Περιβάλλον

Η Ευρώπη σε συναγερμό: Αντισυλληπτικά σε περιστέρια - Ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής

Η Ευρώπη σε συναγερμό: Αντισυλληπτικά σε περιστέρια - Ο ρόλος της Κλιματικής Αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα για τα παράσιτα των μεγαλουπόλεων. «Καμπανάκι» για τα κουνούπια στην Ευρώπη.

Μια από τις πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η αύξηση των αστικών ειδών παρασίτων, συνιστώντας απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η άνοδος της θερμοκρασίας δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ταχύτερη αναπαραγωγή παρασίτων όπως οι αρουραίοι και τα περιστέρια, καθώς και η εισαγωγή νέων ειδών, σύμφωνα με ανάλυση του Politico.

Έτσι, οι αρχές των μεγαλουπόλεων καταφεύγουν σε όλο και πιο εφευρετικές μεθόδους για τον έλεγχό τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα επείγον πρόβλημα, πριν λάβει χειρότερες διαστάσεις.

«Τα διάφορα είδη ανταποκρίνονται διαφορετικά στις απειλές και μερικά μπορούν πραγματικά να ευδοκιμήσουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και της αστικοποίησης», δήλωσε ο Kris Murray, ειδικός σε θέματα οικολογίας και δημόσιας υγείας στο Imperial College του Λονδίνου.

Ακολουθούν τα τρία είδη που «έθρεψε» η κλιματική αλλαγή και δημιουργούν προβλήματα σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, καθώς και κάποιες... διαφορετικές πρακτικές για την αντιμετώπιση της έξαρσης των πληθυσμών.

Περιστέρια με... αντισυλληπτικά

Στις Βρυξέλλες, οι πιο ήπιοι χειμώνες προκάλεσαν την αύξηση του πληθυσμού των περιστεριών, ωθώντας τις αρχές να δοκιμάσουν νέες μεθόδους για τον έλεγχο των αριθμών.

«Τα περιστέρια παράγουν περισσότερους απογόνους» ως αποτέλεσμα του θερμότερου καιρού, δήλωσε η Zoubida Jellab, υπεύθυνη για τους χώρους πρασίνου και την καλή διαβίωση των ζώων.

«Κατά συνέπεια, παράγουν πολλά περιττώματα και υπάρχουν πολλά σκουπίδια που πρέπει να καθαριστούν σε δημόσιους χώρους και σε παλαιότερα κτήρια». Αυτά μπορεί να περιέχουν βακτήρια, που δημιουργούν κίνδυνο για την υγεία.

Η σύλληψη και η θανάτωση περιστεριών απαγορεύεται στην περιοχή των Βρυξελλών. Έτσι, η πόλη υιοθέτησε μια φιλική προς τα ζώα στρατηγική για να διατηρήσει τον αριθμό των πτηνών χαμηλό: εγκατάσταση ταϊστρών για τα πουλιά, εφοδιασμένες με αντισυλληπτικά που καθιστούν προσωρινά τα θηλυκά πουλιά στείρα.

Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν γίνει μια δημοφιλής τακτική ελέγχου του πληθυσμού των περιστεριών σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη.

Κουνάβια για τους αρουραίους

Τα περιστέρια δεν είναι όμως τα μόνα είδη που πολλαπλασιάζονται όταν μεταβάλλεται το κλίμα. Πολλές πόλεις έχουν δει επίσης μια δραματική αύξηση στον αριθμό των αρουραίων, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες τους επιτρέπουν να κρατούν τα μωρά τους ζεστά το χειμώνα και να αναπαράγονται όλο το χρόνο.

«Υπάρχει ορατή αύξηση του πληθυσμού των τρωκτικών στις μεγάλες πόλεις», δήλωσε η Françoise Ampoulange, δημοτική σύμβουλος αρμόδια για την καλή διαβίωση των ζώων στην Τουλούζη.

Η γαλλική πόλη πειραματίζεται με μια νέα τακτική αντιμετώπισης του πληθυσμού των αρουραίων, χρησιμοποιώντας... κουνάβια.

«Οι παγίδες τοποθετούνται στις εξόδους των «φωλιών» όπου κρύβονται τα τρωκτικά, όπου απελευθερώνονται έως και τρία κουνάβια για να κυνηγήσουν τους αρουραίους».

Τα κουνούπια επιστρέφουν

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέους τύπους παρασίτων, αλλά και για την επιστροφή άλλων, που έχουν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες.

Για παράδειγμα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στη γηραιά ήπειρο διευρύνουν το φάσμα των χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιών, σύμφωνα με τον Murray.

«Τα κουνούπια Aedes aegypti μπορούν να μεταφέρουν καταστροφικούς ιούς, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός, ο ζίκα και η τσικουνγκούνια», εξήγησε ο ίδιος. «Οι προβλέψεις μας δείχνουν μάλιστα ότι οι ασθένειες αυτές μπορεί να εμφανιστούν στην Ευρώπη μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

Πολλά χωροκατακτητικά κουνούπια ήταν υπεύθυνα για εστίες ασθενειών στις ευρωπαϊκές πόλεις κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, αλλά εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα μερικών σκληρών χειμώνων και καλύτερων πρακτικών διαχείρισης κουνουπιών.

Τώρα, η κλιματική αλλαγή ανατρέπει τα δεδομένα, έχοντας ήδη προκαλέσει την επανεμφάνισή τους στη νότια Ευρώπη.

«Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ευρέως υποστηρικτική για την ανάπτυξη αυτού και άλλων ειδών κουνουπιών, όπως το ασιατικό κουνούπι τίγρης, το οποίο έχει ήδη ανιχνευθεί βόρεια ως το Ηνωμένο Βασίλειο και εμπλέκεται σε ένα ξέσπασμα δάγκειου πυρετού στη Γαλλία φέτος», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Ανέφερε δε, ότι η ανάγκη αποθήκευσης νερού σε όλο και πιο ξηρές περιοχές της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, θα δημιουργούσε αναπόφευκτα ένα περιβάλλον, όπου ευδοκιμούν αυτού του είδους τα κουνούπια.

«Οι πόλεις θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τη διαχείριση των κουνουπιών, αναπτύσσοντας καλύτερα πρότυπα για τις δεξαμενές νερού, ακόμη και αναπτύσσοντας ομάδες ανθρώπων για να ελέγξουν τις οικιακές γλάστρες και τα σιντριβάνια». Αλλά ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό», υπογράμμισε.

Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Couleur από το Pixabay

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα