Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 21:37

Παρασκευή και 13: Τι «δεν πρέπει» να κάνουμε - 5 προλήψεις

Γράφτηκε από

Τα 5 πράγματα που δεν πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε Παρασκευή και 13, σύμφωνα με την παράδοση.

Η Παρασκευή και 13 θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημερομηνία ολόκληρου του ημερολογίου, με τη λαϊκή σοφία να μας προειδοποιεί πως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για να μην επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κακή μας τύχη.

Και μολονότι εν έτει 2023 η επιστήμη και η λογική θεωρητικά επικρατούν , πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στην γρουσούζικη ιδιότητα της σημερινής ημέρας, γεγονός που άλλωστε ισχύει για πολλές άλλες προκαταλήψεις, όπως είναι το χτύπημα του ξύλου.

Παρασκευή και 13: Τι δεν πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με την παράδοση

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Atlanta Journal Constitution», οι 5 βασικές δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγουμε σήμερα είναι οι παρακάτω:

  • Μην κόψετε τα μαλλιά σας: Σύμφωνα με τους θρύλους, εάν κόψετε τα μαλλιά σας ημέρα Παρασκευή και 13, ένα μέλος της οικογένειάς σας θα πεθάνει!
  • Μην αλλάξετε τα σεντόνια σας: Με βάση τη λαϊκή παράδοση, εάν αλλάξετε τα σεντόνια σας σήμερα, το βράδυ θα βλέπετε… εφιάλτες.
  • Αποφύγετε τις κηδείες και τις πομπές: Εάν πετύχετε στο δρόμο σας κάποια νεκρική πομπή και είναι Παρασκευή και 13 θα πρέπει να την αποφύγετε πάση θησεία, αλλιώς κινδυνεύετε να είστε ο επόμενος που θα αποχαιρετήσει τον άδικο τούτο κόσμο.
  • Μην φάτε δείπνο με άλλα 12 άτομα: Τόσο την Παρασκευή και 13 όσο και τις υπόλοιπες ημέρες, εάν 13 άτομα δειπνήσουν μαζί, θεωρείται πως ένα εξ’ αυτών θα πεθάνει μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η εν λόγω πρόληψη προέρχεται ήδη από τα βιβλικά χρόνια και το δείπνο του Ιησού με τους 12 μαθητές του, λίγο πριν λάβει το φιλί της προδοσίας από τον Ιούδα.
  • Μην… γεννηθείτε: Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν είναι στον έλεγχό μας, ωστόσο οι προλήψεις λένε πως εάν ένα παιδί γεννηθεί Παρασκευή και 13, θα είναι άτυχο για όλη του τη ζωή.

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 20:30

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς θα κατανεμηθούν οι 19.181 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2025
    Πώς θα κατανεμηθούν οι 19.181 προσλήψεις στο Δημόσιο το 2025

    Έμφαση στο ΕΣΥ, τις Ένοπλες Δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνικής Πρόνοιας δίνεται με τις 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού στο Δημόσιο για το 2025.

    Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι έμφαση δίνεται στην ενίσχυση του ΕΣΥ, των Ενόπλων Δυνάμεων, Εγκρίθηκε επίσης ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου/μίσθωσης έργου), που είναι 22.344 και παραμένει σταθερός την τελευταία τριετία.

    Σημειώνεται ότι ο προγραμματισμός των προσλήψεων για το επόμενο έτος, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.

    Η κατανομή των θέσεων τακτικού προσωπικού ανά υπουργείο και φορέα είναι η εξής:

    • Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: 116 θεσεις στην κεντρική υπηρεσία και σε εποπτευόμενους φορείς.
    • Υπουργείο Εξωτερικών: Εγκρίθηκαν 121 θέσεις, εκ των οποίων 101 σε προξενικές αρχές και 20 στην Διπλωματική Ακαδημία.
    • Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας: Εγκρίθηκε το σύνολο των αιτημάτων των στρατιωτικών σχολών για εισαγωγή 1.684 σπουδαστών (με μεταφορά 450 ατόμων λόγω ελάχιστης βάσης εισαγωγής) και επιπλέον 2.000 επαγγελματίες οπλίτες.

    Επίσης, 50 θέσεις στο στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ (Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού).

    • Υπουργείο Εσωτερικών: Συνολικά 107 προσλήψεις στην κεντρική υπηρεσία.
    • Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού: 883 προσλήψεις μελών ΔΕΠ, εκ των οποίων 753 στα ΑΕΙ, 47 στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αιγινήτειο (24) και Αρεταίειο (23) και 78 σε άλλες υπηρεσίες.

    Επίσης 326 προσλήψεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν τον Μάιο 2025.

    • Υπουργείο Υγείας: Συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εκ των οποίων πάνω από 2.000 για νοσηλευτικό προσωπικό.
    • Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Συνολικά 494 θέσεις εκ των οποίων 370 στους συγκοινωνιακούς φορείς ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), 34 στην ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Υπηρεσίες), 41 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου κ.λπ.
    • Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: 114 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία.
    • Υπουργείο Ανάπτυξης: Εγκριθηκαν 139 θέσεις, απο τις οποίες οι 73 στην κεντρική υπηρεσία.
    • Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Συνολικά 361 θέσεις, από τις οποίες οι 220 στον e-ΕΦΚΑ και οι υπόλοιπες στην κεντρική υπηρεσία και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς.
    • Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Εγκρίθηκαν 1.750 θεσεις. Οι 1050 στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 θέσεις φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.
    • Υπουργείο Δικαιοσύνης: Συνολικά 372 θέσεις, από τις οποίες οι 100 στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και οι υπόλοιπες 272 θέσεις γραμματέων και λοιπό προσωπικό.
    • Υπουργείο Πολιτισμού: Εγκρίθηκαν 126 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και σε Εφορίες Πολιτισμού.
    • Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου: 80 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία.
    • Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Συνολικά 372 θέσεις για ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου Υπουργείου, εκ των οποίων οι 330 θέσεις στα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας.
    • Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Συνολικά 186 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία (105), στον ΕΛΓΑ (45), στον ΟΠΕΚΕΠΕ (24) και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς.
    • Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Εγκρίθηκαν 240 θέσεις, εκ των οποίων 124 στις Σχολές Δοκίμων, 58 στην κεντρική υπηρεσία και οι υπόλοιπες σε εποπτευόμενους φορείς.
    • Υπουργείο Τουρισμού: 34 θέσεις στην κεντρική υπηρεσία και 3 στον ΕΟΤ.
    • Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Συνολικά 200 θέσεις με τις περισσότερες από αυτές (129) στο Εθνικό Κτηματολόγιο και τις υπόλοιπες στην κεντρική υπηρεσία (50) και σε άλλους εποπτευόμενους φορείς.
    • Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Πράσινο φως για συνολικά 831 θέσεις, από τις οποίες η μερίδα του λέοντος δίνεται στο πυροσβεστικό σώμα.

    Ειδικότερα, 330 στις παραγωγικές σχολές, 450 θέσεις πυροσβεστών δασικών επιχειρήσεων & ειδικών καθηκόντων) και 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπού προσωπικού στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).

    Το παζλ των προσλήψεων τακτικού προσωπικού για το 2025 συμπληρώνεται με 60 θέσεις στην Προεδρία της Κυβέρνησης, 2.717 θέσεις στους δήμους, 805 στις περιφέρειες, 92 θέσεις στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, 782 στις Ανεξάρτητες Αρχές (550 στην ΑΑΔΕ, 60 στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, 61 στην ΡΑΑΕΥ κ.λπ.) και με 50 θέσεις στην ΕΡΤ.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή ημέρα; – Η δεισιδαιμονία στις αγλλόφωνες χώρες και οι εξηγήσεις
    σε Plus +
    Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η σημερινή ημέρα; – Η δεισιδαιμονία στις αγλλόφωνες χώρες και οι εξηγήσεις

    Η δεισιδαιμονία γύρω από το… Παρασκευή και 13 αποτελεί μια πεποίθηση που συναντάται κυρίως στις αγγλόφωνες χώρες, όπου η φοβία αυτή έχει το επιστημονικό όνομα Paraskavedekatriaphobia. Η ονομασία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία». Αντίθετα, στην Ελλάδα και στις ισπανόφωνες χώρες, η αντίστοιχη δυσοίωνη ημέρα είναι η Τρίτη και 13.

    Η εν λόγω πρόληψη άρχισε να διαδίδεται στις αγγλόφωνες κοινωνίες τον 19ο αιώνα, ενώ κέρδισε ακόμα μεγαλύτερη προβολή παγκοσμίως μέσα από την κινηματογραφική ταινία τρόμου «Παρασκευή και 13» του 1980.

    Οι εξηγήσεις για την προέλευση αυτής της πεποίθησης ποικίλουν, με τις πιο γνωστές να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα ιστορικά και μυθολογικά γεγονότα:

    • Στις 13 Οκτωβρίου 1307, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η μαζική δίωξη και εκτέλεση των Ναϊτών ιπποτών με εντολή του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
    • Την ημέρα της Παρασκευής, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, γεγονός που οδήγησε στην εκδίωξή τους από τον Παράδεισο.
    • Κατά τη Βίβλο, η Μεγάλη Πλημμύρα συνέβη ημέρα Παρασκευή.
    • Επίσης, Παρασκευή ήταν η ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός.

    Ο αριθμός 13 θεωρείται εδώ και αιώνες σύμβολο κακοτυχίας, καθώς “σπάει” την ισορροπία του αριθμού 12. Στη μυθολογία και τη θρησκεία, ο αριθμός 12 έχει έντονο συμβολισμό: 12 ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι φυλές του Ισραήλ, 12 οι μαθητές του Ιησού και 12 οι Ιμάμηδες στο Ισλάμ. Η προσθήκη του αριθμού 13 προκαλεί μια αλλαγή στην αρμονία, η οποία γεννά την ανησυχία για το άγνωστο και τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα που αυτό μπορεί να επιφέρει.

    Στον τομέα της πληροφορικής, υπάρχει ακόμη ένας ιός με την ονομασία «Παρασκευή και 13», που δημιουργήθηκε το 1988 στο Ισραήλ. Ο συγκεκριμένος ιός ενεργοποιείται κάθε φορά που το ημερολόγιο του υπολογιστή δείχνει Παρασκευή και 13, προκαλώντας καθυστερήσεις και προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος.

    Πηγή: Enikos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Freepik

  • Παρασκευή και 13 σήμερα: Τι «απαγορεύεται» να κάνεις για να έχεις καλοτυχία
    σε Plus +
    Παρασκευή και 13 σήμερα: Τι «απαγορεύεται» να κάνεις για να έχεις καλοτυχία

    Ξημέρωσε η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου. Παρασκευή και 13 και οι προληπτικοί κλείστηκαν στα σπίτια τους...

    Ξημέρωσε η πιο γρουσούζικη ημέρα του χρόνου, σύμφωνα με τον θυμόσοφο λαό. Για πολλούς η Παρασκευή και 13 είναι η ημέρα που όλα θα πάνε στραβά, γι 'αυτό είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε ό,τι και αν κάνουν.

    Αν και η επιστήμη έχει κάνει... άλματα, ωστοσο οι προληπτικοί εξακολουθούν να χτυπούν ξύλο κάθε Παρασκευή και 13, ενώ κάτι παρόμοιο κάνουν και την Τρίτη και 13.

    Παρασκευή και 13: Τι δεν πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με την παράδοση

    Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Atlanta Journal Constitution», οι 5 βασικές δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγουμε σήμερα είναι οι παρακάτω:

    • Μην κόψετε τα μαλλιά σας: Σύμφωνα με τους θρύλους, εάν κόψετε τα μαλλιά σας ημέρα Παρασκευή και 13, ένα μέλος της οικογένειάς σας θα πεθάνει!
    • Μην αλλάξετε τα σεντόνια σας: Με βάση τη λαϊκή παράδοση, εάν αλλάξετε τα σεντόνια σας σήμερα, το βράδυ θα βλέπετε… εφιάλτες.
    • Αποφύγετε τις κηδείες και τις πομπές: Εάν πετύχετε στο δρόμο σας κάποια νεκρική πομπή και είναι Παρασκευή και 13 θα πρέπει να την αποφύγετε πάση θησεία, αλλιώς κινδυνεύετε να είστε ο επόμενος που θα αποχαιρετήσει τον άδικο τούτο κόσμο.
    • Μην φάτε δείπνο με άλλα 12 άτομα: Τόσο την Παρασκευή και 13 όσο και τις υπόλοιπες ημέρες, εάν 13 άτομα δειπνήσουν μαζί, θεωρείται πως ένα εξ’ αυτών θα πεθάνει μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η εν λόγω πρόληψη προέρχεται ήδη από τα βιβλικά χρόνια και το δείπνο του Ιησού με τους 12 μαθητές του, λίγο πριν λάβει το φιλί της προδοσίας από τον Ιούδα.
    • Μην… γεννηθείτε: Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν είναι στον έλεγχό μας, ωστόσο οι προλήψεις λένε πως εάν ένα παιδί γεννηθεί Παρασκευή και 13, θα είναι άτυχο για όλη του τη ζωή.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα
    σε Plus +
    Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη ημέρα

    Για τον δυτικό κόσμο θεωρείται αντίστοιχη της Τρίτης και 13

    Παρασκευή και 13 σήμερα και για αρκετούς, ειδικά στον δυτικό κόσμο, θεωρείται μια από τις πιο γρουσούζικες ημέρες, αντίστοιχη με την Τρίτη και 13 που θεωρείται «γκαντέμικη» ημερομηνία για τους Έλληνες και τους ισπανόφωνους.

    Η πρόληψη αυτή που έχει φτάσει μέχρι και στα επίπεδα της φοβίας υπό την ονομασία Paraskavedekatriaphobia, από τις ελληνικές λέξεις «Παρασκευή», «δεκατρία» και «φοβία».

    Για τον χαρακτηρισμό της ως γρουσούζικης ημέρας έχουν εκφρασθεί ποικίλες θεωρίες προέλευσης ανάμεσα στις οποίες:

    • - Παρασκευή και 13 (13 Οκτωβρίου 1307) συντελέστηκε η εξολόθρευση του Τάγματος των Ναϊτών από τον στρατό του βασιλιά Φιλίππου της Γαλλίας.
    • - Ήταν Παρασκευή όταν η Εύα έδωσε στον Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, με αποτέλεσμα να εκδιωχθούν και οι δύο από τον Παράδεισο.
    • - Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου.
    • - Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.

    Όπως αναφέρεται στο sansimera.gr το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού «ένα» σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

    Στην Πληροφορική, δε, υπάρχει ένας ιός με το όνομα «Παρασκευή και 13» (Friday 13th), που δημιουργήθηκε στο Ισραήλ το 1988. Ενεργοποιείται όταν το ημερολόγιο του υπολογιστή δείξει Παρασκευή και 13, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της λειτουργίας του.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Τρίτη και 13: Ποιοι και γιατί τη θεωρούν γρουσούζικη μέρα
    Τρίτη και 13: Ποιοι και γιατί τη θεωρούν γρουσούζικη μέρα

    Όταν συμπίπτει Τρίτη και 13, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ άτυχη και επικίνδυνη ημέρα.

    Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετούς ισπανόφωνους λαούς. Αντίθετα οι Αγγλοσάξονες και οι Αμερικάνοι θεωρούν την Παρασκευή και 13 ως γκαντέμικη ημέρα. Οι Ισπανοί λένε «Την Τρίτη μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι», θεωρώντας την εξαιρετικά κακότυχη. Στην Ελλάδα, όμως, οι ρίζες του… κακού βρίσκονται στα βιβλία της Ιστορίας και στα άστρα.

    Το 13 είναι ο κατεξοχήν κακότυχος αριθμός, που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου.

    Με ποια ιστορικά γεγονότα συνδέεται

    Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13. Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το γεγονός της Άλωσης.

    Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γκαντέμικη, διότι την Τρίτη 13 Απριλίου 1204 έγινε η Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους.

    Όπως παρατηρεί ο “πατέρας” της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164.

    Η εξήγηση της δεισιδαιμονίας πρέπει να αναζητηθεί, κατά τον Νικόλαο Πολίτη, σε αστρολογικές προβλέψεις. Σύμφωνα με αυτές, την Τρίτη κυρίαρχος είναι ο πλανήτης Άρης, ενώ σε κάποια ώρα της ημέρας (η «κακιά ώρα») επικρατεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο. Γι’ αυτό η ώρα αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράς ημέρα.

    Τρίτη και 13 στον κινηματογράφο

    Τη γρουσούζικη ημέρα έχει τιμήσει και ο ελληνικός κινηματογράφος με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης.

    Η ταινία είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού, του Νίκου Σταυρίδη, που βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού του συμμαθητή -τον ρόλο τον οποίο έχει ο Γιάννης Γκιωνάκης- πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.

    Πηγή: In.gr

  • Ο ιός Παρασκευή και 13 προκαλεί χάος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Βρετανία
    Ο ιός Παρασκευή και 13 προκαλεί χάος σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Βρετανία

    Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 13 Ιανουαρίου του 1989 και μάλιστα Παρασκευή, όταν ο ιός των ηλεκτρονικών υπολογιστών «Friday the 13th» έπληξε προσωπικούς υπολογιστές στη Βρετανία, καταστρέφοντας αρχεία προγραμμάτων ιδιωτών, επιχειρήσεων και δημόσιων οργανισμών!

    Κι αν νομίζετε ότι ιός ήταν μόνο ο Covid-19, και οι μεταλλάξεις του, και μόνο οι άνθρωποι έπεφταν σαν τις μύγες πριν από δυο χρόνια, κι ακόμα πέφτουν, γελιέστε…

    Ο ιός «Παρασκευή και 13» έγινε πρωτοσέλιδη είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ως ιός «Παρασκευή και 13» κατονομάζεται επίσης ο «ιός της Ιερουσαλήμ», επειδή πιστεύεται ότι προήλθε από την πρωτεύουσα του Ισραήλ, αν και τώρα θεωρείται ότι προήλθε από την Ιταλία. Ο ιός ενεργοποιείται κάθε Παρασκευή και 13 και επιβραδύνει τον υπολογιστή του χρήστη διαγράφοντας οποιοδήποτε πρόγραμμα εκτελείται εκείνη την ημέρα.

    Ο ιός «Friday the 13th» ήταν ένας κοινός ιός εκείνη την εποχή που γέννησε όμως μεγάλο αριθμό παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης μιας που επιτέθηκε σε υπολογιστές Κυριακή αντί την Παρασκευή! Σήμερα, 34 χρόνια μετά, ο ιός και οι παραλλαγές του θεωρούνται απαρχαιωμένες και φυσικά οι εξέλιξη των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει δημιουργήσει πολλούς νεότερους ιούς και πιο επικίνδυνους.

    Πάντως εκτός από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που… κρασάρουν κάθε Παρασκευή και 13, και οι άνθρωποι, οι προληπτικοί, τουλάχιστον στη Δύση θεωρούν την ημέρα γρουσούζικη. Λέγεται πως η «ιστορία» άρχισε κάπου στις αρχές του 1300

    Παρασκευή 13 Οκτωβρίου του 1307, ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Τέταρτος, επονομαζόμενος και ως «Ωραίος», σε συνεργασία με τον Πάπα Κλήμη τον Ε’, εξαπέλυσε μαζική σφαγή εναντίον του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών, που είχε έδρα την Ιερουσαλήμ. Στρατιώτες του Γάλλου βασιλιά χωρίς καμιά προειδοποίηση συνέλαβαν, βασάνισαν και εξολόθρευσαν εκατοντάδες ιππότες, μεταξύ των οποίων και το Μεγάλο Μάγιστρο του Τάγματος, τον Ζακ ντε Μολέ. Αυτός, ένας από τους ισχυρότερους άντρες της εποχής του, πέθανε στην πυρά 7 χρόνια αργότερα.

    Το γεγονός αυτό πυροδότησε δεκάδες δοξασίες που με την πάροδο των χρόνων έγιναν θρύλοι που έχουν να κάνουν με την ημέρα. Η προέλευση της φοβίας για τον αριθμό 13, κατά μία εκδοχή συνδέεται με τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που κάθισε στην 13η θέση στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου. Α, και ο Ιησούς άφησε την τελευταία πνοή του στον σταυρό, ημέρα Παρασκευή.
    Μ’ όλα αυτά - και με άλλα πολλά - η ζωή των δεισιδαιμόνων που βλέπουν μαύρη γάτα και αλλάζουν πεζοδρόμιο, κονταίνει και οι Παρασκευές και οι Τρίτες και 13 μένουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχουν μικρόμυαλοι προληπτικοί…

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Παρασκευή και 13: Η μέρα που η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι - Τι λέει ο μύθος
    Παρασκευή και 13: Η μέρα που η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι - Τι λέει ο μύθος

    Παρασκευή και 13 σήμερα και ο μύθος λέει ότι οι προλήψεις ξεκίνησαν, όταν ένας άτακτος θεός σκότωσε τον θεό του φωτός. Ήταν ο 13ος καλεσμένος.

    Προλήψεις, μύθοι και πραγματικότητα επικρατούν από τον 19ο αιώνα για την Παρασκευή και 13, μία μέρα, που όταν πέφτει στο ημερολόγιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τα δεινά που θα συμβούν. Ουσιαστικά, ο αριθμός 13 θεωρείται ότι «σπάει» την αρμονία.

    Η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται ως γνωστόν γρουσούζικη, ωστόσο, λίγες φορές αναρωτηθήκαμε πότε και πώς προέκυψε αυτό. Ένας από τους μύθους, πάντως, βασίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία, ενώ δεν λείπει και μία ακόμα επικρατούσα άποψη που έχει τις ρίζες της στη Βίβλο.

    Πριν φτύσετε, λοιπόν, τον κόρφο σας αν σήμερα δείτε μαύρη γάτα, ή προτού αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι, διαβάστε πώς ξεκίνησαν όλα - τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

    Παρασκευή και 13: Ο μύθος του άτακτου Λόκι

    Ο θεός Οντίν παρέθεσε δείπνο στη Βαλχάλα και ήταν προσκεκλημένοι 12 θεοί. Όμως εμφανίστηκε απρόσκλητος ο θεός της Απάτης, ο Λόκι και γρήγορα έγιναν 13. Δεν υπήρχε όμως θέση για εκείνον και τότε ο Λόκι κατάφερε να εξαπατήσει τον θεό του χειμώνα, τον Χουρ, και εκείνος δολοφόνησε τον θεό του φωτός και της αθωότητας, τον Μπαλντρ.

    Τότε, η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον μύθο και έτσι, ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος.

    Γιατί Παρασκευή;

    Η Παρασκευή θεωρείται πως ίσως συνδέεται με την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα διάσημο βιβλίο της εποχής, «Παρασκευή και 13», διέδωσε ακόμα περισσότερο τις σχετικές προλήψεις.

    Μία άλλη θεωρία, προέρχεται πάλι από τη Βίβλο, καθώς ημέρα Παρασκευή φέρεται να έγινε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία διασώθηκε μόνο ο Νώε και η οικογένειά του. Παρασκευή ήταν και η μέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το απαγορευμένο μήλο.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Pixabay: https://www.pexels.com/el-gr/photo/416920/

  • Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη – Η ιστορία
    σε Plus +
    Παρασκευή και 13: Γιατί θεωρείται γρουσούζικη – Η ιστορία

    Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη, σύμφωνα με την παράδοση.

    Παρασκευή και 13 και η λαϊκή παράδοση μάς προειδοποιεί πως πρόκειται για μια εξαιρετικά γρουσούζικη μέρα, με μια σειρά από ατυχίες και κακές συμπτώσεις να… παραμονεύουν.

    Μάλιστα, υπάρχουν ορισμένοι που αντιπαθούν τόσο πολύ αυτή την ημέρα, που το λεξικό «Skepdic.com», έχει συμπεριλάβει στον κατάλογό του το λήμμα «παρασκευηδεκατριαφοβία» (paraskevidekatriaphobia), που αναφέρεται στους ανθρώπους που διακατέχονται από έναν παράλογο φόβο σχετικά με την ημέρα.

    Εάν και οι περισσότεροι από εμάς, λοιπόν, γνωρίζουμε πως είναι μια ημερομηνία συνδεδεμένη με την κακοτυχία, στην πραγματικότητα, η προκατάληψη αυτή θεωρείται αρκετά καινούρια, μετρώντας περίπου 100 χρόνια, σύμφωνα με το BBC.

    Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, οι ρίζες της θεώρησης της εν λόγω ημέρας ως άτυχης δεν είναι γνωστές. Ωστόσο οι ιστορικοί πιστεύουν πως πρόκειται για ένα συνδυασμό του αριθμού 13 που θεωρείται γρουσούζικος και μεμονωμένα και της ημέρας Παρασκευής, που επίσης θεωρείται ιστορικά γρουσούζικη.

    Γιατί η Παρασκευή και 13 θεωρείται γρουσούζικη

    Με βάση το ρεπορτάζ του «National Geographic», οι ρίζες της αντίληψης του αριθμού 13 ως γρουσούζικου εντοπίζεται ήδη από την σκανδιναβική μυθολογία, όταν ο θεός της απάτης, Λόκι, εισέβαλε με βία στη Βαλχάλα, τη στιγμή που οι 12 βασικοί θεοί απολάμβαναν το δείπνο τους. Ο Λόκι κατάφερε να σκοτώσει το θεό του φωτός και της αθωότητας, Μπαλντρ, και τότε όλη η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι και το πένθος. Ήταν μια κακή, άτυχη μέρα».

    Η πρόληψη αυτή μεταφέρθηκε και στα χριστιανικά χρόνια, με τον Ιούδα να θεωρείται ως ο 13ος καλεσμένος που έκατσε στο τραπέζι του Μυστικού Δείπνου, λίγο πριν δώσει στον Ιησού το φιλί της προδοσίας που οδήγησε στη σταύρωσή του.

    Ακόμα και σήμερα, ο αριθμός 13 θεωρείται τόσο γρουσούζικος, που κάποια ξενοδοχεία δεν έχουν δωμάτια με τον αριθμό αυτό, πηδώντας από το 12 στο 14.

    Από την άλλη, η Παρασκευή έχει περιγραφεί ως άτυχη ήδη από τον 14ο αιώνα, μέσα από το δημοφιλές βιβλίο της εποχής «Canterbury Tales», όπου αναγράφεται χαρακτηριστικά: «[…] και την Παρασκευή έπεσε όλη αυτή η ατυχία». Μάλιστα, η πρόληψη αυτή παραμένει ιδιαίτερα επίμονη σύμφωνα με τη ναυτική παράδοση, η οποία τονίζει πως η έναρξη ενός ταξιδιού με το πλοίο ημέρα Παρασκευή, φέρνει κακοτυχία.

    Τέλος, στη Βρετανία, συνήθιζαν να κρεμάνε τους θανατοποινήτες εγκληματίες ημέρα Παρασκευή, γεγονός που προσδίδει στην αντίληψη της ημέρας ως γρουσούζικης.

    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από mnaydenova από το Pixabay

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ