Περιβάλλον

Η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως ήταν η περασμένη Δευτέρα

Η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως ήταν η περασμένη Δευτέρα

Η περασμένη Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023, ήταν η θερμότερη ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Αυγούστου 2016, που ήταν 16,92 βαθμοί, καθώς κύματα καύσωνα έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε όλο τον κόσμο, όπως σημειώνει ο Guardian.

Οι νότιες ΗΠΑ πλήττονται από έντονο καύσωνα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ σε τμήματα της Κίνας συνεχίστηκε ένας καύσωνας διαρκείας, με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών. Στη Βόρεια Αφρική καταγράφηκαν θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς, ενώ στη Μέση Ανατολή χιλιάδες άνθρωποι υπέφεραν από ασυνήθιστα έντονη ζέστη κατά τη διάρκεια του θρησκευτικού προσκυνήματος Χατζ στη Σαουδική Αραβία.

Και ακόμη και η Ανταρκτική, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειμώνα της, κατέγραψε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, καθώς το λιώσιμο των παγετώνων επιταχύνεται. Η ερευνητική βάση Βερνάντσκι της Ουκρανίας, στα Νησιά της Αργεντινής που αποτελούν τμήμα της αχανούς παγωμένης ηπείρου, έσπασε πρόσφατα το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου με ένδειξη 8,7 βαθμούς Κελσίου.

Η Τζένι Μίλερ, εκτελεστική διευθύντρια της Παγκόσμιας Συμμαχίας για το Κλίμα και την Υγεία, μιας διεθνούς κοινοπραξίας οργανισμών υγείας με έδρα την Καλιφόρνια, δήλωσε: «Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν ήδη από τις κλιματικές επιπτώσεις, από τους καύσωνες, τις πυρκαγιές και την ατμοσφαιρική ρύπανση έως τις πλημμύρες και τις ακραίες καταιγίδες. Η υπερθέρμανση του πλανήτη επιδεινώνει επίσης τις απώλειες των καλλιεργειών και την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, καθώς και τη μετανάστευση».

Και πρόσθεσε: «Η εξόρυξη και η χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων, είναι ο κύριος παράγοντας της υπερθέρμανσης και δεν είναι συμβατές με ένα υγιές κλιματικό μέλλον. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για να υλοποιήσουν μια δέσμευση στο COP 28 για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων και μια δίκαιη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για όλους.

«Είναι μια θανατική καταδίκη για τους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα» δήλωσε η κλιματολόγος Φριντερίκε Ότο του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο Imperial College του Λονδίνου.

Η κλιματική κρίση επιταχύνεται από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (WMO). Το τελευταίο μεγάλο Ελ Νίνιο ήταν το 2016, το οποίο ήταν το πιο θερμό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ – μέχρι τώρα.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις