Οι υπεύθυνοι μιας οργάνωσης προστασίας που ειδικεύεται στα αιλουροειδή ανέφεραν ότι ο αριθμός των λεοπαρδάλεων στο Εθνικό Πάρκο Kafue της Ζάμπιας έχει… τριπλασιαστεί.
Με αύξηση 2,9 υπάρχουν τώρα 4,4 λεοπαρδάλεις ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το Kafue φέρει έκταση 22.700 τετραγωνικά μίλια. «Είναι απίστευτα μεγάλο και έχει τεράστιες δυνατότητες ανάκαμψης, αλλά έχει καταπατηθεί για πολλές δεκαετίες», δήλωσε ο Jon Ayers, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Panthera, της μοναδικής ομάδας προστασίας στον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στις αγριόγατες.
Ζώντας στη σκιά, κυριολεκτικά και μεταφορικά, των αιλουροειδών «ξαδέλφων» τους στη σαβάνα, η λεοπάρδαλη βρίσκεται σε ιδιαίτερα ψηλές θέσεις της τροφικής αλυσίδας, ακριβώς κάτω από τα λιοντάρια. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως η δαπάνη χρημάτων για την προστασία της βοήθα ταυτόχρονα και τα άλλα αιλουρουειδή.
«Υπάρχουν πιθανώς έξι διαφορετικά είδη γατών σε αυτό το οικοσύστημα. Επειδή βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, υποδεικνύουν την υγεία ολόκληρου του οικοσυστήματος», είπε ο Ayers, ένας από τους πλέον εξειδικευμένους οικολόγους στην προστασία των αγριόγατων.
Η εργασία που διεξάγεται στο Kafue περιλαμβάνει κάμερες ασφαλείας, περιπολίες κατά της λαθροθηρίας και σύστημα GPS για λευκούς γύπες που ως αρπακτικά δρουν σε βάρος του πληθυσμού των αιλουροειδών. Χάρη στις εν λόγω μεθόδους ο αριθμός των λιονταριών της περιοχής όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αντιθέτως, αυξάνεται. Κάτι τέτοιο παρατηρείται και στις λεοπαρδάλεις. Συγκεκριμένα, έχει τριπλασιαστεί.
Οι λεοπαρδάλεις, πρόσθεσε ο πρόεδρος, είναι πανταχού παρούσες και έχουν περισσότερες σταθερές περιοχές από τα λιοντάρια ή τα τσιτάχ, πράγμα που σημαίνει ότι η κάμερα που «παγιδεύει» τις εν λόγω αγριόγατες είναι πιο αποτελεσματική στην εκτίμηση του αριθμού τους.