Περιβάλλον

Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία

Βρετανία: Μολυσμένες με υπερδιπλάσιο επίπεδο βακτηρίων από ότι θεωρείται επικίνδυνο το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία

Σύμφωνα με έρευνα του Independent, μια από τις παραλίες μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο

Μη ασφαλή επίπεδα του βακτηρίου E coli βρέθηκαν σε πάνω από το 10% των παραλιών με γαλάζια σημαία στη Μεγάλη Βρετανία.
To E.Coli είναι ένα βακτήριο που ευθύνεται για πολλές τροφιμογενείς ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα με έντονα συμπτώματα, αλλά και ουρολοιμώξεις, εάν προσβάλλει το ουροποιητικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έφερε στο φως ο Independent, 8 από τις 72 καλύτερες παραλίες της χώρας κατέγραψαν υψηλά επίπεδα E coli τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Περιβάλλοντος (EA) της χώρας, το νερό που περιέχει περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli ανά 100ml είναι κακής ποιότητας και δεν συνιστάται να κολυμπά κανείς σε αυτό.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ευρήματα, οι 8 αυτές παραλίες με γαλάζια σημαία είχαν υπερδιπλάσιο επίπεδο αποικιών, ενώ μία από αυτές ξεπέρασε επτά φορές το όριο.

Οι παραλίες Seaburn (Sunderland), Roker (Sunderland), Whitby (Scarborough), Christchurch Avon (Bournemouth), Beer (ανατολικό Devon) Seaton (ανατολικό Devon) και Sidmouth κατέγραψαν περισσότερες από 1.000 αποικίες E coli σε τουλάχιστον ένα δείγμα που ελήφθη μεταξύ 1ης και 28ης Μαΐου.

Ανησυχίες σχετικά με τα λύματα που καταλήγουν στις θάλασσες

Οι γαλάζιες σημαίες απονέμονται σε παραλίες οι οποίες πληρούν αυστηρά διεθνή πρότυπα ποιότητας και καθαριότητας των υδάτων.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι οι τουρίστες και οι παραθεριστές δεν θα μπορούν να κολυμπήσουν σε αυτές τις παραλίες, τα ευρήματα για την εύρεση υψηλών επιπέδων βακτηρίων σε αυτές εγείρει και ανησυχίες για τις διαρροές λυμάτων από τις εταιρείες ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον Independent, εταιρείες ύδρευσης έχουν τεθεί υπό το μικροσκόπιο τα τελευταία χρόνια, αφού έχει αποκαλυφθεί ότι πολλές από αυτές έχουν απορρίψει λύματα στα ποτάμια και τα παράκτια ύδατα της χώρας.

Σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, το βρόχινο νερό και τα λύματα μοιράζονται τους ίδιους σωλήνες σε ένα συνδυασμένο σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων μπορεί μερικές φορές να υπερφορτωθούν.

Όταν συμβαίνει αυτό, τα απόβλητα χύνονται στις υδάτινες οδούς για να αποφευχθεί το μπλοκάρισμα του συστήματος, προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα σε σπίτια και άλλες ιδιοκτησίες.

Αυτό το σύστημα ονομάζεται σε ελεύθερη μετάφραση «υπερχείλιση καταιγίδας» και ενεργοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό μέσο, εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται συστηματικά, με ορισμένες εταιρείες ύδρευσης να απορρίπτουν λύματα ακόμη και τις ημέρες που δεν έχει βρέξει.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τα λύματα που καταλήγουν τελικά στις θάλασσες μπορεί να περιλαμβάνουν υγρά μαντηλάκια και χρησιμοποιημένα προϊόντα υγιεινής, τα οποία φυσικά περιέχουν βακτήρια.
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα