Ένα σύμμαχο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσε να βρει η ανθρωπότητα στο υλικό ALF.
Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα επαναχρησιμοποιήσιμο υλικό που μπορεί να δεσμεύσει το διοξείδιο του άνθρακα από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και να αποτρέψει την είσοδο του αερίου του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα βοηθώντας την ανθρωπότητα στη μάχη με την κλιματική αλλαγή.
Μια ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι το υλικό από φορμικό αλουμίνιο, γνωστό ως ALF, δεν έχει τις ελλείψεις άλλων προτεινόμενων μεθόδων φιλτραρίσματος του άνθρακα και αποτελείται από ουσίες που βρίσκονται σε αφθονία.
«Αυτό που κάνει αυτή τη δουλειά συναρπαστική είναι ότι το ALF έχει πολύ καλές επιδόσεις σε σχέση με άλλα υλικά υψηλής απόδοσης στην απορρόφηση άνθρακα, αλλά ανταγωνίζεται τις ενώσεις σχεδιαστών στην απλότητα, τη συνολική σταθερότητα και την ευκολία παρασκευής του», δήλωσε ο Hayden Evans, χημικός στο Κέντρο Έρευνας Νετρονίων του NIST (NCNR).
«Αποτελείται από δύο ουσίες που βρίσκονται εύκολα και σε αφθονία, οπότε η δημιουργία αρκετών ALF για ευρεία χρήση θα πρέπει να είναι δυνατή με πολύ χαμηλό κόστος», ανέφερε.
Το 30% των εκπομπών CO2 προέρχεται από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ευθύνονται για περίπου το 30% όλων των εκπομπών CO2 παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), η καύση άνθρακα ευθύνεται για πάνω από 0,3°C της αύξησης κατά 1°C της παγκόσμιας μέσης ετήσιας επιφανειακής θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Αυτό τον καθιστά τη μεγαλύτερη πηγή αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και πολλές χώρες συνεχίζουν να βασίζονται σε αυτόν για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών, παρά τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια.
Η χρήση του υλικού ALF για την απομάκρυνση του CO2 από τα καυσαέρια θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτών των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής όσο παραμένουν σε λειτουργία.
Μέχρι τώρα, ο καθαρισμός του CO2 απευθείας από τις καπνοδόχους έχει αποδειχθεί δύσκολη, καθώς τα αέρια που ανεβαίνουν στις καμινάδες είναι θερμά, υγρά και διαβρωτικά. Τα υλικά που λειτουργούσαν ήταν συνήθως πολύ ακριβά για να είναι οικονομικά βιώσιμα, ενώ οι λιγότερο ακριβές επιλογές λειτουργούσαν μόνο σε ορισμένες συνθήκες.
«Βάλτε τα όλα μαζί, χρειάζεστε κάποιο είδος θαυματουργού υλικού», δήλωσε ο Δρ Evans. «Εδώ, καταφέραμε να τσεκάρουμε όλα τα κουτάκια εκτός από τη σταθερότητα σε πολύ υγρές συνθήκες. Ωστόσο, η χρήση του ALF θα ήταν αρκετά φθηνή ώστε ένα στάδιο ξήρανσης να γίνει βιώσιμη επιλογή».
Οι ερευνητές του NIST υποστηρίζουν ότι το CO2 που συλλαμβάνεται από τα ρεύματα καυσαερίων θα μπορούσε επίσης να μετατραπεί σε μυρμηκικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περισσότερου ALF.
«Στις μέρες μας διεξάγονται πολλές έρευνες για το πρόβλημα του τι πρέπει να γίνει με όλο το συλληφθέν CO2», δήλωσε ο Δρ Evans.
«Φαίνεται πιθανό ότι θα μπορούσαμε τελικά να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια για να διασπάσουμε το υδρογόνο από το νερό και στη συνέχεια να συνδυάσουμε αυτό το υδρογόνο με το CO2 για να δημιουργήσουμε περισσότερο μυρμηκικό οξύ. Σε συνδυασμό με το ALF, αυτή είναι μια λύση που θα βοηθούσε τον πλανήτη».
Μια εργασία που περιγράφει λεπτομερώς το υλικό, με τίτλο «Φορμικό αργίλιο, Al(HCOO)3: Ένα γήινο, κλιμακούμενο και εξαιρετικά επιλεκτικό υλικό για τη δέσμευση CO2)», δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances την Τετάρτη.
Πηγή: iEidiseis.gr