Περιβάλλον

Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040

Ο παγετώνας Μαρμολάντα στους Δολομίτες της Ιταλίας θα έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2040

Ο παγετώνας Μαρμολάντα, ο μεγαλύτερος και πιο εμβληματικός των Δολομιτών, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040 λόγω της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, δήλωσαν οι ειδικοί.

Ιταλοί επιστήμονες που παρακολουθούν τους παγετώνες και τις επιπτώσεις της έκτακτης κλιματικής κατάστασης και οι οποίοι συμμετείχαν σε εκστρατεία που ξεκίνησε η περιβαλλοντική ομάδα Legambiente και η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία των Άλπεων (CIPRA), με την επιστημονική συνεργασία της Ιταλικής Επιτροπής Παγετώνων, δήλωσαν ότι ο παγετώνας Μαρμολάντα χάνει 7 έως 10 εκατοστά βάθος ανά ημέρα.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εξαφανιστεί 700 στρέμματα της επιφάνειάς του, έκταση που αντιστοιχεί σε 98 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Από την έναρξη των επιστημονικών μετρήσεων το 1888, ο παγετώνας Μαρμολάντα έχει υποχωρήσει κατά 1.200 μέτρα, σε μια μη αναστρέψιμη κατάσταση, σύμφωνα με τους διοργανωτές της εκστρατείας.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι επιπτώσεις της κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι ορατές σε όλους τους Δολομίτες, οι οποίοι έχουν βιώσει χειμερινές ξηρασίες με πολύ λίγες χιονοπτώσεις. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλεί το γρήγορο λιώσιμο των παγετώνων.

Φονικές κατολισθήσεις και χιονοστιβάδες

Ο Φόρνι, ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες κοιλάδας της Ιταλίας, έχει υποχωρήσει κατά 800 μέτρα μέσα στα τελευταία 30 χρόνια και κατά 2 χιλιόμετρα τον τελευταίο αιώνα. Το καλοκαίρι του 1987, ο φύλακας ενός καταφυγίου που με θέα προς τον Φόρνι, είδε τεράστια κομμάτια πάγου να πέφτουν από τον παγετώνα εν μέσω καταιγίδων, δημιουργώντας τελικά μια κατολίσθηση που σκότωσε 43 άτομα.

Το 2022, η κατάρρευση ενός παγετώνα στο όρος Μαρμολάντα, η οποία δημιούργησε μια κατολίσθηση πάγου, βράχων και χιονιού, σκότωσε 11 άτομα.

Πτώματα από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από το λιώσιμο του παγετώνα, στην περιοχή έχουν αναδυθεί τόνοι απορριμμάτων κάθε είδους, αλλά και άριστα διατηρημένα όπλα, έλκηθρα, επιστολές, ημερολόγια και πτώματα των στρατιωτών που πολέμησαν στον αποκαλούμενο Λευκό Πόλεμο, τις μάχες στις Άλπεις της Λομβαρδίας και στους Δολομίτες κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι Άλπεις είναι ένας θεμελιώδης τόπος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά γίνονται όλο και πιο εύθραυστες λόγω της εξελισσόμενης κλιματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Vanda Bonardo της Legambiente, πρόεδρος της CIPRA. «Ο παγετώνας της Μαρμολάντα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα».

Ο γενικός διευθυντής της Legambiente, Giorgio Zampetti, ζήτησε την εφαρμογή πολιτικών μετριασμού, όπως «ένα αποτελεσματικό εθνικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση, ξεκινώντας από τις πιο ευάλωτες περιοχές, όπως τα ψηλά βουνά».

Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ANDREA SOLERO

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα