Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 16:32

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σημάδια Αλτσχάιμερ και στον εγκέφαλο δελφινιών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι εγκέφαλοι τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών που είχαν εξοκείλει, βρέθηκαν να έχουν τα κλασσικά σημάδια της ανθρώπινης νόσου Αλτσχάιμερ, ανακοίνωσαν Σκοτσέζοι επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν την πιο εκτεταμένη μέχρι σήμερα μελέτη της πιθανότητας άνοιας σε αυτά τα ζώα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Γλασκόβης, του Σεντ 'Αντριους και του Εδιμβούργου, καθώς και του Ινστιτούτου Ερευνών Moredun, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό περιοδικό νευροεπιστήμης "European Journal of Neuroscience", μελέτησαν με νεκροψία τους εγκεφάλους 22 δελφινιών που είχαν όλα βρεθεί σε παράκτιες περιοχές της Σκοτίας.

Από αυτά, σε τέσσερα ηλικιωμένα ζώα από τρία είδη (ρινοδέλφινο, μαυροδέλφινο και λευκόρρυγχο δελφίνι) ανακαλύφθηκαν τυπικές παθολογικές ενδείξεις Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο τους, μεταξύ άλλων πλάκες της τοξικής πρωτεΐνης βήτα αμυλοειδούς, νευροϊνιδιακές συσσωματώσεις της πρωτεΐνης Ταυ, καθώς και συσσώρευση γλοιακών κυττάρων που αυξάνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Η αιτία γι' όλα αυτά στα δελφίνια δεν είναι γνωστή.

Τα ευρήματα πιθανώς εξηγούν εν μέρει γιατί ορισμένα δελφίνια και άλλα θαλάσσια ζώα όπως οι φάλαινες εξοκείλουν, παγιδευμένα σε πολύ ρηχά νερά ή παραλίες, έχοντας ακολουθήσει ένα ηγετικό ζώο, που όμως μπορεί να πάσχει από σύγχυση λόγω Αλτσχάιμερ. Πάντως οι Βρετανοί επιστήμονες δεν ήσαν σε θέση να βεβαιώσουν ότι τα νεκρά ζώα με σημάδια Αλτσχάιμερ όντως, όσο ζούσαν, εμφάνιζαν τα ίδια γνωστικά/μνημονικά προβλήματα με τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή την ανίατη νευροεκφυλιστική πάθηση, που είναι η συχνότερη μορφή άνοιας. Για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν μελέτη ζώων που θα ήσαν ζωντανά.

Ο επικεφαλής ερευνητής παθολόγος δρ Μαρκ Ντάγκλις του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης δήλωσε ότι "πρόκειται για σημαντικά ευρήματα που δείχνουν, για πρώτη φορά, ότι η παθολογία του εγκεφάλου στα οδοντοκητώδη που έχουν εξοκείλει, είναι παρόμοια με τους εγκεφάλους των ανθρώπους που πάσχουν από κλινική νόσο Αλτσχάιμερ. Μολονότι συνιστά πειρασμό σε αυτό το στάδιο να εικάσει κανείς ότι η παρουσία αυτών των εγκεφαλικών αλλοιώσεων στα οδοντοκητώδη συνιστά ένδειξη ότι πιθανώς πάσχουν και αυτά από γνωστικά ελλείμματα σχετικά με την ανθρώπινη νόσο Αλτσχάιμερ, πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα τι συμβαίνει σε αυτά τα ζώα".

Ο καθηγητής Φρανκ Γκαν-Μουρ του Πανεπιστημίου του Σεντ 'Αντριους ανέφερε: "Πάντα ενδιαφερόμουν να απαντήσω το ερώτημα αν μόνο οι άνθρωποι παθαίνουν άνοια. Τα ευρήματα μας απαντούν αυτό το ερώτημα, καθώς δείχνουν ότι πιθανώς η παθολογία της άνοιας στην πραγματικότητα δεν εμφανίζεται μόνο σε ανθρώπους ασθενείς".

Η καθηγήτρια Τάρα Σπάιρς-Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου επεσήμανε: "Εντυπωσιαστήκαμε που είδαμε εγκεφαλικές αλλαγές στα γερασμένα δελφίνια παρόμοιες με εκείνες στην ανθρώπινη γήρανση και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Κατά πόσο αυτές οι παθολογικές αλλοιώσεις συμβάλλουν, ώστε αυτά τα ζώα να εξοκείλουν, είναι ένα ενδιαφέρον και σημαντικό ερώτημα για περαιτέρω έρευνα".

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ejn.15900

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022 09:54

Σχετικά Άρθρα

  • Κέρκυρα: Νεκρά δελφίνια στην παραλία της Αχαράβης - Συναγερμός στο Λιμενικό και τον δήμο
    Κέρκυρα: Νεκρά δελφίνια στην παραλία της Αχαράβης - Συναγερμός στο Λιμενικό και τον δήμο

    Δύο νεκρά δελφίνια ξεβράστηκαν σε παραλία της Κέρκυρας, ενώ ένα τρίτο κατάφερε να σωθεί και να επιστρέψει στη θάλασσα.

    Για τα νεκρά δελφίνια ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Κέρκυρας και ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας, με την αντιδήμαρχο Σπυριδούλα Κόκκαλη να κάνει και σχετική ανάρτηση, σύμφωνα με όσα αναφέρει το kerkyrasimera.gr.

    Η ανάρτηση της αντιδημάρχου

    «Νεκρά Σταχτοδέλφινα στην Αχαράβη: Ένας Συναγερμός για τη Θαλάσσια Ζωή

    Σήμερα, στην παραλία της Αχαράβης-Αλμυρού, βρεθήκαμε μπροστά σε μια ανησυχητική κατάσταση, καθώς δύο σταχτοδέλφινα (#Grampus_Griseus) ξεβράστηκαν στην ακτή, ενώ ένα ακόμη παρατηρήθηκε να κολυμπά κοντά στην περιοχή.

    Ως Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος πιστεύω ακράδαντα πως οφείλουμε να αναδείξουμε τη σημασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων για την υγεία του περιβάλλοντος και την οικονομική ευημερία της περιοχής μας.

    Η θαλάσσια ζωή, συμπεριλαμβανομένων των δελφινιών, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και επηρεάζει τη βιοποικιλότητα και την οικολογική σταθερότητα. Η υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της αλιείας, του τουρισμού και άλλων τομέων που εξαρτώνται από τη θάλασσα.

    Η παρουσία ή η απουσία θαλάσσιων ειδών μπορεί να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την ανθρώπινη παρέμβαση. Δυστυχώς, οι παράγοντες όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση απειλούν αυτά τα οικοσυστήματα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για δράση.

    Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε την προστασία αυτών των ζωντανών οργανισμών και των οικοτόπων τους. Σας καλώ να αναλάβουμε όλοι από κοινού την ευθύνη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής. Αν εντοπίσετε οποιοδήποτε θαλάσσιο ζώο σε ανάγκη, παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα με τις αρμόδιες αρχές ή με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας, ώστε να μπορέσουμε να παρέμβουμε έγκαιρα.

    Ας συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την πλούσια θαλάσσια κληρονομιά μας και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά
    Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά

    Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά όχι μόνο καταπίνουν, αλλά και εισπνέουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνέουν αυτά τα σωματίδια, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συνέλεξαν τον εκπνεόμενο αέρα από τον φυσητήρα τους.

    Και τα 11 δελφίνια που εξετάστηκαν εμφάνισαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One την Τετάρτη (16/10).

    «Αυτό αποδεικνύει αυτό που έχουν διαπιστώσει και άλλοι ερευνητές, ότι τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται με τον αέρα βρίσκονται παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.

    Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιλάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.

    «Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που εισέπνεαν τα δελφίνια ήταν από πολυεστέρα, είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια αποβάλλονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».

    Πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά τα δελφίνια

    Τα μικροπλαστικά, που συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες (όπου έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν βλάβες και φλεγμονές), ο εγκέφαλος, και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, ενώ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουν περάσει και στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν και να εισπνέουν μικροπλαστικά από τον αέρα.

    Τα δελφίνια, με τη μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    «Μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη πνευμονική χωρητικότητα και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, οπότε ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η έκθεση σε μικροπλαστικά στα θαλάσσια περιβάλλοντα, ακόμη και για τα ζώα που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

    Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των εισπνεόμενων μικροπλαστικών στην υγεία των δελφινιών και άλλων θαλάσσιων και ανθρώπινων οργανισμών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες
    Νόσος Αλτσχάιμερ: Το φθηνό συμπλήρωμα που δυναμώνει το μυαλό των 60ρηδων μέσα σε 3 μήνες

    Ένα φθηνό συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να προφυλάξει το μυαλό των 60ρηδων με πρώιμα σημάδια γνωστικής εξασθένησης και νόσου Αλτσχάιμερ

    Ερευνητές από τη Σχολή Life Course & Population Sciences του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, δημοσίευσαν στο Nature Communications τα ευρήματά τους για μια απλή και φθηνή διατροφική παρέμβαση που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε άτομα με πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με αυτά, ένα καθημερινό προβιοτικό συμπλήρωμα φυτικών ινών –ινουλίνης και φρουκτοολιγοσακχαριτών- μπορεί να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία στα άτομα άνω των 60 ετών σε 3 μόλις μήνες. Εντούτοις, η παρέμβαση δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα στην μυϊκή δύναμη των συμμετεχόντων.

    «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τέτοιες αλλαγές σε 12 μόλις εβδομάδες. Τα ευρήματα είναι πολλά υποσχόμενα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό μας. Η αποκρυπτογράφηση των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για μια πιο υγιή και μακροχρόνια ζωή» ανέφερε στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου η επικεφαλής συγγραφέας, Mary Ni Lochlainn από το Τμήμα Έρευνας σε διδύμους (TwinsUK).

    Δεδομένου του ολοένα αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού, οι ερευνητές από το TwinsUK, με το μεγαλύτερο μητρώο ενήλικων διδύμων του Ηνωμένου Βασιλείου που εδρεύει στο King’s College, αναζήτησαν πιθανές λύσεις για τα προβλήματα της γνωστικής και μυϊκής εξασθένησης στην επίδραση δύο φθηνών συμπληρωμάτων φυτικών ινών που κυκλοφορούν στο εμπόριο στο μικροβίωμα.

    Στο πλαίσιο της μελέτηες, 36 ζεύγη διδύμων – 72 άτομα – ηλικίας άνω των 60 ετών έπρεπε να λαμβάνουν το συμπλήρωμα είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo) κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια ομάδα ανήκουν (διπλά τυφλή μελέτη). Πράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα με ασκήσεις αντιστάσεων (μυϊκής ενδυνάμωσης) και λάμβαναν ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης με στόχο τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Η παρακολούθηση γινόταν εξ αποστάσεως μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος των συμμετεχόντων, αυξάνοντας κυρίως τον πληθυσμό των ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium.

    Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που λάμβανε το συμπλήρωμα ινών είχε καλύτερες επιδόσεις στα τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Συνδυαστικής-Συσχετιστικής Μάθησης (Paired Associate Learning – PAL), ενός πρώιμου δείκτη για τη νόσο Αλτσχάιμερ, μαζί με τις δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας.

    «Αυτές οι φυτικές ίνες, θα μπορούσαν να ωφελήσουν μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Είναι επίσης ασφαλείς και ανεκτές. Επόμενη εργασία μας είναι να δούμε κατά πόσο τα αποτελέσματα αυτά διατηρούνται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων» δήλωσε η κύρια συγγραφέας Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας

    Πηγή: ygeiamou.gr

  • 21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: «Όταν κάποιος νοσεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν ένα πένθος….»
    21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: «Όταν κάποιος νοσεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας βιώνουν ένα πένθος….»

    Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω» μιλά στο ilialive.gr

    Συνέντευξη στη Βίκυ Γκουγκουστάμου

    «Άνοια». Μια μικρή λέξη με μεγάλες επιπτώσεις για τον ασθενή αλλά κυρίως για τα μέλη της οικογένειάς του. Το πρώτο σοκ στο άκουσμα της διάγνωσης είναι δεδομένο. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη νόσο; Τι θα πρέπει να γνωρίζουν, κυρίως οι φροντιστές-μέλη της οικογένειας με άτομο, που νοσεί; Υπάρχει τρόπος να καθυστερήσουμε τα συμπτώματα; Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Κοινωνικός Λειτουργός MSc, και Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Σωματείου «Φροντίζω», αναλύει στο ilialive.gr τις επιπτώσεις στην οικογένεια για διάφορες μορφές άνοιας, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής της.

    Το Κοινωφελές Σωματείο «Φροντίζω» ιδρύθηκε και λειτουργεί από το 2009 στην Πάτρα από εθελοντές στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας και το έναυσμα ήταν η έντονη ενασχόληση του επιστημονικού προσωπικού με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. «Βλέπαμε ότι στα σπίτια υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων με άνοια, όπως και την πίεση που βιώνει η οικογένεια που δεν ήξερε πώς να φροντίσει τον ασθενή» μας λέει ο κ. Θεοδωρόπουλος. «Είχαμε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά περιστατικά και βλέποντας το κενό που υπήρχε στην περιοχή στον τομέα παροχής υπηρεσιών σε άτομα με άνοια αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο ώστε να βρούμε λύσεις και να υποστηρίξουμε πιο ολιστικά τις ανάγκες τους».

    theodoropoulos

    Τη στιγμή που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, δεν εξασφαλίζεται και η ποιότητα αυτής, καθώς επιστημονικές έρευνες παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της ασθένειας. Ποιο το σχόλιό σας πάνω σ’ αυτό;

    Εδώ το οξύμωρο είναι ότι, η αύξηση των περιστατικών συνδέεται με το προσδόκιμο ζωής. Επειδή η άνοια είναι μια εκφυλιστική νόσος όπως ξέρουμε, κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και συνήθως πάνω από τα 60-65 έτη. Οπότε με την έννοια ότι όντως αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στον αναπτυγμένο κόσμο, το προσδόκιμο ζωής, η συνέπεια είναι να έχουμε περισσότερα περιστατικά με άνοια. Στα άτομα άνω των 65 ετών στην Ε.Ε. ένα ποσοστό 10% περίπου εμφανίζει άνοια. Και αν πάμε σε ηλικίες άνω των 80 ετών, ένας στους τρεις μπορεί εμφανίσει τη νόσο. Άρα το προσδόκιμο ζωής είναι μια πρόκληση. Ζούμε περισσότερο αλλά το «ζούμε καλύτερα» είναι μια ευρύτερη έννοια.

    Τι βιώνει μια οικογένεια όταν ένα μέλος αυτής πάσχει από Αλτσχάιμερ;

    Όπως καταγράφουν και έρευνες, περνάει ένα μεγάλο διάστημα μέχρι να γίνει η διάγνωση. Οπότε δεν το ξέρουν πολλές οικογένειες και δεν παρατηρούν τα πρώτα συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και πιθανό να γίνει αργά, σίγουρα βιώνει ένα μεγάλο σοκ. Γνωρίζοντας ότι είναι μια εκφυλιστική νόσος που δεν έχει θεραπεία και ουσιαστικά προχωρά η εξέλιξή της, σίγουρα βιώνει κάτι ανάλογο που αντιστοιχεί με το πένθος. Γιατί παροδικά το άτομο χάνει κομμάτι της προσωπικότητας του, οπότε η οικογένεια δεν έχει τον άνθρωπο τον οποίο ήξερε. Και πολλά μέλη δεν μπορούν εύκολα να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Είναι σε μεγάλη ένταση, μεγάλο άγχος, γιατί ενώ στην αρχή βλέπουμε κάποια ήπια συμπτώματα αυτά εντείνονται και δημιουργούν πολλά προβλήματα στη μνήμη, τη λειτουργικότητα… Και καταλήγουν να γίνονται φροντιστές πλήρους απασχόλησης με το δικό τους άτομο και βιώνουν ένα έντονο καθημερινό φορτίο.

    Ποια είναι τα συμπτώματα που μας προειδοποιούν και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή;

    Πριν από την άνοια υπάρχει ένα πρώιμο στάδιο το οποίο ονομάζεται «ήπια νοητική διαταραχή». Εκεί εμφανίζονται κάποια ήπια συμπτώματα όπως το άτομο μπορεί να ξεχνάει που έβαλε ένα καθημερινό αντικείμενο ή να δυσκολευτεί να πάει σε έναν δρόμο πιο σύνθετο, ή δεν μπορεί να κάνει πιο πολύπλοκα πράγματα που έκανε μέχρι πρότινος. Αν δούμε κάποια επαναλαμβανόμενα τέτοια συμπτώματα, είναι καλό να κάνουμε μια αξιολόγηση σε έναν ειδικό για να δούμε αν σχετίζονται με τη νόσο. Γιατί αν προλάβουμε, ειδικά στο στάδιο της ήπιας νοητικής διαταραχής μπορεί να μην μεταπηδήσει σε άνοια ή να το καθυστερήσουμε περισσότερο. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχουν και πολλές υπηρεσίες αξιολόγησης μνήμης.

    Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν στην καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου;

    Εκεί είναι το θετικό νέο καθώς οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει συγκεκριμένους παράγοντες οι οποίοι ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου. Και όσο πιο νωρίς τους προλάβουμε έχουμε μικρότερες πιθανότητες είτε να μην εμφανίσουμε συμπτώματα είτε αν συμβεί, αυτό να γίνει πιο αργά ή με πιο αργό τρόπο. Είναι οι αγγειακοί παράγοντες, δηλαδή ότι έχει να κάνει με την υπέρταση και τον διαβήτη, άρα επιβάλλεται ένα τακτικό τσεκ-απ. Οι δραστηριότητες που μας θωρακίζουν, είναι η κίνηση, η γυμναστική η διακοπή του καπνίσματος η μεσογειακή διατροφή, η κοινωνικοποίηση και καθώς μεγαλώνει το άτομο χρειάζεται έλεγχος της ακοής και της όρασης. Και σαφώς να έχουμε νοητική άσκηση, να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε καινούργια πράγματα. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσοι συμμετέχουν, από νεαρή ηλικία , σε μεγαλύτερο κομμάτι εκπαίδευσης και το διατηρούν αυξάνουν τις πιθανότητες να μείνουν περισσότερο καιρό νοητικά υγιείς.

    Ποια είναι τα ποσοστά της νόσου στην Ελλάδα;

    Δεν υπάρχουν απόλυτες επιδημιολογικές μελέτες. Αυτό το οποίο ξέρουμε είναι ότι περίπου 200.000 άτομα νοσούν με άνοια και 160.000 με ήπια νοητική διαταραχή.

    Σε εθνικό επίπεδο επαρκούν οι υπηρεσίες φροντίδας;

    Τα τελευταία χρόνια ήμασταν σχετικά πίσω. Οι πιο πολλές δομές ήταν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η επαρχία δεν είχε πολλά κέντρα ημέρας, οικοτροφεία, προγράμματα κατ’ οίκον φροντίδας…. Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί σε αρκετές πόλεις κέντρα ημέρας όπως στην Πάτρα ή οικοτροφεία όπως και στον Πύργο. Αλλά επειδή ο αριθμός αυξάνεται ραγδαία, οι δομές δεν φτάνουν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που ιδρύθηκαν δομές, αλλά ακόμη είμαστε πίσω. Θέλουμε περισσότερες δομές για όλα τα στάδια, από την έγκαιρη διάγνωση μέχρι την αποκατάσταση.

    Το σωματείο «Φροντίζω» τι προσφέρει στους ασθενείς;

    Οι δράσεις μας επεκτείνονται από το φάσμα των ατόμων τρίτης ηλικίας σε μια στόχευση στους ασθενείς με άνοια και τις οικογένειές τους, με ιδιαίτερες υπηρεσίες. Το «Φροντίζω» λειτουργεί την πρώτη εξειδικευμένη δομή για τη άνοια στη Δυτική Ελλάδα, το Κέντρο Ημέρας ατόμων με άνοια όπου εκεί κάποιος μπορεί να φέρει το δικό του άτομο, να περάσει από αξιολόγηση, και εφόσον εμφανίζει κάποια μορφή να ενταχθεί σε κάποια από τις ομαδικές παρεμβάσεις που κάνουμε. Έχουμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με δραστηριότητες όπως νοητική ενδυνάμωση, γυμναστική, θεραπείες μέσω τεχνών οι οποίες κοινωνικοποιούν το άτομο. Παρέχουμε και κατ’ οίκον φροντίδα. Έχουμε δει άτομα που δεν είχαν καμία μορφή επικοινωνίας, να γελάνε, να επανέρχονται ψυχολογικά. Επίσης έχουμε πολύ θετικό αποτέλεσμα για τους φροντιστές. Βλέπουμε μέλη οικογένειας, που καταφέρουν να προχωρήσουν στη ζωή τους, γιατί όλη αυτή η διαδικασία της φροντίδας ενός συγγενικού προσώπου με άνοια μπορεί να μπλοκάρει την καθημερινότητά τους. Και φυσικά αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για το έργο μας.

    Κοινωφελές Σωματείο «|Φροντίζω»
    Φαναρίου 25 Πάτρα
    Τηλ 2610 240242
    www.frodizo.gr
    Email: [email protected]

    Κεντρική φωτογραφία: Freepik/user16679917

  • Αλτσχάιμερ: Ποια συνήθεια πρέπει να κόψετε το βραδυ
    Αλτσχάιμερ: Ποια συνήθεια πρέπει να κόψετε το βραδυ

    Αυτή η νυχτερινή συνήθεια είναι ένοχη για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά αν είστε κάτω των 65 ετών, τονίζουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατα, ερευνητές από το Σικάγο ανέλυσαν την υπερβολική έκθεση στο φως, γνωστή ως φωτορύπανση, σε 48 πολιτείες. Στη συνέχεια, χώρισαν τις περιοχές σε πέντε κατηγορίες που κυμαίνονταν από τη χαμηλότερη έως την υψηλότερη ένταση φωτός τη νύχτα. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι ο υψηλότερος υπαίθριος νυχτερινός φωτισμός, όπως τα φώτα του δρόμου και οι πινακίδες νέον, συνδέθηκε με υψηλότερο επιπολασμό για τη νόσο Αλτσχάιμερ από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου σε άτομα κάτω των 65 ετών. Συγκεκριμένα, η νυχτερινή φωτορύπανση φάνηκε να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη Αλτσχάιμερ από την κατάχρηση αλκοόλ, την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.

    «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα νέα άτομα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις της έκθεσης στο φως τη νύχτα», δήλωσαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush.

    «Δεν είναι σαφές γιατί οι νεότεροι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι, αλλά αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ατομικές διαφορές στην ευαισθησία στο φως», πρόσθεσαν.

    «Βρήκαμε ότι στις ΗΠΑ υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ του επιπολασμού της νόσου του Αλτσχάιμερ και της έκθεσης στο φως τη νύχτα, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Η νυχτερινή φωτορύπανση – ένας τροποποιήσιμος περιβαλλοντικός παράγοντας – μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο. Ελπίζουμε τα ευρήματά μας να βοηθήσουν στην μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους του φωτός τη νύχτα έτσι ώστε να κάνουν απλές και εύκολες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους», κατέληξαν οι συγγραφείς.

    Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε τα βράδια;

    «Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τη χρήση κουρτινών συσκότισης ή τον ύπνο με μάσκα, ειδικά για όσους ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση. Η έκθεση στο φως μέσα στο σπίτι θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής με την έκθεση στο εξωτερικό φως. Αν και δεν εξετάσαμε τις επιδράσεις του εσωτερικού φωτός στην παρούσα μελέτη, είναι γνωστό πως το μπλε φως έχει επίδραση στον ύπνο. Η χρήση φίλτρων μπλε φωτός και η αντικατάσταση με θερμό φως θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση», προέτρεψαν οι επιστήμονες.

    Η εν λόγω έρευνα προσθέτει στοιχεία σε έναν μακρύ κατάλογο επιπτώσεων στην υγεία από τη φωτορύπανση, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία που ερεθίζει τις δερματικές παθήσεις και αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

    Χαρακτηριστικά, ανασκόπηση του 2021, αποκάλυψε ότι η υπερβολική έκθεση στο φως τη νύχτα αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 10 έως 14%, καθώς καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης. Η διακοπτόμενη παραγωγή μελατονίνης έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνος, ιδιαίτερα για ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους του μαστού.

    Αν λοιπόν συνηθίζετε να αφήνετε τα στόρια ανοιχτά τη νύχτα, τότε μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε…

    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Frontiers in Neuroscience.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Μελέτη: Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ
    Μελέτη: Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ

    Η υπερβολική έκθεση στην φωτορύπανση πιθανότατα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα άνω των 65 ετών διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύει το επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Neuroscience».

    Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

    Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Το Ιατρικό Κέντρο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush, Ρόμπιν Βόιτ-Ζουβάλα και την ομάδα της, μελέτησαν χάρτες φωτορύπανσης 48 πολιτειών των ΗΠΑ και χώρισαν τις πολιτείες σε πέντε ομάδες, από τη χαμηλότερη προς την υψηλότερη νυχτερινή ένταση φωτός.

    Στη συνέχεια, ενσωμάτωσαν στην ανάλυσή τους ιατρικά δεδομένα σχετικά με μεταβλητές που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

    Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η εμφάνιση του Αλτσχάιμερ συσχετιζόταν ισχυρότερα με τη νυχτερινή φωτορύπανση από ό,τι με ορισμένους άλλους παράγοντες ασθένειας, όπως η κατάχρηση αλκοόλ, η χρόνια νεφρική νόσος, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

    Αντίθετα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό επεισόδιο συσχετίστηκαν πιο έντονα με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ από ό,τι η φωτορύπανση.

    Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη νυχτερινή ένταση του φωτός συσχετίστηκε με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας κινδύνου που εξετάστηκε στη μελέτη.

    Όπως δηλώνουν οι ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι νεότεροι άνθρωποι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της νυχτερινής έκθεσης στο φως.

    Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν στην παρούσα μελέτη τις επιδράσεις του φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού, ωστόσο εκτιμούν ότι η έκθεση σε αυτό μπορεί να είναι εξίσου σημαντική με την εξωτερική έκθεση στο φως.

    Όπως επισημαίνουν, το μπλε φως έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο, οπότε η χρήση φίλτρων μπλε φωτός, η αλλαγή σε ζεστό φωτισμό και η εγκατάσταση ροοστάτη στο σπίτι θα μπορούσαν να μειώσουν αποτελεσματικά την έκθεση στο φως.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη έγινε σε ένα υποσύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ και ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ζουν σε περιοχές με υψηλή φωτορύπανση σε όλη τους τη ζωή και αυτές οι δύο παράμετροι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ιαπωνία: Αυξάνονται οι επιθέσεις δελφινιών σε παραθεριστές και λουόμενους - Ποιες οι θεωρίες των ειδικών
    Ιαπωνία: Αυξάνονται οι επιθέσεις δελφινιών σε παραθεριστές και λουόμενους - Ποιες οι θεωρίες των ειδικών

    Οι ειδικοί διατυπώνουν ορισμένες θεωρίες αναφορικά με το γιατί τα δελφίνια επιτίθενται όλο και περισσότερο στους λουόμενους

    Στις παραλίες της Ιαπωνίας, ναυαγοσώστες σαρώνουν το νερό, έτοιμοι να προλάβουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι κολυμβητές στον κόλπο Γουακάσα, περίπου 320 χιλιόμτερα μακριά από το Τόκιο. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, όμως, δεν πρόκειται για καρχαρίες, αλλά για δελφίνια, των οποίων οι επιθέσεις στην περιοχή έχουν τραυματίσει τουλάχιστον 47 άτομα από το 2022, με ορισμένους μάλιστα να έχουν χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη.

    Φυσικά, οι επιθέσεις των δελφινιών λαμβάνουν χώρα και σε άλλες παραλιακές περιοχές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, το 2022, 21 άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από επιθέσεις δελφινιών κατά μήκος μιας παραλίας κοντά στην πόλη Έκιζεν, σύμφωνα στοιχεία από την αστυνομία του νομού Φουκούι, ενώ την επόμενη χρονιά, οι επιθέσεις μετατοπίστηκαν σε παραλίες κάτω από την ακτή κοντά στην πόλη Μιχάμα. Το 2023, 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Φουκούι. Σε μία περίπτωση, ένας άνδρας έμεινε με σπασμένα πλευρά.

    Το ειδησεογραφικό μέσο, ωστόσο, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία από την αστυνομία για το φετινό καλοκαίρι, από τις 21 Ιουλίου, 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις δελφινιών, κυρίως στις παραλίες κοντά στη Μιχάμα και την κοντινή πόλη Τσουρούγκα- με δύο από αυτούς να φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς στα χέρια, για τους οποίους χρειάστηκαν δεκάδες ράμματα.

    Γιατί, όμως, τα δελφίνια επιτίθενται σε παραθεριστές; Αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τον ακριβή λόγο, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

    Επιθετική συμπεριφορά ζευγαρώματος ή μοναξιά;

    Ο ειδικός Ryoichi Matsubara, διευθυντής του ενυδρείου Echizen Matsushima στο Φουκούι, μιλώντας στους Times, διατύπωσε την θεωρία ότι μπορεί να πρόκειται και για ένα μόνο δελφίνι, αιτιολογώντας ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που εξέτασε από ορισμένες από τις επιθέσεις του 2022 και του 2023 φαίνεται να δείχνουν το ίδιο αρσενικό ρινοδέλφινο του Ινδο-Ειρηνικού.

    Το δελφίνι μπορεί να επιδεικνύει συμπεριφορά ζευγαρώματος, είπε, προσθέτοντας ότι το 2022 και το 2023 παρατηρήθηκε να προσπαθεί «να πιέζει τα γεννητικά του όργανα στους ανθρώπους». Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, οι λουόμενοι στην παραλία δαγκώθηκαν όταν πλησίασαν ή προσπάθησαν να αγγίξουν το δελφίνι, είπε ο κ. Ματσουμπάρα.

    Ο Putu Mustika, λέκτορας και θαλάσσιος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία, δήλωσε ότι τα δελφίνια μπορούν να βλάψουν ακούσια τους ανθρώπους όταν επιδεικνύουν συμπεριφορά ζευγαρώματος, λόγω της μεγάλης τους δύναμης, αλλά είναι εξίσου πιθανό ορισμένα να είναι και εκ φύσεως επιθετικά.

    Τα δελφίνια είναι συνήθως κοινωνικά ζώα αγέλης, αλλά υπάρχουν και μοναχικά δελφίνια που αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά, όπως ένα ρινοδέλφινο με το όνομα Μόκο, που έγινε διάσημο στη Νέα Ζηλανδία, για την παιχνιδιάρικη συμπεριφορά του απέναντι στους κολυμβητές, αλλά ακόμα και αυτουνού η συμπεριφορά έγινε ανησυχητική σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν αρνήθηκε να αφήσει μια γυναίκα να επιστρέψει στην ακτή.
    Μέτρα προστασίας από τις επιθέσεις δελφινιών
    Στην Ιαπωνία, οι αρχές της νομαρχίας Φουκούι έχουν εφαρμόσει μια σειρά μέτρων για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τις επιθέσεις, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.
    Έχουν εγκαταστήσει δεκάδες υποβρύχιες ακουστικές συσκευές οι οποίες εκπέμπουν θόρυβο υψηλής συχνότητας με σκοπό την αποτροπή των δελφινιών. Έχουν τοποθετήσει, επίσης, πινακίδες και έχουν διανείμει φυλλάδια που προειδοποιούν τους παραθεριστές ότι τα δελφίνια μπορούν να δαγκώσουν ή ακόμη και να σύρουν τους κολυμβητές στη θάλασσα. Ορισμένες παραλίες έχουν περιορίσει τις ώρες κολύμβησης και έχουν ξεκινήσει περιπολίες ναυαγοσωστών.
    Πάνω απ' όλα, θέλουν απλώς να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσπαθούν να αλληλεπιδράσουν με τα δελφίνια, καθώς όσο χαριτωμένα κι αν είναι, έχουν ισόποση δυνατότητα με τις αρκούδες να κάνουν κακό στους ανθρώπους.

    Πηγή: protothema.gr

  • Αλτσχάιμερ: Νέα εξέταση αίματος «υπόσχεται» ότι εντοπίζει την νόσο με 90% ακρίβεια
    Αλτσχάιμερ: Νέα εξέταση αίματος «υπόσχεται» ότι εντοπίζει την νόσο με 90% ακρίβεια

    Η εξέταση για το Αλτσχάιμερ είναι ήδη διαθέσιμη στις ΗΠΑ και μπορεί σύντομα να εγκριθεί για χρήση και σε άλλες χώρες.

    Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια 90% εάν ένα άτομο με προβλήματα μνήμης πάσχει από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σουηδική μελέτη.

    Αυτή η εξέταση αίματος θα προσδιορίζει εάν η απώλεια μνήμης οφείλεται στο Αλτσχάιμερ.

    «Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης διέγνωσαν την νόσο στο 61% των περιπτώσεων, ενώ οι νευρολόγοι και άλλοι ειδικοί στο 73% των περιπτώσεων», δήλωσε ο νευρολόγος Σεμπάστιαν Πάλμκβιστ, ο οποίος υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Lund στη Σουηδία.

    Όπως σημείωσε, «αυτό υπογραμμίζει την έλλειψη καλών, οικονομικά αποδοτικών διαγνωστικών εργαλείων, ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, και υποδεικνύει την πιθανή βελτίωση στη διάγνωση με την υιοθέτηση αυτής της εξέτασης αίματος σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης».

    Πάρα πολλές μελέτες που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έχουν υπογραμμίσει τον πιθανό ρόλο των μετρήσεων των πρωτεϊνών του πλάσματος στη διάγνωση της νόσου και συγκεκριμένα των συγκριτικών αναλογιών των «φυσιολογικών» και των ανώμαλων μορφών βήτα-αμυλοειδούς και ταυ.

    Για να επιβεβαιώσουν την αξιοπιστία της εξέτασης αίματος, οι ερευνητές στρατολόγησαν 1.213 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών που είχαν υποβληθεί σε γνωστικές αξιολογήσεις τόσο σε πρωτοβάθμια περίθαλψη όσο και σε εξειδικευμένες κλινικές στη Σουηδία, μεταξύ Φεβρουαρίου 2020 και Ιανουαρίου 2024.

    Τα 2/3 των ασθενών είχαν διαγνωστεί με υποκειμενική γνωστική έκπτωση ή ήπια γνωστική εξασθένηση, ενώ το 1/3 είχε ήδη διαγνωστεί με άνοια. Εκτός από την εξέταση αίματος, οι περισσότεροι ασθενείς υποβλήθηκαν και σε οσφυονωτιαία παρακέντηση.

    Ορισμένοι, υποβληθηκαν σε σάρωση PET με ραδιονουκλεΐδια ώστε να αξιολογηθούν οι μη φυσιολογικές συσσωματώσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλό τους. Και οι δύο μορφές αξιολόγησης προέβλεψαν την νόσο στο 90% των περιπτώσεων.

    «Η εξέταση είναι διαθέσιμη στις ΗΠΑ και μπορεί σύντομα να εγκριθεί για χρήση και σε άλλες χώρες», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής Όσκαρ Χάνσον, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund.

    «Αρχικά, θα χρησιμοποιηθεί σε εξειδικευμένες κλινικές μνήμης και μπορεί να χρειαστούν ένα έως δύο χρόνια για να εφαρμοστούν οι κατευθυντήριες γραμμές και η εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη» πρόσθεσε.

    Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.

    Με πληροφορίες από Science Alert, ΕΡΤ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο