Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 20:36

Copernicus: Ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν, στις 17 Νοεμβρίου, 2,06 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν από το 1850 έως το 1900

Για πρώτη φορά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερη της εποχικής μέσης θερμοκρασίας της προβιομηχανικής εποχής, δηλαδή πάνω από το ανώτατο όριο της συμφωνίας του Παρισιού για μία ημέρα, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν, στις 17 Νοεμβρίου, 2,06 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν από το 1850 έως το 1900, ανέφερε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια επικεφαλής της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Copernicus.

«Πρόκειται για την πρώτη ημέρα που η παγκόσμια θερμοκρασία υπερέβη κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου» τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπογράμμισε.

Το όριο αυτό θα πρέπει ωστόσο, να ξεπεραστεί κατά μέσο όρο επί αρκετά χρόνια προκειμένου να θεωρηθεί ότι το όριο της συμφωνίας του Παρισιού έχει ξεπεραστεί.

Η συμφωνία, που υπογράφτηκε το 2015 έπειτα από τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP21, έχει στόχο να διατηρήσει «την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα» και να συνεχιστούν οι προσπάθειες «ώστε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Σε μια ειδική έκθεση της (Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή - Giec) το 2018, οι ειδικοί για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διατήρησαν ως ορισμό της υπερθέρμανσης έναν μέσο όρο «για μια περίοδο 30 χρόνων» σε σχέση με «την περίοδο αναφοράς 1850-1900».

Τώρα το κλίμα θεωρείται ότι έχει υπερθερμανθεί περίπου κατά 1,2 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την περίοδο 1850-1900.

Αυτή η πρώτη ημέρα πάνω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου εγγράφεται σε μια σειρά ρεκόρ: οι μήνες από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο ήταν ήδη οι πιο ζεστοί που έχουν καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, σύμφωνα με το Copernicus, για το οποίο το 2023 θα ξεπεράσει «σχεδόν σίγουρα» το ετήσιο ρεκόρ του 2016.

Ο Οκτώβριος του 2023 ήταν «1,7 βαθμό Κελσίου πιο ζεστός κατά μέσο όρο για μήνα Οκτώβριο την περίοδο 1850-1900», εξήγησε το παρατηρητήριο στις αρχές Νοεμβρίου.

Αυτά τα ρεκόρ θερμοκρασιών μεταφράζονται σε ξηρασίες, συνώνυμες των λιμών, καταστροφικές πυρκαγιές ή ενισχυμένους τυφώνες, προειδοποιούν οι επιστήμονες και θα βρίσκονται στο φόντο της 28ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι (30 Νοεμβρίου-2 Σεπτεμβρίου).

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 19:30

Σχετικά Άρθρα

  • Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά - «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος
    Copernicus: Ο Σεπτέμβριος ήταν ο δεύτερος θερμότερος μήνας στα χρονικά - «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το πιο ζεστό έτος

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus.

    Μετά το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη με τις πρωτοφανείς θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, ο Σεπτέμβριος του 2024 ήταν ο δεύτερος πιο ζεστός της ιστορίας και θεωρείται «σχεδόν βέβαιο» ότι το έτος θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περασμένος μήνας ήταν ο δεύτερος θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως σε ένα έτος που είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα καταγραφεί ως το θερμότερο στα χρονικά.

    Ο Σεπτέμβριος κατέγραψε ακραίες βροχοπτώσεις και καταστροφικές καταιγίδες σε όλο τον κόσμο, καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα και συχνότητα καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

    Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία τον περασμένο μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus, η οποία χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις ανάγκες των υπολογισμών της.

    Το περασμένο έτος ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί στα χρονικά, αλλά το 2024 φαίνεται ότι θα επαναλάβει το ρεκόρ αυτό.

    Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και το φαινόμενο της παγίδευσης στην ατμόσφαιρα και στις θάλασσες εξαιτίας της πλεονάζουσας θερμότητας.

    Ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς και οι θερμότεροι ωκεανοί φέρνουν μεγαλύτερη εξάτμιση των υδάτων, γεγονός που επηρεάζει τις βροχοπτώσεις και έχει ως αποτέλεσμα αυτές να είναι εντονότερες και να σημειώνονται καταιγίδες.

    Στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου κάποια τμήματα του κόσμου γνώρισαν ''βροχοπτώσεις μέσα σε λίγες ημέρες που κανονικά σημειώνονται στη διάρκεια ενός μήνα", εξηγεί η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

    "Τα περιστατικά ακραίων βροχοπτώσεων αυτό τον μήνα, κάτι το οποίο παρατηρούμε όλο και συχνότερα, έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της θερμότερης ατμόσφαιρας. Ο κίνδυνος από τις ακραίες βροχοπτώσεις θα συνεχίσει να αυξάνεται με την αύξηση της θερμοκρασίας", προσθέτει η Μπέρτζες.

    Σε έναν μήνα ακραίων καιρικών φαινομένων ο τυφώνας Ελίν σφυροκόπησε τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο τυφώνας Κράθον την Ταϊβάν, ενώ η καταιγίδα Μπόρις προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στην κεντρική Ευρώπη.

    Οι τυφώνες Γιαγκί και Μπεμπίνκα άφησαν πίσω τους τεράστιες καταστροφές στην Ασία, ενώ φονικές πλημμύρες έπληξαν το Νεπάλ, την Ιαπωνία, τη δυτική και κεντρική Αφρική.

    Σύμφωνα με το Copernicus, συνθήκες μεγαλύτερης από τον μέσο όρο υγρασίας παρατηρήθηκαν σε τμήματα της Αφρικής, στη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία, ενώ το Πακιστάν επλήγη έντονα από τους μουσώνες.

    «Σχεδόν βέβαιο» ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος

    Ο Copernicus ανακοίνωσε ότι η περίοδος από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει ήδη σημειώσει υψηλά ρεκόρ "καθιστώντας σχεδόν σαφές ότι το 2024 θα είναι το θερμότερο έτος στα χρονικά".

    Δεκατέσσερις από τους τελευταίους 15 μήνες κατέγραψαν θερμοκρασίες τουλάχιστον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την περίοδο 1850-1900.

    Αυτό δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας των Παρισίων για το κλίμα, που έχει στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και κατά προτίμηση 1,5 γιατί αυτό το όριο μετριέται στη διάρκεια δεκαετιών και όχι μεμονωμένων ετών.

    Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο στόχος για 1,5 βαθμό μοιάζει ανέφικτος.

    Οπως είναι σήμερα η κατάσταση, οι διεθνείς προσπάθειες για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές καυσαερίων όπως το διοξείδιο του άνθρακα θα έχουν ως αποτέλεσμα η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη να αυξηθεί μέχρι και 2,9 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP).

    Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια παρότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ αυτή τη δεκαετία.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο
    Περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο

    Περισσότερα από 70.000 στρέμματα κάηκαν από την πυρκαγιά στην Κορινθία, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της Υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα όπως κατέγραψε η υπηρεσία, μέχρι χθες τα στρέμματα που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας ανέρχονταν σε 71.402 στρέμματα (7140,2 εκτάρια).

    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το meteo.gr/ΕΑΑ, η φετινή πυρκαγιά στην Κορινθία από το 2010 έως σήμερα είναι η μεγαλύτερη αυτής της περιόδου που έχει επηρεάσει την Π.Ε Κορινθίας.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το meteo.gr από το 2010 μέχρι φέτος οι μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή έχουν κάψει συνολικά περισσότερα από 180.000 στρέμματα, επιφάνεια η οποία αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής επιφάνειας της Π.Ε Κορινθίας.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Copernicus: Δορυφόρος καταγράφει την έκταση της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο - Μέχρι πού έχουν φτάσει οι καπνοί
    Copernicus: Δορυφόρος καταγράφει την έκταση της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο - Μέχρι πού έχουν φτάσει οι καπνοί

    Χωρίς ενεργό μέτωπο - Μάχη με διάσπαρτες εστίες

    Για τέταρτη ημέρα συνεχίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής (19/9) στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες, ενώ έχουν πληγεί περισσότερα από 40.000 στρέμματα.
    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο αλλά διάσπαρτες εστίες σε δύσβατες περιοχές, τις οποίες οι δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν και να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.
    Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής η ατμόσφαιρα είχε αρχίσει να γίνεται αποπνικτική σε αρκετές περιοχές της Αττικής, ανάλογα και με τη φορά των ανέμων. Στάχτη και αποκαΐδια κάλυψαν τα πάντα σε μεγάλη απόσταση από το πύρινο μέτωπο, ενώ οι ειδικοί συνέστησαν -ειδικά στα άτομα με επιβαρυμένο αναπνευστικό- να κλείσουν τα παράθυρα, προκειμένου να προφυλαχθούν.
    Όπως φαίνεται και από το το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus, στην εικόνα που καταγράφει ο δορυφόρος φαίνονται οι πυκνοί καπνοί.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI
  • Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010
    Meteo: Οι περιοχές όπου ο Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο δεύτερος θερμότερος από το 2010

    Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας εκτός της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου κυμάνθηκε η θερμοκρασία τον φετινό Σεπτέμβριο.

    Αυτό δείχνει το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα.

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Σεπτέμβριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Meteo 1
    Meteo 1

    Ο θερμότερος μήνας για Αιγαίο και Κρήτη

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Σεπτεμβρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη ο φετινός Σεπτέμβριος καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010.

    Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +0,6 °C, με 12 από τις 30 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 16 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +0,3 ?C πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

    Meteo 3
    Meteo 3

    Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 52 μετεωρολογικούς σταθμούς.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τουλάχιστον 1,5 βαθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια
    Τουλάχιστον 1,5 βαθμό η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια

    Στις βόρειες περιοχές η μέση θερμοκρασία τα τελευταία 30 χρόνια έχει αυξηθεί πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου

    Στις 11 Σεπτεμβρίου 2024, επιστήμονες της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσαν στη διεθνές περιοδικό Atmosphere εργασία με θέμα τη μελέτη των τάσεων βασικών κλιματικών παραμέτρων στην Ελλάδα την περίοδο 1991-2020.

    Η μελέτη αφορούσε στις τάσεις μεταβολής της θερμοκρασίας, της βροχόπτωσης, και της θερμοκρασίας θάλασσας την τελευταία τριακονταετία.

    Τα δεδομένα που αναλύθηκαν προέρχονται από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

    Στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0.6-0.8 °C κατά την ίδια περίοδο, ενώ στη Ευρώπη κατά 1.2 βαθμούς

    Όσον αναφορά τη θερμοκρασία, η Εικόνα 1 παρουσιάζει την τάση μεταβολής της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας. Όπως διακρίνεται στην Εικόνα 1, στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου η τάση αυτή είναι αυξητική. Κατά μέσο όρο και για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, η τάση αύξησης είναι περίπου 0.05 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί περίπου 1.5 °C κατά τα τελευταία 30 έτη.

    Συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.

    Η αύξηση αυτή παρουσιάζει όμως γεωγραφικές διαφοροποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι απομακρυσμένες από τη θάλασσα, η τάση αύξησης φτάνει περίπου τους 0.07 °C ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι η μέση θερμοκρασία στις περιοχές αυτές έχει αυξηθεί πάνω από 2 °C μέσα στα τελευταία 30 έτη. Αντιθέτως, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, η τάση αύξησης είναι αρκετά μικρότερη. Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται η ίδια πληροφορία αλλά με τη μορφή ιστογραμμάτων για κάθε πόλη.

    Για σύγκριση, σημειώνουμε ότι στον πλανήτη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί 0.6-0.8 °C κατά την ίδια περίοδο, ενώ στη Ευρώπη κατά 1.2 βαθμούς.

    Συνολική τάση της μέσης θερμοκρασίας την τριακονταετία 1991-2020 για όλες τις πρωτεύουσες των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας με σειρά από την μεγαλύτερη προς την μικρότερη.

    Πιο θερμός ο Αύγουστος στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο

    Σύμφωνα με το δίκτυο των 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Αύγουστο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

    Ο φετινός Αύγουστος (όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος) χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Αύγουστος από το 2010 στη βόρεια – δυτική Ελλάδα, στο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και +1.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα υπόλοιπα γεωγραφικά διαμερίσματα (με εξαίρεση την Θεσσαλία 3ος θερμότερος) καταγράφηκε ως ο 2ος θερμότερος από το 2010 (παραμένει ως θερμότερος ο Αύγουστος του 2021).

    Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Αύγουστο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Πηγή: Meteo

    Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Αυγούστου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Ο Αύγουστος του 2024 ήταν ένας πολύ θερμός μήνας σε συνέχεια των πολύ θερμών Ιουνίου και Ιουλίου 2024, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 1°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Αύγουστος 2021) σε βόρεια και δυτική Ελλάδα.

    Συνεχόμενες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα από τις αρχές του μήνα έως το τέλος του μήνα, κυρίως σε βόρεια Ελλάδα, δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Πελοπόννησο της τάξης των 6-8°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με την παράλληλη επικράτηση του μελτεμιού.

    Πηγή: Meteo

    Πηγή: In.gr

  • Καιρός - Κολυδάς: Πώς θα είναι το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου - Δείτε χάρτες
    Καιρός - Κολυδάς: Πώς θα είναι το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου - Δείτε χάρτες

    Νέα κακοκαιρία μετά την Atena - Δεν θα είναι σημαντική αυτή η πρόσκαιρη αλλαγή, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά

    Επιστροφή στις κανονικές θερμοκρασίες και βροχές είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες του Σεπτεμβρίου,.
    Ο Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του, κάνει λόγο για μια «μικρή και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας» το Σαββατοκύριακο και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, αλλά «όχι σημαντική». Την επόμενη εβδομάδα, ακολουθούν κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή, χωρίς μεγάλα σκαμπανεβάσματα, καθώς και βροχές, στο δευτερο μισό του μήνα.
    ΕΜY: Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο

    Πέμπτη 12/9
    Στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στην Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις, από το μεσημέρι όμως στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ το βράδυ στα βορειοδυτικά πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι στα δυτικά και νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα βόρεια τους 28 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 και τοπικά τους 32 βαθμούς Κελσίου.

    Παρασκευή 13/9

    Στα δυτικά και βαθμιαία στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες με εξασθένηση των φαινομένων το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.Το απόγευμα στα δυτικά θα επικρατήσουν δυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα δυτικά τους 27 με 29, στα βόρεια ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα τους 28 με 30 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

    Σάββατο 14/9

    Στο Ιόνιο, τα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα κεντρικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει τους 27 με 28 και στα κεντρικά ηπειρωτικά και την Κρήτη τοπικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    Κυριακή 15/9

    Στα δυτικά, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά σχεδόν καιρός, όμως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν λίγες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα δυτικά και νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.

    Δευτέρα 16/9

    Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στα δυτικά και νότια 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • To φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, ανακοίνωσε το Copernicus
    To φετινό καλοκαίρι ήταν το πιο ζεστό που καταγράφηκε ποτέ στη Γη, ανακοίνωσε το Copernicus

    Τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή

    Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες τους τρεις μήνες του καλοκαιριού (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) ήταν οι υψηλότερες που έχουν μετρηθεί ποτέ, κατέρριψαν το ρεκόρ του 2023, ανακοίνωσε σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
    «Τους τελευταίους τρεις μήνες, η υφήλιος γνώρισε τον πιο θερμό Ιούνιο και τον πιο θερμό Αύγουστο που έχουν καταγραφεί ποτέ, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ και το πιο θερμό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ», συνόψισε με ανησυχία η Σαμάνθα Μπέρτζες, η υποδιευθύντρια της υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή (C3S) στο παρατηρητήριο Κοπέρνικος, σε δελτίου Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
    «Αυτή η αλληλουχία ρεκόρ αυξάνει την πιθανότητα το 2024 να είναι η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ», υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ, που καταγράφηκε πέρυσι, πρόσθεσε, εξαιτίας της αύξησης των συγκεντρώσεων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και εκλύονται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.
    Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία (εν μέσω χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου), καθώς κι επαρχίες της Κίνας ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα πως κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Αύγουστο.
    Σε παγκόσμια κλίμακα, ο Αύγουστος του 2024 ισοφάρισε το ρεκόρ θερμοκρασίας του αντίστοιχου μήνα οποιασδήποτε χρονιάς, που κατείχε αυτός του 2023, 1,51° Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου (1850-1900), με άλλα λόγια πάνω από το όριο του 1,5° Κελσίου, που ήταν ο πιο φιλόδοξος στόχος της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
    Αυτό το όριο, εμβληματικό, ξεπεράστηκε τους 13 από τους 14 τελευταίους μήνες, σύμφωνα με τα δεδομένα του ινστιτούτου Κοπέρνικος (που διαφέρουν ελαφρά από τα στοιχεία αντίστοιχων φορέων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας).

    Τους τελευταίους δέκα μήνες, η μέση θερμοκρασία ήταν 1,64° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 2023 ολοκληρώθηκε με μέση παγκόσμια θερμοκρασία 1,48° Κελσίου και το 2024, που σημαδεύτηκε με τη σειρά του από καύσωνες, ξηρασίες και ακραίες πλημμύρες, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει η χρονιά που θα καταγραφτεί υπέρβαση του ορίου.

    Ωστόσο αυτή η ανωμαλία πρέπει να παρατηρείται για δεκαετίες ώστε να θεωρηθεί πως το κλίμα, που αυτό το διάστημα θεωρείται πως βρίσκεται περίπου 1,2° Κελσίου πάνω από την προβιομηχανική εποχή, πλέον σταθεροποιείται σε επίπεδο πάνω από τον 1,5° Κελσίου.

    Τα χρονικά του ινστιτούτου Κοπέρνικος άρχισαν να τηρούνται το 1940, αλλά οι μέσες θερμοκρασίες δεν έχουν προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον 120.000 χρόνια, σύμφωνα με δεδομένα της παλαιοκλιματολογίας, που αντλούνται κυρίως από στρώματα πάγου και ιζήματα.

    Τα αλλεπάληλλα ρεκόρ ζέστης στην υφήλιο τροφοδοτούνται από την άνευ προηγουμένου υπερθέρμανση των ωκεανών —οι οποίοι καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης—, υδάτινων όγκων που απορροφούν το 90% της πλεονάζουσας θερμότητας εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας: η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών διατηρείται σε επίπεδα πολύ πάνω από τα φυσιολογικά από τον Μάιο του 2023, κάτι που κάνει πολύ πιο σφοδρά φαινόμενα όπως οι κυκλώνες.

    Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Protothema.gr
  • Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες
    Καιρός: Νέα στοιχεία από το meteo για το φετινό καλοκαίρι - Σε ποιες περιοχές δεν δρόσισε σχεδόν καθόλου για δύο μήνες

    Η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C για 45 ημέρες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, στην περιοχή της Καλλιθέας - Δείτε χάρτες

    Το καλοκαίρι του 2024, η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019, σύμφωνα με το πυκνό δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α).
    Το κύριο χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού ήταν οι πολλές και συνεχόμενες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας (κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα). Για πολλές ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζονται για κάθε μετεωρολογικό σταθμό οι συνολικές ημέρες κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2024 όπου η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37°C.

    meteo
    Όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτω πίνακα, στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στη Σκάλα Μεσσηνίας η μέγιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι ξεπέρασε τους 37 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

    meteo1
    Μερικά βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση των μέγιστων θερμοκρασιών:

    Οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας το καλοκαίρι 2024 ήταν η Δυτική Ελλάδα, η Βόρεια Ελλάδα και η Πελοπόννησος.

    -Στο 22% του συνόλου των μετεωρολογικών σταθμών (500) η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για τουλάχιστον 25 ημέρες.
    -Στο κέντρο της Αθήνας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 45 ημέρες στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην περιοχή της Καλλιθέας και για 30 ημέρες στην περιοχή του Πειραιά.
    -Στην πόλη της Θεσσαλονίκης η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 37 °C για 31 ημέρες στην περιοχή της Σίνδου και για 21 ημέρες στην περιοχή του Κορδελιού.
    -Ανεπηρέαστη η περιοχή του Αιγαίου από τα κύματα καύσωνα λόγω της επίδρασης του μελτεμιού με ελάχιστους σταθμούς να καταγράφουν τιμές θερμοκρασίας υψηλότερες των 37 °C για περισσότερες από 4-6 ημέρες. Το ίδιο και στην Κρήτη (κυρίως στα βόρεια), με μοναδική εξαίρεση τις περιοχές της Μεσαράς στη Νότια Κρήτη.

    Όσον αφορά στις ελάχιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας, οι τιμές ήταν ιδιαίτερα υψηλές στα μεγάλα αστικά κέντρα με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα (26-28 °C) καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Στην εικόνα που ακολουθεί, παρουσιάζονται για κάθε μετεωρολογικό σταθμό οι συνολικές ημέρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2024 όπου η θερμοκρασία διατηρήθηκε πάνω από τους 26 °C.

    meteo2
    Όπως παρουσιάζεται και στον παρακάτων πίνακα στη Λίνδο, η ελάχιστη θερμοκρασία το φετινό καλοκαίρι δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C τις 86 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού.

    meteo3
    Μερικά βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση των ημερήσιων ελαχίστων τιμών θερμοκρασίας:

    -Οι περιοχές που κατέγραψαν τις περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, και ο Βόλος.
    -Στην περιοχή της Αττικής και κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με πολύ υψηλές τιμές θερμοκρασίας και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    -Στο μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου της Αθήνας η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C τις 60 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα στο Νέο Κόσμο τις 81 από τις 92 ημέρες του καλοκαιριού η θερμοκρασία δεν έπεσε κάτω από τους 26 °C όπως και στη Νίκαια τις 78 ημέρες.
    -Υψηλές τιμές ελαχίστων ημερήσιων τιμών θερμοκρασίας καταγράφηκαν και σε ορισμένες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου κυρίως λόγω της επίδρασης του μελτεμιού όπου και παρατηρείται μικρή διακύμανση της θερμοκρασίας μέσα στην ημέρα.

    Κολυδάς: Χωρίς σκαμπανεβάσματα η θερμοκρασία

    Σε ανάρτησή του, ο Θοδωρής Κολυδάς έγραψε σε ανάρτησή του η θερμοκρασία είναι χωρίς σκαμπανεβάσματα και σταθερά κατά 3 με 4 βαθμούς πάνω από τις κανονικές τιμές. «Ευελπιστούμε στα καλά νέα για βροχές, καθώς παρατηρούμε ότι αλλάζει βαθμιαία το σκηνικό του καιρού στη Κεντρική Ευρώπη και τα Βόρεια Βαλκάνια με πολλά φαινόμενα» συμπλήρωσε ο κ. Κολυδάς.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch