Περιβάλλον

Η Γη δεν είχε φωτιά για δισεκατομμύρια χρόνια – Πότε ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές στον πλανήτη μας

Η Γη δεν είχε φωτιά για δισεκατομμύρια χρόνια – Πότε ξέσπασαν οι πρώτες πυρκαγιές στον πλανήτη μας

Η πρώτη απόδειξη για πυρκαγιά στη Γη χρονολογείται πριν από περίπου 420 εκατομμύρια χρόνια.

Η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που γνωρίζουμε ότι έχουν καταγραφεί πυρκαγιές. Ενώ μπορεί να υπάρχουν ηφαίστεια που εκτοξεύουν καυτό μάγμα στην επιφάνεια της Αφροδίτης, του πιο θερμού πλανήτη του ηλιακού συστήματος, δεν έχει υπάρξει ποτέ πυρκαγιά εκεί. Ούτε στον Ερμή, ούτε στον Δία, ούτε σε κανέναν από τους άλλους πλανήτες που περιβάλλουν το δικό μας ή οποιοδήποτε άλλο άστρο.

Στην πραγματικότητα, για δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας της Γης, δεν υπήρχε ούτε φωτιά, σύμφωνα με το IFL Science. Μάλιστα, χρειάστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια για να είναι δυνατές οι συνθήκες για τη φωτιά, με τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς φωτιά για περισσότερο χρόνο από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Ενώ τα ηφαίστεια θα παρήγαγαν «σιντριβάνια φωτιάς» όπως αυτά που πιθανώς παράγονται στην Ιώ – και μπορεί να υπήρχε η περίεργη φλόγα από εκρήξεις αερίων ηφαιστείων – αυτό είναι μάγμα που πιέζεται και εκτοξεύεται και όχι πραγματική φωτιά.

Η δημιουργία της φωτιάς και οι πυρκαγιές στη Γη

Πριν από περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια, η ατμόσφαιρα της Γης ήταν πιθανότατα μια πυκνή ομίχλη μεθανίου, αποτέλεσμα της βακτηριακής ζωής που εμφανίστηκε στον πλανήτη. Στη συνέχεια συνέβη το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης, δηλαδή τα αρχαία κυανοβακτήρια άρχισαν να παράγουν ενέργεια από το ηλιακό φως, απελευθερώνοντας οξυγόνο στην ατμόσφαιρα. Εδώ το μοριακό οξυγόνο άρχισε να συσσωρεύεται για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα, αν και ακόμα δεν ήταν σε αρκετή συγκέντρωση για να πραγματοποιηθεί καύση. Το Μεγάλο Γεγονός Οξείδωσης, που μερικές φορές είναι γνωστό ως Καταστροφή του Οξυγόνου, πιθανότατα βύθισε τη Γη σε μια παγκόσμια βαθιά κατάψυξη, καθώς αυτό το οξυγόνο αποσταθεροποίησε το μεθάνιο, καθαρίζοντάς το και καταρρίπτοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Γη έγινε ψυχρή, καθώς και άκαυστη.

Το πρώτο απολίθωμα που έχουμε για τη φωτιά, προέρχεται από τη Μέση Ορδοβικική περίοδο, δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα. Όσον αφορά στη φωτιά, είναι γνωστό ότι οποιοδήποτε ποσοστό οξυγόνου είναι χαμηλότερο από 13%, με τη φυτική ύλη να μην καίγεται ολοκληρωτικά. Οποιοδήποτε ποσοστό άνω του 35%, όμως, θα κάψει τα φυτά σε τέτοιο βαθμό που τα δάση δεν θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν και να συντηρηθούν.

Κατά την Ορδοβίκια Περίοδο, πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια, τα πρώτα φυτά – βρύα και μαρσαντιόφυτα – παρήγαγαν περισσότερο οξυγόνο, δημιουργώντας τελικά αρκετή συγκέντρωσή του ώστε να προκαλέσουν πυρκαγιά. Τελικά, πριν από περίπου 420 εκατομμύρια χρόνια, έχουμε την πρώτη απολιθωμένη απόδειξη της φωτιάς στη Γη, τον ξυλάνθρακα που βρέθηκε σε πετρώματα αυτής της περιόδου. Ωστόσο, οι πρώτες εκτεταμένες πυρκαγιές δεν συνέβησαν μέχρι πριν από περίπου 383 εκατομμύρια χρόνια – και από τότε οι φωτιές είναι μια πραγματική κόλαση.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα