Plus +

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας είναι επιθετικός την ώρα που τρώει

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας είναι επιθετικός την ώρα που τρώει

Μήπως ο σκύλος σας παρουσιάζει σημάδια επιθετικότητας αν τον πλησιάσει κάποιος την ώρα που τρώει; Αναρωτιέστε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Πολλοί σκύλοι τείνουν να γίνονται επιθετικοί ή νευρικοί την ώρα που τρώνε γιατί έτσι προστατεύουν το φαγητό τους. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για δύο λόγους:

● όσοι ζουν μαζί με τον σκύλο κινδυνεύουν να δαγκωθούν στην προσπάθειά του να προστατέψει το φαγητό του και
● ο σκύλος σας μπορεί να γίνει κτητικός και σε άλλους τομείς της ζωής του, γεγονός που θα επηρεάσει την κοινωνικότητά του.

Υπάρχουν τρόποι και ιδέες για την πρόληψη ή τη μείωση αυτής επιθετικότητας/νευρικότητας έτσι ώστε να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας σε σχέση με το φαγητό αλλά και να διευκολύνετε την αλληλεπίδραση της οικογένειας, των φίλων σας ή άλλων ζώων μαζί του. Να θυμάστε ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή, σωστή εκπαίδευση και τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψετε αυτή την τάση του σκύλου σας να γίνεται επιθετικός.

Γιατί μπορεί να γίνει επιθετικός;

Όταν ένας σκύλος τρώει, νιώθει ότι πρέπει να προστατέψει την τροφή του από τους γύρω του. Αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένα κοινό, φυσικό ένστικτό, κατά το οποίο ο σκύλος γίνεται επιθετικός, αμυντικός ή νευρικός όταν πλησιάζει κάποιος κοντά στην τροφή του. Μάλιστα είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, με μελέτες να αναφέρουν ότι το 20% των σκύλων εμφανίζουν αυτή την συμπεριφορά. Κατά τη διάρκεια της εξέλιξής τους, οι σκύλοι έμαθαν ότι πρέπει να προστατεύουν κάθε τους γεύμα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Κάθε σκύλος βέβαια έχει διαφορετική αντίδραση όταν θέλει να προστατέψει κάτι που εκείνος θεωρεί πολύτιμο. Σημαντικό για εκείνον μπορεί να είναι το φαγητό του, το αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα δικό σας προσωπικό αντικείμενο.

Ποια είναι τα σημάδια της επιθετικότητας;

Ακόμα και ο πιο χαλαρός σκύλος μπορεί να είναι εμφανίσει σημάδια επιθετικότητας που ποικίλουν ανάλογα τον χαρακτήρα, τα βιώματα και την εκπαίδευσή του. Κάποιες από τις ενδείξεις μπορεί να είναι οι εξής:

● Να γρυλίζει οποιονδήποτε άνθρωπο ή ζωάκι πλησιάσει το μπολ με το φαγητό του, ειδικά την ώρα που τρώει
● Να «παγώσει» το σώμα του και να μην κουνιέται μέχρι να φύγει από κοντά του ο υποτιθέμενος κίνδυνος
● Να περιστρέφεται γύρω γύρω από το φαγητό του για να το προστατέψει, διατηρώντας οπτική επαφή με αυτόν που είναι κοντά του
● Να τρώει λαίμαργα για να μην του πάρει κάποιος την τροφή, με αποτέλεσμα να έχει στομαχικές διαταραχές και να νιώθει άγχος
● Εναλλαγή των παραπάνω συμπεριφορών

Πώς θα μπορέσετε να αποτρέψετε αυτή τη συμπεριφορά;

Αν ο σκύλος σας εμφανίζει σημάδια επιθετικότητας, μπορείτε με πολλή υπομονή και εκπαίδευση να τα αντιμετωπίσετε. Αν δεν τον έχετε στειρώσει, ίσως είναι καλό να το κάνετε καθώς οι ορμόνες μπορεί να είναι μια από τις αιτίες της τάσης για επιθετικότητα.
Ξεκινήστε σταδιακά μέχρις ότου το αγαπημένο σας κατοικίδιο να νιώθει άνετα με τους γύρω του την ώρα του φαγητού του.

Βήμα 1

Ο σκύλος σας πρέπει να εξοικειωθεί με την παρουσία σας κατά τη διάρκεια του γεύματός του. Όταν λοιπόν είναι η ώρα του φαγητού, σταθείτε λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο που βρίσκεται και αφήστε τον να απολαύσει την τροφή του. Πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα, επαναλάβετε αυτό για τουλάχιστον 10 γεύματα στη σειρά για να συνηθίσει την παρουσία σας στον χώρο.

Βήμα 2

Τοποθετήστε μια νόστιμη λιχουδιά στο μπολ του και απομακρυνθείτε στην αρχική σας θέση. Το κλειδί είναι η συνέπεια για αυτό βάλτε στόχο κάθε μέρα να κάνετε λίγα βήματα πιο κοντά του ώστε να προετοιμαστεί ο σκύλος σας για το επόμενο βήμα.

Βήμα 3

Αν τα δύο πρώτα βήματα διεκπεραιωθούν με επιτυχία, μπορείτε να περάσετε σταδιακά στο τρίτο. Όταν καταφέρετε να στέκεστε σε κοντινή απόσταση από τον σκύλο χωρίς αυτός να νιώθει ότι απειλείται, τοποθετήστε μια λιχουδιά στο μπολ του και ξεκινήστε να του μιλάτε. Δώστε μεγάλη προσοχή στον τόνο και τον τρόπο ομιλίας σας. Πρέπει να μιλάτε ήρεμα, χαμηλόφωνα και να περιλαμβάνετε λέξεις ή φράσεις σχετικά με το φαγητό. Για παράδειγμα «Μπράβο που τρως!», «Σου αρέσει το φαγητό σου;», «Θέλεις κι άλλο φαγητό;». Στη συνέχεια τοποθετήστε άλλη μια λιχουδιά στο μπολ του σκύλου σας και απομακρυνθείτε για να μπορέσει να συνεχίσει το γεύμα του. Επαναλάβετε αυτό το βήμα τουλάχιστον για 10 γεύματα στη σειρά μέχρι να νιώθει άνετα ο μικρός σας φίλος.

Βήμα 4

Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό καθώς θα πρέπει να δοκιμάστε να ταΐσετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο με το χέρι. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν αποτελείτε απειλή για το φαγητό του. Πλησιάστε το κουτάβι σας, μιλώντας του σε ήρεμο τόνο παρόμοια με το τελευταίο στάδιο. Σταθείτε δίπλα του και προσφέρετέ του μια λιχουδιά. Αυτή τη φορά μην την τοποθετήσετε στο μπολ του αλλά ενθαρρύνετέ το να την πάρει από το χέρι σας. Όταν το κάνει, απομακρυνθείτε ώστε να του δείξετε ότι δεν ενδιαφέρεστε για το φαγητό του. Κάθε μέρα προσπαθήστε να πλησιάζετε περισσότερο μέχρι το χέρι σας να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο μπολ του ενώ ο σκύλος σας παίρνει τη λιχουδιά του. Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να περάσετε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 5

Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Προσπαθήστε να αγγίξετε το μπολ του, χωρίς όμως να πάρετε τροφή μέσα από αυτό. Σταθείτε δίπλα στο μπολ του σκύλου σας, μιλήστε του με χαλαρό τόνο και αφού του δώσετε τη λιχουδιά με το ένα χέρι, αγγίξτε με το άλλο το μπολάκι του φαγητού του. Αυτό θα βοηθήσει τον σκύλο σας να συνηθίσει την παρουσία σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων του. Επαναλάβετε αυτό το βήμα τουλάχιστον για 10 γεύματα και ύστερα προχωρήστε στο επόμενο βήμα της εκπαίδευσης.

Βήμα 6

Αυτό το στάδιο αφορά την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, καθώς θα πρέπει να σηκώσετε το μπολ του από το έδαφος και να του δώσετε μια λιχουδιά. Μιλώντας του ήρεμα, σηκώστε το μπολάκι του λίγα εκατοστά από το έδαφος, προσθέστε μια λιχουδιά και αφήστε το ξανά κάτω. Κάθε μέρα, θα έχετε ως στόχο να σηκώνετε το μπολ του λίγο πιο ψηλά μέχρι να μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω σε ένα τραπέζι για να προσθέσετε τη λιχουδιά. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι να είστε σε θέση να περπατήσετε μια μικρή απόσταση και ύστερα να τοποθετήσετε ξανά το μπολ στο αρχικό του σημείο. Αυτό θα βοηθήσει το σκύλο σας να σας εμπιστευτεί και να νιώσει άνετα την ώρα του γεύματός του με την παρουσία σας.

Βήμα 7

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Καθώς ο σκύλος σας αρχίζει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους του σπιτιού, η επιθετικότητα για να προστατέψει το φαγητό του θα αρχίσει να μειώνεται μέχρι να πάψει να υπάρχει εντελώς.

Τελευταίες συμβουλές

Η επιθετικότητα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα τόσο για εσάς όσο για τον ίδιο τον σκύλο σας. Εσάς και τα μέλη της οικογένειάς σας υπάρχει πιθανότητα να σας τραυματίσει άθελά του και εκείνος θα νιώθει απειλή και άγχος. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να προκύπτει από κάποιο παλιό του τραύμα από κακοποίηση ή παραμέληση και είναι πολύ σημαντικό να τον βοηθήσετε να το ξεπεράσει.
Αν έχετε κι άλλα κατοικίδια στο σπίτι, καλό είναι να έχουν ξεχωριστά μπολ για να αποφύγετε ανεπιθύμητες συμπεριφορές και αντιδράσεις. Όταν έχετε επισκέψεις και ξέρετε ότι ο σκύλος σας δεν νιώθει ακόμα άνετα με αυτό, προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για να απολαύσει το γεύμα του. Αν οι προσπάθειες που θα κάνετε δεν αποδώσουν, μπορείτε πάντα να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή για το πώς θα αποτρέψετε την επιθετική συμπεριφορά.

Πηγή: topetmou.gr - Photo by Camylla Battani on Unsplash

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup