Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 22:56

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ ζέστης τον Ιανουάριο στην Ευρώπη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε Πολωνία, Δανία, Τσεχία, Ολλανδία, Λευκορωσία, Λιθουανία και Λετονία, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στα ύψη

Σε τουλάχιστον οκτώ ευρωπαικές χώρες, καταγράφηκαν - αυτές τις ημέρες - θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για τον πιο ζεστό Ιανουάριο στη Γηραιά Ήπειρο .

Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες σε πολλά ευρωπαικά κράτη προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Οι θερμότερες ημέρες του Ιανουαρίου στην Ευρώπη καταγράφονται σε χώρες όπως η Πολωνία, η Δανία, η Τσεχία, η Ολλανδία, η Λευκορωσία, η Λιθουανία και η Λετονία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Μαξιμιλιάνο Χερέρα, κλιματολόγος που παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες, γράφει το βρετανικό δημοσίευμα.

Για παράδειγμα, στο Κορμπιελόου της Πολωνίας, ο υδράργυρος έδειξε 19 Βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που καταγράφεται συνήθως τον Μάιο, δηλαδή 18 Βαθμούς Κελσίου πάνω από τον ετήσιο μέσο όρο για τον μήνα που διανύουμε.

Συνήθως η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τον 1 Βαθμό Κελσίου.

Στο Γιαβορνίκ της Τσεχίας, η θερμοκρασία άγγιξε τους 19,6 Βαθμούς Κελσίου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, ο μέσος όρος την εποχή αυτή δεν ξεπερνούσε τους τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ο υδράργυρος στο Βισόκαγε της Λευκορωσίας κανονικά θα έπρεπε να δείχνει αυτές τις ημέρες μηδέν Βαθμούς Κελσίου. Όμως, προχθές η θερμοκρασία άγγιξε τους 16,4 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ του Ιανουαρίου κατά 4,5 βαθμούς Κελσίου.

Στη νότια Γαλλία και τη βόρεια Ισπανία, οι πολίτες φόρεσαν μαγιό για να υποδεχτούν το Νέο Έτος απολαμβάνοντας το μπάνιο τους στις παραλίες.

Την Κυριακή, ο υδράργυρος έδειξε 24,9 βαθμούς Κελσίου στο Μπιλμπάο της Ισπανίας με τους μετεωρολόγους να κάνουν λόγο για την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου. Μόνο η Νορβηγία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν έδωσαν στη δημοσιότητα κανένα αρχείο.

«Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτές τις θερμοκρασίες ως το πιο ακραίο γεγονός στην ευρωπαϊκή ιστορία», υπογράμμισε ο Ερέρα και πρόσθεσε:

«Ας πάρουμε την περίπτωση του ακραίου καύσωνα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2022 και σκεφτείτε αυτή η ζέστη να επικρατεί σε μία πολύ μεγαλύτερη περιοχή που περιλαμβάνει περίπου 15 χώρες».

«Μπορούμε αναμφισβήτητα να υποστηρίξουμε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο στην Ευρώπη (από την άποψη της ακραίας ζέστης) είναι συγκρίσιμο με τις ακραίες καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Αμερική».

Για τον Άλεξ Μπάρκιλ, υψηλόβαθμο μετεωρολόγο της Εθνικής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας της Βρετανίας (MET), οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν φέτος σε πολλές ευρωπαικές χώρες ήταν πράγματι ένα ακραίο καιρικό γεγονός.

«Υπήρξε υπερβολική ζέστη σε μια τεράστια περιοχή, η οποία είναι σχεδόν ανήκουστη , για να είμαι ειλικρινής», είπε χαρακτηριστικά.

Για τον Μπάρκιλ, μία θερμή αέρια μάζα που αναπτύχθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αφρικής «ταξίδεψε» βορειοανατολικά σε όλη την Ευρώπη από την Πορτογαλία και την Ισπανία, παρασυρόμενη από την υψηλή πίεση στη Μεσόγειο.

«Ήταν αναμενόμενο ότι η Δανία, η Τσεχία καθώς και σχεδόν ολόκληρη η Γερμανία θα κατέγραφαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον φετινό Ιανουάριο», τονίζει.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχαμε έναν εξαιρετικά ζεστό καιρό στη νότια Αγγλία. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, νομίζω ότι περίπου επτά τοποθεσίες στη νότια Αγγλία κατέγραψαν την πιο ζεστή παραμονή του Νέου Έτους που έχουν καταγραφεί ποτέ».

Από τη πλευρά του, ο Βρετανός μετεωρολόγος Σκοτ Ντάνκαν εκτιμά ότι οι θερμοκρασίες σε όλη την Ευρώπη ήταν απίστευτες.

«Είχαμε πέρυσι μια πολύ ζεστή χρονιά, αλλά αυτό που ζούμε τώρα ξεφεύγει πολύ από τα αναμενόμενα», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Παρατηρούμε ρεκόρ θερμοκρασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε πολλές χώρες».

«Οι αιτίες του φαινομένου ήταν δύσκολο να εξακριβωθούν», είπε ο Ντάνκαν, με το φαινόμενο «La Niña » και την ανώμαλη ζέστη στις επιφάνειες της θάλασσας να διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο.

«Τίποτα από αυτά που συμβαίνουν δεν είναι καινούργια κατά συνέπεια τι συνέβη και είχαμε σε πολλές ευρωπαικές χώρες θερμοκρασίες ρεκόρ;».

Ο καθηγητής Μπιλ ΜακΓκουάιρ, ο οποίος έχει γράψει πολλά άρθρα για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θεωρεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι μία προειδοποίηση ότι έπεται κάτι χειρότερο.

«Το πιο ανησυχητικό σε αυτό είναι ότι, η ταχύτητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απλά δεν αποτελεί έκπληξη πλέον», υπογράμμισε ο Βρετανός εμπειρογνώμονας και πρόσθεσε:

«Είναι μια μικρή αναλαμπή ενός μέλλοντος με τον χειμώνα να μειώνεται σε μερικούς μήνες θλιβερού, υγρού και ήπιου καιρού, χωρίς παγετό, πάγο ή χιόνι».

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2023 18:46

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεία: Έντονες οι οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στην ελαιοκαλλιέργεια
    Ηλεία: Έντονες οι οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή στην ελαιοκαλλιέργεια

    Η έντονη κλιματική αλλαγή και οι συνεχιζόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες φαίνεται να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ελαιοκαλλιέργεια στον Νομό Ηλείας, μια περιοχή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας. Η φετινή καλλιεργητική περίοδος 2024-2025 ξεκίνησε με αισιόδοξες προσδοκίες, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία, έχουν οδηγήσει σε συνθήκες θερμικού και υδατικού στρες στα δέντρα, μειώνοντας την παραγωγή και επηρεάζοντας την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες - γεωπόνοι του Νομού Ηλείας, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κο Κώστα Τσιάρα, ανέφεραν τις σοβαρές επιπτώσεις αυτών των φαινομένων στην οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού. Μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, όπου χάθηκε περίπου το 25% των παραγωγικών ελαιοδέντρων, η φετινή πτώση παραγωγής προστίθεται στις απώλειες, οδηγώντας τους παραγωγούς σε απόγνωση.

    Οι επιπτώσεις αυτές είναι πολυεπίπεδες. Πέρα από τη σοβαρή απώλεια εισοδήματος, οι γεωπόνοι επισημαίνουν ότι το θερμικό και υδατικό στρες που υφίστανται τα ελαιόδεντρα μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάλειψη καλλιεργειών και υποβάθμιση της υπαίθρου, ενώ η μείωση της παραγωγής και της ποιότητας μπορεί να έχει ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για την τοπική κοινότητα.

    Η επιστολή τονίζει την ανάγκη για δύο άμεσες παρεμβάσεις: την εξασφάλιση οικονομικής βοήθειας προς τους παραγωγούς και τη δημιουργία ενός σχεδίου διαχείρισης και παρέμβασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι γεωπόνοι του νομού, ως επιστήμονες πεδίου, δηλώνουν έτοιμοι να συμβάλουν σε αυτό το έργο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση για την προστασία της ελαιοκαλλιέργειας, μιας καλλιέργειας που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την οικονομία και την κοινωνία της Ηλείας.

    Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να αναδείξει ένα ευρύτερο ζήτημα: την επιτακτική ανάγκη για τη θωράκιση του αγροτικού τομέα της χώρας απέναντι στις κλιματικές προκλήσεις που επιδεινώνονται συνεχώς.

  • Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980
    Ανησυχητική μελέτη: Τριπλασιάστηκαν οι εκτάσεις που πλήττονται από ξηρασία σε σχέση με το 1980

    Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι ευρήματα νέας έκθεσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καθώς από αυτή προκύπτει ότι η έκταση της επιφάνειας της γης που πλήττεται από ξηρασία έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980.

    Συγκεκριμένα το 48% της χερσαίας επιφάνειας της Γης βίωσε τουλάχιστον ένα μήνα ακραίας ξηρασίας πέρυσι, σύμφωνα με την ανάλυση του Lancet Countdown on Health and Climate Change - από 15% κατά μέσο όρο τη δεκαετία του 1980.

    Σχεδόν το ένα τρίτο του πλανήτη - το 30% - βίωσε ακραία ξηρασία για τρεις μήνες ή περισσότερο το 2023. Τη δεκαετία του 1980, ο μέσος όρος ήταν 5%.

    Η νέα μελέτη προσφέρει μερικά από τα πιο ενημερωμένα παγκόσμια δεδομένα για την ξηρασία, επισημαίνοντας πόσο γρήγορα επιταχύνεται, όπως αναφέρει το BBC.

    Το όριο της ακραίας ξηρασίας επιτυγχάνεται μετά από έξι μήνες πολύ χαμηλών βροχοπτώσεων ή πολύ υψηλών επιπέδων εξάτμισης από τα φυτά και το έδαφος - ή και των δύο.

    Αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την ύδρευση και την αποχέτευση, την επισιτιστική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία και μπορεί να επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα δίκτυα μεταφορών και την οικονομία.

    Τα αίτια των μεμονωμένων ξηρασιών είναι περίπλοκα, επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα του νερού, από τα φυσικά καιρικά φαινόμενα μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη γη.

    Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα παγκόσμια πρότυπα βροχοπτώσεων, καθιστώντας ορισμένες περιοχές πιο επιρρεπείς στην ξηρασία.

    Η αύξηση της ξηρασίας ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής.

    Στον Αμαζόνιο η ξηρασία απειλεί να αλλάξει τα πρότυπα του καιρού.

    Σκοτώνει τα δέντρα που παίζουν ρόλο στην τόνωση του σχηματισμού των σύννεφων βροχής, γεγονός που διαταράσσει τους λεπτούς ισορροπημένους κύκλους των βροχοπτώσεων.

    Αυξήθηκαν οι ακραίες βροχοπτώσεις

    Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή που μεγάλα τμήματα της ξηράς έχουν στεγνώσει, οι ακραίες βροχοπτώσεις έχουν επίσης αυξηθεί.

    Τα τελευταία 10 χρόνια, στο 61% του πλανήτη σημειώθηκε αύξηση των ακραίων βροχοπτώσεων, σε σύγκριση με τον βασικό μέσο όρο της περιόδου 1961-1990.

    Η σχέση μεταξύ ξηρασίας, πλημμυρών και υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πολύπλοκη. Ο ζεστός καιρός αυξάνει την εξάτμιση του νερού από το έδαφος, γεγονός που καθιστά τις περιόδους χωρίς βροχή ακόμη πιο ξηρές.

    Αλλά η κλιματική αλλαγή αλλάζει επίσης τα πρότυπα βροχοπτώσεων. Καθώς οι ωκεανοί θερμαίνονται, περισσότερο νερό εξατμίζεται στον αέρα. Ο αέρας θερμαίνεται επίσης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία. Όταν αυτή η υγρασία κινείται πάνω από τη στεριά ή συγκλίνει σε μια καταιγίδα, οδηγεί σε πιο έντονες βροχοπτώσεις.

    Οι επιπτώσεις στην υγεία

    Η έκθεση Lancet Countdown διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η ξηρασία εξέθεσε 151 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους σε επισιτιστική ανασφάλεια πέρυσι, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990, γεγονός που συνέβαλε στον υποσιτισμό. Οι θάνατοι από τη ζέστη για άτομα άνω των 65 ετών αυξήθηκαν επίσης κατά 167% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.

    Εν τω μεταξύ, η άνοδος της θερμοκρασίας και οι περισσότερες βροχές προκαλούν αύξηση των ιών που σχετίζονται με τα κουνούπια. Τα κρούσματα του δάγκειου πυρετού βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου έχουν εξαπλωθεί σε μέρη που δεν είχαν βρεθεί ποτέ πριν.

    Η αύξηση των καταιγίδων σκόνης έχει αφήσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους εκτεθειμένους στην επικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση.

    «Το κλίμα αλλάζει γρήγορα», λέει η Marina Romanello, εκτελεστική διευθύντρια της Lancet Countdown.

    «Αλλάζει σε συνθήκες στις οποίες δεν έχουμε συνηθίσει και τις οποίες δεν σχεδιάσαμε τα συστήματά μας για να λειτουργούν».

    Η σημασία των βροχών

    Κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, τα ποτάμια και οι λίμνες στερεύουν και το έδαφος καίγεται, δηλαδή σκληραίνει και χάνει τη φυτοκάλυψη. Εάν ακολουθήσει έντονη βροχή, το νερό δεν μπορεί να απορροφηθεί από το έδαφος και αντ' αυτού τρέχει, προκαλώντας αστραπιαίες πλημμύρες.

    «Τα φυτά μπορούν να προσαρμοστούν στην ακραία ξηρασία, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αλλά οι πλημμύρες διαταράσσουν πραγματικά τη φυσιολογία τους», προσθέτει η Ρομανέλο.

    «Είναι πραγματικά κακό για την επισιτιστική ασφάλεια και τον γεωργικό τομέα», σημειώνει.

    «Προς το παρόν, είμαστε ακόμη σε θέση να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές. Αλλά θα φτάσουμε σε ένα σημείο όπου θα φτάσουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας. Τότε θα δούμε πολλές αναπόφευκτες επιπτώσεις», τονίζει ακόμη η Ρομανέλο.

    «Όσο πιο ψηλά αφήνουμε να ανέβει η παγκόσμια θερμοκρασία, τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα», καταλήγει.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έκθεση σοκ για την κλιματική κρίση: Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 - Καμπανάκι για εξάπλωση ασθενειών
    Έκθεση σοκ για την κλιματική κρίση: Ρεκόρ θανάτων λόγω ζέστης το 2023 - Καμπανάκι για εξάπλωση ασθενειών

    Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.

    Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, η επισιτιστική ανασφάλεια και η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με μια έκθεση-ορόσημο.

    Η ένατη έκθεση του Lancet Countdown για την κλιματική κρίση αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς απειλές για την υγεία τους από την ταχεία αλλαγή του κλίματος.

    «Ο φετινός απολογισμός των επικείμενων απειλών για την υγεία αποκαλύπτει τα πιο ανησυχητικά ευρήματα μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η Δρ Μαρίνα Ρομανέλο, εκτελεστική διευθύντρια της Lancet Countdown στο University College του Λονδίνου.

    Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών εκτοξεύτηκαν λόγω κλιματικής κρίσης, καθώς αυξήθηκαν κατά 167% το 2023, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990

    «Για άλλη μια φορά, το περασμένο έτος έσπασε τα ρεκόρ της κλιματικής αλλαγής με ακραίους καύσωνες, θανατηφόρα καιρικά φαινόμενα και καταστροφικές πυρκαγιές που επηρέασαν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κανένα άτομο ή οικονομία στον πλανήτη δεν έχει ανοσία [στις] απειλές της κλιματικής αλλαγής για την υγεία» είπε.

    «Η αδυσώπητη επέκταση των ορυκτών καυσίμων και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που καταγράφουν ρεκόρ επιτείνουν αυτές τις επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία και απειλούν να αντιστρέψουν την περιορισμένη πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και να θέσουν ένα υγιές μέλλον ακόμη πιο απρόσιτο», πρόσθεσε.

    Στοιχεία σοκ

    Η έκθεση διαπιστώνει ότι το 2023, ακραία ξηρασία διάρκειας τουλάχιστον ενός μηνός επηρέασε το 48% της παγκόσμιας χερσαίας έκτασης, ενώ οι άνθρωποι έπρεπε να αντιμετωπίσουν 50 μέρες επιπλέον με θερμοκρασίες απειλητικές για την υγεία από ό,τι θα αναμενόταν χωρίς την κλιματική κρίση. Ως αποτέλεσμα, 151 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι αντιμετώπισαν μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, με κίνδυνο να υποσιτιστούν και να υποστούν άλλες βλάβες στην υγεία τους, όπως μεταδίδει ο Guardian.

    Οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη μεταξύ των ατόμων άνω των 65 ετών εκτοξεύτηκαν κατά 167% το 2023, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990. Χωρίς την κλιματική κρίση, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού σημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί θα είχαν αυξηθεί, αλλά μόνο κατά 65%.

    Οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν επίσης σε άλλο ένα ρεκόρ: Αυξήθηκαν κατά 6% οι ώρες χαμένου ύπνου το 2023 σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1986-2005. Ο κακός ύπνος έχει βαθιές αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

    «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή, αλλά ένας άμεσος κίνδυνος για την υγεία»

    Ο θερμότερος και ξηρότερος καιρός επέφερε μεγαλύτερο αριθμό καταιγίδων άμμου και σκόνης, οι οποίες συνέβαλαν στην αύξηση κατά 31% του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενώ απειλητικές για τη ζωή ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές ως αποτέλεσμα των υψηλότερων θερμοκρασιών.

    Σφυρίζουν αδιάφορα οι κυβερνήσεις

    Όμως, παρά τα παραπάνω, «οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες συνεχίζουν να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συγκλονιστική απώλεια δέντρων, μειώνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο», διαπίστωσαν οι συγγραφείς της έκθεσης.

    Το 2023, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που σχετίζονται με την ενέργεια έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, 1,1% πάνω από το 2022, και το ποσοστό των ορυκτών καυσίμων στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα αυξήθηκε για πρώτη φορά σε μια δεκαετία κατά τη διάρκεια του 2021, φτάνοντας το 80,3% του συνόλου της ενέργειας.

    Απαντώντας στα ευρήματα, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε: «Η κλιματική κρίση είναι μια κρίση υγείας. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, η συχνότητα και η ένταση των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα αυξάνονται, χωρίς να αφήνουν καμία περιοχή ανεπηρέαστη».

    Η έκθεση καθιστά σαφές, πρόσθεσε, ότι «η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια μακρινή απειλή, αλλά ένας άμεσος κίνδυνος για την υγεία».

    Ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε: «Οι υψηλές εκπομπές (διοξειδίου του άνθρακα) ρεκόρ συνιστούν απειλές ρεκόρ για την υγεία μας. Πρέπει να θεραπεύσουμε την ασθένεια της κλιματικής αδράνειας -με τη μείωση των εκπομπών, την προστασία των ανθρώπων από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες και τον τερματισμό του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα- για να δημιουργήσουμε ένα δικαιότερο, ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον για όλους».

    «Θα επιταχυνθούν οι επιπτώσεις στην υγεία»

    Οι εύκρατες χώρες βλέπουν επίσης τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Την περίοδο 2013-2022, η συνολική μέση αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται σε εννέα θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ενώ το 2023 θα υπάρξουν 8,5 εκατομμύρια δυνητικές ώρες εργασίας που θα χαθούν λόγω της έκθεσης στη ζέστη.

    Η Δρ Lea Berrang Ford, επικεφαλής του Κέντρου για το Κλίμα και την Ασφάλεια της Υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία δημοσίευσε τη δική της έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης στην υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί αποκλειστικά μια μελλοντική απειλή για την υγεία. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ήδη αισθητές σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο και οι κίνδυνοι αυτοί θα επιταχυνθούν.

    »» Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για win-win λύσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσουν την υγεία. Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε σήμερα για την υγεία θα καθορίσουν τη σοβαρότητα και την έκταση των κλιματικών επιπτώσεων που θα κληρονομήσουν οι σημερινοί νέοι και τα παιδιά τους».

    Πηγή: In.gr
  • Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022
    Η κλιματική κρίση προκάλεσε 68.000 θανάτους στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2022

    Η κλιματική κρίση προκάλεσε το θάνατο 68.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια του καυτού καλοκαιριού του 2022, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.

    Η έρευνα αυτή, που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), καταδεικνύει ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον μια μελλοντική απειλή αλλά μια παρούσα κρίση που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη υγεία και τη θνησιμότητα.

    Με την κλιματική αλλαγή να είναι υπεύθυνη για περισσότερους από τους μισούς θανάτους λόγω καύσωνα το καλοκαίρι του 2022, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές κλιματικές πολιτικές είναι επιτακτική.

    Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ρύπανση από άνθρακα και άλλους αέριους ρύπους συνέβαλαν στο δραματικό ύψος της θερμοκρασίας που έφτασε σε κρίσιμα επίπεδα στην Ευρώπη.

    Αν οι εκπομπές ρύπων ήταν χαμηλότερες, περίπου 38.000 ζωές θα είχαν σωθεί.

    Η ανισότητα στην επίδραση του καύσωνα του 2022 ήταν επίσης εμφανής, καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, οι γυναίκες και οι κάτοικοι του Νότου επλήγησαν δυσανάλογα περισσότερο, ενώ οι κίνδυνοι για τις πιο φτωχές περιοχές, όπως η Αφρική και η Ασία, είναι ακόμη πιο έντονοι.

    Με τον πλανήτη να κατευθύνεται προς μια άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3°C μέχρι το τέλος του αιώνα, αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις, τα θερμά καλοκαίρια αναμένεται να γίνουν περισσότερο επικίνδυνα από τους ψυχρούς χειμώνες.

    Η νέα αυτή πραγματικότητα τονίζει την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, όπως ενισχυμένα δίκτυα υγείας και καλύτερη διαχείριση πόρων, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι που φέρνει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ηλεία: Συνεχίζεται η καλοκαιρία - Στους 27oC ο υδράργυρος
    Ηλεία: Συνεχίζεται η καλοκαιρία - Στους 27oC ο υδράργυρος

    Παραμένει καλός ο καιρός απουσία βροχών που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και η γη. Η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο και σήμερα αναμένεται να είναι μια ζεστή ημέρα.

    Σύμφωνα με τους προγνωστικούς χάρτες του meteo.gr η θερμοκρασία θα κυμανθεί στους 27-28oC.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες, κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά, μέτριοι και τοπικά ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

    Πιο αναλυτικά:

    Για την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024 προβλέπεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τμήματα.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 25 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 22 βαθμούς), 10 έως 26 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 11 έως 28 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 23 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 8 έως 25 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 15 έως 25 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

    Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ.

    Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις περιμένουμε την Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ.

    Ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πυκνότερες περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν τις πρωινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ και στη συνέχεια από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

    Πηγή: meteo.gr - Φωτογραφία: Freepik/vadim005

  • ΟΗΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2023
    ΟΗΕ: Σε επίπεδα ρεκόρ η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2023

    Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε τον προηγούμενο χρόνο (2023), η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα επισημαίνει ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα υπάρξει αναπόφευκτη άνοδο της θερμοκρασίας.

    Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ παρατήρησε κυρίως ότι το διοξείδιο του άνθρακα συγκεντρώνεται πιο γρήγορα από ποτέ στην ατμόσφαιρα, με ρυθμούς που έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% μέσα σε δύο δεκαετίες.

    «Ακόμη μία χρονιά, ακόμη ένα ρεκόρ. Θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός μεταξύ αυτών που λαμβάνουν αποφάσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι υπολειπόμαστε των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο γενική γραμματέας του WMO.

    Με βάση τη Συμφωνία του Παρισιού οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης σε λιγότερους από 2° Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

    Υπενθυμίζεται ότι τα επίπεδα των τριών βασικών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη – του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του πρωτοξειδίου του αζώτου (N2O)—αυξήθηκαν το περασμένο έτος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

    Η ετήσια έκθεση

    Η ετήσια έκθεση του WMO για τα αέρια του θερμοκηπίου δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν την COP29, τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί από τις 11 ως τις 22 Νοεμβρίου στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.

    Για όσο καιρό συνεχίζονται οι εκπομπές, τα αέρια του θερμοκηπίου θα εξακολουθήσουν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία της Γης, τόνισε ο WMO.

    Ήδη οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Γης και της θάλασσας ήταν το 2023 «οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 1850».

    Με δεδομένη μάλιστα τη διάρκεια ζωής του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, τα τρέχοντα επίπεδα θερμοκρασίας θα διατηρηθούν για δεκαετίες ακόμη κι αν μειωθούν γρήγορα οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και μηδενιστούν.

    «Το CO2 συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα πιο γρήγορα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ανθρώπινης ύπαρξης», προειδοποίησε ο WMO.

    Η Γη γνώρισε τόσο υψηλές συγκεντρώσεις CO2 πριν 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη και το επίπεδο της θάλασσας 10 με 20 μέτρα πάνω από το σημερινό, υπενθύμισε.

    Λίγο λιγότερο από τις μισές εκπομπές CO2 παραμένουν στην ατμόσφαιρα, ενώ οι υπόλοιπες απορροφώντας από τα οικοσυστήματα.

    Όμως σήμερα «είμαστε αντιμέτωποι με έναν πιθανό φαύλο κύκλο», προειδοποίησε η Κο Μπάρετ αναπληρώτρια γενική γραμματέας του WMO.

    Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να «οδηγήσει τα οικοσυστήματα να γίνουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου», τόνισε.

    Οι δασικές πυρκαγιές ενδέχεται να προκαλέσουν την έκλυση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ οι πιο ζεστοί ωκεανοί πιθανόν να απορροφούν λιγότερο. Κατά συνέπεια ενδέχεται να μένει στην ατμόσφαιρα περισσότερο CO2 και να επιταχυνθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, σημείωσε.

    Πηγή: cnn.gr

  • Ηλεία: Σε κίνδυνο η παραγωγή κάστανου - Δύσκολη χρονιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
    Ηλεία: Σε κίνδυνο η παραγωγή κάστανου - Δύσκολη χρονιά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

    Της Δήμητρας Βέλμαχου

    Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας της συγκομιδής των κάστανων στην Ελλάδα, μια περίοδος που φέρνει ζωή και στις ορεινές περιοχές της Ηλείας που έχουν έντονη αγροτική παραγωγή.

    Ωστόσο, φέτος οι παραγωγοί κάστανου βιώνουν μία ακόμα κρίση, με τη σοδιά να απειλείται σοβαρά λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία δεν επιτρέπουν στους καρπούς να ωριμάσουν και να πέσουν, γεγονός που δυσχεραίνει τη συγκομιδή.

    Σύμφωνα με τον παραγωγό κάστανων Μιλτιάδη Μπότσα από την Πέρσαινα, οι συνθήκες φέτος είναι ιδιαίτερα αντίξοες, με τη συγκομιδή να έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνήθως, ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Αυτό συνέβη ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τη φυσιολογία των δέντρων.

    Mpotsas

    Ο κ. Μπότσας τόνισε ότι οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν στους καρπούς να πέσουν στο έδαφος, αναγκάζοντας τους παραγωγούς να ξεκινήσουν τη διαδικασία υπό αντίξοες συνθήκες. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε την παραγωγή μας. Μέσα σε μια ημέρα με θερμοκρασίες 25-26 βαθμών, τα κάστανα ξεραίνονται και χάνουν την εμπορευσιμότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    «Κανονικά η συγκομιδή ξεκινάει από τις 20 Οκτωβρίου με 10 Νοεμβρίου, φέτος ξεκινήσαμε από τις 7 Οκτωβρίου εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Αυτό είναι πολύ κακό, τις τελευταίες ημέρες δεν βρέχει καθόλου, δεν έχει καθόλου δροσιά για να μαλακώσουν και να πέσουν από το δέντρο και αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την παραγωγή την τελευταία στιγμή. Θα στεγνώσουν τα κάστανα και θα την χάσουμε» τόνισε ο κ. Μπότσας ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο από την τιμή του κάστανου όσο και από την ζήτηση που υπάρχει, ευχόμενος πάντα έστω και τώρα να βελτιωθεί ο καιρός για να σώσει ό,τι μπορεί από την παραγωγή του.

    «Εμείς τα δίνουμε σε εμπόρους και αυτοί τα εξάγουν. Τα τελευταία που έδωσα εγώ έφυγαν για Κροατία» ανέφερε.

    Παρά την καλή τιμή του προϊόντος, που κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ανοδικές τάσεις και παραμένει σταθερή λόγω της ζήτησης, η παραγωγή κινδυνεύει να μειωθεί σημαντικά.

    Όπως εξηγεί στο Gaia365.gr ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, οι περιοχές της Φολόης και του Λάλα, όπου καλλιεργούνται περίπου 550 στρέμματα καστανιών, έχουν επιδοτηθεί και στηριχθεί από το κράτος για την αντιμετώπιση ασθενειών που έπληξαν τα προηγούμενα χρόνια τα δέντρα.

    Τα τελευταία χρόνια, οι καστανιές αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την εμφάνιση ασθενειών, όπως το έλκος της καστανιάς και η σφήκα, τα οποία περιορίστηκαν με βιολογικές και φυσικές μεθόδους. Η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, που προκαλείται από μύκητα, έγινε μέσω εμβολιασμού των δέντρων με ειδικά παρασκευάσματα, ενώ για τη σφήκα χρησιμοποιήθηκαν ωφέλιμα έντομα, τα οποία απελευθερώθηκαν στη φύση και λειτούργησαν ως φυσικοί εχθροί του παρασίτου.

    Ωστόσο, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

    Η φαιά σήψη του κάστανου, που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια, επηρεάζει την ποιότητα και την εμπορική αξία του προϊόντος. Ο μύκητας που προκαλεί τη σήψη αν και εξωτερικά το κάστανο φαίνεται υγειές, προσβάλλει το εσωτερικό του καρπού, καθιστώντας το ακατάλληλο για κατανάλωση. Αν και τα περιστατικά είναι μειωμένα φέτος, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος καταπολέμησης της συγκεκριμένης ασθένειας.

    Η τρέχουσα κατάσταση φανερώνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή φέρνει συχνά ακραίες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.

    Οι καστανοπαραγωγοί παλεύουν καθημερινά όχι μόνο με τις κλιματικές επιπτώσεις αλλά και με ασθένειες που απειλούν τα δέντρα τους.

    Παρά τις επιτυχίες που σημειώθηκαν στην αντιμετώπιση κάποιων ασθενειών, η κλιματική αλλαγή παραμένει μια σοβαρή πρόκληση για τους ίδιους, όπου ενώ βλέπουν σταθερή την ζήτηση και καλές τις τιμές του προϊόντος διακατέχονται από μεγάλο άγχος καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν μπορούν να είναι προβλέψιμες. Παραμένουν ωστόσο σε εγρήγορση, αν και η φετινή χρονιά προμηνύεται δύσκολη, με τη μάχη για κάθε καρπό να είναι πιο απαιτητική από ποτέ.

    Kastana Foloi 2

    Kastana Foloi 3

    Kastana Foloi 4

    Kastana Foloi 5

    Kastana Foloi 6

    Kastana Foloi 7

  • Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
    Καιρός: Ο αντικυκλώνας βάζει εμπόδια στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία - Η νέα πρόγνωση Μαρουσάκη

    Τι καιρό θα κάνει σήμερα - Ποιοι πρέπει να προσέχουν

    Δεν αλλάζει η ατμοσφαιρική κυκλοφορία σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη, ο αντικυκλώνας έχει καλύψει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης και στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την περιοχή της δυτικής και βορειοδυτικής Ευρώπης να κινηθούν όπως φυσιολογικά πρέπει για την εποχή μας.

    Επομένως, σύμφωνα πάντα με τον μετεωρολόγο του OPEN έχει προκύψει μια ατμοσφαιρική κυκλοφορία που δεν συμβαδίζει με την εποχή στην οποία βρισκόμαστε, με αποτέλεσμα την παρατεταμένη ανομβρία, την καλοκαιρία στις θερμοκρασίες εκτός από το «βοριαδάκι» που διανύουμε τις τελευταίες ημέρες.

    Πιο συγκεκριμένα, οι βοριάδες σήμερα Παρασκευή 25 Οκτωβρίου θα ενισχυθούν μέσα στο Αιγαίο. Στην ξηρά δεν θα αντιμετωπίσει κανείς πρόβλημα παρά μόνο σε κάποιες ορεινές περιοχές που θα υπάρξουν βροχές. Σημαντική πτώση θερμοκρασίας θα σημειωθεί στην Τρίπολη, φτάνοντας τους -1 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια με κάποιες συννεφιές προς τα ανατολικά και βόρεια, με τους ανέμους να φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί από τους 14 μέχρι τους 23 βαθμούς Κελσίου.

    Στην Θεσσαλονίκη αναμένονται πολύ καλές καιρικές συνθήκες με μερικές συννεφιές το μεσημέρι και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από τους 10 μέχρι τους 20 βαθμούς Κελσίου.

    Πηγή: NewsBomb.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς