Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 22:59

Επεισόδιο Κάριγκτον: Τα δέντρα θυμούνται την ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα της σύγχρονης ιστορίας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το ξύλο απορρόφησε ραδιενεργό ισότοπο του άνθρακα που σχηματίστηκε από τον βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με ηλιακά σωματίδια.

Αναλύσεις στους κορμούς αιωνόβιων δέντρων στη Λαπωνία αποκάλυψαν ραδιενεργά ίχνη του διαβόητου «Επεισοδίου Κάριγκτον» του 1859, την ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα των τελευταίων αιώνων, τόσο ισχυρή ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει δορυφόρους και να προκαλέσει εκτεταμένα μπλακάουτ αν συνέβαινε σήμερα.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα που έγινε αντιληπτή στις 1 Σεπτεμβρίου 1859 προκλήθηκε από μια «στεμματική εκτόξευση μάζας», ή CME, μια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου που εκτόξευσε στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους φορτισμένων σωματιδίων.

Όταν έφτασαν στη Γη, τα περισσότερα από αυτά τα σωματίδια παγιδεύτηκαν στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και κινήθηκαν προς τους πόλους, όπου συγκρούστηκαν με σωματίδια της ατμόσφαιρας και δημιούργησαν ένα θεαματικό σέλας, ορατό ακόμα και στους τροπικούς.

Επιπλέον, ο βομβαρδισμός σωματιδίων προκάλεσε την εμφάνιση επαγωγικών ηλεκτρικών ρευμάτων στα καλώδια του τηλέγραφου και έβαλε φωτιά σε πολλούς τηλεγραφικούς σταθμούς.

Ένα μικρό μέρος των ηλιακών σωματιδίων υψηλής ενέργειας συγκρούστηκε με άτομα αζώτου ψηλά στην ατμόσφαιρα και τα μετέτρεψε σε άτομα άνθρακα-14, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που αξιοποιείται στη ραδιοχρονολόγηση αρχαίων οργανικών υλικών.

Τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, ο άνθρακας-14 ενώθηκε με άτομα οξυγόνου και σχημάτισε διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απορροφήθηκε από τη βλάστηση για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.

Στα δέντρα της Λαπωνίας, το Επεισόδιο Κάριγκτον καταγράφηκε ως απότομη αύξηση των επιπέδων του άνθρακα-14, συγκριτικά με το κοινό ισότοπο άνθρακας-12, στους αυξητικούς δακτυλίους που αντιστοιχούν στο 1859 και τα έτη που ακολούθησαν, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στο Geophysical Research Letters.

«Τα ραδιοϊσότοπα άνθρακα λειτουργούν ως κοσμικός δείκτης, ο οποίος περιγράφει φαινόμενα που αφορούν τη Γη, το Ηλιακό Σύστημα και το Διάστημα» σχολίασε ο Μάρκου Οϊνόνεν του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, επικεφαλής της μελέτης.

Μέχρι σήμερα, απότομη αύξηση του άνθρακα-14 στους αυξητικούς δακτυλίους των δέντρων είχε καταγραφεί μόνο για πολύ ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες, όπως αυτή που έπληξε τη Γη πριν 14.300 χρόνια, η οποία εκτιμάται πως ήταν τουλάχιστον 10 φορές ισχυρότερη από το Επεισόδιο Κάριγκτον.

Αν συνέβαινε σήμερα, ένα τέτοιο ξέσπασμα θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης αλλά και να απειλείσει αστροναύτες σε τροχιά ή να καταστρέψει δορυφόρους του GPS και άλλων κρίσιμων υπηρεσιών.

Δεδομένου στη σύγχρονη εποχή δεν έχουν καταγραφεί τόσο ισχυρές ηλιακές καταιγίδες, οι δακτύλιοι των δέντρων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν καλύτερα αυτά τα φαινόμενα.

Επόμενος στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να εξετάσει αιωνόβια δέντρα για ίχνη των γεωμαγνητικών καταιγίδων που πιστεύεται ότι συνέβησαν τα έτη 1730 και 1770.

Πηγή: In.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Απριλίου 2024 20:08

Σχετικά Άρθρα

  • Η ηλιακή καταιγίδα «έφερε» το Βόρειο Σέλας και στην Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες
    Η ηλιακή καταιγίδα «έφερε» το Βόρειο Σέλας και στην Ελλάδα – Εντυπωσιακές εικόνες

    Βόρειο Σέλας από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη. Μαγικές εικόνες από το φαινόμενο που προκάλεσε ισχυρή ηλιακή καταιγίδα.

    Μοναδικές εικόνες καταγράφηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς η ισχυρή ηλιακή καταιγίδα που έπληξε χθες Πέμπτη (10/10) τη Γη έκανε ορατό το Βόρειο Σέλας από τη βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Κρήτη.

    Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Τρίτης (6/10), καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα.



    Το φαινόμενο αυτό επηρέασε τη Γη από χθες και αναμένεται να συνεχίσει μέχρι και σήμερα.

    Ως αποτέλεσμα, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από το όρος Πάικο, τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τα Μουδανιά Χαλκιδικής, την Εύβοια, μέχρι και την Κρήτη.

    Δείτε μαγικές εικόνες από το Βόρειο Σέλας:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη: Συναγερμός στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα διαστημικά σκάφη σε τροχιά
    Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα κατευθύνεται προς τη Γη: Συναγερμός στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα διαστημικά σκάφη σε τροχιά

    Μια τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά το ρεύμα και τα ραδιοφωνικά σήματα

    Μια ισχυρή ηλιακή καταιγίδα αναμένεται να πλήξει τη Γη τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και των ωκεανών (National Oceanic and Atmospheric Administration / NOAA).
    Το βράδυ της Τρίτης καταγράφηκε σημαντική εκτίναξη ύλης και μαγνητικού πεδίου από το ηλιακό στέμμα και το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει τη Γη από σήμερα μέχρι και αύριο Παρασκευή. Μια τέτοια καταιγίδα θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά το ρεύμα και τα ραδιοφωνικά σήματα.
    Οι ειδικοί έχουν εκδώσει προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G4 (σ.σ. το δεύτερο υψηλότερο στην πεντάβαθμη κλίμακα), μέγιστης ταχύτητας 1.300 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο.
    Ακριβείς προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο 15-30 λεπτά προτού η ηλιακή καταιγίδα φθάσει στη Γη, λαμβάνοντας στοιχεία από μετρήσεις δορυφόρων.

    Η NOAA έχει ειδοποιήσει τους χειριστές των σταθμών παραγωγής ενέργειας και των διαστημικών σκαφών που βρίσκονται σε τροχιά για να λάβουν προφυλάξεις. Ειδοποίησε επίσης την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης για πιθανές διακοπές ρεύματος, καθώς ο οργανισμός αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα Helene και του τυφώνα Milton που χτυπάει την Φλόριντα.

    Τον Οκτώβριο του 2003, σφοδρή ηλιακή καταιγίδα βύθισε περιοχές της Σουηδίας στο σκοτάδι και κατέστρεψε ενεργειακές υποδομές στη Νότια Αφρική.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Κλαδεύτηκαν δέντρα που αποτελούσαν κίνδυνο για τους μαθητές
    Δήμος Αρχ. Ολυμπίας: Κλαδεύτηκαν δέντρα που αποτελούσαν κίνδυνο για τους μαθητές

    Στο κλάδεμα των δέντρων που αποτελούν κίνδυνο για τους μαθητές προχώρησε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος & Πρασίνου, υπό την εποπτεία του Αρμόδιου Αντιδημάρχου, κ. Γιώργου Κρέζου, σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

    Σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όλης της περιοχής, ο Δήμος προέβη στο κλάδεμα των δέντρων, τα οποία αποτελούσαν κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών και του προσωπικού.

    Με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων από τη θραύση των κλαδιών, η οποία, λόγω της ξηρασίας, είναι συχνή και μπορεί να προκαλέσει ζημιές και ατυχήματα, η Υπηρεσία Πρασίνου προχώρησε άμεσα στο κλάδεμά τους, στον προαύλιο χώρο όλων των σχολικών μονάδων.

    dimos olumpia klad kladia 2

    dimos olumpia klad kladia 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΗΠΑ: Νέες ηλιακές καταιγίδες αναμένονται στη Γη το επόμενο διήμερο
    ΗΠΑ: Νέες ηλιακές καταιγίδες αναμένονται στη Γη το επόμενο διήμερο

    Οι κάτοικοι του Καναδά και ενός μέρους των βόρειων ΗΠΑ θα δουν ξανά το Βόρειο Σέλας - Ενδεχομένως να εμφανιστεί και στη βόρεια Ευρώπη

    Νέες ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν γεωμαγνητικές θύελλες στη Γη και είναι ενδεχόμενο να εμφανιστεί το βόρειο σέλας ακόμη και σε πολύ χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, από απόψε το βράδυ μέχρι και την Πέμπτη, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία NOAA.
    Τον Μάιο, ο πλανήτης βίωσε τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών. Το βόρειο σέλας φώτισε τότε τον νυχτερινό ουρανό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Αυστραλία, σε γεωγραφικά πλάτη που δεν εμφανίζεται συνήθως αυτό το φαινόμενο.
    Οι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να συνοδεύονται από στεμματική εκπομπή μάζας (CME), ένα νέφος πλάσματος, αποτελούμενο από φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν στη Γη μέσα σε μερικές ημέρες. Από την αλληλεπίδρασή τους με το μαγνητικό πεδίο της Γης εμφανίζεται το βόρειο σέλας, μια γιγαντιαία, πολύχρωμη «κουρτίνα» φωτός που κυματίζει στον ουρανό.

    Τέσσερις CME κατευθύνονται ήδη προς τη Γη και θα φτάσουν από απόψε το βράδυ μέχρι την Πέμπτη ανακοίνωσε Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA). Η εντονότερη δραστηριότητα αναμένεται απόψε, με μια γεωμαγνητική θύελλα κατηγορίας 3, ενώ εκείνες του Μαΐου ήταν κατηγορίας 5.

    Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, βόρειο σέλας θα δουν οι κάτοικοι του Καναδά και ενός μέρους των βόρειων ΗΠΑ. «Με λίγη τύχη» ίσως να εμφανιστεί το φαινόμενο και στη βόρεια Ευρώπη, στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο SpaceWeatherLive.

    Οι CME μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στο ηλεκτρικό δίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες. Η ηλιακή δραστηριότητα, με βάση τον ενδεκαετή κύκλο της, αναμένεται να κορυφωθεί από τα τέλη του 2024 μέχρι το 2026.

    Η ισχυρότερη γεωμαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, το λεγόμενο «επεισόδιο του Κάρινγκτον», από το όνομα του αστρονόμου που την παρατήρησε, σημειώθηκε το 1859. Τότε, υπερφορτίστηκαν οι γραμμές του τηλέγραφου, τόσο που οι συσκευές αναφλέγονταν.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα
    Πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα μπορεί να χτυπήσει τη Γη τα επόμενα 24ωρα

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τον πλανήτη μας μέχρι το τέλος της εβδομάδας

    Μια πανίσχυρη ηλιακή καταιγίδα είναι πιθανόν να πλήξει τη Γη αυτήν την εβδομάδα, και προβλέπεται ότι θα προκαλέσει διακοπή ρεύματος ραδιοφώνου και απίστευτες οθόνες βόρειου φωτός.

    Σύμφωνα με το earthsky.org, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ήλιος απελευθέρωσε τα πιο ισχυρά, εδώ και 20 χρόνια, ρεύματα πλάσματος, γνωστά ως στεφανιαίες εκτοξεύσεις μάζας (CMEs), τα τελευταία 20 χρόνια, προκαλώντας διακοπές και προβλήματα στις ραδιοσυχνότητες, στις επικοινωνίες και στους δορυφόρους παγκοσμίως.

    Τα συστήματα GPS «μπλοκάρουν» επειδή η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την ηλιακή έκλαμψη χτυπά τη μαγνητική σφαίρα που περιβάλλει τη Γη

    Η ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε αυτό το χάος, φαίνεται πως διαχύθηκε και πάλι απελευθερώνοντας μια ισχυρή έκλαμψη προς την Γη τη Δευτέρα.

    Αναλυτικότερα, η ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που σημειώθηκε στις 11 Μαΐου, όταν η ίδια ηλιακή κηλίδα «χτύπησε» τον πλανήτη μας με δεκάδες ενεργοποιημένα ρεύματα πλάσματος.

    Μια ηλιακή ή γεωμαγνητική καταιγίδα είναι μια σημαντική διαταραχή της μαγνητόσφαιρας της Γης – της περιοχής γύρω από τη Γη που ελέγχεται από το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

    Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά το 2005, εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση ότι η Γη χτυπήθηκε με την υψηλότερη δόση ακτινοβολίας εδώ και μισό αιώνα.

    Το ασυνήθιστο γεγονός νωρίτερα αυτόν τον μήνα «μπλόκαρε» τα GPS, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τον αγροτικό εξοπλισμό και τους δορυφόρους σε τροχιά – και οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο προετοιμαζόμενοι.

    Η ηλιακή κηλίδα, με την ένδειξη AR3664, δημιούργησε 17 εκλάμψεις αυτή την εβδομάδα, αλλά η ισχυρότερη έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως.

    «Δεν έχω δει τέτοια έκρηξη στα 40 χρόνια που παρατηρώ τον Ήλιο», είπε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Michael Karrer, από την Αυστρία στο SpaceWeather.

    «Τόσο γρήγορα και τόσο μακριά στο διάστημα! Ήταν γιγάντιο», πρόσθεσε

    Η ηλιακή κηλίδα AR3664 δεν είναι προς το παρόν στραμμένη απευθείας στη Γη, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι θα κινηθεί προς τα δω μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα μπορούσε να εξαπολύσει ηλιακές καταιγίδες προς τον έξω πλανήτη.

    Μαγνητικό «μπλόκο»

    Ενώ οι καταιγίδες δεν αναμένεται να φτάσουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένεται να προκαλέσουν διακοπή ρεύματος επιπέδου τρίτου (R3) που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά έως ώρες και να επηρεάσει τα συστήματα GPS και την ραδιοεπικοινωνία.

    Τα συστήματα GPS «μπλοκάρουν» επειδή η ακτινοβολία που εκπέμπεται από την ηλιακή έκλαμψη χτυπά τη μαγνητική σφαίρα που περιβάλλει τη Γη, προκαλώντας διακυμάνσεις στην ιονόσφαιρα.

    Η ιονόσφαιρα είναι ένα στρώμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα που απορροφά και αντανακλά σήματα κατά τη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων, προκαλώντας στατικότητα και διαταραχές στα σήματα που λαμβάνονται από τα συστήματα GPS.

    Πηγή: In.gr

  • Το Βόρειο Σέλας στον ουρανό της Αθήνας - Μαγευτικές εικόνες
    Το Βόρειο Σέλας στον ουρανό της Αθήνας - Μαγευτικές εικόνες

    Μια σπάνια «εμφάνιση» στον ουρανό της Αθήνας έκανε το Βόρειο Σέλας, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

    Όπως αναφέρει ο ίδιος «συνολικά έχουν καταγραφεί 12 τεκμηριωμένες περιπτώσεις εμφάνισης Βόρειου Σέλαος πάνω από τον ελληνικό χώρο τα τελευταία 500 χρόνια και η σημερινή είναι η 13η».

    Το φαινόμενο δημιούργησε μια ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που κατευθύνθηκε προς τη Γη.

    Το φαινόμενο εμφανίζεται όταν φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω από τους μαγνητικούς πόλους. Στο βόρειο ημισφαίριο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δραστηριότητας λαμβάνει χώρα μέσα σε μια ζώνη γνωστή ως σέλας, που καλύπτει γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 60 και 75 μοιρών. Όταν η δραστηριότητα είναι έντονη, επεκτείνεται και καλύπτει μια μεγαλύτερη περιοχή – γι' αυτό το εντυπωσιακό σέλας μπορεί περιστασιακά να φαίνεται νοτιότερα. Μια πολύ ισχυρή ηλιακή καταιγίδα «χτύπησε» τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, υπερφορτίζοντας το Βόρειο Σέλας και καθιστώντας το ορατό σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.

    Πηγή: cnn.gr - Φωτογραφία από Janina Bienkowski από το Pixabay

  • Τα δέντρα «βήχουν» - Δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
    Τα δέντρα «βήχουν» - Δεν μπορούν να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

    Τα δέντρα «βήχουν», καθώς πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ποσότητα του παγιδευμένου από τη θερμότητα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα.

    Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον επίκουρο ερευνητή καθηγητή γεωεπιστημών Μαξ Λόιντ του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι στα θερμότερα κλίματα, τα δέντρα δεν είναι πλέον σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής απορροφώντας το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα(CO2). Ακόμα χειρότερα, απελευθερώνουν σημαντικές ποσότητες πλεονάζοντος CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα, αναφέρει το Futurism.com.

    Πρόκειται για ένα προειδοποιητικό σημάδι που ανατρέπει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι τα φυτά και τα δέντρα μπορούν να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, τα φυτά απορροφούν περίπου το 25% του CO2 που εκπέμπεται ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας – αλλά οι επιστήμονες αναμένουν τώρα ότι ο αριθμός αυτός θα μειωθεί σημαντικά καθώς αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

    «Διαπιστώσαμε ότι τα δέντρα σε θερμότερα, ξηρότερα κλίματα ουσιαστικά βήχουν αντί να αναπνέουν», δήλωσε ο Λόιντ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences. «Στέλνουν το CO2 πίσω στην ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από ό,τι τα δέντρα σε πιο δροσερές και υγρές συνθήκες».

    Τα δέντρα μπορούν να αφαιρέσουν το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης, η οποία τους επιτρέπει να αναπτύσσονται. Αλλά αν τα δέντρα βρίσκονται υπό πίεση, απελευθερώνουν αυτό το αέριο πίσω στην ατμόσφαιρα, μια διαδικασία γνωστή ως φωτοαναπνοή.

    Πρόβλημα στα θερμά και ξηρά κλίματα

    Αναλύοντας δείγματα ιστού δέντρων από όλο τον κόσμο, ο Λόιντ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός αυτής της διαδικασίας είναι έως και δύο φορές υψηλότερος σε θερμότερα κλίματα – και όσο πιο ξηρό είναι το κλίμα, τόσο περισσότερο CO2 απελευθερώνουν τα δέντρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε κλίμα που ξεπερνά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου περίπου, εμφανίζει αυτό το φαινόμενο.

    «Έχουμε χαλάσει την ισορροπία αυτού του βασικού κύκλου», δήλωσε ο Λόιντ. «Τα φυτά και το κλίμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα».

    «Η μεγαλύτερη απορρόφηση CO2 από την ατμόσφαιρά μας είναι οι οργανισμοί που φωτοσυνθέτουν», πρόσθεσε. «Επηρεάζουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας, και αυτό σημαίνει ότι οι μικρές αλλαγές έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Με την κλιματική αλλαγή, ο κόσμος θα θερμαίνεται όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι τα φυτά θα είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα», εξήγησε ο Λόιντ.

    Εκατομμύρια χρόνια πίσω

    Χρησιμοποιώντας δείγμα απολιθωμένου ξύλου, η ομάδα ελπίζει τώρα να μελετήσει πώς έχουν αλλάξει τα ποσοστά φωτοαναπνοής κατά τη διάρκεια δεκάδων εκατομμυρίων ετών, για να διαπιστώσει πόσο CO2 ήταν ιστορικά σε θέση να απορροφήσουν οι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί και πώς αυτό θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον.

    «Είμαι γεωλόγος, εργάζομαι στο παρελθόν», ανέφερε ο Λόιντ. «Έτσι, αν μας ενδιαφέρουν αυτά τα μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το πώς λειτουργούσε αυτός ο κύκλος όταν το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ζωντανά φυτά. Ίσως χρειαστεί να πάμε εκατομμύρια χρόνια πίσω για να καταλάβουμε καλύτερα πώς μπορεί να είναι το μέλλον μας».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Κολοσσιαία «τρύπα» στον Ήλιο απειλεί με γεωμαγνητικές καταιγίδες
    Κολοσσιαία «τρύπα» στον Ήλιο απειλεί με γεωμαγνητικές καταιγίδες

    Σωματίδια υψηλής ενέργειας εκτοξεύονται προς τη Γη από μια πελώρια «στεμματική οπή»

    Μια πελώρια σκοτεινή κηλίδα που εμφανίστηκε στην επιφάνεια του Ήλιου, 50 φορές πιο πλατιά από τη Γη, εκτοξεύει σωματίδια υψηλής ενέργειας κατευθείαν προς τον πλανήτη, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν μπλακάουτ στις ραδιοεπικοινωνίες.

    Ο γιγάντιος σχηματισμός, γνωστός ως στεμματική οπή, εμφανίστηκε κοντά στον ισημερινό του ‘Ηλιου στις 2 Δεκεμβρίου και μέσα σε 24 ώρες έφτασε σε πλάτος τα 800.000 χιλιόμετρα, ανέφερε το Spaceweather.com. Από τις 4 Δεκεμβρίου, η οπή κοιτά κατευθείαν προς τη Γη.

    Σε γενικές γραμμές, τα σωματίδια που εκπέμπει ο Ήλιος, γνωστά ως ηλιακός άνεμος, χρειάζονται 2-3 μέρες να φτάσουν μέχρι τη Γη, ανάλογα με την ταχύτητά τους.

    Σύμφωνα με το Space.com, η στεμματική οπή αναμενόταν να προκαλέσει μέτρια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στις ραδιοεπικοινωνίες και βλάβες σε δορυφόρους, πέρα από ένα ασυνήθιστα έντονο βόρειο και νότιο σέλας.

    Φαίνεται όμως ότι η ριπή σωματιδίων ήταν λιγότερο ισχυρή από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά και μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί μόνο ήπιες γεωμαγνητικές καταιγίδες κατηγορίας G1.

    Παραμένει άγνωστο πότε θα εξαφανιστεί η τρύπα, ωστόσο παρόμοιοι σχηματισμοί στο παρελθόν διατηρήθηκαν για περισσότερο από μια περιστροφή του Ήλιου, διάρκειας 27 ημερών.

    Οι στεμματικές οπές εμφανίζονται όταν τα μαγνητικά πεδία του Ήλιου ανοίγουν και επιτρέπουν σε υλικό από την επιφάνεια του Ήλιου να διαρρεύσει απότομα στο Διάστημα. Εμφανίζονται ως σκούρες κηλίδες επειδή είναι λιγότερο πυκνές και θερμές σε σχέση με την υπόλοιπη επιφάνεια του Ήλιου.

    Το ίδιο ισχύει για τις πιο γνωστές ηλιακές κηλίδες, με τη διαφορά ότι οι στεμματικές οπές δεν είναι διακρίνονται στο ορατό φάσμα, παρά μόνο στο υπεριώδες.

    Η προηγούμενη στεμματική τρύπα που εμφανίστηκε στον Ήλιο τον Μάρτιο προκάλεσε τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες της τελευταίας εξαετίας.

    Ο Ήλιος πλησιάζει αυτό το διάστημα το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα ενός κύκλου αυξομείωσης της ηλιακής δραστηριότητας που διαρκεί 11 χρόνια.

    Οι στεμματικές τρύπες εμφανίζονται συχνότερα στη διάρκεια του ηλιακού ελάχιστου. Όταν εκδηλώνονται κοντά στο ηλιακό μέγιστο βρίσκονται συνήθως κοντά στους πόλους του άστρου, και όχι κοντά στον ισημερινό όπως συμβαίνει τώρα.

    Το φαινόμενο είναι επομένως μάλλον ασυνήθιστο.

    Στη διάρκεια του Νοεμβρίου σημειώθηκαν τουλάχιστον δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες που έφεραν το βόρειο σέλας ασυνήθιστα νότια, ακόμα και μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα.

    Πηγή: In.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο