Φήμες θέλουν τις γάτες να προτιμούν τον ύπνο μέσα σε χαρτόκουτα από τον ύπνο στο κρεβάτι τους. Ποια είναι, όμως, η σχέση των σκύλων με το κρεβάτι τους;
Πολλοί σκυλογονείς καταλήγουν να αλλάζουν το ένα κατεστραμμένο κρεβάτι μετά το άλλο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ο σκύλος σας να επιτεθεί και να ξεσκίσει το κρεβάτι που περάσατε ώρα να διαλέγετε στο pet shop:
Οι καινούριες μυρωδιές μπορούν να αγχώσουν και να αποδιοργανώσουν τον σκύλο σας, καθώς η όσφρησή του είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να αναγνωρίσει ακόμα και λεπτές διαφοροποιήσεις στο περιβάλλον του. Οι σκύλοι μαρκάρουν την περιοχή τους εκκρίνοντας φερομόνες μέσω του σάλιου, των ούρων, και συγκεκριμένων αδένων. Ενδέχεται, λοιπόν, να θέλει να αφήσει τη μυρωδιά του μέσω του σάλιου του, δαγκώνοντας και μασουλώντας το κρεβάτι του. Είναι σημαντικό να πλένετε συχνά το κρεβάτι του σκύλου σας.
Ενστικτώδες σκάψιμο και μάσηση
Οι σκύλοι από τη φύση τους είναι κυνηγοί. Επομένως, το να θέλουν να ξεσκίσουν και να δαγκώσουν διάφορα έπιπλα και αντικείμενα είναι μια συμπεριφορά συμβατή με τα ένστικτά τους. Κάποιες φυλές σκύλων, μάλιστα, θεωρούνται πιο καταστροφικές σε σχέση με άλλες. Ακόμα, υπάρχουν φυλές που τείνουν να σκάβουν με τρόπο ψυχαναγκαστικό, όπως τα Dachshunds, τα Σιβηρικά Χάσκι, τα Cairn Terriers και τα Malamutes Αλάσκας.
Ο σκύλος σας βαριέται και θέλει να τραβήξει την προσοχή
Ένας σκύλος που βρίσκεται σε ανία ψάχνει τρόπους να εκτονώσει την περίσσεια ενέργειάς του. Οι χνουδωτοί μας φίλοι συχνά χρειάζονται μια ποικιλία νοητικών ερεθισμάτων για να μην βαριούνται. Μπορείτε να καταλάβετε εάν ο πιστός σας φίλος βαριέται εάν παρατηρήσετε πως κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, μασουλάει έπιπλα ή άλλα αντικείμενα, και καθαρίζει τον εαυτό του με ψυχαναγκαστικό τρόπο. Στην περίπτωση αυτή, το σκυλάκι σας έχει ανάγκη από παιχνίδια, αλλά και από επαρκή άσκηση κατά τη διάρκεια των περιπάτων του.
Φτιάχνει τη φωλιά του
Οι σκύλοι συνηθίζουν να σκάβουν στο έδαφος για να δημιουργήσουν ένα άνετο και ζεστό ή δροσερό μέρος όπου θα μπορούν να ξαπλώσουν. Αυτή είναι άλλη μια ενστικτώδης συμπεριφορά. Οι σκύλοι έχουν αδένες στις πατούσες τους οι οποίοι εκκρίνουν τη μυρωδιά τους στο κρεβάτι, κάνοντας τον σκύλο να νιώθει ασφαλής και ήρεμος όταν ξαπλώνει εκεί.
Όπως μπορείτε να διαβάσετε και σε αυτό το άρθρο μας, πολλά σκυλάκια υποφέρουν από έντονο στρες όταν λείπουν από το σπίτι τα άτομα με τα οποία έχουν δεθεί. Στην περίπτωση που ο σκύλος σας υποφέρει από άγχος αποχωρισμού, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει καταστροφικές συμπεριφορές, όπως το μάσημα του κρεβατιού του. Άλλα σημάδια του άγχους αποχωρισμού είναι το κλάμα, το βάδισμα πάνω-κάτω κοντά στην πόρτα, η προβληματική ούρηση ή αφόδευση, το καταστροφικό μάσημα, και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Το σκυλάκι σας μπορεί να πάει στο κρεβάτι του γιατί εκεί νιώθει ασφάλεια, και όσο βρίσκεται εκεί να το μασήσει για να εκτονώσει το άγχος του.
Νέα δόντια
Τα κουτάβια μπορεί να δαγκώσουν οτιδήποτε κατά την περίοδο αλλαγής δοντιών, που διαρκεί συνήθως από τον 3ο μέχρι τον 6ο μήνα της ηλικίας τους. Πρόκειται για μία περίοδο που ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τα μικρά κουτάβια, όπως και τα ανθρώπινα μωρά, για όσο διαρκεί.
Ακατάλληλα παιχνίδια μάσησης
Κάθε σκύλος έχει ανάγκη από διαφορετικά παιχνίδια τα οποία θα μπορεί να μασάει και να δαγκώνει. Κάποια σκυλάκια τείνουν να μασάνε με μεγαλύτερη επιθετικότητα από άλλα – χωρίς ο τρόπος που μασάνε να σημαίνει ότι είναι γενικότερα επιθετικά – με αποτέλεσμα να διαλύουν αμέσως τα παιχνίδια τους. Είναι σημαντικό να βρείτε τα κατάλληλα παιχνίδια για το σκύλο σας, αν τείνει να μασάει επιθετικά. Σε αυτή την περίπτωση τα πιο κατάλληλα μασητικά παιχνίδια είναι αυτά που δύσκολα καταστρέφονται. Να προσέχετε ιδιαίτερα τα παιχνίδια που βγάζουν ήχο, γιατί στην περίπτωση που ο σκύλος σας καταστρέψει κάποιο από αυτά, υπάρχει κίνδυνος να καταπιεί μέρος του μηχανισμού και να πνιγεί.
PICA και άλλα θέματα υγείας
Έχουμε γράψει για τη διαταραχή PICA στις γάτες, η οποία αντίστοιχα μπορεί να εμφανιστεί και στους σκύλους. Πρόκειται για μια διαταραχή κατά την οποία οι γάτες και οι σκύλοι τρώνε με ψυχαναγκαστικό τρόπο μη βρώσιμα αντικείμενα, όπως τα παιχνίδια τους, κομμάτια υφάσματος ή πλαστικού, κομμάτια επίπλων κ.α. Η PICA μπορεί να γίνει επικίνδυνη εάν ο σκύλος σας καταπιεί κάποιο αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει το έντερό του.
Ακόμα, υπάρχουν στοματικές ασθένειες, όπως το στοματικό έλκος ή οδοντικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη συμπεριφορά καθώς ο σκύλος σας προσπαθεί να στρέψει την προσοχή του μακριά από τον πόνο που νιώθει.
Τι μπορείτε να κάνετε εάν θέλετε να σταματήσει ο σκύλος σας να καταστρέφει το κρεβάτι του;
Αρχικά, μπορείτε προσωρινά να απαγορεύσετε στον σκύλο σας την πρόσβαση στο κρεβάτι του. Καλό είναι, όμως, να προσφέρετε σε κάθε περίπτωση ένα μαλακό μέρος όπου να μπορεί ο σκύλος σας να κοιμηθεί.
Μια εναλλακτική λύση είναι να καλύψετε το κρεβάτι του με μια κουβέρτα, προσέχοντας πάντα ότι δεν θα μασήσει την κουβέρτα, ή να χρησιμοποιήσετε ένα crate εξοπλισμένο με μαξιλάρια και κουβέρτες για τον ύπνο.
Μπορείτε να ψεκάσετε το κρεβάτι με χυμό από πικρό μήλο ή lime, μυρωδιές που απωθούν τους σκύλους. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτή την τεχνική μέχρι να αρχίσει να αποτρέπει αποτελεσματικά το σκυλάκι σας από την καταστροφή του κρεβατιού του.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνθετικές φερομόνες για να ηρεμήσετε το σκυλάκι σας.
Ο σκύλος σας έχει ανάγκη από εκτόνωση με βόλτες και τα κατάλληλα παιχνίδια.
Συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά.
Υπάρχουν κρεβάτια που δύσκολα καταστρέφονται, και εκτός των άλλων είναι αδιάβροχα για προστασία από την προβληματική ούρηση.
Τέλος, μπορείτε πάντα να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να μην καταστρέφει το κρεβάτι του λέγοντάς του αυστηρά “όχι!” όταν το κάνει, τραβώντας την προσοχή του με ένα μασητικό παιχνίδι, και επιβραβεύοντάς τον με μια λιχουδιά μόλις στραφεί σε αυτό.
Γενικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σκύλος σας δεν έχει κακές προθέσεις όταν καταστρέφει το κρεβάτι του. Σίγουρα πρόκειται για μια συμπεριφορά που δεν πρέπει να ενθαρρύνετε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γνωρίζετε ότι πιθανότατα, πράττοντας έτσι, ο σκύλος σας θέλει να σας επικοινωνήσει ότι κάτι του λείπει.
Πηγή: topetmou.gr