Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 16:32

«Mπλε υπερσελήνη»: H μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του χρόνου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει τον Αύγουστο 30, ημέρα Τετάρτη, και το περίεργο όνομά της αξίζει μια εξήγηση. Ονομάζεται «μπλε υπερσελήνη», είναι το αποτέλεσμα τριών σεληνιακών φαινομένων που συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Το όνομα του «μπλε» σούπερ φεγγαριού δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα του φεγγαριού. Στην πραγματικότητα, θα είναι πορτοκαλί. Το μπλε supermoon παίρνει το πρώτο μέρος του ονόματός του για διαφορετικό λόγο: Είναι η δεύτερη πανσέληνος τον Αύγουστο.

Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερσελήνη του Αυγούστου εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία: δύο πανσέληνες που συμβαίνουν τον ίδιο μήνα. Αυτό είναι περιστασιακά αναπόφευκτο. Μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Δεδομένου ότι η Σελήνη Sturgeon συνέβη τον Αύγ. 1, 2023, τον Αύγ. 30 η πανσέληνος θα είναι μπλε φεγγάρι. Τα μπλε φεγγάρια αυτού του τύπου, που ονομάζονται "ημερολογιακά μπλε φεγγάρια", εμφανίζονται περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια, με το επόμενο να εμφανίζεται στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με την ώρα και την ημερομηνία.

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου είναι η τρίτη και πλησιέστερη από τις τέσσερις υπερσελήνους το 2023. Στα 222.043 μίλια (357.344 χιλιόμετρα) από τη Γη, θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερσελήνη του 2023, αν και θα είναι μόλις 20 μίλια (33 χιλιόμετρα) πιο κοντά από τον Αύγουστο . η πανσέληνος του 1, η οποία ήταν 222.023 μίλια (357.311 χλμ.) μακριά.

Η επόμενη πανσέληνος θα είναι το Harvest Moon, στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός από το ότι είναι μια από τις πιο γνωστές πανσέληνους της χρονιάς, είναι και η τελευταία υπερσελήνη το 2023.

Μάθετε την ακριβή ώρα ανατολής του φεγγαριού για την τοποθεσία σας και προετοιμαστείτε για το εντυπωσιακό θέαμα της μπλε υπερσελήνης στον ανατολικό ορίζοντα την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Cnn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 09:59

Σχετικά Άρθρα

  • H μεγαλύτερη υπερπανσέληνος τoυ 2024 φωτίζει για περίπου τρεις ημέρες
    H μεγαλύτερη υπερπανσέληνος τoυ 2024 φωτίζει για περίπου τρεις ημέρες

    Τι είναι η «πανσέληνος του κυνηγού» που είναι η μεγαλύτερη του έτους

    Από χθες κοσμεί τον ουρανό μας η «Πανσέληνος του Κυνηγού (το παρατσούκλι είναι «Υπερ-Σελήνη της συγκομιδής) με το φεγγάρι να παραμένει στρογγυλό για περίπου τρεις ημέρες (μέχρι αύριο, 18 Οκτωβρίου).
    Η μέγιστη έντασή της θα επιτευχθεί σήμερα το πρωί τοπική ώρα ΗΠΑ, όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC.
    Θα είναι η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του έτους με τη Σελήνη να απέχει 357.364 χιλιόμετρα από τη Γη, σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής πλατφόρμας Meteovista, όπως επισημαίνει το Old Farmer's Almanac.
    «Ενώ μια υπερσελήνη είναι τεχνικά μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια κανονική πανσέληνο, φαίνεται μόνο περίπου 7% μεγαλύτερη, κάτι που μπορεί να είναι μια ανεπαίσθητη διαφορά για το ανθρώπινο μάτι, ανάλογα με άλλες συνθήκες», σύμφωνα με το αλμανάκ.

    «Καθώς το φεγγάρι παρασύρεται στον ορίζοντα γύρω από το ηλιοβασίλεμα, μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερο και πορτοκαλί», σχολιάζει το σχετικό άρθρο.

    Τι είναι η πανσέληνος του κυνηγού;

    Η «πανσέληνος του κυνηγού» είναι το φεγγάρι που ακολουθεί αμέσως μετά την πανσέληνο της συγκομιδής.

    Η ονομασία αυτή, η οποία έχει τις ρίζες της στις πρακτικές των ινδιάνικων φυλών και στα ευρωπαϊκά έθιμα, αναφέρεται στο έντονο φως του φεγγαριού που βοηθούσε τους κυνηγούς να εντοπίσουν τα μεταναστευτικά θηράματα την εποχή του φθινοπώρου.

    Αυτό το φεγγάρι στα μέσα Οκτωβρίου σηματοδοτούσε την έναρξη της προετοιμασίας των προμηθειών για το χειμώνα.

    Ανάλογα με την παράδοση, είναι επίσης γνωστό ως «μεταναστευτικό φεγγάρι» ή «φεγγάρι της πτώσης των φύλλων», σηματοδοτώντας το τέλος της περιόδου συγκομιδής και την έναρξη των κρύων φθινοπωρινών νυχτών.

    Τι είναι η υπερπανσέληνος;

    Η σούπερ πανσέληνος συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο σημείο της τροχιάς του που βρίσκεται πλησιέστερα στη Γη.

    Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φεγγάρι εμφανίζεται περίπου 7% μεγαλύτερο και 14% φωτεινότερο από μια τυπική πανσέληνο.

    Αυτή η σούπερ πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς είναι η πιο θεαματική του έτους.

    Πρόκειται για τη δεύτερη υπερπανσέληνο της χρονιάς, καθώς η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

    Από χθες η Σελήνη είναι ορατή στα καλύτερά της βλέποντας κανείς το ηλιοβασίλεμα.

    Κι όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα, τότε θα πάρει μια πορτοκαλί ή κοκκινωπή απόχρωση, λόγω της ατμοσφαιρικής διάθλασης.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;
    Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας;

    Θα μας επηρεάει η υπερπανσέληνος του Οκτωβρίου; Τι δείχνουν οι μελέτες για την επίδραση του φεγγαριού στην ανθρώπινη συμπεριφορά και υγεία; Μια ψυχολόγος από την κορυφαία Κλινική του Κλίβελαντ ανατρέχει στα επιστημονικά ευρήματα και απαντά

    Η πανσέληνος του Οκτωβρίου, η τρίτη υπερπανσέληνος του 2024 και «Φεγγάρι του Κυνηγού», θα λάμψει στα 357.364 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τη Γη, αποτελώντας την πιο κοντινή στον πλανήτη μας. Η υπερπανσέληνος φαίνεται περίπου 30% πιο φωτεινή και σχεδόν 15% μεγαλύτερη σε σύγκριση με μια απλή πανσέληνο, όταν βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο της σημείο από τη Γη.

    Σε ό,τι αφορά το όνομά της, ο συνταξιούχος της NASA, Gordon Johnston, εξηγεί πως χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1710 και σχετίζεται με την εποχή του χρόνου όπου, παραδοσιακά, οι κυνηγοί άρχιζαν να αποθηκεύουν τρόφιμα για τον επερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με το Αγροτικό Αλμανάκ (Old Farmers’ Almanac), οι ιθαγενείς λαοί της Αμερικής ονόμασαν έτσι το λαμπερό φεγγάρι επειδή «τα φύλλα πέφτουν, τα ελάφια είναι παχιά και είναι καιρός να αρχίσετε να αποθηκεύσετε κρέας για τη βαρυχειμωνιά».

    Οι διάφορες φάσεις της Σελήνης και οι επιδράσεις τους στην ανθρώπινη συμπεριφορά έλαβαν περίοπτη θέση στην παγκόσμια μυθολογία και λαογραφία. Πίσω στον 15ο αιώνα, καταγράφουν ειδικοί της Κλινικής του Κλίβελαντ, από την πεποίθηση ότι οι διάφορες φάσεις της Σελήνης (Luna στα λατινικά) κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ή περισσότερο επιθετικούς, προέκυψε η ονομασία lunacy για την παραφροσύνη. Σήμερα, οι όροι lunacy και παραφροσύνη έχουν βρει τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επιστήμη και την ιατρικής. Δε συνέβη το ίδιο και με το ζήτημα της σεληνιακής επίδρασης στον άνθρωπο.

    Οι αστρολογικές προβλέψεις αποτελούν το πλέον φωτεινό παράδειγμα. Το διαδίκτυο σήμερα κατακλύζεται από άρθρα αστρολογικού περιεχομένου, επικεντρωμένα κυρίως στο πώς η πανσέληνος θα επηρεάσει κάθε ζώδιο. Μα έχει τέτοιες ικανότητες και ιδιότητες το αστρονομικό φαινόμενο; «Ναι», απαντά η Κλινική του Κλίβελαντ, «το φεγγάρι και οι σεληνιακοί του κύκλοι μπορούν να σας επηρεάσουν· αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που νομίζετε».

    Σύμφωνα με τη Susan Albers από την Κλινική του Κλίβελαντ, ψυχολόγο με τίτλο Διδάκτορος Ψυχολογίας στην Κλινική Ψυχολογία (Psy.D), έρευνες επιβεβαιώνουν ότι πολλά θηλαστικά έχουν προσαρμόσει τους βιολογικούς τους ρυθμούς στους σεληνιακούς κύκλους. Στην περίπτωση του ανθρώπου ωστόσο, κάθε μελέτη είναι αμφιλεγόμενη.

    Διάθεση και ψυχική υγεία

    Η πανσέληνος έχει συνδεθεί μέσα από μελέτες με τη διάθεση και την ψυχική υγεία, όπως αύξηση διαταραχών του άγχους και κατάθλιψης, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ισχυρή και αιτιώδης συνάφεια. Μια μικρή μελέτη σε άτομα με διπολική διαταραχή έδειξε ότι οι διάφορες φάσεις της σελήνης επηρέαζαν την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης, εύρημα που αποδόθηκε στη διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Στον αντίποδα, ανασκόπηση του 2019 στοιχεία από σχεδόν 18.000 ιατρικά αρχεία ψυχιατρικών μονάδων κατέληξε ότι δεν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ σεληνιακών κύκλων και δεικτών όπως η διάρκεια νοσηλείας, οι εισαγωγές και τα εξιτήρια.

    Αλλαγές στον ύπνο

    Μια μελέτη επαναξιολόγησης (2013) διαπίστωσε ότι η πανσέληνος επηρεάζει πράγματι τον ύπνο. Τα ευρήματα έδειξαν μικρότερη κατά 30% διάρκεια για το στάδιο NREM (βαθύς ύπνος) και μειωμένο κατά 20 λεπτά συνολικό ύπνο για τους συμμετέχοντες συγκριτικά με τις νύχτες χωρίς πανσέληνο. Οι αλλαγές συσχετίζονταν επίσης με μειωμένα επίπεδα μελατονίνης, αναφέρει η Δρ Albers.

    Έρευνα του 2021 συνέκρινε τα πρότυπα ύπνου ανθρώπων από τις κοινότητες αυτόχθονων Toba-Qom της βόρειας Αργεντινής με αυτά φοιτητών στο Σιάτλ. Σε όλες τις περιπτώσεις -ανεξάρτητα από τη γεωγραφία ή την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα- οι συμμετέχοντες κοιμόντουσαν λιγότερο και πήγαιναν για ύπνο πιο αργά τις ημέρες πριν από την πανσέληνο, οπότε υπήρχε περισσότερο φυσικό φως μετά το σούρουπο. Οι ερευνητές έκαναν λόγο για «έμφυτη προσαρμογή» που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, για τους οποίους η αξιοποίηση του φυσικού φωτός στο έπακρο ήταν μονόδρομος ελλείψει τεχνητού φωτός.

    Αναπαραγωγική υγεία

    Η Σελήνη χρειάζεται έναν περίπου μήνα για να ολοκληρώσει την περιφορά της γύρω από τη Γη. Δεδομένου ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια, οι άνθρωποι συνέδεσαν τους κύκλους της Σελήνης με την έμμηνο ρύση, χωρίς όμως επιστημονικά ερείσματα. Ερευνητικά δεδομένα από την παρακολούθηση έξι εμμηνορροϊκών κύκλων 529 γυναικών δεν εντόπισαν σύνδεση.

    Η επίδραση δεν επιβεβαιώνεται ούτε για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, με τα διαθέσιμα επιστημονικά συμπεράσματα αντικρουόμενα. Απέναντι στη μελέτη 1.507 γεννήσεων στην Ιαπωνία, μεταξύ Ιανουαρίου 1996 και Μαρτίου 2007, που συμπέρανε περισσότερους τοκετούς τη νύχτα γύρω από την ώρα της πανσελήνου και κατά τη διάρκεια της ημέρας περί την ώρα της νέας σελήνης, στέκεται έρευνα 23.689 γεννήσεων από το 1810 έως το 1929, σύμφωνα με την οποία δεν παρατηρήθηκε καμία απολύτως σύνδεση.

    Η Σελήνη στον δρόμο μας

    Η Δρ Albers καταλήγει ότι «αν πιστεύεις ότι κάτι όντως θα συμβεί, μπορεί να γίνει πραγματικότητα». Καθώς εξηγεί, ανεξάρτητα από τις αντιφάσεις και την έλλειψη στοιχείων για τον ακριβή μηχανισμό πίσω από την επίδραση του φεγγαριού στον άνθρωπο, είναι πέραν κάθε αμφιβολίας ότι οι πεποιθήσεις είναι μακροχρόνιες ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο. Γνωστικές προκαταλήψεις όπως η ψευδής συσχέτιση, οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες ή και το φαινόμενο placebo ακόμα, μπορούν να οδηγήσουν πράγματι σε αποτελέσματα, συχνότατα αρνητικά.

    Πηγή: Υgeiamou.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Και υπερπανσέληνος και η πιο φωτεινή του χρόνου – Πότε θα τη δούμε

    H πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους.

    Αντίστροφη μέτρηση για την πανσέληνο του Οκτωβρίου 2024 αφού αναμένεται να λάμψει στον ουρανό την Πέμπτη (17/10) και, μάλιστα, θα είναι η πιο φωτεινή πανσέληνος του χρόνου εφόσον πρόκειται για μία υπερπανσέληνο.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ABC News, η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024 θεωρείται ως υπερπανσέληνος, η οποία συμβαίνει όταν το φεγγάρι βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο ή κοντά στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται πολύ πιο λαμπερό και μεγαλύτερο από το συνηθισμένο.

    Το «φεγγάρι του κυνηγού», όπως ονομάζεται η πανσέληνος του Οκτωβρίου 2024, θα είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές υπερπανσελήνους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, η εν λόγω υπερπανσέληνος αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη υπερπανσέληνος της χρονιάς.

    Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του κυνηγού»

    Το «Old Farmer's Almanac», το οποίο άρχισε να δημοσιεύει για πρώτη φορά τα ονόματα των πανσελήνων τη δεκαετία του 1930, αναφέρει ότι η πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάστηκε «φεγγάρι του κυνηγού», επειδή σηματοδοτεί την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και θεωρείται ως σήμα για τους κυνηγούς, προκειμένου να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το κρύο που πλησιάζει.

    Ως εκ τούτου, λοιπόν, μετά τα χωράφια που θερίστηκαν τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «φεγγαριού του θερισμού», οι κυνηγοί μπορούν εύκολα να παρατηρήσουν τα ζώα που βγαίνουν για τροφή, όπως είναι οι αλεπούδες που περιμένουν να ορμήσουν. Άλλες πηγές ονόμασαν, επίσης, την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «αιματηρή» λόγω της σχέσης του αίματος από το κυνήγι ή το χρώμα των φθινοπωρινών φύλλων.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε αναμένεται το «φεγγάρι του κυνηγού» - Ποια η σημασία του
    Πανσέληνος Οκτωβρίου 2024: Πότε αναμένεται το «φεγγάρι του κυνηγού» - Ποια η σημασία του

    Απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να δούμε την πανσέληνο του Οκτωβρίου να φωτίζει στον ουρανό.

    Συγκεκριμένα, η πανσέληνος του Οκτωβρίου κορυφώνεται στις 17 του μήνα και ονομάζεται «το φεγγάρι του κυνηγού».

    Μάλιστα, πρόκειται για υπερπανσέληνο, αφού η πανσέληνος θα συμπέσει με την περίοδο που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης.

    Τι συμβολίζει η ονομασία του

    Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary που επικαλείται η NASA, η ονομασία για το «φεγγάρι του κυνηγού» ξεκινά από το 1710 και σχετίζεται με τις παραδόσεις της εποχής του φθινοπώρου. Μετά το «Φεγγάρι του Θερισμού» του Σεπτεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κυνηγού» συμβόλιζε την περίοδο κατά την οποία οι κυνηγοί αξιοποιούσαν την καθαρή θέα των ανοιχτών χωραφιών μετά τον θερισμό για να προετοιμάσουν το κυνήγι τους για τον χειμώνα.

    Σύμφωνα με το Farmer's Almanac, διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής είχαν ονομάσει την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «Φεγγάρι του Ταξιδιού» ή «Φεγγάρι του Αίματος», αναφερόμενοι στις εποχικές αλλαγές όπως το πέσιμο των φύλλων και τον θάνατο της βλάστησης. Αρκετές εναλλακτικές ονομασίες, όπως Drying Rice Moon και Falling Leaves Moon, περιγράφουν αυτή τη μετάβαση του φθινοπώρου.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
    Ανεργία: Μειώθηκε στο 9,5% τον Αύγουστο - Tα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

    Στο 9,5% υποχώρησε τον Αύγουστo το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα, έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,4% τον Αύγουστο 2023 και 9,9% τον Ιούλιο 2024, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    Οι άνεργοι ανήλθαν σε 444.402 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 90.496 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (16,9%) και κατά 17.551 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (3,8%).

    Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 11,6% από 15,1% τον Αύγουστο πέρυσι και στους άνδρες στο 7,7% από 8,6%.

    Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 19,4% από 28,3% τον Αύγουστο 2023 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,9% από 10,4%.

    Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.252.488 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 103.054 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (2,5%) και κατά 30.064 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,7%).

    Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.076.851 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 41.278 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2023 (1,3%) και κατά 14.749 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2024 (0,5%).

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κλήρωσε η φορολοταρία Αυγούστου - Ποιοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ
    Κλήρωσε η φορολοταρία Αυγούστου - Ποιοι κερδίζουν έως 50.000 ευρώ

    Δείτε αν είστε ένας από τους 556 τυχερούς της φορολοταρίας

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, από την ΑΑΔΕ, η 34η δημόσια κλήρωση της φορολοταρίας του δημοσίου που μοιράζει χρήματα σε 556 τυχερούς που πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές συναλλαγές και πληρωμές με κάρτα τον Αύγουστο του 2024.
    Δείτε ΕΔΩ τους λαχνούς που κερδίζουν.
    Συνδεθείτε στην ΑΑΔΕ για να δείτε αν κερδίσατε, πατώντας ΕΔΩ.

    Η κλήρωση της φορολοταρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αφορά σε όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν και εκκαθαρίστηκαν τον Αύγουστο του 2024. Την κλήρωση πραγματοποιούν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αφορά κάθε φορολογούμενο και όλες τις αποδείξεις με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο στην Ελλάδα.

    Υπενθυμίζουμε ότι στη φορολοταρία ένας υπερτυχερός κερδίζει κάθε μήνα το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και κλήρωση στο τέλος του έτους με έπαθλο το ποσό των 100.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι για να συμμετάσχει κανείς στη δημόσια κλήρωση του Σεπτεμβρίου για τη φορολοταρία αποδείξεων αρκεί να έχει πραγματοποιήσει έστω και μία ηλεκτρονική συναλλαγή από την 1η έως και την 301η Αυγούστου 2024.

    Όλες οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή την λήψη υπηρεσιών, λαμβάνονται υπόψη για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων.

    Τα έπαθλα της φορολοταρίας

    Στη μηνιαία κλήρωση της φορολοταρίας, 556 τυχεροί τυχεροί λαχνοί κερδίζουν έπαθλα που κυμαίνονται από 1.000 έως 50.000 ευρώ.

    Πιο αναλυτικά, κάθε μήνα η φορολοταρία θα διανέμει τα εξής ποσά σε 556 τυχερούς:

    -500 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ ο καθένας
    -50 φορολογούμενοι κερδίζουν 5.000 ευρώ
    -5 τυχεροί κερδίζουν 20.000 ευρώ
    -Ένας «υπερτυχερός» κερδίζει 50.000 ευρώ
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 6% οι άνεργοι τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023
    ΔΥΠΑ: Μειώθηκαν κατά 6% οι άνεργοι τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023

    Μείον 6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023 είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ.

    Σε 843.542 άτομα ανήλθε το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) τον Αύγουστο του 2024, καταγράφοντας μείωση κατά -54.001 άτομα (-6%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Αύγουστο του 2023 και μείωση κατά -5.060 άτομα (-0,6%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο του 2024.

    ΔΥΠΑ: Το 46,3% των ανέργων είναι εγγεγραμμένα 12 ή περισσότερους μήνες

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας της ΔΥΠΑ, από το σύνολο των 843.542 ατόμων, 453.306 άτομα (ποσοστό 53,7%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 390.236 (ποσοστό 46,3%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

    Οι άνδρες ανήλθαν σε 263.599 άτομα (ποσοστό 31,2%) και οι γυναίκες ανήλθαν σε 579.943 άτομα (ποσοστό 68,8%).

    Η ηλικιακή κατηγορία 30-44 ετών συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των ηλικιακών κατηγοριών, ο οποίος ανήλθε σε 277.787 άτομα (ποσοστό 32,9%).

    Το εκπαιδευτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση, συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιπέδων, ο οποίος ανήλθε σε 377.714 άτομα (ποσοστό 44,8%).

    Μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, ο οποίος ανήλθε σε 303.543 άτομα (ποσοστό 36%) και 168.369 άτομα (ποσοστό 20%) αντίστοιχα.

    Το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, τον Αύγουστο του 2024, (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα), ανήλθε σε 176.931 άτομα, από τα οποία οι 170.571 (ποσοστό 96,4%) είναι κοινοί άνεργοι και λοιπές κατηγορίες επιδοτούμενων ανέργων και οι 6.360 (ποσοστό 3,6%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.

    Ειδικότερα, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων, τον Αύγουστο του 2024, ανήλθε σε 176.931 άτομα, εμφανίζοντας αύξηση κατά 32.511 άτομα (22,5%) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους Αύγουστο του 2023 και αύξηση κατά 37.807 άτομα (27,2%) σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο του 2024.

    Οι άνδρες ανήλθαν σε 54.586 (ποσοστό 30,9%) και οι γυναίκες σε 122.345 (ποσοστό 69,1%).

    Από το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, 132.917 (ποσοστό 75,1%) είναι κοινοί, 1.760 (ποσοστό 1%) είναι οικοδόμοι, 6.360 (ποσοστό 3,6%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 1.072 (ποσοστό 0,6%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά).

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη
    Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο - Στο 2,2% στην Ευρωζώνη

    Ενίσχυση του πληθωρισμού στο 3,2% τον Αύγουστο από 3% τον Ιούλιο, δείχνουν τα στοιχεια της Eurostat, την ώρα που ο δείκτης του πληθωρισμού επιβράδυνε στην Ευρωζώνη στο 2,2%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 2,2% τον Αύγουστο του 2024, από 2,6% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο ρυθμός ήταν 5,2%.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,4% τον Αύγουστο του 2024, από 2,8% τον Ιούλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 5,9%. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύονται από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    1726666671137-690766307-1.jpg
    Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,8%), τη Λετονία (0,9%), την Ιρλανδία, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία (και τα δύο 1,1%).

    Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,3%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,0%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε έξι.

    Τον Αύγουστο του 2024, την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,88 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,46 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,11 π.μ.) και την ενέργεια (-0,29 π.μ.).

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο