Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 07:43

Τα νησιά της Ελλάδας «στεγνώνουν» - Κρήτη και Νότιο Αιγαίο εκπέμπουν «SOS» για το νερό

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, οι υποδομές, αλλά και η αύξηση των αναγκών σε νερό λόγω τουρισμού έχουν «στερέψει» τα αποθέματα νερού στα ελληνικά νησιά, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για το πρόβλημα, αλλά και ορισμένους τρόπους αντιμετώπισής του μιλούν στο CNN Greece η προϊσταμένη Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου και ο προϊστάμενος διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, Ηλίας Νόκας.

Τόσο η Κρήτη, όσο και το Νότιο Αιγαίο, αλλά και πολλά ακόμη ελληνικά νησιά διανύουν το δεύτερο κατά σειρά υδρολογικό έτος, κατά το οποίο οι βροχές ήταν ελάχιστες.

Μέχρι και 50% μειωμένες βροχοπτώσεις

Όπως εξηγεί η κα Μαρτίνου «φέτος είχαμε τον δεύτερο κατά σειρά χειμώνα όπου είχαμε μειωμένες ακόμη και στο 50% βροχοπτώσεις σε σχέση με άλλες χρονιές».

Το πρόβλημα, μάλιστα, φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από τα έτη 2015-2016-2017, όταν είχε σημειωθεί «ρεκόρ» ανομβρίας και ξηρασίας.

Ως αποτέλεσμα «δεν έγινε η απαιτούμενη αναπλήρωση των υπόγειων υδροφορέων, ούτε των φραγμάτων, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τα ικανά εκείνα αποθέματα που θα καλύψουν τη ζήτησή του νησιού».

Την ίδια ώρα, χαμηλά ήταν τα αποθέματα ακόμη και σε γεωτρήσεις και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσσαράς, στην οποία παρατηρείται μεγάλη πτώση στάθμης του υπόγειου υδροφορέα, που φτάνει σε ορισμένα σημεία ακόμη και τα 30 μέτρα.

Πόσα χιλιοστά βροχής χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες;

Εξηγώντας, πόσες βροχές χρειάζονται τα νησιά για να επιβιώσουν, ο κ. Ηλίας Νόκας σημειώνει πως «για να μπορέσει το νερό της βροχής να εισχωρήσει στον υπόγειο υδροφορέα, θα πρέπει πρώτα να καλυφθεί το εδαφικό έλλειμμα. Το εδαφικό αυτό έλλειμμα - κατά προσέγγιση - αρχίζει να καλύπτεται μετά τα 250-300 χιλιοστά βροχής, ώστε έπειτα να μπορέσει να εισχωρήσει στο υπέδαφος και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της κατείσδυσης».

«Εάν οι βροχές μας είναι κατά μέσο όρο 400 χιλιοστά, όταν από αυτά έχουμε 50% μείωση, δεν αναπληρώνεται το υπόγειο νερό. Εάν η μείωση φτάσει στα 30%, δηλαδή στα 280 περίπου χιλιοστά βροχής τότε παρατηρείται μια μικρή αναπλήρωση» συμπληρώνει.

«Το περασμένο έτος είχαμε βροχές, αλλά δεν είχαμε αναπλήρωση» αναφέρει, μιλώντας για τα νησιά Νοτίου Αιγαίου.

Αναφέροντας τις περιοχές που εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα ύδρευσης, ο κ. Νόκας σημειώνει πως «σε οριακή κατάσταση βρίσκονται όσα μέρη δεν διαθέτουν μονάδες αφαλάτωσης. Αυτά είναι πολλά χωριά της Τήνου, της Άνδρου, της Νάξου, της Σύρου αλλά και η Πάτμος, η Κάλυμνος, η Σέριφος και η Τήλος».

Στο μεταξύ, όπως τονίζει η κα Μαρτίνου, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω λειψυδρίας, είναι και οι Δήμοι Βιάννου και Φαιστού, ενώ εκτιμάται πως θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Η άρδευση των ελαιοπαραγωγών παράγοντας εξάντλησης των πόρων στην Κρήτη

Σημαντικό ρόλο, επίσης, στην εξάντληση των πόρων σε νερό στην Κρήτη, διαδραμάτισαν και οι μεγάλες ποσότητες που αξιοποιήθηκαν για την άρδευση των ελαιοπαραγωγών, όπως προσθέτει η κα Μαρτίνου «καθώς η περσινή ήταν μια καλή χρονιά για εκείνους και προσπάθησαν να δώσουν ώθηση στην παραγωγή μέσω της πιο συχνής άρδευσης των καλλιεργειών».

«Επειδή ευελπιστούσαν σε μια πολύ καλή επόμενη χρονιά, πότιζαν ακόμη και το χειμώνα, δεδομένου μάλιστα του ότι οι βροχοπτώσεις δεν ήταν τόσο συχνές. Έτσι, οι παραγωγοί αντλούσαν συνεχώς νερό από τις γεωτρήσεις με αποτέλεσμα αυτό να οδηγήσει σε υπεράντληση και πτώση της στάθμης αυτών των γεωτρήσεων» εξηγεί.

Μικρές εισροές νερού στα νησιά - Μικρές υπόγειες δεξαμενές

Παράλληλα, όπως τονίζει ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου ενώ έχουμε μικρές εισροές, βρώσιμο νερό δηλαδή, ταυτόχρονα οι υπόγειες δεξαμενές στις οποίες αποθηκεύεται το νερό έχουν μικρές διαστάσεις».

Αρνητικό, επίσης, ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και η θάλασσα πολλές φορές, καθώς ανάλογα με τη μορφολογία του εδάφους, διεισδύει στη στεριά και υποβαθμίζει την ποιότητα του νερού.

Ο υπερτουρισμός «θρέφει» το πρόβλημα

Πέραν των κλιματικών παραγόντων, όμως, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι ανθρωπογενείς παράμετροι.

Όπως σημειώνει ο κ. Νόκας «τα νησιά έχουν μεγάλες ανάγκες στη διάρκεια του καλοκαιριού, μία περίοδο κατά την οποία οι βροχές είναι ανύπαρκτες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, μία ακόμη παράμετρος είναι το γεγονός ότι οι ανάγκες για νερό πολλαπλασιάζονται».

«Υπάρχουν νησιά, όπως η Σαντορίνη, όπου σε μια πενταετία η κατανάλωση διπλασιάστηκε».

Μία κακή υδρολογική περίοδος - δεύτερη κατά σειρά - έρχεται να επιδεινώσει το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

Οι κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να σφάξουν τα ζώα τους

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, εκπέμπει σήμα κινδύνου για την πρωτογενή παραγωγή λόγω λειψευδρίας.

«Ένας λόγος για τον οποίο η γεωργία και η κτηνοτροφία αναμένεται να μειωθούν ή ακόμη και να εξαφανιστούν είναι συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε. Ο κάθε αγρότης ή κτηνοτρόφος καλείται να βρει μόνος του τη λύση. Δεν υπάρχει ενιαία πρόβλεψη στα νησιά Νοτίου Αιγαίου για την άρδευση. Ήδη η πρωτογενής παραγωγή έχει αρχίσει να συρρικνώνεται σε μεγάλο βαθμό».

Θα αρχίσουμε να βλέπουμε δηλαδή πρακτικές που υιοθετούνται στη Σικελία, όπου οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάξουν τα ζωντανά τους γιατί δεν έχουν νερό να τους δώσουν.

Μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου

Μιλώντας για τους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, η κα Μαρτίνου, τονίζει πως στην Κρήτη οι περισσότεροι φορείς είχαν από νωρίς αρχίσει να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα αναφορικά με την άρδευση. Υποχρεώνουν τους γεωργούς στην ελλειμματική άρδευση, δηλαδή στη χρήση ποσότητας νερού ανά στρέμμα καλλιεργειών σε χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς όμως να διακινδυνεύει η καλλιέργεια.

«Το ζήτημα είναι κατά πόσο η πολιτική αυτή εφαρμόζεται» διευκρινίζει.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η ίδια, σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου είναι και οι διαρροές του δικτύου.

Όπως εξηγεί «οι απώλειες από φθαρμένα δίκτυα στην Κρήτη φαίνεται ότι ανέρχονται σε ποσοστό 40% έως 50%. Άριστης ποιότητας νερό, δηλαδή, καταλήγει στο χώμα επειδή έχει σπάσει ένας σωλήνας».

Για τον εντοπισμό των διαρροών υπάρχουν συγκεκριμένα όργανα παρακολούθησης του δικτύου, τα λεγόμενα έξυπνα υδρόμετρα. Η πρακτική αυτή είναι μια διαχρονική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθείται από τους παρόχους. Σε αυτή τη βάση, σημαντικό εργαλείο συνιστά και το δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών παρακολούθησης των υπόγειων υδροφορέων.

Εκ περιτροπής χρήση νερού σε περιοχές της Κρήτης

Ένα ακόμη μέτρο που έχει ληφθεί για την διαχείριση των αποθεμάτων νερού το φετινό καλοκαίρι, στην Κρήτη, ορισμένες ΔΥΕΑ προχωρούν στην περιοδική διακοπή της υδροδότησης των περιοχών αρμοδιότητάς τους και θα λειτουργεί κυκλικά.

Αυτό συνιστά ένα αναγκαστικό μέτρο σπατάλης του νερού.

Παράλληλα, είναι σημαντικό, όταν αναδεικνύεται ένα τέτοιο πρόβλημα οι πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση του νερού. Δεν χρειάζεται να πλένουμε το όχημά μας ή τις αυλές μας με το λάστιχο. Αυτά φέτος πρέπει να τα ξεχάσουμε γιατί δεν υπάρχει πλέον αυτή η πολυτέλεια.

Από την πλευρά του ο κ. Νόκας, σημειώνει πως «οι υποδομές πάσχουν σε σχέση με τις ανάγκες. Αν εξαιρέσει κανείς τη Ρόδο, όπου έχει το φράγμα του Γαϊδουρά και την Κω, δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρχει πρόβλημα επάρκειας τα επόμενα τουλάχιστον 20 με 30 χρόνια, στα υπόλοιπα νησιά οι υπάρχουσες υποδομές δεν επαρκούν».

Στην προσπάθειά του το κράτος να βοηθήσει τους Δήμους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, χρηματοδοτούν τους εκάστοτε παρόχους για να ενοικιάσουν μονάδες αφαλάτωσης. Σύμφωνα με τον κ. Νόκα, όμως, στην πολιτική αυτή υπάρχει η εξής προβληματική: «Οι ανάγκες που έχουν αναπτύξει τα νησιά δεν είναι πια προσωρινές, όπως προσωρινή είναι η πολιτική της ενοικίασης έναντι της αγοράς».

«Δεν μιλάμε για μια κατάσταση έκτακτη, μιλάμε για μια συνθήκη όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί οριακά. Οπότε η μίσθωση αφαλατώσεων συνιστά ένα μπάλωμα και όχι μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα».

Την ίδια ώρα, όμως, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, είναι πιο κοστοβόρα η ενοικίαση έναντι της αγοράς μιας μονάδας αφαλάτωσης.

«Γιατί να δίνουμε 300.000 ευρώ κάθε χρόνο στον Δήμο της Νάξου, όταν μπορούμε να δαπανήσουμε το τετραπλάσιο ποσό και να διατηρηθεί η υποδομή στο νησί πολλά περισσότερα χρόνια;» διερωτάται, αναδεικνύοντας τη σημασία αγοράς τέτοιων μονάδων έναντι της μίσθωσής τους.

Την ίδια ώρα, ένα τεχνικό μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί θα μπορούσε να είναι η μείωση της πίεσης του νερού στο δίκτυο.

Την ίδια ώρα, ένα τεχνικό μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί θα μπορούσε να είναι η μείωση της πίεσης του νερού στο δίκτυο.

Συνολικότερα, όμως, όπως αναφέρει ο ίδιος, χρειάζονται καμπάνιες ευαισθητοποίησης τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στους τουρίστες, ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι το νερό είναι περιορισμένο.

Ανάγκη συλλογικών έργων στην άρδευση

«Αγκάθι» στο φαινόμενο, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων Νοτίου Αιγαίου είναι το γεγονός μέτρα για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους δεν έχουν ληφθεί στις περιοχές αρμοδιότητάς του.

«Στην Κρήτη έχουν συλλογικά έργα, γεωτρήσεις ή φράγματα, που επιτρέπουν στους εργαζόμενους του κλάδου να ποτίζουν από συλλογικά δίκτυα. Στην περίπτωση του Νοτίου Αιγαίου συλλογικό δίκτυο υπάρχει μόνο στην περιοχή Απολλακιά της Ρόδου» αναφέρει.

Πρόληψη έναντι «θεραπείας»

«Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε συνθήκες, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα» τονίζει.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική Βαρκελώνη, τα φράγματα της οποίας ήταν σε χαμηλά επίπεδα ήδη από το χειμώνα. Έτσι, έλαβαν μέτρα ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου» συμπληρώνει.

«Από την πλευρά μας, γνωρίζαμε πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου» συμπληρώνει. Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όπως σημειώνει ο κ. Νόκας, να χαραχθεί μία ενιαία πολιτική και οι τοπικές Αρχές όλων των νησιών να συμπράξουν για να αντιμετωπίσουν οργανωμένα το πρόβλημα.

Πηγή: cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 10:11

Σχετικά Άρθρα

  • Συναγερμός στην ΕΥΔΑΠ για τη λειψυδρία: Αποθέματα για 4 χρόνια στους ταμιευτήρες - Τι εξετάζεται
    Συναγερμός στην ΕΥΔΑΠ για τη λειψυδρία: Αποθέματα για 4 χρόνια στους ταμιευτήρες - Τι εξετάζεται

    Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΥΔΑΠ για το σοβαρό θέμα της λειψυδρίας με την εταιρεία ύδρευσης να εξετάζει διάφορα σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της πρωτεύουσας σε περίπτωση παρατεταμένης ανομβρίας, παρότι τα υπάρχοντα αποθέματά στους ταμιευτήρες επαρκούν για τέσσερα χρόνια.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη προχωρήσει η προμελέτη για την μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που εκβάλλουν στην λίμνη των Κρεμαστών αλλά και αυτή καθαυτή την λίμνη.

    Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με μεγάλους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος όπως η ΔΕΗ αλλά και ο όμιλος Μυτιληναίου και άλλους για την κατασκευή και λειτουργία 3 η 4 μονάδων αφαλάτωσης δεδομένου ότι η αφαλάτωση απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η μία μονάδα αφαλάτωσης, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις με την ΔΕΗ, μπορεί να γίνει στην περιοχή του Λαυρίου.

    Οι άλλες δύο ή τρεις στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.

    Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στο Αθηναικό πρακτορείο ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1 € το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.

    Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και θα πάρουν τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.

    Τα σενάρια που εξετάζονται
    Οι ίδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ τόνιζαν ότι η πιο γρήγορη και πιο συμφέρουσα λύση με χαμηλό κόστος είναι η μεταφορά νερού από την λίμνη των Κρεμαστών η οποία μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε χρόνο νωρίτερο και από τα τρία χρόνια εάν δεν υπάρξουν βέβαια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους με συνέπεια να καθυστερήσει το έργο.

    Το έργο είναι σχετικά εύκολο και θα χρειαστεί βέβαια να γίνει διάνοιξη σηράγγων για την διέλευση του αγωγού, όμως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν με την μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

    Το αρχικό σενάριο προβλέπει να διασυνδεθούν με το δίκτυο του Μόρνου δύο παραπόταμοι του Αχελώου που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.

    Σύμφωνα με παράγοντες της ΕΥΔΑΠ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας.

    Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση.

    Η μία μονάδα αφαλάτωσης, εφόσον προχωρήσουν οι συζητήσεις με την ΔΕΗ, μπορεί να γίνει στην περιοχή του Λαυρίου.

    Οι άλλες δύο ή τρεις στην πλευρά του Κορινθιακού Κόλπου και κατά μήκος του αγωγού μεταφοράς νερού από το Μόρνο στην Αθήνα.

    Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στο Αθηναικό πρακτορείο ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1 € το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.

    Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και θα πάρουν τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.

    Τα σενάρια που εξετάζονται

    Οι ίδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ τόνιζαν ότι η πιο γρήγορη και πιο συμφέρουσα λύση με χαμηλό κόστος είναι η μεταφορά νερού από την λίμνη των Κρεμαστών η οποία μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε χρόνο νωρίτερο και από τα τρία χρόνια εάν δεν υπάρξουν βέβαια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους με συνέπεια να καθυστερήσει το έργο.

    Το έργο είναι σχετικά εύκολο και θα χρειαστεί βέβαια να γίνει διάνοιξη σηράγγων για την διέλευση του αγωγού, όμως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν με την μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.

    Το αρχικό σενάριο προβλέπει να διασυνδεθούν με το δίκτυο του Μόρνου δύο παραπόταμοι του Αχελώου που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.

    Σύμφωνα με παράγοντες της ΕΥΔΑΠ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας.

    Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση.

    Πηγή: cnn.gr

  • Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου κυνηγού σε δύσβατο σημείο στη Χερσόνησο
    Κρήτη: Επιχείρηση διάσωσης τραυματισμένου κυνηγού σε δύσβατο σημείο στη Χερσόνησο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από το απόγευμα του Σαββάτου (26/10) επιχείρηση διάσωσης ενός κυνηγού στα ορεινά της Χερσονήσου, μεταξύ Μαθιάς και Αμαριανού.

    Ο άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά στη μέση ύστερα από πτώση σε δύσβατο σημείο, ενώ βρισκόταν στην περιοχή με άλλα δύο άτομα.

    Όπως αναφέρει το cretapost.gr, η κατάσταση κινητοποίησε την ΕΜΑΚ, που έσπευσε στο σημείο με πέντε διασώστες, ενώ άλλοι τέσσερις διασώστες κατευθύνονται εκεί από τη Χερσόνησο.

    Η επιχείρηση θεωρείται απαιτητική και χρονοβόρα λόγω της δυσκολίας του εδάφους, όμως το θετικό είναι ότι ο τραυματίας έχει τις αισθήσεις του και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Κρήτη: Ανήλικος οδηγούσε τη μηχανή που τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
    Κρήτη: Ανήλικος οδηγούσε τη μηχανή που τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη

    Ανατροπή σε ότι αφορά τον οδηγό της μηχανής που τραυμάτισε σοβαρά τον πατέρα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χριστόφορου Παπακαλιάτη, Μανώλη, πριν από πέντε ημέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης, υπάρχει σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με το Cretalive, το δίκυκλο που παρέσυρε και τραυμάτισε τον ηλικιωμένο επιχειρηματία το βράδυ της 21ας Οκτωβρίου ήταν ένας 17χρονος και όχι 50χρονος οδηγός, όπως αρχικά είχε ειπωθεί.

    Όπως προέκυψε μέσα από την προανάκριση της Τροχαίας, την αξιοποίηση μαρτυριών και το υλικό από κάμερες, το μηχανάκι δεν οδηγούσε ο 50χρονος αλλά o 17χρονος γιος του!

    Πιθανολογείται ότι ο πατέρας προσπαθώντας να υπερασπιστεί το παιδί του, πήρε πάνω του την ευθύνη και συνελήφθη για ψευδή κατάθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ηρακλειώτης επιχειρηματίας τραυματίστηκε πολύ σοβαρά και συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Έχει υποβληθεί ήδη σε χειρουργεία και η μετεγχειρητική του κατάσταση εξελίσσεται ομαλά. Εκτιμάται δε, ότι, αν όλα πάνε καλά, την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ο Μανώλης Παπακαλιάτης υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στην κάτω γνάθο κι επέστρεψε στη ΜΕΘ, όπου η διαδικασία της αφύπνισης έγινε με επιτυχία.

    Ένα ακόμη χειρουργείο αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα στο μηρό, όταν κι εφόσον κριθεί αναγκαίο από τους γιατρούς που τον παρακολουθούν.

    Στο πλευρό του επιχειρηματία βρίσκεται από την πρώτη στιγμή όλη του η οικογένεια, τα παιδιά του - τόσο ο επιτυχημένος σκηνοθέτης Χριστόφορος Παπακαλιάτης, όσο και τα αδέρφια του- συγγενείς αλλά και φίλοι

    Πηγή: cnn.gr

  • Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα
    Δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του ψωμιού η Ελλάδα

    Σταθερά η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Ευρωζώνης στην τιμή του φρέσκου ψωμιού παραμένει η Ελλάδα από το 2020, με την Εσθονία να είναι η μόνη που μας ανταγωνίζεται.

    Παρά την ανταγωνιστική του τιμή, όμως, οι περισσότεροι φούρνοι και η πορεία της κατανάλωσης ψωμιού παρουσιάζει σταδιακά μείωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος με αντικείμενο «Το παρόν και το μέλλον της Αρτοποιίας στην Ελλάδα».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η τιμή φρέσκου λευκού ψωμιού (φραντζόλα 500γρ.) στην Ελλάδα, παραμένει από το 2020 η δεύτερη χαμηλότερη της ευρωζώνης (πρώτη η Εσθονία).

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί από την 6η (2020), στην 5η χαμηλότερη τιμή το 2024, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Εσθονία και Πολωνία.

    Στο 1,21 ευρώ η φραντζόλα - Κατά 48% χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

    Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώνεται στο 1,21 ευρώ και είναι 48% χαμηλότερη συγκριτικά με το Μ.Ο. Ευρωπαϊκής τιμής (1,80 ευρώ). Σε σχέση με το 2020, η τιμή μεταβλήθηκε κατά 39%, λίγο περισσότερο από το Μ.Ο. της μεταβολής στην Ευρώπη.

    Η αύξηση της τιμής του ψωμιού στη χώρα, που είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις τιμές στην Ευρώπη, προκλήθηκε λόγω της αύξησης:

    • Των πρώτων υλών (σιτάρι- αλεύρι).

    Η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα, παρουσιάζει από τον Αύγουστο του 2021 μία σημαντική αύξηση μέχρι και τις αρχές του Ιουνίου του 2022 που διαμορφώθηκε η υψηλότερη τιμή της. Από τα 230 ευρώ ανά τόνο τον Αύγουστο του 2021, η τιμή του αλεσμένου σιταριού στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 260 ευρώ ανά τόνο, μέσα στον ίδιο μήνα και παρέμεινε σταθερή μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στη συνέχεια, η τιμή του σιταριού, ξεκίνησε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2022, για να διαμορφωθεί στα 400 ευρώ ανά τόνο, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινάει η μείωση της τιμής του.

    • Της ηλεκτρικής ενέργειας.

    Σύμφωνα με τις τιμές για μη οικιακούς καταναλωτές από το 2019 μέχρι το 2023, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27, στην ετήσια τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ευρώ. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα το 2023, είναι μικρότερη από τις τιμές που διαμορφώνονται σε χώρες όπως η Γαλλία (0,1734 ευρώ/ kWh), η Κροατία (0,2039 ευρώ/ kWh), η Ιταλία (0,1745 ευρώ/ kWh) και η Ουγγαρία (0,1836 ευρώ/ kWh).

    • Του φυσικού αερίου.

    Οι τιμές στο φυσικό αέριο, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια, εμφανίζουν μια σημαντική αύξηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, από το 2022, ενώ το 2023 μειώθηκαν, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από το 2021. Η τιμή φυσικού αερίου της Ελλάδας το 2023, εμφανίζεται μικρότερη σε σχέση με χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Βόρεια Μακεδονία.

    • Του κόστους εργασίας.

    Η μεταβολή του κόστους εργασίας, διαμορφώνεται με βάση τον δείκτη μισθολογικού κόστους. Το κόστος εργασίας αυξήθηκε σε σχέση με το 2019:

    1. αύξηση 17% το 2023
    2. αύξηση 25% το 2ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

    Στην Ελλάδα ο αριθμός των επιχειρήσεων στον κλάδο, ήταν 8.391. Ανά 10.000 άτομα, λειτουργούσαν 8 τέτοιες επιχειρήσεις, κάτι που αποτελεί την υψηλότερη επίδοση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η χώρα μας βρίσκεται στην 23η θέση της λίστας του καθαρού κύκλου εργασιών στη παραγωγή ψωμιού, φρέσκων ειδών ζαχαροπλαστικής και κέικ για το 2021. Ο καθαρός κύκλος εργασιών, ανήλθε σε 1.856 εκατ., για τις 8.391 επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο όρο κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση στις 221.294 ευρώ.

    Κατά την τελευταία δεκαετία (2014 - 2024) στον κλάδο των εμπορικών επιχειρήσεων ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και λοιπών ειδών αρτοποιίας, έχουν συσταθεί συνολικά, 2.622 επιχειρήσεις, ενώ έχουν διαγραφεί 429 επιχειρήσεις.

    Μείωση της κατανάλωσης

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πορεία της κατανάλωσης του ψωμιού στην Ελλάδα σε κιλά, παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2019 μέχρι το 2022. Η κατανάλωση ψωμιού, έχει μειωθεί κατά 22.164 τόνους από το 2019 μέχρι το 2022.

    Όμως ταυτόχρονα, το διαθέσιμο εισόδημα, έχει μειωθεί κατά 30%.

    Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ακολουθεί την πορεία της συνολικής κατανάλωσης ψωμιού μέχρι το 2021, ενώ αντίθετα η κατανάλωση μαύρου ψωμιού, έχει την αντίθετη πορεία. Το 2022, οι ποσότητες ψωμιού που καταναλώθηκαν, μειώθηκαν σε σχέση με το 2019 (-5,05%).

    Το 2022, η κατανάλωση άσπρου ψωμιού, αυξάνεται σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η κατανάλωση του μαύρου ψωμιού, μειώνεται σημαντικά. Η μέση δαπάνη για προϊόντα άρτου, διαμορφώνεται στα 24,18 ευρώ το μήνα και η μεγαλύτερη κατανάλωση γίνεται από νοικοκυριά με εισόδημα από 1.800- 2.000 ευρώ.

    Οι καταναλωτές, όσον αφορά τις επιπλέον υπηρεσίες που θα ήθελαν από το φούρνο της γειτονιάς, είναι η προσθήκη καφέ, έτοιμου φαγητού και σαλάτας, αλλά και εξιδεικευμένων προϊόντων, για παράδειγμα χωρίς γλουτένη, αλεύρι σίτου κ.ά.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»
    Αρνείται τις κατηγορίες για βιασμό ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από την Κρήτη: «Είναι συκοφαντίες»

    Σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν ο 64χρονος συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες»

    Αρνείται τα πάντα ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής από το Ηράκλειο Κρήτης, που κατηγορείται για ασέλγεια και βιασμό παιδιών από το 1986 μέχρι το 2010.
    Ο άνδρας κατηγορείται για βιασμό και ασέλγεια σε έξι ανήλικα παιδιά, εξ αγχιστείας συγγενείς του, σε χρονικό διάστημα 24 ετών.
    «Είναι συκοφαντίες. Όλοι ψάχνουν να βρουν το κίνητρο και δεν έχουν απαντήσει ακόμα. Γιατί έγινε αυτό μετά από 34 χρόνια; Τα αρνούμαι όλα κατηγορηματικά. Θέλω να πιστεύω ότι είναι προϊόν παρεξήγησης και πλάνης. Σε άλλη περίπτωση είναι συκοφαντικά, αήθη και αισχρά ψέματα» είπε ο 64χρονος στο STAR.

    «Έχω οικογένεια με δύο παιδιά και ένα εγγόνι το οποίο έμπλεξαν στη δικογραφία λέγοντας πως το θώπευα. Το πόρισμα του ψυχιάτρου ήταν “καθαρό”», ανέφερε και σε ερώτηση για τον λόγο που τον κατήγγειλαν απάντησε: «ζηλοφθονία που υπάρχει δεκαετίες».

    Μαρτυρίες καταγγελλόντων

    «Αν και λίγο αργά, επιτέλους ήρθε στο φως ότι ο άνθρωπος αυτός κάνει κακό. Ελπίζω να μιλήσουν και άλλοι για να μην υπάρχει ατιμωρησία» είπε γυναίκα που κατήγγειλε πως την παρενόχλησε ο 64χρονος.

    «Θέλουμε να τιμωρηθεί. Το έμαθα αργά και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Να μιλήσει ο κόσμος, εμείς κάναμε λάθος», ανέφερε μητέρα που το παιδί της κακοποιήθηκε από τον 64χρονο.

    Η δημοσιοποίηση των στοιχείων

    Υπενθυμίζεται πως με διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου, δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του 64χρονου.

    Πρόκειται για τον Εμμανουήλ Καστρινάκη του Θεόφιλου και της Ειρήνης, που γεννήθηκε το 1960 στο Ηράκλειο και σε βάρος του έχει ασκηθεί δίωξη για κατάχρηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 12 έτη. Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε έναν 19χρονο (σήμερα) ανιψιό του σε βάρος του οποίου ασέλγησε όταν ήταν μόλις 5 χρόνων.

    Ωστόσο, θύματα του γυμναστή υπήρξαν από το 1986 έως το 2010 η 29χρονη αδελφή του 19χρονου, τρεις αδελφές που σήμερα είναι 35, 38 και 43 χρόνων και άλλη μια γυναίκα 48 χρόνων σήμερα. Όμως, οι υποθέσεις αυτές έχουν παραγραφεί και σε ισχύ είναι μόνο ο βιασμός του 19χρονου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα
    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής για την λειψυδρία: Ζητούν άμεσα μέτρα

    Οι αγρότες στον κάμπο του Μαραθώνα ζητούν την δημιουργία υποδομών ενάντια στην λειψυδρία που καταστρέψει τα φυτά τους - Μείζον πρόβλημα και για τους μελισσοκόμους

    Κραυγή αγωνίας από τους αγρότες της Αττικής, που βλέπουν τις καλλιεργειές τους να καταστρέφονται από το αλμυρό νερό που βγαίνει από τις γεωτρήσεις.

    Όπως τόνισαν αγρότες, μιλώντας στον Ant1 tο χώμα έχει στεγνώσει και τα φυτά δεν αναπτύσσονται στην Αττική, με παραγωγούς να σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας της λειψυδρίας που έχει ως αποτέλεσμα το αλμυρό νερό να εισχωρεί στις γεωτρήσεις. Με αποτέλεσμα να καταστρέφονται ρίζες και φύλλα των φυτών.

    Όπως καταγγέλλει αγρότης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή του καταστρέφεται, από τους γύρω ορεινούς όγκους εκατομμύρια κυβικά νερού πάνε κατευθείαν στην θάλασσα. Και ζητά να γίνουν έργα υποδομής, όπως ταμιευτήρες αλλά και άλλα, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

    Πρόβλημα και με τις μέλισσες

    Σοβαρό πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν και οι μελισσοκόμοι, καθώς η έλλειψη νερού δεν επιτρέπει στις μέλισσες να «δουλέψουν» στα μελίσσια τους.

    «Δεν έβρεξε, έκανε 120 ημέρες καύσωνα από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην βρίσκει γύρες για να γεννήσεις».

    Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ant1 στην πληγείσα από λειψυδρία Αττική, μόνον από την άρδευση με παλιά μηχανήματα χάνονται 4 δισεκατομμύρια κυβικά νερού.

    Εκεί όμως που ειδικοί επιστήμονες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι τα δίκτυα νερού στις πόλεις αλλά και ο υπερτουρισμός.

  • Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ
    Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ

    Σύμφωνα με το ΚΕΦιΜ, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ, με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις

    Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023.
    Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 στον Δείκτη. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

    - στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
    - στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
    - στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
    - στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
    και στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

    Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

    - Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
    - Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
    - Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
    Πηγή: Protothema.gr
  • Κρήτη: Καβγάδισαν μετά από τρακάρισμα στη μέση του δρόμου - Ένας 27χρονος έπεσε στον δρόμο και τον πάτησε αυτοκίνητο
    Κρήτη: Καβγάδισαν μετά από τρακάρισμα στη μέση του δρόμου - Ένας 27χρονος έπεσε στον δρόμο και τον πάτησε αυτοκίνητο

    24χρονος οδηγός αγροτικού πιάστηκε στα χέρια με 27χρονο δικυκλιστή - Ο πρώτος έσπρωξε τον δεύτερο που κατέληξε στο οδόστρωμα - Την... γλίτωσε με τραυμαυτισμό στο πόδι

    Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες μέρα μεσημέρι στο κέντρο του Ηρακλείου όταν ένα άτομο τραυματίστηκε μετά από καυγά εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος.
    Oλα συνέβησαν στην πλατεία Κορνάρου όταν ένα αγροτικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα δίκυκλο. Αμέσως μετά την σύγκρουση, οι δύο οδηγοί κατέβησαν από τα οχήματά τους και ξεκίνησαν τον καυγά.
    Πάνω στον καυγά ο 24χρονος οδηγός του αγροτικού έσπρωξε τον 27χρονο δικυκλιστή με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει στο οδόστρωμα. Δυστυχώς, εκείνη την ώρα περνούσε ένα αυτοκίνητο που δεν τον είδε και τον πάτησε στο πόδι.
    Άμεσα στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον 27χρονο και τον μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

    Ο 27χρονος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τραύματος στο πόδι.

    Την ίδια ώρα, αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο συνέλαβαν τον 24χρονο ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικής βλάβης.

    Πηγή: Cretapost - Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο