Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 16:32

SΟS για τον πλανήτη: Έξι χώρες ζητούν από την Κομισιόν να υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες για τα μικροπλαστικά

Γράφτηκε από την
Ad Slot

H Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία μαζί με τρεις άλλες χώρες ζητούν από την ΕΕ να υιοθετήσει δεσμευτικούς κανόνες προκειμένου να περιοριστούν τα μικροπλαστικά που μολύνουν το περιβάλλον και τα οποία έχουν εντοπιστεί στον ανθρώπινο οργανισμό, τους πολικούς πάγους και τα βάθη των ωκεανών. Αυτά τα μικρά πλαστικά σωματίδια χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα, όπως καλλυντικά και βαφές ή δημιουργούνται ακούσια όταν σπάνε μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών απορριμμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταρτίζει νομοθεσία, η οποία πρόκειται να υποβληθεί στους ευρωβουλευτές και τις 27 χώρες μέλη τον επόμενο μήνα, με στόχο να υιοθετήσει μέτρα για τη μείωση του όγκου των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον κατά 30% ως το 2030.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) επισημαίνει ότι στην Ευρώπη περίπου 42.000 τόνοι μικροπλαστικών που περιέχονται σε προϊόντα απελευθερώνονται στο περιβάλλον μαζί με άλλους 176.000 τόνους μικροπλαστικών που δημιουργούνται ακούσια από το σπάσιμο μεγαλύτερων απορριμμάτων.

«Τα μέτρα σε εθελοντική βάση δεν αρκούν», τονίζουν οι έξι χώρες -- στις οποίες περιλαμβάνονται η Δανία, το Λουξεμβούργο, καθώς και η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ-- σε κοινό τους έγγραφο το οποίο εστάλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα. «Ζητάμε από τον Κομισιόν να υιοθετήσει προληπτικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αποτρέψει και να περιορίσει τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον», προσθέτουν. Επίσης ζητούν από την ΕΕ να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα για να παρακολουθεί την ύπαρξη μικροπλαστικών στον αέρα, το νερό και το έδαφος σε όλη την Ευρώπη και για να ελέγχει αν οι χώρες τηρούν και εφαρμόζουν τους κανόνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πέρυσι νομοθεσία η οποία προβλέπει την επιβολή περιορισμών στα μικροπλαστικά που προστίθενται σκοπίμως σε διάφορα προϊόντα που πωλούνται στην Ευρώπη. Το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει αναμένεται να αφορά και τα μικροπλαστικά που απελευθερώνονται ακούσια στο περιβάλλον, όπως αυτά που προέρχονται από τη χρήση και τη φθορά των ελαστικών αυτοκινήτων και από το πλύσιμο των ρούχων που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2023 09:41

Σχετικά Άρθρα

  • Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά
    Ακόμη και στον αέρα που εκπνέουν τα δελφίνια βρέθηκαν μικροπλαστικά

    Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά στον αέρα που εκπνέουν τα άγρια δελφίνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα θαλάσσια θηλαστικά όχι μόνο καταπίνουν, αλλά και εισπνέουν τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια.

    Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση ότι τα δελφίνια, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να αναπνέουν αυτά τα σωματίδια, σημειώνει ο Independent.

    Οι ερευνητές από το Κολέγιο του Τσάρλεστον στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ συνέλεξαν δείγματα αέρα από άγρια ρινοδέλφινα στον κόλπο της Σαρασότα στη Φλόριντα και στον κόλπο Μπαρατάρια στη Λουιζιάνα. Τα δελφίνια αιχμαλωτίστηκαν προσωρινά για αξιολογήσεις υγείας, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιστήμονες συνέλεξαν τον εκπνεόμενο αέρα από τον φυσητήρα τους.

    Και τα 11 δελφίνια που εξετάστηκαν εμφάνισαν ίχνη μικροπλαστικών στην αναπνοή τους, συμπεριλαμβανομένων ινών από ρούχα και θραυσμάτων από κοινά πλαστικά, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One την Τετάρτη (16/10).

    «Αυτό αποδεικνύει αυτό που έχουν διαπιστώσει και άλλοι ερευνητές, ότι τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται με τον αέρα βρίσκονται παντού, ανεξάρτητα από την αστικοποίηση και την ανάπτυξη», δήλωσε η Miranda Dziobak του Κολλεγίου του Τσάρλεστον.

    Τα σωματίδια που βρέθηκαν περιλάμβαναν μια ποικιλία πλαστικών πολυμερών, όπως ο πολυεστέρας και το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως σε ρούχα και πλαστικά μπουκάλια.

    «Διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα πλαστικά που εισέπνεαν τα δελφίνια ήταν από πολυεστέρα, είναι ένα από τα πιο κοινά πολυμερή που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ρούχων που φοράμε», δήλωσαν οι ερευνητές. «Τα σωματίδια αποβάλλονται συνεχώς από τα πολυεστερικά ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε και ειδικά όταν τα ρούχα πλένονται».

    Πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά τα δελφίνια

    Τα μικροπλαστικά, που συνήθως έχουν μέγεθος μικρότερο από 5 χιλιοστά, είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τα πάντα στο περιβάλλον μας και έχουν βρεθεί σε ανθρώπινα όργανα όπως οι πνεύμονες (όπου έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν βλάβες και φλεγμονές), ο εγκέφαλος, και τα ανδρικά γεννητικά όργανα, ενώ πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι έχουν περάσει και στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα και το νερό είναι οι κύριες πηγές πρόσληψης μικροπλαστικών. Πιο πρόσφατα, όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι μπορούν και να εισπνέουν μικροπλαστικά από τον αέρα.

    Τα δελφίνια, με τη μεγάλη χωρητικότητα των πνευμόνων τους και τις βαθιές αναπνοές τους, μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στα μικροπλαστικά, προειδοποίησαν οι επιστήμονες.

    «Μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε επειδή τα δελφίνια έχουν μεγάλη πνευμονική χωρητικότητα και παίρνουν πολύ βαθιές αναπνοές, οπότε ανησυχούμε για το τι μπορεί να κάνουν αυτά τα πλαστικά στους πνεύμονές τους», δήλωσαν οι ερευνητές.

    Αν και η μελέτη είναι προκαταρκτική, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους εγείρουν ανησυχίες σχετικά με το πόσο διαδεδομένη μπορεί να είναι η έκθεση σε μικροπλαστικά στα θαλάσσια περιβάλλοντα, ακόμη και για τα ζώα που ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα.

    Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα εμπνεύσουν περαιτέρω μελέτες για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων των εισπνεόμενων μικροπλαστικών στην υγεία των δελφινιών και άλλων θαλάσσιων και ανθρώπινων οργανισμών.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»
    Ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ στέλνει η Κομισιόν στον Λίβανο - «Ζητάμε κατάπαυση πυρός»

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

    «Ζητάμε κατάπαυση του πυρός»

    «Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Αυτό το νέο πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης θα παρέχει επείγουσα επισιτιστική βοήθεια, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων αρωγών βασικής υποστήριξης. Η Επιτροπή διευκολύνει επίσης την παράδοση βοήθειας στη Βηρυτό μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ STR

  • Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων»
    Αρναούτογλου προς Κομισιόν: «Κατεπείγουσα ανάγκη οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων από τις επιθέσεις λύκων»

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, συμμετείχε σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τη συνύπαρξη λύκων και τοπικών κοινωνιών και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το European Environmental Bureau (EEB) Ο κ. Αρναούτογλου αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων που να διασφαλίζουν τόσο την επιβίωση των κτηνοτρόφων όσο και την προστασία των λύκων, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών.

    Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια, εκτός της αύξησης των ζωοτροφών, του ενεργειακού κόστους και των απωλειών ζωικού κεφαλαίου, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά και της πανώλης, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα λόγω των αυξανόμενων επιθέσεων από λύκους, που καταστρέφουν τα κοπάδια τους, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η κτηνοτροφία είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία. Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδο. Η αποκατάσταση και αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου από την πολιτεία έχει μεγάλη γραφειοκρατία τόνισε και πολλές φορές τα εγκαταλείπουν, διότι δεν έχουν τις δυνατότητες να αποδείξουν τις απώλειες αυτές.

    Οι κτηνοτρόφοι επεσήμανε ο ευρωβουλευτής δεν είναι απλώς παραγωγοί – είναι οι θεματοφύλακες της υπαίθρου και του φυσικού περιβάλλοντος. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου από αυτούς δεν θα οδηγήσει μόνο στην οικονομική καταστροφή, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνική και περιβαλλοντική ισορροπία των αγροτικών περιοχών.

    arnaoutoglou kom lukoi 2

    Η προστασία των λύκων τόνισε ο κ. Αρναούτογλου είναι πράγματι μια επιτυχία για τη βιοποικιλότητα, αλλά η επιβίωση των κτηνοτρόφων μας είναι εξίσου κρίσιμη. Πρέπει να βρούμε πρόσθεσε έναν βιώσιμο τρόπο να συνυπάρξουν οι κτηνοτρόφοι με τους λύκους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η οικονομική βιωσιμότητα των αγροτικών μας περιοχών.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να κινηθούν άμεσα σε δύο βασικούς άξονες εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής:

    - Στήριξη των κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις και μέτρα πρόληψης: Είναι απαραίτητο να προστατευθεί το ζωικό κεφάλαιο, παρέχοντας άμεση αποζημίωση για τις ζημιές, αλλά και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση ηλεκτρικών φρακτών, τη χρήση σκύλων φύλαξης και την ενίσχυση της παρουσίας βοσκών. Αυτά τα μέτρα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και πρέπει να χρηματοδοτηθούν περισσότερο μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων.

    - Προστασία των λύκων με παράλληλη διαχείριση: Η παρουσία των λύκων είναι ζωτικής σημασίας για την οικολογική ισορροπία, αλλά απαιτείται καλύτερη διαχείριση του πληθυσμού τους. Πρέπει να εφαρμοστούν συστήματα παρακολούθησης και διαχείρισης των λύκων, όπως προβλέπει η Οδηγία για τους Οικοτόπους και η Σύμβαση της Βέρνης.

    Τέλος, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους, που κρατούν ζωντανή την ύπαιθρο και παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Αν αυτοί οι άνθρωποι εγκαταλείψουν τις περιοχές τους υποστήριξε, η κοινωνική και οικονομική υποδομή της υπαίθρου θα καταρρεύσει, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Πρέπει να στηριχθούν όχι μόνο με οικονομικά μέσα, αλλά και με την πολιτική βούληση να διατηρηθούν οι αγροτικές περιοχές ζωντανές και βιώσιμες για τις επόμενες γενιές.

    Για επικοινωνία: [email protected] Tel. +306971926994

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο
    Αρναούτογλου προς Κομισιόν: Επείγουσα δράση για την καταπολέμηση του Λαγοκέφαλου στη Μεσόγειο

    Μείζονα απειλή για την αλιεία και τη θαλάσσια βιοποικιλότητα

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, εκ μέρους της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κρίσιμο ζήτημα της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) στη Μεσόγειο Θάλασσα. Το συγκεκριμένο είδος, που εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, αποτελεί σοβαρή απειλή για την αλιεία, το θαλάσσιο οικοσύστημα και την οικονομική επιβίωση των παράκτιων περιοχών. Η τοξική τετροδοτοξίνη που περιέχει το ψάρι καθιστά επικίνδυνη την κατανάλωσή του, ενώ η παρουσία του πλήττει και άλλα θαλάσσια είδη και προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό των αλιέων.

    Ο κ. Αρναούτογλου, μαζί με τους Σοσιαλιστές συναδέλφους του, καλεί την Κομισιόν να δράσει άμεσα, υποβάλλοντας συγκεκριμένα ερωτήματα:

    Ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποτελεσματική καταπολέμηση της εξάπλωσης του Λαγοκέφαλου και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, καθώς και της αλιευτικής οικονομίας στις παράκτιες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

    Θα υπάρξει χρηματοδότηση για προγράμματα αποζημίωσης των αλιέων που έχουν πληγεί από τον Λαγοκέφαλο, αλλά και προώθηση εναλλακτικών μεθόδων αλιείας;

    Ποια μέτρα θα ληφθούν σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου για την ανάπτυξη μιας κοινής διακρατικής στρατηγικής καταπολέμησης του είδους;

    Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί άμεση και συντονισμένη δράση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία της αλιευτικής οικονομίας και της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google
    Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google

    Το πρόστιμο είχε επιβληθεί το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση – Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση

    Στην ακύρωση του προστίμου ύψους 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε επιβάλλει η Κομισιόν στην Google το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «διέπραξε σφάλματα» στην αξιολόγησή του.
    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.
    Γιατί είχε επιβληθεί το πρόστιμο

    Η Κομισιόν είχε υποβάλλει το πρόστιμο για υπόθεση που αφορούσε το διαφημιστικό τμήμα της Google, AdSense.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google είχε επιβάλλει σειρά περιοριστικών όρων στα συμβόλαιά της με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους, (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

    Η τότε Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε κάνει λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό.

    «Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», είχε πει η Ευρωπαία Επίτροπος.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας
    Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας

    Μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα και ίνες βρέθηκαν στον ιστό της μύτης ανθρώπινων πτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

    Οι ίνες και τα κομμάτια μικροπλαστικών ανακαλύφθηκαν στον οσφρητικό βολβό, το τμήμα της μύτης που είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση των οσμών και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

    «Από τη στιγμή που υπάρχουν σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει μετατόπιση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Luís Fernando Amato-Lourenço, μεταδιδακτορικός ερευνητής μικροπλαστικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

    Λόγω του μικρότερου μεγέθους και του σχήματός τους, πρόσθεσε ο Amato-Lourenço, τα σωματίδια είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τις ίνες, να παρακάμψουν τα κύτταρα της μικρογλοίας στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τη μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από πολλές βλαβερές ουσίες.

    Εισβολή μικροπλαστικών σε όλο το σώμα

    Ένας καταιγισμός πρόσφατων μελετών έχει εντοπίσει μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, στους όρχεις και στο πέος, στο ανθρώπινο αίμα, στο σπέρμα των ανδρών, στους ιστούς των πνευμόνων και του ήπατος, στα ούρα και στα κόπρανα, στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα.

    Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πολυμερών που μπορεί να κυμαίνονται από 5 χιλιοστά έως 1 μικρόμετρο (εκατομμυριοστό του μέτρου ή χιλιοστό του χιλιοστού). Οτιδήποτε μικρότερο είναι νανοπλαστικό που πρέπει να μετρηθεί σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

    Τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε σημαντικά όργανα, λένε οι ειδικοί, διακόπτοντας ενδεχομένως τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), και βαρέα μέταλλα.

    Πολυπροπυλένιο στους οσφρητικούς βολβούς

    Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (16/9) στο περιοδικό JAMA Network Open, βρήκε μικροπλαστικά στους οσφρητικούς βολβούς, σε οκτώ από τα 15 πτώματα που κυμαίνονταν σε μέγεθος από 5,5 μικρόμετρα 26,4 μικρόμετρα.

    Πρόκειται για διαστάσεις «πολύ μικρότερες από εκείνες πολλών άλλων μελετών που έχουν προσδιορίσει την παρουσία μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα, όπως ο πλακούντας, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ.», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

    Η μελέτη δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πηγή έκθεσης ή γιατί κάποιοι από τους αποθανόντες μπορεί να είχαν ενδείξεις πλαστικού στη μύτη τους, ενώ άλλοι όχι. «Αυτό που γνωρίζουμε από δημοσιευμένες μελέτες είναι ότι όταν υπάρχει τοπική φλεγμονή του βλεννογόνου, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικροπλαστικά να διεισδύσουν», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

    Το πολυπροπυλένιο ήταν το κυρίαρχο πλαστικό που βρέθηκε στους οσφρητικούς βολβούς των πτωμάτων. Ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το πολυπροπυλένιο θεωρείται γενικά ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Ωστόσο, μια μελέτη του Απριλίου του 2023 διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά από πολυπροπυλένιο φάνηκε να επιταχύνουν την πρόοδο του καρκίνου του μαστού.

    Με πληροφορίες από: Microplastics found in nose tissue at base of brain, study says by Sandee LaMotte, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας
    Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας στην Κομισιόν: Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

    «Θέλω να εκφράσω σήμερα τη μεγάλη ικανοποίησή μου για το χαρτοφυλάκιο των Bιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, για το οποίο έχει επιλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το χαρτοφυλάκιο για το οποίο επελέγη ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε τα εξής:

    «Να σας πω μερικά πράγματα που δεν γνωρίζετε:

    Πρώτον, ο τίτλος και μόνο, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται ο Τουρισμός, είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ο Τουρισμός αξίζει τον δικό του χώρο στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Και ο χώρος του είναι ελληνικός, καθώς η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και μπορεί να συμβάλει με προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση του βιώσιμου τουρισμού και της βελτίωσης των υποδομών.

    Το χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει επίσης τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και της στρατηγικής της θέσης, ως χώρα-πύλη, για το εμπόριο, την ενέργεια και τη δικτύωση, τόσο προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

    Αντανακλά την αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας και τον σημαντικό ρόλο της στη διασυνδεσιμότητα και τις μεταφορές, ειδικά προς την ευρύτερη Βαλκανική, περιοχή που ακόμη απαιτεί ενίσχυση των υποδομών της, από τις οποίες θα επωφεληθεί η χώρα μας, αποκτώντας απρόσκοπτη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα.

    Ενισχύεται έτσι η κομβική θέση της Ελλάδας στις διαδρομές -μεταφορών και ενέργειας- από και προς την Ευρώπη, αλλά και ο ρόλος - γέφυρα με τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

    Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας χειρίζεται σημαντικά έργα και κοινοτικούς πόρους, όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ε.Ε. για στρατηγικές επενδύσεις στα δίκτυα μεταφορών, την ενέργεια και τα ψηφιακά. Πρόκειται για το «ΕΣΠΑ των δικτύων». Ενδεικτικό της σημασίας το γεγονός ότι κατά την περίοδο 2021-2027 χειρίζεται πόρους της τάξης των 26 δισ. ευρώ για τον τομέα των μεταφορών αποκλειστικά και μόνο.

    Κινητικότητα και συνδεσιμότητα δεν νοούνται χωρίς θαλάσσιες μεταφορές. Στις αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου συμπεριλαμβάνεται και ο ναυτιλιακός κλάδος, κομβικής σημασίας για την Ελλάδα που αποτελεί παγκόσμια δύναμη στη Ναυτιλία».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ανακοίνωσε τους νέους Επιτρόπους - Μεταφορών και Τουρισμού ο Τζιτζικώστας (upd)

    Διαβάστε τα ονόματα των έξι αντιπροέδρων και των 20 επιτρόπων - «Όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους» το μήνυμα της προέδρου της Κομισιόν

    Τη δομή της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα νέα χαρτοφυλάκια, ανάμεσα στα οποία και αυτό των Μεταφορών και του Τουρισμού για τον Έλληνα επίτροπο, Απόστολο Τζιτζικώστα, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
    Σύμφωνα με την κυρία φον ντερ Λάιεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει μια πιο συνεκτική δομή και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι θα έχουν ο καθένας ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλους επιτρόπους. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως «όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους».

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν θα λέχει 6 εκτελεστικούς αντιπροέδρους. Η πρώτη θα είναι η Τερέζα Ριμπέρα, δεύτερη η Χένα Βίρκουνεν, τρίτος ο Στεφάν Σεζουρνέ, τέταρτη η Κάγια Κάλας, πέμπτη η Ροξάνα Μιντζάτου και έκτος ο ο Ραφαέλε Φίτο.
    Οι έξι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι

    Τερέζα Ριμπέρα για την πράσινη μετάβαση, θα είναι υπεύθυνη και για το θέμα της ανταγωνιστικότητας

    Χένα Βίρκουνεν για τη Δημοκρατία και την Ψηφιακή Τεχνολογία

    Στεφάν Σιζουρνέ για την βιομηχανική στρατηγική, για την ενιαία αγορά

    Κάγια Κάλας ως επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής

    Ροξάνα Μιρζάτου για τα κοινωνικά δικαιώματα

    Ραφαέλ Φίττο για την συνοχή και τις μεταρρυθμίσεις

    Οι επίτροποι

    Μάρος Σέφκοβιτς για το εμπόριο

    Βάλντις Ντομπρόβσκις για την οικονομία και την παραγωγικότητα αλλά και για την εφαρμοστικότητα ΄

    Ντουμπράφσκα Σουίτσα για τη Μεσόγειο

    Όλιβερ Βαρχέλι για θέματα υγείας

    Βούπκε Χοέστρα για θέματα περιβάλλοντος

    Άντριους Κουμπίλιους για θέματα άμυνας και διαστήματος

    Μάρτα Κος για θέματα διεύρυνσης

    Κώστας Καδής για θέματα αλιείας

    Απόστολος Τζιτζικώστας για θέματα Μεταφορών και Τουρισμού

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Μαρία Αλμπουκέρκι για θέματα οικονομικής πολιτικής

    Χάτζα Λαμπίπ για θέματα διαχείρισης κρίσεων

    Πιοτρ Σεραφίμ για θέματα προϋπολογισμού

    Νταν Γιόργκενσεν για θέματα ενέργειας και οικιστικής πολιτικής

    Εκατερίνα Ζαχαρίεβα για θέματα startups και καινοτομίας

    Μάικλ Μαγκράθ για θέματα δικαιοσύνης

    Κρίστοφ Χάνσεν για θέματα γεωργίας

    Γκλέν Μικάλεφ για θέματα νεολαίας και αθλητισμού

    Όπως είχε γράψει το Politico αιτιολογώντας γιατί θα δοθεί το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών στην Ελλάδα, «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι περίμενε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη βοήθεια και τον ρόλο που έπαιξε για την εξασφάλιση άλλων πέντε ετών για τη Φον ντερ Λάιεν. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου μεταφορών μπορεί να αποτελέσει κλειδί για την ενίσχυση της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας».

    Το ντόμινο των Επιτρόπων

    Η πρόεδρος της Κομισιόν επρόκειτο να παρουσιάσει στους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα σχέδιά της για τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο εσωτερικές συγκρούσεις και καθυστερήσεις, μετέθεσαν την ανακοίνωση των ονομάτων και των χαρτοφυλακίων.

    Η Σλοβενία είχε προτείνει τον Τόμας Βέσελ ως υποψήφιο Επίτροπο στη δεύτερη Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ωστόσο η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από τη Λιουμπλιάνα την αντικατάστασή του, καθώς επιθυμούσε μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών Επιτρόπων. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αντιπρότεινε την Μάρτα Κος.
    Παράλληλα, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπέβαλε, χθες, την παραίτησή του, δηλώνοντας δημοσίως ότι η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την αποπομπή του, με αντάλλαγμα ένα ισχυρότερο χαρτοφυλάκιο για τον νέο Επίτροπο της Γαλλίας, Στεφάν Σεζουρνέ.

    Με την αποχώρηση του Τιερί Μπρετόν, αλλά και του Ζοσέπ Μπορέλ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατάφερε να απαλλαγεί από αυτούς που θεωρούσε ως τα δύο μεγαλύτερα βαρίδια (από τα δεξιά και τα αριστερά) στην πρώτη θητεία της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποχώρηση δε, του Πάολο Τζεντιλόνι και του Νικολά Σμιντ, σημαίνει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα ελέγχει απόλυτα την καινούργια της ομάδα.

    Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι αρμόδιο για να εγκρίνει ή να απορρίψει κάθε υποψήφιο Επίτροπο, δεν πρόκειται να ξεκινήσει τις ακροάσεις πριν κατατεθούν τα έγγραφα κάθε προτεινόμενου Επιτρόπου.

    Η διαδικασία των ακροάσεων θα μπορούσε θεωρητικά να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, ώστε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει και επισήμως καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, ωστόσο η μακρά αυτή διαδικασία των ακροάσεων των Επιτρόπων, ενδέχεται να καθυστερήσει την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ίσως και για έναν ολόκληρο μήνα, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικές προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, Μέση Ανατολή, αμερικανικές εκλογές), όσο και εσωτερικές (αυξημένο κόστος ζωής και έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας).
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHANNA GERON POOL
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο