Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 22:19

Σε αυτές τις αράχνες αρέσει η πόλη και δεν έχουν πρόβλημα με τον θόρυβο της

Γράφτηκε από

Καθώς η αράχνη Joro συνεχίζει να εξαπλώνεται στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι ιστοί της μπορούν να εντοπιστούν σχεδόν παντού - ακόμη και σε ηλεκτροφόρα καλώδια και φανάρια.

τους κοντινούς πολυσύχναστους δρόμους υπερβολικά αγχωτικό, αλλά η αράχνη Joro δεν φαίνεται να ενοχλείται ιδιαίτερα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι αράχνες εντοπίζονται συχνότερα σε αστικές περιοχές.

«Οι δρόμοι είναι ένα πραγματικά σκληρό μέρος για να ζήσει ένα ζώο. Αλλά οι αράχνες Joros φαίνεται ότι μπορούν να ζήσουν δίπλα τους», δήλωσε στο CNN, η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Άντι Ντέιβις.

Ραγδαία εξάπλωση

Οι αράχνες Joro, ή Trichonephila clavata, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2013. Τα πλάσματα - τα οποία φτάνουν σε μήκος έως και 10 εκατοστά, δηλαδή περίπου όσο η παλάμη ενός ανθρώπινου χεριού - έχουν έκτοτε εξαπλωθεί ραγδαία σε όλες τις νοτιοανατολικές πολιτείες.

Οι αράχνες αυτές, που χαρακτηρίζονται ως υφαντές, πιάνουν τα θηράματα χρησιμοποιώντας τους γιγαντιαίους, τρισδιάστατους ιστούς τους. Η Joro θα καθίσει στη μέση του ιστού και θα περιμένει να αισθανθεί μια δόνηση, που σημαίνει ότι ένα έντομο έχει πιαστεί στην κολλώδη παγίδα, επιτρέποντας στην αράχνη να σπεύσει και να το πιάσει.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν περισσότερες από 350 δοκιμές σε αράχνες σε 20 δρόμους, χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι στον ιστό της αράχνης για να προσομοιώσουν τη συμπεριφορά της λείας. Ενώ οι ερευνητές περίμεναν ότι οι θορυβώδεις δρόμοι θα παρεμπόδιζαν τις κυνηγετικές ικανότητες της αράχνης, οι δοκιμές διαπίστωσαν ότι οι αράχνες κοντά σε δρόμους μέτριας έως μεγάλης κυκλοφορίας ήταν μόνο ελαφρώς λιγότερο πιθανό να επιτεθούν στην προσομοιωμένη λεία από ό,τι εκείνες κοντά σε δρόμους χαμηλής κυκλοφορίας. Οι αράχνες που βρίσκονταν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία επιτίθονταν στο 51% των περιπτώσεων, ενώ εκείνες που βρίσκονταν σε λιγότερο πολυσύχναστες περιοχές επιτίθονταν στο 65% των περιπτώσεων.

Ανοχή σε ανθρώπους και αυτοκίνητα

Ο Shockley, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι εξεπλάγη που είδε μόνο λίγο περισσότερο από 10% μείωση στην αποτελεσματικότητα της αράχνης να ανιχνεύει τους κραδασμούς, αλλά δεν σοκαρίστηκε από το γεγονός ότι το είδος φαίνεται να έχει μια φυσική ανοχή στην παρουσία αυτοκινήτων και ανθρώπων.

«Ενώ τα περισσότερα από τα άλλα είδη αρέσκονται να μένουν στο δάσος, οι Joros συγκεκριμένα αρέσκονται να μετακινούνται στα αστικά τοπία», δήλωσε ο Shockley. «Εκμεταλλεύονται το εύκολο κυνήγι, την εύκολη πρόσβαση στη λεία. ... Δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για εμάς- ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι τους κάνουμε εξαιρετικά εύκολη τη συνθήκη για να αποκτήσουν το θήραμα που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν τον κύκλο ζωής τους».

Η αστική ζωή προσφέρει μια κάποια ευκολία για τις αράχνες Joro, επειδή φαίνεται να προτιμούν να φτιάχνουν τους ιστούς τους σε κατασκευές όπου υπάρχουν φώτα κοντά, όπως ανάμεσα σε κτίρια ή σε τηλεφωνικούς στύλους, δήλωσε ο Shockley, εξηγώντας ότι το φως τείνει να προσελκύει τα έντομα που τρώνε.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρθηκαν σε προηγούμενες μελέτες που είχαν διαπιστώσει ότι οι δρόμοι είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην αφθονία και την ποικιλομορφία των εντόμων, αλλά η αράχνη Joro, και πολλά από τα ξαδέλφια της στο γένος Trichonephila, είναι εκπληκτικά ανεκτικές στις πόλεις, δήλωσε ο Davis, και επιλέγουν να χτίσουν τα σπίτια τους κοντά σε πολυσύχναστες περιοχές.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν γιατί αυτές οι αράχνες είναι πιο κατάλληλες για τη ζωή στην πόλη από άλλες. Αλλά

Καθώς η ξενική αράχνη Joro συνεχίζει να εξαπλώνεται στην περιοχή, οι αράχνες αποτελούν απειλή για τα ενδημικά είδη που είναι ωφέλιμα για το περιβάλλον. Οι αράχνες δεν φαίνεται τώρα να έχουν αρνητικό αντίκτυπο, δήλωσε ο Shockley, αλλά καθώς συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, θα μπορούσαν να αρχίσουν να εκτοπίζουν τις ντόπιες αράχνες, καθώς τρώνε έντομα που χρειάζονται και οι ντόπιες αράχνες για να φάνε.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές βρήκαν ενδείξεις ότι οι αράχνες Joro συνυπάρχουν με τις ντόπιες αράχνες, δήλωσε ο Davis.

Πηγή: Ethnos.gr - Φωτογραφία από Nandhu Kumar: https://www.pexels.com/el-gr/photo/312837/
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024 19:49

Σχετικά Άρθρα

  • Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου - Δεν ήταν αράχνη αλλά στρεπτόκοκκος
    Πύργος: Ανατροπή στα αίτια θανάτου του 48χρονου

    Δεν ήταν τσίμπημα αράχνης αλλά στρεπτόκοκκος

    Σε ανατροπή οδήγησε η ενδελεχής νεκροψία-νεκροτομή που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα για τα αίτια θανάτου του 48χρονου που παραθέριζε στην περιοχή του Κατάκολου. Είχε δημοσιοποιήθηκε ευρέως ότι ο θάνατός του προήλθε από το τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης «ερημίτης» και λόγω της τοξικότητας του δηλητηρίου υπέκυψε από σηψαιμικό σοκ.

    Σύμφωνα με την νεκροψία, ο άτυχος 48χρονος, κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ»

    Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές από ιατρικούς κύκλους, μέσω της επισταμένης της εξέτασης η ιατροδικαστής Τσιόλα που διεξήγαγε την νεκροψία παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου το οποίο επιβεβαίωσε ότι αιτία θανάτου του παραθεριστή ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS).

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και για δεύτερο περιστατικό θανάτου από την Αρχαία Ολυμπία υπάρχουν στοιχεία που οδήγησαν σε διερεύνηση και δόθηκαν δείγματα που βρίσκονται προς ανάλυση στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΠΓΝΠ. Αναμένεται δε να επιβεβαιωθεί σήμερα αν ο δεύτερος άνδρας κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο (iGAS).

  • Τσίμπημα αράχνης στο Κατάκολο: Οδύνη στην κηδεία του 48χρονου - Τραγικές φιγούρες η μητέρα και η αδερφή του
    Τσίμπημα αράχνης στο Κατάκολο: Οδύνη στην κηδεία του 48χρονου - Τραγικές φιγούρες η μητέρα και η αδερφή του

    Πώς ένα τσίμπημα αράχνης σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον οδήγησε στον θάνατο, ενώ έκανε τις διακοπές του - Οι τοξικολογικές εξετάσεις θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας

    Σε κλίμα οδύνης τελέστηκε η κηδεία του 48χρονου που έφυγε από τη ζωή μετά από τσίμπημα αράχνης στον Πύργο, όπου έκανε τις διακοπές του.

    Το τελευταίο «αντίο» στον άτυχο άνδρα είπαν η οικογένεια, συγγενείς και φίλοι στη Λιβαδεία όπου έγινε η κηδεία.

    Σπαραγμός

    Τραγικές φιγούρες ήταν η μητέρα και η αδερφή του 48χρονου. Απαραρηγόρητη η μητέρα του, μη μπορώντας να πιστέψει ότι έχασε τόσο άδικα τον γιο της, τράβαγε τα μαλλιά της.

    «Βαγγέλη, Βάγγο… Πού σε πάνε παιδί μου;» φώναζε η μητέρα του κατά τη διάρκεια της κηδείας. «Μην μπαίνεις εκεί μέσα. Δεν θα ξαναγυρίσεις στη Λιβαδειά» έλεγε η αδερφή του.

    «Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει, αυτά συμβαίνουν μια φορά στο εκατομμύριο»

    «Τι να πουν και τι να κάνουν αυτοί οι γονείς; Τράβαγε τα μαλλιά της η γυναίκα! Σε κανέναν να μην τύχει αυτό… Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Ξάδερφο τον είχα, φίλο τον είχα, άτυχος άνθρωπος. Αυτό συμβαίνει μια φορά στο εκατομμύριο…» είπε στο Star συγγενής του αδικοχαμένου 48χρονου.

    Το τσίμπημα αράχνης, η εισαγωγή σε ΜΕΘ και η ανακοπή

    Θυμίζεται ότι ο 48χρονος από τη Λιβαδειά που βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές, δέχθηκε τσίμπημα αράχνης χωρίς να το καταλάβει, όπως ο ίδιος είχε πει στους γιατρούς, κάτι που φαίνεται και από το γεγονός πως από τους πόνους που είχε στο πόδι, πήγε να τον εξετάσει ιδιώτης ορθοπεδικός ο οποίος τον έστειλε στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας στον Πύργο.

    Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη διασωλήνωσή του σε ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών όμως, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, καθώς υπέστη ανακοπή και κατέληξε.

    Φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του 48χρονου αναμένεται να ρίξουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, τα οποία θα βγουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η νεκροψία σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φανέρωσε ως αιτία θανάτου γάγγραινα.

    Πηγή: in.gr

  • Πύργος: Κατέληξε ο 48χρονος που πιθανότατα τον τσίμπησε αράχνη
    Πύργος: Κατέληξε ο 48χρονος που πιθανότατα τον τσίμπησε αράχνη

    Την τελευταία του πνοή άφησε το απόγευμα της Πέμπτης, ο 48χρονος που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της νοσηλευτικής μονάδας Πύργου, πιθανότατα με τσίμπημα από αράχνη.

    Ο 48χρονος είχε μεταβεί στο νοσοκομείο μετά από παρότρυνση ιδιώτη γιατρού στον οποίο είχε αποτανθεί πιστεύοντας πως οι ενοχλήσεις που ένιωθε στο πόδι του ήταν ορθοπεδικής φύσεως.

    Όμως έλαβε εντολές να επισκεφθεί το νοσοκομείο όπου οι γιατροί εκεί έκριναν πως το περιστατικό ήταν πιο σοβαρό από ότι φαινόταν αρχικά.

    Η κατάσταση της υγείας του 48χρονου παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τελικά κατέληξε σήμερα.

    Οι εκτιμήσεις των γιατρών μετά και από επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων ήταν πως είχε δεχθεί πιθανότατα τσίμπημα από αράχνη δηλητηριώδη που προκάλεσε αλλεργική αντίδραση στον οργανισμό του ασθενούς.

    Όπως ανέφερε η η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και Συντονίστρια της ΜΕΘ Αναστασία Βασιλείου, "... ασθενής 48 ετών εισήχθη με άτυπη φλεγμονή μηροβουβωνικής περιοχής στην χειρουργική κλινική για αντιμετώπιση και παρακολούθηση. Παρουσίασε αιφνίδια και ραγδαίως εξελισσόμενη επιδείνωση στο επόμενο εικοσιτετράωρο. Άμεσα διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας όπου και δυστυχώς μετά από 24 ώρες κατέληξε, πάρα τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού".

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Αυτή είναι η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο: Έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι αρσενική - Πώς θα χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο της
    Αυτή είναι η μεγαλύτερη αράχνη στον κόσμο: Έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι αρσενική - Πώς θα χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο της

    Με δόντια που θα μπορούσαν να τρυπήσουν ένα ανθρώπινο νύχι, το μεγαλύτερο αρσενικό δείγμα του πιο δηλητηριώδους αραχνοειδούς στον κόσμο βρήκε νέο σπίτι στο Πάρκο Ερπετών της Αυστραλίας. Η θανατηφόρα αράχνη που έλαβε το όνομα «Ηρακλής» βρέθηκε στην Κεντρική Ακτή περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Σίδνεϊ, και αρχικά μεταφέρθηκε σε ένα τοπικό νοσοκομείο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το πάρκο ερπετών. Οι ειδικοί που το παρέλαβαν συνειδητοποίησαν ότι ήταν το μεγαλύτερο αρσενικό δείγμα που έχει βρεθεί ποτέ στην Αυστραλία.

    Ο «Ηρακλής» έχει μέγεθος 7,9 εκατοστά και είναι μεγαλύτερος από τον «Κολοσσό», την αράχνη του ίδιου είδους που κατείχε το ρεκόρ μεγέθους από το 2018. Οι αράχνες του Σίδνεϊ συνήθως, έχουν μήκος από ένα έως πέντε εκατοστά, με τα θηλυκά να είναι γενικά μεγαλύτερα από τα αρσενικά, αλλά όχι τόσο θανατηφόρα. Βρίσκονται κυρίως σε δασώδεις περιοχές και προαστιακούς κήπους γύρω από το Σίδνεϊ, μέχρι την παράκτια πόλη του Νιούκαστλ στα βόρεια και τα Μπλε Όρη στα δυτικά.

    Πώς θα χρησιμοποιηθεί το δηλητήριο της

    Ο «Ηρακλής» θα συμβάλει στο πρόγραμμα που υλοποιεί το πάρκο κατά των δηλητηρίων. Οι αράχνες που αιχμαλωτίζονται υποβάλλονται σε «άρμεγμα» για την εξαγωγή δηλητηρίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αντιδότου που σώζει ζωές.

    «Είμαστε συνηθισμένοι να δωρίζονται αρκετά μεγάλες αράχνες στο πάρκο, ωστόσο το να λαμβάνουμε μια τόσο μεγάλη αρσενική αράχνη είναι σαν να κερδίζουμε το τζάκποτ», δήλωσε η φύλακας αραχνών στο πάρκο, Έμα Τένι.

    «Με την ύπαρξη ενός αρσενικού αυτού του μεγέθους στη συλλογή μας, η παραγωγή δηλητηρίου θα μπορούσε να είναι τεράστια και να αποδειχθεί απίστευτα πολύτιμη για το πρόγραμμα δηλητηρίων του πάρκου».

    Σύμφωνα με το ΑP, από την έναρξη του προγράμματος το 1981, δεν υπήρξε θάνατος στην Αυστραλία από τσίμπημα αράχνης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Στο νοσοκομείο άνδρας με συμπτώματα από τσίμπημα «μαύρης χήρας»
    Στο νοσοκομείο άνδρας με συμπτώματα από τσίμπημα «μαύρης χήρας»

    Συναγερμός στο νοσοκομείο Τρικάλων

    Στο νοσοκομείο Τρικάλων μεταφέρθηκε άνδρας με συμπτώματα από τσίμπημα «μαύρης χήρας».

    Πληροφορίες αναφέρουν πως ο άνδρας εκτελούσε εργασίες σε εξωτερικό χώρο όταν τον τσίμπησε η αράχνη και συγκεκριμένα η «μαύρη χήρα».

    Ο άνδρας έσπευσε στο νοσοκομείο Τρικάλων, με την υγεία του πλέον να είναι σε σταθερή κατάσταση, ενώ παράλληλα αναμένεται αντίδοτο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

    Τι πρέπει να κάνετε εάν σας τσιμπήσει «μαύρη χήρα»

    Η «μαύρη χήρα» είναι μια από τις πολλές αράχνες που ανήκουν στο γένος Latrodectus. Το όνομά της αναφέρεται στην τάση των θηλυκών σε ορισμένα είδη να καταβροχθίζουν το αρσενικό μετά το ζευγάρωμα. Tο δηλητήριο της «μαύρης χήρας» αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο.

    Η Μαύρη Χήρα κατασκευάζει έναν ισχυρό, κολλώδη ιστό από μεταξένιες ίνες. Έχει βρεθεί ότι η αντοχή αυτής της μεταξένιας ίνας είναι ίση με μία ίνα κατασκευασμένη από ατσάλι αντίστοιχου πάχους, έχοντας όμως το ατσάλι 6 φορές μεγαλύτερη πυκνότητα.

    Συνήθως κρέμεται από τον ιστό ανάποδα και περιμένει κάποιο έντομο να πέσει πάνω του και να κολλήσει. Έπειτα ορμάει πάνω στο παγιδευμένο έντομο που προσπαθεί να ελευθερωθεί το δαγκώνει και το τυλίγει σε κουκούλι για να τραφεί αργότερα.

    Τα περισσότερα είδη Μαύρης Χήρας δεν είναι επιθετικά. Πολλά τσιμπήματα που γίνονται σε ανθρώπους είναι αμυντικά και γίνονται συνήθως όταν κατά λάθος ασκήσουμε πίεση πάνω της ή την ενοχλήσουμε.

    Σε περίπτωση τσιμπήματος από «μαύρη αράχνη» δεν χρειάζεται πανικός. Τα συμπτώματα ξεκινούν στις πρώτες 3 με 6 ώρες, συνήθως ξεκινάει με κοιλιακό πόνο, ενώ το αντίδοτο σώζει αν το πάρεις εγκαίρως.

    Πηγή: in.gr

  • Έχει οκτώ πόδια και είναι τεράστια: Το νέο είδος αράχνης που... προκαλεί εφιάλτες
    Έχει οκτώ πόδια και είναι τεράστια: Το νέο είδος αράχνης που... προκαλεί εφιάλτες

    Ένα νέο είδος αράχνηςανακαλύφθηκε στην Αυστραλία και η εμφάνισή της σίγουρα... δημιουργεί εφιάλτες. Ο... οκταπόδαρος γίγαντας ανήκει στην οικογένεια των αραχνών Golden Trapdoor (σ.σ. αράχνες που κατασκευάζουν κάτι σαν καταπακτή για να μπορούν να βγαίνουν από εκεί και να αρπάζουν έντομα) και βρέθηκε σε δάση στο Κουίνσλαντ, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

    Αυτές οι σπάνιες αράχνες μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 5 εκατοστά, άρα είναι περίπου 1 εκατοστό μεγαλύτερες από το καπάκι ενός μπουκαλιού γάλακτος -κάτι τις καθιστά τεράστιες σε σχέση με άλλα είδη αραχνών! Έτσι, αυτό το νέο είδος ονομάστηκε Giant Trapdoor Spider.

    Οι επιστήμονες που τις ανακάλυψαν λένε ότι θα μπορούσαν ήδη να απειλούνται με εξαφάνιση λόγω της απώλειας των δασικών εκτάσεων στην περιοχή, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

    Τι γνωρίζουμε για την Giant Trapdoor Spider;

    Η Giant Trapdoor Spider είναι ένα είδος αράχνης, η οποία κρύβεται σε μία τρύπα καλυμμένη από φύλλα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    Τη νύχτα, όμως, ανοίγει την «καταπακτή» των φύλλων της και πηδάει έξω για να πιάσει έντομα για τροφή.

    Η επίσημη επιστημονική της ονομασία είναι euoplos dignitas. Αν μεταφράσετε το dignitas από τα λατινικά στα αγγλικά σημαίνει αξιοπρέπεια ή μεγαλοπρέπεια, το οποίο επιλέχθηκε για να αντικατοπτρίζει το μέγεθος της αράχνης.

    Μάλιστα, πιστεύεται ότι οι ενήλικες θηλυκές αράχνες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 20 χρόνια.

    Αν και χρησιμοποιούν γεμάτους δηλητήριο κυνόδοντες όταν κυνηγούν, δεν θα ήταν θανατηφόρες για τον άνθρωπο, αν και το δάγκωμά τους μπορεί να είναι επώδυνο!

    «Μία εντυπωσιακή αράχνη»

    Αυτό το νέο είδος βρέθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας Project Dig, η οποία έχει ως στόχο και ελπίζει να αναδείξει περισσότερο τον φυσικό πλούτο της περιοχής και να τον προστατεύσει καλύτερα.

    Ο επιστήμονας Michael Rix, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανακάλυψε το νέο αραχνοειδές, περιέγραψε το νέο είδος ως «εντυπωσιακή αράχνη... και ένα μεγάλο όμορφο είδος».

    «Είναι πολύ μεγάλη για αράχνη trapdoor», δήλωσε ο Rix, ο οποίος είναι επίσης έφορος αραχνολογίας του Μουσείου του Queensland. «Τα θηλυκά αυτού του είδους μπορεί να φτάσουν τα πέντε εκατοστά σε μήκος σώματος», λέει στο τέλος.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Θαλάσσιες αράχνες: Έχουν τη δυνατότητα να αναγεννούν μέρος του σώματός τους, σύμφωνα με νέα μελέτη
    Θαλάσσιες αράχνες: Έχουν τη δυνατότητα να αναγεννούν μέρος του σώματός τους, σύμφωνα με νέα μελέτη

    Οι νεότερες σε ηλικία «αράχνες» παρουσίασαν «πλήρη ή σχεδόν πλήρη» αναγέννηση των αφαιρεθέντων τμημάτων.

    Τα παντόποδα (ή πυκνογονίδες) – ένα θαλάσσιο είδος που μοιάζει με αράχνη και για αυτό αποκαλούνται ευρέως «θαλάσσιες αράχνες» – έχουν τη δυνατότητα να αναγεννούν μέρος του σώματός τους, όχι μόνο άκρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.

    «Κανείς δεν το περίμενε αυτό», είπε ο Γκέρχαρντ Σολτς από το πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, ένας εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Είμαστε οι πρώτοι που αποδείξαμε ότι αυτό είναι δυνατόν», υπογραμμίζει.

    Είναι γνωστό ότι σε περίπτωση ακρωτηριασμού, ορισμένα αρθρόποδα (π.χ. σαρανταποδαρούσες, αράχνες, κ.α.) μπορούν να αναγεννήσουν τα άκρα τους.

    Σε πειράματα που έγιναν σε παντόποδα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι είναι ικανά να αναγεννήσουν επιπλέον και άλλα μέρη του σώματος. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι επιστήμονες αφαίρεσαν διαφορετικά άκρα και ουραία τμήματα 23 νεαρών και ενήλικων παντόποδων.

    Αν και δεν παρατηρήθηκε αναγέννηση αφαιρεθέντος τμήματος σε ενήλικα δείγματα, ορισμένα ήταν ζωντανά ύστερα από δύο χρόνια. Αντιθέτως, τα νεότερα σε ηλικία παρουσίασαν «πλήρη ή σχεδόν πλήρη» αναγέννηση των αφαιρεθέντων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων μυών και γεννητικών οργάνων.

    Μακροπρόθεσμα, επέζησε το 90% των παντόποδων που υποβλήθηκαν σε αυτά τα πειράματα, αναφέρει η μελέτη.

    Σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ Σολτς, τα ευρήματα της μελέτης ανοίγουν νέους ορίζοντες στην επιστημονική έρευνα. «Πολλά διαφορετικά είδη μπορούν να δοκιμαστούν», λέει, προκειμένου να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ των μηχανισμών αναγέννησης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μηχανισμοί αυτοί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη θεραπειών για ανθρώπους που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Αράχνες: Νέα μελέτη λέει ότι «ίσως» ονειρεύονται
    Αράχνες: Νέα μελέτη λέει ότι «ίσως» ονειρεύονται

    Στα πειράματα που έγιναν παρατηρήθηκε ότι οι κινήσεις που έκαναν με τα πόδια τους υποδήλωναν πως έβλεπαν στον ύπνο τους κάποια δραστηριότητα που έκαναν κατά τη διάρκεια της ημέρας

    Οι άνθρωποι ονειρεύονται, και το ίδιο κάνουν οι σκύλοι και τα πουλιά και κάποια άλλα ζώα. Και μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι αράχνες βιώνουν περιόδους γρήγορης κίνησης των ματιών κατά τη διάρκεια του ύπνου – ένα στάδιο ύπνου που σχετίζεται με τα όνειρα.
    Η ανακάλυψη αλλάζει τα δεδομένα στην κατανόηση των επιστημόνων σχετικά με τον ύπνο διάφορων ζώων, δήλωσε ο Πολ Σο, καθηγητής νευροεπιστήμης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, ο οποίος, όμως, δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
    Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι ερευνητές εξέτασαν υπέρυθρα βίντεο με δεκάδες νεαρές αράχνες της οικογενείας άλτες (Salticidae) να κοιμούνται τη νύχτα. Οι μικροσκοπικές αράχνες, οι οποίες αιχμαλωτίζουν τη λεία τους χρησιμοποιώντας την οξεία όρασή τους και την ικανότητά τους στο άλμα, κοιμούνται ανάποδα κρεμασμένες από ένα μεταξένιο νήμα.
    Τα βίντεο έδειξαν ότι οι αράχνες συσπούνταν και κουλούριαζαν περιοδικά τα πόδια τους καθώς οι λεγόμενοι αμφιβληστροειδείς σωληνίσκοι τους -στοιχεία των ματιών τους- μετατοπίζονταν γρήγορα για να υποδείξουν ότι υφίσταντο ταχεία κίνηση των ματιών ή ύπνο REM. Οι περίοδοι του ύπνου REM έρχονταν κάθε 15 έως 20 λεπτά, με κάθε περίοδο να διαρκεί περίπου 90 δευτερόλεπτα.
    Τα ακόμη αναπτυσσόμενα σώματα των νεαρών αραχνών είναι σχεδόν διαφανή, καθιστώντας δυνατή την ανίχνευση των κινήσεων των αμφιβληστροειδών σωληνίσκων τους. Συσπάσεις και κουλουριάσματα παρατηρήθηκαν επίσης στα πόδια ενηλίκων αραχνών αλτών -μεγέθους ανθρώπινου νυχιού- των οποίων η χρωμάτωση καθιστά δύσκολη την παρατήρηση των αμφιβληστροειδών σωληναρίων τους.
    «Όταν είδα για πρώτη φορά αυτά τα πρόσωπα που υφίσταντο σπασμούς "τρελάθηκα" γιατί έμοιαζε με όταν ονειρεύονται γάτες ή σκύλοι», είπε η Ντανιέλα Ρέσλερ, μεταδιδακτορική υπότροφος στο γερμανικό Πανεπιστήμιο Konstanz και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
    «Αν οι αράχνες έχουν ύπνο REM, τότε αλλάζει το τοπίο σχετικά με το πότε εξελίχθηκε το REM», είπε ο Δρ Σο, προσθέτοντας ότι το εύρημα «διευρύνει τον αριθμό και τους τύπους ζώων που παρουσιάζουν αυτή την ανθρώπινη κατάσταση». Είπε ότι δεν ήταν έκπληκτος που οι αράχνες βιώνουν ύπνο REM, δεδομένης της πολυπλοκότητας του μικροσκοπικού εγκεφάλου τους.

    Στους ανθρώπους, ο ύπνος REM εμφανίζεται συνήθως περίπου 90 λεπτά μετά την έναρξη του ύπνου και επαναλαμβάνεται περιοδικά μέχρι το ξύπνημα.

    Έρευνα σε ανθρώπους έχει δείξει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM και ότι αυτή η περίοδος είναι κατά την οποία εμφανίζονται τα όνειρα.

    Ο ύπνος REM έχει επίσης παρατηρηθεί σε περιορισμένο αριθμό ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σουπιών και των πρωτευόντων θηλαστικών, καθώς και σε σκύλους και πτηνά.

    Τα ζώα δεν μπορούν να αναφέρουν τα όνειρά τους, φυσικά. Αλλά ο Δρ Σο είπε ότι η έρευνα έχει δείξει ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα που καταγράφεται όταν τα ποντίκια τρέχουν σε λαβύρινθους είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στα ίδια ζώα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM – ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι τα ζώα αυτά επαναλαμβάνουν τη δραστηριότητα στα όνειρα τους.

    Η νέα μελέτη δεν μέτρησε τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο των αραχνών που έχει μέγεθος παπαρουνόσπορου, είπε η Δρ Ρέσλερ. Αλλά είπε ότι πίστευε ότι οι κινήσεις των αραχνών υποδήλωναν ότι ονειρεύονταν, ίσως να επαναλαμβάνουν κάποια δραστηριότητα που έκαναν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

    «Νομίζω ότι ονειρεύονται. Αλλά το να αποδειχθεί αυτό επιστημονικά είναι άλλο πράγμα», είπε.

    Η Δρ. Ρέσλερ είπε ότι σχεδίαζε ένα άλλο πείραμα για να συγκρίνει τις κινήσεις των ματιών των αράχνων κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης και κατά τη διάρκεια του ύπνου REM. Αν παρατηρήσει παρόμοια δραστηριότητα στα μάτια κατά τη διάρκεια του ύπνου και της εγρήγορσης, είπε, αυτό θα υποδηλώνει ότι οι αράχνες ονειρεύονται κάποια δραστηριότητα που έκαναν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, αν οι κινήσεις των ματιών μιας αράχνης ενώ παρακολουθεί μια μύγα ταιριάζουν με τις κινήσεις των ματιών της κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να σημαίνει ότι η αράχνη ονειρευόταν τη μύγα, είπε.

    «Είναι δύσκολο να μιλάμε για ύπνο REM χωρίς να μιλάμε για όνειρα», είπε η Δρ Ρέσλερ.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ