Περιβάλλον

Τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στο Καζακστάν μετά δύο αιώνες

Τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στο Καζακστάν μετά δύο αιώνες

Μια ομάδα από τα τελευταία άγρια άλογα στον κόσμο επέστρεψαν στην πατρίδα τους, το Καζακστάν, ύστερα από απουσία περίπου 200 ετών.

Τα επτά άλογα, τέσσερις φοράδες από το Βερολίνο, ένας επιβήτορας και δύο ακόμα φοράδες από την Πράγα, μεταφέρθηκαν στη χώρα της κεντρικής Ασίας με μεταγωγικό αεροπλάνο της τσεχικής πολεμικής αεροπορίας.

Τα άγρια άλογα, γνωστά ως άλογα Przewalski, κάποτε περιπλανιόντουσαν στα απέραντα λιβάδια της στέπας της κεντρικής Ασίας, όπου πιστεύεται ότι τα άλογα εξημερώθηκαν για πρώτη φορά πριν από περίπου 5.500 χρόνια.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι ίππευαν και άρμεγαν άλογα στο βόρειο Καζακστάν σχεδόν 2.000 χρόνια πριν από τις πρώτες καταγραφές εξημέρωσης στην Ευρώπη. Η ανθρώπινη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του κυνηγιού των ζώων για το κρέας τους, καθώς και η κατασκευή δρόμων, η οποία κατακερμάτισε τον πληθυσμό τους, οδήγησε τα άλογα κοντά στην εξαφάνιση τη δεκαετία του 1960, όπως αναφέρει ο Guardian.

Ο Filip Mašek, εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Πράγας, δήλωσε: «Πρόκειται για τα μόνα εναπομείναντα άγρια άλογα στον κόσμο. Τα Μάστανγκ της Αμερικής είναι εξημερωμένα άλογα που έγιναν άγρια».

Τα άλογα που επανεισάγονται στο Καζακστάν προέρχονται από δύο ομάδες που επέζησαν στους ζωολογικούς κήπους του Μονάχου και της Πράγας.

Τι σημαίνει η επιστροφή τους

Η επιστροφή των αλόγων από τον ζωολογικό κήπο της Πράγας θα συμβάλει στην αύξηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή, δήλωσε ο Mašek.

«Τα άλογα διασπείρουν σπόρους με την κοπριά τους και όταν σκάβουν τα φυτά, βοηθούν το νερό να φτάσει στο έδαφος. Λιπαίνουν επίσης τη στέπα με την κοπριά τους».

«Για μένα», είπε, «ο στόχος ενός σύγχρονου ζωολογικού κήπου δεν είναι μόνο η προστασία και η αναπαραγωγή ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, αλλά και η επιστροφή τους στην άγρια φύση, όπου ανήκουν».

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου της Πράγας, Miroslav Bobek, δήλωσε ότι η άφιξη των αλόγων ήταν «σχεδόν ένα θαύμα», δεδομένης της σχετικά σύντομης προετοιμασίας για τη μετεγκατάσταση και των απροσδόκητων πλημμυρών στο κεντρικό Καζακστάν τον περασμένο μήνα.

«Αυτή είναι η αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου στην ιστορία του τελευταίου άγριου αλόγου στον πλανήτη», ανέφερε.

Το 2011, ο ζωολογικός κήπος της Πράγας συμμετείχε σε μια επανεισαγωγή αλόγων Przewalski στη Μογγολία. Το έργο, για το οποίο πραγματοποιήθηκαν εννέα πτήσεις αλόγων, συνεχίστηκε μέχρι το 2019, όταν ο πληθυσμός σταθεροποιήθηκε. Τώρα υπάρχουν περίπου 1.500 από τα άγρια άλογα στη Μογγολία.

Ο Mašek δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να μεταφερθούν συνολικά 40 άλογα στο κεντρικό Καζακστάν τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα