Περιβάλλον

Φυσικές καταστροφές: Στα 310 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν φέτος οι οικονομικές απώλειες

Φυσικές καταστροφές: Στα 310 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν φέτος οι οικονομικές απώλειες Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MANUEL BRUQUE
Οι ζημιές που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές αναμένεται να φθάσουν τα 135 δισεκ. δολάρια, αυξημένες κατά 17% σε ετήσια βάση

Οι οικονομικές απώλειες από τις φυσικές καταστροφές αναμένεται να ανέλθουν στα 310 δισ. δολάρια (294 δισ. ευρώ) το 2024 σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας αύξηση 6% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Swiss Re.

Οι ζημιές που καλύπτονται από τις ασφαλιστικές αναμένεται να φθάσουν τα 135 δισεκ. δολάρια, αυξημένες κατά 17% σε ετήσια βάση, με τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον να αυξάνουν τον λογαριασμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντασφαλιστικής εταιρίας.

Το κόστος για τις ασφαλιστικές ξεπερνά έτσι το όριο των 100 δισεκ. δολαρίων «για πέμπτη συνεχή χρονιά», δήλωσε ο Μπαλτς Γκρόλιμουντ, επικεφαλής της διεύθυνσης που αφορά την κάλυψη καταστροφών στην Swiss Re.

Αυτή η αύξηση του κόστους οφείλεται εν μέρει στη συγκέντρωση των ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων σε αστικές περιοχές και την αύξηση του κόστους ανοικοδόμησης αλλά «η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει έναν ολοένα και αυξανόμενο ρόλο», δήλωσε ο ίδιος σε ανακοίνωση.

Η αντασφαλιστική Swiss Re σημείωσε ιδιαίτερα το αυξανόμενο κόστος των πλημμυρών για τις ασφαλιστικές εταιρίες, με τις ασφαλισμένες ζημίες από την αρχή του έτους να φθάνουν έως τώρα κοντά στα 13 δισεκ. δολάρια, μετά τις πλημμύρες στην Ευρώπη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Προσθέτοντας αυτό που οι ασφαλιστικές χαρακτηρίζουν ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως τα βιομηχανικά ατυχήματα, οι οικονομικές απώλειες για το 2024 αναμένεται να φθάσουν τα 320 δισεκ. δολάρια, με το μερίδιο που καλύπτεται από τις ασφαλιστικές να ανέρχεται στα 144 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της Swiss Re.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελβετικής αντασφαλιστικής, οι ασφαλισμένες ζημίες για τους τυφώνες Χέλεν και Μίλτον, που έπληξαν τη Φλόριντα στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου, διαμορφώνονται προς το παρόν κάτω από το όριο των 50 δισεκ. δολαρίων.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup