Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 19:44

ΟΦΥΠΕΚΑ: Υπό απειλή ένα στα πέντε είδη ζώων, φυτών και μυκήτων στην Ελλάδα - Ποια είναι στον Κόκκινο Κατάλογο

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιεί τον Κόκκινο Κατάλογο που αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την ελληνική βιοποικιλότητα

Υπό απειλή βρίσκεται το 21,5% των ειδών ζώων, φυτών και μυκήτων που αξιολογήθηκαν με αφορμή τον εορτασμό της ευρωπαϊκής ημέρας Natura 2000, σήμερα 21 Μαΐου.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσιοποιεί τον Κόκκινο Κατάλογο, που συνέταξε ο ΟΦΥΠΕΚΑ, με τα 11.500 απειλούμενα είδη ζώων, φυτών και μυκήτων της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων (redlist.necca.gov.gr, δείτε ΕΔΩ ποια περιλαμβάνονται) για την ελληνική βιοποικιλότητα και συνιστά ένα εμβληματικό έργο για την προστασία και τη διαχείριση της ελληνικής φύσης, προσφέροντας, ταυτόχρονα, σε κάθε ενδιαφερόμενο πρόσβαση σε επιστημονική γνώση για δεκάδες χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) δημιούργησε ένα δίκτυο από 140 Έλληνες και ξένους επιστήμονες, οι οποίοι με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρησης της Φύσης (IUCN), της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας (ΕΖΕ) και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας (ΕΒΕ), αξιολόγησαν χιλιάδες είδη ζώων, φυτών και μυκήτων και τα κατέταξαν σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε καθεστώς απειλής ανήκει το 28% των ειδών που έχει αξιολογήσει η IUCN. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 21,5%, στο σύνολο των ειδών που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του Κόκκινου Καταλόγου. Ένα στα πέντε είδη, που αξιολογήθηκαν, δηλαδή, απειλείται με εξαφάνιση.

Όσον αφορά στις επιμέρους ταξινομικές ομάδες, σε καθεστώς απειλής ανήκουν το 18,7% των φυτών, το 22,6% των ζώων και το 34,8% των μυκήτων που αξιολογήθηκαν.

Ειδικότερα το 28,3% των πουλιών, το 31,3% των θηλαστικών, το 13,3% των ερπετών, το 34,6% αμφιβίων και το 21,5% των ασπόνδυλων απειλούνται με εξαφάνιση.

Κάποια είδη, χάρη στην εφαρμογή μέτρων προστασίας και διατήρησης, δεν απειλούνται άμεσα, πλέον, με εξαφάνιση στην χώρα και έχουν μετακινηθεί στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου (LC). Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι: η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και το κιρκινέζι (Falco naumanni)

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα δεδομένα του Κόκκινου Καταλόγου συνιστούν ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, καθώς βάσει αυτών μπορούν να σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις διατήρησης και πολιτικές προστασίας για τη διαφύλαξη της πλούσιας φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης των φυσικών της πόρων.

Το σύνολο των ειδών του Κόκκινου Καταλόγου Ελλάδας αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), ενώ όλα τα ενδημικά είδη της Ελλάδας που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του έργου θα αποτελέσουν, σταδιακά, μέρος του παγκόσμιου κόκκινου καταλόγου απειλούμενων ειδών της IUCN.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000

Η 21η Μαΐου έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000, ώστε να γιορτάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η προστασία της φύσης και οι προσπάθειες όσων συμβάλλουν, καθημερινά, στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος.

Το ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών του κόσμου, καθώς υπερβαίνουν τις 27.000. Ταυτόχρονα, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης.

Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό το δίκτυο, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα ζωής για απειλούμενα είδη της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας και για περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας. Το δίκτυο Natura 2000, λειτουργεί παράλληλα και ως μηχανισμός που φροντίζει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 19:10

Σχετικά Άρθρα

  • Πραγματοποιήθηκε το 1ο επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιβαλλοντική εκπαίδευση
    Πραγματοποιήθηκε το 1ο επιμορφωτικό σεμινάριο στελεχών του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιβαλλοντική εκπαίδευση

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τον ΟΦΥΠΕΚΑ η 1η επιμορφωτική εκπαίδευση μη τυπικής μάθησης στην περιβαλλοντική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση με τη συμμετοχή 130 στελεχών από όλη την Ελλάδα, που υλοποιούν προγράμματα στις 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

    Το σεμινάριο, με θέμα «Εκπαίδευση σε τεχνικές προσέγγισης ομάδων στόχων, νέα εκπαιδευτικά εργαλεία και δημιουργία προγραμμάτων ΠΕ», πραγματοποιήθηκε από τις 23 ως τις 26 Σεπτεμβρίου στα Καλάβρυτα, ενώ είχε προηγηθεί διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση».

    Η εκπαίδευση περιλάμβανε βιωματικά εργαστήρια, εξοικείωση με νέα εργαλεία και σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους προσέγγισης ομάδων στόχων, ερμηνεία περιβάλλοντος, τρόπους προσέγγισης/διαχείρισης ομάδων, εισαγωγή στις νέες τεχνολογίες, καθώς και δημιουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο πεδίο με τα είδη και τα οικοσυστήματα των Προστατευόμενων Περιοχών.

    Στόχος του προγράμματος ήταν η βελτίωση και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των στελεχών, η ανταλλαγή εμπειρίας, η επίτευξη κοινής προσέγγισης των Μονάδων Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και η προσωπική ανάπτυξη. Ουσιαστικά, απώτερος σκοπός είναι να μπορέσουν να διαχειριστούν με βέλτιστο τρόπο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και των παραγωγικών φορέων, και, φυσικά, τη διαμόρφωση φιλοπεριβαλλοντικών απόψεων και στάσεων της νέας γενιάς στο πλαίσιο των σκοπών του Οργανισμού, για την αρτιότερη ανάδειξη των στόχων διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών.

    ofypeka semin per 2

    Το πρόγραμμα της τελευταίας ημέρας επικεντρώθηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση προσαρμοσμένων προγραμμάτων στις εξατομικευμένες ανάγκες μαθητών, αλλά και ενηλίκων, με αναπηρίες. Τις εργασίες της τελευταίας ημέρας παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί από το ΚΕΠΕΑ Κλειτορίας που συνεργάζονται με την ΜΔ Χελμού Βουραϊκού, καθώς και εκπαιδευτικοί του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Πεντέλης, οι οποίοι παρουσίασαν με τα στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ το καινοτόμο πρόγραμμα με τίτλο «Ανακαλύπτω το δάσος της Πάρνηθας», που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κοινού για μαθητές με αναπηρία.

    ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αποστολή τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερες πληροφορίες: www.necca.gr

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση εργασίας για αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, των Αλυκών Λεχαινών και της παραλίας Κουνουπελίου  
    Συνάντηση εργασίας για αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, των Αλυκών Λεχαινών και της παραλίας Κουνουπελίου  

    Σε ιδιαίτερο εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα Λεχαινά & στο Δημαρχείο Ανδραβίδας Κυλλήνης, την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ κ. Κώστα Τριάντη.

    Σκοπός της συνάντησης ήταν η παραγωγική αξιοποίηση της λιμνοθάλασσας Κοτύχι, των Αλυκών Λεχαινών, της παραλίας του Κουνουπελίου με ταυτόχρονο στόχο την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση. Οι συγκεκριμένες περιοχές εμπίπτουν σε τμήματα της Α ζώνης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, ο Γενικός Διευθυντής του Ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις κ. Διονύσιος Νικολάου, η Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις κα. Φαίη Μακαντάση, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Χωροταξίας-Πολεοδομίας & Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Διονύσιος Κεκάτος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Σκλαβενίτης, ο Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο κ. Φίλιππος Λέντζας, ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου κ. Κώστας Βαρβαρέσος και η Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Δυτ. Πελ/νησου του ΟΦΥΠΕΚΑ, κα. Γεωργία Καραμπέρου.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις προτεινόμενες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για μια βιώσιμη αξιοποίηση του παραθαλάσσιου μετώπου του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με την ουσιαστική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις.

    Μεταξύ των θεμάτων που αποφασίστηκαν είναι:

    1. Η χρηματοδότηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έργου για την απομάκρυνση μπαζών και μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (απορρίμματα) εντός της ζώνης Α του Εθνικού Πάρκου και συγκεκριμένα εντός της περιοχής του δάσους Κουνουπελίου.
    2. Η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης της λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας Κοτύχι και των συνοδών μελετών από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
    3. Η συμβολή της διαΝΕΟσις στις απαιτούμενες ενέργειες για την παραχώρηση των Αλυκών Λεχαινών και των Λουτρών Υρμίνης από την ΕΤΑΔ ΑΕ στο Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης με παράλληλη εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την αξιοποίησή τους.
    4. Την σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά η λειτουργία του ιχθυοτροφείου στην λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

    Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ στις Αλυκές Λεχαινών και στη λιμνοθάλασσα Κοτύχι.

    ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    andrav sun limnoth 2

    andrav sun limnoth 3

    andrav sun limnoth 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς  - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου στο Λάππα Αχαΐας

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) που βρίσκεται στο Λάππα, Αχαΐας.

    Το Κέντρο Πληροφόρησης εγκαινίασε με τον καθιερωμένο αγιασμό ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄, ενώ χαιρετισμό στους προσκεκλημένους απηύθυναν η προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης και εκ μέρους του ΟΦΥΠΕΚΑ η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από τη Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, από τη Διεύθυνση Δασών Ηλείας, οι Δασάρχες Πύργου και Αμαλιάδας, εκπρόσωποι του τοπικού συλλόγου γυναικών Λάππα «Μελισσάνθη», ανάδοχοι & συνεργάτες της ΜΔ καθώς και πλήθος κόσμου.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση των προσκεκλημένων, εντός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης, από εκπρόσωπο του αναδόχου του έργου και υπεύθυνη του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) – Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ), όπου παρουσίασε τις αρχές σχεδιασμού της έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

    Η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού χώρου του Κέντρου Πληροφόρησης υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα».

    Το Κέντρο Πληροφόρησης

    Το Κέντρο Πληροφόρησης Δάσους Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, βρίσκεται στο Λάππα Αχαΐας και στεγάζεται σε οίκημα του 20ου αιώνα, ιδιοκτησία του Βασιλικού Κτήματος Μανωλάδος, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ‘’Έργο Τέχνης’’ με Υπουργική Απόφαση του 1982.

    Στόχος του Κέντρου Πληροφόρησης είναι η γνωριμία των επισκεπτών με το Δάσος Στροφυλιάς - Λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, η ανάδειξη της φυσιογνωμίας και του φυσικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη διαφύλαξης του. Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών, μέσω των εκθεμάτων και του εντυπωσιακού εποπτικού υλικού, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Οθόνες αφής με πολυμεσικές εφαρμογές, προβολές σε οθόνες, εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας οργανώνουν έναν σύγχρονο εκθεσιακό χώρο .

    Το Κέντρο Πληροφόρησης είναι ανοιχτό για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 09:00 μέχρι τις 15:00 και τα Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με το προσωπικό της ΜΔ.. Η επίσκεψη στο ΚΠ για μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία μπορεί να συνδυαστεί με περιήγηση στο Εθνικό Πάρκο. Στο Εθνικό Πάρκο υπάρχουν 8 πεζοπορικές διαδρομές διαβαθμισμένης δυσκολίας και 4 ποδηλατικές με σήμανση. Για σχολικές μονάδες & συλλόγους πραγματοποιείται οργανωμένη περιήγηση με την συνοδεία στελέχους της Μονάδας Διαχείρισης, όπου δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να νιώσουν κάτι από την μαγεία των υγροτόπων και να παρατηρήσουν τα πουλιά του Εθνικού Πάρκου με κιάλια και τηλεσκόπια.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οργάνωση περιηγήσεων απευθυνθείτε στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στα τηλέφωνα επικοινωνίας 26930 31939, 31651 & 31959 και στο email: [email protected].

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    ofypeka egk kentro plirof 2

    Στιγμιότυπα από τον αγιασμό του Κέντρου Πληροφόρησης από τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄.

    ofypeka egk kentro plirof 3

    Στιγμιότυπο από τη κοπή της κορδέλας των εγκαινίων του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 4

    Ο ανακαινισμένος εκθεσιακός χώρος του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 5

    ofypeka egk kentro plirof 6

    Το παιδικό τμήμα του ΚΠ.

    ofypeka egk kentro plirof 7

    Το προσωπικό της ΜΔΠΠ23 μαζί με τον Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄ και τη προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β΄ κα Ελένης Κουμούτσου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δαδιά: Το 23% του δάσους έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές – Άκαυτο το 42%
    Δαδιά: Το 23% του δάσους έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές – Άκαυτο το 42%

    Δείτε χάρτη - Στο 34,44% η σφοδρότητα χαρακτηρίζεται χαμηλή ή μέση, που σημαίνει ότι κάηκαν μόνο θάμνοι, χόρτα και χαμηλά σημεία δέντρων – Τι δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της αποτίμησης των επιπτώσεων της πυρκαγιάς

    Σοβαρές καταστροφές υπέστη το 23,3% της έκτασης του δάσους της Δαδιάς, όπου τον Αύγουστο εκδηλώθηκε η πλέον καταστροφική φωτιά που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2000, οπότε και διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση που δημοσίευσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

    Το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγάλο. Ωστόσο, και σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ, η υψηλή σφοδρότητα -που αντιστοιχεί σε καταστροφή σχεδόν του συνόλου της βλάστησης- δεν υπερβαίνει το 23,3% της έκτασης του εθνικού πάρκου.

    Άκαυτο παραμένει το 42,26%, ενώ στο υπόλοιπο 34,44% η σφοδρότητα της φωτιάς χαρακτηρίζεται χαμηλής ή μέσης. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι κάηκαν μόνον θάμνοι, χόρτα και χαμηλά σημεία δέντρων, με μεγάλο μέρος του φυλλώματος και των βελόνων να παραμένει ανέπαφο.

    Για την κατάσταση στο δάσος της Δαδιάς μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή. «Η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας.

    Άκαυτο το 55% στους δύο πυρήνες του εθνικού πάρκου

    dadia2

    Ανάλογη και ελαφρώς καλύτερη είναι η εικόνα για τους δύο πυρήνες του εθνικού πάρκου της Δαδιάς, καθώς εκτιμάται πως παραπάνω από το 55% αυτών των ζωνών υψηλής σημασίας παρέμεινε άκαυτο, ενώ ακόμα και στα τμήματα που επλήγησαν από τις φλόγες η υψηλή σφοδρότητα δεν υπερβαίνει το 14,5%.

    Η πρώτη αποτίμηση από τον ΟΦΥΠΕΚΑ έγινε αξιοποιώντας δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τα ευρήματα αυτοψιών.

    «Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΟΦΥΠΕΚΑ δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

    Πώς γίνεται η αποτίμηση του ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς. Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).

    Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης.

    Ο έλεγχος διεξήχθη στις 6/9, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, που δόθηκε στις 5/9.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

    ➢ Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα

    Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)

    Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)

    ➢ Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο

    Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%

    Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%

    Άκαυτη έκταση: 42,26%

    ➢ Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)

    Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)

    Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)

    ➢ Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες

    Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%

    Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%

    Άκαυτη έκταση: 55,46%

    Να σημειωθεί ότι η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.

    Πηγή: Protothema.gr

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Δακτυλίωση νεοσσών λευκοπελαργών στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς

    Η Μονάδα Διαχείρισης (ΜΔ) Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου- Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) πραγματοποίησε για δεύτερη χρονιά δακτυλίωση νεοσσών Λευκού Πελαργού (Ciconia ciconia) στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023.

    Ζευγάρι Λευκοπελαργών επέλεξαν για 1η χρονιά, το καμπαναριό της εκκλησίας του Αποστόλου Πέτρου στον οικισμό της Νέας Μανωλάδας, για να φτιάξει την φωλιά του. Η απόπειρα φωλεοποίησης τους ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου & στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Στις αρχές Μάϊου, παρατηρήθηκαν οι νεοσσοί που άρχισαν να ξεπροβάλουν δειλά-δειλά τα κεφαλάκια τους μέσα από την φωλιά.

    Η δακτυλίωση των νεοσσών πραγματοποιήθηκε από τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση πιστοποιημένο δακτυλιωτή του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών των Λευκοπελαργών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης. Στους τρείς (3) νεοσσούς τοποθετήθηκαν ειδικά αριθμημένα δακτυλίδια στα πόδια τους τύπου ELSA με κωδικό GRA για την Ελλάδα όπου χορηγήθηκαν δωρεάν από τον κ. Μαμάση. Στους νεοσσούς δόθηκαν τα ονόματα Πέτρος, Παύλος & Στέφανος από το προσωπικό της ΜΔ και τον Εφημέριο του ναού Πάτερ Στέφανο Νίτσο.

    Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15-20 λεπτά περίπου και περιλαμβάνει την ασφαλή μεταφορά των νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτησή τους στη φωλιά. Η δακτυλίωση θεωρείται η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους.

    Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ ευχαριστεί τον Περιβαλλοντολόγο κ. Διονύση Μαμάση, το προσωπικό της ΔΕΔΔΗΕ κ. Γεώργιο Ντόκο & Βαγγέλη Μανδρέκα, οι οποίοι με τις απαραίτητες ενέργειές τους συνέβαλαν στην ασφαλή διεξαγωγή όλων των εργασιών και φρόντισαν για την ασφάλεια του δακτυλιωτή, τον τοπικό Πρόεδρο της κοινότητας Νέας Μανωλάδας κ. Στυλιανό Νικολετάκη και φυσικά τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αποστόλου Πέτρου, Πάτερ Στέφανο Νίτσο που αγκάλιασε με ιδιαίτερο ζήλο την προσπάθεια αυτή της ΜΔ. Τέλος, η ΜΔ ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους της Νέας Μανωλάδας που πρόσεχαν & προσέχουν τους «νέους επισκέπτες» στην περιοχή τους.

    ofupeka neosoi leukop 2

    ofupeka neosoi leukop 3

    ofupeka neosoi leukop 4

    ΟΦΥΠΕΚΑ

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Ημερίδα με θέμα: «Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στο πλαίσια του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου».
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Ημερίδα με θέμα: «Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στο πλαίσια του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου».

    Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου/Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α), διοργανώνει ανοιχτή ενημερωτική ημερίδα, με θέμα: «Παρουσίαση διαχειριστικών δράσεων στο πλαίσια του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου».

    Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

    Σκοπός της ημερίδας είναι η παρουσίαση δράσεων που έχουν στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης.

    Η παρακολούθηση είναι ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

    ofupeka imerid pr 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΟΦΥΠΕΚΑ: Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς
    ΟΦΥΠΕΚΑ: Βανδαλισμοί στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς

    Αντιμέτωποι με βανδαλισμούς, ήρθαν για μια ακόμα φορά, οι επόπτες-φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), στην περιοχή χωρικής αρμοδιότητάς τους.

    Ασυνείδητοι σκόπιμα και αυθαίρετα, προέβησαν σε καταστροφικές πράξεις πριν από λίγες μέρες. Με τη χρήση αλυσοπρίονου έκοψαν ξύλινους πασσάλους περίφραξης, που είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο διέλευσης προς την παραλία της Μπούκας, καθώς και προς τον οριοθετημένο χώρο στάθμευσης οχημάτων στην παραλία του Κέντρου.

    Οι ξύλινοι πάσσαλοι τοποθετήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2022 στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δράσης «Στερέωση αμμοθινών και τοποθέτηση περίφραξης για την ενίσχυση των Τύπων Οικοτόπων στην περιοχή Natura 2000 Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Έλος Λάμιας, Άραξος» του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ/ΕΣΠΑ 2014-2021), με κύριο σκοπό την ανάπλαση των υποβαθμισμένων θινών.

    Η περίφραξη οριοθετεί τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν στην κίνηση των επισκεπτών και λουόμενων προς τις παραλίες, καθώς και τον χώρο στάθμευσης των οχημάτων, προστατεύοντας παράλληλα τον ευαίσθητο και σπάνιο παράκτιο οικότοπο «θίνες με δάση από κουκουναριά».

    Ο φυσικός οικότοπος 2270* «Θίνες με δάση από Pinus pinea ή/και Pinus pinaster», αποτελεί οικότοπο προτεραιότητας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία.

    [email protected]

    ofypeka vandalismoi pasaloi 2

    Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς αποτελείται από ένα πλούσιο μωσαϊκό ενδιαιτημάτων υψηλής οικολογικής αξίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής αποτελούν οι υγρότοποι και οι περιβάλλουσες πλημμυρισμένες εκτάσεις, το δάσος κουκουναριάς, οι αμμοθίνες και οι ασβεστολιθικοί λόφοι. Προστατεύεται από εθνική (Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Εθνικό Πάρκο), ευρωπαϊκή (Δίκτυο Natura 2000) και διεθνή νομοθεσία (Σύμβαση Ramsar).

    Παράνομες ενέργειες τέτοιου είδους, δυστυχώς, στρέφονται κατά της προστασίας της φυσικής κληρονομιάς του τόπου και έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση της αυθαιρεσίας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικότερα στους ευαίσθητους αμμοθινικούς σχηματισμούς και στο πανέμορφο δάσος κουκουναριάς.

    Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

    Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

    Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: Επείγουσα έκκληση για αποκατάσταση
    Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: Επείγουσα έκκληση για αποκατάσταση

    «Ήρθε η ώρα για αποκατάσταση των υγροτόπων» (It's time for wetland restoration), είναι το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), όλοι αυτοί οι υγρότοποι, καθώς και πολλοί άλλοι μικρότεροι, συνθέτουν μερικά από τα ομορφότερα τοπία της χώρας μας και αποτελούν περιοχές με σπουδαία αξία και σημασία, τόσο για τη φύση όσο και για τον άνθρωπο.

    Οι υγρότοποι επιτελούν μια σειρά από πολύτιμες οικολογικές λειτουργίες: φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα, συγκρατούν το νερό της βροχής και προστατεύουν από τις πλημμύρες, αμβλύνουν τις ακραίες θερμοκρασίες, βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, αποθηκεύουν άνθρακα, σε ποσότητα μεγαλύτερη από ότι τα δάση και στηρίζουν ένα μεγάλο εύρος ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

    Κι όμως, όπως υπογραμμίζεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, παρά την μεγάλη τους αξία, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων βρίσκει και πάλι υγροτόπους να απειλούνται και να εξακολουθούν να δέχονται πολλές πιέσεις. Υπολογίζεται ότι από το 1700 έως σήμερα, έχει εξαφανιστεί παγκοσμίως πάνω από το 80% των υγροτόπων, ενώ ένα στα τρία είδη γλυκού νερού και το 25% όλων των ειδών των υγροτόπων απειλούνται με εξαφάνιση.

    Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης:

    «Η αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων αποτελεί πρόκληση για τις επόμενες δεκαετίες. Οι υγρότοποι, ιδιαίτερα οι νησιωτικοί, είναι από τα πλέον απειλούμενα οικοσυστήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Τα συστήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για τη βιοποικιλότητα και δεν πρέπει να χαθούν. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην συμπλήρωση της καταγραφής των υγροτόπων των νησιών μας και θα προτείνουμε ολοκληρωμένα σχέδια αποκατάστασής και προστασίας τους».

    Όπως έγινε γνωστό, δέκα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση της προστασίας των μικρών νησιωτικών υγροτόπων με το Προεδρικό Διάταγμα της 12ης-06-2012 (ΑΑΠ 229/19.6.2012), ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) σχεδιάζει νέα ολοκληρωμένη πρόταση έργου για την προστασία και τη διατήρησή τους. Μέσα από το έργο επιδιώκεται η επικαιροποίηση της γνώσης για την κατάσταση των υγροτόπων και η ενδυνάμωση του Οργανισμού για την αποτελεσματική παρακολούθηση τους, με απώτερο στόχο τη μείωση των περιστατικών υποβάθμισης και την αποκατάσταση της κατάστασης διατήρησής τους.

    Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για τους Υγροτόπους υπογράφτηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας. Η συνθήκη Ραμσάρ αποσκοπεί στην προστασία και τη συνετή χρήση όλων των υγροτόπων μέσω τοπικών και εθνικών δράσεων και διακρατικής συνεργασίας, ως μια συνεισφορά στην αειφόρο ανάπτυξη.

    Η Ελλάδα είναι από τα πρώτα κράτη που υπέγραψαν την σύμβαση, τον Δεκέμβριο του 1975, βάσει της οποίας προστατεύονται δέκα υγρότοποι: το Δέλτα του Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστωνίδα, το Πόρτο Λάγος και οι γύρω λιμνοθάλασσες, το Δέλτα του Νέστου και οι παρακείμενες λιμνοθάλασσες, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και η Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου στον Νομό Ηλείας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο