διαφορετικά και μπορεί να αλλάξει περαιτέρω καθώς πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα.

    Γιατί χρειάζεται συντονισμένη διεθνή δράση

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν διαθέτει δυνατότητες θεραπείας και εμβόλια. Η χώρα αυτή αντιμετωπίζει και άλλα θέματα δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων άλλων μολυσματικών ασθενειών Αυτό υπογραμμίζει την κρίσιμη ανάγκη για μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση - μια ανάγκη που θα αυξηθεί μόνο εάν η επιδημία συνεχίσει να εξαπλώνεται. Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υποφέρει από αυτό το ξέσπασμα για πάρα πολύ καιρό χωρίς την κατάλληλη προσοχή και βοήθεια, η οποία επεκτείνεται τώρα σε γειτονικές χώρες και πιθανώς πέρα ​​από αυτήν.

    Μήπως υπάρχει ανεπαρκής διεθνής δράση για διάφορους λόγους; Ο ΠΟΥ δημοσίευσε επίσης πρόσφατα το στρατηγικό του πλαίσιο για την ενίσχυση της πρόληψης και του ελέγχου του ιού Μpox (2024-2027), με στόχο την παροχή μιας πιο μακροπρόθεσμης, ολοκληρωμένης προσέγγισης, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για μέτρα πρόληψης και ελέγχου. Υπάρχει διεθνής προσπάθεια για εύρεση χρηματοδοτήσεων, ώστε να δοθούν εμβόλια και άλλες θεραπείες στις πληγείσες χώρες. Επίσης, η ευαισθητοποίηση από τον ΠΟΥ στοχεύει να προειδοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί σε έκτακτα γεγονότα με κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης και την ανάγκη για συντονισμένη απόκριση έκτακτης ανάγκης.

    Σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας και αλληλεγγύης, είναι σημαντική η συνεργασία ΠΟΥ και CDC της Αφρικής για να διευκολύνουν την ισότιμη πρόσβαση σε διαγνωστικά, θεραπείες και κυρίως στα εμβόλια, στο μέγιστο δυνατό βαθμό επειγόντως. Ο κόσμος δεν πρέπει να περιμένει νέους νόμους για να αντιμετωπίσουν την αναγκαία στροφή από τη φιλανθρωπία στην αυτάρκεια των απαραίτητων μέσων σε οικονομικά αδύναμες χώρες, οι οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν την αρχή μίας εν δυνάμει πανδημίας.

    Τι ισχύει για το αντιικό φάρμακο Tecovirimat

    Τέλος, σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature (16 Αυγούστου), φαίνεται ότι σε προκαταρκτικά στοιχεία μελέτης, το αντιιικό φάρμακο Tecovirimat δεν είναι αποτελεσματικό (δεν είναι δηλαδή καλύτερο σε σύγκριση με το placebo) ενάντια στη φυλογενετική ομάδα Ι της Mpox που μας απασχολεί τώρα. Ίσως αν ληφθεί σε αρχικά στάδια ή σε σοβαρή νόσο, μπορεί να υπάρξουν κάποια ενθαρρυντικά προστατευτικά αποτελέσματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Mpox: Επιδημία ετοιμάζεται να κηρύξει η Αφρική – Συναγερμός στον ΠΟΥ για τον κίνδυνο εξάπλωσης
    Mpox: Επιδημία ετοιμάζεται να κηρύξει η Αφρική – Συναγερμός στον ΠΟΥ για τον κίνδυνο εξάπλωσης

    Το νέο στέλεχος mpox, γνωστό ως Κλάδος lb, έχει προκαλέσει χιλιάδες κρούσματα στο Κογκό και δείχνει να μεταδίδεται πιο εύκολα, ειδικά μεταξύ παιδιών.

    Το αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αναμένεται να κηρύξει την επόμενη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τα χιλιάδες κρούσματα mpox, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει για τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου στελέχους σε άλλες ηπείρους.

    Το mpox, γνωστό παλαιότερα ως «ευλογιά των πιθήκων» μεταδίδεται με τη στενή σωματική επαφή και προκαλεί συμπτώματα γρίπης καθώς και εξανθήματα που εξελίσσονται σε αλλοιώσεις με πύο.

    Τα περισσότερα κρούσματα είναι ήπια, όμως ο ιός μπορεί να σκοτώσει.

    Το νέο στέλεχος, γνωστό ως Κλάδος lb, έχει προκαλέσει χιλιάδες κρούσματα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και δείχνει να μεταδίδεται πιο εύκολα, ειδικά μεταξύ παιδιών.

    Ο διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αφρικής, Ζαν Κασέγια, δήλωσε την Πέμπτη ότι τα κρούσματα στην ήπειρο αυξήθηκαν κατά 79% το διάστημα 2022-23 και κατά 160% τη χρονιά που ακολούθησε.

    Όπως είπε σχεδιάζει να επικοινωνήσει την Τρίτη με τους ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης και την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης προκειμένου να «πάρει τις ευλογίες του» πριν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε.

    Η επίσημη κήρυξη θα επιτρέψει στο Κέντρο να συντονίζει τα διασυνοριακά μέτρα και θα υποχρέωνε τις χώρες-μέλη να αναφέρουν τα κρούσματα, εξήγησε ο Κασέγια.

    Θα επιτρέψει επίσης την κινητοποίηση τοπικών και διεθνών πόρων και θα επιτάχυνε τη διάθεση εμβολίων.

    Ο Κασέγια είπε μάλιστα πως βρίσκεται σε επαφή με τη γερμανική εταιρεία BioNTech για αύξηση της παραγωγής εμβολίων.

    Η αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική είναι πρωτοφανής, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με το Κογκό να αναφέρει περισσότερα από 13.000 ύποπτα κρούσματα και 503 θανάτους από τις αρχές του έτους. Από τις αρχές του 2023 τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν τα 27.000 με περισσότερους από 1.000 θανάτους.

    Στα ανατολικά του Κογκό, η Ρουάντα, η Ουγκάντα και η Κένυα, χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν ανέφεραν κρούσματα, έχουν όλες αναφέρει την άφιξη του νέου στελέχους από τα μέσα Ιουλίου.

    Την Τετάρτη, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέδωσε για δεύτερα φορά προειδοποίηση προς το υγειονομικό προσωπικό για το νέο στέλεχος.

    Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγιέσους είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα συγκαλέσει συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για να εξεταστεί το εάν η επιδημία στο Κογκό συνιστά κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παγκόσμια δημόσια υγεία, την ανώτατη βαθμίδα συναγερμού, το ίδιο επίπεδο με την περίπτωση της πανδημίας Covid-19.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-EPA/ HUGH KINSELLA CUNNINGHAM
  • Το αυτοάνοσο που αφορά 5 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως – Απαραίτητη η ενημέρωση για τη νόσο
    Το αυτοάνοσο που αφορά 5 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως – Απαραίτητη η ενημέρωση για τη νόσο

    «Γίνε φίλος με τον Λύκο» είναι το μήνυμα της Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου, με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου), η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό μήνυμα «Γίνε φίλος με τον Λύκο». Στόχος της επιστημονικής εταιρείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πάθηση, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της έγκαιρης διάγνωσης από τον κατάλληλο ιατρό – τον ρευματολόγο.

    Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ ή Λύκος) είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται ότι 5 εκ. άνθρωποι πάσχουν από λύκο και η συχνότητα εμφάνισης είναι περίπου 0.3%. Η νόσος είναι 9 φορές συχνότερη στις γυναίκες από τους άνδρες και συνήθως εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών, αν και μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε, από την παιδική ως την τρίτη ηλικία. Αν και ο λύκος είναι πιο συχνός όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, μόνο 5 στα 100 παιδιά γονέων με λύκο εμφανίζουν συμπτώματα λύκου. Παρ’ ότι οι περισσότερες περιπτώσεις του λύκου δεν είναι σοβαρές και εμφανίζουν ήπια εικόνα, για κάποιους ασθενείς η νόσος είναι ιδιαίτερα σοβαρή και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

    Η διάγνωση του λύκου είναι κλινική, γίνεται δηλαδή από εξειδικευμένο ρευματολόγο, μόνο μετά από προσεκτική αξιολόγηση των συμπτωμάτων, της κλινικής εξέτασης (αρθρίτιδα, εξανθήματα κ.λπ.) και των εργαστηριακών εξετάσεων. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος, Δρ. Δημήτρης Καρόκης, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια χρόνια νόσο η οποία ενδέχεται να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή των ασθενών και των οικείων τους. Η έγκαιρη διάγνωση από τον ρευματολόγο είναι πολύ σημαντική για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, την αποδοχή εκ μέρους του ασθενούς, την παρακολούθηση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής προσέγγισης. Στόχος μας, μέσα από την ενημερωτική αυτή δράση είναι η αναγνώριση των πιθανών συμπτωμάτων και η αμεσότερη επικοινωνία μεταξύ ασθενούς και θεράποντα ιατρού, η οποία θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της πάθησης και στην βελτίωση της καθημερινότητας του ασθενούς και των μελών της οικογένειας του».

    Ο Λύκος είναι μια πάθηση με ευρύτατο κλινικό φάσμα και εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή, τόσο από πλευράς σοβαρότητας, όσο και από πλευράς συμπτωμάτων. Η πολυπλοκότητα της νόσου σχετίζεται με τα πολλά και διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, αλλά και την ανάγκη εξατομικευμένης αντιμετώπισης ανά περίπτωση ασθενούς. Μπορεί να εμφανιστεί απότομα με έντονα συμπτώματα ή πολύ ήπια και για χρόνια να είναι δύσκολη η διάγνωσή της, ενώ συνήθως η πορεία της έχει διαστήματα με εξάρσεις και διαστήματα με υφέσεις, που μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξανθήματα, η τριχόπτωση, ο πυρετός, η εύκολη κόπωση, ο πονοκέφαλος και ο πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις.

    Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπιο λύκο, που προσβάλει μόνο το δέρμα και τις αρθρώσεις, αλλά, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προσβληθούν πολλά όργανα του σώματος, όπως οι νεφροί, η καρδιά, οι πνεύμονες, τα αιμοφόρα αγγεία και ο εγκέφαλος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει τρόπος ίασης του λύκου και η θεραπεία αποβλέπει κυρίως σε μείωση της φλεγμονής, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και στενή παρακολούθηση των ασθενών, προκειμένου να διαπιστωθούν όσο είναι δυνατόν πιο έγκαιρα τα γνωρίσματα της νόσου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με λύκο – που είναι και νεαρής ηλικίας – ζουν και εργάζονται φυσιολογικά, χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα τους. Η ενημερωτική δράση της E.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. «Γίνε φίλος με τον Λύκο» αξιοποιεί online εργαλεία για την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού και υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της GSK.

    Πηγή: ygeiamou.gr - Image by Freepik

  • Τσεχία: Η επιδημία κοκκύτη επιταχύνεται - Τρεις θάνατοι
    Τσεχία: Η επιδημία κοκκύτη επιταχύνεται - Τρεις θάνατοι

    Ο αριθμός των κρουσμάτων κοκκύτη στην Τσεχία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, προειδοποίησαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας, μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων που νόσησαν από αυτήν την αναπνευστική ασθένεια.

    Η χώρα των 10,9 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 7.888 κρούσματα κοκκύτη από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι υγειονομικές αρχές καταμέτρησαν 1.494 νέα κρούσματα, ήτοι η πιο ραγδαία αύξηση σε εβδομαδιαία βάση για φέτος.

    Η διασπορά είναι η σημαντικότερη που καταγράφεται από το 1959, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα.

    Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός στην Τσεχία, όχι όμως οι αναμνηστικές δόσεις και ορισμένοι άνθρωποι αρνούνται να τις κάνουν.

    Οι έφηβοι αποτελούν την πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα, καθώς οι γονείς αγνοούν συχνά τις συστάσεις ενός αναμνηστικού εμβολίου στην ηλικία των 10 ή 11 ετών, υπογραμμίζει η Πάβλα Σβρτσίνοβα, υψηλόβαθμη αξιωματούχος στον τομέα Υγείας της Τσεχίας.

    «Εκ του συνόλου (των 7.888 κρουσμάτων της νόσου), 5.808 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», διευκρινίζει το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στον ιστότοπό του, όπου προσθέτει πως 183 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν.

    Τρεις Τσέχοι που νόσησαν απεβίωσαν φέτος: ένας άνδρας 62 ετών, μία γυναίκα 84 ετών και ένα νεογέννητο.

    Η διασπορά που καταγράφεται τώρα διαψεύδει τις προβλέψεις των υγειονομικών αρχών που, τον περασμένο μήνα, εκτιμούσαν πως οι αριθμός των κρουσμάτων είχε κορυφωθεί.

    Μια αύξηση του αριθμού κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη καταγράφηκε από τα μέσα του 2023 και συνεχίζεται το 2024. Εκτός της Τσεχίας, θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Ολλανδία, σύμφωνα με μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Συναγερμός στην Τσεχία για επιδημία κοκκύτη - Ρεκόρ 60ετίας στα κρούσματα
    Συναγερμός στην Τσεχία για επιδημία κοκκύτη - Ρεκόρ 60ετίας στα κρούσματα

    Κόλλησε κοκκύτη και ο δήμαρχος Πράγας. Γιατί οι έφηβοι της Τσεχίας είναι η πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα.

    Εκρηκτική αύξηση στα κρούσματα κοκκύτη καταγράφεται στην Τσεχία από τις αρχές του 2024, με τους αριθμούς να έχουν ήδη σπάσει το ρεκόρ που κρατάει από τη δεκαετία του 1960.

    Ειδικότερα, όπως έγινε σήμερα Παρασκευή (15/3) γνωστό από το κρατικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Τσεχίας, 3.084 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από κοκκύτη από την 1η Ιανουαρίου.

    Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1960, με 810 κρούσματα αυτού του πολύ μεταδοτικού αναπνευστικού νοσήματος να έχουν καταγραφεί αυτήν την εβδομάδα.

    «Η νόσος επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες», υπογραμμίζει το Ινστιτούτο, διευκρινίζοντας πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα κατηγορία.

    Κόλλησε κοκκύτη και ο δήμαρχος Πράγας

    Από κοκκύτη, ο οποίος μεταδίδεται από την αναπνευστική οδό, προσβλήθηκε ο δήμαρχος της Πράγας Μπόχουσλαβ Σβόμποντα, ηλικίας 80 ετών, ο οποίος δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι ανάρρωσε από την ασθένεια τις τελευταίες ημέρες.

    Ο δήμαρχος, ο οποίος είναι επίσης γυναικολόγος, παρέστη την Τετάρτη (13/3) σε μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση χωρίς να φοράει μάσκα, γεγονός που οδήγησε το Πράσινο Κόμμα, το οποίο δεν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, να καταθέσει μήνυση σε βάρος του για διασπορά μιας μολυσματικής νόσου.

    Από την πλευρά του, ο Ματίας Φόσουμ, επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας της χώρας, δήλωσε πως η νόσος φαίνεται να έχει φθάσει στην επιδημιολογική της κορύφωση.

    «Οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν πού πραγματικά βρισκόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Κοκκύτης στην Τσεχία: Γιατί οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα

    Η διευθύντρια Δημόσιας Υγείας Πάβλα Σβρτσίνοβα εξήγησε πως οι έφηβοι είναι η πλέον πληγείσα ηλικιακή ομάδα, καθώς οι γονείς τους αγνόησαν τις συστάσεις να τους χορηγηθεί μια αναμνηστική δόση του εμβολίου για τον κοκκύτη στην ηλικία των 10-11 ετών.

    «Η προηγούμενη γενιά εμβολιάστηκε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας της και η ανοσία μειώνεται», συμπλήρωσε η αξιωματούχος.

    Ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη είναι υποχρεωτικός στην Τσεχία, με πληθυσμό 10,8 εκατομμύρια κατοίκους, όμως η προστασία που παρέχει το εμβόλιο δεν παραμένει για μια ολόκληρη ζωή και χρειάζονται αναμνηστικές δόσεις. Επιπλέον, ορισμένοι αρνούνται να εμβολιαστούν.

    Σύμφωνα με τον Φόσουμ, οι γειτονικές χώρες βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με μια επιδημία κοκκύτη.

    Στη Σλοβακία, η Αρχή Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε 123 κρούσματα κοκκύτη στα τέλη του Φεβρουαρίου.

    Τον Ιανουάριο, σερβικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τον θάνατο τουλάχιστον 4 παιδιών σε μια επιδημία στο Βελιγράδι, την οποία γιατροί απέδωσαν στη μείωση του ποσοστού εμβολιασμού.

    Τι είναι ο κοκκύτης

    Ο κοκκύτης είναι μια σοβαρή μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από έναν τύπο βακτηριδίου που ονομάζεται Bordetella pertussis. Η λοίμωξη αυτή προκαλεί βίαιο και ανεξέλεγκτο βήχα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει και έντονη δύσπνοια.

    Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προσβάλει τον καθένα, ωστόσο τα μικρά παιδιά και τα βρέφη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, ο κοκκύτης αποτελούσε μια από τις βασικές αιτίες θανάτου των παιδιών στην Βόρεια Αμερική, πριν το εμβόλιο κατά της νόσου γίνει διαθέσιμο. Μάλιστα, η θνησιμότητα στα παιδιά στα αναπτυσσόμενα κράτη φθάνει το 4%.

    Όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ, πρόκειται για μια ενδημική νόσο παγκοσμίως με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικότερα αναφορικά με την Ευρώπη, αρκετές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών.

    Τα συμπτώματα και οι πιθανές επιπλοκές του κοκκύτη

    Η περίοδος επώασης του κοκκύτη (το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής λοίμωξης και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων), διαρκεί περίπου 5 – 10 ημέρες, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις το διάστημα αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 3 εβδομάδες.

    Τα πρώιμα συμπτώματα θυμίζουν πολύ εκείνα του κοινού κρυολογήματος (καταρροή, βήχας, πυρετός).

    Ωστόσο, σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει έναν επίμονο βήχα, που κάνει την αναπνοή πολύ δύσκολη. Ο βήχας αυτός συχνά χαρακτηρίζεται από επεισόδια παροξυσμικού βήχα ακολουθούμενου από υψίσυχνο εισπνευστικό συριγμό («κοκκοράκι»), όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού.

    Η επιπλοκή αυτή αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά και τα βρέφη, καθώς οι ενήλικες συνήθως εμφανίζουν ελαφρύτερα συμπτώματα.

    Ο βήχας αυτός επίσης μπορεί να προκαλέσει:

    • Εμετό
    • Αφυδάτωση
    • Δυσκολία στην αναπνοή
    • Μπλε ή μωβ δέρμα γύρω από το στόμα

    Σε περίπτωση έντονου βήχα και δύσπνοιας η ιατρική παρακολούθηση είναι υψίστης σημασίας, καθώς η έλλειψη του οξυγόνου που προκαλείται μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως:

    • Εγκεφαλική βλάβη
    • Πνευμονία
    • Επιληπτικές κρίσεις
    • Αιμορραγία στον εγκέφαλο
    • Άπνοια
    • Σπασμοί
    • Θάνατος
    Θεραπεία κοκκύτη

    Καθώς πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη, ο κοκκύτης θεραπεύεται κυρίως με την χορήγηση αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά είναι πιο αποτελεσματικά στα αρχικά στάδια της νόσου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντιβίωση μπορεί να εξαλείψει την λοίμωξη, αλλά δεν μπορεί να θεραπεύσει τον βήχα.

    Δυστυχώς, τα περισσότερα από τα παραδοσιακά φάρμακα κατά του βήχα δεν είναι αποτελεσματικά στον παροξυσμικό βήχα και τον εισπνευστικό συριγμό που μπορεί να προκαλέσει ο κοκκύτης, επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συνεννόηση με τον γιατρό.

    Σε κάποιες περιπτώσεις, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο, είτε για παρακολούθηση, είτε για έτσι να τους χορηγηθεί αναπνευστική υποστήριξη και ενδοφλέβιος ορός για καλύτερη ενυδάτωση.

    Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά του κοκκύτη

    Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), περισσότερο από όλους πρέπει να προστατεύονται τα βρέφη, τα μικρά παιδιά και οι έγκυες.

    Ειδικότερα για τα βρέφη συνίσταται ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων σύμφωνα με το ΕΠΕ αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

    Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίδεται στον εμβολιασμό όλων των εγκύων (σε κάθε κύηση και κατά προτίμηση από την 27η έως την 36η εβδομάδα κύησης) καθώς και των λεχωΐδων που δεν εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης συστήνεται ο έγκαιρος εμβολιασμός όλων των μελών της οικογένειας που έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη (τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή) ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

    Πηγή: iEidiseis.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Σωτήρης Τσιόδρας: «Δε δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς»
    Σωτήρης Τσιόδρας: «Δε δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς»

    «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την COVID οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην COVID μόνο», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

    «Δε δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς», σημείωσε ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας εξηγώντας σήμερα σε εκδήλωση της επιστημονικής Εταιρείας που ηγείται, ότι η αιτία για τα αυξημένα περιστατικά στην Ευρώπη είναι το εμβολιαστικό κενό. «Η χαμηλή αποδοχή του εμβολιασμού για την COVID οφείλεται σε παραπληροφόρηση. Δυστυχώς δεν είναι κάτι που αφορά στην COVID μόνο. Ως τραγικό παράδειγμα, καταγράφουμε επιδημίες ιλαράς, διφθερίτιδας και κοκκύτη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και συνέχισε:

    «Το 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ».

    Ενημερώνοντας για τα περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας από τις αρχές του 2024, ανέφερε ότι είναι συνολικά 19, εκ των οποίων 5 σε υγειονομικούς και με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

    «Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι», εξήγησε.

    Η επικινδυνότητα της ιλαράς, που θεωρείται εξαιρετικά μολυσματική νόσος, φαίνεται από τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. Το 30% όσων μολύνει κάνουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση. «Σε πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση από τον ΠΟΥ και το Αμερικανικό CDC, 57 εκατομμύρια άνθρωποι γλύτωσαν την ζωή τους την εικοσαετία 2000-2022», πρόσθεσε.

    Εν τω μεταξύ, χάθηκε ένα νεογνό από κοκκύτη, με τους θανάτους λόγω κοκκύτη το 2024 να ανέρχονται συνολικά σε δύο και να έχουν καταγραφεί συνολικά 34 κρούσματα.

    Η πιο βαριά εικόνα είναι εκείνη στα βρέφη, για αυτό και απαιτείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η προστασία τους μέσω του εμβολιασμού κάθε εγκύου γυναίκας και του περίγυρου του μωρού στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο τετάνου – διφθερίτιδας – κοκκύτη πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δέκα χρόνια στην ενήλικη ζωή.

    Σε ό,τι αφορά στην τοπική έξαρση μηνιγγίτιδας στην Πάτρα, μετά τη διαπίστωση τριών κρουσμάτων σε φοιτητές των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ από σήμερα ελέγχει τις επαφές των φοιτητών και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη όπου χρειάζεται, ενώ θα κρίνει σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εμβολιασμός. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρώτος φοιτητής που νόσησε και η φοιτήτρια, το δεύτερο κρούσμα, έφεραν τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, ενώ το αποτέλεσμα του εργαστηριακού ελέγχου του τρίτου φοιτητή αναμένεται.

    Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση του εμβολίου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β που δεν αποζημιώνεται παρά μόνο για παιδιά υψηλού κινδύνου, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σε σχέση με την προστασία των βρεφών και υπάρχουν θετικές εισηγήσεις.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί
    Γιατί οι λύκοι εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε κατοικημένες περιοχές; Ο «Αρκτούρος» εξηγεί

    Η εξοικείωση με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα να μην αισθάνονται ιδιαίτερη απειλή αλλά και το γεγονός ότι βρίσκουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, είναι οι βασικές αιτίες που πλέον ολοένα και συχνότερα λύκοι κατεβαίνουν σε χωριά, τα οποία βρίσκονται ακόμα και λίγα χιλιόμετρα έξω από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο ethnos.gr o υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου», Πάνος Στεφάνου.

    Τελευταίο κρούσμα η κάθοδος αγέλης λύκων στην Βαρυπόμπη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχη επίσκεψη πριν από λίγους μήνες στην Επανομή, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    Κατά τον κ. Στεφάνου, αυτό που πρέπει να κάνει ο άνθρωπος, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπος με έναν ή περισσότερους λύκους, είναι να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να προσπαθήσει να απομακρυνθεί ήρεμα, χωρίς να τους προκαλέσει.

    Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τα τελευταία χρόνια εκτιμάται ότι σημειώθηκε μία μικρή αύξηση του πληθυσμού των λύκων στη χώρα μας, συνέπεια και της αυστηρότερης νομοθεσίας για την προστασία των συγκεκριμένων ζώων, με αποτέλεσμα σήμερα να υπολογίζονται σε περίπου εφτακόσια με χίλια άτομα.

    Κατεβαίνουν από την Πάρνηθα

    Κατά τον κ. Στεφάνου, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει εντοπιστεί λύκος στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυπόμπης και του Αγίου Στεφάνου, αφού οι συγκεκριμένες περιοχές γειτνιάζουν με την Πάρνηθα, όπου διαβεί ικανός αριθμός λύκων.

    «Δεν αποτελεί παράδοξο γεγονός η εμφάνιση λύκων στην Βαρυπόμπη και την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ξαναδεί λύκους σε αυτά τα μέρη, αφού κατεβαίνουν από την Πάρνηθα. Λύκοι κατεβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα πολύ κοντά σε μεγάλες πόλεις, διότι πλέον αισθάνονται μία εξοικείωση με τον άνθρωπο. Έχουν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία, αφού πλέον βλέπουν συχνότερα πεζοπόρους στα δάση και τα ζώα δεν αισθάνονται την ίδια απειλή σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον ξεκάθαρος διαχωρισμός των περιοχών που διαβιεί ο λύκος με αυτές που ζουν άνθρωποι, αφού έχουν επεκταθεί οι οικιστικές περιοχές αλλά και η ανθρώπινη δραστηριότητα στα δάση. Επίσης, τα ζώα έχουν μάθει ότι μπορούν να βρουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές. Η επανάληψη εμφάνισης λύκου στην ίδια κατοικημένη περιοχή σημαίνει ότι εκεί βρίσκουν τροφή και την επισκέπτονται», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Στεφάνου.

    «Δεν υπάρχουν περιστατικά επίθεσης λύκου σε άνθρωπο»

    Κατά τον ίδιο, αν και ο λύκος αποτελεί ζώο της άγριας πανίδας, δεν επιτίθεται χωρίς λόγο στον άνθρωπο και γι΄ αυτό δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις επίθεσης τουλάχιστον στη χώρα μας.

    «Η συμπεριφορά του λύκου απέναντι στον άνθρωπο δεν είναι επιθετική. Άλλωστε, ο άνθρωπος δεν αποτελεί τροφή για τα συγκεκριμένα ζώα. Έχουν καταγραφεί μόνο δύο περιπτώσεις τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας τραυματισμού ανθρώπου από αρκούδα, επειδή οι τραυματίες βρέθηκαν στο βιότοπο των ζώων, τα οποία αιφνιδιάστηκαν και ήθελαν απλώς να απωθήσουν τους ανθρώπους. Οι αρκούδες είναι μεγαλόσωμα ζώα και αν ήθελαν να κάνουν κακό στους ανθρώπους, θα τους είχαν σκοτώσει. Επίθεση λύκου σε άνθρωπο δεν έχει καταγραφεί τουλάχιστον εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

    Σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί αντιμέτωπος με μεμονωμένο λύκο ή με αγέλη ο υπεύθυνος επικοινωνίας του «Αρκτούρου» σημειώνει ότι δεν πρέπει να εξαγριώσει τα ζώα.

    «Δεν πρέπει να πλησιάσουμε τα ζώα αλλά με ψυχραιμία να απομακρυνθούμε. Ένας μεμονωμένος λύκος ή μία αγέλη λύκων δε θα επιτεθεί χωρίς λόγο σε κάποιον κυνηγό, κτηνοτρόφο ή περιπατητή. Γι' αυτό το σημαντικότερο είναι να μην προκαλέσουμε το ζώο. Το πιθανότερο είναι ο λύκος να απομακρυνθεί από μόνος του και να παρακολουθεί τον άνθρωπο από απόσταση. Επίσης, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επιχειρήσουμε να τρέψουμε το ζώο ή τα ζώα σε φυγή», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η επιδημία των κοριών κλείνει σχολεία στη Γαλλία - Τι φοβάται η κυβέρνηση
    Η επιδημία των κοριών κλείνει σχολεία στη Γαλλία - Τι φοβάται η κυβέρνηση

    Στα γαλλικά σχολεία εξαπλώνονται οι κοριοί που έχουν προκαλέσει πανικό σε όλη τη χώρα καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κλείσει επτά από αυτά προκειμένου να γίνει απεντόμωση.

    Αυτό έκανε γνωστό την Παρασκευή (6/10) ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ. «Κοριοί εντοπίστηκαν σε 17 σχολεία και αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει επτά εξ αυτών», είπε χαρακτηριστικά.

    Η επέλαση των κοριών έχει κινητοποιήσει την γαλλική κυβέρνηση η οποία με συνεχείς συσκέψεις προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα ενώ φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι και πολύ περισσότερο ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.

    Οι υπουργοί φοβούνται ότι με την έκταση που έχει πάρει το θέμα η εικόνα του Παρισιού πλήττεται και ότι ο τουρισμός θα μπορούσε να υποφέρει.

    «Έχουμε σχεδόν 60.000 σχολεία και μιλάμε για κάποιες δεκάδες αλλά είναι γεγονός ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται», πρόσθεσε ο Ατάλ.

    Το ένα δέκατο των γαλλικών νοικοκυριών εκτιμάται ότι έχουν πρόβλημα με κοριούς τα τελευταία χρόνια το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται συχνά απεντομώσεις.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες τα έντομα που ρουφούν το αίμα έχουν αντοπιστεί στο μετρό του Παρισιού, στα τρένα υψηλής ταχύτητας και στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ. Ωστόσο οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται επίσημα από κυβερνητικές πηγές.

    Εντομολόγοι και ειδικοί σε θέματα υγείας ανέφεραν στο BBC ότι αν και έχει καταγραφεί αύξηση στον πληθυσμό τους και όχι μόνο στη Γαλλία και κάποιες περιπτώσεις οι αναφορές για την ύπαρξή τους είναι αναληθείς και προκαλούν άσκοπη υστερία.

    Ο Νικολάς Ρου δε Μπεζιέ δημιουργός της ιστοσελίδας ελέγχου παρασίτων badbugs.fr, λέει ότι σε τρεις από τις τέσσερις κλήσεις που δέχεται από ανήσυχους ιδιοκτήτες σπιτιών, τα προβλήματα αποδεικνύεται ότι δεν προκλήθηκαν από κοριούς.

    Ο Ρομέν Μορζαντέρκ, ελεγκτής παρασίτων στη Βρετάνη, δήλωσε στην εφημερίδα Ouest-France ότι «στο 99% των περιπτώσεων, ναι, υπάρχουν άσχημα μαύρα έντομα, αλλά όχι, δεν είναι κοριοί».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς