Περιβάλλον

Πότε είναι η Πανσέληνος του Αυγούστου το 2024

Πότε είναι η Πανσέληνος του Αυγούστου το 2024

Έφυγε το «φεγγάρι του ελαφιού» και έρχεται η Πανσέληνος Αυγούστου.

Με τις εντυπωσιακές εικόνες της πανσελήνου του Ιουλίου να είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη μας, αναμένεται η επόμενη Πανσέληνος του Αυγούστου 2024, γνωστή ως «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου».

Η πανσέληνος του Ιουλίου, επίσης γνωστή ως «Φεγγάρι του Ελαφιού», εντυπωσίασε το βράδυ της Κυριακής - προς Δευτέρα.

Στην ίδια γραμμή, η πανσέληνος του Αυγούστου, η οποία φέρει το όνομα «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου», θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό στις 19 Αυγούστου 2024 και θα είναι ορατή από τις πρώτες βραδινές ώρες.

Η ονομασία «Πανσέληνος του Οξύρρυγχου» προέρχεται από τις παραδόσεις των ιθαγενών Αμερικανών, οι οποίοι κατά τον Αύγουστο αλίευαν οξύρρυγχους σε μεγάλες ποσότητες στις λίμνες της βόρειας Αμερικής.

Σημειώνεται ότι φέτος, δεν αναμένεται να έχουμε δεύτερη πανσέληνο κατά τον Αύγουστο.

Τι είναι η Πανσέληνος

Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία η Σελήνη, ο μοναδικός δορυφόρος της Γης, φαίνεται «πασιφαής», δηλαδή ολόκληρο το στραμμένο προς τη Γη ημισφαίριό της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος.

Στη φάση της Πανσελήνου η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό. Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ' ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.

Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η αθέατη πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα). Η πανσέληνος αποκαλείται στην κοινή γλώσσα ή στη λογοτεχνία και ολόγιομο φεγγάρι.

Επειδή ένας συνοδικός μήνας διαρκεί περίπου 29,53 γήινες ημέρες, η πανσέληνος «πέφτει» είτε τη 14η είτε τη 15η μέρα του σεληνιακού μήνα σε εκείνα τα ημερολόγια που αρχίζουν τον καινούργιο μήνα με τη φάση της Νέας Σελήνης.

Η βίαιη και οξεία διαταραχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς (περιπτώσεις σχιζοφρένειας) φαίνεται να εμφανίζει έξαρση κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, χωρίς να τεκμηριώνεται αιτιώδης σχέση στα δύο φαινόμενα.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup