Περιβάλλον

Εντοπίστηκε μυοκάστορας σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Ηλεία - Προκαλεί μεγάλες καταστροφές

Εντοπίστηκε μυοκάστορας σε καλλιεργήσιμη έκταση στην Ηλεία - Προκαλεί μεγάλες καταστροφές

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Συναγερμός έχει σημάνει στις Δασικές Υπηρεσίες μετά την εμφάνιση Μυοκάστορα στην Ηλεία. Το ξενικό και πολύ επιβλαβές είδος για τις καλλιέργειες, εμφανίστηκε σε καλλιεργήσιμη έκταση στο βόρειο τμήμα του Νομού με τον παραγωγό να ειδοποιεί αμέσως τις αρχές και να βρίσκεται σε επιφυλακή για την ανίχνευση και εντοπισμό των τρωκτικών.

«Ο Μυοκάστορας είναι υδρόβιο τρωκτικό, ενδημικό στη Νότια Αμερική που μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, για την εκμετάλλευση της γούνας του. Ο Μυοκάστορας βρέθηκε στους υγροτόπους της Ελλάδας-όταν απελευθερώθηκαν ή απέδρασαν από εκτροφεία- αρχικά στον Έβρο και τον Αξιό ποταμό, μετά στην Κέρκυρα και πριν τρία χρόνια εντοπίστηκε στο Μεσολόγγι» δηλώνει στο ilialive.gr ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας. «Εντοπίστηκε και στην Ηλεία σε αρδευτικό κανάλι, σε καλλιεργήσιμη έκταση. Είναι πολύ επιβλαβές είδος, για τις καλλιέργειες γιατί είναι ξενικό και μπορεί να προκαλέσει τεράστιες ζημιές».

Βασική απειλή για την βιοποικιλότητα

Ο μυοκάστορας είναι υδρόβιο, φυτοφάγο τρωκτικό και όπως υπογραμμίζει ο κ. Λάττας «λόγω του ότι είναι ξενικό είδος, αποτελεί βασική απειλή για την βιοποικιλότητα. Το σώμα του φτάνει έως και τα 60 εκατοστά, η ουρά του έως και 45 εκ. το βάρος του φτάνει τα 9 κιλά και ξεχωρίζει με τους χαρακτηριστικούς πορτοκαλί κοπτήρες του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παραγωγός που εντόπισε στις εκτάσεις του τον μυοκάστορα, ειδοποίησε αμέσως τις δασικές αρχές-όπως ορίζει και η νομοθεσία. Ο ίδιος μάλιστα βρίσκεται σε επιφυλακή με διαρκείς περιπολίες για τον εντοπισμό φωλιάς και επιπλέον πληθυσμού μυοκαστόρων στις καλλιέργειές του.

Όπως ενημερώνει ο κ. Λάττας, η Ε.Ε. έχει θεσπίσει κανονισμό και το ελληνικό κράτος έχει εκδώσει ΦΕΚ που αναφέρονται όλες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό και την εξάλειψή του. «Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα από τα εισβλητικά είδη απαιτεί́ παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση, μακροπρόθεσμο έλεγχο και μέτρα περιορισμού́ των συνέπειών τους. Σε αυτή την προσπάθεια πολύτιμη είναι η βοήθεια των πολιτών για αυτό παρακαλούμε να αναφέρεται τυχόν παρατηρήσεις ή καταγραφές Μυοκάστορα στην περιοχή σας στους εκάστοτε Φορείς Διαχείρισης και Δασαρχεία, ενώ σε καμία περίπτωση μην ταΐζεται τα άτομα του είδους» καταλήγει ο κ. Λάττας.

* Να σημειώσουμε πως για πρώτη φορά είχαμε αναφορά παρουσίας μυοκάστορα στον Άγιο Ηλία Πύργου τον Αύγουστο του 2023, σε παραλιακή περιοχή.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup