Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 16:32

Οι πόλεις μετατρέπονται σε θερμικές νησίδες στους καύσωνες - Πώς το τσιμέντο γίνεται «λάβα»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η άσφαλτος και το σκυρόδεμα υπό το φως του ήλιου και σε συνθήκες ζέστης μπορούν συχνά να φτάσουν σε επιφανειακές θερμοκρασίες έως και 82 βαθμούς Κελσίου

Οι συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα αλλά και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που γίνονται όλο και πιο ορατές επαναφέρουν δραματικά στο προσκήνιο την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τρόπο που οργανώνονται οι σύγχρονες οικονομίες και κοινωνίες. Κάθε χρόνο τα καλοκαίρια γίνονται όλο και πιο οδυνηρά καθώς πέρα από τις πυρκαγιές, οι υψηλές θερμοκρασίες ιδίως στις πόλεις εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Ο τρόπος που είναι δομημένα τα αστικά κέντρα, τα υλικά που κυριαρχούν και η έλλειψη πρασίνου προκαλούν ασφυκτικά προβλήματα που δεν αφορούν στο μέλλον αλλά συμβαίνουν εδώ και τώρα, με αύξηση των θανάτων και των ασθενειών στις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σε άρθρο του το Reuters περιγράφει αναλυτικά πώς το μπετόν και το τσιμέντο που κυριαρχούν στα αστικά κέντρα αυξάνουν δραματικά τη θερμοκρασία δημιουργώντας συνθήκες θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα με τίτλο «το έδαφος είναι λάβα» χρειάζεται μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να υποστεί κάποιος ένα πολύ σοβαρό έγκαυμα σε υψηλές θερμοκρασίες εάν έρθει σε επαφή με την άσφαλτο. Ειδικότερα όπως αναφέρει ο διευθυντής του Κέντρου Εγκαυμάτων της Αριζόνα στο Φοίνιξ, Δρ Κέβιν Φόστερ, η άσφαλτος και το σκυρόδεμα στο άμεσο ηλιακό φως μπορούν συχνά να φτάσουν σε επιφανειακές θερμοκρασίες έως και 82 βαθμούς Κελσίου τις πιο ζεστές ημέρες.

Λόγω των αυξημένων μάλιστα θερμοκρασιών στο Φοίνιξ, οι γιατροί έχουν περιθάλψει πολυάριθμους ασθενείς που υπέστησαν εγκαύματα από πτώση στο έδαφος ή από την επαφή με επιφάνειες που ήταν πολύ πιο θερμές από την καταγεγραμμένη θερμοκρασία του αέρα.

Η διαφορά στις θερμοκρασίες στο γρασίδι και στην άσφαλτο καθώς αυξάνεται η ζέστη και η ηλιοφάνεια

Ο μηχανισμός αύξησης της θερμοκρασίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιφανειακές θερμοκρασίες παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πόσο ζεστή γίνεται η γύρω περιοχή και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία κατά τη διάρκεια ακραίων θερμικών φαινομένων.

Κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα, σημαντικό μέρος της ενέργειας του ήλιου απορροφάται και ανακλάται από τις επιφάνειες που εκτίθενται στις ακτίνες του, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες τους να αυξάνονται σημαντικά.

Αυτές οι θερμές επιφάνειες στη συνέχεια μεταφέρουν τη θερμότητά τους στον περιβάλλοντα αέρα, αυξάνοντας τη συνολική θερμοκρασία του αέρα.

Ενώ ορισμένες διαπερατές και υγρές επιφάνειες, όπως το γρασίδι ή το χώμα, απορροφούν λιγότερη θερμότητα, άλλα δομικά υλικά, όπως η άσφαλτος ή το σκυρόδεμα, είναι ικανά να απορροφήσουν έως και το 95% της ηλιακής ενέργειας, η οποία στη συνέχεια ακτινοβολείται πίσω.

Τις ημέρες που το θερμόμετρο δείχνει 38°C , η θερμοκρασία αυτή αναφέρεται στη θερμοκρασία του αέρα, την οποία οι μετεωρολόγοι συνήθως μετρούν σε ύψος ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια.

Ωστόσο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, οι επιφάνειες, όπως η άσφαλτος ή το τσιμέντο, μπορούν να φτάσουν σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 65°C (149°F), οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα.

Αστικές θερμικές νησίδες

Η διαδικασία της αστικής ανάπτυξης αλλάζει ριζικά το τοπίο. Οι φυσικές και διαπερατές επιφάνειες αντικαθίστανται από αδιαπέραστες κατασκευές όπως τα κτίρια και οι δρόμοι. Αυτό δημιουργεί αυτό που οι κλιματολόγοι αποκαλούν «αστικές θερμικές νησίδες», περιοχές εντός των πόλεων που παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις κοντινές αγροτικές περιοχές.

Πρόκειται επίσης για περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις ανθρώπων. Στην Ευρώπη, σχεδόν τα μισά σχολεία και νοσοκομεία στις πόλεις βρίσκονται σε αστικές θερμικές νησίδες, εκθέτοντας ευάλωτους πληθυσμούς σε θερμοκρασίες που απειλούν την υγεία, καθώς επιδεινώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την υπηρεσία περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αστικές θερμικές νησίδες δημιουργούνται μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων. Η αστική γεωγραφία, με τις συνήθη περίκλειστη δομή της, παγιδεύει τη θερμότητα τη νύχτα μην αφήνοντας περιθώριο στον αέρα να κυκλοφορήσει.

Οι δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τη σημασία του πρασίνου στις πόλεις

Οι επιφάνειες απορροφούν και αποθηκεύουν περισσότερη θερμότητα σε σύγκριση με τη φυσική εδαφοκάλυψη αυξάνοντας περαιτέρω τις θερμοκρασίες.

Σε αυτά χρειάζεται να προστεθεί η ύπαρξη ή μη πρασίνου που παίζει κρίσιμο ρόλο στη μείωση των επφανειακών θερμοκρασιών.

Χρειάζεται να κατανοήσουμε αυτούς τους παράγοντες ώστε να δημιουργήσουμε πιο δροσερές και βιώσιμες πόλεις, αναφέρει το δημοσίευμα επισημαίνοντας τη διαφορά που μπορούν να κάνουν τα πάρκα.

Στο τέλος του άρθρου φιλοξενείται δήλωση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, που αναφέρεται στα πάρκα τσέπης: «Πρόκειται για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, τη μείωση των θερμοκρασιών, την παροχή ποιότητας ζωής και τη δημιουργία νέων σημείων αναφοράς μέσα στην πόλη».

Παρατίθενται ακόμα θερμικές δορυφορικές εικόνες που αποκαλύπτουν τα θερμικά προφίλ των πόλεων, περιοχές που παρουσιάζουν θερμότερες και ψυχρότερες θερμοκρασίες με βάση το τοπίο της περιοχής.

Πηγή: In.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 11:35

Σχετικά Άρθρα

  • «Αντίο γκαζόν»; – Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον σχεδιασμό για πράσινο αστικό τοπίο
    «Αντίο γκαζόν»; – Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον σχεδιασμό για πράσινο αστικό τοπίο

    Από τους κήπους των σπιτιών μέχρι τα δημόσια πάρκα, η ταχέως επιδεινούμενη κλιματική αλλαγή οδηγεί σε επανασχεδιασμό των χώρων πρασίνου του αστικού τοπίου στην Ευρώπη

    Μπορεί εν προκειμένω να μην.. φταίει για όλα το γκαζόν, όμως στα μάτια πολλών ειδικών και οικολόγων αποτελεί άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα της αλόγιστης στάσης των δυτικών κοινωνιών στην ταχέως εξελισσόμενη κλιματική αλλαγή σε κρίση.

    Από τους κήπους των σπιτιών μέχρι τα δημόσια πάρκα, η χαμηλή και πυκνή χλόη παραμένει το πιο κοινό είδος βλάστησης που θα δει κανείς στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

    Θεωρείται μια αντανάκλαση των μεγάλων ποσοτήτων νερού, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ενέργειας που απαιτεί ο κόσμος που έχουμε φτιάξει.

    Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες καθιστούν αδύνατο να διατηρηθεί το γρασίδι καλά ποτισμένο όλο το χρόνο και η φροντίδα που απαιτεί για καλλωπιστικούς λόγους είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

    Όχι τυχαία, όλο και περισσότεροι ιδιώτες σε περιοχές, όπου επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση νερού -όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ- καταλήγουν να βάφουν το γκαζόν για να παραμείνει πράσινο.

    Παλαιότερες μελέτες -πριν το πρόβλημα της ξηρασίας γίνει τόσο οξύ, όσο είναι σήμερα- κατέγραψαν ότι η διατήρηση ενός χλοοτάπητα απαιτεί κατά μέσο όρο καθημερινά 2,67 έως 3,57 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.

    Πλέον μεγάλες εκτάσεις με γρασίδι και φυτά που απαιτούν νερό δεν είναι βιώσιμες σε πολλές περιοχές.

    Η εναλλακτική είναι η προσαρμογή, τονίζουν ειδικοί.

    Προκρίνονται λύσεις προσαρμοσμένες στο εκάστοτε μικροκλίμα, με ιθαγενή είδη φυτών, που μοιάζουν περισσότερο με τα άγρια φυσικά οικοσυστήματα.

    Ενδεικτικά, η ξηροφυτική κηπουρική αποτελεί μια ανερχόμενη τάση.

    Συνίσταται στην καλλιέργεια και χρήση φυτών που είναι προσαρμοσμένα σε ξηρά περιβάλλοντα.

    Συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αποτελεί πλέον μέρος των προσπαθειών κλιματικής προσαρμογής των χώρων πρασίνου στο αστικό τοπίο, με διατήρηση της βιοποικιλότητας και ενίσχυση της άμυνας απέναντι στο εντεινόμενο φαινόμενο της θερμικής αστικής νησίδας.

    Επιστροφή στη φύση

    Μια από τις πλέον πληττόμενες χώρες της Ευρώπης από την ξηρασία, και δη στον μεσογειακό νότο της, είναι η Ισπανία.

    Τα στοιχεία και οι προβλέψεις της Γενικής Διεύθυνσης Υδάτων της χώρας της Ιβηρικής δείχνουν σταθερή μείωση των βροχοπτώσεων στον 21ο αιώνα.

    Το φαινόμενο θα γίνει περισσότερο ή λιγότερο έντονο ανάλογα με το εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνεχιστούν σαν να μην υπάρχει αύριο στον πλανήτη ή εάν η διεθνής κοινότητα θα επιδείξει πραγματική βούληση για τον δραστικό περιορισμό τους.

    Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν ειδικοί, θα υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο περιοχές όπου θα βρέχει περισσότερο -με καταρρακτώδη και λιγότερο προβλέψιμο τρόπο- και άλλες όπου θα βρέχει λιγότερο.

    Κατατάσσουν την περιοχή της Μεσογείου στη δεύτερη κατηγορία.

    Σε αυτό το φόντο, αναλαμβάνονται διάφορες πρωτοβουλίες.

    Η κεντρική ιδέα είναι ότι «οι άγριοι κήποι, με αναπαραγωγή του φυσικού περιβάλλοντος, είναι εξίσου ωφέλιμοι και επιτρέπουν τη διατήρηση της εγγενούς χλωρίδας και των επικονιαστών» εξηγεί στον ισπανικό ιστότοπο La Marea ο Μαριάνο Σάντσεθ, επικεφαλής κηπουρικής στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο στη Μαδρίτη.

    Στις εγκαταστάσεις δεσπόζουν ήδη πολυετή φυτά, διακοσμητικοί βολβοί και θάμνοι από το μεσογειακό περιβάλλον, ως απτή απόδειξη των δυνατοτήτων των ιθαγενών ειδών στην κηπουρική που είναι φιλική στην ξηρασία.

    Πιο βορειοδυτικά, στον Βοτανικό Κήπο της Βαρκελώνης η εστίαση είναι σε συλλογές μεσογειακών φυτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοφυή χλωρίδα.

    «Ως επιστημονικά ιδρύματα στην υπηρεσία του πληθυσμού και της διάδοσης της γνώσης, οι βοτανικοί κήποι παίζουν ρόλο στην αύξηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης», υπογραμμίζει ο επιμελητής των εγκαταστάσεων, Νταβίντ Μπετράν.

    «Αναβιώνουν φυσικά περιβάλλοντα όσο το δυνατόν καλύτερα, με είδη που είναι είτε αυτόχθονα, είτε από κοντινές περιοχές», επισημαίνει.

    «Η κλασική ιδέα του βοτανικού κήπου που περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις με γρασίδι και εξωτικά φυτά, η οποία είναι τυπική της αποικιακής νοοτροπίας που έφερε είδη από μακρινά μέρη στη μητρόπολη, έχει παρέλθει προ πολλού»…

    Αναπροσαρμογή στην κλιματική αλλαγή

    Στη γαλλική πόλη Μεζ, κοντά στο Μονπελιέ, στη νότια Γαλλία, ο Ολιβιέ και η Κλαρά Φιλιπί μελετούν την ποικιλία των μεσογειακών φυτών και την αντοχή τους στην ξηρασία εδώ και περισσότερο από 30 χρόνια.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχτισαν το Pépinière Filippi, έναν χώρο μεταξύ φυτωρίου και βοτανικού κήπου.

    Στο επίκεντρο είναι η γηγενής χλωρίδας.

    «Περίπου 25.000 είδη φυτών αναπτύσσονται στη Μεσόγειο. Πολλά είναι όμορφα και ανθεκτικά στην ξηρασία, αλλά πολύ λίγα είναι διαθέσιμα σε φυτώρια ή καλλιεργούνται σε κήπους», εξηγεί ο Ολιβιέ.

    «Οι ξηροί κήποι δεν χρειάζονται πολύ νερό. Με την δική μας τεχνική φύτευσης, πρέπει να τους ποτίσουμε μόνο τον πρώτο χρόνο», επισημαίνει.

    «Είναι επίσης πιο οικολογικοί, απαιτούν λίγη συντήρηση και εξελίσσονται φυσικά.

    »Είναι διαφορετικοί και προέρχονται από μεγάλη ποικιλία ενδιαιτημάτων, από σκιερά δέντρα μέχρι φυτικούς φράχτες ή παρτέρια με λουλούδια.

    »Κι αυτό με τη σειρά του επιτρέπει μεγάλη ποικιλία εντόμων και πουλιών».

    Υποστηρίζει ότι αυτή η λύση αποτελεί πλέον μονόδρομο ειδικά για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

    «Η ξηρασία θα διαταράξει σίγουρα τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούμε οπωρώνες και κήπους, αλλά η κλιματική αλλαγή εγείρει άλλα ερωτήματα», αναφέρει, παραθέτοντας τα πιο σημαντικά από αυτά.

    Ποιο είδος θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες ζέστης και ξηρασίας;

    Πώς θα μπορέσουν να προσαρμοστούν γρήγορα στην αλλαγή των οικολογικών συνθηκών;

    Και πώς μπορούν οι αυλές μας να λειτουργήσουν ως καταφύγιο και τόπος προσαρμογής για τα φυτά, τα έντομα, τα πουλιά και άλλα έμβια όντα;

    Ένας πρώτος τρόπος να το μάθουμε είναι να ανοίγουμε λιγότερο συχνά τη βρύση…

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • «Αν η θερμοκρασία αυξηθεί 3 βαθμούς θα είναι θανατηφόρα» - Προειδοποίηση για τις μεγάλες πόλεις
    «Αν η θερμοκρασία αυξηθεί 3 βαθμούς θα είναι θανατηφόρα» - Προειδοποίηση για τις μεγάλες πόλεις

    Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τη σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας που θα επιφέρει πολλά δεινά.

    Τους κινδύνους σε περίπτωση που η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου αναδεικνύει έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου WRI (World Resources Institute).

    Ειδικότερα, όπως προειδοποιεί η έκθεση, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς και η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 3°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, τότε οι μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και οι δισεκατομμύρια κάτοικοί τους θα αντιμετωπίσουν σοβαρές κρίσεις, όπως καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότητας, έκρηξη της ζήτησης για κλιματισμό και ακόμη πιο απειλητικοί ιοί.

    «Η διαφορά ανάμεσα στον 1,5°C και τους 3°C είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο Ρότζερ βαν ντεν Μπεργκ του αμερικανικού ινστιτούτου WRI, που δημοσίευσε τη συγκεκριμένη έκθεση η οποία καταγράφει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του Ντακάρ στη Σενεγάλη, του Ρίο στη Βραζιλία ή της Παντάνγκ στην Ινδονησία.

    Ειδικότερα, εξετάζοντα οι ενδεχόμενοι κλιματικοί κίνδυνοι σε σχεδόν 1.000 μεγάλες πόλεις όπου σήμερα ζουν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού και περισσότερο από το 50% όσων ζουν σε αστικά κέντρα.

    Οι συντάκτες της έκθεσης εξηγούν τη μεγάλη διαφορά που θα έχει για τους ανθρώπους η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, έναντι της αύξησης κατά 3°C προς την οποία οδεύει αυτήν τη στιγμή ο κόσμος.

    Η αύξηση της θερμοκρασίας θα προκαλέσει «έκρηξη» των ιών

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο, ο πλανήτης φαίνεται να οδεύει σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,9 βαθμούς Κελσίου, με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής τα κράτη.

    «Με υπερθέρμανση 3°C πολλές πόλεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καύσωνες διάρκειας ενός μήνα, έκρηξη της ζήτησης σε ενέργεια προκειμένου να τροφοδοτείται ο κλιματισμός και αλλαγή στους κινδύνους που συνδέονται με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα -συχνά όλα αυτά ταυτόχρονα», τονίζουν οι συντάκτες.

    «Οι άνθρωποι που ζουν σε πόλεις με χαμηλό εισόδημα θα πληγούν περισσότερο», προσθέτουν.

    Το WRI υπολογίζει ότι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που θα πλήξει τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων θα είναι 16,3 ημέρες, αν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ενώ θα φτάσει τις 24,5 ημέρες σε περίπτωση αύξησης κατά 3 βαθμούς. Παράλληλα, θα αυξηθεί και η συχνότητά τους από 4,9 κύματα καύσωνα ετησίως σε 6,4.

    Παράλληλα, λόγω των καυσώνων θα αυξηθεί και η ζήτηση σε κλιματισμό και κατά συνέπεια σε ενέργεια, ενώ η ζέστη θα αυξήσει τους ιούς που μεταδίδονται με τα κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ζίκα και ο τσικουνγκούνια.

    Παγκοσμίως, οι πιο φτωχές χώρες, που διαθέτουν λιγότερα μέσα προσαρμογής, θα είναι πιο εκτεθειμένες στις επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας. Σε έναν κόσμο όπου η θερμοκρασία θα είναι κατά 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη, η υποσαχάρια Αφρική θα πληγεί περισσότερο από την αύξηση της συχνότητας των καυσώνων και την εξάπλωση των ιών.

    Κατά συνέπεια, το Φριτάουν στη Σιέρα Λεόνε ή η Ντάκα «ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καύσωνες διάρκειας μεγαλύτερης από έναν μήνα», με επτά επεισόδια καύσωνα ετησίως κατά μέσο όρο.

    «Έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τις πόλεις για έναν πολύ πιο ζεστό κόσμο, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές» αερίων του θερμοκηπίου, καταλήγει ο βαν ντεν Μπεργκ.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα
    ΗΠΑ: Νέες πυρκαγιές στην αμερικανική Δύση, εν μέσω καύσωνα

    Χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει - Πάνω από 1.700 πυροσβέστες επιχειρούν

    Εν μέσω συναγερμού για καύσωνα, νέες πυρκαγιές σαρώνουν τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές.
    Κοντά στο Λος Άντζελες, η φωτιά που ονομάστηκε "Line Fire" έλαβε διαστάσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά την εκδήλωσή της την Πέμπτη. Έκαψε περισσότερα από 80.000 στρέμματα άγονης υπαίθρου και εξαπλώνεται σε περιοχή που βρίσκεται κοντά σε τουριστικά μέρη.
    Δεκάδες χιλιάδες σπίτια απειλούνται και αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει απέναντι στις τεράστιες φλόγες που εξαπλώνονται στους λόφους που είναι γεμάτοι θάμνους, παρά τις προσπάθειες 1.700 και πλέον πυροσβεστών.

    Μια άλλη πυρκαγιά, η "Bridge Fire", ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής. Έως το πρωί της Δευτέρας είχε κάψει 12.000 στρέμματα με αποτέλεσμα οι αρχές να εκδώσουν εντολές εκκένωσης.
    Ο επικίνδυνος καύσωνας που μαστίζει την περιοχή δυσχεραίνει τη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στο έδαφος και στον αέρα.

    Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς σε πολλά μέρη της αμερικανικής Δύσης τις τελευταίες ημέρες. Και οι ριπές ανέμου επιταχύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.
    "Προβλέπεται επικίνδυνη ζέστη για τουλάχιστον μία ακόμη ημέρα στη νότια Καλιφόρνια και σε ορισμένα μέρη στα νοτιοδυτικά", προειδοποίησε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα παραμείνει "υψηλός έως κρίσιμος σε ένα μεγάλο μέρος της περιοχής τις επόμενες δύο ημέρες", πρόσθεσε, επισημαίνοντας "τον συνδυασμό θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου, της ξηρής βλάστησης και των ριπών ανέμου".

    Στη βόρεια Καλιφόρνια, μια άλλη πυρκαγιά μικρής έκτασης αλλά κοντά σε κατοικίες, ανάγκασε 4.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Η "Boyles Fire", κοντά στο Κλίαρλεϊκ, έχει ήδη κάψει 30 κτίρια και έχει καταστρέψει 50 οχήματα, σύμφωνα με τους τοπικούς πυροσβέστες.
    Στη γειτονική Νεβάδα, η φωτιά "Davis Fire" κατέστρεψε 65.000 στρέμματα βλάστησης κοντά στο Ρίνο. Τουλάχιστον 12.000 κάτοικοι του νότου αυτής της πόλης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δώδεκα κτίρια υπέστησαν ζημιές.

    Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες άγρια άλογα να ξεφεύγουν από τις φλόγες.
    Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Δημοκρατικό Τιμ Γουόλς, αντιπρόεδρο της Καμάλα Χάρις για τον Λευκό Οίκο, να ακυρώσει μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει για το βράδυ της Δευτέρας στο Ρίνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ APU GOMES
  • Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς
    Επικίνδυνος καύσωνας στην Καλιφόρνια: «Φούρνος» το Λος Άντζελες, με τον υδράργυρο κοντά στους 50 βαθμούς

    Για επικίνδυνο κύμα καύσωνα στην Καλιφόρνια και σε περιοχές των νοτιοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών προειδοποιεί η αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την ώρα που το Λος Άντζελες έχει μετατραπεί σε φούρνο, με τον υδράργυρο να εκτοξεύεται στους σχεδόν 50 βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια της ημέρας και πάνω από 30 τη νύχτα.

    Όλα δείχνουν ότι «θα κάνει επικίνδυνη ζέστη το Σαββατοκύριακο και σε ορισμένες περιοχές την επόμενη εβδομάδα», ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS).

    «Μην κάνετε πεζοπορία ή καμία άλλη σωματική δραστηριότητα εκτός από πολύ νωρίς την ημέρα και ακόμη και τότε με εξαιρετική προσοχή» προειδοποίησε.

    Αποπνικτική ζέστη το ΣΚ στο Λος Άντζελες

    Με τον καύσωνα να πολιορκεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, το Λος Άντζελες, το θερμόμετρο ανεβαίνει και σύμφωνα με προβλέψεις σε ορισμένες περιοχές εντός και γύρω από τη μητρόπολη της Δυτικής Ακτής ενδέχεται να εκτιναχθεί στους 48 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 43 βαθμοί σήμερα Παρασκευή. Ακόμη και τη νύχτα η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς.

    H NWS εξέδωσε επίσης μια προειδοποίηση για τις αγροτικές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, συμπεριλαμβανομένης της οροσειράς βόρεια της Σάντα Μόνικα, όπου η ζέστη και η χαμηλή υγρασία αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες δεν είναι ασυνήθιστα φαινόμενα αυτή την εποχή του χρόνου στην έρημο των νοτιοδυτικών ΗΠΑ. Ωστόσο, οι ειδικοί βλέπουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως την αιτία για πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν σε συχνότερες και σοβαρότερες δασικές πυρκαγιές.

    Πηγή: Ιefimerida.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO

  • Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι
    Κλιματική κρίση: Προς νέο ρεκόρ ζέστης ο Αύγουστος παγκόσμια – «Κόκκινος συναγερμός» λένε οι μετεωρολόγοι

    Η κλιματική κρίση φέρνει νέους καύσωνες και ρεκόρ θερμοκρασίας που σπάνε το ένα το άλλο

    Τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν τον Αύγουστο είναι συνώνυμα με «κόκκινο συναγερμό», δήλωσε σήμερα στη Σιγκαπούρη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO, OMM, ΠΜΟ), υπογραμμίζοντας πως «ανησυχούμε, αλλά δεν έχουμε παραλύσει».

    Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το μήνα Αύγουστο έφθασε ιστορικά ρεκόρ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δημόσια δεδομένα του ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου Copernicus, τα οποία συμβουλεύθηκε χθες, Τρίτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

    Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, επαρχίες της Κίνας ή ακόμη το Σβάλμπαρντ, ένα νορβηγικό αρχιπέλαγος στην Αρκτική, είχαν τον πιο ζεστό Αύγουστο, σύμφωνα με τους διάφορους τοπικούς μετεωρολογικούς οργανισμούς.

    Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

    Για εμάς είναι ένας «κόκκινος συναγερμός. Είναι σαφές ότι οι θερμοκρασίες αυξάνονται… πέρα απ’ αυτό που θα επιθυμούσαμε», δήλωσε η Σελέστ Σάουλο, διευθύντρια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, ο οποίος είναι μια υπηρεσία του ΟΗΕ, «και αυτό συμβαίνει επειδή η δράση δεν είναι επαρκής».

    Μολονότι η ακριβής μέση παγκόσμια θερμοκρασία για τον Αύγουστο του 2024 δεν είναι ακόμα γνωστή, το Copernicus (…) εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερη από το ρεκόρ των 16,82 βαθμών Κελσίου που μετρήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο.

    «Τα όρια διαρκώς ξεπερνιούνται, αλλά οφείλουμε να δράσουμε», υπογράμμισε η Σάουλο στη διάρκεια ενός περιφερειακού φόρουμ στη Σιγκαπούρη για το κλίμα με τη συμμετοχή των τοπικών μετεωρολογικών υπηρεσιών.

    «Δεν έχουμε παραλύσει»

    Η ίδια αναγνώρισε πως μολονότι «είμαστε σίγουρα ανήσυχοι, δεν έχουμε παραλύσει. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανάγκη περισσότερη δράση».

    Η διευθύντρια του ΠΜΟ ζήτησε επίσης να υποστηριχθούν περισσότερο οι μετεωρολογικές υπηρεσίες: «Έχουμε ανάγκη περισσότερους πόρους», υπογράμμισε.

    Το φόρουμ αυτό διεξάγεται μερικές ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση από τον ΠΜΟ της τελευταίας εκτίμησής του για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην Ασία και τον Ειρηνικό, στην οποία προειδοποιεί για άνοδο της στάθμης της θάλασσας μεγαλύτερη από το μέσο όρο σε πολλές περιοχές.

    Ο φετινός Αύγουστος εντάσσεται συνεπώς σε μια αδιατάρακτη σειρά 15 μηνών κατά τους οποίους οι μέσες θερμοκρασίες του πλανήτη έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με καύσωνες, ξηρασίες και καταιγίδες ενισχυμένες από την επιπλέον εξάτμιση των υδάτων των ωκεανών.

    Στη διάρκεια του φόρουμ αυτού, η Σιγκαπούρη ορίσθηκε ως περιφερειακό κέντρο για την παρακολούθηση της ρύπανσης που προκαλείται από τις πυρκαγιές σε βλάστηση και από τον καπνό. Το κέντρο αυτό, ένα από τα μόλις δύο που υπάρχουν στον κόσμο, θα προσφέρει πληροφορίες καλύτερης ποιότητας για τις πυρκαγιές και τις προβλέψεις για τη ρύπανση, καλύπτοντας έτσι μια έλλειψη στα περιφερειακά δεδομένα, ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι.

    Πηγή: ΑΠΕ - In.gr

  • ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια
    ΗΠΑ: Κύμα καύσωνα θα πλήξει τις δυτικές ακτές της χώρας, επηρεάζοντας κυρίως την Καλιφόρνια

    Ενας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας - Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες

    Η δυτική ακτή των ΗΠΑ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ακραίες θερμοκρασίες, με το θερμόμετρο σε πόλεις που βρίσκονται στην έρημο να αναμένεται να φτάσει έως τους 49° Κελσίου, ενώ η πόλη Φίνιξ στην Αριζόνα συμπλήρωσε 100 συναπτές ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων η θερμοκρασία δεν έχει πέσει κάτω από τους 38° Κελσίου.
    Στην Καλιφόρνια η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει τους 45° Κελσίου σε κάποιες περιοχές του Λος Άντζελες.
    Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ένας αντικυκλώνας θα προκαλέσει την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά επίπεδα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και 10 βαθμούς περισσότερο από το κανονικό.
    ο κύμα καύσωνα θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως την Παρασκευή το βράδυ, όπως ανέφερε η αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS).

    Στην πολυτελή συνοικία Γούντλαντ Χιλς, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα από το Μαλιμπού, αναμένεται ότι θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία στην κομητεία του Λος Άντζελες.
    Η Κάρεν Μπας, δήμαρχος της πόλης, ανακοίνωσε ότι πολλοί κλιματιζόμενοι χώροι θα είναι ανοικτοί για τους πολίτες που δεν έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό.
    Οι παράκτιες περιοχές του Λος Άντζελες, στις οποίες μέχρι στιγμής φέτος το καλοκαίρι ήταν πιο ήπιο, αυτή τη φορά θα δουν θερμοκρασίες αντίστοιχες με αυτές των περιοχών που βρίσκονται μακριά από τον Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τον κλιματολόγο Ντάνιελ Σουέιν.

    «Οι περισσότερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ακτές είχαν γλιτώσει από τις θερμοκρασίες ρεκόρ αυτού του καλοκαιριού», κάτι που σημαίνει ότι «αν και στο μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας το καλοκαίρι έσπασε ρεκόρ από άποψη υψηλών θερμοκρασιών, αυτό δεν επηρέασε την πλειονότητα των κατοίκων», καθώς οι περισσότεροι ζουν στις παράκτιες περιοχές, εξήγησε ο ίδιος.
    Στην Κοιλάδα του Θανάτου, μια από τις πιο ζεστές περιοχές της Γης, το θερμόμετρο θα φτάσει τους 47° Κελσίου, λίγο κάτω από τους 50° Κελσίου που καταγράφηκαν τον Ιούλιο.

    Η γειτονική πολιτεία Αριζόνα επίσης θα πληγεί από τον καύσωνα. Στην πόλη Φίνιξ η χθεσινή ημέρα -- η Τρίτη-- ήταν η εκατοστή στη διάρκειας της οποίας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 38° Κελσίου.

    Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ χρονολογείται από το 1993, όταν η θερμοκρασία στο Φίνιξ παρέμεινε πάνω από τους 38° Κελσίου επί 76 ημερες.
    Τα επαναλαμβανόμενα κύματα καύσωνα αποτελούν ένδειξη της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από την εξάρτηση των ανθρώπων από τα ορυκτά καύσιμα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), που ανέλυσε τα δεδομένα από 50 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέση συχνότητα των κυμάτων καύσωνα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1960 και εξαπλασιαζόταν κάθε χρόνο τις δεκαετίες 2010 και 2020.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ JOHN G. MABANGLO
  • Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία
    Καύσωνας 41,6 βαθμών Κελσίου εν μέσω χειμώνα στην Αυστραλία

    Στην Αυστραλία καταγράφηκαν σήμερα (26/08) χειμερινές θερμοκρασίες ρεκόρ, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41,6 βαθμούς Κελσίου σε ένα τμήμα των βορειοδυτικών ακτών της χώρας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας.

    Αυτή η θερμοκρασία υπερβαίνει κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ και καταγράφηκε στο στρατόπεδο του Γιάμπι Σάουντ στις 15.37 τοπική ώρα, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη θερμοκρασία του μήνα Αυγούστου για το σύνολο της Αυστραλίας» και ένα «νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας για έναν χειμερινό μήνα στην Αυστραλία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος Τύπου του Μετεωρολογικού Γραφείου της χώρας.

    Αν και το ρεκόρ έχει «προσωρινά επιβεβαιωθεί», οι επιστήμονες πρέπει να επαληθεύσουν ότι δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας τοπικής ανωμαλίας, προτού εγγραφεί επισήμως στα μητρώα των ρεκόρ.

    Το προηγούμενο ρεκόρ των 41,2 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 στο Γουέστ Ρόεμπακ (βορειοδυτικά).

    Ο χειμώνας στην Αυστραλία διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.

    Περίπου το 18% της αυστραλιανής επικράτειας είναι έρημος και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στις εύκρατες ζώνες.

    Τρία μετεωρολογικά μοντέλα επηρεάζουν το κλίμα της Αυστραλίας

    Το κλίμα της Αυστραλίας επηρεάζεται από τρία μετεωρολογικά μοντέλα: τις αλλαγές της θερμοκρασίας στον Ινδικό Ωκεανό, τις αλλαγές σε μια ζώνη ανέμου που μετακινείται μεταξύ της Αυστραλίας και της Ανταρκτικής και τις αλλαγές στα μετεωρολογικά μοντέλα του Ειρηνικού γνωστά υπό το όνομα Ελ Νίνιο και Λα Νίνα.

    Ορισμένοι συνδυασμοί αυτών των τριών καιρικών φαινομένων μπορούν να προκαλέσουν συνθήκες εξαιρετικά ζεστές, ξηρές ή με μεγάλη υγρασία σε διαφορετικά τμήματα της Αυστραλίας.

    Τα τρία βασικά μετεωρολογικά φαινόμενα της Αυστραλίας θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, σύμφωνα με μία έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας.

    Το Μετεωρολογικό Γραφείο εκτιμά πως «ο συνδυασμός αυτών των μεγάλων κλιματικών επιδράσεων και της υπερθέρμανσης του πλανήτη» συνέβαλαν στο να αναδειχθεί ο χειμώνας του 2023 ο θερμότερος που έχει ποτέ καταγραφεί στην Αυστραλία.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις
    Θα τριπλασιαστούν οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του αιώνα - Δυσοίωνες προβλέψεις

    Οι θάνατοι από καύσωνα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να τριπλασιαστούν μέχρι το τέλος του αιώνα, με τον αριθμό τους να αυξάνεται δυσανάλογα στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    ο κρύο σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η ζέστη στην Ευρώπη, και ορισμένοι έχουν υποστηρίξει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωφελήσει την κοινωνία μειώνοντας αυτούς τους θανάτους. Εάν όμως η παγκόσμια θέρμανση φθάσει στους 3 ή 4 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, η αύξηση των θανάτων από καύσωνα θα ξεπεράσει κατά πολύ τη μείωση των θανάτων από ψύχος, σημειώνεται στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Public Health.

    Οι ερευνητές συμπλήρωσαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει «πρωτοφανείς προκλήσεις» στα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια των καυσώνων, αναφέρει ο Guardian.

    «Αναμένεται να σημειωθούν πολύ περισσότεροι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη, καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι πληθυσμοί γερνούν, ενώ οι θάνατοι από το κρύο θα μειωθούν ελάχιστα», δήλωσε ο David García-León από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συν-συγγραφέας της μελέτης.

    Η ζέστη θα μπορούσε να σκοτώσει 129.000 ανθρώπους ετησίως, εάν οι θερμοκρασίες αυξηθούν στους 3 βαθμούς πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Σήμερα, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη ανέρχονται σε 44.000.

    Και έμμεσες επιπτώσεις

    Μάλιστα, ο προβλεπόμενος τριπλασιασμός των άμεσων θανάτων από καύσωνα στην Ευρώπη «δεν είναι καν η πλήρης εικόνα», σύμφωνα με την Madeleine Thomson, επικεφαλής των κλιματικών επιπτώσεων και της προσαρμογής στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome για την έρευνα στον τομέα της υγείας, η οποία επισημαίνει και έρευνες που συνδέουν την ακραία ζέστη με αποβολές και χειρότερη ψυχική υγεία.

    «Και στη συνέχεια υπάρχουν και οι έμμεσες επιπτώσεις. Έχουμε ήδη δει πώς τα ακραία φαινόμενα καύσωνα μπορούν να προκαλέσουν αποτυχίες στις καλλιέργειες, καταστροφές από πυρκαγιές, ζημιές σε κρίσιμες υποδομές και πλήγματα στην οικονομία – όλα αυτά θα έχουν επιπτώσεις στη ζωή μας».

    SOS για Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα

    Οι ερευνητές μοντελοποίησαν δεδομένα για 854 πόλεις για να εκτιμήσουν τους θανάτους από ζεστές και κρύες θερμοκρασίες σε ολόκληρη την ήπειρο. Διαπίστωσαν ότι η ζέστη θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους σε όλα τα μέρη της Ευρώπης, αλλά το μεγαλύτερο βάρος θα πέσει στις χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, καθώς και σε τμήματα της Γαλλίας.

    Προέβλεψαν ότι ο αριθμός των θανάτων από δυσάρεστες θερμοκρασίες θα αυξηθεί κατά 13,5% εάν ο πλανήτης θερμανθεί κατά 3 βαθμούς, οδηγώντας σε 55.000 επιπλέον θανάτους. Οι περισσότεροι από αυτούς που θα πεθάνουν θα είναι άνω των 85 ετών.

    Η μελέτη προέκτεινε επίσης τα δεδομένα για τη θνησιμότητα λόγω καύσωνα, από τις πόλεις στις αγροτικές περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν λιγότερη θερμική καταπόνηση

    Μέτρα αντιμετώπισης

    Οι ερευνητές ενθάρρυναν τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πολιτικές για τη μείωση των θανάτων, όπως επενδύσεις σε νοσοκομεία, δημιουργία σχεδίων δράσης και μόνωση των κτιρίων. Τόνισαν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων οφείλεται σε αλλαγές στη δομή του πληθυσμού και στο κλίμα της Ευρώπης.

    «Αν θέλουμε να αποφύγουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο, είναι θεμελιώδες να εξετάσουμε τη ρίζα του προβλήματος, με την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η Elisa Gallo, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο ISGlobal.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες προσαρμογής θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιοχές με υψηλή ανεργία, φτώχεια, διαρθρωτικές οικονομικές αλλαγές, μετανάστευση και γήρανση του πληθυσμού. Είπαν ότι οι περιοχές αυτές είναι λιγότερο ικανές να προσαρμοστούν στις κλιματικές ζημιές και επίσης πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των θανάτων από καύσωνα.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch