Δείτε για να μην χρειαστεί να το πληρώσετε ακριβά!
To καλοκαίρι και δη το ελληνικό είναι γνωστό για τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς και για την έντονη ηλιοφάνεια που κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα όχι μόνον για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για τις… μηχανές.
Στην πραγματικότητα το καλοκαίρι αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό για το αυτοκίνητό μας, επιβάλλοντας τη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να αποφύγουμε φθορές, η αποκατάσταση των οποίων είναι και δύσκολη και ιδιαίτερα δαπανηρή.
Όπως αναφέρει το Car and Motor, η πολύωρη έκθεση ενός αυτοκινήτου στον ήλιο μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνον για το χρώμα του αμαξώματος αλλά και για άλλα τμήματα ενός οχήματος, η αντικατάσταση των οποίων φαντάζει στους περισσότερος σχεδόν ανέφικτη.
Ξεθώριασμα χρώματος
Είναι προφανές ότι το πλέον εκτεθειμένο τμήμα του αυτοκινήτου στον ήλιο και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι το αμάξωμα και ειδικότερα το χρώμα, το οποίο καλείται μεταξύ άλλων να διαχειριστεί και τις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας.
Το αποτέλεσμα είναι το γνωστό σε όλους ξεθώριασμα, το οποίο συνήθως ξεκινά από τις παράλληλες προς το έδαφος επιφάνειες του αμαξώματος, όπως η οροφή και το καπό, και επεκτείνεται στις υπόλοιπες.
Μάλιστα στην προκειμένη περίπτωση, η αποκατάσταση της ζημιάς μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον με τη βαφή της επιφάνειας που παρουσιάζει τη συγκεκριμένη φθορά.
Φθορά ελαστικών μερών
Ο ήλιος και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ο μεγαλύτερο εχθρός και για τα ελαστικά μέρη του αυτοκινήτου. Ξεκινώντας από τις γνωστές σε όλους τσιμούχες στα παράθυρα και τα παρμπρίζ και καταλήγοντας στα ελαστικά ενός αυτοκινήτου.
Και στις δύο περιπτώσεις, η πολύωρη έκθεση ενός οχήματος στον ήλιο μειώνει και μάλιστα σημαντικά τον χρόνο ζωής. Τα ελαστικά μέρη «καίγονται» από την ηλιακή ακτινοβολία, ξεραίνονται και στη συνέχεια «σπάνε», χάνοντας της ιδιότητές τους.
Η αντικατάστασή τους είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί και σε αυτήν την περίπτωση η βλάβη και να διασφαλιστεί ότι τα ελαστικά μέρη ενός αυτοκινήτου μπορούν να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.
Θάμπωμα προβολέων
Εξίσου συχνό είναι και το φαινόμενο του θαμπώματος των προβολέων το οποίο παρουσιάζεται σταδιακά, όσο το συνθετικό υλικό εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Στο παρελθόν τα περισσότερα αυτοκίνητα διέθεταν προβολείς κατασκευασμένους από κρύσταλλο, ωστόσο, για λόγους ασφαλείας, κόστους και βάρους, η πρακτική αυτή εγκαταλείφθηκε. Πλέον όλοι οι προβολείς κατασκευάζονται από συνθετικό υλικό, το οποίο σταδιακά αλλοιώνεται υπό το φως του ήλιο και θαμπώνει περιορίζοντας την αποτελεσματικότητα των προβολέων.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, εδώ υπάρχει η δυνατότητα έστω και μερικής αποκατάστασης, ωστόσο, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.
Αλλοίωση τμημάτων εσωτερικού
Η υπεριώδης ακτινοβολία, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στις επιφάνειες του εσωτερικού ενός αυτοκινήτου. Ο αποχρωματισμός επιφανειών, το σκάσιμο επενδύσεων, ακόμα και η δυσλειτουργία ηλεκτρονικών συστημάτων μπορούν προκληθούν από τη συστηματική έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Πώς να προστατευτείς
Η επιλογή ενός στεγασμένου χώρου στάθμευσης για τους προφανείς λόγους είναι η ιδανική λύση, όχι όμως και η πλέον εφικτή.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να καταφύγουμε σε άλλες μεθόδους που μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες της έκθεσης του αυτοκινήτου στον ήλιο.
Η χρήση κουκούλας είναι αμέσως καλύτερη, ωστόσο, για τους περισσότερους η τοποθέτηση ή αφαίρεσή της συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία είναι δύσκολο να επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση.
Υπάρχουν βέβαια και κουκούλες οι οποίες καλύπτουν ένα μέρος του αμαξώματος και τοποθετούνται-αφαιρούνται πολύ πιο εύκολα, ενώ ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι στη χώρα μας και οι ηλιοπροστασίες.
Τέλος, για την προστασία τόσο των επιφανειών του αμαξώματος όσο και του εσωτερικού, υπάρχουν και προϊόντα τα οποία υπόσχονται να ενισχύσουν την άμυνα του αυτοκινήτου μας στην ιδιαίτερα βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία.
Πηγή: in.gr - Photo by Vinícius Henrique Photography on Unsplash