Μεταξύ 1970 και 2021, αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 καταστροφές από ακραίες καιρικές, κλιματικές και υδάτινες συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους.
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανέφερε ότι περίπου 12 χιλιάδες ακραία κλιματικά φαινόμενα που αναφέρθηκαν την περίοδο 1970-2021 οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ο Γενικός Γραμματέας του WMO Πετέρι Τάαλας δημοσίευσε την έκθεση με τίτλο «Ενωμένοι στην Επιστήμη» σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε συνέντευξη Τύπου στο γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο το 15% των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με το κλίμα έχει υλοποιηθεί.
Όπως σημειώνει η έκθεση, μεταξύ 1970 και 2021, αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 καταστροφές από ακραίες καιρικές, κλιματικές και υδάτινες συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν πάνω από 2 εκατομμύρια θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Πάνω από το 90% αυτών των αναφερόμενων θανάτων και το 60% των οικονομικών απωλειών σημειώθηκαν στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, υπονομεύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύεται από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πιθανότητα η μέση ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια του πλανήτη να υπερβεί προσωρινά τον 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα για τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια είναι 66% και αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Περιορισμένη πρόοδος
Μέχρι στιγμής, έχει σημειωθεί πολύ περιορισμένη πρόοδος στη μείωση του χάσματος των εκπομπών για το 2030 - το χάσμα μεταξύ των μειώσεων των εκπομπών που υποσχέθηκαν οι χώρες και των μειώσεων των εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού για τη θερμοκρασία. Οι εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα αυξήθηκαν κατά 1% παγκοσμίως το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023 δείχνουν περαιτέρω αύξηση κατά 0,3%».
Όπως σημειώνει η έκθεση, «για να βρεθούμε σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας σε επίπεδα πολύ κάτω των 2 °C και κατά προτίμηση 1,5 °C, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 30% και 45%, αντίστοιχα, έως το 2030, με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να προσεγγίζουν το καθαρό μηδέν έως το 2050. Αυτό θα απαιτήσει μεγάλης κλίμακας, γρήγορους και συστημικούς μετασχηματισμούς».
Ορισμένες μελλοντικές αλλαγές στο κλίμα είναι αναπόφευκτες και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες, αλλά κάθε κλάσμα ενός βαθμού και κάθε τόνος CO2 έχει σημασία για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την επίτευξη των SDGs, αναφέρει η έκθεση.
«Η επιστήμη συνεχίζει να δείχνει ότι δεν κάνουμε αρκετά για να μειώσουμε τις εκπομπές και να επιτύχουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού - καθώς ο κόσμος προετοιμάζεται για τον πρώτο παγκόσμιο απολογισμό στην COP28, πρέπει να αυξήσουμε τη φιλοδοξία και τη δράση μας και πρέπει όλοι να κάνουμε την πραγματική δουλειά για να μετασχηματίσουμε τις οικονομίες μας μέσω μιας δίκαιης μετάβασης προς ένα βιώσιμο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, Εκτελεστική Διευθύντρια του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.