Περιβάλλον

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σημάδια Αλτσχάιμερ και στον εγκέφαλο δελφινιών

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σημάδια Αλτσχάιμερ και στον εγκέφαλο δελφινιών

Οι εγκέφαλοι τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών που είχαν εξοκείλει, βρέθηκαν να έχουν τα κλασσικά σημάδια της ανθρώπινης νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Σκοτσέζοι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα μελέτη της πιθανότητας άνοιας σε αυτά τα ζώα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Γλασκόβης, του Σεντ 'Αντριους και του Εδιμβούργου, καθώς και του Ινστιτούτου Ερευνών Moredun, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό νευροεπιστήμης "European Journal of Neuroscience", μελέτησαν με νεκροψία τους εγκεφάλους 22 δελφινιών που είχαν όλα βρεθεί σε παράκτιες περιοχές της Σκοτίας.

Από αυτά, σε τέσσερα ηλικιωμένα ζώα από τρία είδη (ρινοδέλφινο, μαυροδέλφινο και λευκόρρυγχο δελφίνι) ανακαλύφθηκαν τυπικές παθολογικές ενδείξεις Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο τους, μεταξύ άλλων πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, νευροϊνιδιακές συσσωματώσεις της πρωτεΐνης Ταυ, καθώς και συσσώρευση γλοιακών κυττάρων που αυξάνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Η αιτία γι' όλα αυτά στα δελφίνια δεν είναι γνωστή.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν εν μέρει γιατί ορισμένα δελφίνια και άλλα θαλάσσια ζώα όπως οι φάλαινες εξοκείλουν, παγιδευμένα σε πολύ ρηχά νερά ή παραλίες, έχοντας ακολουθήσει ένα ηγετικό ζώο, που όμως μπορεί να πάσχει από σύγχυση λόγω Αλτσχάιμερ. Πάντως οι Βρετανοί επιστήμονες δεν ήσαν σε θέση να βεβαιώσουν ότι τα νεκρά ζώα με σημάδια Αλτσχάιμερ όντως, όσο ζούσαν, εμφάνιζαν τα ίδια γνωστικά/μνημονικά προβλήματα με τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση, που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας. Για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν μελέτη ζώων που θα ήσαν ζωντανά.

Ο επικεφαλής ερευνητής παθολόγος δρ Μαρκ Ντάγκλις του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δήλωσε ότι "πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που δείχνουν, για πρώτη φορά, ότι η παθολογία του εγκεφάλου στα οδοντοκητώδη που έχουν εξοκείλει, είναι παρόμοια με τους εγκεφάλους των ανθρώπους που πάσχουν από κλινική νόσο Αλτσχάιμερ. Μολονότι συνιστά πειρασμό σε αυτό το στάδιο να εικάσει κανείς ότι η παρουσία αυτών των εγκεφαλικών αλλοιώσεων στα οδοντοκητώδη συνιστά ένδειξη ότι πιθανώς πάσχουν και αυτά από γνωστικά ελλείμματα σχετικά με την ανθρώπινη νόσο Αλτσχάιμερ, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτά τα ζώα".

Ο καθηγητής Φρανκ Γκαν-Μουρ του Πανεπιστημίου του Σεντ 'Αντριους ανέφερε: "Πάντα ενδιαφερόμουν να απαντήσω το ερώτημα αν μόνο οι άνθρωποι παθαίνουν άνοια. Τα ευρήματα μας απαντούν αυτό το ερώτημα, καθώς δείχνουν ότι πιθανώς η παθολογία της άνοιας στην πραγματικότητα δεν εμφανίζεται μόνο σε ανθρώπους ασθενείς".

Η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επεσήμανε: "Εντυπωσιαστήκαμε που είδαμε εγκεφαλικές αλλαγές στα γερασμένα δελφίνια παρόμοιες με εκείνες στην ανθρώπινη γήρανση και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Κατά πόσο αυτές οι παθολογικές αλλοιώσεις συμβάλλουν, ώστε αυτά τα ζώα να εξοκείλουν, είναι ένα ενδιαφέρον και σημαντικό ερώτημα για περαιτέρω έρευνα".

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.15900

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup