Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 12:35

Αυτή η απλή αλλαγή στο ψυγείο μειώνει δραστικά τη σπατάλη φαγητού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Tην πρώτη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που σπαταλούν περισσότερο φαγητό κατέχει η Ελλάδα, με ένα άτομο να πετά 142 κιλά τροφίμων ετησίως. Αυτό διαπίστωσε έρευνα του Οργανισμού Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων ετησίως, με τον παγκόσμιο μέσο όρο να είναι στα 74 κιλά.

Μπορεί όταν πετάμε φαγητό να νιώθουμε ενοχές, αλλά, όπως φαίνεται, αυτές δεν είναι ικανές για να μας αποτρέψουν από το να το κάνουμε. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι για να περιορίσουμε τη σπατάλη φαγητού είναι τρεις και αρκετά εύκολο να τεθούν σε πράξη. Πριν πάμε για ψώνια εξετάζουμε τα πάντα στο σπίτι και σημειώνουμε αυτά που ακριβώς χρειαζόμαστε σε λίστα, ψωνίζουμε την ποσότητα που μπορούμε να καταναλώσουμε και αντί να πετάμε το φαγητό που περισσεύει το χρησιμοποιούμε σε κάποια άλλη συνταγή, για παράδειγμα αν περισσέψει κοτόπουλο στο φούρνο, το κόβουμε σε κομμάτια και φτιάχνουμε μία σαλάτα.

Πέρα από τους παραπάνω κανόνες μεγάλο ρόλο στο πόσο φαγητό σπαταλάμε παίζει και ο τρόπος που τοποθετούμε τα τρόφιμα στο ψυγείο και τα ντουλάπια μας. Θα έχειτε παρατηρήσει, βέβαια, ότι πολύ συχνά στα ράφια του ψυγείου φρούτα και λαχανικά χαλάνε, χωρίς καν να τα βγάλετε από τις σακούλες, ενώ κρέμες και γάλατα λήγουν πριν καν ανοιχτούν.

Το κόλπο για να αποφύγετε την επόμενη φορά αυτή την κατάσταση είναι να τοποθετήσετε στο μπροστινό μέρος των ραφιών δοχεία (ιδανικά να είναι διάφανα για να βλέπετε καθαρά) με τα τρόφιμα που λήγουν ή χαλάνε ευκολότερα και εκείνα που είχατε αγοράσει πιο νωρίς. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το μαγειρεμένο φαγητό. Τοποθετήστε το σε διάφανα αεροστεγή δοχεία και σημειώστε πάνω την ημερομηνία που τα μαγειρέψατε. Έτσι θα τα καταναλώσετε και πιο γρήγορα (αφού θα τα βλέπετε), ενώ θα αντιληφθείτε πιο εύκολα πότε κάποιο πλησιάζει προς την ημερομηνία λήξης και την αλλοίωση.

Πηγή: marieclaire.gr - Photo by Ello on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 30 Απριλίου 2023 12:03

Σχετικά Άρθρα

  • ΟΗΕ: Ενα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα - «Αρκούν για να θρέψουμε όλον τον κόσμο»
    ΟΗΕ: Ενα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα - «Αρκούν για να θρέψουμε όλον τον κόσμο»

    Τα νοικοκυριά πέταξαν στα σκουπίδια το ισοδύναμο ενός δισεκατομμυρίου γευμάτων κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ, που κατήγγειλε σήμερα «την παγκόσμια τραγωδία» της σπατάλης τροφίμων.

    Αυτοί οι υπολογισμοί για τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν αλλά πετάγονται στα σκουπίδια είναι στο κάτω μέρος της κλίμακας και «το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο», σύμφωνα με την έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) για τον δείκτη σπατάλης τροφίμων.

    «Η σπατάλη τροφίμων είναι μια παγκόσμια τραγωδία. Εκατομμύρια άνθρωποι θα πεινάνε σήμερα σε όλο τον κόσμο ενώ τρόφιμα πετιούνται», δήλωσε η Ίνγκερ Άντερσεν, εκτελεστική διευθύντρια της UNEP.

    «Είναι απλώς εξωφρενικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ο Ρίτσαρντ Σουάνελ από τη ΜΚΟ WRAP, που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης.

    «Θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από λιμό στον κόσμο - είναι περίπου 800 εκατομμύρια - με ένα γεύμα την ημέρα, ακριβώς με τα τρόφιμα που σπαταλιούνται», υπογραμμίζει.

    Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν το 60% αυτής της σπατάλης, δηλ. 631 εκατομμύρια τόνους στον κόσμο το 2022 σε ένα και πλέον δισεκατομμύριο συνολικά.

    Οι υπηρεσίες εστίασης (καντίνες, εστιατόρια κ.λπ.) "συνεισέφεραν" το 28% και τα σουπερμάρκετ, τα κρεοπωλεία και τα παντοπωλεία όλα μαζί το 12%.

    Ισοδυναμούν με πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως που χάνονται άδικα, σύμφωνα με υπολογισμούς.

    Η έκθεση, η δεύτερη που δημοσιεύει ο ΟΗΕ για το θέμα, παρουσιάζει την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα επισκόπηση της κατάστασης. Και η έκταση του προβλήματος έχει γίνει πιο σαφής με τη βελτίωση της συγκέντρωσης δεδομένων.

    «Όσο πιο πολύ ψάχνουμε τη σπατάλη τροφίμων τόσο περισσότερα βρίσκουμε», υποστηρίζει η Κλεμεντίν Ο'Κόνορ του UNEP.

    Οχι μόνο στις «πλούσιες χώρες»

    Ένα μεγάλο μέρος της σπατάλης που σημειώθηκε στο σπίτι συνδέεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αγοράζουν περισσότερα από αυτά που έχουν πραγματικά ανάγκη, εκτιμώντας λανθασμένα το μέγεθος των μερίδων και δεν τρώνε το υπόλοιπο, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Σουάνελ.

    Έτσι, οι καταναλωτές πετάνε στα σκουπίδια προϊόντα που μπορούν κάλλιστα να φαγωθούν αλλά η ημερομηνία λήξης των οποίων έχει περάσει.

    Πολλά τρόφιμα χάνονται επίσης για άλλους λόγους εκτός από την απλή αμέλεια, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, για παράδειγμα λόγω προβλημάτων ψύξης.

    Όμως, αντίθετα από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, η σπατάλη τροφίμων δεν είναι μόνο «πρόβλημα των πλούσιων χωρών» και μπορεί να παρατηρηθεί σε όλο τον κόσμο.

    Οι επιχειρήσεις

    Από την πλευρά των επιχειρήσεων, κοστίζει τώρα λιγότερο να πετάξουν τα τρόφιμα από το να βρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική.

    «Είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο επειδή οι φόροι για τα απορρίμματα είναι μηδενικοί ή πολύ χαμηλοί», λέει η Κλεμεντίν Ο'Κόνορ.

    «Περιβαλλοντική αποτυχία»

    Η σπατάλη τροφίμων, που αφορά σχεδόν το ένα πέμπτο των διαθέσιμων τροφίμων, είναι συνώνυμη της «περιβαλλοντικής αποτυχίας», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης: προκαλεί έως το 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου στον κόσμο και απαιτεί τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης για καλλιέργεια βρώσιμων προϊόντων που δεν θα καταναλωθούν ποτέ.

    Αν ήταν μια χώρα «θα ήταν η τρίτη στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», σημειώνει ο Ρίτσαρντ Σουάνελ. "Κι όμως οι άνθρωποι δεν το σκέπτονται πολύ".

    "Ελπίζουμε πως η έκθεση αυτή υπογραμμίζει την ευκαιρία για τον καθένα από εμάς να μειώσει τις εκπομπές μας αερίων του θερμοκηπίου και να εξοικονομήσει χρήματα, απλώς χρησιμοποιώντας καλύτερα τα τρόφιμα που έχουμε αγοράσει ήδη".

    Πηγή: Cnn.gr
  • Τροφική δηλητηρίαση: Το πράσινο λαχανικό που θέλει οπωσδήποτε ψυγείο
    Τροφική δηλητηρίαση: Το πράσινο λαχανικό που θέλει οπωσδήποτε ψυγείο

    Πού αποθηκεύετε τα λαχανικά; Πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει παράγοντες κινδύνου για τροφική δηλητηρίαση, προτείνοντας ασφαλείς λύσεις για τη φύλαξή τους

    Σημαντικά tips για τη φύλαξη των πράσινων φυλλωδών λαχανικών αναδεικνύει μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Food Microbiology, ώστε η κατανάλωσή τους να συνοδεύεται μόνο από πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό και όχι από κινδύνους για τροφιμογενή λοίμωξη. Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα επιμόλυνε με E. coli πέντε είδη λαχανικών (πράσινο μαρούλι, μαρούλι ρομάνα, σπανάκι, σέσκουλα, λαχανίδα) και παρατήρησε τη συμπεριφορά του βακτηρίου κατά τη φύλαξη στους 4°C, 20°C και 37°C.

    Το επικίνδυνο μαρούλι

    «Παρατηρούμε επεισόδια μεγάλης διασποράς στο μαρούλι, αλλά όχι τόσο συχνά στις λαχανίδες και σε άλλα σταυρανθή» ανέφερε η η κύρια συγγραφέας, Mengyi Dong, νυν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Ασφάλειας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Duke και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Ουρμπάνα-Σαμπέιν κατά την εκπόνηση της έρευνας. Το γεγονός αυτό, εξήγησε, αποτέλεσε αφορμή για τη διεξαγωγή της έρευνας.

    Η σύσταση του πράσινου μαρουλιού και του μαρουλιού ρομάνα τα καθιστά πλέον πρόσφορα για τον πολλαπλασιασμό του E. coli συγκριτικά με τα άλλα λαχανικά. «Σε θερμοκρασία δωματίου ή παραπάνω, το E. coli πολλαπλασιάζεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Με τη συντήρησή του, όμως, στο ψυγείο, στους 4°C, παρατηρήσαμε ραγδαία μείωση του βακτηριακού πληθυσμού» εξήγησε η Dong.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευπάθεια των λαχανικών στο βακτήριο επηρεάζεται από τις ιδιότητες της επιφάνειες των φύλλων, όπως η τραχύτητα και η φυσική κηρώδης επίστρωση. Στη λαχανίδα και το σέσκουλο, όπως διαπιστώθηκε, το E. coli αναπτύσσεται πιο αργά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αλλά μπορεί να επιβιώσει περισσότερο υπό συνθήκες ψύξης.

    Λαχανικά με αντιμικροβιακή δράση

    Σε δεύτερη φάση, οι ερευνητές επιμόλυναν με E. coli κομμένα φύλλα λαχανικών για να παρατηρήσουν διαφορές στην αύξηση του βακτηριακού πληθυσμού μεταξύ κατεστραμμένων και άθικτων φύλλων. «Τα ακέραια φύλλα και τα φρεσκοκομμένα φύλλα παρουσιάζουν διαφορετική εικόνα. Μετά την κοπή των φύλλων, αναβλύζει ένας χυμός γεμάτος θρεπτικά συστατικά που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων» εξήγησε η Dong.

    Το παραπάνω όμως δεν ίσχυε για όλα τα λαχανικά. Ο χυμός από το σπανάκι, τη λαχανίδα και τα σέσκουλα εμφάνισε αντιμικροβιακές ιδιότητες που έδρασαν προστατευτικά έναντι του E. coli. Απομονώνοντας χυμό από λαχανίδα και σέσκουλα και εφαρμόζοντάς τον σε φύλλα μαρουλιού, διαπίστωσαν μπορεί να αξιοποιηθεί ως αντιμικροβιακός παράγοντας.

    Αρκεί το πλύσιμο;

    Σε αντίθεση με τη λαχανίδα και τα σέσκουλα που μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, και έτσι το E. coli εξουδετερώνεται ή αδρανοποιείται, το μαρούλι τρώγεται ωμό. Το καλό πλύσιμο μπορεί να εξασφαλίσει μερική μόνο προστασία, ανέφερε η Dong.

    Είναι σημαντικό να αποθηκεύεται στο ψυγείο και να δίδεται προσοχή για ανακλήσεις τροφίμων από τους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας, τόνισαν οι ερευνητές. Άλλωστε, σχολίασαν, «δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα τρόφιμα. Τα λαχανικά καλλιεργούνται στο χώμα, όχι σε αποστειρωμένο περιβάλλον, και θα έρθουν σε επαφή με βακτήρια».

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αυτές είναι οι 4 τροφές πρέπει να πετάμε τη δεύτερη μέρα
    Αυτές είναι οι 4 τροφές πρέπει να πετάμε τη δεύτερη μέρα

    Οι τροφές που δεν πρέπει να κρατάμε στο ψυγείο μετά το 24ωρο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νοσήματα που προκαλούνται από μολυσμένες τροφές είναι και τα συχνότερα δηλούμενα λοιμώδη νοσήματα, ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των επιδημιών τροφιμογενών νοσημάτων που δηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με το Healthstat.gr, η ενημέρωση σχετικά με τους βασικούς κανόνες ασφαλείας, όσον αφορά την αποθήκευση και την συντήρηση των τροφίμων είναι υψίστης σημασίας, προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο της δηλητηρίασης.

    Όπως αποκαλύπτει στην Daily Mail η διατροφολόγος-διαιτολόγος, δρ. Tracey Brigman, καθηγήτρια κλινικής διαιτολογίας στο πανεπιστήμιο της Georgia, οι περισσότερες φρέσκες (μαγειρεμένες ή μη) τροφές διατηρούνται ασφαλείς στο ψυγείο 3 – 4 ημέρες ή και περισσότερο, εάν δεν έχουν παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες.

    Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα αποτελούν εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, με τη διάρκεια ζωής τους να είναι πολύ μικρότερη.

    Βραστά αυγά χωρίς το τσόφλι

    Εάν θέλετε να παραμείνουν ασφαλή τα βραστά αυγά σας μετά το πρώτο 24ωρο, προτιμήστε να μην τα καθαρίσετε αλλά να τα αποθηκεύσετε ολόκληρα στο ψυγείο, με το τσόφλι.

    Με ή χωρίς το τσόφλι, τα αυγά καλό είναι να μην παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες, ωστόσο εάν θέλετε να τα κρατήσετε εντός ψυγείο να θυμάστε ότι το τσόφλι λειτουργεί ως ένα προστατευτικό περίβλημα που κρατά τα βακτήρια μακριά. Καθαρισμένα, τα αυγά έχουν διάρκεια ζωής στο ψυγείο μόνο ένα 24ωρο, ενώ με το τσόφλι παραμένουν ασφαλή έως και για 7 ημέρες.

    Όταν το τσόφλι του αυγού αφαιρείται, τα βακτήρια μπορούν γρήγορα να εισχωρήσουν στους πόρους του αυγού και να το μολύνουν. Το πιο επικίνδυνο από αυτά είναι το βακτηρίδιο Listeria, το οποίο προκαλεί την σοβαρή (και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρο) λιστερίωση/αλλαντίαση.

    Μάλιστα, το 2019, τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ ερεύνησαν ένα ξέσπασμα αλλαντίασης το οποίο προήλθε από βρασμένα και καθαρισμένα αυγά που βρίσκονταν για μέρες στο ψυγείο.

    Ωμός κιμάς

    Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), ο κιμάς διαρκεί μόνο 1 – 2 ημέρες στο ψυγείο, πριν αρχίσει να χαλάει. Αυτό συμβαίνει διότι έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας, με αποτέλεσμα να προσελκύει περισσότερα βακτήρια, όπως είναι η σαλμονέλα και το E. Coli.

    Τα δεύτερα συχνά βρίσκονται στα έντερα των ζώων από τα οποία παρασκευάζεται ο κιμάς. Ως εκ τούτου, κατά την διαδικασία της άλεσης του κιμά μπορούν να μεταφερθούν τα μικρόβια στο εσωτερικό των προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που τα μπιφτέκια, οι σάλτσες και λοιπά προϊόντα που περιέχουν κιμά πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά (μπορούμε, λόγου χάρη να επιλέξουμε medium rare μπριζόλα, αλλά όχι κιμά με αντίστοιχο ψήσιμο).

    Η λοίμωξη με E. Coli μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, με πόνο στο στομάχι, εμετό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται και αιμορραγική διάρροια. Η νόσηση με το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ιδιαίτερα κοινή, καθώς τα κρούσματα υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 250.000 κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με τους θανάτους να φτάνουν τους 100.

    Ωμό κοτόπουλο

    Εάν έχετε ξεχάσει για μερικές ημέρες ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο και δε βρίσκεται σε σφραγισμένη συσκευασία με ημερομηνία λήξης που δεν έχει παρέλθει, τότε πιθανότατα να έχει ήδη χαλάσει.

    Όπως αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να παραμένει στο ψυγείο για πάνω από 1 – 2 ημέρες, ενώ το μαγειρεμένο κοτόπουλο αντέχει στο ψυγείο έως και 4 ημέρες. Στην κατάψυξη το ωμό κοτόπουλο συντηρείται έως και 9 μήνες.

    Τα πουλερικά εν γένει είναι επιρρεπή στη σαλμονέλα, καθώς έχουν μικρότερη πυκνότητα από το κόκκινο κρέας και ως εκ τούτου η είσοδος των βακτηριδίων στο εσωτερικό τους είναι πιο εύκολη. Πολλοί θεωρούν ότι ξεπλένοντας το κοτόπουλο μπορούν να «διώξουν» τα βακτήρια, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αντίθετα κινδυνεύετε να μολύνετε και τον νεροχύτη σας.

    Όταν το κοτόπουλο έχει ξεκινήσει να χαλάει, αρχίζει να παίρνει μια γκριζωπή (ή και πρασινωπή σε πιο προχωρημένη σήψη) απόχρωση, ενώ αποκτά μια πιο «γλιστερή» υφή.

    Μαγειρεμένο ρύζι

    Αν και η ζωή του στο ράφι διαρκεί για μήνες, όταν το ρύζι είναι μαγειρεμένο αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τον γρήγορο πολλαπλασιασμό των σπορογόνων βακτηρίων Bacillus cereus.

    Ο πολλαπλασιασμός των εν λόγω βακτηριδίων είναι ταχύτατος όταν το ρύζι βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά συνεχίζεται με βραδύτερους ρυθμούς και στο ψυγείο. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει το ρύζι να παραμένει εκτός ψυγείου για πάνω από 2 ώρες και εντός ψυγείου πάνω από 24 ώρες.

    Τα συγκεκριμένα βακτήρια προκαλούν μια σειρά από συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, όπως είναι ο εμετός, η διάρροια και ο πόνος στο στομάχι, ενώ ανοσοκατεσταλμένα και ηλικιωμένα άτομα είναι πιο ευάλωτα σε τέτοιες λοιμώξεις. Σύμφωνα με την Κλινική του Cleveland, κάθε χρόνο σημειώνονται πάνω από 60.000 περιστατικά λοίμωξης με Bacillus cereus κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

    Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

    Πηγή: Ygeiamou.gr
  • Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα στα απόβλητα από τρόφιμα - Σχεδόν 200 κιλά σκουπίδια παράγει ο κάθε ένας - Τα λάθη
    Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα στα απόβλητα από τρόφιμα - Σχεδόν 200 κιλά σκουπίδια παράγει ο κάθε ένας - Τα λάθη

    Τα εκατόν ενενήντα ένα κιλά ανά άτομο φτάνει η απώλεια τροφίμων στην Ελλάδα κάθε χρόνο με τη χώρα μας να κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των κρατών της Ευρωπαικής Ενωσης αναφορικά με τα απόβλητα τροφίμων πίσω από την Κύπρο, η οποία κατέχει το ρεκόρ με 400 κιλά, το Βέλγιο (250) και τη Δανία (220).

    Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα

    Ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε. είναι 131 κιλά ανά άτομο, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά από τα τρόφιμα που τελικώς καταλήγουν στα σκουπίδια παραμένουν βρώσιμα και θα μπορούσαν να καταναλωθούν με σωστή συντήρηση και έλεγχο.

    Κι αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς η Ελλάδα διανύει ακόμα μία δύσκολη χρονιά με τον πληθωρισμό των τροφίμων και την ακρίβεια να έχουν μετατρέψει τις αγορές στο σούπερ μάρκετ σε πραγματικό εφιάλτη.

    Περίπου το 45% των αποβλήτων, ήταν σε κάποια φάση βρώσιμα

    Μόνο σε επίπεδο νοικοκυριών χωρίς δηλαδή να συνυπολογίζεται ο αγροτικός ή ο μεταποιητικός τομέας, από την έρευνα που διεξήχθη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε περισσότερα από 1.100 νοικοκυριά με τη μέθοδο της αναλυτικής καταγραφής σε ημερολόγιο, προέκυψε ότι η ποσότητα αποβλήτων τροφίμων φτάνει τα 87 κιλά ανά άτομο το χρόνο. Από, αυτά όπως εξηγεί στο «Εθνος» η Κάτια Λαζαρίδη, καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, η οποία ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το θέμα, περίπου το 45% είναι απόβλητα, τα οποία ήταν σε κάποια φάση βρώσιμα, όπως για παράδειγμα ψωμί που μούχλιασε σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, όπως τα κόκκαλα που δεν ήταν ποτέ βρώσιμα. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 45% των τροφίμων δυνητικά θα μπορούσε να μην είχε καταλήξει στα σκουπίδια με καλύτερο προγραμματισμό ακόμα και με ...καλύτερη τοποθέτηση των προιόντων στο ψυγείο και τα ντουλάπια.

    Η ποσότητα των τροφίμων που καταλήγει στον κάδο στην Ελλάδα είναι σίγουρα μεγάλη. Ωστόσο, σύμφωνα με την κυρία Λαζαρίδη, αυτό δε θα πρέπει να μας κάνει αφοριστικούς: «Η χώρα μας έχει σημαντική αγροτική παραγωγή και χαρακτηρίζεται από μεγαλυτερη αφθονία φρέσκων προιόντων που μπορεί να οδηγηθούν ως απόβλητα. Αν χρησιμοποιήσω φρέσκιες πατάτες στην παρασκευή του φαγητού μου, σίγουρα θα δημιουργήσω περισσότερα απόβλητα από τα φλούδια που θα απορρίψω, συγκριτικά με μία συσκευασία. Χρεαζόμαστε περισσότερα στοιχεία πριν γίνουμε αφοριστικοι. Σαφώς σημαντική ποσότητα τροφίμων πετάγεται, αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορεί να οφείλεται και στον διαφορετικό τρόπο παρασκευής φαγητού καθώς χρησιμοποιούμε περισσότερο φρεσκο».

    Σημαντικά κενά στο στάδιο της αγροτικής παραγωγής

    Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορά την ακριβή εικόνα των αποβλήτων τροφίμων, φαίνεται ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στα στοιχεία κυρίως στο στάδιο της αγροτικής παραγωγής, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

    Σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι βέβαιο είναι πως στη χώρα μας λείπει η δέσμευση πόρων, αλλά και η πολιτική δέσμευση που θα φέρει το ζήτημα των αποβλήτων τροφίμων ψηλά στην ατζέντα, αφού ελάχιστοι υπάλληλοι στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν στο αντικείμενό τους από το κλείσιμο των παράνομων χωματερών και το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εργοστασίων έως την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων.

    Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει προτείνει επισήμως χωρίς ωστόσο ακόμα αυτή η πρόταση να έχει λάβει τη μορφή Οδηγίας, την αναθεωρηση του ισχύοντος πλαισίου ώστε να περιληφθεί ο δεμευτικός στόχος της μείωσης κατά 30% της ποσότητας αποβλήτων από τη λιανική έως την κατανάλωση.

    Τα λάθη

    Σύμφωνα με την κυρία Λαζαρίδη, ένα από τα βασικά λάθη που γίνονται στα νοικοκυριά, το οποίο ωστόσο φαίνεται να μειώνεται με τα χρόνια είναι οι αυθόρμητες αγορές, δηλαδή τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή στη λαική που γίνονται χωρίς λίστα ή χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος στο ψυγείο και τα ντουλάπια.

    Το δεύτερο λάθος γίνεται στην τακτοποίηση καθώς πολλοί προτιμούν τον «εύκολο» τρόπο τοποθετώντας τα καινούρια μπροστά: «Θα πρέπει να κοιτάζουμε και με μια κίνηση να φέρνουμε τα πιο παλιά μπροστά, δηλαδή αυτό που μπήκε πρώτο μέσα να βγαίνει πρώτο έξω. Να κρατάμε τον έλεγχο των αποθηκευτικών χώρων για τα τρόφιμα στο ψυγείο, την κατάψυξη και το ντουλάπι».

    Ειδικά για την κατάψυξη, η ίδια σημειώνει πως είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο, αλλά πολύς κόσμος δεν ξέρει πως να το χρησιμοποιεί. «Πολλά πράγματα όταν βλέπουμε ότι μπορεί να μας περισσέψουν μπορούμε να τα τοποθετήσουμε σε μικρές μερίδες και να τα ξεπαγώσουμε όταν τα χρειαστούμε, ακόμα και μαγειρεμένα φαγητά. Φυσικά όχι τα φρέσκα λαχανικά», τονίζει η κυρία Λαζαρίδη προσθέτοντας ότι η σωστή αποθήκευση των τροφίμων μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους και κατά συνέπεια αυξάνονται οι πιθανότητες αυτά να καταναλωθούν αντί να πεταχτούν.

    Στην Ελλάδα οι «αυστηρότερες» ημερομηνίες λήξης

    Γρίφος φαίνεται όμως ότι παραμένει για αρκετούς και η σήμανση των τροφίμων ως προς την ημερομηνία τους, με την οποια παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα.

    «Πολλοί άνθρωποι ακόμα μπερδεύονται και επειδή θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει ασφάλεια σε αυτό που καταναλώνουν, καταλήγουν να πετούν τρόφιμα, τα οποία στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να πεταχτούν», σημειώνει η κυρία Λαζαρίδη.

    Εξηγεί ότι υπάρχουν δύο ημερομηνίες λήξης το «αναλωση έως» και το «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». «Η μία μπαίνει στα ευαλοίωτα προιόντα και πρέπει να την κοιτάξει κανείς λίγο περισσότερο. Την άλλη μπορεί και να την αγνοήσει πλήρως. Τα μακαρόνια μας δε θα χαλάσουν ποτέ. Δε θα πάθουμε δηλητηρίαση εξαιτίας μακαρονιών που έχουν ξεχαστεί στο ντουλάπι», τονίζει η καθηγητρια του Χαροκοπείου.

    Προσθέτει μάλιστα ότι πολύς κόσμος αγνοεί μια άλλη σημαντική παράμετρο: ότι το που μπαίνει ημερομηνία, αν πρέπει να μπει ανάλωση έως ή κατα προτίμηση είναι κάτι που αποφασίζουν οι βιομηχανίες διότι γνωρίζουν καλύτερα τα προιόντα τους: «Δεν υπάρχει κάποια ευρωπαική οδηγία γι΄αυτό. Γι΄αυτό το λόγο μπορείτε να βρείτε το ίδιο προιόν, το γιαούρτι για παράδειγμα, σε μία χώρα να αναγράφει ανάλωση έως και σε άλλη χώρα κατα προτίμηση έως. Αυτό συμβαινει για πολλούς λόγους που σχετίζονται με το τί έχει συνηθίσει το κοινό, την εμπιστοσύνη του κοινού, πώς αξιολογουν οι βιομηχανιες ότι θα αντιδράσει το κοινό, πόσο ευασθητοποιημένο είναι. Βλέπουμε ότι σε κοινωνίες ευαισθητοποιημένες στο ζήτημα της σπατάλης τροφίμων, κάποιες βιομηχανίες αλλάζουν τη σήμανση ακόμα και στο γάλα ή το γιαούρτι και δοκιμάζουν σήμανση του είδους «συχνά κατάλληλο και μετά από κάποια ημερομηνία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αν ένα τρόφιμο έχει διατηρηθεί στις σωστές συνθήκες, σε ένα καλό ψυγείο, μπορεί να διατηρηθεί και μέρες μετά την ημερομηνία που αναγράφει και επομένως δεν εχει κανένα λόγο να πεταχτεί», υπογραμμίζει.

    Αναφέρεται επίσης σε τρόφιμα που δε χαλάνε, αλλά παρόλα αυτά στις συσκευασίες τους αναγράφεται ημερομηνία λήξης: «Εχω δει ημερομηνία λήξης στο αλάτι. Το αλάτι είναι από μόνο του συντηρητικό. Παλιά βάζαμε τρόφιμα σε άλμη για να διατηρηθούν. Αντίστοιχα το μέλι, δεν έχει κανένα λόγο να λήξει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πετάξει κανείς».

    Οπως μάλιστα έχει καταδείξει διεθνής έρευνα, η Ελλάδα είναι από τις χώρες, στις οποίες απαντάται συχνότερα η σήμανση λήξης «ανάλωση έως», η οποία οδηγεί αρκετούς στο να πετούν τρόφιμα που δεν είναι επικίνδυνα.

    «Με εξαίρεση το κρέας, το ψάρι, τα αλλαντικά και ορισμένα άλλα ιδιαίτερα ευαλοίωτα τρόφιμα, στα υπόλοιπα χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας, τη μύτη μας, τη γεύση μας, τα μάτια μας ειδικά στα γαλακτοκομικά. Για παράδειγμα ακόμα κι αν δούμε μούχλα στο σκληρό, μέσα πιθανότατα είναι μια χαρά. Αν πετάμε αλόγιστα τρόφιμα κάνουμε κακό και στο περιβάλλον, αλλά και στην τσέπη μας».

    Πετούν περισσότερο τα μονομελή νοικοκυριά

    Αν και από τις έρευνες δεν προέκυψαν κάποιες διαφορές ανάλογα με την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο ή το γεωγραφικό διαμέρισμα, αυτό που φάνηκε σαφώς είναι πως τα μονομελή νοικοκυριά πετούν περισσότερα τρόφιμα.

    Το γεγονός αυτό αποδίδεται στο ότι συχνά κάνουν λάθος στα ψώνια ή δυσκολεύονται να βρουν τις ποσότητες που πρέπει να μαγειρέψουν ώστε να καταναλωθεί το σύνολο του φαγητού ειδικά εάν κάποιες ημέρες της εβδομάδας φάνε κάτι έξω.

    Αμέσως μετά στην κατάταξη ως προς τις ποσότητες αποβλήτων τροφίμων έρχονται, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νοικοκυριά με μικρά παιδιά.

    Αυτό, το οποίο προκύπτει επίσης από έρευνες γνώμης είναι το γεγονός ότι το καταναλωτικό κοινό δε συνδέει τα απόβλητα τροφίμων με κάτι αρνητικό και επιβλαβές για το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα επικίνδυνα πλαστικά: «Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι δε δημιουργείται πρόβλημα εάν πεταχτεί ένα χαλασμένο μήλο. Δεν έχουν συνδέσει ότι κάθε τρόφιμο για να παραχθεί απαιτεί πολλούς πόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ενέργεια, εκτοπισμό του φυσικού οικοσυστήματος για να μετατραπεί μια έκταση σε χωράφι. Αν πετάξω ένα τρόφιμο, έχω πετάξει όλα αυτά», τονίζει η κυρία Λαζαρίδη.

    Τα τελευταία χρόνια, πάντως, κάτι φαίνεται να αλλάζει σε επίπεδο συμπεριφοράς και πολιτικής κυρίως στον κλάδο της εστίασης. Ετσι, εκτός της δωρεάς τροφίμων για τις ανάγκες συσσιτίων ή ιδρυμάτων, σερβιτόροι εστιατορίων συχνά συμβουλεύουν τους πελάτες να μην παραγγέλνουν υπερβολικά, ενώ προσφέρουν τις μερίδες που έμειναν σε πακέτο και στον μπουφέ των ξενοδοχείων ακολοθούνται διαφορετικά μοντέλα.

    Επίσης πολλοί φούρνοι πωλούν σε χαμηλότερη τιμή ό,τι έχει περισσέψει στο τέλος της ημέρας, ενώ το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνισή της στα πρότυπα χωρών του εξωτερικού και η πρώτη εφαρμογή για κινητά, η οποία παρέχει σε όσους την κατεβάσουν σακούλες τροφίμων από φούρνους ή άλλα συνεργαζόμενα μαγαζιά με είδη που περίσσεψαν σε χαμηλές τιμές.

    Αυτό, το οποίο σίγουρα χρειάζεται καλύτερο προγραμματισμό, σύμφωνα με την κυρία Λαζαρίδη, είναι τα μαθητικά γεύματα: «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σπατάλες που γίνονται με τον τρόπο που έχει οργανωθεί. Δίνονται πολλές φορές γεύματα αδιακρίτως στο σύνολο των μαθητών σχολείων με αποτέλεσμα πολλά να μην καταναλώνονται και κανείς δεν έχει μπορέσει να μετρήσει σε τί ποσοστό πετιούνται. Την ίδια στιγμή, τα τρόφιμα αυτά είναι δύσκολο να αποτελέσουν δωρεά σε οικογένειες σε ανάγκη καθώς τα σχολεία δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές συντήρησής τους (ψυγεία ή θερμοθαλάμους) ώστε αυτά να παραμείνουν ασφαλή για να καταναλωθούν ώρες αργότερα αφού θα έχουν μεταφερθεί σε σημεία διανομής».

    Πηγή: ethnos.gr - Photo by Webvilla on Unsplash

  • Φρίκη στο Βέλγιο: Βρήκαν ανθρώπινα μέλη μέσα σε ψυγείο που το πέταξαν σε κανάλι
    Φρίκη στο Βέλγιο: Βρήκαν ανθρώπινα μέλη μέσα σε ψυγείο που το πέταξαν σε κανάλι

    Έρευνα για «ανθρωποκτονία» ξεκίνησαν βελγικές ανακριτικές αρχές μετά τον εντοπισμό ανθρώπινων μελών -που κατά τα φαινόμενα ανήκαν σε γυναίκα- μέσα σε ψυγείο που πετάχθηκε σε ένα κανάλι στο Βέλγιο, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Λιέγης.

    Κάτοικος της περιοχής κάλεσε την αστυνομία όταν παρατήρησε ένα ψυγείο να επιπλέει. Αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο και τράβηξαν το ψυγείο στην όχθη.

    «Αμέσως είδαμε στο εσωτερικό δύο χέρια και δύο πόδια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Κολινιόν, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης, όπου έγινε η μακάβρια ανακάλυψη χθες Τρίτη.

    Νύχια και κοσμήματα ήταν μεταξύ των πολλών ενδείξεων που οδήγησαν τις αρχές να συμπεράνουν ότι πρόκειται για μέλη γυναικείου σώματος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που κοινοποίησε η εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

    «Το πιο σημαντικό τώρα είναι να ταυτοποιηθεί το θύμα για να συνδεθεί πιθανώς η υπόθεση με κάποια εξαφάνισης », είπε. Η έρευνα αναμένεται να εξακριβώσει αν το ψυγείο πετάχτηκε στο νερό από αυτοκίνητο, από γέφυρα ή από βάρκα.

    Η ανακάλυψη έγινε στο κανάλι Αλμπέρ, που συνδέει το λιμάνι της Αμβέρσας με τη Λιέγη, κοντά στο Ουπεγιέ, λίγα χιλιόμετρα βόρεια αυτής της μεγάλης πόλης στη Βαλλωνία (γαλλόφωνο νότιο τμήμα του Βελγίου).

    Πηγή: ethnos.gr

  • Γιατί πρέπει όλοι να βάζουμε ένα χαρτί υγείας στο ψυγείο
    σε Viral
    Γιατί πρέπει όλοι να βάζουμε ένα χαρτί υγείας στο ψυγείο

    Το απίστευτο κόλπο που λίγοι γνωρίζουν

    Μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά, το τελευταίο πράγμα που έχεις τη δύναμη να αντιμετωπίσεις, είναι ένα ψυγείο γεμάτο… χαλασμένες τροφές και μυρωδιές.

    Παρά την κούρασή σου, μπορεί να έχεις προσπαθήσει πολλές φορές να εξοντώσεις όλες τις άσχημες μυρωδιές που έρχονται από το ψυγείο σου από χαλασμένα φαγητά, χωρίς ωστόσο να καταφέρεις να έχεις ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

    Μερικές φορές αρκεί ένα ελαφρώς υπερώριμο φρούτο για να κάνει τη ζημιά ενώ άλλες φορές αρκεί απλώς η υγρασία. Ευτυχώς, όμως, υπάρχει μία μέθοδος που αν δοκιμάσεις, δεν θα σε προδώσει ποτέ.

    Αυτή δεν είναι άλλη από το να τοποθετήσεις μες στο ψυγείο σου ένα χαρτί τουαλέτας!

    Γιατί πρέπει να βάζουμε χαρτί υγείας στο ψυγείο

    Μπορεί να σου φαίνεται τρελό αλλά οι απορροφητικές ιδιότητες του χαρτιού απομακρύνουν από τα ράφια κάθε δυσάρεστη οσμή. Προτού δοκιμάσεις οποιοδήποτε hack, βεβαιώσου ότι έχεις καθαρίσει καλά το ψυγείο σου και σημείωσε οποιοδήποτε πρόβλημα διαπιστώσεις για να το αναφέρεις στον τεχνικό.

    Μετά από αυτό το βήμα, δοκίμασε να τοποθετήσεις μέσα, ένα χαρτί υγείας και θα δεις θαύματα από το πώς μπορεί τελικά να παγιδεύσει τις μυρωδιές που σε κάνουν να κλείνεις τη μύτη σου.

    Eιδικά τώρα το καλοκαίρι που έχει ακραίες θερμοκρασίες, η μύτη μας είναι πιο ευαίσθητη και οι μυρωδιές «ταξιδεύουν» και διαχεόνται πιο γρήγορα στον χώρο.

    Το χαρτί υγείας είναι τόσο αποτελεσματικό στην απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών γιατί έχει σχεδιαστεί για ευνόητους λόγους, με έξτρα απορροφητικότητα.

    Αν αποφάσισες να δοκιμάσεις αυτό το κόλπο, σιγουρέψου ότι θα χρησιμοποιήσεις ένα χαρτί υγείας που μόλις αγόρασες ενώ είναι σημαντικό να είναι άοσμο. Φαντάσου να είναι αρωματισμένο με λεβάντα και μετά οι τροφές να μυρίζουν και αυτές το ίδιο.

    Αφού το αφήσεις να κάνει τη δύσκολη δουλειά για λίγες μέρες, μπορείς να το αντικαταστήσεις με καινούριο που θα διώξει κι αυτό με τη σειρά του, κάθε άσχημη μυρωδιά.

    Πηγή: in.gr - Photo by Colourblind Kevin on Unsplash

  • Τα 3 τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στο ψυγείο μας
    σε Plus +
    Τα 3 τρόφιμα και το ρόφημα που δεν πρέπει να βάζουμε ποτέ στο ψυγείο μας

    Ποια τρόφιμα «απαγορεύεται» να βάλουμε στο ψυγείο και γιατί.

    Το ψυγείο είναι αναμφίβολα μία από τις πιο χρήσιμες ηλεκτρικές συσκευές σε ένα σπίτι αφού πέρα από το γεγονός πως μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε δροσερά ροφήματα ή και τρόφιμα προσφέρει επίσης τη δυνατότητα να τα συντηρήσουμε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

    Όμως, δεν μπορούμε να αποθηκεύουμε τα πάντα σε αυτό καθώς υπάρχουν ροφήματα ή τρόφιμα που αλλοιώνονται και ενδεχομένως γίνονται επικίνδυνα για τον άνθρωπο όταν ψύχονται.

    Σήμερα, θα δούμε μερικά τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται στο ψυγείο. Διότι όταν αυτά τα τρόφιμα αποθηκεύονται στο ψυγείο, χάνουν τις οργανικές τους ιδιότητες και αλλοιώνονται αμέσως. Μπορούν ακόμη και να παράγουν βακτήρια. Γίνεται σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε ότι αυτά τα τρόφιμα είναι χαλασμένα.

    Για να διατηρήσουμε την υγεία μας, πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις συνθήκες αποθήκευσης κάθε τροφίμου. Διότι υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να τα βάζετε στο ψυγείο. Όταν αυτές οι τροφές αποθηκεύονται στο ψυγείο, μπορεί να είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό και να προκαλέσουν ασθένειες.

    Ακολουθούν μερικά από αυτά:

    • Καφές
      Είναι εξαιρετικά λάθος να διατηρείτε τον καφέ στο ψυγείο. Όταν ο καφές μπαίνει στο ψυγείο, με την πάροδο του χρόνου επέρχεται αλλοίωση της γεύσης του. Το κρύο και η υγρασία του ψυγείου αλλοιώνουν τόσο τη γεύση όσο και την εμφάνιση του καφέ.
    • Σκόρδο
      Το σκόρδο είναι ένα «φάρμακο» για τον οργανισμό. Το σκόρδο με αντιβακτηριακή δράση παράγει βακτήρια μόνο όταν παραμένει στο ψυγείο για 2 ημέρες. Το σκόρδο που παράγει βακτήρια μπορεί να δηλητηριάσει τον οργανισμό μας.
    • Πατάτες
      Οι πατάτες γίνονται σχεδόν δηλητηριώδεις όταν αποθηκεύονται στο ψυγείο. Οι πατάτες που παραμένουν στο ψυγείο για περισσότερο από μία ημέρα αλλοιώνονται, αλλά δεν μπορούμε να το παρατηρήσουμε όταν η εμφάνιση παραμένει η ίδια. Ωστόσο, οι μαγειρεμένες πατάτες μπορεί να προκαλέσουν εντερικές ασθένειες.
    • Ντομάτες
      Για χρόνια, πολλοί είχαν την αίσθηση ότι οι ντομάτες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να αποφευχθεί η αλλοίωση. Στην πραγματικότητα, όταν η ντομάτα τοποθετείται στο ψυγείο, η οργανική της δομή αλλοιώνεται λόγω του ψυχρού αέρα. Οι ντομάτες με τσαλακωμένη φλούδα αρχίζουν να σχηματίζουν βακτήρια και αυτές οι ντομάτες που καταναλώνονται προκαλούν πεπτικές ασθένειες.
    Πηγή: iEidiseis.gr - Φωτογραφία από Alex Qian: https://www.pexels.com/el-gr/photo/2343467/
  • Θάνατος 26χρονου στις Σέρρες: «Βρήκαμε το ασανσέρ μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου», λέει ο πυροσβέστης
    Θάνατος 26χρονου στις Σέρρες: «Βρήκαμε το ασανσέρ μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου», λέει ο πυροσβέστης

    «Ήρθα να σε βοηθήσω κι εσύ μου έδωσες για τελευταία φορά το χέρι σου. Σαν να το ήξερες», λέει ο φίλος που τον βοήθησε στην μετακόμιση.

    Σοκαρισμένοι είναι φίλοι και συγγενείς του 26χρονου Παναγιώτη με καταγωγή από την Χρυσούπολη Καβάλας που βρήκε τραγικό θάνατο στο ασανσέρ στις Σέρρες.\Ο άτυχος νέος, που σπούδαζε και παράλληλα εργαζόταν ως διανομέας, είχε όνειρο να μετακομίσει σε μία μονοκατοικία μαζί με την σύντροφό του όπως αναφέρει η ΕΡΤ. Ένα όνειρο που εξελίχθηκε σε πραγματικό εφιάλτη.

    Ο 26χρονος φοιτητής μπήκε μόνος του μέσα στο ασανσέρ κρατώντας το ψυγείο με αποτέλεσμα, από τις αναταράξεις που προήλθαν από την κίνηση του ανελκυστήρα, το ψυγείο να τον καταπλακώσει «χτυπώντας» την καρωτίδα του και ο νεαρός να βρει φριχτό θάνατο.

    Άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσία Σερρών κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν και μεταφέρθηκε από πλήρωμα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. Σερρών.

    Ο πυροσβέστης που απεγκλώβισε τον άτυχο νέο από το ασανσέρ μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Δυστυχώς όταν φτάσαμε στο σημείο βρήκαμε τον ανελκυστήρα μεταξύ του 1ο και του 2ο ορόφου και εντός του υπήρχε ένα άτομο το οποίο μετέφερε οικιακή συσκευή η οποία για κάποιο λόγο μετακινήθηκε προφανώς εντός του φρεατίου και ήρθε και στρίμωξε τον άνθρωπο που ήταν μέσα και του επέφερε θανάσιμο τραυματισμό.

    Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς