Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 13:48

ΕΛΓΟ Δήμητρα: Κίνδυνος απώλειας ζωικών και γενετικών φυτογενετικών πόρων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η διατήρηση και η αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων

Τον ορατό κίνδυνο η Ελλάδα να απωλέσει γενετικούς φυτογενετικούς πόρους καλλιεργούμενων ειδών και ζωικούς γενετικούς πόρους, η διατήρηση των οποίων είναι καθοριστική για την ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών και απαραίτητη για την ενίσχυση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, των δασών και της αλιείας, επισήμαναν αρμόδιοι ερευνητές του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ στη διάρκεια συνέντευξης που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ερευνητών ΕΘΙΑΓΕ. Θέμα της εκδήλωσης η διατήρηση και η αξιοποίηση των εθνικών γενετικών πόρων: Ο ρόλος, οι δυνατότητες και οι υποδομές του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή», επισήμανε ο διευθυντής ερευνών στον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, Γιώργος Σαμούρης, πρόεδρος της Ένωσης Ερευνητών, σημειώνοντας ότι παρά τον αυξανόμενο κίνδυνο από τη μείωση της γενετικής ποικιλότητας και παρά τη σημαντική οικονομική -και όχι μόνο- αξία των γενετικών πόρων «τα θέματα αυτά παραμένουν χαμηλής προτεραιότητας στις πολιτικές αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην πολυδιάσπαση και στον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, στην αποδυνάμωση των δημόσιων υποδομών, στην υποστελέχωσή τους και στην απουσία μακροχρόνιας και σταθερής χρηματοδότησης των δράσεων που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τους Γενετικούς Πόρους.

Σημειώνοντας ότι δεν απαιτούνται τεράστια κεφάλαια, ο ίδιος τόνισε ότι παρά τις αδυναμίες που εντοπίζονται, υπάρχουν οι δυνατότητες ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να εκπληρώσει τον ρόλο του στα θέματα διατήρησης και αξιοποίησης των γενετικών πόρων, γιατί διαθέτει έμπειρο προσωπικό και υποδομές. «Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι η σχετική θεσμοθέτηση από την πολιτεία και η διασφάλιση των απαραίτητων πόρων -σταθερή χρηματοδότηση και ενίσχυση με προσωπικό», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μείον 20% σε δείγματα η ΤΓΥ την επόμενη 5ετία, αν δεν αναληφθεί δράση

«Αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη 5ετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην …ιστορία», επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Πόπη Ράλλη υπεύθυνη συντονισμού της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού. Όπως εξήγησε, τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι», σημείωσε.

Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, αποτελεί το συντονιστικό-εκτελεστικό όργανο του Εθνικού Συστήματος Διατήρησης και Προστασίας Φυτογενετικών Πόρων Καλλιεργούμενων Ειδών και οι συλλογές της συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- είδη και ποικιλίες σιτηρών, οσπρίων, ψυχανθών, κηπευτικών, αμπέλου, χορτοδοτικών, βιομηχανικών, αρωματικών-φαρμακευτικών, νέων ανθοκομικών, καθώς και θαμνώδων- δενδρώδων ειδών.

Η προαναφερόμενη τράπεζα, αποτελεί έναν πολύτιμο «ταμιευτήρα χαρακτηριστικών και γονιδίων για τη βελτίωση των φυτών, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και βιώσιμης γεωργίας, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά δίκτυα, ερευνητικά έργα και δράσεις, με στόχο τη διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας», πρόσθεσε.

Το κτίριο όπου στεγάζεται η προαναφερόμενη τράπεζα εγκαινιάστηκε το 2018, αλλά αυτή, σύμφωνα με την κ. Ράλλη, υπάρχει από το 1981 και σκοπός δεν είναι μόνο η διατήρηση των ειδών που «σώζει», αλλά η αξιολόγηση και η αξιοποίησή τους στη γεωργία χαμηλών εισροών και στη βελτίωση.

«Δυστυχώς η ΤΓΥ, από τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της αντιμετωπίζει το θέμα της έλλειψης θεσμικού πλαισίου, της τακτικής χρηματοδότησης και του μόνιμου προσωπικού, που μειώνεται σταδιακά και δεν αναπληρώνεται», τόνισε και πρόσθεσε ότι «για τη σωστή λειτουργία της απαιτούνται τουλάχιστον άλλα δέκα άτομα μόνιμο προσωπικό και τουλάχιστον μια σταθερή χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ ετησίως».

Επιχειρηματολογώντας για τη σημασία της ύπαρξης της ΤΓΥ, η κ. Ράλλη ανέφερε ότι τα δείγματα που διατηρεί «δεν μπορούν να βρεθούν πλέον πουθενά αλλού και αυτό το ξέρουμε με βεβαιότητα γιατί δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα από παραγωγούς που έχασαν ποικιλίες και θέλουν να τις βρουν μέσα από την τράπεζα γενετικού υλικού».

«Επείγουσα» ανάγκη θεσμοθέτησης & οργάνωσης Τράπεζας Ζωικού Γενετικού Υλικού

Την «επείγουσα» ανάγκη για την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να θεσμοθετηθεί και να οργανωθεί Τράπεζα Ζωικού Γενετικού Υλικού (ΤΖΓΥ) και τη σύσταση εθνικού συμβουλίου για τη διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων, επισήμανε η ερευνήτρια στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Χριστίνα Λίγδα.

Λέγοντας ότι η ΤΖΓΥ αποτελεί το γενετικό απόθεμα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των εφαρμοσμένων προγραμμάτων, ιδίως όταν εμφανιστούν προβλήματα στον πληθυσμό, η ίδια επισήμανε ότι το υλικό της μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στήριξη in situ προγραμμάτων διατήρησης, με στόχο την άμεση αύξηση του μεγέθους ενεργού πληθυσμού και την αποφυγή της γενετικής παρέκκλισης, την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης του πληθυσμού των φυλών που εντάσσονται σε προγράμματα ελέγχου των αποδόσεων, σε περιπτώσεις που ο πληθυσμός αντιμετωπίζει γενετικά προβλήματα και για την επανασύσταση φυλής που έχει εξαφανιστεί.

Μιλώντας για την ανάγκη σύστασης του εθνικού συμβουλίου για τη διαχείριση των ζωικών γενετικών πόρων, η ίδια σημείωσε ότι θα πρέπει να «τρέχει» με συντονισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στόχος του θα είναι η ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής με σαφή καταγραφή προτεραιοτήτων, η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ενίσχυση των μηχανισμών καταγραφής δεδομένων και ενοποίησης των σχετικών βάσεων, η στήριξη των ενώσεων των εκτροφέων και η οργανωμένη αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών της γενετικής και της αναπαραγωγής.

Στις προτάσεις που κατέθεσε εντάσσονται η άμεση θεσμοθέτηση και υλοποίηση ελέγχων της υγιεινής κατάστασης και της ποιότητας του διακινούμενου αναπαραγωγικού υλικού και η επικαιροποίηση θεσμοθετημένων εκπαιδεύσεων.

Όλα τα προαναφερόμενα, όπως εξήγησε, θα συμβάλουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των εκτροφών, στη στήριξη του εγχώριου γενετικού υλικού, στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εγχώριου γενετικού υλικού, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην πιο αποδοτική διαχείριση των εγχώριων φυσικών πόρων και στη στήριξη της διαβίωσης στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, αλλά και στην αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων διασταυρώσεων (κυρίως στα μικρά μηρυκαστικά) και τελικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας στη διεθνή αγορά.

Υπενθύμισε ότι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχουν απομείνει δύο ερευνητικές μονάδες με αντικείμενο τη ζωική παραγωγή και βρίσκονται στην Κεντρική Μακεδονία και τόνισε ότι εκτός από αυτές, υπάρχουν υποδομές σε διάφορες περιοχές της χώρας που μπορούν να ενταχθούν και να αξιοποιηθούν σε ένα σχέδιο δημιουργίας και υποστήριξης της λειτουργίας της ΤΖΓΥ σε συνεργασία με δομές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ - In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 11:21

Σχετικά Άρθρα

  • Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε στον Πόρο - Ανήκει στην 53χρονη που εξαφανίστηκε από την Κυψέλη
    Ταυτοποιήθηκε η σορός που βρέθηκε στον Πόρο - Ανήκει στην 53χρονη που εξαφανίστηκε από την Κυψέλη

    Στην 53χρονη που εξαφανίστηκε από την Κυψέλη ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στον Πόρο, όπως «έδειξαν» τα αποτελέσματα DNA.

    Τα ίχνη της γυναίκας αγνοούνταν από τις 23 Αυγούστου του 2023.

    Η σορός της εντοπίστηκε την Τετάρτη (21/2) στον Πόρο. Η άτυχη γυναίκα, σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε πάει για νυχτερινό μπάνιο στο Παλαιό Φάληρο.

    «Φως» στα αίτια του θανάτου της αναμένεται να ρίξει το πόρισμα του ιατροδικαστή, με τις πρώτες εκτιμήσεις των στοιχείων που έχει συλλέξει το Ανθρωποκτονιών να κάνουν λόγο για δυστύχημα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η άτυχη γυναίκα είχε πάει για νυχτερινό μπάνιο στο Παλαιό Φάληρο και είναι πολύ πιθανό να έχασε τις αισθήσεις της ενώ κολυμπούσε και να πνίγηκε.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Βρέθηκε σορός γυναίκας στον Πόρο: Ερευνάται εάν πρόκειται για την εξαφανισμένη Σταυρούλα
    Βρέθηκε σορός γυναίκας στον Πόρο: Ερευνάται εάν πρόκειται για την εξαφανισμένη Σταυρούλα

    Σορός γυναίκας εντοπίστηκε στον Πόρο, με τις αρχές να εξετάζουν εάν πρόκειται για την Σταυρούλα που είχε εξαφανιστεί προ μηνών στην Κυψέλη.

    Τι δείχνουν τα στοιχεία

    Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό STAR, η σορός φέρει ένα σημάδι το οποίο ταιριάζει με σημάδι που είχε στο σώμα της η Σταυρούλα. Ακόμα, στο άψυχο σώμα υπήρχαν ακριβά κοσμήματα παρόμοια με εκείνα που φέρεται να φορούσε η Σταυρούλα όταν εξαφανίστηκε πριν έξι μήνες.

    Έχει γίνει λήψη DNA από τον πατέρα της γυναίκας για να δουν αν πρόκειται για εκείνη. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει ο ιατροδικαστής δε φαίνεται να υπάρχουν σημάδια εγκληματικής ενέργειας.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Πόρος: Νέα στοιχεία για τους Τούρκους που κατηγορούνται για κατασκοπεία - Στην κατοχή τους ψηφιακές κάμερες και βιντεοληπτικό υλικό
    Πόρος: Νέα στοιχεία για τους Τούρκους που κατηγορούνται για κατασκοπεία - Στην κατοχή τους ψηφιακές κάμερες και βιντεοληπτικό υλικό

    Νέα στοιχεία για τη δράση των Τούρκων που συνελήφθησαν για κατασκοπεία έρχονται στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το Open, οι δύο συλληφθέντες είχαν τραβήξει υλικό από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Πόρο.

    Μέσα στις αποσκευές τους βρέθηκαν μάλιστα 3 ψηφιακές κάμερες και πάνω τους άλλη μια μικρή κάμερα ενώ είχαν μαζί τους και δύο σκληρούς δίσκους.

    Όταν ρωτήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές για το δρομολόγιό τους είπαν πως ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου και μέσω της Σμύρνης πέρασαν στη Χίο.

    Όπως προέκυψε, πήγαν στο νησί το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου και έφυγαν το επόμενο πρωί.

    Όταν ρωτήθηκαν γιατί ήρθαν στην Ελλάδα, απάντησαν πως ήρθαν για τουρισμό χωρίς ωστόσο να δώσουν εξηγήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί είχαν τις κάμερες και γιατί τράβηξαν τις εγκαταστάσεις του ναυτικού.

    Υπενθυμίζεται πως την ΕΛΑΣ ειδοποίησαν σχετικά, οι υπεύθυνοι της βάσης του Πολεμικού Ναυτικού και εκδόθηκε σήμα αναζητήσεων προς διάφορες Υπηρεσίες και Αστυνομικά Τμήματα με περιγραφή των δύο μοτοσικλετών μεγάλου κυβισμού, μάρκας BMW, που χρησιμοποίησαν.

    Τελικά, περιπολικό εντόπισε τις δύο μηχανές στη Μονεμβασιά και συνελήφθησαν για κατασκοπεία.

    Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΥΠ που έχει αναλάβει και τις έρευνες.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ιταλία - Κλιματική Αλλαγή: Η χώρα ήδη εξάντλησε τους φυσικούς της πόρους για το 2022
    Ιταλία - Κλιματική Αλλαγή: Η χώρα ήδη εξάντλησε τους φυσικούς της πόρους για το 2022

    Η Ιταλία εξάντλησε χθες, Κυριακή, τους φυσικούς πόρους που είχε στη διάθεσή της για τον τρέχοντα χρόνο, δύο ημέρες αργότερα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Global Footprint Network.

    Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Ιταλίας έχουν κατά κεφαλήν καταναλώσει μέχρι στιγμής φέτος περισσότερους φυσικούς πόρους απ' όσους η Γη μπορεί να ανανεώσει μέσα σε 12 μήνες.

    Αν ο κάθε πολίτης στον κόσμο ζούσε όπως ζουν οι πολίτες στην Ιταλία, η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν κατά προσέγγιση 2,7 γαίες.

    Με άλλα λόγια, η Ιταλία χρειάζεται 5,3 "Ιταλίες" για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των κατοίκων της μακροπρόθεσμα.

    "Ανησυχούμε για τα στοιχεία και ακόμη περισσότερο ανησυχούμε για την πολιτική ασυναρτησία με την οποία γίνεται η διαχείριση των στοιχείων αυτών", λέει στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA η Μπάρμπαρα Τζάμπα του ιταλικού παραρτήματος των "Γονέων για το Μέλλον"--ενός κινήματος που επιδιώκει τη στήριξη του δικτύου των νεαρών ακτιβιστών "Παρασκευές για το Μέλλον".

    "Βλέπουμε να λαμβάνονται ανόητες αποφάσεις, οι οποίες είναι αποσυνδεδεμένες από τα επιστημονικά δεδομένα, ασυνάρτητες σε ό,τι αφορά τις πιθανές λύσεις και βαθύτατα άδικες αναφορικά με τους λαούς που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες εξαιτίας της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και σε σχέση με τις μελλοντικές γενιές. Οι μητέρες και οι πατέρες συνήθως θέλουν να αφήσουν πίσω τους κάτι για τα παιδιά τους. Εδώ τους στερούμε το παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς, όταν αντιμετωπίζει κανείς υπολογισμούς και αριθμούς, δεν έχει σημασία αν μιλάμε για την «Ημέρα της Υπέρβασης» (ή «Overshoot Day», σύμφωνα με την αγγλική ονομασία της), το ρολόι της κλιματικής αλλαγής, τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα ή τον διεθνή στόχο του περιορισμού της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι η σοβαρότητα με την οποία αυτά τα στοιχεία αντιμετωπίζονται και η σοβαρότητα με την οποία τίθενται σε εφαρμογή προληπτικά και επανορθωτικά μέτρα", λέει η Τζάμπα.

    Η «Ημέρα της Υπέρβασης» υπολογίζεται κάθε χρόνο από το 2003 από την μκο αυτή και έχει στόχο να καταδείξει την όλο και πιο γρήγορη κατανάλωση ενός ανθρώπινου πληθυσμού ο οποίος επεκτείνεται πάνω σ' έναν περιορισμένο πλανήτη.

    Η ημερομηνία υπολογίζεται συνδυάζοντας το οικολογικό αποτύπωμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (οι επιφάνειες της ξηράς και της θάλασσας που είναι απαραίτητες για να παραχθούν οι πόροι που καταναλώθηκαν και για να απορροφηθούν τα απόβλητα του πληθυσμού) και τη «βιοϊκανότητα» της Γης (η ικανότητα των οικοσυστημάτων να αναγεννώνται και να απορροφούν τα απόβλητα που παράγονται από τον άνθρωπο, ιδιαίτερα το CO2).

    Η «υπέρβαση» συμβαίνει όταν η ανθρώπινη πίεση υπερβαίνει τις ικανότητες αναγέννησης των φυσικών οικοσυστημάτων και, σύμφωνα με τη μκο, εδώ και 50 χρόνια δεν έχει σταματήσει να έρχεται νωρίτερα: 29 Δεκεμβρίου το 1970, 4 Νοεμβρίου το 1980, 11 Οκτωβρίου το 1990, 23 Σεπτεμβρίου το 2000, 7 Αυγούστου το 2010.

    Η «Ημέρα της Υπέρβασης» για τον πλανήτη στο σύνολό του ήταν το 2021 η 29η Ιουλίου.

    Ενα οικολογικό έλλειμμα σαν αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο καταναλώνουμε τον ετήσιο "τόκο" από το φυσικό μας κεφάλαιο, αλλά το εξαντλούμε στερώντας φυσικούς πόρους από το μέλλον για να χρησιμοποιηθούν στο παρόν.

    Ο αντίκτυπος μιας τέτοιας παγκόσμιας οικολογικής υπέρβασης είναι ήδη ορατός με την μορφή της αποψίλωσης των δασών, της διάβρωσης των εδαφών, της απώλειας της βιοποικοιλότητας και της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

    Η Τζάμπα εκτιμά ότι απαιτείται μια "μετατόπιση προτύπου" ώστε να μετακινηθεί η ανθρωπότητα προς ένα κοινωνικοοικονομικό μοντέλο που θα σέβεται τα όρια του πλανήτη.

    "Δυστυχώς έχουμε δει ότι ο πόλεμος έχει επιβραδύνει, αν δεν έχει σταματήσει εντελώς, τις πρωτοβουλίες των κυβερνήσεών μας", προσθέτει η Τζάμπα, η οποία ζει στην Γένοβα και είναι εξελικτική θεραπεύτρια και μητέρα μιας 19χρονης και ενός 18χρονου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Φωτιά σε τουριστικό πλοίο αναψυχής στο λιμάνι του Πόρου - Δυο άτομα υπέστησαν εγκαύματα
     Φωτιά σε τουριστικό πλοίο αναψυχής στο λιμάνι του Πόρου - Δυο άτομα υπέστησαν εγκαύματα

    Το πλοίο βρισκόταν πρυμνοδετημένο στον παλαιό λιμένα Πόρου, με συνολικά δεκατρείς επιβαίνοντες

    Στο νοσοκομείο του Άργους νοσηλεύονται εκτός κινδύνου και με ελαφρά εγκαύματα δύο εκ των επιβατών του ναυλομένου τουριστικού επιβατηγού πλοίου αναψυχής «ΑΛΑΪΑ» - ένας 71χρονος ημεδαπός και ένας 21χρονος αλλοδπαπός - στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά, από άγνωστη αιτία, χθες το απόγευμα ενώ βρισκόταν πρυμνοδετημένο στον παλαιό λιμένα Πόρου, με συνολικά δεκατρείς επιβαίνοντες.

    Άμεσα από το πλοίο απομακρύνθηκαν όλοι οι επιβάτες που είναι καλά στην υγεία τους, ενώ ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικών ρύπανσης και ενημερώθηκε κλιμάκιο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πόρου.
    Στην περιοχή έσπευσαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής καθώς και κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με την συνδρομή του οποίου κατασβέστηκε η πυρκαγιά, η οποία είχε εκδηλωθεί στο μηχανοστάσιο.

    Από το περιστατικό δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από το Λιμεναρχείο Πόρου, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΑΛΑΪΑ» μέχρι προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Άρση των ειδικών μέτρων στον Πόρο - Παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης
    Άρση των ειδικών μέτρων στον Πόρο - Παραμένει σε καθεστώς επιτήρησης

    Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου

    Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στον Πόρο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αίρονται τα μέτρα ειδικού χαρακτήρα που είχαν επιβληθεί στο νησί από 07-08-2020 για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

    Ο Πόρος παραμένει, ωστόσο, σε καθεστώς αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης με εφαρμογή των κάτωθι περιοριστικών μέτρων, τα οποία ισχύουν για 7 ημέρες από Τρίτη 25-08-2020 και ώρα 06.00 έως Τρίτη 01-09-2020 και ώρα 06.00:
    Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

    Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
    Αναφορικά με την άρση των ειδικών μέτρων, ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε: «Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους κατοίκους του Πόρου για τη συνεργασία τους, την υπομονή, αλλά και την επιμονή τους στην τήρηση των έκτακτων μέτρων που επεβλήθησαν στο νησί. Η υπεύθυνη στάση τους δείχνει ξεκάθαρα ότι όταν είμαστε συνεπείς στην τήρηση των μέτρων, αυτά πραγματικά αποδίδουν και πολύ γρήγορα ξαναβρίσκουμε την κανονικότητά μας. Σε αυτό το πνεύμα υπευθυνότητας συνεχίζουμε την προσπάθεια μαζί με όλους τους πολίτες».

    Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι εξής περιοχές:

    Οι Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και Αττικής, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και Λέσβου.
    Οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πόρος: Ένωση αστυνομικών κατά δημάρχου - «Να ζητήσει συγγνώμη πριν τον εκθέσουν τα γεγονότα»
    Πόρος: Ένωση αστυνομικών κατά δημάρχου - «Να ζητήσει συγγνώμη πριν τον εκθέσουν τα γεγονότα»

    Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά προκάλεσαν τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος του νησιού - Με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε η απομάκρυνση του διοικητή του Α.Τ. Πόρου μετά τις καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους

    Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, προκάλεσα οι καταγγελίες του δημάρχου Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΘΕΜΑ 104,6 έκανε λόγο για πλημμελείς ελέγχους» σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, στην ανακοίνωσή της τόνισε ότι «οι χθεσινές, 07-08-2020 αιτιάσεις και δηλώσεις του Δημάρχου Πόρου ότι υπήρξαν ολιγωρίες και πλημμέλειες του τοπικού Α.Τ καθώς και του προσωπικού που υπηρετεί εκεί, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τις συγκεντρώσεις κλπ., στην προστασία από τον κορωνοϊό μετά τα πρόσφατα κρούσματα εκεί, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Φαίνεται ότι ο κ. αξιότιμος Δήμαρχος τεχνηέντως για να απεμπολήσει τυχόν δικές του ευθύνες, επιλέγει να επιρρίψει αυγουστιάτικα ευθύνες στους λιγοστούς αστυνομικούς του Α.Τ. που πασχίζουν σε όλα τα μέτωπα».
    Και προσθέτει: «Η όλη στάση του δεν είναι, αν μη τι άλλο γενναία, αφίσταται της πραγματικότητας και προκαλεί θυμηδία όταν ισχυρίζεται ότι το μοναδικό κατάστημα που σφράγισαν οι Υπηρεσίες του Δήμου, προσέφυγε στην διοικητική δικαιοσύνη και δικαιώθηκε και φυσικά επαναλειτούργησε. Μήπως υπάρχουν εν μέσω θέρους έγγραφες αναφορές του κ. Δημάρχου για το θέμα αυτό κι αν ναι πότε ακριβώς και ποιός είναι ο αποδέκτης;».

    Για να καταλήξει στο ότι «είναι γνωστή σ’ όλη την Ελληνική κοινωνία η προσφορά των εργαζομένων αστυνομικών και στην αντιμετώπιση του Covid 19. Είναι απορίας άξιον η θέση που ''επιλέγει'' ο κ. Δήμαρχος και τον παρακαλούμε να επιλέξει την οδό της συγγνώμης και σωφροσύνης πριν τα γεγονότα από μόνα τους τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα. Για αρχή, ίσως θα ήταν φρόνιμο να αποδώσει ''τα του Καίσαρος τω Καίσαρι'', αφού ο κ. Δήμαρχος Πόρου κάνει την δική του αυτοκριτική καθώς οι εποχές του ''αποδιοπομπαίου τράγου'', έχουν παρέλθει στην Ελλάδα ανεπιστρεπτί».
    Σημειώνεται ότι τη μετακίνηση του διοικητή του ΑΤ Πόρου αποφάσισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά την έξαρση των κρουσμάτων στο νησί, καθώς θεωρήθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι που γίνονταν, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν ήταν επαρκείς.
    Ειδικότερα, η διαδικασία απομάκρυνσης του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για μειωμένους ελέγχους για τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ σημειώνεται ότι τα κρούσματα στον Πόρο έχουν ανέλθει στα 30.

    Με εντολή του Αρχηγείου της Αστυνομίας μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα για το συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου έχει υποβάλει ένσταση κατά της μετακίνησής του.

    «Εντυπωσιακή» χαρακτηρίζει την «απουσία της Αστυνομίας» ο δήμαρχος Πόρου

    «Κάναμε πολλά τεστ, αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά για το νησί μας και μια άλλη διαφορά σε σχέση με άλλα μέρη είναι ότι εδώ δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων, εκτός από το δήμο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την Αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα» ανέφερε ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

    Παρά την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών όλους αυτούς τους μήνες, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως «την ίδια στιγμή υπήρχε μαι απολύτως δυσανάλογη στάση του πως η Πολιτεία μέσω της αρμόδιας Αρχής που είναι μόνο η Αστυνομία προσπαθούσε να περιφρουρήσει αυτά τα μέτρα. Δεν προσπαθούσε καθόλου, δηλαδή ήταν εντυπωσιακό το πόσο πολύ ήταν απούσα η κάθε διαδικασία ελέγχου».

    «Επί δύο μήνες προσπαθούσα να πείσω της Αστυνομία να κάνει αυτή τη δουλειά»
    κατήγγειλε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έκρουε τον κώδωνα της έλλειψης ελέγχου προς την μεριά των αρμόδιων Αρχών.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πόρος: Μετακινείται ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου μετά τις καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους
    Πόρος: Μετακινείται ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου μετά τις καταγγελίες για πλημμελείς ελέγχους

    Κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα μεταβαίνει στο νησί για το συντονισμό των ελέγχων - «Προσπαθούσα να πείσω την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», τονίζει ο δήμαρχος Πόρου μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 - Ερημώνει ο Πόρος μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων στο νησί

    Τη μετακίνηση του διοικητή του ΑΤ Πόρου αποφάσισε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μετά την έξαρση των κρουσμάτων στο νησί, καθώς θεωρήθηκε ότι το προηγούμενο διάστημα οι έλεγχοι που γίνονταν, ώστε να διαπιστωθεί αν τηρούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν ήταν επαρκείς. Καταγγελίες μάλιστα έκανε ο δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης. «Δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων από κανέναν άλλο, πλην του δήμου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.

    Ειδικότερα, η διαδικασία απομάκρυνσης του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για μειωμένους ελέγχους για τα μέτρα για τον κορωνοϊό, ενώ σημειώνεται ότι τα κρούσματα στον Πόρο έχουν ανέλθει στα 30.
    Με εντολή του Αρχηγείου της Αστυνομίας μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο αστυνομικών από την Αθήνα για το συντονισμό και την εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο διοικητής του Α.Τ. Πόρου έχει υποβάλει ένσταση κατά της μετακίνησής του.

    «Εντυπωσιακή» χαρακτηρίζει την «απουσία της Αστυνομίας» ο δήμαρχος Πόρου

    “Κάναμε πολλά τεστ, αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά για το νησί μας και μια άλλη διαφορά σε σχέση με άλλα μέρη είναι ότι εδώ δεν υπήρχε απολύτως κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων, εκτός από το δήμο. Αλλά ο δήμος δεν μπορεί να κάνει την Αστυνομία, δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα” ανέφερε ο Δήμαρχος Πόρου, Γιάννης Δημητριάδης, μιλώντας στον Θέμα 104,6.

    Παρά την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών όλους αυτούς τους μήνες, ο κ. Δημητριάδης εξήγησε πως “την ίδια στιγμή υπήρχε μαι απολύτως δυσανάλογη στάση του πως η Πολιτεία μέσω της αρμόδιας Αρχής που είναι μόνο η Αστυνομία προσπαθούσε να περιφρουρήσει αυτά τα μέτρα. Δεν προσπαθούσε καθόλου, δηλαδή ήταν εντυπωσιακό το πόσο πολύ ήταν απούσα η κάθε διαδικασία ελέγχου”.

    “Επί δύο μήνες προσπαθούσα να πείσω της Αστυνομία να κάνει αυτή τη δουλειά”
    κατήγγειλε ο Δήμαρχος, τονίζοντας ότι όλο αυτό το διάστημα έκρουε τον κώδωνα της έλλειψης ελέγχου προς την μεριά των αρμόδιων Αρχών.

    Ερημώνει ο Πόρος

    Ζοφερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στον Πόρο μετά την επιβολή των έκτακτων περιοριστικών μέτρων λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν στο νησί. «Εχουμε αποχωρήσεις επισκεπτών και ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει του δεκαπενταύγουστου», είπε στον ΘΕΜΑ 104,6, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πόρου, Δημήτρης Συξέρης.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα τηρούνται και αυτή είναι και η σύσταση του εμπορικού συλλόγου προς τα μέλη του. Σήμερα, πάντως, αναμένονται τα αποτελέσματα των περίπου 130 τεστ που έγιναν από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της ιχνηλάτισης των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο