Περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή: O πάγος υποχωρεί, οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν από ασιτία

Κλιματική αλλαγή: O πάγος υποχωρεί, οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν από ασιτία

H κλιματική αλλαγή εμποδίζει το εμβληματικό αρπακτικό της Αρκτικής να βρίσκει την κύρια πηγή τροφής του.

Η δίαιτα της κλιματικής αλλαγής είναι απίθανο να κρατήσει ζωντανό ένα από τα πλέον εμβληματικά ζώα της Αρκτικής.

Οι πολικές αρκούδες, οι οποίες τρέφονται κυρίως με φώκιες που κυνηγούν στους θαλάσσιους πάγους την άνοιξη και το καλοκαίρι, εγκλωβίζονται όλο και περισσότερο χρόνο στην ξηρά και αδυνατούν να βρουν αρκετή τροφή, προειδοποιεί μελέτη στο Χάντσον Μπέι του Καναδά.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν κολάρα με κάμερες και GPS σε 20 πολικές αρκούδες και τις παρακολούθησαν για τρεις εβδομάδες στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μόνο μία κατάφερε να πάρει βάρος σε αυτό το διάστημα. Οι υπόλοιπες έχαναν κατά μέσο όρο 1 κιλό την ημέρα και ίσως δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες για τη χειμέρια νάρκη, οπότε σταματούν να τρώνε για μήνες.

«Οι πολικές αρκούδες δεν είναι αρκούδες γκρίζλι με λευκή στολή. Είναι πολύ, πολύ διαφορετικές»

Κάποιοι ερευνητές υπέθεταν ότι η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει τις πολικές αρκούδες (Ursus maritimus) να υιοθετήσουν τις συνήθειες των καφέ αρκούδων γκρίζλι (Ursus arctos horribilis), οι οποίες αναζητούν τροφή στην ξηρά.

Μια εναλλακτική τακτική θα ήταν να ξεκουράζονται περισσότερο και να εξοικονομούν ενέργεια αντί να περιφέρονται άσκοπα στην ξηρά.

Κι όμως, καμία από τις τακτικές αυτές δεν βρέθηκε να λειτουργεί.

«Ακόμα και οι αρκούδες που αναζητούσαν τροφή στην ξηρά έχαναν βάρος με τον ίδιο ρυθμό που μετρήθηκε στις αρκούδες που ξεκουράζονταν» δήλωσε σε δελτίο Τύπου ο Τσαρλς Ρόμπινς του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο Nature Communications.

Οι περιστασιακές πηγές τροφής όπως τα φρούτα και τα χόρτα μπορεί να αρκούν για μια μεγαλόσωμη αρκούδα γκρίζλι των 360 κιλών, όχι όμως για μια πολική αρκούδα των 700 κιλών, η οποία χρειάζεται τις θερμίδες που προσφέρει το λίπος φώκιας.

«Οι πολικές αρκούδες δεν είναι γκρίζλι με λευκή στολή. Είναι πολύ, πολύ διαφορετικές» είπε ο Ρόμπινς.

Μακρύ καλοκαίρι

Η μελέτη προσφέρει άγνωστες ως τώρα πληροφορίες για τη συμπεριφορά και τις ενεργειακές ανάγκες των πολικών αρκούδων που εγκλωβίζονται στην ξηρά το καλοκαίρι. Για να μετρήσουν την ενεργειακή δαπάνη των ζώων οι ερευνητές τους έδωσαν μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού νερού.

Πολλές από τις ενήλικες αρκούδες της μελέτης περνούσαν πολλή ώρα ξαπλωμένες, οπότε η δαπάνη ενέργειας ήταν παραπλήσια με τα επίπεδα της χειμέριας νάρκης.

Άλλες περιφέρονταν όλη την ώρα αναζητώντας νεκρά πτηνά και καριμπού, φρούτα, φύκια και χόρτα.

Το πιο δραστήριο ζώο διένυσε απόσταση 330 χιλιομέτρων σε τρεις εβδομάδες και έκαψε πέντε φορές περισσότερες θερμίδες από την νωθρότερη αρκούδα, η οποία περνούσε ξαπλωμένη το 98% του χρόνου της.

Παρόλα αυτά, οι δραστήριες αρκούδες αδυνάτισαν όσο και οι νωθρές, δεδομένου ότι ξόδεψαν ενέργεια για να βρουν την τροφή τους.

Μόνο ένα ζώο κέρδισε βάρος, κι αυτό επειδή έτυχε να βρει το κουφάρι ενός θαλάσσιου θηλαστικού.

Όπως επισήμανε ο Άντονι Παγκάνο της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS, επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας, οι πολικές αρκούδες του Χάντσον μένουν στη στεριά τρεις εβδομάδες περισσότερο από ό,τι τη δεκαετία του 1980.

«Καθώς αναγκάζονται να βγαίνουν στην ξηρά νωρίτερα, μειώνεται η περίοδος κατά την οποία προσλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που χρειάζονται για να επιβιώσουν» είπε ο ερευνητής.

«Αναμένουμε να δούμε αύξηση στα περιστατικά ασιτίας, ειδικά στα νεαρά ζώα και τα θηλυκά με μικρά».

Οι αρκούδες του Χάντσον Μπέι ίσως έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή σε σχέση με τα ζώα σε βορειότερες εκτάσεις της Αρκτικής. Ο πληθυσμός των πολικών αρκούδων στην περιοχή έχει μειωθεί κατά περίπου 30% από το 1987 ως σήμερα.

Δεδομένου ότι η Αρκτική θερμαίνεται σήμερα δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, το Χάντσον Μπέι δίνει μια εικόνα για το μέλλον όλων των πολικών αρκούδων.

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup