Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 16:33

Η άγρια ζωή «καίγεται» από τα επιβραδυντικά φλόγας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Από τις φάλαινες ως τις πεταλούδες και τα ψάρια του Ευρώτα περισσότερα από 150 είδη άγριων ζώων σε όλες τις ηπείρους μολύνονται από τα «επίμονα» αυτά χημικά που χρησιμοποιούνται σε πλήθος προϊόντων.

Περισσότερα από 150 είδη άγριων ζώων σε όλες τις ηπείρους μολύνονται από χημικά που είναι γνωστά ως επιβραδυντικά φλόγας, σύμφωνα με έναν νέο χάρτη, ο οποίος βασίζεται σε σχετικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί ανά τον κόσμο.

Μεταξύ των ζώων που έχουν πέσει «θύματα» των ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών είναι οι όρκες, τα κόκκινα πάντα, οι χιμπατζήδες και άλλα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Σημειώνεται ότι στον νέο χάρτη περιλαμβάνεται και ο ελληνικός ποταμός Ευρώτας όπου, όπως αναγράφεται, έχουν εντοπιστεί ψάρια ενός ενδημικού είδους που ονομάζεται καιαδική μενίδα (Squalius keadicus), επιβαρυμένα με επιβραδυντικά φλόγας.

Τα επιβραδυντικά φλόγας συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα των ζώων της στεριάς και της θάλασσας

Τα συγκεκριμένα χημικά που ονομάζονται και επιβραδυντικά καύσης προστίθενται σε έπιπλα, ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα και πολλά άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης προκειμένου να τα καταστήσουν λιγότερο εύφλεκτα. Ωστόσο συχνά δεν επιτελούν τον ρόλο τους ενώ παράλληλα «μεταναστεύουν» στα ζώα και στους ανθρώπους προκαλώντας τους βλάβες.

«Τα επιβραδυντικά φλόγας δεν κάνουν τις τηλεοράσεις και τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή απέναντι στις πυρκαγιές, αλλά την ίδια στιγμή μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους και τα ζώα» ανέφερε η Λίντια Τζαλ, επιστήμονας στο Green Science Policy Institute και επικεφαλής της ομάδας που δημιούργησε τον νέο χάρτη.

Τα επιβραδυντικά φλόγας που εντοπίστηκαν σε πλήθος ειδών ζώων περιλαμβάνουν τόσο χημικά που έχουν απαγορευθεί όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) και οι πολυβρωμιωμένοι διφαινυλαιθέρες (PBDEs) όπως και νεότερα χημικά που αντικατέστησαν τα προηγούμενα όπως οι χλωριωμένες παραφίνες και τα οργανοφωσφορικά.

Παρότι είναι πλέον γνωστό ότι οι χλωριωμένες παραφίνες συνδέονται με καρκίνο του ήπατος, του θυρεοειδούς και του νεφρού σε πειραματόζωα, χρησιμοποιούνται ακόμη ευρέως σε καταναλωτικά προϊόντα – η ετήσια παραγωγή τους είναι μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου τόνων. Αντιστοίχως αυξάνεται και η χρήση των οργανοφωσφορικών, παρότι έχει φανεί ότι η έκθεση των παιδιών ακόμη και σε χαμηλά επίπεδά τους μπορεί να έχει επίπτωση στο ΙQ, στην προσοχή και στη μνήμη τους.

Όρκες, τα μεγάλα «θύματα»

Τα επιβραδυντικά φλόγας συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα των ζώων της στεριάς και της θάλασσας με τα υψηλότερα επίπεδά τους να εντοπίζονται στα θαλάσσια θηλαστικά και στα αρπακτικά πουλιά.

Για παράδειγμα, έχει φανεί ότι η ύπαρξη PCBs στον οργανισμό φαλαινών συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης των μικρών που φέρνουν στον κόσμο και πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πληθυσμοί από όρκες στη Γροιλανδία, στο στενό του Γιβραλτάρ και στη Χαβάη έχουν μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της συσσώρευσης των συγκεκριμένων χημικών.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα PCBs μπορούν να εξαφανίσουν το 50% του πληθυσμού της όρκας μέσα στον επόμενο αιώνα. Και αυτό παρότι τα συγκεκριμένα επιβραδυντικά φλόγας έχουν απαγορευθεί από τη δεκαετία του 1970!

Απαιτείται επικαιροποίηση των στάνταρντ

«Οι όρκες δεν πρέπει να κολυμπούν σε μια ‘θάλασσα’ από επιβραδυντικά φλόγας. Η επιστήμη είναι σαφής και δείχνει ότι αυτά τα χημικά βλάπτουν την ανάπτυξή τους – όπως και την ανάπτυξη των παιδιών μας» υπογράμμισε η Αρλίν Μπλουμ, εκτελεστική διευθύντρια του Green Science Policy Institute και προσέθεσε: «Χρειάζεται να επικαιροποιήσουμε τα αναποτελεσματικά στάνταρντ σχετικά με τα εύφλεκτα υλικά για να σταματήσουμε τη διείσδυση αυτών των τοξικών χημικών στο περιβάλλον, στα άγρια ζώα και σε εμάς τους ίδιους».

Σε βατράχους και χιμπατζήδες

H εισαγωγή των χημικών στον οργανισμό των ζώων αποδεικνύεται από πλήθος παραδειγμάτων: πιτσιλωτοί βάτραχοι που ζουν κοντά σε «χωματερές» ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Κίνα και εκτίθενται σε επιβραδυντικά φλόγας εμφανίζουν συρρίκνωση του ήπατος ενώ μεταφέρουν τα επικίνδυνα χημικά και στα αβγά τους.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι επιβραδυντικά φλόγας εντοπίζονται σε είδη που ζουν σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται μακριά από τα σημεία παραγωγής, χρήσης και απόρριψης των χημικών. Αυτό δείχνει ότι τα επιβραδυντικά φλόγας μπορούν να «ταξιδέψουν» σε μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα υψηλά επίπεδα επιβραδυντικών φλόγας έχουν ανιχνευθεί σε χιμπατζήδες στο προστατευόμενο Εθνικό Πάρκο της Ουγκάντας.

Οι παγκόσμιες συνέπειες του… χημικού φαύλου κύκλου

«Ο χάρτης αυτός παρουσιάζει τις παγκόσμιες συνέπειες της συνεχούς αντικαστάσης επιβλαβών επιβραδυντικών φλόγας με άλλα νεότερα τα οποία αποδεικνύονται εξίσου επιβλαβή» σημείωσε η Τζαλ και κατέληξε λέγοντας ότι «αντί να λαμβάνει χώρα αυτός ο ατέρμονος κύκλος αντικαταστάσεων που δεν ωφελούν, χρειάζεται να αξιολογήσουμε αν πολλά από τα στάνταρντ σχετικά με τα εύφλεκτα υλικά που οδηγούν σε χρήση τέτοιων χημικών βοηθούν ή τελικώς καταστρέφουν την άγρια ζωή και τους ανθρώπους».

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 11:12

Σχετικά Άρθρα

  • Οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας έχουν μειωθεί κατά 73% την τελευταία 50ετία (WWF)
    Οι πληθυσμοί της άγριας πανίδας έχουν μειωθεί κατά 73% την τελευταία 50ετία (WWF)

    Οι πληθυσμοί των άγριων ζώων έχουν μειωθεί κατά 73% τα τελευταία 50 χρόνια, κυρίως εξαιτίας της ανθρωπότητας που με την σειρά της απειλείται από τον εκφυλισμό αυτόν των οικοσυστημάτων, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση (WWF) που δημοσιεύεται σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την COP16 για την Βιοποικιλότητα στην Κολομβία.

    Το συμπέρασμα αυτό της έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Ζωντανός Πλανήτης» δεν σημαίνει ότι τα δύο τρίτα του αριθμού των άγριων ζώων του πλανήτη έχουν εξαφανισθεί, αλλά ότι το μέγεθος πληθυσμών (ομάδων ζώων του ιδίου είδους που ζουν στο ίδιο περιβάλλον) έχει μειωθεί κατά 73% κατά μέσον όρο κατά την διάρκεια της τελευταίας πεντηκονταετίας (1970-2020).

    Στην προηγούμενη έκθεση του 2022, η τάση έδειχνε μείωση κατά 68%.

    Συνολικά, περί τα 5.500 σπονδυλωτά (θηλαστικά, πτηνά, ψάρια, ερπετά και αμφίβια) που ζουν σε 35.000 πληθυσμούς στον κόσμο καταγράφονται με βάση τον «Δείκτη Ζωντανός Πλανήτης» που θεσπίσθηκε το 1998 από την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) και επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια

    Ο δείκτης αποτελεί διεθνές σημείο αναφοράς στην παρακολούθηση των φυσικών οικοσυστημάτων και την ανάλυση των επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, την διατροφή και την κλιματική αλλαγή, παρά τις επίμονες επικρίσεις επιστημόνων για την μέθοδο υπολογισμού που θεωρείται ότι διογκώνει υπερβολικά το μέγεθος της μείωσης των πληθυσμών.

    Η Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου υπερασπίζεται την αξιοπιστία του δείκτη επιστρατεύοντας και σειρά επιπλέον δεικτών που αποτιμούν τον κίνδυνο εξαφάνισης ειδών, την βιοποικιλότητα και την υγεία των οικοσυστημάτων συμβάλλοντας στην δημιουργία μία συνολικής εικόνας.

    «Το θέμα δεν είναι απλώς η άγρια πανίδα, είναι τα σημαντικά οικοσυστήματα που υποστηρίζουν την ανθρώπινη ζωή», προειδοποιεί ο Ντάουντι Σούμπα του WWF.

    Η έκθεση επαναλαμβάνει την ανάγκη από κοινού αντιμετώπισης των «διασυνδεόμενων» κρίσεων του Κλίματος και της καταστροφής της Φύσης και επιμένει στην αυξανόμενη απειλή που προέρχεται από τα σημεία καμπής σε ορισμένα οικοσυστήματα.

    «Οι αλλαγές μπορεί να είναι αμετάκλητες, με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα», προειδοποιεί ο Ντάουντι Σούμπα αναφέροντας ως παράδειγμα την Αμαζονία που κινδυνεύει να μετατραπεί από συλλέκτη άνθρακα σε πομπό άνθρακα επιταχύνοντας την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.

    Αλλο παράδειγμα, η απώλεια των κοραλλιών θα επηρέαζε την αναγέννηση ειδών ψαριών που είναι θύματα της υπεραλίευσης και θα στερούσε την ανθρωπότητα από πολύτιμους διατροφικούς πόρους.

    Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στους πληθυσμούς ειδών του γλυκού νερού (-85%), ακολουθούν τα χερσαία σπονδυλωτά (-69%) και τα θαλάσσια (-56%).

    «Αδειάσαμε κατά 40% τους ωκεανούς από την βιομάζα τους», υπενθυμίζει ο Γιαν Λοράνς του WWF.

    Από ήπειρο σε ήπειρο, η μείωση φθάνει το 95% στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ακολουθεί η Αφρική (-76%) και η Ασία-Ειρηνικός (-60%).

    Η μείωση είναι λιγότερο θεαματική στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (-35%) και στην Βόρεια Αμερική (-39%) μόνο και μόνο γιατί οι μεγάλες μεταβολές στην Φύση ήταν ήδη ορατές πριν από το 1970 στις περιοχές αυτές: ορισμένοι πληθυσμοί σταθεροποιήθηκαν ή αναπτύχθηκαν χάρη στις προσπάθειες διατήρησης και προστασίας και την επασεισαγωγή ειδών, σύμφωνα με την έκθεση.

    Ο ευρωπαϊκός βίσονας, που εξαφανίσθηκε στην άγρια κατάσταση το 1927, αριθμεί πλέον 6.800 άτομα το 2020 χάρη στην εκτεταμένη εκτροφή και την επιτυχημένη επανεισαγωγή, κυρίως σε προστατευμένες ζώνες.

    Σχολιάζοντας την «απίστευτα ανησυχητική κατάσταση», η γενική διευθύντρια του WWF Κίρστεν Σουτζτ λέει ότι «το καλό νέο είναι ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο μη επιστροφής» και αναφέρεται στους στόχους που έχουν τεθεί από την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ή την συμφωνία Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ για την προστασία της Φύσης μέχρι το 2030.

    Η προώθηση των στόχων αυτού του οδικού χάρτη είναι η βασική αποστολή της 16ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Βιοποικιλότητα που πραγματοποιείται στο Κάλι της Κολομβίας από τις 21 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Τοξικά χημικά εισέρχονται στον οργανισμό από την επεξεργασία και συσκευασία των τροφίμων
    Τοξικά χημικά εισέρχονται στον οργανισμό από την επεξεργασία και συσκευασία των τροφίμων

    Περισσότερες από 3.600 χημικές ουσίες που εισχωρούν στα τρόφιμα κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την αποθήκευση του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό - και ορισμένες από αυτές συνδέονται με σοβαρές βλάβες στην υγεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

    Εβδομήντα εννέα από τις χημικές ουσίες επεξεργασίας τροφίμων που βρέθηκαν στον οργανισμό είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, γενετικές μεταλλάξεις, ενδοκρινικά και αναπαραγωγικά προβλήματα και άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα (17/9) στο Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.

    Πολλές ακόμη χημικές ουσίες μπορεί να είναι επιβλαβείς με τρόπους που η επιστήμη δεν γνωρίζει ακόμη, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Jane Muncke, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος στο Φόρουμ Συσκευασίας Τροφίμων, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη.

    «Μετράμε όχι μόνο τις χημικές ουσίες που ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούνται στη διαδικασία παρασκευής τροφίμων, αλλά και όλα τα “σκουπίδια” – τα υποπροϊόντα και τις ακαθαρσίες που αποκαλούμε μη σκόπιμα προστιθέμενες ουσίες», δήλωσε η Muncke.

    «Αυτές οι ουσίες είναι πάντα παρούσες στο πλαστικό, στις επιστρώσεις κονσερβών και συσκευασιών, στα μελάνια εκτύπωσης και ούτω καθεξής. Μπορεί να μην έχουν τεχνική λειτουργία στην επεξεργασία των τροφίμων, αλλά βρίσκονται εκεί, μεταναστεύουν στους ανθρώπους και τις μετράμε».

    Χημικές ουσίες που περνούν στα τρόφιμα

    Μια χημική ουσία που εντοπίστηκε στη μελέτη τόσο στα τρόφιμα όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό είναι η δισφαινόλη Α (BPA), η οποία έχει συνδεθεί με εμβρυϊκές ανωμαλίες, χαμηλό βάρος γέννησης και διαταραχές του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς σε βρέφη και παιδιά. Στους ενήλικες, συνδεθεί με την ανάπτυξη διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, στυτικής δυσλειτουργίας, καρκίνου και 49% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου εντός 10 ετών.

    Η δισφαινόλη Α μπορεί να διαρρεύσει στα τρόφιμα από τις επιστρώσεις των κονσερβοποιημένων τροφίμων, τα πολυκαρβονικά μαχαιροπήρουνα και σκεύη, τα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και τα μπουκάλια νερού.

    «Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα μπορούν να περιέχουν μεταλλαξιογόνες χημικές ουσίες που βλάπτουν το DNA μας, όπως βαρέα μέταλλα», δήλωσε ο Μάρτιν Βάγκνερ, καθηγητής βιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τρόντχαϊμ.

    «Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι εκτίθενται από τις συσκευασίες τροφίμων σε PFAS (υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες) που είναι πολύ ανθεκτικές, βιοσυσσωρεύονται και προκαλούν τοξικότητα στα όργανα».

    Μια άλλη χημική ομάδα στις συσκευασίες τροφίμων που έχει μεταναστεύσει στους ανθρώπους είναι οι φθαλικές ενώσεις, όπως αποκάλυψε η έρευνα. Βρίσκονται σε σαμπουάν, μακιγιάζ, αρώματα και παιδικά παιχνίδια, καθώς και σε συσκευασίες τροφίμων και έχουν συνδεθεί με δυσμορφίες των γεννητικών οργάνων και κρυψορχία σε μωρά αγόρια, και με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης σε ενήλικους άνδρες. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης συνδέσει τις φθαλικές ενώσεις με την παιδική παχυσαρκία, το άσθμα, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, τον καρκίνο και τον πρόωρο θάνατο σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών.

    Με πληροφορίες από: Toxic chemicals used in food preparation leach into human bodies, study finds by Sandee LaMotte, CNN

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολύνθηκαν τα νερά Σηκουάνα - Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου
    Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Μολύνθηκαν τα νερά Σηκουάνα - Αναβλήθηκαν οι προπονήσεις τριάθλου

    Οι βροχοπτώσεις της Παρασκευής και του Σαββάτου στο Παρίσι, μόλυναν τα νερά του Σηκουάνα τις ώρες που ακολούθησαν, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να ακυρώσουν την προπόνηση τριάθλου που είχε προγραμματισθεί για σήμερα (28/7) το πρωί στον περίφημο ποταμό, αλλά παραμένουν «βέβαιοι» ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά την Τρίτη και την Τετάρτη.

    ο τρίαθλο είναι το πρώτο Ολυμπιακό άθλημα που θα διεξαχθεί στον Σηκουάνα, πριν από την κολύμβηση ανοιχτής θάλασσας, την δεύτερη εβδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σήμερα τα ξημερώματα, η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, η διεθνής ομοσπονδία τριάθλου, καθώς και οι τοπικές αρχές, έλαβαν την «κοινή απόφαση να ακυρώσουν το κολυμβητικό μέρος της εξοικείωσης» που είχε προγραμματιστεί για την Κυριακή, επειδή «τα επίπεδα μόλυνσης του νερού δεν παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις», αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

    Το απόγευμα του Σαββάτου, οι διοργανωτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι ο κατακλυσμός της προηγούμενης ημέρας (σ.σ. περίπου 16 χιλιοστά νερού), ήταν πιθανό να υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού.

    Δεν διευκρινίσθηκε, ωστόσο, το επίπεδο των βακτηρίων E.Coli και εντερόκοκκου που πρέπει να είναι κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, αλλά τονίσθηκε «η προτεραιότητα της υγείας των αθλητών».

    Πριν από την κολύμβηση που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη και την Τετάρτη, οι τριαθλητές έχουν την ευκαιρία να «εξοικειωθούν» με το ποτάμι, ακόμα κι αν κάποιοι αποφασίσουν να συνεχίσουν την προπόνηση στην πισίνα, ιδίως στη θρυλική πισίνα George Vallerey στα ανατολικά του Παρισιού, όπου κολύμπησαν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1924.

    «Τα αγωνίσματα τρεξίματος και ποδηλασίας» για την πρωινή προπόνηση της Κυριακής «θα πραγματοποιηθούν όπως είχε προγραμματιστεί», ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές.

    Πηγή: cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ YOAN VALAT

  • Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία
    Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία

    Σύμφωνα με έρευνα του Independent, μια από τις παραλίες μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο

    Μη ασφαλή επίπεδα του βακτηρίου E coli βρέθηκαν σε πάνω από το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία στη Μεγάλη Βρετανία.
    To E.Coli είναι ένα βακτήριο που ευθύνεται για πολλές τροφιμογενείς ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα με έντονα συμπτώματα, αλλά και ουρολοιμώξεις, εάν προσβάλλει το ουροποιητικό.
    Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο φως ο Independent, 8 από τις 72 καλύτερες παραλίες της χώρας κατέγραψαν υψηλά επίπεδα E coli τον περασμένο μήνα.
    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος (EA) της χώρας, το νερό που περιέχει περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli ανά 100ml είναι κακής ποιότητας και δεν συνιστάται να κολυμπά κανείς σε αυτό.
    Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 8 αυτές παραλίες με γαλάζια σημαία είχαν υπερδιπλάσιο επίπεδο αποικιών, ενώ μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο.

    Οι παραλίες Seaburn (Sunderland), Roker (Sunderland), Whitby (Scarborough), Christchurch Avon (Bournemouth), Beer (ανατολικό Devon) Seaton (ανατολικό Devon) και Sidmouth κατέγραψαν περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli σε τουλάχιστον ένα δείγμα που ελήφθη μεταξύ 1ης και 28ης Μαΐου.

    Ανησυχίες σχετικά με τα λύματα που καταλήγουν στις θάλασσες

    Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε παραλίες οι οποίες πληρούν αυστηρά διεθνή πρότυπα ποιότητας και καθαριότητας των υδάτων.

    Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι τουρίστες και οι παραθεριστές δεν θα μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτές τις παραλίες, τα ευρήματα για την εύρεση υψηλών επιπέδων βακτηρίων σε αυτές εγείρει και ανησυχίες για τις διαρροές λυμάτων από τις εταιρείες ύδρευσης.

    Σύμφωνα με τον Independent, εταιρείες ύδρευσης έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αποκαλυφθεί ότι πολλές από αυτές έχουν απορρίψει λύματα στα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα της χώρας.

    Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το βρόχινο νερό και τα λύματα μοιράζονται τους ίδιους σωλήνες σε ένα συνδυασμένο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μπορεί μερικές φορές να υπερφορτωθούν.

    Όταν συμβαίνει αυτό, τα απόβλητα χύνονται στις υδάτινες οδούς για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα του συστήματος, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα σε σπίτια και άλλες ιδιοκτησίες.

    Αυτό το σύστημα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «υπερχείλιση καταιγίδας» και ενεργοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά, με ορισμένες εταιρείες ύδρευσης να απορρίπτουν λύματα ακόμη και τις ημέρες που δεν έχει βρέξει.

    Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα λύματα που καταλήγουν τελικά στις θάλασσες μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά μαντηλάκια και χρησιμοποιημένα προϊόντα υγιεινής, τα οποία φυσικά περιέχουν βακτήρια.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • PFAS: Πώς τα «παντοτινά χημικά» περνούν στο νερό, τον αέρα και το αίμα μας
    PFAS: Πώς τα «παντοτινά χημικά» περνούν στο νερό, τον αέρα και το αίμα μας

    Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις χρησιμοποιούνται σε μια πληθώρα εφαρμογών και συνδέονται με σημαντικές βλάβες για την ανθρώπινη υγεία.

    Έπειτα από πιέσεις περιβαλλοντικών και καταναλωτικών οργανώσεων, οι ΗΠΑ επέβαλαν ανώτατα όρια για τις ουσίες PFAS, γνωστές και ως «παντοτινά χημικά», μια απειλή μακράς διαρκείας που απασχολεί πλέον και την Ευρώπη.

    Τα PFAS βρίσκονται στο νερό που πίνουμε, τις συσκευασίες των τροφίμων, στα μαγειρικά σκεύη μας, τα κρεβάτια όπου κοιμόμαστε, ακόμα και μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

    Πουθενά στον κόσμο, κανείς δεν γλιτώνει από τα παντοτινά χημικά που πέφτουν με το νερό της βροχής.

    Οι PFAS, ή υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ενώσεις, είναι μια ομάδα χιλιάδων βιομηχανικών χημικών που δεν διασπώνται στον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζονται δεκαετίες για να αποδομηθούν περιβάλλον.

    Για ορισμένα PFΑS, ο χρόνος ημιζωής στο ανθρώπινο σώμα φτάνει τις αρκετές δεκαετίες

    Εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντικολλητικά σκεύη, αδιάβροχα ρούχα, αντιπυρικές μονώσεις, κόλλες, ακόμα και συσκευασίες προϊόντων.

    Καρκίνος, διατάραξη των ορμονικών επιπέδων, υπέρταση αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά και προβλήματα γονιμότητας είναι μερικές από πιθανές παρενέργειες αυτών των ουσιών, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση.

    Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας επιβάλει για πρώτη φορά ανώτατα όρια για πέντε PFAS, καθώς και για μείγματα που περιέχουν μια έκτη τέτοια ουσία.

    Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να απαγορεύσει έναν αριθμό PFAS στους αφρούς πυρόσβεσης, μια σημαντική πηγή ρύπανσης, αναφέρει το BBC.

    Ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει τη σταδιακή κατάργηση ορισμένων PFAS που έχουν μελετηθεί περισσότερο, τα PFOS και PFOA. Έχει διαπιστωθεί πως είναι επιβλαβή για το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν συνδεθεί με προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών, τη γονιμότητα και το μεταβολισμό.

    Πόσο διαρκούν τα παντοτινά χημικά;

    Δεδομένου ότι οι PFAS είναι πολύ σταθερά μόρια και δεν αποβάλλονται εύκολα, μπορούν να συσσωρεύονται στους ζωντανούς οργανισμούς. Κι αυτό σημαίνει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα έκθεσης μπορεί με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσουν σε συνέπειες.

    Το πόσο σταθερά είναι τα παντοτινά χημικά εξαρτάται από τη χημική σύστασή τους. Και δεν είναι όλα ίδια.

    Όλες οι ουσίες PFAS έχουν σκελετό από άτομα άνθρακα. Όσα έχουν λιγότερα από έξι άτομα άνθρακα λέγονται «βραχείας αλυσίδας», όσα έχουν περισσότερα είναι «μακράς αλυσίδας».

    Τα PFAS μακράς αλυσίδας φαίνεται ότι παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα περισσότερο καιρό, τουλάχιστον σύμφωνα με μια μικρή μελέτη σε εργαζομένους αεροδρομίου στη βόρεια Σουηδία.

    Οι υπάλληλοι έπιναν νερό μολυσμένο με PFAS από αντιπυρικούς αφρούς που χρησιμοποιήθηκαν για τη διαχείριση ατυχήματος. Το αίμα τους βρέθηκε να περιέχει PFOS μακράς αλυσίδας με ημιζωή 2,93 ετών και PFOA με ημιζωή 1,77 ετών – αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να πέσει η συγκέντρωση της ένωσης στο μισό.

    Ένα πιο κοντό μόριο με την ονομασία PFBS, αντίθετα., έχει ημιζωή μόλις 44 ημερών, πιθανώς επειδή οι νεφροί αποβάλλουν ευκολότερα τα μόρια βραχείας αλυσίδας.

    Μια άλλη μελέτη, η οποία εξέταζε ανθρώπους που εκτέθηκαν για περισσότερο χρόνο σε PFAS στη νότια Σουηδία, εκτιμούσε ότι η ημιζωή ενός άλλου PFAS με την ονομασία PFHxS φτάνει τα 5,3 χρόνια, ενώ των PFOS 3,4 χρόνια και των PFOA 2,7 xr;onia.

    Για ορισμένα PFOS με διακλαδώσεις του σκελετού άνθρακα ο χρόνος ημιζωής στο ανθρώπινο σώμα φτάνει τις αρκετές δεκαετίες.

    Στο νερό, όμως, τα παντοτινά χημικά παραμένουν πολύ περισσότερο, με κάποιες μελέτες να υπολογίζουν ότι τα PFOA έχουν ημιζωή άνω των 90 ετών, ενώ τα PFOS άνω των 40.

    Από πού προέρχεται η ρύπανση;

    Μια από τις συχνότερα αναφερόμενες πηγές ρύπανσης με PFAS είναι οι πυροσβεστικοί αφροί, ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση εύφλεκτων υγρών.

    Τα PFAS δρουν ως «επιφανειοδραστικά», μειώνουν δηλαδή την επιφάνειακή τάση του νερού (την τάση των μορίων H2Ο να μένουν ενωμένα μεταξύ τους) ώστε ο αφρός να απλώνεται ευκολότερα.

    Μόνο που ο αφρός μπορεί να ξεπλυθεί και να καταλήξει στα εδάφη και τα υπόγεια ύδατα.

    Επιπλέον, τα παντοτινά χημικά χρησιμοποιούνται ευρέως σε αδιάβροχες επιστρώσεις ρούχων ή συσκευασιών τροφίμων, όπως τα χάρτινα κουτιά για πίτσα, ώστε να επιβραδύνουν τον διαποτισμό τους με λόπη.

    Για τον ίδιο λόγο χρησιμοποιούνται σε χαλιά και ταπετσαρίες επίπλων. Μια μελέτη εντόπισε τέτοιες ουσίες στο 60% των παιδικών κλινοσκεπασμάτων και ρούχων.

    Τα PFAS χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως σε πλαστικά, όπως σε πλαστικά δοχεία τροφίμων, για να εμποδίζουν το λέκιασμα. Και σε αυτή την περίπτωση όμως μελέτες έχουν δείξει διαρροή στα τρόφιμα.

    Το 2022, η περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group βρήκε μια άλλη πηγή ρύπανσης: τη λυματολάσπη μονάδων βιολογικού καθαρισμού.

    Περίπου 80 εκατομμύρια στρέμματα εδαφών καλλιεργήσιμων εκτάσεων στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχει ρυπανθεί λόγω λυματολάσπης που χρησιμοποιείται ως λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό.

    Εκτός από PFAS μακράς αλυσίδας που δύσκολα αποβάλλονται από το ανθρώπινο σώμα, η λυματολάσπη περιέχει επίσης μικροπλαστικά, μια άλλη σύγχρονη μάστιγα.

    Πρόσφατη μελέτη ανίχνευσε PFAS ακόμα και στο χαρτί τη τουαλέτας, το οποίο σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να αυξάνει τις συγκεντρώσεις στη λυματολάσπη.

    Και από τη στιγμή που θα φτάσουν στο χωράφι, τα παντοτινά χημικά θα βρουν τρόπο να φτάσουν στο φαγητό μας.

    Πηγή: in.gr

  • Πλαστικά: 9.936 διαφορετικά χημικά σε συσκευασίες φαγητού!
    Πλαστικά: 9.936 διαφορετικά χημικά σε συσκευασίες φαγητού!

    Πλαστικές συσκευασίες φαγητού σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία περιέχουν επιβλαβείς ουσίες - απαιτείται επανασχεδιασμός των πλαστικών για να είναι ασφαλείς.

    Πλαστικές συσκευασίες τροφίμων ευρέως χρησιμοποιούμενες σε ολόκληρο τον κόσμο έβαλαν στο «μικροσκόπιο» νορβηγοί ερευνητές και τα αποτελέσματά τους ήταν άκρως ανησυχητικά, σύμφωνα με δύο δημοσιεύσεις τους στο επιστημονικό περιοδικό «Environmental Science & Technology».

    «Εντοπίσαμε 9.936 διαφορετικά χημικά σε ένα και μόνο πλαστικό προϊόν που χρησιμοποιείται ως συσκευασία τροφίμων» ανέφερε ο δρ Μάρτιν Βάγκνερ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU), ο οποίος μελετά τα χημικά των πλαστικών προϊόντων εδώ και αρκετά χρόνια μαζί με την ομάδα του.

    Αρνητική επίδραση στις ορμόνες και στον μεταβολισμό

    Στην πρώτη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν 36 διαφορετικά πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως συσκευασίες τροφίμων. Οι πλαστικές συσκευασίες προέρχονταν από από πέντε χώρες: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γερμανία και Νορβηγία.

    «Στα περισσότερα από αυτά τα πλαστικά προϊόντα εντοπίσαμε χημικά τα οποία μπορούν να επιδράσουν στην έκκριση ορμονών και στον μεταβολισμό» σημείωσε ο καθηγητής Βάγκνερ και εξήγησε ότι οι αρνητικές αυτές επιδράσεις έχουν μεγάλη βαρύτητα με δεδομένο ότι τόσο οι ορμόνες όσο και ο μεταβολισμός παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

    Οι ορμόνες αποτελούν τους «αγγελιαφόρους» του οργανισμού. Εκκρίνονται από πολλούς και διαφορετικούς αδένες και επιτρέπουν την επικοινωνία των οργάνων μεταξύ τους. Οσο για τον μεταβολισμό, είναι το σύνολο των διαφορετικών βιοχημικών διεργασιών που μετατρέπουν τη χημική ενέργεια των τροφών σε χημική ενέργεια του ανθρώπινου σώματος και σε θερμότητα.

    Επίπτωση στη μετάδοση σημάτων

    Στη δεύτερη μελέτη οι ερευνητές εξέτασαν διαφορετικούς συνδυασμούς χημικών των πλαστικών προκειμένου να ανακαλύψουν την πιθανή επίδρασή τους στους συζευγμένους με την πρωτεΐνη G υποδοχείς. Οι υποδοχείς αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση σημάτων εντός του ανθρώπινου οργανισμού. «Εντοπίσαμε 11 συνδυασμούς χημικών σε πλαστικές συσκευασίες που επιδρούν σε αυτούς τους υποδοχείς σήμανσης» τόνισε ο δρ Βάγκνερ.

    Απαιτούνται ασφαλέστερα πλαστικά

    «Τόσο αυτά όσο και προηγούμενα ευρήματα δείχνουν ότι τα πλαστικά μάς εκθέτουν σε τοξικά χημικά. Ολα αυτά τα στοιχεία ενισχύουν την άποψη ότι πρέπει να επανασχεδιάσουμε τα πλαστικά ώστε να τα κάνουμε ασφαλέστερα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

    Διαρροή των χημικών από το πλαστικό

    Στο παρελθόν δεν ήταν σαφές αν τα χημικά των πλαστικών μπορούν να εκλυθούν στο περιβάλλον υπό φυσιολογικές συνθήκες ή αν παραμένουν προσδεδεμένα στο πλαστικό. Ωστόσο, πριν από λίγα χρόνια, μια άλλη ερευνητική ομάδα (στην οποία συμμετείχε ο δρ Βάγκνερ) απέδειξε ότι από τα περισσότερα πλαστικά προϊόντα διαρρέουν χημικά όταν τα προϊόντα βυθιστούν στο νερό. Μάλιστα σε εκείνη τη μελέτη οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι κάποια από τα χημικά των πλαστικών μπορούν να επηρεάσουν την ανθρώπινη γονιμότητα.

    Δεν γνωρίζουμε τις περισσότερες επιδράσεις

    Με δεδομένο ότι τα πλαστικά προϊόντα περιέχουν πολλά και διαφορετικά χημικά οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να βρουν τις επιδράσεις όλων αυτών των χημικών ταυτοχρόνως. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι γνωρίζουμε ακόμη ελάχιστα για το τι μπορούν να προκαλέσουν οι περισσότερες από τις χημικές ουσίες των πλαστικών στον οργανισμό μας.

    Πηγή: Ιn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik
  • Καναδάς: Εξαγόρασαν με 1,92 εκατ δολ. το δικαίωμα θήρευσης για να προστατεύσουν τα άγρια ζώα
    Καναδάς: Εξαγόρασαν με 1,92 εκατ δολ. το δικαίωμα θήρευσης για να προστατεύσουν τα άγρια ζώα

    Παρά τις απαγορεύσεις και τα τσουχτερά πρόστιμα σε πολλές χώρες του κόσμου, το επαγγελματικό κυνήγι για τα τρόπαια αγρίων ζώων καλά κρατεί, ακομα και στον πολιτισμένο Καναδά .

    Κι όμως εδώ και λίγο καιρό, το Raincoast Conservation Foundation πέτυχε μια μεγάλη νίκη: Μετά από διετή εκστρατεία συγκέντρωσης χρηματικών ποσών, η καναδική ομάδα προστασίας της φύσης λεδωσε το ποσό των 1,92 εκατομμυρίων δολαρίων για να εξαγοράσει τα δικαιώματα θήρευσης στο άνω του ενός τετάρτου του Great Bear Rainforest στη Βρετανική Κολομβία. Με αυτό τον τρόπο ελπίζουν να προστατεύσουν την άγρια ζωή της περιοχής - συμπεριλαμβανομένων των αρκούδων γκρίζλι, των λύκων και των κούγκαρ -, εμποδίζοντας το επαγγελματικό κυνήγι για τρόπαια ζώων.

    BEARS.jpg

    Η αγορά καλύπτει 18.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Great Bear Rainforest, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου έξι ωρών βόρεια του Βανκούβερ. «Ρίχνοντας τη ματιά μου πίσω στα επιτεύγματα αυτού του πρότζεκτ, νιώθεις πραγματικά καλά να σκέφτεσαι τα χιλιάδες ζώα, εδώ και πολλές γενιές, που σήμερα είναι ζωντανά χάρη σε αυτό» λέει το στέλεχος του Raincoast, Brian Falconer. «Προσφέρει επίσης μεγάλη ικανοποίηση το να σκέφτεσαι τη βαθιά επίδραση που είχε στην οικοδόμηση υγιών βιοποικίλων παράκτιων οικοσυστημάτων» πρόσθεσε.

    Ο μακροπρόθεσμος στόχος του Raincoast Conservation Foundation είναι να εξαλείψει τη θήρα τροπαίων στην περιοχή. Υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι μόνον επωφελές για το περιβάλλον αλλά και πιο βιώσιμο, οικονομικά. Η ομάδα επικαλείται μελέτη του 2014 του Stanford University σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από το bear-watching ήταν 12 φορές πάνω και έδινε εργασία σε 27 φορές περισσότερους ανθρώπους από ό,τι το κυνήγι.

    BEAR-1.jpg
    LUKOI.jpg

    «Αποκτήσαμε αυτό το καθεστώς γαιοκτησίας, έχοντας κατά νου μια πιο βιώσιμη οικονομία - παρατήρηση της άγριας ζωής και οικοτουρισμό» εξηγεί ο Chris Genovali, εκτελεστικός διευθυντής του Raincoast.

    Πηγή: cnn.gr

  • Που πήγαν τα άγρια ζώα όταν σταμάτησε η ανθρώπινη δραστηριότητα στην πανδημία
    Που πήγαν τα άγρια ζώα όταν σταμάτησε η ανθρώπινη δραστηριότητα στην πανδημία

    Η φύση είναι είναι πολύ πιο σύνθετη απ΄ όσο νομίζουμε

    Μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι μπήκαν σε μια απλοϊκή αντίληψη όσον αφορά τι συνέβη στην άγρια φύση στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα.

    «Μπήκαμε με μια κάπως απλοϊκή αντίληψη», είπε στους New York Times ο Κόουλ Μπάρτον, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά. «Ξέρετε, οι άνθρωποι σταματούν, τα ζώα θα αναπνεύσουν με ανακούφιση και θα κινηθούν πιο φυσικά. Και αυτό που είδαμε ήταν πολύ διαφορετικό» είπε.

    Η νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature Ecology & Evolution, βασίζεται σε δεδομένα από 102 έργα παρακολούθησης ζώων με κάμερες σε 21 χώρες, στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

    Οι κάμερες, οι οποίες τραβούν αυτόματα φωτογραφίες άγριων ζώων όταν ανιχνεύουν κίνηση και θερμότητα σώματος, έχουν γίνει βασικά ερευνητικά εργαλεία για τους βιολόγους της άγριας ζωής.

    Τα δεδομένα επέτρεψαν στους επιστήμονες να μελετήσουν τα μοτίβα δραστηριότητας 163 διαφορετικών ειδών άγριων θηλαστικών και να παρακολουθήσουν πόσο συχνά εμφανίζονταν οι άνθρωποι στις ίδιες τοποθεσίες.

    Η μελέτη δίνει μια πολύ σύνθετη εικόνα στην προσπάθεια των επιστημόνων να κατανοήσουν αυτό που ονομάστηκε «ανθρωποπαύση», όταν η πανδημία άλλαξε ριζικά την ανθρώπινη συμπεριφορά.

    «Δεν υπάρχει λύση για όλα τα είδη όσον αφορά τον μετριασμό των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στην άγρια ζωή», δήλωσε η Κάιτλιν Γκέηνορ, οικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. «Επειδή βλέπουμε ότι δεν ανταποκρίνονται όλα τα είδη παρόμοια στους ανθρώπους».

    Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ανθρώπινη δραστηριότητα μειώθηκε σε ορισμένες τοποθεσίες του ενώ αυξήθηκε σε άλλες. Σε κάθε τοποθεσία της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν πόσο συχνά ανιχνεύθηκαν άγρια ζώα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλής ανθρώπινης δραστηριότητας και μιας περιόδου χαμηλής ανθρώπινης δραστηριότητας, ανεξάρτητα από το αν η μειωμένη δραστηριότητα ήρθε κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας.

    Τα σαρκοφάγα, όπως οι λύκοι, φάνηκαν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους ανθρώπους, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη πτώση στη δραστηριότητα όταν αυξήθηκε η ανθρώπινη δραστηριότητα.

    «Τα σαρκοφάγα, ειδικά τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα, έχουν αυτή τη μακρά ιστορία, μπορείτε να πείτε, ανταγωνισμού με τους ανθρώπους», είπε ο δρ Μπάρτον. «Οι συνέπειες για ένα σαρκοφάγο να προσκρούει σε ανθρώπους ή να πλησιάζει πολύ τους ανθρώπους συχνά σημαίνει θάνατο».

    Από την άλλη πλευρά, η δραστηριότητα μεγάλων φυτοφάγων, όπως τα ελάφια και οι άλκες, αυξήθηκε όταν οι άνθρωποι ήταν έξω και τριγύρω. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα ζώα έπρεπε απλώς να κινούνται περισσότερο για να αποφύγουν τα πλήθη των ανθρώπων. Αλλά εάν οι άνθρωποι βοηθήσουν να κρατήσουν τα σαρκοφάγα ζώα μακριά, αυτό θα μπορούσε επίσης να καταστήσει ασφαλέστερο για τα φυτοφάγα ζώα να βγουν και να παίξουν.

    «Τα φυτοφάγα τείνουν να φοβούνται λιγότερο τους ανθρώπους και μπορεί στην πραγματικότητα να τους χρησιμοποιούν ως ασπίδα από τα σαρκοφάγα», είπε η δρ Μάρλη Τάκερ από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ του Ναϊμέχεν, στην Ολλανδία..

    «Είμαστε πολύ πιο ανεκτικοί με ένα ποσούμ στην αυλή μας παρά με μια αρκούδα στην αυλή μας»

    Η τοποθεσία είχε επίσης σημασία. Σε αγροτικές και υπανάπτυκτες περιοχές, όπου το τοπίο δεν είχε τροποποιηθεί πολύ από τον άνθρωπο, τα ζώα γενικά έγιναν λιγότερο ενεργά καθώς αυξανόταν η ανθρώπινη δραστηριότητα. Αλλά στις πόλεις και σε άλλες ανεπτυγμένες περιοχές, τα άγρια θηλαστικά έτειναν να γίνονται πιο δραστήρια όταν το έκαναν οι άνθρωποι.

    «Ήταν λίγο αντιφατικό και περίεργο», είπε ο δρ. Γκέινορ. «Είχαμε μια πιο προσεκτική ματιά και πολλές από αυτές τις δραστηριότητες συνέβαιναν πραγματικά τη νύχτα. Τα ζώα γίνονταν πιο νυχτερινά». Οι ερευνητές προτείνουν ότι αρκετά φαινόμενα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτές τις τάσεις. Ίσως τα είδη και τα άτομα που έχουν επιμείνει σε αυτά τα τοπία είναι αυτά που είναι πιο ανεκτικά και συνηθισμένα στον άνθρωπο.

    Τα ζώα που δεν «δραπέτευσαν» ενδεχομένως να έλκονται από ανθρώπινους πόρους, όπως τρόφιμα και σκουπίδια, και να γίνονται πιο δραστήρια όταν αυτοί οι πόροι είναι άφθονοι, αλλά μετατοπίζουν τις αποστολές αναζήτησης τροφής στις βραδινές ώρες για να μειώσουν τις πιθανότητες να συναντήσουν ανθρώπους.

    «Αυτό φαίνεται να είναι μια προσαρμογή των ζώων να συνυπάρχουν με τους ανθρώπους», είπε ο δρ. Μπάρτον. «Από τη μεριά τους τα ζώα κάνουν ότι μπορούν για να συνυπάρξουν».

    Ωστόσο, υπήρχαν εξαιρέσεις. Στα πιο ανεπτυγμένα μέρη, μεγάλα παμφάγα, όπως οι αρκούδες και τα αγριογούρουνα, εντοπίστηκαν λιγότερο συχνά όταν η ανθρώπινη δραστηριότητα αυξήθηκε. Αν και προσελκύονται επίσης από ανθρώπινους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των κάδων απορριμμάτων και των οπωροφόρων δέντρων, μπορεί απλώς να είναι πολύ επικίνδυνο για τα μεγάλα ζώα να κυνηγούν αυτά τα αγαθά όταν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι.

    «Είμαστε πολύ πιο ανεκτικοί με ένα ποσούμ στην αυλή μας παρά με μια αρκούδα στην αυλή μας», είπε ο δρ Γκέινορ. Πολλές μελέτες για τις επιπτώσεις των ανθρώπων στα άγρια ζώα επικεντρώνονται σε έναν μικρό αριθμό ειδών και τοποθεσιών, αλλά το να πειράξουμε μερικά από αυτά τα γενικά πρότυπα είναι μια πραγματική συμβολή στην επιστημονική βιβλιογραφία, δήλωσε ο Jerrold Belant, από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

    Πηγή: In.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο