Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 16:32

«Βροχή» των Λεοντίδων αστέρων απόψε το βράδυ

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το βράδυ της Παρασκευής (17/11) προς τα ξημερώματα του Σαββάτου (18/11) θα κορυφωθεί η «βροχή» των Λεοντιδών αστέρων, «ζωγραφίζοντας» εντυπωσιακές εικόνες στον ουρανό.

Οι Λεοντίδες είναι μία από τις πιο θεαματικές «βροχές» διαττόντων. Πήραν την ονομασία τους από τον αστερισμό του Λέοντα, καθώς τα μετέωρα αυτά φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ισχυρές «καταιγίδες» Λεοντιδών σημειώθηκαν το 1833, 1866, 1966 και 1999 οπότε και σχετίσθηκαν με τη περιοδικότητα των 33 χρόνων του κομήτη.

Οφείλονται στον κομήτη 55P/Tempel-Tuttle και εμφανίζεται κάθε χρόνο στα μέσα Νοεμβρίου με έξαρση τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Νοεμβρίου.

Το θέαμα αυτό είναι αρκετά έντονο με την εμφάνιση μερικών δεκάδων διαττόντων κάθε ώρα.

Καθώς η Γη περιστρέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 11:04

Σχετικά Άρθρα

  • Κορυφώνεται απόψε η «βροχή» των Ωριωνίδων πεφταστεριών - Μέχρι πότε θα είναι ορατό το φαινόμενο
    Κορυφώνεται απόψε η «βροχή» των Ωριωνίδων πεφταστεριών - Μέχρι πότε θα είναι ορατό το φαινόμενο

    Κορυφώνεται το βράδυ της Δευτέρας (21/10) η «βροχή» από τα πεφταστέρια του φθινοπώρου, των Ωριωνίδων μετεώρων.

    Το εντυπωσιακό φαινόμενο θα είναι πιο ευκρινές από τα μεσάνυχτα μέχρι την αυγή, αλλά θα παραμείνει ορατό μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου φέτος.

    Οι Ωριωνίδες προέρχονται από τον κομήτη του Χάλεϊ, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο κάθε 76 χρόνια περίπου.

    Ραβδώσεις φωτός

    Κάθε χρόνο αυτή την εποχή, η Γη περνά μέσα από τα ίχνη που αφήνει ο κομήτης. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια καίγονται με την τριβή της ατμόσφαιρας της Γης και αφήνουν μια λωρίδα φωτός στον ουρανό - τον μετεωρίτη, των γνωστών σε όλους μας πεφταστεριών.

    Οι Ωριωνίδες είναι ιδιαίτερα γρήγοροι μετεωρίτες, επομένως μπορεί να είναι φαίνονται αχνά, αλλά αφήνουν πίσω τους μια χαρακτηριστική φωτεινή γραμμή που μπορεί να διαρκέσει αρκετά δευτερόλεπτα.

    Ο κομήτης Χάλεϊ περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο στην αντίθετη κατεύθυνση από τη Γη και διασχίζει αυτήν την τροχιά δύο φορές το χρόνο. Μία στα τέλη Οκτωβρίου και μία στις αρχές Μαΐου, που βλέπουμε την βροχή μετεωριτών «Eta Aquariids».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Οι Διμορφίδες θα είναι η πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο
    Οι Διμορφίδες θα είναι η πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο

    Τα βραχώδη συντρίμμια που εκτοξεύτηκαν από τον μικροσκοπικό αστεροειδή Δίμορφο όταν το διαστημικό σκάφος DART της NASA έπεσε σκόπιμα πάνω του το 2022, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την πρώτη βροχή διαττόντων που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο, γνωστή ως Διμορφίδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η διαστημική υπηρεσία σχεδίασε την αποστολή DART (Double Asteroid Redirection Test), προκειμένου να πραγματοποιήσει μια πλήρους κλίμακας αξιολόγηση της τεχνολογίας εκτροπής αστεροειδών για λογαριασμό της πλανητικής άμυνας. Η NASA ήθελε να δει αν η πρόσκρουση ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή με ταχύτητα 6,1 χιλιόμετρων ανά δευτερόλεπτο θα ήταν αρκετή για να αλλάξει την κίνηση του ουράνιου αντικειμένου στο διάστημα.

    Ούτε ο Δίμορφος ούτε ο μεγάλος διαστημικός βράχος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται, γνωστός ως Δίδυμος, αποτελούν κίνδυνο για τη Γη. Παρόλα αυτά, το σύστημα των διπλών αστεροειδών ήταν ένας τέλειος στόχος για να δοκιμαστεί η τεχνολογία εκτροπής, επειδή το μέγεθος του Δίμορφου είναι συγκρίσιμο με αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον πλανήτη μας.

    Τα επακόλουθα της σύγκρουσης

    Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν επίγεια τηλεσκόπια για να παρακολουθήσουν τα επακόλουθα της σύγκρουσης για σχεδόν δύο χρόνια και διαπίστωσαν ότι το διαστημικό σκάφος DART άλλαξε όντως με επιτυχία τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Δίμορφος, μετατοπίζοντας την περίοδο περιφοράς του αστεροειδούς – τον χρόνο που χρειάζεται για να κάνει μια απλή περιστροφή γύρω από τον Δίδυμο – κατά περίπου 32 έως 33 λεπτά. Δείτε τη σύγκρουση όπως την κατέγραψε το DART στο παρακάτω βίντεο:

    Αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι η σκόπιμη σύγκρουση δημιούργησε σχεδόν 1 εκατομμύριο κιλά βράχων και σκόνης. Το πού ακριβώς στο διάστημα θα καταλήξει όλο αυτό το υλικό παρέμεινε ένα ανοιχτό ερώτημα.

    Τώρα, η νέα έρευνα υποδηλώνει ότι θραύσματα του Δίμορφου θα φτάσουν στην περιοχή της Γης και του Άρη μέσα σε μία έως τρεις δεκαετίες, με την πιθανότητα κάποια συντρίμμια να φτάσουν στον κόκκινο πλανήτη μέσα σε επτά χρόνια. Μικρά συντρίμμια θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η σχετική μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Planetary Science Journal.

    «Για τα επόμενα 100 χρόνια τουλάχιστον»

    «Αυτό το υλικό θα μπορούσε να παράγει ορατά μετέωρα (κοινώς αποκαλούμενα πεφταστέρια) καθώς διεισδύουν στην ατμόσφαιρα του Άρη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eloy Peña Asensio, μεταδιδακτορικός ερευνητής της ομάδας έρευνας και τεχνολογίας για την αστροδυναμική του βαθέος διαστήματος στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου της Ιταλίας.

    «Μόλις τα πρώτα σωματίδια φτάσουν στον Άρη ή στη Γη, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να φτάνουν κατά διαστήματα και περιοδικά για τουλάχιστον τα επόμενα 100 χρόνια, που είναι η διάρκεια των υπολογισμών μας».

    Τα συντρίμμια είναι μικρά, από σωματίδια τύπου κόκκων άμμου μέχρι θραύσματα που έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό των smartphones, οπότε κανένα από αυτά δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Γη, δήλωσε ο Peña Asensio.

    «Θα διαλυθούν στην ανώτερη ατμόσφαιρα από την τριβή με τον αέρα», είπε. «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το υλικό του Δίμορφου να φτάσει στην επιφάνεια της Γης».

    Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ταχύτερα κινούμενα σωματίδια θα μπορούσαν να φτάσουν στη Γη σε λιγότερο από 10 χρόνια. Οι Διμορφίδες θα είναι μια μικρή, αχνή βροχή διαττόντων, ωστόσο εύκολα αναγνωρίσιμη στη Γη, καθώς δεν θα συμπίπτει με καμία γνωστή βροχή μετεωριτών.

    «Αυτά τα μετέωρα θα είναι αργά κινούμενα, με την μέγιστη δραστηριότητα να αναμένεται τον Μάιο, θα είναι κυρίως ορατά από το νότιο ημισφαίριο, και θα φαίνεται να προέρχονται από κοντά στον αστερισμό του Ινδού».

    Με πληροφορίες από: NASA spacecraft collision may have created a meteor shower that will last for 100 years by Ashley Strickland, CNN

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αστρονομία: Σήμερα κορυφώνονται οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια
    Αστρονομία: Σήμερα κορυφώνονται οι Περσείδες, η θεαματική βροχή από πεφταστέρια

    ΕπιστήμΈνα μοναδικό θέαμα στον ουρανό αναμένεται να δώσουν και φέτος τον Αύγουστο οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» που θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

    Χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια, και αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία χωρίς φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη βροχή των Περσείδων, που θα μας αποζημιώσει προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα.

    Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία. Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

    Οι δύο μεγάλες μεταβλητές του φαινομένου είναι ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι καλός την περίοδο αυτή, και η φάση της Σελήνης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, οπότε ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει να δούμε πολλά περισσότερα μετέωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

    «Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

    Οι συμβουλές που δίνει η κ. Μεταλληνού για την καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου, είναι να είμαστε σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ώστε να βλέπουμε τον ουρανό σκοτεινό. Θα κοιτάξουμε τον ουρανό με γυμνό μάτι και είναι καλύτερο να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, «αν και γενικά κοιτώντας τον ουρανό σε οποιοδήποτε σημείο, επειδή η νύχτα θα είναι σκοτεινή, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πεφταστέρια», όπως προσθέτει.

    Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων σε αυτήν με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

    Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Οι Περσείδες, μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Οφείλονται σε υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ μεγέθους από 0,1 χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Περσείδες: Το βράδυ της Δευτέρας το μέγιστο της βροχής από πεφταστέρια
    Περσείδες: Το βράδυ της Δευτέρας το μέγιστο της βροχής από πεφταστέρια

    Για να παρατηρήσουμε καλύτερα τη θεαματική βροχή από πεφταστέρια πρέπει σταθούμε σε σκοτεινό μέρος μακριά από τα φώτα της πόλης

    Ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό αναμένεται να δώσουν και φέτος τον Αύγουστο οι Περσείδες, η πιο εντυπωσιακή καλοκαιρινή βροχή από «πεφταστέρια» που θα κορυφωθεί το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου.

    Χωρίς να χρειαζόμαστε καθόλου εξοπλισμό, παρά μόνο υπομονή για να συνηθίσουν τα μάτια μας το σκοτάδι και να εντοπίσουν τα πεφταστέρια, και αφού επιλέξουμε την κατάλληλη τοποθεσία χωρίς φωτισμό, μπορούμε να παρατηρήσουμε τη βροχή των Περσείδων (κεντρική φωτογραφία, Βασίλης Μεταλληνός), που θα μας αποζημιώσει προσφέροντάς μας ένα μοναδικό θέαμα.

    Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία. Φέτος το μέγιστο της βροχής των Περσείδων θα παρατηρήσουμε το βράδυ της 12ης προς 13 Αυγούστου, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.

    Οι δύο μεγάλες μεταβλητές του φαινομένου είναι ο καιρός, που στην Ελλάδα είναι καλός την περίοδο αυτή, και η φάση της Σελήνης. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι φέτος το φεγγάρι, αν και θα είναι φωτισμένο στο 50%, θα δύσει γύρω στα μεσάνυχτα, οπότε ο σκοτεινός ουρανός θα βοηθήσει να δούμε πολλά περισσότερα μετέωρα σε σχέση με άλλες χρονιές.

    «Μετά τη δύση του φεγγαριού, ο ουρανός είναι δικός μας για την παρατήρηση των Περσείδων», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη-Αναστασία Μεταλληνού.

    Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου και κορυφώνεται περίπου την ίδια ημερομηνία

    Ο αστερισμός του Περσέα

    Οι συμβουλές που δίνει η κ. Μεταλληνού για την καλύτερη παρατήρηση του φαινομένου, είναι να είμαστε σε σκοτεινό μέρος, μακριά από τα φώτα της πόλης, ώστε να βλέπουμε τον ουρανό σκοτεινό. Θα κοιτάξουμε τον ουρανό με γυμνό μάτι και είναι καλύτερο να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να πηγάζει η βροχή των Περσείδων, «αν και γενικά κοιτώντας τον ουρανό σε οποιοδήποτε σημείο, επειδή η νύχτα θα είναι σκοτεινή, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε πεφταστέρια», όπως προσθέτει.

    Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι κάθε φωτεινό φαινόμενο που εμφανίζεται μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης ως αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων σε αυτήν με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

    Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται.

    Οι Περσείδες, μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Οφείλονται σε υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ μεγέθους από 0,1 χιλιοστά έως μερικά εκατοστά.

    Ο κομήτης αυτός είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα και χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το τελευταίο κοντινό πέρασμά του από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

    Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

  • Λυρίδες, τα πεφταστέρια της Άνοιξης - Πότε, πού και πώς θα τα δείτε
    Λυρίδες, τα πεφταστέρια της Άνοιξης - Πότε, πού και πώς θα τα δείτε

    Οι Λυρίδες ή αλλιώς τα πεφταστέρια της Ανοιξης, εμφανίζονται κάθε χρόνο από τις 15 έως τις 26 Απριλίου με κορύφωση της νύχτα της 22ας Απριλίου

    Οι διάττοντες αστέρες είναι από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του νυχτερινού ουρανού παρά την εξαιρετικά μικρή διάρκεια τους.

    Κάθε παρατηρητής του έναστρου ουρανού οποιαδήποτε ανέφελη νύχτα κι αν επιλέξει για τις αστρονομικές του περιηγήσεις θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τουλάχιστον δύο ή τρία πεφταστέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    Ωστόσο υπάρχουν κάποιες νύχτες που παρατηρείται έντονη δραστηριότητα εμφάνισης διαττόντων αστέρων. Η δραστηριότητα αυτή είναι γνωστή ως βροχή διαττόντων αστέρων ή μετεώρων και ονομάζεται έτσι γιατί εμφανίζονται πολλοί κατά τη διάρκεια την νύχτας.
    Η πιο γνωστή ετήσια βροχή διαττόντων αστέρων είναι οι Περσείδες, η οποία συμβαίνει το καλοκαίρι και κορυφώνεται τη νύχτα της 12ης προς την 13η Αυγούστου. Μία όμως εξίσου εντυπωσιακή βροχή μετεώρων είναι και οι Λυρίδες.

    Οι Λυρίδες εμφανίζονται κάθε χρόνο από τις 15 έως τις 26 Απριλίου με κορύφωση της νύχτα της 22ας Απριλίου. Έχουν πάρει το όνομα τους από τον αστερισμό της Λύρας στον οποίο βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο τους. Ακτινοβόλο σημείο είναι το σημείο του ουρανού από το οποίο φαίνεται να προέρχονται οι διάττοντες αστέρες και ακτινικά να διασχίζουν την ουράνια σφαίρα.

    Οι διάττοντες είναι πολύ μικρά αντικείμενα μεγέθους της τάξης από μερικά χιλιοστά έως λίγα μέτρα. Εισέρχονται με ταχύτητα της τάξης των 50 έως 100 Km/s στην ατμόσφαιρα. Στην περίπτωση των Λυρίδων η ταχύτητα εισόδου στην ατμόσφαιρα είναι 48 Km/s. Λόγω της τριβής με τα αέρια της ατμόσφαιρας αναπτύσσεται μεγάλη θερμοκρασία η οποία προκαλεί τον ιονισμό τους. Όταν ένα αέριο ιονίζεται τότε ακτινοβολεί φως.

    Η ανάρτηση Κολυδά
    Πηγή: Gazzetta.gr
  • Ωριωνίδες: Πότε θα «ζωγραφίσουν» τον ουρανό τα πεφταστέρια του φθινοπώρου
    Ωριωνίδες: Πότε θα «ζωγραφίσουν» τον ουρανό τα πεφταστέρια του φθινοπώρου

    Μοναδικές εικόνες θα «ζωγραφίσουν» στον ουρανό οι Ωριωνίδες, τα «πεφταστέρια» του φθινοπώρου την Παρασκευή (20/10) και το Σάββατο (22/10) στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

    Το φαινόμενο των Ωριωνίδων είναι ορατό έως και τα μέσα Νοεμβρίου, κορυφώνεται όμως τις δύο αυτές ημέρες και στο βαθμό που ο ουρανός είναι ανέφελος μας χαρίζει μια μοναδική εμπειρία.

    Το όνομά τους προέρχεται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.

    Δεκάδες μετέωρα, συνήθως περίπου 20 την ώρα, εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης, με αποτέλεσμα να αφήνουν το στίγμα τους, μια ουρά, στον ουρανό.

    Το αστρονομικό αυτό φαινόμενο μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο αντισυνταγματάρχη και ερασιτέχνη αστρονόμο Τζορτζ Τάπμαν (1840-1922).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κορυφώνονται απόψε οι Περσείδες - Ποιο είναι το ιδανικό σημείο για να παρακολουθήσετε τη βροχή από «πεφταστέρια»
    Κορυφώνονται απόψε οι Περσείδες - Ποιο είναι το ιδανικό σημείο για να παρακολουθήσετε τη βροχή από «πεφταστέρια»

    Οι Περσείδες, η πιο θεαματική ετήσια βροχή από «πεφταστέρια», αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα το βράδυ (Σάββατο 12 Αυγούστου), προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στον ουρανό. Φέτος η θέαση των Περσείδων είναι ιδανική, καθώς το φαινόμενο θα συμβεί μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, οπότε το ελάχιστα φωτισμένο φεγγάρι δεν θα μας εμποδίζει να δούμε τα πεφταστέρια.

    «Οι Περσείδες αποτελούν μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων του έτους, καθώς η συχνότητά τους μπορεί να φτάσει έως και τα 100 μετέωρα ανά ώρα, όταν παρατηρούμε βέβαια από ένα σκοτεινό μέρος», επισημαίνει η αστροφυσικός στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Φιόρη- Αναστασία Μεταλληνού, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η κ. Μεταλληνού διευκρινίζει ότι για την παρατήρηση του φαινομένου δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός: «Επιλέξτε μια σκοτεινή τοποθεσία, μακριά από τα φώτα των πόλεων και στρέψτε το βλέμμα στο νυχτερινό ουρανό τη νύχτα της 12ης Αυγούστου».

    Οι διάττοντες αστέρες ή μετέωρα είναι το αποτέλεσμα της εισόδου μικρών σωματιδίων στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα, συνήθως περίπου 60 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Τα κομμάτια των συντριμμιών θερμαίνονται λόγω της τριβής με τον αέρα και συνήθως καταστρέφονται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, σε υψόμετρο άνω των 80 χιλιομέτρων. Ο υπέρθερμος αέρας γύρω από το μετέωρο λάμπει για λίγο και είναι ορατός από το έδαφος ως μια φωτεινή λωρίδα γνωστή και ως «πεφταστέρι».

    Καθ' όλη τη διάρκεια του έτους είναι ορατά έως και έξι σποραδικά μετέωρα κάθε ώρα. Κατά τη διάρκεια μιας βροχής, όμως, η Γη περνά μέσα από ένα νέφος με συντρίμμια που αφήνουν πίσω τους οι κομήτες και έτσι παρατηρούνται πολλά περισσότερα μετέωρα που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα. Κατά τη διάρκεια του έτους παρατηρούμε αρκετές βροχές διαττόντων αστέρων, οι ονομασίες των οποίων προκύπτουν από τον αστερισμό, από τον οποίο φαίνεται να προέρχονται. Οι Περσείδες αποτελούν μία από τις πλέον εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους.

    Οι Περσείδες προέρχονται από υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τατλ. Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων πήρε το όνομά της από το σημείο του ουρανού, από το οποίο φαίνεται να προέρχονται τα μετέωρα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Το φαινόμενο συμβαίνει κάθε χρόνο την ίδια περίοδο, αλλά ο ρυθμός της βροχής μπορεί να διαφέρει πολύ από χρόνο σε χρόνο.

    Το φετινό μέγιστο του φαινομένου θα παρατηρήσουμε σήμερα το βράδυ και ως αύριο το πρωί, οπότε τα πεφταστέρια θα εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα, αν και συνολικά οι Περσείδες διαρκούν από τις 17 Ιουλίου ως τις 24 Αυγούστου.

    Το φαινόμενο είναι καλύτερα ορατό από το βόρειο ημισφαίριο και χωρίς σύννεφα και καθώς η φετινή κορύφωση γίνεται μόλις τέσσερις ημέρες πριν από τη Νέα Σελήνη, οπότε το φως το φεγγαριού θα είναι μόλις στο 8%, η θέαση του φαινομένου αναμένεται εντυπωσιακή.

    \Ο σπουδαίος Διονύσης Σιμόπουλος, επίτιμος διευθυντής του Πλανητάριου του Ευγενίδειου Ιδρύματος, έγραφε πέρυσι, λίγες μόλις ημέρες πριν από τον θάνατό του, σε άρθρο του για τη βροχή των Περσείδων, στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος:

    «Από την εξοχή των καλοκαιρινών σας διακοπών, κάθε Αύγουστο, μην ξεχνάτε να κοιτάζετε πού και πού τον έναστρο ουρανό, όταν μετά την νυχτερινή σας έξοδο, ξαπλωμένοι στην παραλία ή στην αναπαυτική ξαπλώστρα του κήπου σας, ο ουρανός θα σας ανταμείψει με το υπέροχο θέαμα των λαμπερών του άστρων και τις αναλαμπές των δεκάδων διαττόντων που θα τον διασχίζουν από την μια του άκρη στην άλλη. Και παρ' όλο που η σύγχρονη γνώση δεν μας το επιτρέπει, εν τούτοις όταν δείτε την λαμπερή γραμμή που αφήνει πίσω του κάποιο "πεφταστέρι", μη ξεχάσετε να ακολουθήσετε την άποψη που εκφράζει ο λαός μας, και κάντε μιαν ευχή! Δεν έχετε άλλωστε να χάσετε και τίποτα!».

    Πηγή: ethnos.gr

  • Βροχή από «πεφταστέρια» καταγράφηκε για πρώτη φορά στον Ήλιο
    Βροχή από «πεφταστέρια» καταγράφηκε για πρώτη φορά στον Ήλιο

    Η «στεμματική βροχή» αποτελείται από γιγάντιες μάζες αερίου που εκτοξεύονται στο Διάστημα και μετά ξαναπέφτουν στον Ήλιο με αστρονομική ταχύτητα.

    Ένα φαινόμενο που θυμίζει βροχή διαττόντων αστέρων αλλά σε μεγέθυνση παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην ατμόσφαιρα του Ήλιου από ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος.

    Γιγάντιες μάζες πλάσματος (ιονισμένου αερίου) που εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ήλιου πέφτουν στη συνέχεια πίσω στο άστρο σαν μετεωρίτες, ανακοίνωσε η Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας της Βρετανίας.

    H «στεμματική βροχή», όπως ονομάστηκε το φαινόμενο που κατέγραψε το σκάφος SolO της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, οφείλεται σε μάζες πλάσματος που εκτοξεύονται στο Διάστημα. Αν τύχει να περάσουν από σχετικά ψυχρές περιοχές της ηλιακής ατμόσφαιρας, οι μάζες αυτές συμπυκνώνονται και ξαναπέφτουν στην επιφάνεια με αστρονομική ταχύτητα που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

    Οι κόκκινες γραμμές δείχνουν την πορεία της στεμματικής βροχής. Αριστερά, η εικόνα της Γης για σύγκριση μεγέθους (Patrick Antolin. / ESA)

    Δεδομένου ότι το στέμμα είναι πολύ αραιό συγκριτικά με τη γήινη ατμόσφαιρα, οι μάζες πλάσματος δεν συναντούν αντίσταση κατά την πτώση τους και δεν σχηματίζουν γραμμές όπως τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη.

    Όταν όμως συγκρούονται με την επιφάνεια του Ήλιου τα αποτελέσματα είναι εκρηκτικά: οι όγκοι πλάσματος, με διάμετρο έως 250 χιλιόμετρα, δημιουργούν ωστικά κύματα που ανεβάζουν απότομα τη θερμοκρασία του γύρω υλικού για διάστημα μερικών ωρών.

    Τα ευρήματα, λένε οι ερευνητές, ίσως βοηθήσουν τους αστροφυσικούς να βρουν τη λύση ενός από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ηλιακής φυσικής: το γιατί η ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως στέμμα, φτάνει σε θερμοκρασία τους ένα εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου, ενώ η επιφάνεια του άστρου περιορίζεται στους 6.000 βαθμούς.

    Οι παρατηρήσεις πρόκειται να δημοσιευτούν σε ειδικό τεύχος της επιθεώρησης Astronomy & Astrophysics.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch