Περιβάλλον

Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1 – Φαίνεται να μεταδίδεται μεταξύ θηλαστικών

Συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1 – Φαίνεται να μεταδίδεται μεταξύ θηλαστικών

Η γρίπη των πτηνών H5N1 είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο στο 60% περίπου των περιπτώσεων παγκοσμίως.

Ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 έχει εξαπλωθεί πιο επιθετικά από ποτέ σε άγρια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά από τότε που έφτασε στη Νότια Αμερική το 2022, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε μεγαλύτερη απειλή για τον άνθρωπο, σύμφωνα με συνεντεύξεις οκτώ επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, άμεση ανησυχία προκαλούν οι ενδείξεις ότι η ασθένεια, που κάποτε περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε είδη πτηνών, φαίνεται να εξαπλώνεται μεταξύ θηλαστικών. Αυτό το στέλεχος έχει ήδη σκοτώσει αρκετά δελφίνια στη Χιλή και στο Περού, περίπου 50.000 φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια κατά μήκος των ακτών και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πουλιά σε ολόκληρη την περιοχή.

Για να επιβεβαιωθεί η μετάδοση από θηλαστικό σε θηλαστικό, οι επιστήμονες θα πρέπει πιθανότατα να εξετάσουν τις μολύνσεις σε ζωντανά ζώα. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχει συμβεί», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γουέμπι, ιολόγος στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude στο Μέμφις του Τενεσί, προσθέτοντας: «Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε μερικές από αυτές τις μεγάλες μολύνσεις και τον θάνατο χωρίς να έχουμε εξάπλωση από θηλαστικό σε θηλαστικό».

Το στέλεχος έχει εμφανιστεί σε δεκάδες είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεταναστευτικών ειδών, τα οποία μπορούν να το εξαπλώσουν πέρα από την περιοχή, όπως δήλωσαν οι επιστήμονες στο Reuters. Καθώς επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, τα ζώα θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε νέες περιοχές, αναμειγνύοντας το ένα με το άλλο με νέους τρόπους και ενδεχομένως αυξάνοντας την πιθανότητα για περαιτέρω μετάλλαξη του ιού.

«Είναι θέμα χρόνου να εντοπίσετε το πρώτο στέλεχος της Νότιας Αμερικής στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Αλόνσο Αλφάρο-Νούνιες, οικολόγος ιών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης

Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο από τη γρίπη των πτηνών H5N1

Η αυξανόμενη ανησυχία ώθησε τις 35 χώρες του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) να συγκαλέσουν περιφερειακούς εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους στον τομέα της Υγείας σε συνάντηση, αυτή την εβδομάδα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Ακόμα, η ομάδα σχεδιάζει να δημιουργήσει την πρώτη περιφερειακή επιτροπή στον κόσμο για την εποπτεία της παρακολούθησης της γρίπης των πτηνών και των προσπαθειών αντιμετώπισης, όπως δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του PAHO. Αυτό δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Από τότε που ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Οκτώβριο του 2022, έχουν υπάρξει δύο γνωστά κρούσματα σε ανθρώπους, ένα στον Ισημερινό και ένα στη Χιλή. Πάντως, και τα δύο προήλθαν από έκθεση σε μολυσμένα πτηνά. Ενώ οι ασθενείς αυτοί επέζησαν, η γρίπη των πτηνών H5N1 είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο στο 60% περίπου των περιπτώσεων παγκοσμίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είναι απίθανο να αυξήσει το επίπεδο κινδύνου για τον άνθρωπο από το «χαμηλό», που είναι τώρα, χωρίς αποδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο ή μεταλλάξεις προσαρμοσμένες στους ανθρώπινους υποδοχείς, δήλωσαν οι ειδικοί.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν δηλώσει ότι αναπτύσσουν εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών για τον άνθρωπο και έχουν τη δυνατότητα να παράγουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε λίγους μήνες, χρησιμοποιώντας γραμμές παραγωγής που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια της εποχικής γρίπης.

«Βλέπουμε (τον ιό) να κάνει μικρά εξελικτικά βήματα που μακροπρόθεσμα κινούνται προς μια πιθανή ανθρώπινη μόλυνση», δήλωσε ο Ραλφ Φανστρέλς, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis που μελετά τις παραλλαγές του H5N1 στη Νότια Αμερική.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα