Περιβάλλον

«Πρωτοφανής» μαζική λεύκανση κοραλλιών οδηγεί σε «σημείο καμπής» τους κοραλλιογενείς υφάλους

«Πρωτοφανής» μαζική λεύκανση κοραλλιών οδηγεί σε «σημείο καμπής» τους κοραλλιογενείς υφάλους

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα πιο ζωντανά θαλάσσια οικοσυστήματα στη γη.

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ στην ξηρά και τη θάλασσα, λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα προκαλέσουν πιθανότατα μια «πρωτοφανή μαζική λεύκανση και θνησιμότητα κοραλλιών» καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, σύμφωνα με έναν πρωτοπόρο επιστήμονα της Αυστραλίας.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους κοραλλιογενείς υφάλους έχει φτάσει σε «αχαρτογράφητα νερά», δηλώνει (theguardian) ο καθηγητής Ove Hoegh-Guldberg, από το Πανεπιστήμιο του Queensland, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να βρισκόμαστε σε «σημείο καμπής» για τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Τα φετινά ακραία κύματα καύσωνα μπορεί να είναι προάγγελος

Σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Science, Αμερικανοί και Αυστραλοί ερευνητές αναφέρουν ότι τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, σε διάστημα τεσσάρων δεκαετιών, υποδηλώνουν ότι τα φετινά ακραία κύματα καύσωνα μπορεί να είναι προάγγελος μιας μαζικής λεύκανσης και θνησιμότητας κοραλλιών σε ολόκληρο τον Ινδο-Ειρηνικό ωκεανό το 2024 και το 2025.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι από τα πιο ζωντανά θαλάσσια οικοσυστήματα στη γη και το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο όλων των θαλάσσιων ειδών βασίζονται σε αυτούς σε κάποιο σημείο του κύκλου της ζωής τους.

Ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες

Η μαζική λεύκανση συμβαίνει όταν τα ευαίσθητα κοράλλια καταπονούνται λόγω παραγόντων όπως η θερμότητα, με αποτέλεσμα να χάνουν την καφέ άλγη και να γίνονται λευκά. Πολλές περιοχές υφάλων της Καραϊβικής βίωσαν πρόσφατα ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες που άρχισαν ένα ή δύο μήνες νωρίτερα και διήρκεσαν περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ο Hoegh-Guldberg, το έργο του οποίου έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας κατανόησης των κινδύνων για τα πλουσιότερα οικοσυστήματα των ωκεανών, δήλωσε: «Η πιθανότητα είναι ότι μέσα στους επόμενους 12 έως 24 μήνες θα δούμε το Ελ Νίνιο να συνδυάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και να έχει πραγματικά μεγάλο αντίκτυπο. Βρισκόμαστε κυριολεκτικά σε αχαρτογράφητα νερά για το οποίο γνωρίζουμε ελάχιστα και δεν ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε και νομίζω ότι είμαστε επικίνδυνα εκτεθειμένοι» είπε μιλώντας στο Ντουμπάι όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα Cop28.

Η μαζική λεύκανση και η θνησιμότητα των κοραλλιών θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες ζημιές στα οικοσυστήματα και στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στις τροπικές περιοχές που εξαρτώνται από αυτά, συμπλήρωσε εκφράζοντας τον φόβο πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί εάν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα