Ανησυχία προκαλεί η άνοδος της θερμοκρασίας στα νερά του κόλπου της Φλόριντα λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία έχει δημιουργήσει ακραία πίεση στους κοραλλιογενείς υφάλους προκαλώντας λεύκανση. Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει τους επιστήμονες που προσπαθούν να δώσουν μάχη για τη διάσωσή τους.
Ομάδες διάσωσης κοραλλιών και κυβερνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν κινητοποιηθεί για να σώσουν τα κοράλλια από ένα ιστορικό φαινόμενο λεύκανσης που σύμφωνα με τους ειδικούς απειλεί τη βιωσιμότητα της τρίτης μεγαλύτερης περιοχής υφάλων στον κόσμο.
Εδώ και εβδομάδες εργάζονται πολλές ημέρες και Σαββατοκύριακα σε συνθήκες καύσωνα για να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα στη στεριά, εν μέσω αναφορών ότι ορισμένες περιοχές υφάλων βιώνουν σχεδόν πλήρη θνησιμότητα.
Στα μέσα Ιουλίου, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του νερού ήταν περίπου 33 βαθμοί Κελσίου πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 29,5 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
«Βλέπουμε ήδη όχι μόνο λεύκανση, αλλά και πραγματικό θάνατο κοραλλιών στον ύφαλο, επειδή οι θερμοκρασίες ήταν τόσο υψηλές», δήλωσε η Cynthia Lewis, διευθύντρια του Keys Marine Lab, ενός ερευνητικού ινστιτούτου στο νησί Long Key, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Μαϊάμι, όπου ομάδες διάσωσης έχουν ήδη μεταφέρει περισσότερα από 1.500 κομμάτια κοραλλιών. «Και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε κι άλλο από τον ύφαλο μας. Η λεύκανση των κοραλλιών συμβαίνει φυσιολογικά όταν τα νερά θερμαίνονται σημαντικά, όπως το 2016 στα Keys. Αλλά η Lewis δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι επείγουσα για τα κοράλλια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Φλόριντα, την προστασία των ακτών και τη θαλάσσια ζωή.
Τα κοράλλια «δεν έχουν πολύ χρόνο», είπε. «Κυριολεκτικά κάθονται, βράζουν στο νερό εκεί έξω σε αυτές τις ζεστές, καυτές θερμοκρασίες».
Μια σειρά από πρόσφατες συννεφιασμένες και βροχερές ημέρες βοήθησαν να πέσουν ελαφρώς οι θερμοκρασίες του νερού. Αλλά θα χρειαστεί πιθανότατα τέλη Οκτωβρίου ή Νοέμβριο πριν τα δείγματα κοραλλιών επιστρέψουν στον ύφαλο, δήλωσε ο Lewis.
Τα τροπικά δάση του ωκεανού - Η σημασία τους και τι διακυβεύεται
Ο κοραλλιογενής ύφαλος της Φλόριντα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος στον κόσμο και εκτείνεται σε απόσταση περίπου 563 χιλιομέτρων (350 μιλίων) από τις Dry Tortugas στον Κόλπο του Μεξικού έως το St. Lucie Inlet, περίπου 185 χιλιόμετρα βόρεια του Μαϊάμι. Ο ύφαλος είναι μεγάλη σημασία για τη διάβρωση και τις πλημμύρες από τυφώνες και τροπικές καταιγίδες, δήλωσε ο Lewis. Βοηθά στη στήριξη της εμπορικής αλιείας και μιας ακμάζουσας τουριστικής βιομηχανίας, από την καταδύσεις με αναπνευστήρα και τις καταδύσεις μέχρι την ερασιτεχνική αλιεία. Και τρέφουν «μια τόσο εκπληκτική ποσότητα ποικιλομορφίας και ζωής» στον ωκεανό γύρω τους, είπε.
«Είναι σαν τα τροπικά δάση του ωκεανού», δήλωσε η Lewis. «Είναι απίστευτα σημαντικά».