Pet World

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας “συνδέεται” με αυτόν του σκύλου μας

Νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας “συνδέεται” με αυτόν του σκύλου μας Φωτογραφία: freepik
Σας έχει τύχει ποτέ να κοιτάζεστε κατάματα με το σκυλάκι σας και να λιώνετε;

Αν κι εσείς γίνεστε αλοιφή καθημερινά όποτε ο σκύλος σας επιδεικνύει αξιολάτρευτες συμπεριφορές, σίγουρα δεν είστε μόνος/η. Πρόκειται για ένα μαγικό συναίσθημα με το οποίο μπορεί κανείς να ταυτιστεί μόνο αν είχε ποτέ έναν χνουδωτό φιλαράκο. Μάλιστα, ακόμα κι αν ακούγεται υπερβολικό, μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι ο εγκέφαλός μας συγχρονίζεται με τον εγκέφαλο του σκύλου μας όταν κοιταζόμαστε στα μάτια.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Κίνα και αποτελεί την πρώτη καταγραφή “νευρωνικού ζευγαρώματος” μεταξύ δύο ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικά είδη.

Το νευρωνικό ζευγάρωμα είναι ένα φαινόμενο που προκύπτει όταν η εγκεφαλική δραστηριότητα δύο ή παραπάνω ατόμων ευθυγραμμίζεται κατά τη διάρκεια μιας αλληλεπίδρασής τους. Μεταξύ ανθρώπων, αυτό συμβαίνει συχνά ως αποτέλεσμα μιας συζήτησης ή μιας ιστορίας που μοιράζονται.

Το νευρωνικό ζευγάρωμα έχει παρατηρηθεί σε αλληλεπιδράσεις ατόμων που ανήκουν στο ίδιο είδος, όπως μεταξύ ποντικιών, νυχτερίδων, ανθρώπων, και πρωτευόντων θηλαστικών. Μπορεί να ακούγεται για κάτι μεταφυσικό, αλλά η σύνδεση μεταξύ εγκεφάλων πράγματι συμβαίνει, και θεωρείται σημαντική για τη δόμηση των αποκρίσεων κατά τη διάρκεια κοινωνικών αλληλεπιδράσεων. Ενδέχεται, μάλιστα, να οδηγήσει σε σύνθετες συμπεριφορές, όπως είναι η ομαδική δουλειά ή η μάθηση, τις οποίες δεν θα παρατηρούσαμε σε ένα άτομο αν ήταν μόνο του.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν “συνδέονται” οι εγκέφαλοι δύο ατόμων που ανήκουν σε διαφορετικά είδη; Τι μπορεί να μας πει η συγκεκριμένη ανακάλυψη για τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπων και σκύλων;

Πώς μελετήθηκε η εγκεφαλική λειτουργία ανθρώπων και σκύλων

Λόγω της μακράς ιστορίας συμπόρευσης των σκύλων με τους ανθρώπους, τα αγαπημένα μας κατοικίδια έχουν αναπτύξει ιδιαίτερους μηχανισμούς κατανόησης των συμπεριφορών και των συναισθημάτων μας.

Στα πλαίσια της πρόσφατης έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν το νευρωνικό ζευγάρωμα χρησιμοποιώντας εξοπλισμό καταγραφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας – την μη παρεμβατική μέθοδο του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ). Στην έρευνα συμμετείχαν άνθρωποι και beagle.

Οι ερευνητές εξέτασαν τι συμβαίνει σε αυτά τα νευρωνικά σήματα όταν οι σκύλοι και οι άνθρωποι απομονώνονται, και τι συμβαίνει όταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο αλλά χωρίς να διατηρούν οπτική επαφή. Στη συνέχεια, επέτρεψαν στους σκύλους και στους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους.

Τι έδειξε η έρευνα

Όταν οι σκύλοι και οι άνθρωποι διατηρούσαν οπτική επαφή μεταξύ τους, και όταν οι άνθρωποι χάιδευαν τους σκύλους, τα εγκεφαλικά σήματά τους συγχρονίζονταν. Τα εγκεφαλικά μοτίβα που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την προσοχή, ταυτίζονταν σε ανθρώπους και σκύλους.

Οι άνθρωποι και οι σκύλοι που γνωρίστηκαν καλύτερα μεταξύ τους κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών που διήρκεσε η έρευνα, έδειξαν αυξημένο συγχρονισμό νευρωνικών σημάτων.

Προηγούμενες έρευνες που μελέτησαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων βρήκαν ότι δύο άνθρωποι που ήταν κοντά ο ένας στον άλλον παρουσίαζαν παρόμοια εγκεφαλικά μοτίβα. Επομένως, υποθέτουμε ότι όσο πιο κοντά είναι ένας άνθρωπος με έναν σκύλο, τόσο πιο ισχυρό είναι το νευρωνικό ζευγάρωμα που αναπτύσσεται ανάμεσά τους.

Η ικανότητα των σκύλων να συνδέονται στενά με τους ανθρώπους είναι γνωστή. Μια έρευνα του 2022 βρήκε ότι η παρουσία οικείων ανθρώπων μπορεί να μειώσει τις αποκρίσεις του στρες σε νεαρά λυκάκια.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι η αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων ανεβάζει τα επίπεδα ωκυτοκίνης και στα δύο είδη. Η ωκυτοκίνη – ή “ορμόνη της αγάπης” – είναι μια ορμόνη που προάγει τα θετικά συναισθήματα (όπως χαλάρωση και εμπιστοσύνη), και εκλύεται κυρίως κατά τον τοκετό.

Η σύνδεση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων είναι ένα πεδίο που χρειάζεται να ερευνηθεί παραπάνω. Όλα δείχνουν, όμως, ότι οι δεσμοί που αναπτύσσουμε με τα αγαπημένα μας κατοικίδια είναι πολύ ισχυροί, κάτι που αποδεικνύεται, πλέον, και επιστημονικά.

Πηγή: Τopetmou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup