Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 16:32

Ιστορική ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκαν οστά φάλαινας 41 εκατ. ετών

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Παλαιοντολόγοι εκτιμούν πως το κήτος που βρέθηκε στην Αίγυπτο είχε μήκος 2,5 μέτρων και ζύγιζε 187 κιλά.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απολιθωμένα οστά φάλαινας που εκτιμάται πως έζησε στην Αίγυπτο πριν από 41 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσε σήμερα το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο (AUC).

Η φάλαινα βαφτίστηκε «Tutcetus Rayanensis» - από το όνομα του φαραώ Τουταγχαμών, τη λέξη cetus (που σημαίνει κήτος στα ελληνικά) και την προστατευόμενη περιοχή Ουάντι ελ Ραγιάν όπου βρέθηκαν τα απολιθωμένα οστά.

«Πρόκειται για τον μικρότερο βασιλόσαυρο (προϊστορικό είδος φάλαινας, το οποίο έχει εξαφανιστεί) που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην Αφρική», αναφέρει το AUC σε σχετική ανακοίνωση.

Παλαιοντολόγοι εκτιμούν πως το κήτος είχε μήκος 2,5 μέτρων και ζύγιζε 187 κιλά.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε μια περιοχή της Αιγύπτου που κάποτε καλυπτόταν από τα νερά της θάλασσας. Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή ως «Κοιλάδα των Φαλαινών» και περιέχει «ανεκτίμητα» απολιθώματα, σύμφωνα με την UNESCO.

Τον Αύγουστο του 2021, αιγύπτιοι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει σε κοντινή περιοχή το απολίθωμα ενός αμφίβιου είδους φάλαινας που χρονολογείται πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια. Η «Phiomicetus Anubis», που εκτιμάται πως είχε μήκος άνω των τριών μέτρων και ζύγισε περίπου 600 κιλά, παρουσιάστηκε τότε ως η «αρχαιότερη και πιο άγρια φάλαινα (που έζησε) στην Αφρική».

Το 2018 ερευνητές ανακάλυψαν τον αρχαιότερο σκελετό δεινοσαύρου στην Αφρική, ο οποίος εκτιμάται πως έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023 11:21

Σχετικά Άρθρα

  • Viral το ατύχημα σε ενυδρείο: Φάλαινα αφόδευσε στο σόου και πιτσίλισε τον κόσμο (video)
    σε Viral
    Viral το ατύχημα σε ενυδρείο: Φάλαινα αφόδευσε στο σόου και πιτσίλισε τον κόσμο (video)

    Μια φάλαινα προκάλεσε ατύχημα κατά την διάρκεια σόου και το βίντεο έγινε viral.

    Ένα αστείο και ταυτόχρονα σιχαμερό περιστατικό σημειώθηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ. Η στιγμή καταγράφηκε και το βίντεο έγινε γρήγορα viral.

    Πρωταγωνίστρια του περιστατικού μια τεράστια φάλαινα, η οποία κατά την διάρκεια του σόου της, αφόδευσε μέσα στην τεράστια δεξαμενή και στη συνέχεια κάνοντας μια εντυπωσιακή βουτιά πιτσίλισε το κοινό με το βρώμικο νερό.

    Όπως είπε ένας θεατής, «περιμέναμε να βραχούμε καθισμένοι τόσο κοντά, αλλά όχι έτσι. Μύριζε απαίσια και οι άνθρωποι είχαν κλείσει τη μύτη τους για να μην αναπνέουν».

    Πηγή: Gazzetta.gr

  • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας
    σε Viral
    Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

    Σκύλος «κατέκτησε» τη δική του… πυραμίδα. Δείτε το βίντεο που έγινε viral.

    Έτριβε τα μάτια του ένας άνδρας την ώρα που έκανε «παρά πέντε» στην Αίγυπτο, όταν αντίκρισε ότι στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας βρισκόταν ένας… σκύλος.

    Οι πτήσεις «παρά πέντε» πάνω από τις 118 πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν έναν δημοφιλή τρόπο περιήγησης, καθώς η αναρρίχηση στα μνημεία φυσικά απαγορεύεται.

    Την ώρα, λοιπόν, που ο Άλεξ Λανγκ πετούσε πάνω τη μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας, παρατήρησε κίνηση στην κορυφή της. Ζουμάροντας στον μικρό χώρο που καταλαμβάνει η κορυφή της πυραμίδας είδε έναν σκύλο που… κυνηγούσε πουλιά.

    Αν και παραμένει άγνωστο πώς κατάφερε ο σκύλος να σκαρφαλώσει σε μία τόσο ψηλή πυραμίδα, τα σχόλια στα social media πήραν «φωτιά».

    «Δεν είναι σκύλος. Αυτός είναι ο αιγυπτιακός θεός Anubis Θεωρείται ο οδηγός των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή και ο προστάτης των τάφων. Γι’ αυτό και βρίσκεται πάνω από την πυραμίδα», έγραψε με χιούμορ χρήστης του Χ.

    «Αυτή είναι η δική του πυραμίδα τώρα. Την κατέκτησε» αστειεύτηκε άλλος.

    «Αυτοί οι κυβόλιθοι είναι τεράστιοι. Είναι μια τρελή ανάβαση για έναν σκύλο. Δεν έχω πειστεί», σημείωσε ένας τρίτος.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ιαπωνία: Φαλαινοθηρικό σκότωσε πτεροφάλαινα 55 τόνων - Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο
    Ιαπωνία: Φαλαινοθηρικό σκότωσε πτεροφάλαινα 55 τόνων - Ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο

    Η κύρια εταιρεία φαλαινοθηρίας της Ιαπωνίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται η πρώτη πτεροφάλαινα που σκότωσε για εμπορικούς σκοπούς μέσα στα ιαπωνικά ύδατα εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

    Η πτεροφάλαινα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο, μετά τη γαλάζια φάλαινα. H Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (UICN) κατατάσσει τις πτεροφάλαινες μεταξύ των «ευάλωτων» ειδών. Έπειτα απ' αυτό το πρώτο θήραμα, άλλες τέσσερις πτεροφάλαινες έχουν κυνηγηθεί έκτοτε από τους ιάπωνες φαλαινοθήρες.

    Το δεύτερο μεγαλύτερο ζώο στον κόσμο

    Η Ιαπωνία, μία από τις τρεις χώρες, μαζί με τη Νορβηγία και την Ισλανδία, που εξακολουθούν να κυνηγούν και να σκοτώνουν φάλαινες, πρόσθεσε φέτος την πτεροφάλαινα στον κατάλογό της με τα θεμιτά θηράματα, στον οποίο περιλαμβάνονταν ήδη η βόρεια ρυγχοφάλαινα (μινκ), η φάλαινα του Μπράιντ και η Ανταρκτοφάλαινα (Balaenoptera borealis). Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εικονίζεται το κήτος νεκρό την ώρα που το ανεβάζουν πάνω στο καινούριο ιαπωνικό φαλαινοθηρικό, ενώ εργαζόμενοι ποζάρουν μπροστά στην κάμερα δίπλα στο πτώμα και ετοιμάζουν μεγάλα μαχαίρια για να το διαμελίσουν.

    Ζύγιζε 55 τόνους

    «Πρόκειται για την πρώτη από το 1976 σύλληψη πτεροφάλαινας στο πλαίσιο της ιαπωνικής φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς», δήλωσε ο Μασούο Ίντε, εκπρόσωπος της φαλαινοθηρικής εταιρείας Kyodo Senpaku. Αυτή η αρσενική φάλαινα, την οποία είχαν καμακώσει μικρότερα σκάφη την 1η Αυγούστου στα ανοικτά της Ιαπωνίας, είχε μήκος 19,61 μ. και ζύγιζε τουλάχιστον 55 τόνους, δήλωσε ο Ίντε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Το πλήρωμα του φαλαινοθηρικού πλοίου εργοστάσιου Kangei Maru, το οποίο καθελκύσθηκε το Μάιο, διαμέλισε το πτώμα και στη συνέχεια κατέψυξε και αποθήκευσε το κρέας μέσα στο πλοίο. Η Ιαπωνία, η οποία θεωρεί πως το κρέας της φάλαινας ήταν μια ουσιώδης πηγή πρωτεϊνών στα χρόνια μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εγκατέλειψε τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας (CBI) το 2019. Έκτοτε έχει επαναλάβει φανερά τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς, αποκλειστικά μέσα στα δικά της ύδατα. Φέτος η κυβέρνηση επέτρεψε στους φαλαινοθήρες να σκοτώσουν έως 376 φάλαινες, ανάμεσά τους 59 πτεροφάλαινες από τις 19.299 που εκτιμάται ότι ζουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο
    Αυστραλία: Φάλαινα 30 τόνων εκτοξεύει στον αέρα κολυμβητή - Συγκλονιστικό βίντεο

    Συγκλονιστικά πλάνα κάνουν που δείχνουν μια φάλαινα 30 τόνων να πετά στον αέρα έναν οδηγό ομάδας τουριστών που έκαναν μια θαλάσσια εξόρμηση στην Αυστραλία, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

    Στα πλάνα φαίνεται η φάλαινα να σηκώνει στον αέρα τον ξεναγό, που κολυμπούσε στα ανοιχτά του λιμανιού του Σάουθπορτ, στη Χρυσή Ακτή.

    «Οι φάλαινες κολυμπούσαν συνεχώς γύρω μας για περίπου 20 λεπτά και πλησίαζαν όλο και πιο κοντά», δήλωσε στην Daily Mail, η Jacqueline Payne, που συμμετείχε στη θαλάσσια εξόρμηση.

    «Δεν περιμέναμε να πλησιάσουν τόσο κοντά, αλλά ήταν οι πιο περίεργες φάλαινες, ο οδηγός μας ανέφερε ότι είναι αρκετά σπάνιο να είναι τόσο περίεργες», είπε η ίδια.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα
    Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα

    Το Κάιρο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεν θα δεχτεί να υπάρχει ισραηλινός στρατός στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα νότια σύνορα της Γάζας

    Η Αίγυπτος επανάλαβε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
    Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
    Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή, την οποία επικαλείται το κανάλι, το Κάιρο διαμήνυσε «σε όλες τις πλευρές» ότι δεν θα δεχθεί την ισραηλινή παρουσία στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Γάζας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά
    Μεγάλη επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό φάλαινας στο λιμάνι του Σίδνεϊ - Είχε παγιδευτεί σε σχοινιά

    Τεράστια επιχείρηση στήθηκε στο λιμάνι του Σίδνεϊ για τον απεγκλωβισμό μεγάπτερης φάλαινας.

    Το άτυχο θηλαστικό που είχε παγιδευτεί σε σχοινιά εντόπισε ένα σκάφος που έκανε τουρ. Μετά από περίπου 22 ώρες οι αρχές και εθελοντές, που συνέδραμαν στην επιχείρηση, κατάφεραν να το οδηγήσουν και πάλι στον ωκεανό.

    «Σπάνιο το να παγιδευτεί φάλαινα»

    Η Τζέσικα Φοξ, από τον Οργανισμό Διάσωσης και Έρευνας Κητωδών στην Αυστραλία, επεσήμανε ότι «δεν είναι ασυνήθιστο για μια φάλαινα να μπαίνει στον Κόλπο του Σίδνεϊ, αλλά το να παγιδεύεται μια φάλαινα στο λιμάνι είναι εξαιρετικά σπάνιο».

    Ένα GPS τοποθετήθηκε στο θηλαστικό για να μπορούν να παρακολουθήσουν το ταξίδι του. Την Παρασκευή γύρω στις 9.00 το πρωί ήταν μεταξύ του Middle Head και του North Head του Σίδνεϊ.

    Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τις καμπουροφάλαινες από τα μαύρα και άσπρα σχέδια που φέρουν κάτω απ' την ουρά τους, τα οποία είναι μοναδικά για κάθε φάλαινα.Έχουν μήκος 12 με 15 μέτρων περίπου και τα πτερύγιά τους είναι σχεδόν το ένα τρίτο τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια φάλαινα κλέβει την παράσταση στους ημιτελικούς σέρφινγκ
    Ολυμπιακοί Αγώνες: Μια φάλαινα κλέβει την παράσταση στους ημιτελικούς σέρφινγκ

    Η φάλαινα εμφανίστηκε πίσω από τις δύο εκ των τεσσάρων γυναικών σερφερ που αγωνίζονταν στον ημιτελικό

    Ένας «απρόσμενος επισκέπτης» διέκοψε χτες, Δευτέρα 5 Αυγούστου, τον ημιτελικό του σέρφινγκ των Ολυμπιακών Αγώνων, που διεξάγεται φέτος στην Ταϊτή. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιον ανθρώπινο εισβολέα, αλλά για μια φάλαινα, που κατέπληξε τα πλήθη με την παρουσία της.
    Όπως αναφέρει η Daily Mail, η φάλαινα εμφανίστηκε όταν η σέρφερ Τατιάνα Γουέστον -Γουεμπ από τη Βραζιλία και η Μπρίσα Χέννεσι από την Κόστα Ρίκα αγωνίζονταν, προσφέροντας στους φωτογράφους και στους θεατές μια εντυπωσιακή στιγμή, που θα αποτυπωθεί στους φωτογραφικούς φακούς και τις μνήμες τους.
    Ευτυχώς, η φάλαινα βρισκόταν σε ασφαλή απόσταση από τις δύο σέρφερ. Αλλά δεν έφυγε προτού κάνει photobombing – δηλαδή «εισβάλλει» στη φωτογραφία τους – σε ένα φαντασμαγορικό άλμα στον αέρα, πίσω από τις αθλήτριες.
    Δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανίζονται άγρια ζώα, όπως πουλιά, φώκιες, ακόμη και καρχαρίες, ενώ οι αθλητές κάνουν σερφ σε όλο τον κόσμο και ειδικά στην Ταϊτή της Γαλλικής Πολυνησίας, που συνιστά ένα από τα μέρη που οι φάλαινες συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της περιόδου ζευγαρώματος, γέννας και μετανάστευσης.
    Η Ταϊτή διαθέτει επίσης αρκετές θαλάσσιες προστατευόμενες ζώνες.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία - Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις
    Ξεβράστηκε η σπανιότερη φάλαινα του κόσμου σε παραλία - Οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

    Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς συνέβη

    Είναι ένα πλάσμα τόσο σπάνιο που κανείς δεν το έχει δει από κοντά μέχρι σήμερα, και από το 1800 μόνο έξι επαφές έχουν καταγραφεί ποτέ.

    Τώρα, οι ειδικοί στη Νέα Ζηλανδία προσπαθούν να επιβεβαιώσουν εάν μία φάλαινα 5 μέτρων που ξεβράστηκε πρόσφατα στην ακτή στο νότιο μέρος της χώρας είναι η σχεδόν μυθική φάλαινα με τα «δόντια του φτυαριού».

    Αν ναι, θα είναι η πρώτη ευκαιρία για τους επιστήμονες να αναλύσουν ένα από τα πλάσματα αυτά, κάτι που θα μπορούσε να τους δώσει μια άνευ προηγουμένου εικόνα για το είδος.

    «Αυτό το είδος φαλαινών είναι εξαιρετικά σπάνιο, επομένως αυτή η ευκαιρία μπορεί να μας επιτρέψει να μάθουμε περισσότερα για το πώς και πού ζούσε το ζώο και τι έτρωγε», δήλωσε η Hannah Hendriks, τεχνική σύμβουλος στο Τμήμα Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας (DOC).

    «Εάν είμαστε σε θέση να μάθουμε περισσότερα για αυτές τις φάλαινες, πλησιάζουμε στο να κατανοήσουμε εάν το είδος απειλείται και ποιες απειλές μπορεί να αντιμετωπίζει».

    Το τμήμα διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έλαβε μια αναφορά στις 4 Ιουλίου για ένα πτώμα φάλαινας κοντά στο Taiari Mouth, ένα μικρό χωριό στην ανατολική ακτή του νότιου νησιού.

    Μετά από επιθεώρηση και συζήτηση με ειδικούς σε θαλάσσια θηλαστικά, οι επιστήμονες πίστεψαν ότι το ζώο ήταν αρσενική φάλαινα με «δόντια φτυαριού», αν και χρειαζονται περισσότερες έρευνες.

    Αυτή τη στιγμή η φάλαινα βρίσκεται σε ψυγείο καθώς οι ειδικοί αποφασίζουν ποια είναι τα επόμενα βήματα.

    Στο μεταξύ, γενετικά δείγματα έχουν σταλεί στο Αρχείο Κητωδών Ιστών της Νέας Ζηλανδίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ. Μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να επεξεργαστεί το DNA και να επιβεβαιωθεί μια τελική ταυτότητα του είδους, σύμφωνα με το τμήμα διατήρησης της Νέας Ζηλανδίας.

    Το DOC είπε ότι συνεργάζεται στενά με τις τοπικές κοινότητες των Μαορί για να εξασφαλίσει τη σεβαστή μεταχείριση της φάλαινας.

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο