Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 07:32

Σαν σήμερα, 29 Μαρτίου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

29 Μαρτίου 2022

Σαν σήμερα

1430.... Ο Σουλτάνος Μουράτ Β΄ μετά από τριήμερη πολιορκία καταλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη.

1798.... Δημιουργείται η χώρα της σοκολάτας, των ρολογιών και χρηματοκιβώτιο των πλουσίων του κόσμου... η Ελβετία.

1799.... Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο τη σταδιακή κατάργηση της δουλείας.

1823.... Συγκροτείται στο Άστρος Αρκαδίας η Β' Εθνική Συνέλευση υπό την προεδρία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να επικυρώσει το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα.

1827.... Στη Βιέννη, 20.000 άτομα συνοδεύουν τον Λούντβιχ φον Μπετόβεν στην τελευταία του κατοικία.

1864.... Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α'.

1871.... Εγκαινιάζεται το θέατρο Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου από τη βασίλισσα Βικτόρια.

1896.... Ο Σπύρος Λούης κόβει το νήμα στο μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Χρόνος: 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

1949.... Εγκαινιάζεται η διώρυγα της Κορίνθου.

1950.... Η εταιρία RCA κατασκευάζει την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση.

1993.... Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και 26 ακόμα ατόμων. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης και την εισροή 12,1 δισεκατομμυρίων δραχμών από αυτά στην εκδοτική εταιρία «Γραμμή».

1996.... Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Πάτρας, ο ισοβίτης Νίκος Κοεμτζής, ο οποίος είχε εκτίσει 23 χρόνια κάθειρξης για τη δολοφονία τριών αστυνομικών, το 1973.

Σαν σήμερα το 1553 γεννήθηκε ο κρητικός ποιητής, Βιτσέντζος Κορνάρος («Ερωτόκριτος», «Η Θυσία του Αβραάμ»), το 1870 ο Παύλος Μελάς, στρατιωτικός, από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα και το 1943 ο διάσημος έλληνας συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου. Την ίδια μέρα το 2005 πέθανε ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 09:06

Σχετικά Άρθρα

  • Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 26 Σεπτεμβρίου

    26 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    1687.... Μερική καταστροφή του Παρθενώνα από βόμβα των Ενετών που πολιορκούν την Ακρόπολη. Σε πολιορκία βρίσκεται η Ακρόπολη της Αθήνας, μέσα στην οποία είναι οχυρωμένη η τουρκική φρουρά της πόλης, από τους Ενετούς, υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27ης Σεπτεμβρίου, που είναι πανσέληνος, μια οβίδα διαπερνά τη στέγη του Παρθενώνα και αναφλέγεται η πυρίτιδα που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό του. Η έκρηξη, που ακολουθεί, ανοίγει τον ναό στα δύο. Καταστρέφεται το τελειότερο κτίσμα της αρχαιότητας. Οι πολιορκητές ξεσπούν σε ζητωκραυγές.

    1789.... O Τόμας Τζέφερσον τοποθετείται υπουργός Εξωτερικών επί προεδρίας Τζορτζ Ουάσινγκτον.

    1810.... Ο Ζαν Μπατίστ Μπερναντότε (Κάρολος ΙΔ') "κληρονομεί" το σουηδικό θρόνο.

    1815.... Υπογράφεται στο Παρίσι η Πράξη της Ιεράς Συμμαχίας. Την πράξη υπογράφουν ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Α', ο αυτοκράτορας της Αυστρίας Φραγκίσκος ο Α' και ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γουλιέλμος ο Γ'. Πρόκειται για μυστική αρχικά τριμερή συνθήκη, κύριος στόχος της οποίας είναι η αντίδραση των αυτοκρατόρων κατά των φιλελεύθερων τάσεων που είχαν ήδη αρχίσει να εκδηλώνονται στην Ευρώπη μετά τη Γαλλική Επανάσταση το 1789.

    1901... Αρχίζει η εμποροπανήγυρη της Λάρισας. Εκτός των αγοραπωλησιών διεξάγονται και ιππικοί αγώνες.

    1903.... Στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου.

    1905.... Ο νεαρός γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει την ειδική θεωρία της σχετικότητας.

    1920.... Επιδεινώνεται σοβαρά η υγεία του βασιλιά της Ελλάδας, Αλεξάνδρου, μετά από δάγκωμα πιθήκου.

    1932.... Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώνονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται. Μεγάλη καταστροφή και στο Άγιον Όρος, στο οποίο αντέχουν μόνο 2 μονές.

    1933.... Στο Μεξικό, τρομερή καταιγίδα πλήττει την πόλη Ταμπίκο, όπου το νοσοκομείο καταρρέει και καταπλακώνει 87 άτομα. Οι νεκροί φτάνουν τους 150, ενώ στην περιοχή κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος.

    1934.... Το Αφγανιστάν γίνεται το 60ό μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

    1941.... Ο Σούπερμαν κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, στην ομώνυμη ταινία κινουμένων σχεδίων.

    1943.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Βυθίζεται στο Λακκί της Λέρου το Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, από γερμανική αεροπορική επιδρομή 25 γερμανικών Στούκας, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Λέρου.

    .... Την ίδια μέρα, οι Σοβιετικοί καταλαμβάνουν το Σμολένσκ, το μεγαλύτερο οχυρό των Γερμανών στο Ανατολικό Μέτωπο.

    1944.... Υπογράφεται η Συμφωνία της Καζέρτας, στην ομώνυμη κωμόπολη της Νότιας Ιταλίας μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου και των αντιστασιακών οργανώσεων, που δρουν στην Ελλάδα. Οι αντάρτικες δυνάμεις τίθενται υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού, Ρόναλντ Σκόμπι. Η ηγεσία του ΕΛΑΣ αναλαμβάνει την υποχρέωση να απαγορεύσει στις δυνάμεις της οποιαδήποτε δράση προς κατάληψη της εξουσίας.

    1950.... Τα Ηνωμένα Έθνη ανακαταλαμβάνουν από τους Βορειοκορεάτες τη Σεούλ κατά τον Πόλεμο της Κορέας.

    1953.... Η Ισπανία υπογράφει συμφωνία με τις ΗΠΑ και επιτρέπει την εγκατάσταση αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στο έδαφός της.

    1957.... Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το μιούζικαλ West Side Story του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, ένα από τα κορυφαία μιούζικαλ όλων των εποχών.

    1960.... Οι υποψήφιοι για την προεδρία στις ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον και Τζον Κένεντι, πραγματοποιούν την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση στα αμερικανικά χρονικά.

    1964.... Ο Πάπας Παύλος ΣΤ΄παραδίδει την κάρα του αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στην Ανατολική Εκκλησία. Η κάρα του αγίου επιστρέφει στην Πάτρα.

    1965.... Στη Βρετανία, η βασίλισσα προσφέρει στους Μπιτλς το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

    1972.... 31 άτομα απανθρακώνονται από φωτιά που ξεσπά στο κέντρο ''Όσκαρ'' στη Ρόδο.

    1982.... Παγκόσμιο ρεκόρ ακοντισμού πετυχαίνει στο διεθνές μίτινγκ «Βαρδινογιάννεια» στα Χανιά η Σοφία Σακοράφα, με βολή στα 74,20 μ.

    1984.... Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Πεκίνου που προβλέπει ότι μετά τις 30 Ιουνίου 1997, ημερομηνία λήξης της συμφωνίας που υπογράφηκε το 1898 μεταξύ Κίνας και Βρετανίας, ο κινεζικός στρατός θα επανακαταλάβει το Χονγκ Κονγκ, που θα μετασχηματιστεί σε ειδική διοικητική ζώνη με μεγάλη αυτονομία.

    1999.... Επανεκλέγεται σε προεδρικό δημοψήφισμα χωρίς αντίπαλο με 93,8% Πρόεδρος της Αιγύπτου ο Χόσνι Μουμπάρακ.

    2000.... Στις 10:15 το βραδυ το Express Samina προσκρούει στις βραχονησίδες Πόρτες της Πάρου και μέσα σε 20 λεπτά βυθίζεται. Απο τους 510 επιβάτες του, 81 δεν καταφέρνουν να βγουν στη στεριά και πνίγονται.

    2002.... Ναυτική τραγωδία, η χειρότερη στη χώρα, πλήττει τη Σενεγάλη. Από ανατροπή του σενεγαλέζικου πλοίου «Τζούλα» μεταξύ Γκάμπιας και Σενεγάλης, χάνουν τη ζωή τους 1.863 άνθρωποι και διασώζονται μόλις 64.

    Σαν σήμερα το 1888 γεννήθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος, Τόμας Στερν Έλιοτ, το 1945 ο βρετανός τραγουδιστής Μπράιαν Φέρι και το 1948 η αγγλοαυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός, Ολίβια Νιούτον Τζον.

    Την ίδια μέρα το 1902 πέθανε ο γερμανοεβραίος ράφτης, εφευρέτης και κατασκευαστής των ρούχων τζιν, Λιβάι Στρος, το 1904 ο Λευκάδιος Χερν, λευκαδίτης συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο οποίος θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας, το 1973 η ιταλίδα ηθοποιός, Άννα Μανιάνι, το 1989 δολοφονήθηκε στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο δημοσιογράφος και βουλευτής της ΝΔ, Παύλος Μπακογιάννης, το 1990 πέθανε ο ιταλός συγγραφέας, Αλμπέρτο Μοράβια, το 2003 ο βρετανός τραγουδιστής, Ρόμπερτ Πάλμερ και το 2008 ο θρυλικός αμερικανός ηθοποιός, Πολ Νιούμαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 25 Σεπτεμβρίου

    25 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    1789.... Τίθεται σε ισχύ από το Κογκρέσο των ΗΠΑ το Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων. Πρόκειται για 10 τροποποιήσεις του Αμερικανικού Συντάγματος.

    1818.... Πραγματοποιείται η πρώτη μετάγγιση αίματος ανθρώπου στο Guy's Hospital του Λονδίνου. Πρόκειται για μείγμα αίματος διαφόρων δοτών. Η μετάγγιση δεν επιτυγχάνει και ο ασθενής πεθαίνει.

    1907.... Η Νέα Ζηλανδία ανακηρύσσεται σε κτήση στα πλαίσια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

    1912.... Ιδρύεται η σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

    1919.... Οι αγρότες της Θεσσαλίας πραγματοποιούν στη Λάρισα ευρύτατη Πανθεσσαλική Αγροτική Σύσκεψη, με αφορμή την αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα Νομοθετικά Διατάγματα για την απαλλοτρίωση των μεγάλων τσιφλικιών.

    1926.... Στις ΗΠΑ, ο Χένρι Φορντ ανακοινώνει στο προσωπικό της αυτοκινητοβιομηχανίας του την απόφασή του να καθιερώσει το οκτάωρο και την πενθήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.

    1932.... Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές με απλή αναλογική, που οδηγούν σε ουσιαστική ισοπαλία των δύο μεγάλων κομμάτων, του Λαϊκού και των Φιλελευθέρων. Καθίσταται αδύνατη η συνεργασία τους για σχηματισμό κυβέρνησης. Υστερα από διαβουλεύσεις, πρωθυπουργός θα αναλάβει ο Παναγής Τσαλδάρης του Λαϊκού Κόμματος. Σύντομα θα παραδώσει την εξουσία στον Ελευθέριο Βενιζέλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο του 1933.

    1956.... Αρχίζει τη λειτουργία του το πρώτο στον κόσμο υπερατλαντικό καλώδιο στη Σκωτία.

    1960.... Καθελκύεται στις ΗΠΑ το αεροπλανοφόρο «Εντερπράιζ», που είναι το πρώτο που κινείται με ατομική ενέργεια.

    1961.... Στις ΗΠΑ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αρχίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα ψήφου των μαύρων στο Νότο.

    1962.... Ο Φιντέλ Κάστρο δίνει άδεια στους Σοβιετικούς να φτιάξουν ναυτική βάση στην Κούβα για τον αλιευτικό στόλο τους στον Ατλαντικό. Οι ΗΠΑ αισθάνονται ότι απειλούνται άμεσα και ξαναθέτουν σε ισχύ το "Δόγμα Μονρόε", το οποίο τονίζει το απαραβίαστο της ζωτικής σφαίρας συμφερόντων της Αμερικής.

    1971.... Στο Βελιγράδι, ο Τίτο και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ υπογράφουν διακήρυξη, με την οποία εγγυώνται την ανεξαρτησία της Γιουγκοσλαβίας.

    1972.... Στη Νορβηγία, οι ψηφοφόροι τάσσονται κατά της ένταξης στην ΕΟΚ με 53,5%.

    1974.... Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο του νόμιμου "Ριζοσπάστη".

    1988.... Εορτάζεται με λαμπρότητα η 900ετηρίδα της Μονής Πάτμου, με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο τον Α΄.

    1991.... Κοινοτικό έπαινο αποσπά το ελληνικό πολεοδομικό σχέδιο για την Καλαμάτα, που καταρτίστηκε μετά το σεισμό του 1986.

    1992.... Μόσχα και Ουάσινγκτον εξαλείφουν ένα από τα τελευταία κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, επιτρέποντας την ελεύθερη διακίνηση των δημοσιογράφων και των επιχειρηματιών που εργάζονται στην ΕΣΣΔ ή στις ΗΠΑ.

    1996.... Ορκίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου.

    2005.... Η Εθνική ομάδα της Ελλάδος στο μπάσκετ κατακτά το 34ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα για δεύτερη φορά στην ιστορία της, κερδίζοντας στον τελικό στο Βελιγράδι τη Γερμανία με 78-62.Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης ως παίκτης (το 1987) και ως προπονητής (2005).

    Σαν σήμερα το 1944 γεννήθηκε ο αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός, Μάικλ Ντάγκλας, το 1952 ο αμερικανός ηθοποιός, Κρίστοφερ Ριβ (τηλεοπτικός Σούπερμαν) και το 1969 η ουαλή ηθοποιός, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς. Την ίδια μέρα το 1849 πέθανε ο ήρωας του '21, Νικήτας Σταματελόπουλος, γνωστότερος ως Νικηταράς ο Τουρκοφάγος, το 1983 ο βασιλιάς του Βελγίου, Λεοπόλδος ο Γ' και το 1984 δολοφονήθηκε από τον Πρόεδρο των Ελλήνων Λογοτεχνών, Αθανάσιο Νάσιουτζικ, ο συγγραφέας, Αθανάσιος Διαμαντόπουλος.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 23 Σεπτεμβρίου

    23 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    1821.... Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν συγκεντρωθεί 40.000 Τούρκοι. Η άλωση της Τριπόλεως αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τους Τούρκους και την πρώτη μεγάλη νίκη της Επαναστάσεως.

    .... Την ίδια μέρα, τουρκοαιγυπτιακές δυνάμεις καταλαμβάνουν και πυρπολούν το Γαλαξίδι.

    1846.... Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιόχαν Γκότφριντ Γκέιλ, ανακαλύπτει τον όγδοο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τον Ποσειδώνα.

    1863.... Η Ιόνιος Βουλή ψηφίζει την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Στην είσοδο του βουλευτηρίου στην Κέρκυρα υπάρχει μαρμάρινη πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «ΕΝ ΤΩ ΑΡΧΑΙΩ ΤΟΥΤΟ ΙΩΝΙΩ ΒΟΥΛΕΥΤΗΡΙΩ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΘΕΛΗΣΕΙ ΙΟΝΙΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΕΨΗΦΙΣΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΝΗΣΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗ 23Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1863».

    1868.... Στο Πουέρτο Ρίκο στην πόλη Lares πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη απόπειρα επαναστατικής εξέγερσης, το Grito de Lares. Πρόκειται για το πρώτο βήμα προς την ανεξαρτησία της χώρας, καθώς είναι η μοναδική φορά σε 400 χρόνια που επαναστατούν ενάντια στην ισπανική κυριαρχία.

    1913.... Ο γάλλος αεροπόρος, Ρολάν Γκαρός, πραγματοποιεί πτήση 558 μιλίων, από τα οποία τα 437 πάνω από τη θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από το Φρεζί, κοντά στις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα, κοντά στην Τύνιδα. Είναι η μακρύτερη, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, πτήση εκείνης της περιόδου.

    1915.... Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει τον Ελευθέριο Βενιζέλο σε παραίτηση. Οι σύμμαχοι αποβιβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, παραβιάζοντας την ουδετερότητα.

    1930.... Κατοχυρώνεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η λάμπα "γλόμπος" στο γερμανό Γιοχάνες Οστερμάγιερ.

    1932.... Ενοποιείται η Σαουδική Αραβία.

    1942.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Αυστραλοί επιτίθενται κατά των Ιαπώνων στη Νέα Γουινέα.

    1943.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, οι Ναζί καταστρέφουν το λιμάνι της Νάπολης και βυθίζουν πολλά πλοία.

    1949.... Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν ανακοινώνει ότι η ΕΣΣΔ πραγματοποίησε δοκιμή ατομικής βόμβας.

    1956.... Το μουσείο της Ακρόπολης, που παρέμενε κλειστό από την περίοδο της κατοχής, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του με νέες αίθουσες.

    1964.... Ανοίγει η Όπερα του Παρισιού με καινούργια οροφή, την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο Μαρκ Σαγκάλ.

    1966.... Διακόπτεται η συναυλία των Ρόλινγκ Στόουνς στο Ρόγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου, μετά την ανεξέλεγκτη εισβολή θαυμαστών τους στη σκηνή.

    1972.... Στις Φιλιππίνες, ο πρόεδρος Φερνινάντ Μάρκος κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, με σκοπό τον περιορισμό της διαφθοράς, της βίας και του πληθωρισμού.

    1973.... Το φαινόμενο Χουάν Περόν: Σε ηλικία 78 ετών παίρνει το 61,5% των ψήφων και επιστρέφει στην εξουσία της Αργεντινής ως Πρόεδρος της χώρας. Η δεύτερη γυναίκα του, Ιζαμπέλ, ορίζεται αντιπρόεδρος, τίτλο που η Εβίτα είχε ευγενικά αποποιηθεί.

    1980.... Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι αποκτά το δικαίωμα να φυλακίζει χωρίς δίκη.

    1993.... Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στο Σίδνεϊ τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, 37 χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Μελβούρνης.

    1995.... Στην Πάτμο φτάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄για τις εκδηλώσεις της επετείου των 1.900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη.

    2000.... Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το 3ο του συνεχόμενο ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 85 κιλών της άρσης βαρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ σηκώνοντας 175 κιλά στο αρασέ, 215 στο ζετέ και 390 στο σύνολο και ισοφαρίζει το ρεκόρ του Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου. Την ίδια μέρα η Κατερίνα Θάνου κερδίζει το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των 100 μ., με χρόνο 11.12.

    Σαν σήμερα το 1916 γεννήθηκε ο ιταλός πολιτικός και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, Άλντο Μόρο, το 1930 ο αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας, Ρέι Τσαρλς, το 1938 η αυστριακή ηθοποιός, Ρόμι Σνάιντερ, το 1943 ο ισπανός τραγουδιστής, Χούλιο Ινγκλέσιας και το 1949 ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο «boss» του αμερικάνικου ροκ. Την ίδια μέρα το 1835 πέθανε ο ιταλός συνθέτης, δημιουργός της "Νόρμα", Βιντσένζο Μπελίνι, το 1939 ο αυστριακός ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης, Σίγκμουντ Φρόιντ, το 1973 ο χιλιανός νομπελίστας ποιητής και διπλωμάτης, Πάμπλο Νερούντα, και το 2004 η συγγραφέας, Διδώ Σωτηρίου («Ματωμένα Χώματα»).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου

    22 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    480 π.Χ..... Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: (σύμφωνα με μια εκδοχή έγινε στις 22 Σεπτεμβρίου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου (21-22 Βοηδρομιώνος) του 480 π.Χ.) Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή και τον Ευρυβιάδη καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολουθεί την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.

    1792.... Αρχίζει να ισχύει το νέο επαναστατικό ημερολόγιο στη Γαλλία (έτος Ι το 1793). Η κατάργηση της μοναρχίας ανακηρύσσεται το σημείο μηδέν του χρόνου. Η αρχή του επαναστατικού ημερολογίου είναι πια η 22α Σεπτεμβρίου 1792, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας και τα έτη μετρώνται εφεξής με λατινικούς αριθμούς ως επαναστατικό έτος I,ΙΙ, κ.λ.π.

    1902.... Στη Ρωσία, ο τσάρος Νικόλαος Β', με διάταγμά του, καταργεί την ονομαστική αυτονομία της Φινλανδίας, στην οποία εγκαθιστά ρώσο γενικό κυβερνήτη.

    1908.... Η Βουλγαρία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, υπό την κυριαρχία της οποίας έμεινε για πέντε αιώνες.

    1921.... Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία γίνονται δεκτές στην Κοινωνία των Εθνών.

    1924.... Η αστυνομία της Βαυαρίας ζητά για δεύτερη φορά από τον Υπουργό Εσωτερικών την απέλαση του αρχηγού του Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου Αδόλφου Χίτλερ, που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο υπουργός Φραντς Γκίρτνερ απορρίπτει την αίτηση.

    1955.... Η τηλεόραση είναι γεγονός στη Βρετανία. Πρώτο εμπορικό κανάλι στη χώρα γίνεται το ITV (Independent Television).

    1960.... Το Μάλι ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

    1961.... Σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον "αυλικό" Στρατηγό, Κωνσταντίνο Δόβα, μετά την παραίτηση 2 μέρες νωρίτερα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    1965.... Τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν για το Κασμίρ, με την εκεχειρία που κηρύσσει ο ΟΗΕ.

    1968.... Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Κυκλοφορεί παρανόμως το πρώτο τεύχος του δημοσιογραφικού οργάνου της ΚΝΕ, με τον τίτλο "Οδηγητής".

    1971.... Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας.Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη- σε στίχους Σεφέρη «Στο περιγιάλι το κρυφό».

    1975.... Στις ΗΠΑ, στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, η Σάρα Τζέιν Μουρ προσπαθεί να δολοφονήσει τον αμερικανό πρόεδρο, Τζέραλντ Φορντ. Η σφαίρα δε θα βρει το στόχο της και η δράστης θα καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά.

    1976.... Στην Ελλάδα, καθιερώνονται βιβλιάρια υγείας για τα παιδιά.

    1980.... Έναρξη του οκταετούς πολέμου Ιράν- Ιράκ. Το Ιράκ εισβάλλει στο Ιράν ταυτόχρονα από ξηράς και αέρος.

    1996.... Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα και παραμένει στην εξουσία με 41,4% και 162 έδρες, έναντι 38,1% για τη ΝΔ και 108 έδρες. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,6%, ο Συνασπισμός με 5,1% και το ΔΗΚΚΙ με 4,4%. Η Πολιτική Άνοιξη μένει εκτός Βουλής με 2,9%. Παραιτείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ.

    2000.... Ο Βίκτωρας Μήτρου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην κατηγορία 77 κιλών της άρσης βαρών σηκώνοντας 165 κιλά στο αρασέ, 165 στο ζετέ και 367.5 στο σύνολο.

    Σαν σήμερα το 1953 γεννήθηκε η γαλλίδα πολιτικός, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, το 1958 ο ιταλός τενόρος, τραγουδιστής και μουσικός, Αντρέα Μποτσέλι και το 1977 ο βραζιλιάνος άσσος του ποδοσφαίρου, Ρονάλντο, κατά κόσμον Λουίς Ναζάριο Ντα Λίμα. Την ίδια μέρα το 1828 πέθανε ο βασιλιάς των Ζουλού, Σάκα, ο οποίος από φυλή τούς κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής, το 1952 ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Τίμος Μωραϊτίνης και το 1991 ο ποιητής και συγγραφέας, Γιάννης Νεγρεπόντης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία από Andre Moura: https://www.pexels.com/el-gr/photo/3151392/

  • Σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου

    20 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    1519.... Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος σαλπάρει από την Ισπανία με 5 πλοία και 270 άνδρες, προκειμένου να κάνει τον περίπλου της Γης.

    1821.... Καταστρέφεται το Γαλαξείδι από τους Τούρκους.

    1909.... Το βρετανικό Κοινοβούλιο επικυρώνει το Σύνταγμα της Νότιας Αφρικής και καθιερώνει την αγγλική και την ολλανδική ως επίσημες γλώσσες.

    1912.... Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, που έχει αποβιβαστεί στη Σάμο με αντάρτικες δυνάμεις, καλεί το λαό της νήσου να εξεγερθεί κατά των Τούρκων.

    .... Την ίδια μέρα, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει τέσσερα νέα αντιτορπιλικά: «Λέων», «Πάνθηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».

    1913.... Υπογράφεται η Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων.

    1946.... Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.

    1951.... Το ελβετικό Κοινοβούλιο καταψηφίζει την πρόταση για τη χορήγηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

    .... Tην ίδια μέρα, το ανώτατο συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεδριάζει στην Οτάβα αποφασίζει την ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στη συμμαχία.

    1960.... Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.

    1961.... Παραιτείται ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο.

    1974.... Ο Γεώργιος Μαύρος εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Κέντρου από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

    1983.... O υπουργός Παιδείας, Απόστολος Κακλαμάνης, καταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση των ΚΑΤΕΕ και τη δημιουργία των ΤΕΙ.

    1989.... Η Βουλή παραπέμπει στο Ειδικό Δικαστήριο τους Ανδρέα Παπανδρέου, Θεοφάνη Τόμπρα και Κώστα Τσίμα ως υπεύθυνους για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    1990.... Αρχίζουν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου οι εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετέχουν 4.000 και πλέον αντιπρόσωποι. Το 2ο Συνέδριο επανεκλέγει ομόφωνα τον Ανδρέα Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεσμοθετείται για πρώτη φορά η θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Η Κ.Ε. εκλέγει τον Άκη Τσοχατζόπουλο στη θέση αυτή.

    1995.... Η Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA, σε έκτακτη συνεδρίασή της στο Οπόρτο, αποβάλλει τη Ντιναμό Κιέβου από το Κύπελλο Πρωταθλητριών επιβάλλοντας 3ετή αποκλεισμό για απόπειρα δωροδοκίας του Ισπανού διαιτητή, Αντόνιο Χεσούς Λόπεζ Νιέτο, στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.

    .... Την ίδια μέρα στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ υποβάλλει την παραίτησή της στον πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, τον εταίρο της στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    2003.... Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Λετονία, εγκρίνεται η ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 67% ψηφίζει υπέρ της ένταξης και μόνο το 32% κατά.

    Σαν σήμερα το 1934 γεννήθηκε η ιταλίδα ηθοποιός, Σοφία Λόρεν. Την ίδια μέρα το 1863 πέθανε ο γερμανός παραμυθάς, Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ και το 1971 ο νομπελίστας ποιητής, Γεώργιος Σεφέρης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Σεφεριάδη.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ Stephanie Lecocq

  • Σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου

    19 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    1888.... Διεξάγεται ο πρώτος διαγωνισμός γυναικείας ομορφιάς, στο Σπα του Βελγίου. Το πρώτο βραβείο απονέμεται στη 18χρονη Μπέρθα Σουκαρέτ από τη Γουατεμάλα.

    1931.... Ο χρηματιστηριακός πανικός σε Αμερική και Ευρώπη επηρεάζει και την Ελλάδα. Σημειώνεται υποτίμηση των αξιών και χρεοκοπία χρηματιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ κλείνει το Χρηματιστήριο.

    1940.... Ανακαλύπτεται ελληνική προϊστορική λιμναία πόλη, αναγόμενη σε εποχή παλιότερη του 2000 π.Χ. στη λίμνη της Καστοριάς.

    1952.... Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στον Τσάρλι Τσάπλιν να ξαναμπεί στη χώρα, έπειτα από ένα ταξίδι που πραγματοποίησε στην Αγγλία.

    1955.... Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χουάν Περόν, ανατρέπεται από στρατιωτικό πραξικόπημα.

    1957.... Πραγματοποιείται από τις ΗΠΑ η πρώτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή.

    .... Την ίδια μέρα στην Ελλάδα, τίθεται για πρώτη φορά θέμα μεταφοράς του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    1961.... Ιδρύεται από το Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμμετοχή και του Σοφοκλή Βενιζέλου η Ένωση Κέντρου, με την ένωση πολλών κομμάτων του κέντρου.

    1968.... Στο Μεξικό, η αστυνομία εισβάλλει στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Μεξικού για να τερματίσει τις φοιτητικές αναταραχές, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 18 φοιτητές.

    1970.... Ιδρύεται από τη δικτατορία ως υποκατάστατο της Βουλής η Συμβουλευτική Επιτροπή Νομοθετικής Εργασίας. Πρόκειται για μια 60μελή "Μικρή Βουλή".

    ..... Την ίδια μέρα στη Γένοβα της Ιταλίας, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης αυτοπυρπολείται, κραυγάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα.

    1982.... Στη Σουηδία, οι Σοσιαλδημοκράτες υπό τον Ούλοφ Πάλμε κερδίζουν μεγάλη νίκη στις βουλευτικές εκλογές.

    1985.... Καταστρεπτικός σεισμός στο Μεξικό, μεγέθους 8,1 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 4.200 και πλέον ατόμων.

    1992.... Ο "τσάρος των αιθέρων", Σεργκέι Μπούμπκα, κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 6.13 μ. στο Τόκιο.

    2000.... Η άρση βαρών χαρίζει ένα ακόμα μετάλλιο στην Ελλάδα κατά την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην κατηγορία των 63 κιλών, σηκώνοντας 222,5 κιλά.

    2002.... Απόπειρα πραξικοπήματος σημειώνεται στην Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ ο πρόεδρος Λοράν Μπαγκμπό απουσιάζει στην Ιταλία. Στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώνονται δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους και ο πρώην δικτάτορας Ρομπέρ Γκουέι.

    Σαν σήμερα το 866 γεννήθηκε ο μακεδόνας αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Λέων 6ος ο Σοφός, το 1943 η αμερικανίδα τραγουδίστρια των «Mamas & Papas», Κας Έλιοτ, το 1948 ο βρετανός ηθοποιός, Τζέρεμι Άιρονς, το 1949 το διάσημο μοντέλο από την Αγγλία, Τουίγκι, και το 1954 η τραγουδίστρια, Ελένη Βιτάλη. Την ίδια μέρα το 1985 πέθανε ο διακεκριμένος ιταλός συγγραφέα, Ίταλο Καλβίνο, («Διχασμένος Υποκόμης», «Αόρατες πόλεις»).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου

    18 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    324.... Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά τον Λικίνιο στη μάχη της Χρυσούπολης.

    1739.... Υπογράφεται η Συνθήκη του Βελιγραδίου, με την οποία το Βελιγράδι παραχωρείται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    1793.... Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Ουάσινγκτον, θέτει το θεμέλιο λίθο του Καπιτωλίου, όπου στεγάζεται το Κογκρέσο.

    1810.... Η Χιλή κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Η 18η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στη Χιλή, ως ημέρα ανεξαρτησίας.

    1812.... Μεγάλη πυρκαγιά στη Μόσχα κατακαίει το 90% των σπιτιών και 1.000 εκκλησίες.

    1834.... Η Αθήνα ονομάζεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, με διάταγμα της αντιβασιλείας.

    1851..... Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «New York Times».

    1936.... Εκδίδεται ο αναγκαστικός νόμος 117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού. Η δικτατορία Μεταξά καταργεί τα πολιτικά κόμματα.

    1943.... Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Μουσολίνι ζητά από τους Ιταλούς να στρέψουν τα όπλα εναντίον των συμμάχων.

    .... Την ίδια μέρα, στην Κεφαλονιά 9.600 Ιταλοί σφαγιάζονται από τους Ναζί (μόνο 40 καταφέρνουν να γλιτώσουν).

    ..... Την ίδια μέρα στην Πολωνία, περίπου 260.000 Εβραίοι βρίσκουν τον θάνατο από τους Ναζί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σομπιντόρ.

    1961.... Ο Γεώργιος Παπανδρέου παραιτείται από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κέντρου.

    1963.... Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, 10.000 άτομα καίνε την πρεσβεία της Βρετανίας, διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία της Μαλαισίας.

    1964.... Ο βασιλιάς των Ελλήνων, Κωνσταντίνος, παντρεύεται την πριγκίπισσα της Δανίας, Άννα Μαρία. Πρόκειται για τους μοναδικούς βασιλικούς γάμους που τελέστηκαν στην Αθήνα.

    1981.... Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

    1990.... Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναθέτει στην Ατλάντα των ΗΠΑ την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996, σβήνοντας το όνειρο των Ελλήνων που περίμεναν την ανάληψή τους από τη χώρα μας.

    1997.... Σε δημοψήφισμα στην Ουαλία, οι κάτοικοι με πλειοψηφία 50,3% έναντι 49,7% αποφασίζουν τη συγκρότηση δικού τους Κοινοβουλίου.

    1999.... Ενθρονίζεται ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

    Σαν σήμερα το 1819 γεννήθηκε ο γάλλος φυσικός, Ζαν Μπερνάρ Λεόν Φουκώ, το 1905 η σουηδή ηθοποιός, Γκρέτα Γκάρμπο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Γκρέτα Γκούσταβσον και το 1954 ο συνθέτης, Μιχάλης Τερζής. Την ίδια μέρα το 1970 πέθανε ο αμερικανός ρόκερ, Τζίμι Χέντριξ, και το 1994 ο ζωγράφος, Αλέξης Ακριθάκης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Φωτογραφία: ΑΠΕ-EPA/ LAURENT GILLIERON

  • Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου
    σε Plus +
    Σαν σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου

    12 Σεπτεμβρίου 2023

    Σαν σήμερα

    490 π.Χ..... Οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς συντρίβουν τους Πέρσες στη Μάχη του Μαραθώνα.

    1609.... Ο βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος Χένρι Χάντσον, ανακαλύπτει τον ποταμό, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, στον οποίο δίνει το όνομά του.

    1829.... Η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία: Μάχη και περιφανής νίκη των Ελλήνων στο στενό Πέτρας (μεταξύ Θηβών και Λιβαδειάς). Αυτή είναι και η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.

    1906.... Παραιτείται ο αρμοστής της Κρήτης, πρίγκιπας Γεώργιος και αντικαταστάτης του αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

    1921.... Η Τουρκία ζητά να της δοθούν η Σμύρνη και η Αδριανούπολη. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε παρόμοια σκέψη.

    1944.... Ο βασιλιάς Γεώργιος αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι ο ελληνικός λαός αποφασίσει με δημοψήφισμα, αν θα επανέλθει στο θρόνο του.

    1953.... Ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, παντρεύεται την Τζάκι Μπουβιέ, στην καθολική εκκλησία Σαιντ Μαίρη στο Νιου Πορτ.

    1959.... Αρχίζουν στις Βρυξέλλες συνομιλίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

    1972.... Ισλανδική κανονιοφόρος βυθίζει δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες του λεγόμενου και «Πολέμου του Βακαλάου».

    1974.... Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, από μια προσωρινή στρατιωτική κυβέρνηση, η οποία του αποστερεί κάθε εξουσία.

    1979.... Η εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου νικά τη Σοβιετική Ένωση με 1-0 στη «Λεωφόρο» και προκρίνεται για πρώτη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

    1980.... Οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Κενάν Εβρέν ανατρέπει την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αναλαμβάνει επικεφαλής του "Εθνικού Συμβουλίου", που κυβερνά πλέον τη χώρα.

    1981.... 40.000 ροκάδες συνωστίζονται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν το Ρόρυ Γκάλαχερ, σε μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στη χώρας μας, η οποία θα συνοδευτεί από σοβαρά επεισόδια.

    1995.... Η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία μείωση του στρώματος του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

    Σαν σήμερα το 1888 γεννήθηκε ο γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής, Μορίς Σεβαλιέ, το 1913 ο αμερικανός Ολυμπιονίκης, Τζέσε Όουενς, ο μαύρος αθλητής του στίβου που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου απαξιώνοντας στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άριας φυλής, το 1944 ο αμερικανός τραγουδιστής, Μπάρι Γουάιτ, και το 1961 ο μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής, Στέφανος Κορκολής. Την ίδια μέρα το 1362 πέθανε ο πάπας Ιννοκέντιος Στ' και το 1992 ο αμερικανός ηθοποιός, Άντονι Πέρκινς («Ψυχώ»).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο