Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: Oι ακραίοι καύσωνες φέρνουν τις βιβλικές καταιγίδες, λένε Γερμανοί επιστήμονες

Κλιματική αλλαγή: Oι ακραίοι καύσωνες φέρνουν τις βιβλικές καταιγίδες, λένε Γερμανοί επιστήμονες

«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει», προειδοποιούν οι επιστήμονες, τονίζοντας πως πρέπει να δράσουμε σαν ανθρωπότητα πριν να είναι αργά.

Για τις εκτεταμένες και τρομαχτικές όσον αφορά στον όγκο αλλά και στην ορμή καταιγίδες που έχουν πλήξει διαδοχικά την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Λιβύη, τη Βραζιλία, το Λας Βέγκας και το Χονγκ Κονγκ μόνο μέσα στον Σεπτέμβριο, οι Γερμανοί κλιματολόγοι επιρρίπτουν «ευθύνες» στους επίσης ακραίους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού.

Τα ρεκόρ ακραίων βροχοπτώσεων που προκαλούν φονικές πλημμύρες σε πολλά σημεία του πλανήτη τα αποδίδει στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής και ο ειδικός κλιματολόγος Κάρστεν Μπραντ.

Πίσω από τις «αρρυθμίες» ο άνθρωπος

«Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει», προειδοποιεί το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Προστασία του Κλίματος.

«Είναι σαφές ότι οι αυξημένες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή θερμαίνουν τον υδρολογικό κύκλο. Το νερό εξατμίζεται πιο γρήγορα, αλλά και περισσότερη βροχή πέφτει σε μικρότερο χρονικό διάστημα», δηλώνει ο κ. Μπραντ στην εφημερίδα BILD και εξηγεί ότι το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» επηρεάζει το κλίμα παγκοσμίως. «Επειδή ο Ειρηνικός είναι τόσο ζεστός, η θερμοκρασία της γης είναι συνολικά υψηλότερη και μαζί της, τουλάχιστον έμμεσα, η περιοχή της Μεσογείου», επισημαίνει. Σε αυτό δε βοηθούν μόνο οι καύσωνες αλλά και οι εκτεταμένες πυρκαγιές.

Oι αναφορές στην Ελλάδα και στην πρόσφατη κακοκαιρία Daniel δε θα μπορούσαν να λείπουν από το δημοσίευμα της BILD: Στην Ελλάδα, έπεσαν 754 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο μέσα σε μία μόλις ημέρα - από τα μεσάνυχτα έως τις 8.45 μ.μ. Αυτές οι ποσότητες νερού, που έχουν πέσει μέχρι στιγμής πάνω από την περιοχή της Θεσσαλίας, είναι οι μεγαλύτερες που έχουν πέσει ποτέ στη χώρα από τότε που συλλέγονται αυτά τα στοιχεία, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική αρχή ΕΜΥ.

Αντίστοιχα η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Χονγκ Κονγκ κατέγραψε βροχόπτωση 158 χιλιοστών σε μία ώρα - ρεκόρ από το 1884.

Εξατμίζεται η Μεσόγειος και ο Ειρηνικός

Ο Φρανκ Μπέτχερ, από το Ινστιτούτο του Αμβούργου για την Προστασία του Κλίματος, προσθέτει ότι «με κάθε βαθμό που ανεβαίνει στο θερμόμετρο, ο αέρας απορροφά 7% περισσότερη υγρασία. Ετσι, εάν θερμάνουμε τη Μεσόγειο κατά επιπλέον 5 βαθμούς, όπως συνέβη φέτος, θα εξατμιστεί πολύ περισσότερο νερό και αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε έντονες βροχοπτώσεις. Η Μεσόγειος είναι κατά 2-3 βαθμούς θερμότερη φέτος από ό,τι ήταν πριν από 30 ή 40 χρόνια και εκτιμάται ότι υπάρχουν 15-20% περισσότερες βροχοπτώσεις σε σύγκριση με τότε».

Και ο Μπέτχερ καταλήγει και προειδοποιεί: «Ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή απλώς θα προσπεράσει και θα φύγει. Πρέπει τώρα να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε προκειμένου να μην εξελιχθεί επικίνδυνα».

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup