Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 18:55

Σέλας: Πώς το εντυπωσιακό φαινόμενο ήρθε στη Βόρεια Ελλάδα - Το Εθνικό Αστεροσκοπείο εξηγεί

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το τι ακριβώς προκαλεί το βόρειο και νότιο σέλας εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μετά το εξαιρετικά σπάνιο και εντυπωσιακό θέαμα της Κυριακής (5/11) στον ουρανό της Βόρειας Ελλάδας.

Σέλας σε τόσο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων. Οι μαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από διαταραχές του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς αυτό αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο του ήλιου μας (μέσω του ηλιακού ανέμου).

H μαγνητική καταιγίδα που καταγράφηκε την Κυριακή χαρακτηρίζεται έντασης G3 (στην κλίμακα από G1 έως G5).

Πώς δημιουργείται το σέλας

Το σέλας δημιουργείται από ηλεκτρόνια υψηλής ενέργειας, που καθώς κινούνται ελικοειδώς κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του γεωμαγνητικού πεδίου, πλησιάζουν ενίοτε την ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, συγκρούονται με άτομα και μόρια αζώτου και οξυγόνου και τα διεγείρουν ενεργειακά. Τα διεγερμένα άτομα και μόρια, για να επανέλθουν στην αρχική, σταθερή κατάσταση ενεργειακής ισορροπίας, εκπέμπουν την περίσσεια ενέργειας υπό τη μορφή ορατής ακτινοβολίας.

Το κόκκινο χρώμα του σέλαος εκπέμπεται από διεγερμένο ατομικό οξυγόνο κατά την σύγκρουσή του με ηλεκτρόνια της γήινης μαγνητόσφαιρας.

Η μορφή του σέλαος μπορεί να παρομοιαστεί με κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός.

Η ένταση μιας μαγνητικής καταιγίδας περιγράφεται από τον γεωμαγνητικό δείκτη Dst, ο οποίος εκφράζει την μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, όπως μετράται στο έδαφος. Η τιμή του χθες έπεσε στα -165 nT, το οποίο χαρακτηρίζει μια ισχυρή μαγνητική καταιγίδα.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2023 18:51

Σχετικά Άρθρα

  • Η ηλιακή καταιγίδα «έφερε» το Βόρειο Σέλας και στην Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες
    Η ηλιακή καταιγίδα «έφερε» το Βόρειο Σέλας και στην Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες

    Βόρειο Σέλας από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη. Μαγικές εικόνες από το φαινόμενο που προκάλεσε ισχυρή ηλιακή καταιγίδα.

    Μοναδικές εικόνες καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε χθες Πέμπτη (10/10) τη Γη έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη.

    Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Τρίτης (6/10), καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα.



    Το φαινόμενο αυτό επηρέασε τη Γη από χθες και αναμένεται να συνεχίσει μέχρι και σήμερα.

    Ως αποτέλεσμα, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, την Εύβοια, μέχρι και την Κρήτη.

    Δείτε μαγικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε περιοχές της Βρετανίας - Μαγικές εικόνες που θαύμασαν μέχρι το Κεντ
    Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε περιοχές της Βρετανίας - Μαγικές εικόνες που θαύμασαν μέχρι το Κεντ

    Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που είχαν την ευκαιρεία να αντικρύσουν κάποιοι κάτοικοι της Βρετανίας, καθώς το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε τμήματα της χώρας.

    Όπως προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι το Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του στον νυχτερινό ουρανό πάνω από τμήματα της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Αγγλίας, φτάνοντας μέχρι τη νότια ακτή του Σάσεξ.

    Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό μέχρι το νοτιοανατολικό Κεντ

    Ο John Hutchinson του BBC Weather δήλωσε ότι το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί μέχρι την κομητεία του νοτιοανατολικού Κεντ.

    Οι μετεωρολόγοι είχαν σημειώσει ότι ήταν πιο πιθανό να δει κανείς το Βόρειο Σέλας τις πρώτες ώρες που θα νύχτωνε ο ουρανός, ενώ οι πιθανότητες να το δει κανείς αργότερα θα ήταν λιγότερες.

    Βοήθησε ο καθαρός ουρανός

    Είχαν επίσης προβλέψει ότι ο καθαρός ουρανός στα περισσότερα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου θα δημιουργήσει «ιδανικές συνθήκες» για όσους θέλουν να απολαύσουν το μαγευτικό αυτό φαινόμενο, παρά τον ψυχρό καιρό.

    Ο μετεωρολόγος του Met Office, Jonathan Vautrey, προέτρεψε τους επίδοξους παρατηρητές να κοιτάξουν τον ουρανό προς τα βόρεια. «Απόψε θα επικρατήσουν αρκετά ιδανικές συνθήκες, καθώς θα υπάρχουν πολύ λίγα σύννεφα...Κάποιες φορές βοηθάει να παρατηρήσετε το φαινόμενο μέσα από το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής ή μέσα από ένα τηλεσκόπιο, αν διαθέτετε».

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την Πέμπτη - Πού θα είναι ορατό το Βόρειο Σέλας
    ΗΠΑ: Νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την Πέμπτη - Πού θα είναι ορατό το Βόρειο Σέλας

    Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για γεωμαγνητική καταιγίδα έντασης G3, το Σέλας θα μπορούσε να είναι ορατό ακόμα και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη

    Η έντονη ηλιακή δραστηριότητα ώθησε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) να εκδώσει μία νέα προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα έως την 1η Αυγούστου.
    Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για γεωμαγνητική καταιγίδα έντασης G3, το Σέλας θα μπορούσε να είναι ορατό στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη γύρω στους 50° (δείτε το παρακάτω βίντεο). Προηγούμενες γεωμαγνητικές καταιγίδες αυτού του μεγέθους έχουν προκαλέσει σέλας μέχρι το Ιλινόις και το Όρεγκον των ΗΠΑ.
    Ο ένοχος; Μια σειρά από ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις που απελευθερώθηκαν από τον Ήλιο το Σαββατοκύριακο.

    Τα ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια, γνωστά ως ιόντα, που απελευθερώνονται κατά τα γεγονότα αυτά, όταν συγκρούονται με τη μαγνητόσφαιρα της Γης μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες.

    Η πρώτη από αυτές τις στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας (CME) έπληξε το μαγνητικό πεδίο της Γης χθες, 30 Ιουλίου, πυροδοτώντας γεωμαγνητική καταιγίδα.
    Κατά τη διάρκεια των γεωμαγνητικών καταιγίδων, τα ιόντα συγκρούονται με αέρια στη γήινη ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν ενέργεια με τη μορφή φωτός, το οποίο αναγνωρίζουμε ως Βόρειο Σέλας (aurora borealis) στο βόρειο ημισφαίριο, ή ως Νότιο Σέλας (aurora australis) στο νότιο ημισφαίριο.
    Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες ταξινομούνται από τη ΝΟΑΑ, ως προς την έντασή τους, σε μια κλίμακα G: Από G1 την πιο αδύναμη, έως G5 την πιο ισχυρή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • ΗΠΑ: Νέες ηλιακές καταιγίδες αναμένονται στη Γη το επόμενο διήμερο
    ΗΠΑ: Νέες ηλιακές καταιγίδες αναμένονται στη Γη το επόμενο διήμερο

    Οι κάτοικοι του Καναδά και ενός μέρους των βόρειων ΗΠΑ θα δουν ξανά το Βόρειο Σέλας - Ενδεχομένως να εμφανιστεί και στη βόρεια Ευρώπη

    Νέες ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν γεωμαγνητικές θύελλες στη Γη και είναι ενδεχόμενο να εμφανιστεί το βόρειο σέλας ακόμη και σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, από απόψε το βράδυ μέχρι και την Πέμπτη, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία NOAA.
    Τον Μάιο, ο πλανήτης βίωσε τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών. Το βόρειο σέλας φώτισε τότε τον νυχτερινό ουρανό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, σε γεωγραφικά πλάτη που δεν εμφανίζεται συνήθως αυτό το φαινόμενο.
    Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να συνοδεύονται από στεμματική εκπομπή μάζας (CME), ένα νέφος πλάσματος, αποτελούμενο από φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη μέσα σε μερικές ημέρες. Από την αλληλεπίδρασή τους με το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζεται το βόρειο σέλας, μια γιγαντιαία, πολύχρωμη «κουρτίνα» φωτός που κυματίζει στον ουρανό.

    Τέσσερις CME κατευθύνονται ήδη προς τη Γη και θα φτάσουν από απόψε το βράδυ μέχρι την Πέμπτη ανακοίνωσε Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η εντονότερη δραστηριότητα αναμένεται απόψε, με μια γεωμαγνητική θύελλα κατηγορίας 3, ενώ εκείνες του Μαΐου ήταν κατηγορίας 5.

    Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, βόρειο σέλας θα δουν οι κάτοικοι του Καναδά και ενός μέρους των βόρειων ΗΠΑ. «Με λίγη τύχη» ίσως να εμφανιστεί το φαινόμενο και στη βόρεια Ευρώπη, στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο SpaceWeatherLive.

    Οι CME μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες. Η ηλιακή δραστηριότητα, με βάση τον ενδεκαετή κύκλο της, αναμένεται να κορυφωθεί από τα τέλη του 2024 μέχρι το 2026.

    Η ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, το λεγόμενο «επεισόδιο του Κάρινγκτον», από το όνομα του αστρονόμου που την παρατήρησε, σημειώθηκε το 1859. Τότε, υπερφορτίστηκαν οι γραμμές του τηλέγραφου, τόσο που οι συσκευές αναφλέγονταν.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ευρωεκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για «πατριώτες του καναπέ» και επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα
    Ευρωεκλογές: Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για «πατριώτες του καναπέ» και επικεντρώνεται στη Βόρεια Ελλάδα

    Βέλη στουςπατριώτες του καναπέ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντείνοντας την πίεση προς τα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, έβαλε στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, τον οποίο κατηγόρησε πως επιχειρεί να πλήξει την κυβέρνηση με προσωπικές επιθέσεις και fake news.

    Από την Πειραιώς βάζουν τον πήχη στο 33% -τόσο είχε πάρει η ΝΔ στις ευρωεκλογές το 2019- και μιλούν για την ανάγκη να σταλεί μήνυμα σταθερότητας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «όταν μιλώ για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, δεν εννοώ τη στασιμότητα. Αλλά τις συνθήκες που επιτρέπουν τη συνέχεια σε μία πορεία σύγκλισης της χώρας προς τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης. Και, ταυτόχρονα, μία ευκαιρία να δυναμώσει η εθνική φωνή στις Βρυξέλλες». Το ερώτημα που μπαίνει στους ψηφοφόρους είναι ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα περισσότερους πόρους για τους αγρότες, το νέο ταμείο που θα χρηματοδοτεί την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης κ.α.

    Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε πυρά προς τους λαϊκιστές που, όπως είπε, επιμένουν να δίνουν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολα προβλήματα. Μίλησε δε για τους «πατριώτες του καναπέ», που συνεχίζουν να πωλούν αμφιλεγόμενα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης και για αυτούς «που διεκδικούν το μονοπώλιο της πίστης, μάς απειλούν με χριστιανόμετρα, ψαρεύοντας στα θολά νερά της δικαιολογημένης δυσαρέσκειας και απογοήτευσης».

    Από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα, που στις τελευταίες εκλογές κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει υψηλότερα ποσοστά. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε περιοδεία σε νόμους της Μακεδονίας, σήμερα θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη και θα ακολουθήσει επίσκεψη αύριο στα Σέρβια, στην Κοζάνη, στην Φλώρινα και στην Καστοριά.

    Τα πυρά στρέφονται προς τον Κυριάκο Βελόπουλο, τον οποίο σε πολλές παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός έχει φωτογραφίσει χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά. Χθες σημείωσε πως η πολιτική δεν είναι telemarketing και επεσήμανε «ο κορμός της παράταξής μας γνωρίζει καλά πως δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί. Δεν σκόπευα να αναφερθώ σε κάποιον πολιτικό αρχηγό. Αλλά, αφού τον επικαλείστε, να θυμίσω μόνο ότι ο συγκεκριμένος έταξε συντάξεις 4.000 ευρώ. Είναι να απορεί κανείς όχι με αυτά που λέει. Αλλά πώς και δεν γελάει και ο ίδιος με όσα λέει, καθώς συναγωνίζεται με τον κ. Κασσελάκη στη συγκομιδή των καρπών ενός ανύπαρκτου λεφτόδεντρου»

    Γιατί κατηγορούν οι «γαλάζιοι» τον ΣΥΡΙΖΑ

    Από τη Νέα Δημοκρατία δεν αφήνουν στο απυρόβλητο τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, στον οποίο καταλογίζουν έλλειψη σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο εντείνεται και το pressing της Πειραιώς, που κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως μοιράζει υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και πως... ξαναθυμήθηκε τα λεφτόδεντρα.

    Από το Μαξίμου κάνουν λόγο για έναν άμορφο λαϊκισμό, που συνδυάζει το lifestyle με απίστευτα πρόχειρες και ακοστολόγητες προτάσεις. Προτάσεις που όπως λένε από την κυβέρνηση αν εφαρμόζονταν θα μας ξαναγυρνούσαν στις πιο σκληρές εποχές των μνημονίων. Και καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πει που θα βρει τα λεφτά που υπόσχεται και αν θέλει να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων, σε περικοπές επιδομάτων και σε ανάλογα μέτρα.

    Χθες σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε βέλη στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορεί, άραγε, να τον φανταστεί κανείς να διαπραγματεύεται τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Nα συζητά με ξένους ηγέτες; Ή να διαχειρίζεται κρίσεις όπως η πανδημία; Oι μεταναστευτικές εισβολές; Oι εθνικές συγκρούσεις στη γειτονιά μας;». Συνέχισε λέγοντας «δεν θα σταθώ ούτε στα παιδαριώδη λάθη του, ούτε στα διαρκή ολισθήματά του που αναδεικνύουν πλήρη άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας. Θα επισημάνω, απλώς, την εντυπωσιακή επιμονή του σε συνταγές που απέτυχαν παταγωδώς. Μιλώ για την τοξικότητα, τις προσωπικές επιθέσεις και τα fake news που επιστρατεύει καθημερινά για να πλήξει την κυβέρνηση. Απαντήσεις, όμως, δεν θα δώσω εγώ, αλλά η κάλπη».

    Έμφαση στην κοινωνική ατζέντα

    Στον στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών στάθηκε στην εβδομαδιαία του ανάρτηση χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το Μαξίμου έμφαση δίνεται σε μια κοινωνική ατζέντα και ειδικότερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας (π.χ. ψηφιακό σχολείο) και της εργασίας (π.χ. στη νέα πλατφόρμα JOBmatch).

    Παράλληλα, από την κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον τομέα της οικονομίας και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα κράτη μέλη. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη υψηλότερη θέση στον ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην ένατη θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

    Από το Μαξίμου εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία, ωστόσο αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πονοκέφαλο των νοικοκυριών. Και δίνουν ραντεβού στη Βουλή την Παρασκευή, οπότε και θα πραγματοποιηθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια (καθώς η Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ).

    Πηγή: Εthnos.gr

  • Ο λόγος που αυξάνονται οι ηλιακές καταιγίδες και βλέπουμε πιο συχνά το Σέλας
    Ο λόγος που αυξάνονται οι ηλιακές καταιγίδες και βλέπουμε πιο συχνά το Σέλας

    Οι ηλιακές καταιγίδες, που αποκαλούμε και γεωμαγνητικές καταιγίδες εξαιτίας των αλλαγών που προκαλούν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, αυξάνονται τα τελευταία χρόνια και αυτή που χτύπησε το βόρειο ημισφαίριο το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν μία από τις ισχυρότερες, δηλαδή επιπέδου 5.

    Καθώς ο Ήλιος πλησιάζει φέτος στο αποκορύφωμα της δραστηριότητας στον 11ετή κύκλο του, γνωστό ως ηλιακό μέγιστο, οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει όλο και πιο έντονες ηλιακές εκλάμψεις.

    Η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα προκαλεί το Σέλας που «χορεύει» γύρω από τους πόλους της Γης, γνωστό ως Βόρειο Σέλας, ή aurora borealis, και Νότιο Σέλας, ή aurora australis. Όταν τα ενεργοποιημένα σωματίδια από τις εκτοξεύσεις μάζας στο ηλιακό στέμμα φτάνουν στο μαγνητικό πεδίο της Γης, αλληλεπιδρούν με τα αέρια της ατμόσφαιρας για να δημιουργήσουν διαφορετικό χρωματικό φως στον ουρανό. Τους τελευταίους μήνες οι ηλιακές καταιγίδες έχουν προκαλέσει Σέλας ορατό σε μέρη όπου σπάνια το βλέπουμε – ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

    Οι επιπτώσεις των γεωμαγνητικών καταιγίδων

    Όμως το μαγνητικό πεδίο που μεταφέρουν αυτά τα σωματίδια, εκτός από το να προκαλέσει Σέλας μπορεί να επηρεάσει το μαγνητικό πεδίο της Γης και με λιγότερο… γοητευτικούς τρόπους.

    Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να επηρεάσουν τις επικοινωνίες και το GPS σχεδόν αμέσως, επειδή διαταράσσουν την ιονόσφαιρα της Γης, ή μέρος της ανώτερης ατμόσφαιρας. Τα σωματίδια που απελευθερώνονται από τον Ήλιο μπορούν επίσης να διαταράξουν τα ηλεκτρονικά συστήματα των διαστημοπλοίων και να επηρεάσουν τους αστροναύτες χωρίς κατάλληλη προστασία μέσα σε 20 λεπτά έως αρκετές ώρες.

    Το υλικό που στέλνεται με ταχύτητα μακριά από τον Ήλιο μπορεί να φτάσει στη Γη από 30 έως 72 ώρες μετά, προκαλώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες που επηρεάζουν τους δορυφόρους και δημιουργούν ηλεκτρικά ρεύματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα, τα οποία ταξιδεύουν μέσω του εδάφους και μπορούν να έχουν αντίκτυπο στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

    Οι καταιγίδες επηρεάζουν επίσης τα σχέδια πτήσεων των εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες έχουν οδηγίες να μένουν μακριά από τους πόλους της Γης κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων λόγω απώλειας των δυνατοτήτων επικοινωνίας ή πλοήγησης.

    Γιατί έχουν αυξηθεί

    Κάθε 11 χρόνια περίπου, ο Ήλιος βιώνει περιόδους χαμηλής και υψηλής ηλιακής δραστηριότητας, η οποία σχετίζεται με την ποσότητα των ηλιακών κηλίδων στην επιφάνειά του. Αυτές οι σκοτεινές περιοχές, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να φτάσουν το μέγεθος της Γης ή και μεγαλύτερο, δημιουργούνται από τα ισχυρά και συνεχώς μεταβαλλόμενα μαγνητικά πεδία του Ήλιου.

    Στο παρακάτω βίντεο, μπορείτε να δείτε τη δραστηριότητα που καταγράφηκε στην κηλίδα AR3664 στις 9 Μαΐου:

    Κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού κύκλου, ο Ήλιος θα μεταβεί από μια ήρεμη σε μια έντονη και ενεργή περίοδο. Στην κορύφωση της δραστηριότητας, που ονομάζεται ηλιακό μέγιστο, οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου αναστρέφονται. Στη συνέχεια, ο Ήλιος θα ηρεμήσει και πάλι κατά τη διάρκεια ενός ηλιακού ελάχιστου.

    Το ηλιακό μέγιστο αναμένεται να κορυφωθεί στα μέσα έως τα τέλη του 2024, αλλά ο Ήλιος θα παραμείνει ενεργός για μερικά χρόνια μετά.

    Οι πιο ακραίες περιπτώσεις

    Ακραίες καταιγίδες έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν, όπως μία που έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο ηλεκτροδότησης στο Κεμπέκ το 1989 και το Συμβάν Κάρινγκτον του 1859. Η τελευταία παραμένει η πιο έντονη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, προκαλώντας σπινθήρες και πυρκαγιές σε τηλεγραφικούς σταθμούς.

    Εάν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε σήμερα, θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιές αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και να θέσει εκτός λειτουργίας ορισμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

    Με πληροφορίες από: Northern lights may be visible across parts of the US this weekend. Why are they so active right now? by Ashley Strickland, CNN

    Πηγή: Cnn.gr

  • Το Βόρειο Σέλας στον ουρανό της Αθήνας - Μαγευτικές εικόνες
    Το Βόρειο Σέλας στον ουρανό της Αθήνας - Μαγευτικές εικόνες

    Μια σπάνια «εμφάνιση» στον ουρανό της Αθήνας έκανε το Βόρειο Σέλας, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

    Όπως αναφέρει ο ίδιος «συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η σημερινή είναι η 13η».

    Το φαινόμενο δημιούργησε μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που κατευθύνθηκε προς τη Γη.

    Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Στο βόρειο ημισφαίριο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα μέσα σε μια ζώνη γνωστή ως σέλας, που καλύπτει γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60 και 75 μοιρών. Όταν η δραστηριότητα είναι έντονη, επεκτείνεται και καλύπτει μια μεγαλύτερη περιοχή – γι' αυτό το εντυπωσιακό σέλας μπορεί περιστασιακά να φαίνεται νοτιότερα. Μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτύπησε» τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, υπερφορτίζοντας το Βόρειο Σέλας και καθιστώντας το ορατό σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία από Janina Bienkowski από το Pixabay

  • Μπορεί να ξαναεμφανιστεί Βόρειο Σέλας στον ελληνικό ουρανό; – Η συνθήκη για να το ξαναδούμε
    Μπορεί να ξαναεμφανιστεί Βόρειο Σέλας στον ελληνικό ουρανό; – Η συνθήκη για να το ξαναδούμε

    Το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό και στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο

    Τις πιθανότητες που υπάρχουν να εμφανιστεί ξανά το Βόρειο Σέλας, το επόμενο διήμερο, στην Ελλάδα, εξηγεί ο Σάκης Αρναούτογλου σε ανάρτησή του, ενώ σημειώνει και ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν το φαινόμενο.

    «Υπάρχει πιθανότητα να ξαναδούμε το βόρειο Σέλας στη χώρα μας το επόμενο διήμερο;», αναρωτιέται αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος.

    Και τονίζει πως «οι μετεωρολόγοι της NOAA (Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ) εξέδωσαν πριν από λίγη ώρα προειδοποίση σοβαρής γεωμαγνητικής καταιγίδας για πρώτη φορά από το 2005».

    Προλαμβάνοντας τυχόν ανησυχίες που γεννά ο όρος, διευκρινίζει ότι «οι γεωμαγνητικές καταιγίδες δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό!».

    «Δεν αποκλείεται να ξαναδούμε Βόρειο Σέλας στη Βόρεια Ελλάδα»

    Όπως αναφέρει ο κ. Αρναούτογλου στην ανάρτησή του, «οι συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου G4 (σοβαρή) αναμένεται να φθάσουν στη Γη τις επόμενες ώρες σήμερα, θα μειωθούν πρόσκαιρα σε G3, με πιθανότητα να φθάσουν ξανά στο επίπεδο G4 το Σάββατο.
    Η κλίμακα G είναι ένα μέτρο της παγκόσμιας γεωμαγνητικής δραστηριότητας, το οποίο αναφέρεται στις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης σε όλο τον κόσμο. Η κλίμακα G κυμαίνεται από G1 (μικρή) έως G5 (ακραία)».

    Για να καταλήξει χαρακτηριστικά πως «εάν εμφανιστούν γεωμαγνητικές συνθήκες G4, έντονα σέλαα θα είναι ορατά σε ασυνήθιστα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της γης, οπότε δεν αποκλείεται να τα ξαναδούμε και πάλι στα κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματα της χώρας μας, μιας που από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτιωση στις περισσότερες περιοχές, οπότε θεωρώ πως αξίζει μια συχνή ουράνια ενατένιση απ’ όπου κι αν βρίσκεστε ή θα βρεθείτε!».

    Πηγή: in.gr - Φωτογραφία από Janina Bienkowski από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο