Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 16:33

Γιατί οι όρκες σκοτώνουν φώκαινες και δεν τις τρώνε; Ένα μυστήριο δεκαετιών βρίσκει απάντηση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα μυστήριο δεκαετιών σχετικά με τη συμπεριφορά των φαλαινών δολοφόνων, που παρενοχλούν φώκαινες (μικρόσωμο κητώδες που θυμίζει δελφίνι) ή τις σκοτώνουν χωρίς να τις τρώνε, βρίσκει τρεις πιθανές απαντήσεις σε νέα επιστημονική μελέτη, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Independent.

Οι ψαροφάγες φάλαινες-δολοφόνοι, γνωστές και ως όρκες, μπορεί να σκοτώνουν φώκαινες ως «κοινωνικό παιχνίδι», είτε ως «εξάσκηση κυνηγιού», είτε ως λανθασμένη εκδήλωση της φυσικής μητρικής τους συμπεριφοράς, αποκάλυψε η μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Marine Mammal Science.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν αρχεία με 78 περιστατικά παρενόχλησης φώκαινων από το 1962 έως το 2020, που καταγράφουν αυτή την αινιγματική συμπεριφορά μεταξύ ενός συγκεκριμένου πληθυσμού φαλαινών δολοφόνων στον βορειοδυτικό Ειρηνικό, η οποία έχει από καιρό προβληματίζει τους επιστήμονες.

Το συγκεκριμένο είδος όρκας, που ονομάζεται Southern Resident orca είναι ένας πληθυσμός υπό εξαφάνιση, που αριθμεί μόλις 75 μέλη. Η επιβίωσή τους συνδέεται στενά με την τύχη ενός άλλου είδους που απειλείται με εξαφάνιση, του σολομού Chinook.

Χωρίς αρκετό σολομό, οι επιστήμονες λένε ότι αυτές οι όρκες κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Και οι συγκεκριμένες φάλαινες δολοφόνοι, που συνηθίζουν να σκοτώνουν φώκαινες, δεν τις τρώνε, καθώς έχουν «εντελώς διαφορετική οικολογία και κουλτούρα σε σύγκριση με τις όρκες που τρώνε θαλάσσια θηλαστικά», εξήγησαν οι επιστήμονες.

«Πρέπει λοιπόν να συμπεράνουμε ότι οι αλληλεπιδράσεις τους με τις φώκαινες εξυπηρετούν έναν διαφορετικό σκοπό, για τον οποίο μόνον εικασίες μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι τώρα» δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Ντέμπορα Τζάιλς.

Παιχνίδι, κυνήγι ή μητρικό ένστικτο;

Τον τελευταίο καιρό οι όρκες απασχολούν την επικαιρότητα με επιθέσεις σε σκάφη στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Και ενώ οι δύο πληθυσμοί των φαλαινών δολοφόνων στο βορειοδυτικό Ειρηνικό και στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι διαφορετικοί με ξεχωριστές κουλτούρες, οι ερευνητές εικάζουν ότι η «συμπεριφορά παιχνιδιού» τους μπορεί να είναι κοινή.

Μία υπόθεση που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι οι όρκες Southern Resident μπορεί να παρενοχλούν τις φώκαινες πιθανότατα ως μια μορφή κοινωνικού παιχνιδιού για να συνδεθούν, να επικοινωνήσουν ή απλά για να διασκεδάσουν – μια συμπεριφορά που μπορεί να ωφελήσει τον ομαδικό συντονισμό και τη συνεργασία.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι οι όρκες μπορεί να σκοτώνουν φώκαινες για να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στο κυνήγι σολομού. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι συγκεκριμένενες φάλαινες δολοφόνοι μπορεί να βλέπουν τις φώκαινες ως κινούμενους στόχους για να εξασκούν τις τεχνικές κυνηγιού τους, ακόμη και αν δεν σκοπεύουν να τις φάνε.

Μια τρίτη υπόθεση είναι ότι οι φάλαινες δολοφόνοι μπορεί να προσπαθούν να παρέχουν φροντίδα σε φώκαινες που θεωρούν αδύναμες ή άρρωστες – μια εκδήλωση της φυσικής τους «μητρικής» τάσης να βοηθούν τα άλλα μέλη της ομάδας τους.

Αυτή η «εκτοπισμένη επιμελητική συμπεριφορά» όπως την αναφέρουν οι επιστήμονες, «μπορεί να οφείλεται στις περιορισμένες ευκαιρίες τους να φροντίζουν τα μικρά», εξήγησε η Δρ. Τζάιλς. «Η έρευνά μας έχει δείξει ότι εξαιτίας της κακής διατροφής σχεδόν το 70% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης φαλαινών Southern Resident κατέληξαν σε αποβολές ή σε μωρά που πέθαναν αμέσως μετά τη γέννα».

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2023 10:19

Σχετικά Άρθρα

  • Η τελευταία στιγμή ενός εκπαιδευτή πριν τον σκοτώσει μια φάλαινα όρκα (vid)
    Η τελευταία στιγμή ενός εκπαιδευτή πριν τον σκοτώσει μια φάλαινα όρκα (vid)
    Ο θάνατος ενός εκπαιδευτή προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της διατήρησης όρκας σε αιχμαλωσία.

    Μια μέρα του Δεκεμβρίου του 2009, ένα τραγικό περιστατικό στο Loro Parque της Τενερίφης αποκάλυψε τους κινδύνους που εγκυμονεί η διατήρηση των όρκων σε αιχμαλωσία.

    Ο Alexis Martínez, ένας έμπειρος και ιδιαίτερα σεβαστός εκπαιδευτής όρκας, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εκπαιδευτικής συνεδρίας με την Keto, μια φάλαινα δολοφόνο που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία. Αυτό που συνέβη ήταν μια ανατριχιαστική υπενθύμιση της απρόβλεπτης φύσης των άγριων ζώων, ακόμη και εκείνων που μεγαλώνουν σε φαινομενικά ελεγχόμενα περιβάλλοντα.

    Ο Martínez εργαζόταν με όρκες για αρκετά χρόνια, αποκτώντας βαθιά εμπειρία στο χειρισμό αυτών των υπέροχων πλασμάτων. Η φάλαινα με την οποία εργαζόταν εκείνη τη μοιραία ημέρα, η Keto, ήταν μέρος του προγράμματος αναπαραγωγής της SeaWorld. Γεννημένη σε αιχμαλωσία, η Keto δεν είχε γνωρίσει ποτέ την άγρια φύση, γεγονός που συχνά οδηγεί σε πολύπλοκα προβλήματα συμπεριφοράς στις όρκες. Ωστόσο, παρά την ανατροφή του, η συμπεριφορά του Keto ήταν απρόβλεπτη, και εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα αποδείχθηκε μοιραία.

    Το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για μια παράσταση με θέμα τα Χριστούγεννα, με τον Martínez να ηγείται ενός υποβρύχιου προγράμματος μαζί με άλλους εκπαιδευτές.

    Μέσα σε λίγα λεπτά, αυτό που ήταν μια συνηθισμένη προπόνηση κατέληξε σε φρίκη. Η Keto, που ζύγιζε πάνω από 5.000 κιλά, χρησιμοποίησε το ρύγχος του για να καρφώσει τον Martínez στον πυθμένα της πισίνας. Ο πανικός σάρωσε την ομάδα των εκπαιδευτών, οι οποίοι πάσχιζαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της όρκας και να σώσουν τον Martínez.

    Ο θάνατος του Martínez προκάλεσε σοκ στη βιομηχανία θαλάσσιων πάρκων, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ηθική της διατήρησης όρκας σε αιχμαλωσία. Ο θάνατός του τον χαρακτήρισε ως έναν από τους τέσσερις ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί από όρκες σε αιχμαλωσία - ένας αριθμός που υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτές όταν αλληλεπιδρούν με αυτά τα ισχυρά, ευφυή και μερικές φορές απρόβλεπτα ζώα.

    Ο θάνατος του Alexis Martínez συνεχίζει να αποτελεί μια ζοφερή υπενθύμιση της ευαίσθητης ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και φύσης, ιδίως σε τεχνητά περιβάλλοντα.

    Πηγή: gazzetta.gr

  • Όρκες μαθαίνουν τα μικρά τους να κυνηγούν - Απίστευτο βίντεο
    Όρκες μαθαίνουν τα μικρά τους να κυνηγούν - Απίστευτο βίντεο

    Την τύχη να παρακολουθήσουν ένα κοπάδι όρκες να μαθαίνουν τα μικρά τους να κυνηγούν είχαν τουρίστες στην Καλιφόρνια. Στο βίντεο, που κατέγραψαν, φαίνονται να αναπηδούν στην επιφάνεια του νερού. Μία από αυτές πιάνει ένα θαλασσοπούλι και το πετά προς μικρά.

    Οι εν λόγω όρκες, ονομάζονται Biggs, και εντοπίζονται από την Αλάσκα μέχρι τη Νότια Καλιφόρνια. Πρόκειται για είδος όρκας που αναγνωρίστηκε πρόσφατα. Πήραν το όνομα τους από τον Καναδό επιστήμονα Michael Bigg, που πρώτος αναγνώρισε τις διαφορές μεταξύ των δύο ειδών.

    Σε αντίθεση με τις κοινές όρκες ταξιδεύουν σε μικρότερα κοπάδια και κυνηγούν θαλάσσια θηλαστικά, όπως φάλαινες και φώκιες. Τα δύο είδη δεν έρχονται σε επαφή και ενδημούν σε διαφορετικές περιοχές.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Όρκα μιμήθηκε την ανθρώπινη ομιλία: Οι ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις που άφησαν άφωνους τους χρήστες του διαδικτύου (video)
    Όρκα μιμήθηκε την ανθρώπινη ομιλία: Οι ανατριχιαστικές ηχογραφήσεις που άφησαν άφωνους τους χρήστες του διαδικτύου (video)

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από έξι χρόνια απέδειξε ότι οι όκρες μπορούν να μάθουν ήχους μέσω φωνητικής μίμησης.

    Ηχογραφήσεις από όρκες που μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία ήρθαν στην επιφάνεια, αφήνοντας τους ανθρώπους έκπληκτους και εξαιρετικά τρομοκρατημένους. Οι ηχογραφήσεις προέρχονται από έρευνα σχετικά με την ικανότητα των ζώων να μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία, αποκαλύπτοντας ότι οι φάλαινες δολοφόνοι μπορούν να αναπαράγουν με επιτυχία τους ήχους μας.

    Ο Josep Call, συγγραφέας της μελέτης του 2018, εξήγησε ότι οι ερευνητές είχαν ως στόχο να ελέγξουν την ευελιξία των φαλαινών-δολοφόνων στην αντιγραφή άγνωστων ήχων. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό που θα ήταν πραγματικά πειστικό είναι να τους παρουσιάσουμε κάτι που δεν είναι στο ρεπερτόριό τους - και σε αυτή την περίπτωση το "hello" [δεν είναι] αυτό που θα έλεγε μια φάλαινα δολοφόνος», δήλωσε ο Call, σύμφωνα με τον Guardian.

    Παρά τον απόκοσμο χαρακτήρα των ηχογραφήσεων, ορισμένοι θεατές τόνισαν την εξαιρετική φύση του να ακούς μια φάλαινα να μιμείται ανθρώπινους ήχους. «Αυτό με κάνει να δακρύζω, το γεγονός ότι ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο γεμάτο με υπέροχα πλάσματα», έγραψε ένα άτομο.

    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο ανοικτά του Γιβραλτάρ - Γιατί εμβολίζουν τα σκάφη (video)
    Όρκες βύθισαν ιστιοφόρο ανοικτά του Γιβραλτάρ - Γιατί εμβολίζουν τα σκάφη (video)

    Ένα ιστιοφόρο που έπλεε ανοικτά το Γιβραλτάρ είναι το πρώτο που βύθισαν τη φετινή χρονιά όρκες, που εξαπολύουν επιθέσεις κατά πλοίων στη θαλάσσια αυτή περιοχή από το 2020.

    Τα μέλη του πληρώματος του μήκους 15 μ. ιστιοφόρου Alboran Cognac εξέπεμψαν σήμα κινδύνου γύρω στις 21:00 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής, και ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές ότι το σκάφος τους είχε δεχθεί επίθεση από όρκες περίπου 14 μίλια από το ακρωτήριο Σπαρτελ, σε μαροκινά ύδατα στο νότιο άκρο του Στενού του Γιβραλτάρ.

    Οι δύο επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο ανέφεραν ότι ένιωσαν αιφνίδια χτυπήματα στο κύτος προτού καταστραφεί το πηδάλιο και το σκάφος αρχίζει να παίρνει νερά, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. To ιστοφόρο έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε, αλλά ευτυχώς οι δύο ναυτικοί περισυνελέγησαν από παραπλέον τάνκερ.

    Γιατί εμβολίζουν οι όρκες τα σκάφη στο στενό του Γιβραλτάρ

    Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς εμβολισμών σκαφών από όρκες στο στενό του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική αλλά και ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας.

    Ειδικοί εκτιμούν ότι στις επιθέσεις εμπλέκεται ένα κοπάδι από περίπου 15 κήτη του υποείδους της ιβηρικής όρκας, που τις έχουν βαφτίσει «Gladis. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA, που παρακολουθεί τους πληθυσμούς αυτού του υποείδους, έχουν καταγραφεί σχεδόν 700 περιστατικά με όρκες, αφότου ξεκίνησαν τις επιθέσεις του σε πλοία στην περιοχή αυτή τον Μάιο του 2020.

    Οι ερευνητές δεν είναι σίγουρα για τα αίτια της επιθετικής αυτής συμπεριφοράς, που επιδεικνύουν οι φάλαινες - δολοφόνοι. Μια από τις κρατούσες θεωρίες είναι ότι οι όρκες εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την περιέργειά τους, ή ότι ακολουθούν κάποια τάση, ενδεχομένως δε να στοχοθετούν τα σκάφη, που θεωρούν ανταγωνιστές τους στο κυνήγι του αγαπημένου τους θηράματος, του γαλαζόπτερου τόνου, που ενδημεί στα ύδατα αυτά.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Μάχη θηρίων: Φάλαινα όρκα σκοτώνει για πρώτη φορά μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία (video)
    Μάχη θηρίων: Φάλαινα όρκα σκοτώνει για πρώτη φορά μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία (video)

    Μια φάλαινα Όρκα άλλαξε τακτική, κέρδισε και έφαγε τον κορυφαίο θηρευτή των ωκεανών, έναν μεγάλο λευκό καρχαρία. Η εντυπωσιακή μάχη που καταγράφηκε στη Νότια Αφρική.

    Όταν μιλάμε για το κορυφαίο θηρευτή των ωκεανών, τότε όλοι σκεφτόμαστε τον μεγάλο λευκό καρχαρία. Όμως φαίνεται πως κάποιος τόλμησε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και μάλιστα επικράτησε σε μια μάχη μέχρι θανάτου.

    Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει το National Geographic, μια φάλαινα Όρκα εθεάθη να επιτίθεται, να σκοτώνει και να τρώει έναν λευκό καρχαρία μέσα σε μόλις δύο λεπτά.

    Οι Όρκες είναι γνωστό πως συνεργάζονται για να πιάσουν μεγάλα θηράματα, όπως θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες, αλλά και άλλες φάλαινες και καρχαρίες. Κυνηγώντας σε ομάδες περικυκλώνουν το θήραμά τους και χρησιμοποιούν σε συνδυασμό την ευφυία και τη δύναμή τους για να επιτεθούν.

    Όμως στα ανοικτά των ακτών του κόλπου Mossel στη Νότια Αφρική, οι κανόνες ανατράπηκαν. Πρωταγωνιστής ήταν ο Starboard, μια φάλαινα όρκα που συνήθως κυνηγάει με μια άλλα αρσενική όρκα της περιοχής, που οι ερευνητές την έχουν ονομάσει Port.

    Στο βίντεο που έρχεται στη δημοσιότητα και αναλύθηκε από ειδικούς, ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και εν συνεχεία να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η Όρκα πέρασε μάλιστα μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το λάφυρο στο στόμα της.

    Ειδικοί που μίλησαν στο National Geographic ανέφεραν πως η νίκη και η αλλαγή τακτικής του Starboard αποτελεί ένα πολύ κακό νέο για τους καρχαρίες. Μετά την επικράτηση στην τιτανομαχία, η οποία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2023, έχει παρατηρηθεί πως οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες αποχώρησαν προσωρινά από την περιοχή και επέστρεψαν κάποιο καιρό αργότερο, αλλά σε μικρότερους αριθμούς.

    Παρόμοιες συμπεριφορές έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν μετά από επιθέσεις φαλαινών σε καρχαρίες. Αν και η υπεραλίευση αποτελεί προφανώς τη μεγαλύτερη απειλή για τους πληθυσμούς των καρχαριών οι Όρκες, ο Starboard και ο Port, έχουν ενισχύσει την πίεση στους μεγάλους θηρευτές των ωκεανών.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Όρκες βύθισαν ακόμα ένα ιστιοφόρο – Η θεωρία πίσω από τις επιθέσεις
    Όρκες βύθισαν ακόμα ένα ιστιοφόρο – Η θεωρία πίσω από τις επιθέσεις

    Είναι η τέταρτη φορά που όρκες βυθίζουν σκάφη στην ίδια περιοχή σε διάστημα δύο ετών.

    Ιστιοφόρο που έπλεε κοντά στα Στενά του Γιβραλτάρ βυθίστηκε από όρκες που το εμβόλιζαν ξανά και ξανά επί 45 λεπτά με αποτέλεσμα να διαλυθεί το πηδάλιο και να προκληθεί ρήγμα στο κύτος, ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

    Είναι η τέταρτη φορά που όρκες βυθίζουν σκάφη στην ίδια περιοχή σε διάστημα δύο ετών, ένα φαινόμενο για το οποίο οι βιολόγοι μόνο θεωρίες μπορούν να διατυπώσουν.

    Στο τελευταίο περιστατικό στις 31 Οκτωβρίου, οι επιβαίνοντες του μικρού ιστιοφόρου Grazie Mamma πρόλαβαν να επιβιβαστούν σε άλλα σκάφη προτού το ιστιοφόρο βυθιστεί την ώρα που έμπαινε ρυμουλκούμενο σε λιμάνι του Μαρόκου.

    «Το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές» ανέφερε στο Facebook η πολωνική τουριστική εταιρεία Morskie Mile στην οποία ανήκε το σκάφος.

    Ο πληθυσμός των κητών στο Γιβραλτάρ αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο εξαφάνισης

    Από το 2020, οι όρκες συστηματικά παρενοχλούν σκάφη, και ειδικά ιστιοφόρα, έξω από τις ακτές της Ισπανίας και του Μαρόκου στον Ατλαντικό. Συχνά τα κήτη βάζουν στο μάτι το πηδάλιο του σκάφους, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταφέρει να ξηλώσουν.

    Οι επιθέσεις φαίνεται ότι ξεκίνησαν από το κοπάδι της Γκλάντις Νέγκρα, μιας νεαρής θηλυκής όρκας που είναι πιθανό να είχε πέσει θύμα τραυματισμού από σύγκρουση με διερχόμενο σκάφος.

    Ανθρωπομορφισμός

    Ένα σενάριο που εξετάζεται είναι ότι άλλες όρκες έμαθαν από την Γκλάντις να εμβολίζουν τα σκάφη. Μια άλλη εξήγηση είναι ότι οι όρκες (οι οποίες στην πραγματικότητα είναι μεγάλα δελφίνια και όχι φάλαινες) απλά παίζουν.

    Η αλήθεια όμως είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει την απάντηση. Η θεωρία ότι πρόκειται για εκδικητική συμπεριφορά είναι ένα παράδειγμα ανθρωπομορφισμού, ένα φαινόμενο στο οποίο ανθρώπινες ιδιότητες προβάλλονται σε άλλα ζώα ή αντικείμενα, προειδοποιούν ορισμένοι επιστήμονες.

    «Καλούμε τα μέσα ενημέρωσης και το κοινό να αποφεύγουν να προβάλλει αφηγήματα σε αυτά τα ζώα» έγραφαν περισσότεροι από 30 επιστήμονες σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι.

    Θεωρούν ότι τα πρόσφατα περιστατικά είναι λάθος να ονομάζονται «επιθέσεις», δεδομένου ότι τα κίνητρα των ζώων είναι άγνωστα.

    Και προειδοποιούν ότι οι αναφορές περί εκδικητικές συμπεριφοράς ίσως οδηγήσουν σε αντίποινα από τους ναυτικούς.

    Η επιστολή, τέλος, επισημαίνει ότι ο πληθυσμός των κητών έξω από την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μαρόκο ίσως είναι μικρότερος από 40 άτομα και κινδυνεύει άμεσα με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

    Η παγίδευση σε δίχτυα και οι συγκρούσεις με πλοία είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν αυτά τα πανέξυπνα θηλαστικά.

    Πηγή: In.gr

  • Ο Όμιλος Ρακετιστών Κουρούτας Αμαλιάδας διοργανώνει τουρνουά ΟΠΕΝ το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου
    Ο Όμιλος Ρακετιστών Κουρούτας Αμαλιάδας διοργανώνει τουρνουά ΟΠΕΝ το Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

    Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο θερινό γήπεδο του Ομίλου μας έμπροσθεν του Πάρκιν του Δημοτικού Κάμπινκ Κουρούτας.

    ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ :

    1. Οι αθλητές-τριες συμμετέχουν ατομικά εκπροσωπώντας αποκλειστικά και μόνο τον εαυτό τους.

    2. Οι ομάδες που θα συγκροτηθούν θα πρέπει να δηλώσουν την συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στο

    e mail: (orkaaamaliada@gmail.com), στο facebook του Ομίλου Ρακετιστών Κουρούτας Αμαλιάδας και στο Κιν. 6932291991 το αργότερο μέχρι Πέμπτη 7 Αυγούστου 2023.

    3. Κατηγορίες διοργάνωσης: Μικτές δυάδες, Δυάδες ανδρών, Τετράδες ανδρών , Δυάδες ανδρών

    4. Το αντίτιμο συμμετοχής ορίζεται στα 10 ευρώ ανα αθλητή .

    5. Η σειρά που θα αγωνισθούν οι ομάδες θα καθορισθεί κατόπιν κλήρωσης .

    6. Οι αθλητές που συνθέτουν την ομάδα θα πρέπει να έχουν ομοιόμορφη εμφάνιση όσον αφορά τον χρωματισμό της μπλούζας.

    - Τεχνική υποστήριξη αγώνων με το σύστημα μέτρησης του Ομίλου μας "MOBIX EYES" και με τους κανόνες του αθλήματος μας beach racket.

    - Κατά την διάρκεια των αγώνων θα υπάρχει παρουσία ιατρού.

    - Το Σάββατο 26 Αυγούστου, οι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές προπονητικές μετρήσεις .

    Με αθλητικούς χαιρετισμούς

    Το Δ.Σ.του Ο.Ρ.Κ.Α.

    orka tournoua open 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η εξέγερση της όρκα: Γιατί οι φάλαινες επιτίθενται σε γιοτ;
    Η εξέγερση της όρκα: Γιατί οι φάλαινες επιτίθενται σε γιοτ;

    Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί περισσότερες από 500 επιθέσεις από όρκες σε σκάφη ανοιχτά του Γιβραλτάρ

    Από το 2020, ένα μικρό κοπάδι από όρκες στα στενά του Γιβραλτάρ επιτίθεται σε σκάφη αναψυχής: οι φάλαινες τα εμβολίζουν, πιέζουν το σώμα και το κεφάλι τους στα κύτη και δαγκώνουν τα πηδάλια, πολλές φορές σπάζοντάς τα.

    Σε διάστημα τριών ετών έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 τέτοια περιστατικά, έχουν βυθιστεί τρία σκάφη και δεκάδες άλλα έχουν υποστεί ζημιές. Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε και το πρώτο παρόμοιο περιστατικό σε άλλο μέρος, όταν μια όρκα εμβόλισε ένα σκάφος στο αρχιπέλαγος Σέτλαντ βορειοανατολικά της Σκωτίας.

    Δύο ερωτήματα προκύπτουν από αυτή την ιστορία, σημειώνει η Emma Beddington στον βρετανικό Guardian. Πρώτον, τι στο καλό κάνουν οι όρκες; Όσο για το δεύτερο ερώτημα, αφορά εμάς. Γιατί μας αρέσει τόσο πολύ αυτή η ιστορία; Γιατί φτιάχνουμε memes όπως αυτό που απεικονίζει τη φάλαινα ως δρεπάνι σε μια σοβιετικού τύπου αφίσα με το σύνθημα «Φάτε τους πλούσιους», προβάλλοντας στις όρκες ανθρώπινα κίνητρα;

    Γιατί το κάνουν;

    Το πρώτο ερώτημα είναι πιο εύκολο να απαντηθεί, ή μάλλον να μην απαντηθεί: δεν ξέρουμε τι κάνουν ούτε γιατί το κάνουν. «Αυτό που νομίζω ότι είναι το πιο συναρπαστικό σε αυτό, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε καθόλου», λέει ο Tom Mustill, βιολόγος και κινηματογραφιστής, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «How To Speak Whale». «Αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι τα κητώδη είναι τόσο περίπλοκα και διαφοροποιημένα και ότι το κάθε ένα είναι πολύ διαφορετικό από ένα άλλο του ίδιου είδους».

    «Θα μπορούσε να οφείλεται στην περιέργεια και την παιχνιδιάρικη διάθεση» σημειώνεται σε έκθεση του 2021 από την Grupo Trabajo Orca Atlántica (GTOA, Ομάδα Εργασίας για τις Όρκες του Ατλαντικού), μια σύμπραξη Ισπανών και Πορτογάλων επιστημόνων. Αυτή είναι μια δημοφιλής υπόθεση που υποστηρίζει σε γενικές γραμμές και ο Philip Hoare, συγγραφέας του βιβλίου «Albert and the Whale». «Είναι τρομερά δυνατά πλάσματα, απίστευτα έξυπνα και οργανωμένα – αν αυτό το είδος ήθελε να κάνει οτιδήποτε στους ανθρώπους στον ωκεανό, θα μπορούσε».

    Όπως σημειώνει, πάντως, ο Mustill: «Αν οι όρκες ήθελαν να αρχίσουν να επιτίθενται σε ανθρώπους, οι ζημιές σε μικρά σκάφη είναι ένας πολύ περίεργος τρόπος για να το πετύχουν αυτό. Θα μπορούσαν απλώς να αρχίσουν να τρώνε κολυμβητές παντού».

    Μια άλλη θεωρία είναι ότι οι όρκες μπορεί απλά να απολαμβάνουν την τριβή πάνω στα κύτη από υαλοβάμβακα (fiberglass) των ιστιοπλοϊκών σκαφών. Σε ένα κοπάδι στις καναδικές ακτές αρέσει να τρίβεται πάνω σε λεία βότσαλα (υπάρχει και webcam που το παρακολουθεί).

    Όσο για τη θεωρία της εκδίκησης, την οποία υπαινίσσονται τα memes; Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας για τις Όρκες του Ατλαντικού το 2021 αναφέρει ότι οι επιθέσεις μπορεί να σχετίζονται με προηγούμενες εμπειρίες μεμονωμένων φαλαινών. Ξεκίνησαν από μία μητριαρχική όρκα που οι ερευνητές ονόμασαν White Gladis, η οποία φαίνεται να έζησε μια στιγμή τραυματισμού ή έντονου άγχους ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασής της με ένα αλιευτικό σκάφος, γεγονός που οδήγησε στην αλλαγή της συμπεριφοράς της και στην υιοθέτηση μιας πιο «αμυντικής στάσης» προς κάθε πλεούμενο. Στη συνέχεια, η συμπεριφορά αυτή φαίνεται πως μεταδόθηκε οριζοντίως σχεδόν σε κάθε μέλος του κοπαδιού, το οποίο άρχισε να κυνηγά τα σκάφη που διασχίζουν τα νερά και να επιτίθεται στα πηδάλιά τους.

    Επομένως είναι σωστή η λέξη «εκδίκηση»; Η Barbara J. King, ομότιμη καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο College of William & Mary της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «Animals' Best Friends» δεν απορρίπτει αυτή την ιδέα. «Αν μιλάμε για ικανότητα, δεν είναι έξω από τη σφαίρα των λογικών προσδοκιών και δεν θα ήταν απαραίτητα ανθρωπομορφική», λέει, αν και «δεν το λέω για να υποστηρίξω μια θεωρία “εξέγερσης”».

    Η King επισημαίνει τις περιπτώσεις ελεφάντων που κάνουν καταστροφές, οι οποίες έχουν επίσης ερμηνευτεί ως πιθανή τιμωρία για κακή μεταχείριση. «Τόσο οι όρκες όσο και οι ελέφαντες έχουν την ικανότητα μνήμης και τη νοημοσύνη να συνδυάζουν αυτά τα πράγματα».

    Οι όρκες, λέει ο Hoare, έχουν σαφή αίσθηση του τι έχουν κάνει οι άνθρωποι στο περιβάλλον τους. Όπως έδειξαν οι πράξεις της White Gladis, η κοινωνία των συγκεκριμένων φαλαινών είναι μητριαρχική και τα θηλυκά μπορούν να ζήσουν μέχρι και 100 χρόνια: «Θα έχουν τη μνήμη μιας εποχής όπου ο ωκεανός δεν κυριαρχούνταν από τον άνθρωπο – όταν δεν υπήρχαν σεισμικές έρευνες, ατμομηχανές, στη συνέχεια ντιζελομηχανές, στρατιωτικά σόναρ… Το πιο σημαντικό πράγμα γι' αυτές είναι ο ήχος: θα υπάρχουν μεμονωμένες φάλαινες που θα θυμούνται την εποχή που η θάλασσα δεν ήταν τόσο θορυβώδης».

    Γιατί μας αρέσει;

    Επομένως ένας από τους λόγους της απήχησης αυτής της «εξέγερσης της όρκα», θα μπορούσε να είναι η αίσθηση συλλογικής ενοχής ή, όπως το θέτει ο Mustill, «αισθανόμαστε ότι κάτι βαθιά άδικο συμβαίνει στον ωκεανό». Από ταινίες όπως το «Free Willy» μέχρι το «Blackfish», έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο τραγελαφική είναι η ιδέα της κράτησης αιχμάλωτων φαλαινών και έχουμε όλο και μεγαλύτερη συνείδηση της υποβαθμισμένης κατάστασης των θαλασσών μας.

    Ο Hoare επισημαίνει ότι οι φωτογραφίες των φαλαινών της Ιβηρικής υποδηλώνουν ότι βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς σε κάποιες φαίνονται τα πλευρά τους. «Είναι πολύ αδύνατες. Αποτελούν δείγμα του πόσο μαζικά έχει επηρεαστεί το περιβάλλον».

    Άλλος ένας λόγος της απήχησης αυτής της ιστορίας είναι η ιδέα ότι οι όρκες δεν ανακαταλαμβάνουν απλώς τον ωκεανό, αλλά κάνουν… ταξική πάλη, αφού τα σκάφη που εμβολίζουν είναι τόσο στενά συνδεδεμένα με τους υπερ-πλούσιους. Η White Gladis έχει χαρακτηριστεί «κομμουνιστική όρκα». Κάποιος έγραψε στο Instagram «οι όρκες έχουν κάνει περισσότερα για την εργατική τάξη απ' ό,τι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας». Ένα πετυχημένο meme εμφανίζει τον Τζον Κιούζακ να κρατάει υψωμένο ένα boombox στην ταινία «Say Anything» με τη φράση: «Εγώ, στέκομαι έξω από το γιοτ κλαμπ και παίζω ήχους όρκας».

    Είναι ανόητο, αλλά τόσο ελκυστικό. «Πρέπει να παραδεχτώ ότι είναι πολύ ελκυστικό», λέει ο Hoare, αν και τονίζει ότι δεν θέλει να δει άνθρωπο να τραυματίζεται σε τέτοια περιστατικά. «Κι εμένα μου αρέσει", λέει ο Mustill. «Βλέπουμε κάτι εγγενώς δίκαιο σε αυτούς τους γιγάντιους, έξυπνους, αινιγματικούς δολοφόνους που διορθώνουν ένα λάθος».

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch