Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 14:48

Έφτασε πιο κοντά από όλους στο να σκοτώσει τον Χίτλερ, αλλά η Ιστορία του γύρισε την πλάτη – Ποιος ήταν ο Ελβετός που πλήρωσε με το κεφάλι του τις ιδέες του

Γράφτηκε από την

Ο άνθρωπος που ήθελε να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας, σκοτώνοντας τον Χίτλερ, ονομαζόταν Μορίς Μπαβόντ και εκτελέστηκε μια μέρα σαν σήμερα, 14 Μαΐου του 1941.

Ήταν μια δροσερή Κυριακή του Νοεμβρίου του 1938 ο Μορίς Μπαβόντ έβαλε μερικές σφαίρες κι ένα περίστροφο στην τσέπη του σακακιού του, οπλίστηκε με θάρρος και αποφασιστικότητα και μπήκε σ’ ένα τρένο για το Μόναχο, αλλά… Ιστορία είναι αυτή, μπορείς να την αλλάξεις, αν δεν θέλει εκείνη; Ο 22χρονος Ελβετός ταξίδεψε από τη Βρετάνη στο Baden-Baden, στη συνέχεια στη Βασιλεία, όπου αγόρασε ένα ημιαυτόματο πιστόλι Schmeisser 6,35 mm. Στο Βερολίνο, ένας αστυνομικός άκουσε τον Μπαβόντ να λέει ότι ήθελε να γνωρίσει προσωπικά τον Χίτλερ.

Ο αστυνομικός τον συμβούλεψε ότι θα μπορούσε να δει το ίνδαλμά του από κοντά, αν ταξίδευε μέχρι το Μόναχο, όπου θα γιορταζόταν η επέτειος του Πραξικοπήματος της Μπυραρίας, στην οποία θα παραβρισκόταν όπως κάθε χρόνο και ο Χίτλερ. Ο Μπαβόντ είχε σκοπό να πυροβολήσει τον Χίτλερ καθώς θα διέσχιζε τον δρόμο κατά τη διάρκεια της παρέλασης. Ο επίδοξος δολοφόνος, όμως, εγκατέλειψε αυτή την ιδέα, όταν είδε τον Χίτλερ να παρελαύνει δίπλα σε άλλους ηγέτες των Ναζί τους οποίους δεν ήθελε να τραυματίσει!

Στη συνέχεια, ο νεαρός Ελβετός πλαστογράφησε μια συστατική επιστολή με το όνομα του Γάλλου εθνικιστή ηγέτη Pierre Taittinger στην οποία αναγραφόταν ότι, ο Μπαβόντ είχε ένα δεύτερο γράμμα αποκλειστικά και μόνο για τον ίδιο τον Χίτλερ. Ταξίδεψε στο Μπερχτεσγκάντεν με την πεποίθηση ότι ο Χίτλερ θα είχε επιστρέψει εκεί, αλλά διαπίστωσε ότι ο Φίρερ ήταν ακόμα στο Μόναχο.
Έχοντας εξαντλήσει τα χρήματά του, ο Μπαβόντ μπήκε κρυφά σε ένα τρένο με κατεύθυνση το Παρίσι· τότε τον ανακάλυψε ένας σταθμάρχης και τον παρέδωσε στην αστυνομία. Ο Μπαβόντ ανακρίθηκε από την Γκεστάπο και παραδέχτηκε, χωρίς πολύ πίεση, ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Χίτλερ!

Ο Μορίς Μπαβόντ
Ο Μορίς Μπαβόντ

Ο Μπαβόντ δικάστηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1939, αναφέροντας ως κίνητρά του, ότι θεωρούσε τον Χίτλερ κίνδυνο για την ανθρωπότητα, για την ελβετική ανεξαρτησία και για τον καθολικισμό στη Γερμανία. Να σημειώσουμε ότι η ελβετική διπλωματία δεν έκανε καμία προσπάθεια να σώσει τον νεαρό. Ο Hans Frolicher, ο ελβετός πρεσβευτής στη Γερμανία, καταδίκασε δημόσια την «απόπειρα δολοφονίας».
Μια πρόταση από τους Γερμανούς να ανταλλάξουν τον Μπαβόντ με έναν γερμανό κατάσκοποαπορρίφθηκε και ο φιλόδοξος νέος καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στη γκιλοτίνα το πρωί της 14ης Μαΐου 1941. Η Ευρώπη ήδη κοιμόταν αγκαλιά με τον θάνατο…

Ουδείς τον θυμάται πια!

Ο Μπαβόντ θεωρείται ένας από τους λίγους που έφτασαν πολύ κοντά στον στόχο τους, αλλά παρόλο που παρακολούθησε τον γερμανό δικτάτορα επί εβδομάδες με ένα γεμάτο πιστόλι, μετά τον πόλεμο ουδείς τον τίμησε ως ήρωα όπως άλλους. Τα κίνητρα του Μπαβόντ εξακολουθούν να είναι μυστηριώδη. Μόνο μετά τον πόλεμο, η Ελβετία, ζήτησε αναψηλάφηση της υπόθεσης και το 1955 την ακύρωση της ποινής σε βάρος του πολίτη της. Ωστόσο, το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου το μόνο που έκανε - σε πρώτη φάση - ήταν να μειώσει την ποινή σε πέντε χρόνια φυλάκιση, επειδή «…η ζωή του Χίτλερ έπρεπε να θεωρείται ως προστατευόμενη όπως η ζωή οποιουδήποτε άλλου ανθρώπου».

Το 1956 η οικογένεια του Μπαβόντ έλαβε 40.000 φράγκα ως αποζημίωση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Βερολίνου ανέτρεψε την ετυμηγορία με το αιτιολογικό ότι: «Ένας δολοφόνος που δεν πυροβόλησε ποτέ δεν μπορούσε να καταδικαστεί για απόπειρα φόνου…».
Κρίμα για τον Μπαβόντ, κρίμα για τον κόσμο ολόκληρο, κρίμα για την Ιστορία…

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 12:29

Σχετικά Άρθρα

  • Η Αυστρία θα μετατρέψει το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα
    Η Αυστρία θα μετατρέψει το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα

    H απόφαση αυτή αποτελεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δεν θα μετατραπεί ποτέ σε μνημείο του Ναζισμού, υπογράμμισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών

    Το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία θα μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δεν θα μετατραπεί ποτέ σε μνημείο του Ναζισμού.

    Σύμφωνα με το BBC, ο Χίτλερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σε ένα διαμέρισμα του εν λόγω κτιρίου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην πόλη Μπρανάου αμ Ιν. Η τύχη του κτίσματος αυτού αποτέλεσε αντικείμενο μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης στην Αυστρία.
    Για πολλές δεκαετίες, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το κτίριο από την προηγούμενη ιδιοκτήτριά του, προκειμένου να αποθαρρύνει τον ακροδεξιό τουρισμό στην πόλη. Το κτίσμα στέγαζε για κάποιο διάστημα ένα κέντρο φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ωστόσο αυτό σταμάτησε όταν η ιδιοκτήτρια Gerlinde Pomme απέρριψε τις προτάσεις για εργασίες ανακαίνισης που αφορούσαν στην προσβασιμότητα με αμαξίδιο, αλλά και τις προσφορές της κυβέρνησης για αγορά του χώρου. Το σχέδιο να μετατραπεί σε κέντρο για τους πρόσφυγες επίσης ναυάγησε το 2014.

    Τελικά, η ιδιοκτησία του κίτρινου γωνιακού κτιρίου πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης της Αυστρίας το 2016, με εντολή υποχρεωτικής πώλησης στην τιμή των 810.000 ευρώ.

    Το ζήτημα της τύχης του κτιρίου έχει απασχολήσει εκτενώς την αυστριακή κοινή γνώμη, με κάποιους να απαιτούν την κατεδάφισή του, και άλλους να ζητούν να στεγάσει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Στη χθεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας τόνισε ότι η μελλοντική χρήση του κτιρίου από την Αστυνομία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κτίριο δεν θα αποτελέσει ποτέ μνημείο του Εθνικοσοσιαλισμού.

    Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στο Μπρανάου αμ Ιν, όπου είχε πάρει μετάθεση ο πατέρας του, στις 20 Απριλίου 1889. Η οικογένεια παρέμεινε στο διαμέρισμα του γωνιακού κτιρίου για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του Αδόλφου, προτού τελικά μετακομίσει σε άλλο σπίτι στην περιοχή. Όταν ο Χίτλερ ήταν τριών ετών, έφυγαν μόνιμα από την πόλη. Ο ίδιος ο Χίτλερ επέστρεψε για ένα σύντομο διάστημα στο Μπρανάου αμ Ιν το 1938, καθ' οδόν προς τη Βιέννη, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία.

    Πηγή: Protothema.gr - Με πληροφορίες από BBC, Guardian
  • New York Times: Η Τουρκία πήρε από τον Χίτλερ 189 τόνους χρυσού για διευκολύνσεις
    New York Times: Η Τουρκία πήρε από τον Χίτλερ 189 τόνους χρυσού για διευκολύνσεις

    Οι New York Times αποκαλύπτουν έκθεση με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ναζιστική Γερμανία μοίρασε μέρος από το χρυσό που άρπαξε από χώρες που κατείχε, σε χώρες που συνεργάστηκαν ή κράτησαν στάση ουδετερότητας και την διευκόλυναν. Μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

    Η Γερμανία αντιμέτωπη ξανά με το σκοτεινό ναζιστικό παρελθόν της. Κι αυτή τη φορά το επώδυνο για το Βερολίνο “φλας μπακ”, γίνεται από τις ΗΠΑ. Οι New York Times αποκαλύπτουν έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, στην οποία υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η ναζιστική Γερμανία μοίρασε μέρος από το χρυσό που άρπαξε από χώρες που κατείχε σε χώρες που συνεργάστηκαν ή κράτησαν στάση ουδετερότητας και την διευκόλυναν. Μεταξύ αυτών και η Τουρκία!

    Όπως αναφέρει το Militaire.gr, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που αποκαλύπτουν οι New York Times “μεγάλο μέρος του λεηλατημένου πλούτου κατευθύνθηκε μέσω της Ελβετίας για να πληρώσει άλλα ουδέτερα κράτη για ζωτικές προμήθειες και διευκολύνσεις που στήριξαν τον στρατό του Χίτλερ τα τελευταία χρόνια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου”.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αμερικανών, ο χρυσός που μοιράστηκε προερχόταν σε μεγάλο ποσοστό από τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Οι χώρες που επωφελήθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία ήταν σίγουρα η Τουρκία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

    Πριν καν δημοσιευθεί η τελική έκθεση των 200 σελίδων, έχει προκαλέσει συζητήσεις τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ. Εβραϊκές ομάδες και άλλοι που εμπλέκονται σε νομικές διαμάχες με την Ελβετική Κυβέρνηση και τις τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας ,ανησυχούν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσπαθεί να “καλύψει” την Ελβετία.

    Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν εδώ και χρόνια να εκτονώσουν την ελβετική οργή για μια έκθεση του 1997 που περιέγραφε με λεπτομέρειες πώς η Ελβετία βοήθησε τον Χίτλερ και ανέστειλε τις προσπάθειες να ανακτήσει το κλεμμένο χρυσό των Ναζί μετά την παράδοση της Γερμανίας.

    Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί την Τρίτη, περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε λεηλατημένο ναζιστικό χρυσό, -αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα- χρησιμοποιήθηκαν για να πληρώσουν οι Γερμανοί, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και την Τουρκία για πολεμικό υλικό . Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «τα τρία τέταρτα του ποσού αυτού μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία μέσω της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας».

    Οι λεπτομέρειες της έκθεσης για την προέλευση του χρυσού είναι ανατριχιαστικές: χρυσός αξίας περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στον λογαριασμό «Melmer Account», που φέρει το όνομα του αξιωματικού των SS που τον διαχειριζόταν. Οι ράβδοι χρυσού που προέρχονται από χρυσά δόντια θυμάτων του ολοκαυτώματος και από τα κοσμήματα τους!

    Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι δύο μεγάλες γερμανικές τράπεζες, η Dresdner Bank και η Deutsche Bank, πούλησαν χρυσό από τον λογαριασμό Melmer στην Τουρκία για να προμηθεύσουν τη Γερμανία με σκληρό νόμισμα. Καμία από τις τράπεζες δεν έχει κατονομαστεί στη διαδικασία κατηγορίας κατά των ελβετικών τραπεζών ούτε έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για αποζημίωση θυμάτων. Ωστόσο, η διαπίστωση αυτή φαίνεται να περιλαμβάνει τις δύο τράπεζες, οι οποίες έχουν σημαντικές δραστηριότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σε αντίθεση με την Ελβετία, οι περισσότερες από τις άλλες «ουδέτερες» χώρες – ειδικά η Σουηδία – εκπλήρωσαν τις μεταπολεμικές τους συμφωνίες για να αποπληρώσουν το χρυσό και ένα μέρος άλλων περιουσιακών στοιχείων που διέθεταν στο τέλος του πολέμου.

    Ο πυρήνας της νέας έκθεσης είναι στο πώς οι «ουδέτεροι» βοήθησαν τον Χίτλερ και πόσα κέρδισαν. Τα αποθέματα χρυσού της Τουρκίας, για παράδειγμα, από 27 τόνους πριν τον πόλεμο έφθασαν σε 216 τόνους στο τέλος τους.

    Πηγή: News247.gr

  • Ατελείωτη η διαμάχη για το σπίτι του Χίτλερ - 1,5 εκατ. ευρώ ζητά η ιδιοκτήτρια

    Στην ιδιοκτήτρια είχε καταβληθεί το ποσό των 310.000 ευρώ ως αποζημίωση, αρκετά χαμηλότερο από το 1,5 εκατ. που εκτιμά τώρα ως αξία του ο πραγματογνώμονας

    Στην επόμενη φάση περνά τώρα η διαμάχη για το σπίτι στο οποίο είχε γεννηθεί ο, ο Αδόλφος Χίτλερ, στο Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, καθώς η Δικαιοσύνη εξετάζει την προσφυγή της ιδιοκτήτριας η οποία ζητά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό από εκείνο που της καταβλήθηκε από το αυστριακό κράτος για την απαλλοτρίωση του σπιτιού.

    Από σήμερα, δύο πραγματογνώμονες παρουσιάζουν στο δικαστήριο δύο διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς την αξία του σπιτιού και ως προς το ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί στην ιδιοκτήτριά του.

    Ο πραγματογνώμονας από την πλευρά της ιδιοκτήτριας, εκτιμά πολύ μεγαλύτερη την αξία του σπιτιού, το οποίο, έπειτα από αναγκαστική απαλλοτρίωση, στη βάση νόμου που ψηφίστηκε από την αυστριακή Βουλή, βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στην ιδιοκτησία του αυστριακού κράτους.

    Στην ιδιοκτήτρια είχε καταβληθεί το ποσό των 310.000 ευρώ ως αποζημίωση, που είναι αρκετά χαμηλότερο από το 1,5 εκατομμύριο που εκτιμά τώρα ως αξία του σπιτιού ο πραγματογνώμονας, ο οποίος αναφέρει ότι, ακόμη και εάν δεν ληφθεί υπόψη η "ιστορικότητα" του κτιρίου, η αξία του φθάνει τις 800.000 ευρώ.

    Τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο ποσό το οποίο καταβλήθηκε στην ιδιοκτήτρια και σε εκείνο που ο ίδιος εκτιμά ως αξία του σπιτιού, ο πραγματογνώμονας δικαιολογεί με την υποβάθμιση της κατάστασης του κτιρίου που υπήρξε κατά την εκτίμηση της αξίας του από τις κρατικές υπηρεσίες.

    Με απόφασή του, της 30ής Ιουνίου 2017, το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την αγωγή κατά της απαλλοτρίωσης που είχε καταθέσει πέρυσι τον Ιανουάριο η έως τότε ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

    Η απαλλοτρίωση του σπιτιού προβλεπόταν στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο που είχε ψηφίσει με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής στις 15 Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας ένα τέλος στις πολυετείς συζητήσεις για το μέλλον του κτιρίου.

    Ο ομοσπονδιακός νόμος ορίζει τη μεταβίβαση στο αυστριακό κράτος από τα μέσα του Ιανουαρίου 2017, του δικαιώματος ιδιοκτησίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτριά του, στην οποία επρόκειτο να καταβληθεί η αναλογούσα αποζημίωση.
    hitler
    Με τον νόμο τερματιζόταν η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο κράτος και την ιδιοκτήτρια, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011, με το σπίτι να παραμένει από τότε κενό, ενώ κατά διαστήματα είχαν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του.

    Το κτίριο ενοικίαζε από το 1972 και μετά το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Το μηνιαίο μίσθωμα, για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου, ανέρχονταν σε 4.800 ευρώ που "μοιράζονταν" σε αναλογία 60% και 40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος της πόλης Μπραουνάου.

    Για το κτίριο υπάρχουν σκέψεις από την επίσημη Πολιτεία να χρησιμοποιηθεί, μετά τη διαμόρφωσή του, για κοινωνικές ή άλλες διοικητικές υπηρεσίες, και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραμείνει οποιαδήποτε διασύνδεσή του με το πρόσωπο του Χίτλερ, διότι διαφορετικά θα συνεχίζεται ο μύθος του σπιτιού όπου γεννήθηκε.

    Στον προβλεπόμενο διαγωνισμό αρχιτεκτόνων για την αναδιαμόρφωση του κτιρίου σκοπός είναι μέσα από αυτή να αλλάξει ριζικά η εικόνα του, ώστε να μην είναι πλέον δυνατό να αποτελεί τόπο μνήμης και προσκυνήματος για νεοναζιστές και ακροδεξιούς.

    Ο σημερινός πρόεδρος της αυστριακής Βουλής και πρώην υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα, είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της κατεδάφισης του κτιρίου ως "καθαρότερης λύσης", ωστόσο με κάτι τέτοιο θα προέκυπταν πρακτικά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι το κτίριο (σ.σ. η πρόσοψή του) έχει κριθεί ως διατηρητέο.

    Στο σχετικά απλοϊκό και άσημο διώροφο κτίριο με τη διεύθυνση "Σάλτσμπουργκερ Φόρστατ 15" στο Μραουνάου, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, στο οποίο ζούσε από τα τέλη του 19ου αιώνα ο τελωνειακός υπάλληλος 'Αλοϊς Χίτλερ με τη σύζυγό του Κλάρα.

    Στο κτίριο αυτό γεννήθηκε -ως τρίτο από τα έξι παιδιά του ζεύγους- στις 20 Απριλίου του 1889 και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο μεγαλύτερος εγκληματίας στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την πόλη στις όχθες του ποταμού Ινν να ζει μέχρι σήμερα στη μαύρη σκιά αυτής.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ