Pet World

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χριστουγεννιάτικο πάρτι μας όταν έχουμε κατοικίδιο

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη στο χριστουγεννιάτικο πάρτι μας όταν έχουμε κατοικίδιο Φωτογραφία: Freepik/ rawpixel.com
Τι ωραία τα Χριστούγεννα!

Καλέσματα με φαΐ, φίλοι και οικογένεια στο σπίτι, Mariah Carey στο ηχείο, ενδοτισμός στην κοιλιοδουλία, και αν έχουμε κατοικίδια κάτω από τη στέγη μας, ακόμα καλύτερα, γιατί το γιορτινό σκηνικό με τον σκυλάκο ή και τη γάτα μας παρόντες αποπνέει περισσότερη ζεστασιά κι από αχνιστή κατσαρόλα με glühwein. Εσείς έχετε όλη την καλή διάθεση φέτος να μην αποκόψετε το ζώο (ή τα ζώα) σας από την εορταστική φάση σας, και μπράβο σας. Φτάνει να θυμηθείτε να κάνετε κάποιες απαραίτητες προσαρμογές και να πάρετε κάποιες προφυλάξεις για το χριστουγεννιάτικο πάρτι – ρεβεγιόν – κάλεσμα, ώστε άνθρωποι και ζώα να συνυπάρξουν και να το ευχαριστηθούν εξίσου. Ποιες είναι οι πιο συνήθεις αβλεψίες και πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε για να μη σταματήσει η Mariah να τραγουδάει χαρμόσυνα;

1Μηδενική ενημέρωση. Ένα από τα πρώτα πιθανά λάθη μας είναι να μην έχουμε ενημερώσει όσους καλούμε ότι έχουμε κατοικίδιο. Κάποιος μπορεί να είναι αλλεργικός ή να φοβάται τα σκυλιά ή τις γάτες. Κάποιος μπορεί να αιφνιδιαστεί αν δει έναν σκύλο εκεί που δεν τον περιμένει.  Ή κάποιος να κάνει άθελά του κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο το ζώο ή τον εαυτό του (π.χ. να κρατάει ένα τσιγάρο κοντά στο τρίχωμα του ζώου).

Τι κάνουμε: Είναι πολύ καλή κίνηση να ενημερώνουμε προκαταβολικά ότι έχουμε ένα ή περισσότερα γατόσκυλα στο σπίτι. Μπορεί η πρόσκληση να λέει «Ο Γιώργος, η Μαρίνα και η Αλίκη (η Αλίκη είναι η γάτα) σας καλούν στο χριστουγεννιάτικο πάρτι τους». Και φυσικά δεν αμελούμε να δώσουμε μερικές οδηγίες για «ναυτιλομένους» που ίσως θεωρούμε αναγκαίες (π.χ. να μη δώσουν οι καλεσμένοι στο ζώο μας φαγητό ή να μην το σηκώσουν αγκαλιά αν εκείνο δεν είναι εξοικειωμένο με κάτι τέτοιο). Ευκολάκι.

2. Ανεξέλεγκτοι άνθρωποι και κατοικίδια. Μπορεί ο χνουδωτός μας συγκάτοικος να είναι κοινωνικός, αλλά άραγε τον έχουμε «τεστάρει» πώς αντιδρά όταν κυκλοφορεί κόσμος στο σπίτι;

Τι κάνουμε: Εξασφαλίζουμε για το γατόσκυλό μας ένα safe zone για να απομονωθεί αν χρειαστεί. Ο χώρος μπορεί να είναι η κρεβατοκάμαρά μας, ή άλλο δωμάτιο μακριά από τον πολύ χαμό. Βάζουμε τα πράγματα του ζώου μας σε αυτό το ασφαλές καταφύγιο πριν έρθουν οι πρώτοι καλεσμένοι, και αν δούμε ότι το ζώο μας στρεσάρεται ή συμπεριφέρεται ασυνήθιστα, το βάζουμε εκεί με τις μυρωδιές του για να ξανανιώσει ασφάλεια.

3. Δυνατή μουσική και φασαρία. Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν πολύ πιο οξυμένη ακοή από εμάς τους ανθρώπους, οπότε σκεφτείτε πώς αντιλαμβάνονται τη δυνατή μουσική, τα μπάσα των ηχείων, τις φωνές και τα γέλια μας. Θέλετε νούμερα; Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται συχνότητες από 67 μέχρι 45.000 hertz και οι γάτες από 45 έως 64.000 hertz (*τα νούμερα αυτά είναι κατά προσέγγιση και παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την εκάστοτε έρευνα), ενώ εμείς οι άνθρωποι περιοριζόμαστε ανάμεσα σε 20 και 20.000 hertz. Τις μεγάλες φιέστες τα ζώα μας μπορεί να τις εκλάβουν ως πανικό. 

Τι κάνουμε: Προσέχουμε την ένταση της μουσικής και των μπάσων, δεν χρειάζεται να σηκωθεί η γειτονιά στο πόδι. Επίσης -εννοείται- δεν χρησιμοποιούμε ντουντούκες και άλλα αντίστοιχα, όπως και δεν ρίχνουμε βεγγαλικά, στρακαστρούκες κ.λπ. Τα βεγγαλικά Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα, είναι από τις κυριότερες πηγές στρες για τα κατοικίδιά μας και έχουν γίνει υπαίτια για πολλές απώλειες ζώων, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

4. Ανοικτές πόρτες. Όταν έχουμε πάρτι είναι πολύ πιθανό η εξώπορτα να μείνει κατά λάθος ανοικτή και να το σκάσει το μικρό μας ξωτικό.

Τι κάνουμε: Έχουμε πάντα τον νου μας όταν υποδεχόμαστε ή ξεπροβοδίζουμε – αποχαιρετούμε τον κόσμο, να μην μένει η πόρτα ανοικτή. Αν το ζώο μας είναι στρεσαρισμένο από τον κόσμο ή θέλει απλά να εξερευνήσει τι γίνεται έξω από το σπίτι, μπορεί να μας φύγει χωρίς να το καταλάβουμε. Μπορούμε να ενημερώσουμε τους καλεσμένους να κλείνουν την πόρτα, ή -αν νιώθουμε ανασφάλεια- να έχουμε το ζωάκι μας στο safe space του μέχρι να έρθουν όλοι, αλλά και όταν θα αρχίσουν να φεύγουν.

5. Μη ασφαλή φαγώσιμα. Σε ένα πάρτι κυκλοφορούν πολλά: αλμυρά, γλυκά, ποτήρια με αλκοόλ και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός. 

Τι κάνουμε: Ένας βασικός κανόνας είναι να μη δώσουμε στο ζωάκι μας τίποτα που δεν έχει συνηθίσει να τρώει, ακόμα και αν φαινομενικά το τρόφιμο αυτό είναι ασφαλές, γιατί μπορεί να πειράξει το στομαχάκι του. Και κυρίως προσέχουμε ώστε το γατόσκυλό μας να μην φάει και να μην πιει όσα εμπεριστατωμένα το θέτουν σε κίνδυνο: ζάχαρη, σοκολάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, σχοινόπρασο, ξηροί καρποί, μπαχαρικά, σταφίδες, αλκοόλ, αλλά και αποφάγια με κόκκαλα που μπορεί να του σταθούν στο στόμα ή στον λαιμό. 

6. Άλλες παγίδες σε χριστουγεννιάτικα πάρτι. Κρατάμε σε απόσταση και τα ακόλουθα: Αλεξανδρινά, γκι κ.λπ. (τα φέρνουν αρκετοί ως δώρο, αλλά είναι δηλητηριώδη αν το κατοικίδιό μας το μασήσει ή το καταπιεί), κεριά (πάντα προσοχή με τα αναμμένα κεριά) ή πολύτιμα πράγματα που σπάνε. Αυτά είναι τα «τζιζ» για τη χριστουγεννιάτικη ηρεμία μας.

Είστε πανέτοιμοι. Αυτή τη χρονιά θα περάσετε υπέροχα, θα βγάλετε φωτογραφίες με τους δικούς σας ανθρώπους και τα χνουδωτά μουτράκια του σπιτιού (στείλτε τις και σε εμάς να τις δούμε!), θα γελάσετε, θα στολίσετε και θα ξεστολίσετε. Τώρα… αν μαζί με τους καλεσμένους, θέλετε να υποδεχτείτε και τα δικά τους κατοικίδια, κάνοντας το κάλεσμα τελείως pet friendly είναι άλλο θέμα, άλλη «πίστα». Κι αν δεν πάνε όλα κατά γράμμα, δεν πειράζει – λίγο χάος τα Χριστούγεννα πάντα επιτρέπεται. Όσο άνθρωποι και ζώα είναι ασφαλείς, όλα τα υπόλοιπα δεν μας χαλάνε το κέφι. Το πάρτι μπορεί να ξεκινήσει.

Πηγή: Τopetmou.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα