Περιβάλλον

ΗΠΑ: Η παρθενογένεση ενός κροκόδειλου οδηγεί σε νέα συμπεράσματα για τους δεινόσαυρους

ΗΠΑ: Η παρθενογένεση ενός κροκόδειλου οδηγεί σε νέα συμπεράσματα για τους δεινόσαυρους

Την σπάνια, όσο και παράξενη ιστορία ενός κροκόδειλου ερευνούν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο ερπετό γονιμοποίησε με παρθενογένεση! Μπορεί να ακούγεται ανέφικτο, όμως, μία μελέτη έρχεται να ταράξει όλα όσα ξέραμε και γύρω από τους δεινόσαυρους, τους πτερόσαυρους και τα υπόλοιπα συγγενή πλάσματα του... Jurassic Park.

Συγκεκριμένα, ένας μοναχικός κροκόδειλος που ζούσε εντελώς απομονωμένος σε πάρκο στην Κόστα Ρίκα γέννησε τα αυγά του και μάλιστα ένα από αυτά αφού ωρίμασε μέσα σε θερμοκοιτίδα, έφτασε να εξελιχθεί σε έναν τέλεια σχηματισμένο, αλλά νεκρό κροκόδειλο, που δεν κατάφερε να επιζήσει.

Η ιστορία έρχεται από το... κοντινό 2018, όταν ο θηλυκός κροκόδειλος στον ζωολογικό κήπο της Κόστα Ρίκα ξαφνικά γέννησε ένα σωρό αυγά. Το περίεργο ήταν ότι το ζώο ζούσε εντελώς μόνο του επί 16 συνεχόμενα χρόνια.

Η είδηση που έρχεται σήμερα μετά από περίπου πέντε χρόνια είναι ότι η γενετική ανάλυση που ακολούθησε, επιβεβαίωσε πως ο κροκόδειλος παρήγαγε τα αυγά χωρίς τη συμμετοχή αρσενικού κροκόδειλου!

Σε άρθρο που δημοσιεύει την Τετάρτη στο περιοδικό Biology Letters, μια ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι το μωρό κροκόδειλος ήταν παρθενογόνο - προϊόν μιας παρθενικής γέννησης, που περιείχε μόνο γενετικό υλικό από τη μητέρα του. Ενώ η παρθενογένεση έχει εντοπιστεί σε πλάσματα τόσο διαφορετικά όπως οι βασιλικές κόμπρες και οι κόνδορες της Καλιφόρνιας, ενώ αυτή ήταν η πρώτη φορά που εντοπίστηκε σε κροκόδειλους.

Και επειδή οι κροκόδειλοι συνδέονται γενετικά με τους πτερόσαυρους, η θεωρία έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στο κατά πόσο και αυτά τα πλάσματα ήταν ικανά να για αυτοαναπαραγωγή.

Επιστημονικά η εξήγηση έχει ως εξής: «Καθώς ένα ωάριο ωριμάζει στο σώμα της μητέρας του, διαιρείται επανειλημμένα για να δημιουργήσει ένα τελικό «προϊόν» με ακριβώς τα μισά γονίδια που χρειάζονται για ένα άτομο. Τρεις μικρότεροι κυτταρικοί σάκοι που περιέχουν χρωμοσώματα, γνωστοί ως «πολικά σώματα», σχηματίζονται ως υποπροϊόντα. Τα πολικά σώματα συνήθως «μαραίνονται». Αλλά στα σπονδυλωτά που μπορούν να εκτελέσουν παρθενογένεση, ένα πολικό σώμα μερικές φορές συγχωνεύεται με το ωάριο, δημιουργώντας ένα κύτταρο με το απαραίτητο συμπλήρωμα χρωμοσωμάτων για να σχηματιστεί ένα άτομο».

«Αυτό φαίνεται να συνέβη και στην περίπτωση του κροκόδειλου», λέει χαρακτηριστικά, καθηγητής στο Virginia Tech, Γουόρεν Μπουθ , ο οποίος μελέτησε τα αυγά. Ο Δρ. Μπουθ είναι εντομολόγος του οποίου η κύρια εστίαση είναι οι κοριοί, αλλά έχει εκτεταμένες έρευνες στον εντοπισμό της παρθενογένεσης.

Η παρθενογένεση επιβεβαιώνεται καλύτερα με ανάλυση DNA, μια διαδικασία που επέτρεψε στους επιστήμονες να την ξεχωρίσουν από την καθυστερημένη σύλληψη, όπου ένα θηλυκό αποθηκεύει το σπέρμα για έξι χρόνια πριν το χρησιμοποιήσει για τη γονιμοποίηση ωαρίων. Κάτι τέτοιο ωστόσο, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί στις περιπτώσεις των δεινοσαύρων και των πτερόσαυρων, αφού όπως λέει ο Δρ. Μπουθ : «δυνατότητα ανάκτησης DNA, το οποίο δεν παραμένει στα απολιθώματα, δεν υπάρχει. Έτσι, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποδείξουμε εάν μπορούσαν να αυτοαναπαραχθούν», κατέληξε ο καθηγητής, «αν και εικάζουμε ότι είχαν την ικανότητα».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα