Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 16:44

Διάστημα: Τα μυστικά που κρύβουν τα σύννεφα αποκαλύπτουν τα πρώτα δεδομένα από την αποστολή EarthCARE

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λιγότερο από έναν μήνα μετά την εκτόξευσή του, ο δορυφόρος EarthCARE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) παρουσίασε τα πρώτα δεδομένα από ένα από τα όργανά του με τα οποία αποκαλύπτονται, για πρώτη φορά από το Διάστημα, πληροφορίες για τα συστατικά και την εσωτερική δομή των νεφών.

Ο δορυφόρος εκτοξεύθηκε στις 29 Μαΐου 2024. Φέρει τέσσερα εξελιγμένα όργανα, τα οποία θα ρίξουν «φως» στον ρόλο που παίζουν τα σύννεφα και τα αερολύματα στη θέρμανση και ψύξη της γήινης ατμόσφαιρας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη κατανόηση της κλιματικής αλλαγής και στην καλύτερη πρόγνωση των καιρικών συνθηκών.

Τα πρώτα δεδομένα που παρουσιάστηκαν προέρχονται από το όργανο ραντάρ σκιαγράφησης του προφίλ των νεφών, που ανέπτυξε η Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικών Ερευνών (JAXA). Τα άλλα τρία όργανα αναμένεται να δώσουν δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.

Στην εικόνα που δημοσιοποιείται παρουσιάζονται λεπτομέρειες σχετικά με την εσωτερική δομή των νεφών πάνω από τον ωκεανό, ανατολικά της Ιαπωνίας στις 13 Ιουνίου 2024. Στα αριστερά, τα δεδομένα αποκαλύπτουν την κατακόρυφη συγκέντρωση των σωματιδίων των νεφών. Το πυκνότερο τμήμα του νέφους βρίσκεται στο κέντρο του, όπου υπάρχουν περισσότερα μεγαλύτερα σωματίδια. Στα δεξιά διακρίνεται η ταχύτητα πτώσης των σωματιδίων του νέφους. Οι χαμηλές τιμές στο ανώτερο στρώμα υποδηλώνουν κρυστάλλους πάγου και νιφάδες χιονιού που αιωρούνται ή πέφτουν αργά. Στο κατώτερο στρώμα, οι πολύ υψηλότερες τιμές ταχύτητας πτώσης υποδηλώνουν βροχή.

Σημειώνεται ότι στην αποστολή συμμετέχει μέσα από μια σειρά πειραμάτων και το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως δήλωνε λίγο καιρό νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου, Βασίλης Αμοιρίδης, «ο EarthCARE είναι ο πρώτος δορυφόρος που θα μας παράσχει ταυτόχρονα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από το Διάστημα για να αποκωδικοποιήσουμε άγνωστες ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα βελτιώσουν τις προγνώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 13:09

Σχετικά Άρθρα

  • Μεγάλη Παρασκευή: Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον συννεφιασμένο ουρανό; - Τι αναφέρει ο Κολυδάς
    Μεγάλη Παρασκευή: Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον συννεφιασμένο ουρανό; - Τι αναφέρει ο Κολυδάς

    Μεγάλη Παρασκευή έχουμε σήμερα και ο ουρανός είναι συννεφιασμένος σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική εξήγηση για τον «μαύρο ουρανό» ; Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, ναι.

    Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στο X ο Θοδωρής Κολυδάς, μελέτες έχουν αποδείξει πως μετά την Πανσέληνο, πριν από το Πάσχα, ο καιρός είναι αρκετά άστατος.

    Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά

    Αναλυτικά, αναφέρει:

    «Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον μαύρο ουρανό της Μεγάλης Παρασκευής.

    Οι μέχρι στιγμής σχετικές μελέτες έδωσαν την ίδια διάσταση και "ανακάλυψαν" ξανά αυτό που ο λαός γνώριζε από παλιά. Ότι δηλαδή μετά την Πανσέληνο πριν το Πάσχα, ο καιρός είναι αρκετά άστατος.

    Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία "πέφτει" αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα- έστω και στατιστικά -συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό.

    Πάντα έτσι θα γίνεται κάθε χρονιά, καθώς μετά από αυτήν τη ''Μαύρη Μέρα" και την Σταύρωση θα ακολουθεί η Ανάσταση. Ο ουρανός θα ανοίγει και θα έρχεται εκείνη η Λαμπρή Ημέρα για να γεννηθεί η ελπίδα μας για ένα καλύτερο αύριο. Για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την αδιαφορία και να εκδηλώσουμε το ενδιαφέρον μας για τους συνανθρώπους μας. Να στραφούμε προς το μεγαλείο της άδολης και της αληθινής Αγάπης».

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει μέχρι και στα σύννεφα - Πώς επηρεάζουν τον καιρό
    Τα μικροπλαστικά έχουν φτάσει μέχρι και στα σύννεφα - Πώς επηρεάζουν τον καιρό

    Μέχρι και στα σύννεφα έχουν εντοπιστεί μικροπλαστικά, επηρεάζοντας όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα, ακόμη και τον καιρό.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας «ACS Environmental Science and Technology Letters» διαπιστώθηκε πως τα πυκνότερα σύννεφα και τα σύννεφα που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο περιείχαν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών.

    Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα από τα σύννεφα στην κορυφή του όρους Τάι στην ανατολική Κίνα.

    Για να διερευνήσουν από πού προήλθαν τα σωματίδια στα σύννεφα, οι ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικά μοντέλα με τα οποία προσέγγισαν τον τρόπο με τον οποίο τα σωματίδια ταξίδεψαν στο όρος Τάι. Τα μοντέλα αυτά υπέδειξαν ότι η κύρια πηγή των θραυσμάτων ήταν η ροή του αέρα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της ενδοχώρας και όχι από τον ωκεανό ή από άλλα κοντινά βουνά.

    Πώς επηρεάζουν τον καιρό;

    Τα μικροπλαστικά έτειναν να έχουν μήκος μικρότερο από 100 μικρόμετρα, αν και ορισμένα είχαν μήκος έως και 1.500 μικρόμετρα. Τα παλαιότερα, πιο τραχιά σωματίδια είχαν περισσότερο μόλυβδο, υδράργυρο και οξυγόνο προσκολλημένα στις επιφάνειές τους, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάπτυξη συννέφων.

    Υπενθυμίζεται ότι, τα μικροπλαστικά αποτελούν θραύσματα πλαστικού μικρότερα από πέντε χιλιοστά και προέρχονται από εκατομμύρια αντικείμενα που χρησιμοποιούνται καθημερινά, όπως ρούχα, συσκευασίες και ελαστικά αυτοκινήτων.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σύννεφο εξαφανίζει τον ουρανό της Βραζιλίας - Εντυπωσιακό timelapse βίντεο
    Σύννεφο εξαφανίζει τον ουρανό της Βραζιλίας - Εντυπωσιακό timelapse βίντεο

    Η στιγμή που το σύννεφο «καταπίνει» τον ουρανό στο Caxias do Sul.

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο, στο οποίο φαίνεται ένα σύννεφο τεράστιων διαστάσεων να κινείται πάνω από μία πόλη της νότιας Βραζιλίας και να εξαφανίζει κυριολεκτικά τον ουρανό.

    Το βίντεο γυρίστηκε στο Caxias do Sul, όπως μεταδίδει το BBC, και δείχνει σύννεφο τύπου shelf cloud.

    Δείτε το βίντεο:

    Τι είναι το shelf cloud

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το shelf cloud είναι ένα σύννεφο σφηνοειδούς σχήματος, που σχηματίζεται σε χαμηλό ύψος κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας και συνοδεύεται από ισχυρή βροχόπτωση ισχυρούς ανέμους.

    Μάλιστα συνήθως προηγείται ο ισχυρός άνεμος και ακολουθεί το ξέσπασμα της καταιγίδας. Στην πραγματικότητα όμως, τα shelf clouds είναι ακίνδυνα, και -εκτός εξαιρέσεων- μετά από λίγη ώρα εξαφανίζονται.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Σάκης Αρναούτογλου: Το καλοκαίρι είναι μακριά - Άστατος καιρός και αρχές Ιουνίου
    Σάκης Αρναούτογλου: Το καλοκαίρι είναι μακριά - Άστατος καιρός και αρχές Ιουνίου

    Ηλιοφάνεια το Σάββατο σχεδόν παντού. Ο καιρός την Κυριακή των εκλογών από τον Σάκη Αρναούτογλου.

    Με ηλιοφάνεια θα ξεκινήσει ο καιρός το Σάββατο, ενώ σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου την Κυριακή των εκλογών θα έχουμε άστατο καιρό από το μεσημέρι και μετά.

    Ειδικότερα, από το πρωί του Σαββάτου θα έχουμε ήλιο παντού και λίγα σύννεφα στα δυτικά και στο εσωτερικό της χώρας. Από το μεσημέρι και μετά τα σύννεφα θα πυκνώσουν στα ΒΑ καθώς επίσης και στα κεντρικά - δυτικά τμήματα της χώρας. Το βράδυ οι λασποβροχές θα ενταθούν στα δυτικά και στην Πελοπόννησο και η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στους 27 βαθμούς στα κεντρικά, στους 24 στα νότια και στους 22 με 27 στα βόρεια.

    Στην Αττική θα έχουμε ηλιοφάνεια από το πρωί και αργά το απόγευμα θα έχουμε συννεφιές, ενώ δεν αποκλείεται να έχουμε το βράδυ και λασποβροχή. Η θερμοκρασία από 14 έως 27 βαθμούς.

    Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε επίσης λιακάδα από το πρωί και συννεφιά το μεσημέρι στα ορεινά. Η θερμοκρασία από 14 έως 25 βαθμούς.

    Την Κυριακή των εκλογών θα έχουμε αστάθεια και άστατο καιρό από το μεσημέρι και μετά και από τη Θεσσαλία έως και την Πελοπόννησο.

    Τη Δευτέρα, θα παραμείνει άστατος ο καιρός στη Θεσσαλία και νοτιότερα με μπόρες και καταιγίδες.

    Την Τρίτη, θα έχουμε λιγότερη αστάθεια με τοπικά φαινόμενα στα νότια τμήματα της χώρας.

    Την Τετάρτη νέα αστάθεια με πέρασμα από βροχές και μπόρες από το μεσημέρι και μετά.

    Πάντως σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου το καλοκαίρι φέτος δεν έρχεται ακόμη και θα καθυστερήσει, ενώ δεν αποκλείεται αυτός ο άστατος καιρός να κρατήσει μέχρι και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου.

    Αναλυτικά όσα είπε ο Σάκης Αρναούτογλου

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Κωνσταντινούπολη: Σύννεφα εφτά χιλιομέτρων έκαναν τη μέρα νύχτα (video)
    Κωνσταντινούπολη: Σύννεφα εφτά χιλιομέτρων έκαναν τη μέρα νύχτα (video)

    Η Κωνσταντινούπολη βυθίστηκε στο σκοτάδι - Ειδικός εξηγεί το σπάνιο φαινόμενο

    Μάρτυρες ενός σπάνιου φυσικού φαινομένου έγιναν το απόγευμα της Τρίτης (18 Απριλίου) οι κάτοικοι στην Κωνσταντινούπολη.
    Περνώντας πάνω από την Κωνσταντινούπολη, το σύννεφο πάχους 7 χιλιομέτρων που ονομάζεται «Charlie Bravo Cloud», τη βύθισε στο σκοτάδι και οι χρήστες στο twitter έσπευσαν να σχολιάσουν το φαινόμενο.

    Yesterday Istanbul was suddenly covered by a giant black cloud up to ten kilometers in size. The Sun was not visible for 5 minutes and the city became dark, as if at night. pic.twitter.com/tr8CDZDbMY

    — Tansu YEĞEN (@TansuYegen) April 19, 2023

    İstanbul'da bu akşam görüntülenen bu bulut dikkat çekti. İşte o anlar...😳⚡ #yagmur pic.twitter.com/oZrG5TXaov

    — Hava Forum (@HavaForum) September 18, 2021
    Μάλιστα, ο σύμβουλος μετεωρολογίας του CNN TÜRK Orhan Şen αναφέρθηκε στο φαινόμενο αυτό και έδωσε μερικές λεπτομέρειες.
    «Είναι ένα πολύ επικίνδυνο σύννεφο. Το πάχος αυτού του σύννεφου είναι πολύ μεγάλο. Μπορεί να φτάσει από 2 χιλιόμετρα έως 16. Ο λόγος που ο ουρανός είναι σκοτεινός είναι ότι το φως του ήλιου δεν περνάει μέσα από ένα τόσο παχύ σύννεφο.. Οι σταγόνες νερού μέσα είναι πολλές και μεγάλες. Αυτό το σύννεφο λέγεται ''Charlie Bravo Cloud''».
    Πηγή: Protothema.gr
  • Τι είναι τα εντυπωσιακά σύννεφα «mammatus» που εμφανίστηκαν σε Μεσσηνία και Λακωνία
    Τι είναι τα εντυπωσιακά σύννεφα «mammatus» που εμφανίστηκαν σε Μεσσηνία και Λακωνία

    Τα σύννεφα μοιάζουν με μία σειρά από εξογκώματα ή μικρούς σάκους που κρέμονται από την βάση ενός σύννεφου

    Ένας ασυνήθιστος σχηματισμός νεφών έκανε την εμφάνισή του σήμερα Δευτέρα (3/4) στη Μεσσηνία και την Λακωνία, ενώ η κακοκαιρία «Ilina» σαρώνει τη χώρα με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους.

    Πρόκειται για τα λεγόμενα σύννεφα mammatus τα οποία σύμφωνα με τον μετεωρόλογο Δημήτρη Ζιακόπουλο είναι μία σειρά από εξογκώματα ή μικρούς σάκους που κρέμονται από την βάση ενός σύννεφου.

    Το όνομά τους, όπως επισημαίνεται στο forecastweather.gr το πήραν από την λατινική λέξη mamma που σημαίνει «μαστός» ή «στήθος».
    Όπως εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος τα σύννεφα αυτά σχηματίζονται σε συνδυασμό με έναν άλλο τύπο νεφών που λέγονται σωρειτομελανίες (cumulonimbus) και μάλιστα με τα πιο ασταθή από αυτά, κάτι που οδηγεί στον συλλογισμό ότι συνδέονται με την εκδήλωση ισχυρών καταιγίδων.

    Ωστόσο, τα νέφη αυτά μπορούν να σχηματιστούν και σε άλλους τύπους νεφών χωρίς απαραίτητα να είναι προάγγελος βροχής.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Σύννεφο «σκεπάζει» τα πάντα στην Προύσα και εντυπωσιάζει - Μοιάζει με... ιπτάμενο δίσκο εξωγήινων
    Σύννεφο «σκεπάζει» τα πάντα στην Προύσα και εντυπωσιάζει - Μοιάζει με... ιπτάμενο δίσκο εξωγήινων

    Ένα σύννεφο που μοιάζει με... UFO αναστάτωσε τους κατοίκους στην Προύσα της Τουρκίας! Η εικόνα που «έδωσε», ωστόσο, ήταν άκρως μαγευτική.

    Τα σχήματα των νεφών στον ουρανό έχουν σημαντική σημασία, εξηγεί μετεωρολόγος. Στην προκείμενη, πρόκειται για ένα φακοειδές σύννεφο.

    «Κάνουμε επίσης προγνώσεις καιρού από αυτά τα σύννεφα. Ξέρουμε ότι όταν βγουν τα σύννεφα από εκεί που δύει ο ήλιος, τότε ο καιρός θα χαλάσει. Η θερμοκρασία στην περιοχή είχε ανέβει χθες στους 25-26 βαθμούς, κάτι που ήταν σημαντικό», εξηγεί ο ίδιος.

    Ο σχηματισμός αυτού του τύπου σύννεφων σημαίνει πως έρχεται βροχή σε αυτήν την περιοχή. «Φαίνεται ότι θα βρέξει στην Προύσα σήμερα το απόγευμα», προσθέτει ο ειδικός.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, μερικές φορές ένα σύννεφο ιόντων εμφανίζεται λίγο πριν τον σεισμό. Τέτοια σύννεφα σχηματίστηκαν στον σεισμό του 1999.

    «Όποιος έβγαλε μια πολύ όμορφη φωτογραφία μας δείχνει ότι η θερμοκρασία εδώ είναι πολύ υψηλή», καταλήγει ο μετεωρολόγος.

    Το εντυπωσιακό βίντεο

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Σαντορίνη: Η Καλντέρα «βυθισμένη» στα σύννεφα (video)
    Σαντορίνη: Η Καλντέρα «βυθισμένη» στα σύννεφα (video)

    Μοναδικές εικόνες από την Σαντορίνη όπου το πέπλο ομίχλης έχει καλύψει τον κόλπο της Καλντέρας.

    Γνωστή για την Καλντέρα και την ιδιαίτερη μορφολογία της, η Σαντορίνη πάντα μαγνητίζει τα βλέμματα τουριστών αλλά και ντόπιων που την επιλέγουν ως προορισμό διακοπών, όμως το παρακάτω βίντεο δείχνει μια… άλλη πλευρά του διάσημου νησιού των Κυκλάδων.

    Σκεπασμένη από ένα πέπλο ομίχλης, γνωστό και ως «ανεδοσά», η Σαντορίνη προσφέρει απλόχερα μερικά τοπία τα οποία ξεφεύγουν από την «τυπική» ομορφιά των Ελληνικών νησιών.

    Τα πλάνα τραβήχτηκαν την Τετάρτη 18/5 απο τον Σταύρο Χαμπάκη και όπως διακρίνεται, η ομίχλη έχει «αγκαλιάσει» τις ακτές του νησιού και έχουν επεκταθεί πάνω από την χώρα με το τοπίο από την οπτική του drone να είναι εντυπωσιακό.

    Η ομίχλη δημιουργείται λόγω της θερμοκρασιακής διαφοράς, καθώς ο θερμός αέρας έρχεται σε επαφή με την θάλασσα η οποία έχει χαμηλή θερμοκρασία και το φαινόμενο «ομίχλη θαλάσσης» συναντάται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο. Είναι σπάνιο αλλά λόγω της μορφολογίας του νησιού, συναντάται συχνά.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο