Περιβάλλον

Αλλαγές στην ιατρική πρακτική μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα

Αλλαγές στην ιατρική πρακτική μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα

Έλεγχος στα νοσοκομειακά απόβλητα, αλλά και μείωση των κλινικών πρακτικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος

Μείωση των νοσοκομειακών αποβλήτων που περιέχουν νιτρικό οξείδιο, επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων εργαλείων για κλινική εξέταση και συνταγογράφηση χαπιών αντί για ενδοφλέβια φάρμακα είναι μερικές μόνο από τις επιλογές που μπορούν να κάνουν οι γιατροί για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των συστημάτων υγείας.

Εάν τα συστήματα υγείας διεθνώς ήταν μια χώρα, αυτή η χώρα θα κατείχε την πέμπτη θέση στον κόσμο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Αυτό τονίζεται από το επιστημονικό περιοδικό BMJ που προχώρησε σε μια νέα σειρά δημοσιεύσεων με στόχο να παρέχει πρακτικές συμβουλές στους κλινικούς γιατρούς, ώστε να γίνουν τα συστήματα περίθαλψης πιο βιώσιμα.

Η αποστείρωση υλικών χειρουργείου που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν προκαλεί άσκοπη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η κάθε δράση που στοχεύει στην βιωσιμότητα, αναλύεται και υποστηρίζεται από μια βάση δεδομένων, ώστε οι κλινικοί γιατροί πρώτης γραμμής να μπορούν να εφαρμόσουν με στόχο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα από την εργασία τους.

Ταυτόχρονα λειτουργεί και ένα διαδραστικό εργαλείο όπου οι υγειονομικοί μπορούν να βρουν δράσεις μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα σχετικές με το αντικείμενο και τον χώρο εργασίας τους.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια κρίση υγείας και οι επαγγελματίες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι κλινικοί γιατροί θέλουν να μάθουν πώς μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της κρίσης και εμείς, στοχεύουμε να παρουσιάσουμε λύσεις που είναι εντός των δυνατοτήτων τους», αναφέρει η επικεφαλής του τμήματος Αειφορίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ην. Βασιλείου και του BMJ Φλόρενς Γουέντμορ και οι συνεργάτες της.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το αποτύπωμα άνθρακα μπορεί να εξοικονομήσει 422 kg ισοδύναμου CO2 ετησίως με τη χρήση συσκευών εισπνοής ξηρής σκόνης από ασθενείς με άσθμα, αντί των συσκευών εισπνοής μετρημένης δόσης (που έχουν το μέγιστο αποτύπωμα άνθρακα) χωρίς να υποβαθμιστεί η θεραπεία του άσθματος. Αντίστοιχα η περιβαλλοντική επιβάρυνση μπορεί να μειωθεί με την αντικατάσταση μασκών προσώπου μιας χρήσης με επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες ισοδύναμης προστασίας και με την αλλαγή της συνταγογράφησης φαρμάκων (ευθύνονται για το 25% της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τον τομέα υγείας) σε θεραπευτικές επιλογές που ταυτόχρονα μειώνουν τη βλάβη και αποτελούν και οικονομικότερες λύσεις.

Άλλες εφικτές δράσεις που συνδέονται με χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου περιλαμβάνουν:

  • Χρήση λιγότερων χειρουργικών δίσκων ή μικρότερης συσκευασίας κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων για να αποφευχθεί η εκ νέου αποστείρωση των εργαλείων που τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν.
  • Αλλαγή από πλαστικά κάτοπτρα μιας χρήσης για τον έλεγχο του τραχήλου της μήτρας σε επαναχρησιμοποιήσιμα κάτοπρα από ανοξείδωτο χάλυβα.
  • Επιλογή φαρμάκων που χορηγούνται από το στόμα έναντι της ενδοφλέβιας χορήγησης για τη μείωση των επιπτώσεων που προέρχονται από την κατασκευή, χρήση και απόρριψη του εξοπλισμού χορήγησης και της συσκευασίας τους.
  • Αλλαγή της δόσης και της συχνότητας των συμπληρωμάτων σιδήρου σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις, ώστε να ωφεληθούν οι ασθενείς αλλά και να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση τους.
  • Επανέλεγχο των απορριμμάτων οξειδίου του αζώτου για τη μείωση της κατανάλωσης στα νοσοκομεία.

«Το BMJ έχει από καιρό αναγνωρίσει τη σοβαρότητα της έκτακτης ανάγκης που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και έχει κάνει εκστρατεία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από το σύστημα υγείας αλλά και πέρα από αυτό. Η νέα εκστρατεία μετατοπίζεται τώρα προς συγκεκριμένες δράσεις που μπορούν και πρέπει να αναλάβουν οι επαγγελματίες υγείας ως απάντηση σε αυτήν την έκτακτη ανάγκη. Ελπίζουμε ότι η νέα σειρά δημοσιεύσεων θα βοηθήσει πολύ περισσότερους κλινικούς γιατρούς να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη μιας πιο βιώσιμης περίθαλψης για τους ασθενείς και τον πλανήτη», καταλήγει η Γουέντμορ και οι συνεργάτες της.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα