Περιβάλλον

Πιο «πράσινη» η τηλεργασία συγκριτικά με τη δουλειά στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα

Πιο «πράσινη» η τηλεργασία συγκριτικά με τη δουλειά στο γραφείο, σύμφωνα με έρευνα

Νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ αποκαλύπτει πως οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν μόνο εξ αποστάσεως παράγουν λιγότερους ρύπους, απ' όσους και όσες χρειάζεται να μεταβαίνουν στο χώρο εργασίας.

Μάλιστα, εκτιμάται πως οι εκπομπές ρύπων μπορούν να μειωθούν μέχρι και κατά 54%, κάτι το οποίο, όμως, δεν ισχύει για όσους και όσες εργάζονται υβριδικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, μια ημέρα εξ αποστάσεως εργασίας την εβδομάδα μείωσε τις εκπομπές ρύπων μόνο κατά 2%, λόγω παραγόντων όπως η αύξηση των μετακινήσεων.

Από την άλλη, η τηλεργασία δύο ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα μείωσε τις εκπομπές ρύπων έως και 29%, αναφέρει ο The Guardian.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Cornell και τη Microsoft διαπίστωσαν ότι οι κλάδοι στους οποίους καταγράφηκαν τα χαμηλότερα ποσοστά εκπομπών ρύπων ήταν εκείνοι της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Οι παράγοντες που καθιστούν την «τηλεργασία» πιο «οικολογική μορφή εργασίας» φαίνεται πως είναι τόσο οι εκπομπές που παράγονται λόγω της καθημερινής μετακίνησης, όσο και η δαπάνη λιγότερης ενέργειας απ' ό,τι όταν πηγαίνουμε στο γραφείο.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν πως για να μπορέσει η τηλεργασία να παράξει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην εξοικονόμηση ενέργειας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται εξ αποστάσεως, τείνουν να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια σε κοινωνικές δραστηριότητες», προειδοποιεί ο Fengqi You του Πανεπιστημίου Cornell. Τι σημαίνει αυτό;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε πως έχει αυξηθεί η συχνότητα των ταξιδιών των εργαζομένων που δουλεύουν εξ αποστάσεως. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες οδήγησης και περισσότερες πτήσεις.

Στο μεταξύ, τα σπίτια εκείνα τα οποία εξακολουθούν να διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές εξακολουθούν να είναι πολλά. Υπ' αυτή την έννοια, μπορεί μια οικιακή συσκευή να δαπανά περισσότερη ενέργεια απ' ότι μια σύγχρονη συγκευή στο χώρο εργασίας.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup