Περιβάλλον

Συρρικνώνονται δραματικά οι μεγάλες λίμνες του πλανήτη – Γιατί συμβαίνει αυτό

Συρρικνώνονται δραματικά οι μεγάλες λίμνες του πλανήτη – Γιατί συμβαίνει αυτό

Πάνω από τις μισές λίμνες και δεξαμενές νερού στον πλανήτη έχουν χάσει σημαντική ποσότητα νερού κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών δεκαετιών, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη, που παράλληλα τονίζει ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή και εν μέρει την υπερβολική χρήση νερού.

Περίπου το 1/4 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στη λεκάνη μιας λίμνης που ξηραίνεται, σύμφωνα με τη μελέτη ομάδας διεθνών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science.

Και παρότι οι λίμνες καλύπτουν μόλις το 3% της επιφάνειας του πλανήτη, φιλοξενούν περίπου το 90% του γλυκού νερού -κάτι που αποτελεί ότι αποτελούν απαραίτητη πηγή πόσιμου νερού, άρδευσης και ηλεκτροδότησης ενώ παράλληλα παρέχουν ζωτικούς βιότοπους για ζώα και φυτά.

Και τώρα, κινδυνεύουν, όπως γράφει το CNNi.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι φυσιολογικό τα επίπεδα νερού στις λίμνες αυξομειώνονται ανάλογα με τις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες -όπως τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις.

Ωστόσο, επηρεάζονται όλο και περισσότερο από ανθρώπινες ενέργειες.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι πιο σημαντικές λίμνες βλέπουν απότομες πτώσεις.

Η στάθμη της λίμνης Μιντ στο Κολοράντο στις ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά λόγω ξηρασίας και δεκαετιών υπερβολικής χρήσης.

Και η μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου, η Κασπία Θάλασσα, μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης σπατάλης.

Οι μελετητές έχουν καταγράψει εκτενώς τη συρρίκνωση των λιμνών αλλά η έκταση των αλλαγών και οι λόγοι πίσω από αυτή δεν έχουν διερευνηθεί εκτενώς, είπε ο επικεφαλής της μελέτης Fangfang Yao και επισκέπτης ακαδημαϊκός στο πανεπιστημίου του Boulder Colorado.

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δορυφορικές μετρήσεις 2.000 λιμνών και δεξαμενών νερού, που συνολικά αντιπροσωπεύουν το 95% του συνολικού όγκου νερού λιμνών παγκοσμίως.

Ανέλυσαν 250.000 δορυφορικές εικόνες από το 1992 έως το 2020, αλλά και κλιματικά μοντέλα, τα οποία κατάφεραν να αναδημιουργήσουν την ιστορία των λιμνών.

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά, όπως είπαν οι συγγραφείς.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 53% των λιμνών και των δεξαμενών νερού είχαν χάσει σημαντική ποσότητα νερού, με καθαρή πτώση της τάξης των 22 δισ. μετρικών τόνων νερού κάθε χρόνο.

Όπως τονίζουν στη μελέτη τους, το 50% αυτής της απώλειας νερού στις φυσικές λίμνες οφείλεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες και την κλιματική αλλαγή.

Οι απώλειες αυτές δεν περιορίζονταν σε κάποιες μεμονωμένες περιοχές του πλανήτη αλλά εμφανίζονταν παντού -από τους τροπικούς μέχρι την παγωμένη Αρκτική.

Ο Yao τονίζει πως η παγκόσμια αυτή τάση είναι πιο εκτεταμένη από όσο πίστευαν οι ειδικοί μέχρι σήμερα.

Οι μελετητές πιστεύουν ότι οι άνυδρες περιοχές του πλανήτη θα γίνουν ακόμη πιο άνυδρες λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι υγρές ακόμη πιο υγρές.

Η έρευνα, όμως, δείχνει και σημαντική απώλεια νερού ακόμη και σε περιοχές με υψηλή υγρασία.

«Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε» είπε ο Yao.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup