Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 17:25

Πρωτοχρονιά: Γιατί σπάμε ρόδι στην αλλαγή του χρόνου

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα της χώρας είναι να σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε αρχικά στην Πελοπόννησο, αλλά και στις Σέρρες, και αργότερα διαδόθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Τι συμβολίζει το ρόδι

Το ρόδι εννοιολογικά σημαίνει ροή και δύναμη, είναι ο καρπός της ζωής και της καλοτυχίας, ενώ αναζητώντας κανείς τις ρίζες του θα φτάσει μέχρι την αρχαία Ελλάδα, όπου θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία, ίσως και λόγω της ποσοτητάς τους, τη γονιμότητα, την αιωνιότητα, αλλά και την καλή τύχη.

Η παράδοση θέλει την Πρωτοχρονιά την οικογένεια να βάζει τα καλά της και να πηγαίνει στην Εκκλησία να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχθεί το νέο έτος

Ο νοικοκύρης παίρνει μαζί του στην Εκκλησία το ρόδι για να «ευλογηθεί» κι αυτό και όταν όλοι επιστρέφουν σπίτι, εκείνος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα για να του ανοίξουν, ώστε να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι τη νέα χρονιά.

Τη στιγμή εκείνη σπάει το ρόδι και εύχεται να πλημμυρίσει το σπίτι υγεία, ευτυχία και χαρά, όσες είναι οι είναι και οι ρώγες του ροδιού.

Πηγή: ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2023 13:17

Σχετικά Άρθρα

  • Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Μεγάλη γιορτή σήμερα - Τα έθιμα της ημέρα
    Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Μεγάλη γιορτή σήμερα - Τα έθιμα της ημέρα

    Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος τιμάται σήμερα, 6 Αυγούστου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Είναι ένα γεγονός που έχει την ίδια σημασία για την σωτηρία μας με την ενσάρκωση και την Ανάστασή του Κυρίου.

    Όσο μεγάλη και βασική εορτή είναι για την σωτηρία μας τα Χριστούγεννα και η Ανάσταση, τόσο σημαντική είναι και η εορτή αυτή. Επίσης, δεν είναι τυχαία η επιλογή των Μαθητών από τον Χριστό για τη Μεταμόρφωσή Του στο όρος Θαβώρ.

    Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος αποτελεί εξαίρεση μέσα στην αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Εθιμικά, λοιπόν έχει καθιερωθεί η ιχθυοφαγία.

    Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης

    Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος είναι μια από τις από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης. Έως τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση γιορταζόταν πριν το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.

    Από θεολογικής απόψεως η Μεταμόρφωση αποτελεί το μέγιστο μάθημα μυστικής θεολογίας.

    Σύμφωνα με τον Πανεπιστημιακό καθηγητή της Θεολογίας του ΕΚΠΑ κου Γεωργίου Π. Πατρώνου “Η Μεταμόρφωση ως ιστορικό γεγονός. Ο Κύριος παραλαμβάνει τρεις από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη και μεταμορφώνεται «έμπροσθεν αυτών». Η μαρτυρία των τριών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν πρόκειται, επομένως, για θεολογικό μύθο. Βέβαια πρόκειται για μια πνευματική εμπειρία των τριών μαθητών του Ιησού, όμως η εμπειρία αυτή εδράζεται σε ιστορικό γεγονός και συνδέεται με εξωτερικά εύληπτα φαινόμενα. Βλέπουν τον Κύριο στην κορυφή του όρους να λάμπει το πρόσωπο του «ως ο ήλιος» και τα ενδύματα του να γίνονται «λευκά ως το φως», αναφέρει το vimaorthodoxias.gr,

    Παρατηρούν δίπλα στον μεταμορφούμενο Διδάσκαλο να παρίστανται ως «μάρτυρες» του γεγονότος δύο σημαντικά πρόσωπα της ιουδαϊκής αποκαλυπτικής και της εσχατολογικής παράδοσης του Ισραηλιτικού λαού, τον Μωυσή και τον Ηλία. Όλα αυτά φανερώνουν ένα είδος θεοφάνειας μέσα στον μεσσιανολογικό χαρακτήρα του γεγονότος. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της μεταμόρφωσης είναι η εμφάνιση και η παρουσία του ακτίστου φωτός.

    Ο Χριστός με τη μεταμόρφωση έδειξε στον κόσμο το αληθινό του πρόσωπο. Δεν είναι μόνο άνθρωπος, είναι και Θεός. Λαμβάνει την κτιστή ανθρώπινη φύση η οποία Τον θεώνει. Η μεταμόρφωση, επομένως, στην πνευματική διάσταση δεν πρέπει να ερμηνεύεται και να κατανοείται ως ατομικό γεγονός, που άφορα μόνο στο πρόσωπο του Ιησού . Και ούτε ακόμη περιοριστικά και επιλεκτικά, ωσάν να αναφέρεται μόνο σε τρεις εκλεκτούς μαθητές . Είναι ένα γεγονός καθολικής σημασίας.

    Αρχικά ξεκινάει από τον Κύριο, συνεπαίρνει στη συνέχεια τους τρεις μαθητές, προεκτείνεται προς τους Δώδεκα και δι’ αυτών φτάνει σε όλο τον κόσμο και σε όλη την κτίση. Έτσι, κατά συνέπεια, δικαιούμαστε να ομιλούμε για τη μεταμόρφωση του ανθρώπου και του κόσμου, της φύσης και της κτίσης, για τη μεταμόρφωση όλης της δημιουργίας, είτε υλικής είτε πνευματικής”.

    Στο σημείο αυτό ουσιαστικά εστιάζεται και το βαθύτερο μήνυμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος: στη δυνατότητα του κάθε ανθρώπου να δει πέρα από την ύλη, να συναντηθεί με το άυλο του Θεανθρώπου. Γεγονός που είτε κυριολεκτικά για τους πιστούς, είτε μεταφορικά για τους αγνωστικιστές και αμφισβητίες έχει μεγάλη αξία και δυναμική γιατί ανοίγει νέους ορίζοντες στην σκέψη και την προσέγγιση του ανθρώπου για τη ζωή του.

    Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας, μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

    Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Τα έθιμα και οι παραδόσεις στην Ελλάδα

    Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα καθώς αποτελεί την αναίμακτη θυσία προς τον Θεό που ζητεί βοήθεια για την καθημερινή επιβίωση, έθιμο που πέρασε και στον χριστιανισμό. Ανήμερα της μεταμορφώσεως του Σωτήρος οι πιστοί φέρνουν στην εκκλησία σταφύλια για να ευλογηθούν από τον ιερέα. Σε ορισμένους μάλιστα τόπους προσφέρουν στον ναό το πρώτο λάδι της χρονιάς, για να ευλογηθεί, ώστε η ευλογία να επεκταθεί και στην υπόλοιπη παραγωγή.

    Στην πραγματικότητα ανατίθεται στον Θεό η ελπίδα της επιβίωσής του ανθρώπου από τον οποίο ζητά ευλαβικά να συνεργήσει, για να επιτύχει η σοδειά, από την οποία εξαρτάται και η επιβίωση ολόκληρης της παραδοσιακής κοινότητας.

    Ακόμα και σήμερα, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στην Πιερία και στην Πρέβεζα τα ευλογημένα σταφύλια μοιράζονται και τρώγονται μαζί με το αντίδωρο ενώ αφήνεται και ένα τσαμπί στο εικόνισμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος για καλή σοδειά όλο το χρόνο.

    Σε πολλούς τόπους είναι αργία τιμώντας τον Χριστό πριν από την Κοίμηση της Θεοτόκου το Δεκαπεντάυγουστο, ενώ σύμφωνα με την παράδοση, τη νύχτα της παραμονή του Σωτήρος, απροσδιόριστη στιγμή ανοίγουν οι ουρανοί και τότε οι πιστοί μπορούν να δουν το Άγιο Φως και να λάβουν ό,τι προσευχηθούν.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • «Τροφή για σκέψη» – Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
    «Τροφή για σκέψη» – Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

    Διατροφή VS Αλτσχάιμερ – Τι να φάμε για γερό εγκέφαλο;

    Η σχέση μεταξύ διατροφής και άνοιας διερευνάται εδώ και καιρό από τους επιστήμονες, αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ βρήκαν ότι υπάρχουν τρία φρούτα και ένας ξηρός καρπός που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με την πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, το ρόδι περιέχει μια ουσία που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές διαταραχές και να βελτιώσει τα προβλήματα μνήμης.

    Η ουρολιθίνη Α (Utolithin A ή UA) είναι ένα σημαντικό μεταβιοτικό που παράγεται από το μικροβίωμα του εντέρου μας και επηρεάζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Οι τροφές που περιέχουν τις πολυφαινόλες που απαιτούνται για την παραγωγή της ουρολιθίνης Α – εκτός από τα ρόδια – περιλαμβάνουν τα καρύδια, τις φράουλες και τα σμέουρα.

    Σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια, τα οποία συσσωρεύονται και μειώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

    Η ουρολιθίνη Α προάγει την ανακύκλωση των μιτοχονδρίων ενεργοποιώντας μια οδό που πρώτα προκαλεί την υποβάθμιση των παλαιότερων μιτοχονδρίων και στη συνέχεια διεγείρει την παραγωγή νέων, υγιών μιτοχονδρίων.

    «Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τη δοσολογία, αλλά φαντάζομαι ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από… ένα ρόδι την ημέρα», σχολιάζει ο Βίλχελμ Μπορ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης,

    Με βάση τα «ελπιδοφόρα αποτελέσματα» που παρατηρήθηκαν στα μοντέλα τρωκτικών, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

    Το ρόδι μειώνει το οξειδωτικό στρες

    Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών συστημάτων στο σώμα, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Medicine, φαίνεται να αυξάνεται με την ηλικία.

    Ειδικά στον εγκέφαλο, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τους νευρώνες (δηλαδή τα νευρικά κύτταρα), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Frontiers.

    Είναι αδύνατον να αποφύγουμε την έκθεση στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

    Η άμυνα του οργανισμού εναντίον των σχηματιζόμενων ριζών περιλαμβάνει μία σειρά ουσιών, οι οποίες καλούνται αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να δώσουν ένα ηλεκτρόνιο σε μια ελεύθερη ρίζα χωρίς να γίνουν τα ίδια ασταθή. Αυτό προκαλεί τη σταθεροποίηση της ελεύθερης ρίζας και καθίσταται λιγότερο δραστική.

    Καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως τα ρόδια, μειώνουμε τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών και προστατεύουμε τη μνήμη μας.

    Πηγή: VITA - Ιn.gr

  • Τα έθιμα του Πάσχα από το Καρπενήσι μέχρι το Ηράκλειο
    Τα έθιμα του Πάσχα από το Καρπενήσι μέχρι το Ηράκλειο

    Με κατανυκτικά ήθη και έθιμα «πλημμυρίζουν» τα χωριά της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Ευρυτανίας, με τους ανθρώπους που είχαν φύγει από αυτά να επιστρέφουν για τις διακοπές του Πάσχα.

    Στη Ρούμελη ακόμα και τα χωριά με τους λιγοστούς κατοίκους την Πασχαλιά αποκτούν ζωή. Εκεί η Πρώτη Ανάσταση γιορτάζεται το πρωί. Οι περισσότεροι συνεχίζουν τη νηστεία μέχρι τα μεσάνυχτα, όταν ανάβουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως για να το μεταφέρουν στο σπίτι μιας και πιστεύουν βαθιά πως «φέρνει τύχη».

    Η έλλειψη σε ιερείς σε αρκετές ορεινές κοινότητες αναγκάζει όσους απομένουν να κάνουν Ανάσταση σε δύο ή και τρία χωριά. «Κανείς πάντως δεν πρόκειται να μείνει χωρίς Άγιο Φως και Αναστάσιμο μήνυμα…» διαβεβαιώνουν οι μητροπόλεις.

    Μετά την Ανάσταση, στη Ρούμελη οι οικογένειες ετοιμάζουν το κοκορέτσι και τη σούβλα με το αρνί ή το κατσίκι που θα ψήσουν την επομένη το πρωί, τρώνε την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά που έχουν βάψει από τη Μεγάλη Πέμπτη.

    Η μαγειρίτσα είναι παραδοσιακή σούπα και αποτελεί το πρώτο πιάτο μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Μαγειρεύεται με λαχανικά, άνηθο, τα εντόσθια του αρνιού και ρύζι. Φτιαγμένη κυρίως με χορταρικά, η μαγειρίτσα είναι ό,τι πρέπει για το στομάχι που απείχε τόσες μέρες από το κρέας. Πολλοί μάλιστα, ψήνουν στον φούρνο και γαρδούμπες ή κατσικάκι με πατάτες για μεγαλύτερη ποικιλία γεύσεων.

    Συνάντηση επιταφίων

    Την Μεγάλη Εβδομάδα στην Λαμία και ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή ξεχωρίζει η περιφορά και κυρίως η συνάντηση των Επιταφίων στην πλατεία Πάρκου της πόλης με τη συμμετοχή της φιλαρμονικής και χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών ενώ μετά το τέλος της περιφοράς των επιταφίων, επικρατεί το αδιαχώρητο στα μεζεδοπωλεία με τα σαρακοστιανά μέσα και έξω από την πόλη της Λαμίας.

    Λιβαδειά: Αυθεντικό ρουμελιώτικο Πάσχα

    Σαν το «στοίχημα της εξωστρέφειας» χαρακτηρίζει το Πάσχα στις Πηγές της Κρύας ο δήμαρχος Λιβαδειάς Δημήτρης Καραμάνης

    Την Κυριακή του Πάσχα, η Λιβαδειά είναι σκεπασμένη από ένα σύννεφο καπνού και η «τσίκνα» απλώνεται και πέρα από την πόλη, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Οι κάτοικοι της πόλης μένουν σχεδόν άγρυπνοι για να φτιάξουν τον «λάκκο» και πριν ακόμη ξημερώσει έχουν ετοιμάσει το σημείο και τον σωρό με τα κλαδιά. Ο μεγαλύτερος της οικογένειας ή της παρέας κάνει τον σταυρό του και ανάβει τη φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως.

    Με αρκετή υπομονή, ραντίσματα νερού και χτυπήματα στα φλεγόμενα κλαδιά, η θράκα ετοιμάζεται και μπαίνουν επάνω τα αρνιά.

    Το ψήσιμο και το γλέντι κρατούν μέχρι αργά το απόγευμα, συνοδεία τοπικής μουσικής και φυσικά άφθονου κρασιού.

    Στον δημοτικό «λάκκο», που στήνεται στην περιοχή της Κρύας, στις 10 το πρωί προγραμματίζουν το παραδοσιακό σούβλισμα αρνιού, με κέρασμα για όλους τους επισκέπτες ενώ στις 12μ. ξεκινά ένα αυθεντικό ρουμελιώτικο γλέντι με παραδοσιακή μουσική και τραγούδι ενώ προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες και στους παραβρισκόμενους σουβλιστό αρνί, μεζέδες και κρασί.

    Τυλιγμένη στους καπνούς η Αράχωβα

    Στη «Μύκονο του χειμώνα» οι γιορτές του Πάσχα κρύβουν εκπλήξεις. Τη Μ. Παρασκευή από τις 4 το πρωί, τα κορίτσια της Αράχωβας θα τρέξουν στις δυο ενορίες της Αράχωβας, να στολίσουν τον Επιτάφιο, ενώ η λιτανεία θα περάσει το βράδυ στα στενά δρομάκια της πόλης. Η περιφορά των Επιταφίων, μέσα στα στενά της Αράχωβας κάτω από το δροσερό αέρα του Παρνασσού, θα σας προσδώσει μοναδική μυσταγωγία και γαλήνη με τα Υπερκόσμια.

    Ξημερώνοντας η Λαμπρή, οι γεροντότεροι θα σημάνουν προσκλητήριο στους «λάκκους» της γειτονιάς.

    Ο καθένας, θα πάρει ξύλα και κλήματα και θα βγει στο δρόμο της γειτονιάς του όπου ανά γειτονιά, θα ψηθούν ακόμη και 15 αρνιά.

    Το πρόσταγμα το έχουν αυτοί που ξέρουν καλά την τέχνη της φωτιάς. Νωρίς το πρωί, η Αράχωβα είναι τυλιγμένη στους καπνούς την ώρα που ανάβουν οι λάκκοι για το ψήσιμο των αρνιών. Στο λάκκο κάθονται όταν η φωτιά ετοιμαστεί και λίγο αργότερα μπαίνουν τα αρνιά με προσοχή…

    Φαγοπότι, χορός, τραγούδι συνεχίζονται, κατά τη διάρκεια του ψησίματος των αρνιών που κρατά πάνω από τέσσερις ώρες, ενώ οι νοικοκυρές με τις τηγανητές συκωταριές, το μπρούσκο κρασί και τα κόκκινα αβγά που φέρνουν δίνουν το σύνθημα για το φαγοπότι. Κανείς δε φεύγει από το «λάκκο», αν προηγουμένως δεν δώσουν υπόσχεση όλοι μαζί ότι θα ανταμώσουν και του χρόνου.

    Το «πανηγυράκι» του Αγίου Γεωργίου

    Το γεγονός ότι το Πάσχα συμπίπτει – με διαφορά λίγων ημερών – με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου σημαίνει διπλή γιορτή για τους ντόπιους. Ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τη συνοδεία 500 ατόμων, ντυμένων με παραδοσιακές αραχωβίτικες ενδυμασίες.

    Από την Κυριακή επίσης, αρχίζει το «Πανηγυράκι» του Αγίου Γεωργίου που διαρκεί μέχρι την Τετάρτη και περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια και αγωνίσματα, όπως η σφαιροβολία, η πάλη και το σήκωμα της πέτρας ή αλλιώς «κλέφτικα».

    Την επόμενη μέρα ακολουθεί ο αγώνας των γερόντων, το πιο ιδιαίτερο ίσως έθιμο της Αράχωβας, κατά το οποίο άντρες μεγάλης ηλικίας ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέχρι τον λόφο, συνοδευόμενοι από χορευτικά συγκροτήματα.

    Η Αράχωβα και τα γύρω από τον Παρνασσό χωριά, όπως ο Επτάλοφος (Αγόριαννη), το Πολύδροσο (Σουβάλα) αποτελούν την ιδανική λύση για όσους θέλουν να συνδυάσουν μικρή απόσταση, κοσμοπολίτικα στέκια και παράδοση.

    Αμφίκλεια: Κάθε σταυροδρόμι και λάκκο

    Αν περάσει ένας διαβάτης από την Αμφίκλεια της Φθιώτιδας το πρωί του Πάσχα θα ειδοποιήσει την πυροσβεστική θεωρώντας ότι καίγεται το χωριό… Δεν πρόκειται για πυρκαγιά, αλλά για το μοναδικό θέαμα που μπορεί να αντικρίσει κανείς την ώρα που ανάβουν οι φωτιές σε όλους τους λάκκους για το ψήσιμο του οβελία.

    Δεν ψήνει ο καθένας μόνος το αρνί του, αλλά όλη η γειτονιά μαζί.

    Έτσι συντηρούν μια παράδοση ετών αλλά και γενεών. Στις γειτονιές και τα σταυροδρόμια της Αμφίκλειας βλέπεις να ψήνονται 10-15 ίσως και περισσότερα αρνιά στη σειρά.

    Είναι ένα έθιμο που έρχεται από πολλές δεκαετίες πίσω και σημαίνει το δέσιμο των ανθρώπων, των γειτόνων, φίλων, συγγενών, επισκεπτών, που μαζί ψήνουν το αρνί τους, μαζί διασκεδάζουν, μαζί τρώνε ό,τι κουβαλούν οι νοικοκυρές, ενώ πολλές φορές φροντίζουν να εξασφαλίσουν ρεφενέ ένα μικρό αρνί για να βγει από την φωτιά πρώτο να το «θυσιάσουν» στο γλέντι της παρέας.

    Η σκλίδα που προστατεύει την Δυτική Φθιώτιδα από το χαλάζι

    Στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας τη νύχτα που γίνεται η Ανάσταση, ένας επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα (καλάμι από βρίζα) αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι.

    Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι.

    Το Άγιο Φως της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει τη δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.

    Τα βεγγαλικά του Καρπενησίου

    Το Μεγάλο Σάββατο η Ανάσταση του Θεανθρώπου γιορτάζεται με τη ρίψη βεγγαλικών και το μοίρασμα κόκκινων αυγών από τον δήμο σε κατοίκους και επισκέπτες.

    Ξημερώνοντας η Κυριακή του Πάσχα, το Καρπενήσι κυριολεκτικά καλύπτεται από τον καπνό εκατοντάδων λάκκων στις γειτονιές της πόλης, στους οποίους οι κάτοικοι καίνε κληματαριές. Δίπλα στους λάκκους στήνονται οι σούβλες για το ψήσιμο του οβελία και το γλέντι με άφθονο φαγητό, ποτό, χορούς και τραγούδια διαρκεί μέχρι αργά το βράδυ.

    Τα «Δάκρυα της Παναγιάς» στην Άμφισσα

    Στην Άμφισσα, πάλι έχουν τα «Δάκρυα της Παναγιάς».

    Το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής όλη η Άμφισσα συναντιέται σε καφενεία, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια για να καταναλώσει σαρακοστιανά χωρίς λάδι και μεγάλες ποσότητες τσίπουρου και ούζου, που είναι τα εν λόγω δάκρυα.

    Αρκίτσα: Η Ρωμάνα

    Τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται το έθιμο της Ρωμάνας, όπου αναβιώνει ο πολιτιστικός σύλλογος. Γυναίκες, με τοπικές ενδυμασίες τραγουδώντας το τραγούδι της Ρωμάνας συγκεντρώνουν χρήματα και υλικά για να φτιάξουν παραδοσιακές πίτες. Το ίδιο απόγευμα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, προσφέρουν τις πίτες που ετοίμασαν και γίνεται ένα κλασικό γλέντι με χορό και κρασί.

    Υπάτη: Τα Πασχαλόγιορτα

    Οι εκδηλώσεις το Πάσχα έχουν ως επίκεντρο το προαύλιο του ναού του Αγίου Νικολάου, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται ντόπιοι και ξένοι για να χορέψουν στους ρυθμούς της ελληνικής δημοτικής παράδοσης.

    Στην Υπάτη, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα μετά την Αγάπη ξεκινούν οι εκδηλώσεις ενώ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, ο παπάς σέρνει τον αναστάσιμο χορό, ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, σύσσωμος ο λαός της Υπάτης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αναβιώνει και κρατάει ζωντανό το πανάρχαιο αυτό έθιμο. Ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι στην πλατεία με άφθονο κρασί και ντόπια ψητά.

    Την δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στα Λουτρά Υπάτης, χορεύεται ένας ιδιαίτερος χορός που έρχεται κατευθείαν από την τοπική παράδοση: ο «κλειστός» χορός έχει τις ρίζες του στο Νεοχώρι Υπάτης.

    Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται για δύο ακόμη ημέρες, την Τρίτη του Πάσχα στην Αγία Παρασκευή του χωριού Μεξιάτες όπου στήνεται διπλός γυριστός χορός που έχει παράδοση από την Τουρκοκρατία.

    Την Τετάρτη μετά το Πάσχα, έχουμε την μεγάλη πορεία των ανδρών του χωριού της Υπάτης μέχρι την Παναγία Αρσάλη. Το απόγευμα, μόνο οι άντρες, ανεβαίνουν στην Παναγία Αρσαλή (Αγία Ιερουσαλήμ), διανύοντας με τα πόδια μια απόσταση περίπου δύο ωρών, για να φτάσουν στην σπηλαιοεκκλησιά. Η Αγία Ιερουσαλήμ είναι η Αγία των σπηλαίων και των βράχων. Το 1821 η Αγία Ιερουσαλήμ υπήρξε ορμητήριο και σημείο συνάντησης των οπλαρχηγών της περιοχής.

    Την Πέμπτη το πρωί οι «Αρσαλιώτες»-όπως τους λένε- τελούν θεία λειτουργία και στη συνέχεια κατεβαίνουν στο χωριό, όπου τους υποδέχονται στη θέση «Περιβόλια» για να συνεχίζουν όλοι μαζί μέχρι την πλατεία της Υπάτης που στήνεται χορός και λαϊκό πανηγύρι.

    Η καύση του Ιούδα στην Αργολίδα

    Δύο δρώμενα, που συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο, πρόκειται να λάβουν χώρα στην Αργολίδα, την Κυριακή του Πάσχα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου Ναυπλιέων, έχουν προγραμματιστεί αναπαραστάσεις με το κάψιμο του Ιούδα.

    Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι της περιοχής καταδικάζουν τον Ιούδα για την προδοσία του, ενώ επισκέπτες της περιοχής εντυπωσιάζονται κάθε χρόνο από το έθιμο και την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ψαρόβαρκες με τα βεγγαλικά.

    Το μοιρολόι της Παναγίας στην ενορία του Αγίου Νικολάου στο Ηράκλειο

    «Σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα» ψάλλουν οι γυναίκες της ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό του Δήμου Ηρακλείου και ο ήχος από το μοιρολόι της Παναγίας, συγκινεί και πλημμυρίζει με δάκρυα τα μάτια όσων γυναικών συμμετέχουν σε αυτό.

    Το μοιρολόι της Παναγίας, δίπλα στον ανθοστολιμένο επιτάφιο, αποτελεί μια παράδοση ετών και τηρείται κάθε χρόνο με ευλάβεια, ως κομμάτι της παράδοσης που συνεχίζουν από τους προγόνους τους από τη Μικρά Ασία, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια από τις κυρίες της ενορίας, η κ. Ζηνοβία Τσιτάκη.

    «Οι στίχοι από το μοιρολόι κουβαλούν πάνω τους ένα βαρύ φορτίο συγκίνησης και πόνου και συχνά οι γυναίκες που συμμετέχουν ακόμη και κάποια απώλεια δικούς τους ανθρώπου» ανέφερε η κ. Τσιτάκη που όπως λέει, κάθε χρόνο γυναίκες όλων των ηλικιών συμμετέχουν σε αυτό, δείχνοντας ότι τα έθιμα που δεν έχουν χαθεί με το χρόνο, «υπάρχει λαχτάρα να συνεχιστούν και χρέος μας, είναι εμάς των μεγαλύτερων, να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση αυτή για τα έθιμα, στις νέες γενιές».

    «Πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα αλλά κυρίως κατά τη διάρκεια αυτής, κάθε χρόνο βλέπουμε στην ενορία να συγκεντρώνονται πολλά κορίτσια και νεαρές γυναίκες που θέλουν να συμμετέχουν σε όσα συμβαίνουν. Έρχονται γιαγιάδες με τις κόρες και τις εγγονές τους και είναι μια όμορφη εικόνα να βλέπεις τόσες γενιές να δουλεύουν συλλογικά για να τηρηθούν τα έθιμα» ανέφερε η κ. Τσιτάκη που εξήγησε ότι από τους σταυρούς της Κυριακής των Βαΐων, μέχρι και τον Επιτάφιο που στολίζεται ευλαβικά όλη τη νύχτα της Μεγάλης Πέμπτης, αλλά και τα εγκώμια που προετοιμάζουν κάνοντας πρόβες νεαρά κορίτσια της περιοχής, «η χαρά της συμμετοχής είναι μεγάλη, όπως μεγάλη είναι και η λαχτάρα κάθε χρόνο , ο αριθμός των κυριών που συμμετέχουν, να αυξάνεται».

    Στην αίθουσα της ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Νέα Αλικαρνασσό, αυτές τις ημέρες, τα έθιμα τηρούνται με ευλάβεια και η συνύπαρξη ανθρώπων δίνει το ουσιαστικό μήνυμα της αγάπης και της αδελφοσύνης που προτάσσει και η πίστη μας, τονίζει, που σημειώνει ότι αυτή είναι και η μεγάλη χαρά.

    «Γύρω από την εκκλησία, την πίστη μας και τις παραδόσεις μας, το να είναι οι άνθρωποι ενωμένοι και χαρούμενοι για τη συμμετοχή, αποτελεί σαν μια υπόσχεση ότι τα έθιμα μας δεν θα σβήσουν και ότι θα συνεχίσουν να “ταξιδεύουν” στο χρόνο» επισήμανε, καταλήγοντας ότι «αυτή είναι και μια δική μας χαρά, ότι εκπληρώνουμε ένας “χρέος” που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Να διδάξουμε τα έθιμα μας στα νεαρότερα παιδιά, όπως και εμείς διδαχθήκαμε από τους προηγούμενους».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Κίνα: Έρχεται το «Έτος του Δράκου» - Εντυπωσιακά βίντεο από τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιά 
    Κίνα: Έρχεται το «Έτος του Δράκου» - Εντυπωσιακά βίντεο, φωτογραφίες από τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιά 

    Σημειώνεται ότι το Κινέζικο Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ - Εκδηλώσεις και στην Αθήνα

    Το «Έτος του Δράκου» στον κινεζικό ζωδιακό κύκλο σηματοδοτεί το νέο έτος για τους Κινέζους που εκκινεί σήμερα 10 Φεβρουαρίου.
    Η κινέζικη πρωτοχρονιά – η πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου πέφτει την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη, με εκδηλώσεις και φεστιβάλ στις Chinatowns όλων των μεγάλων πρωτευουσών.
    Τη Χρονιά του Δράκου υποδέχονται Κινέζοι και Ελληνες στην Αθήνα με σειρά πολιτιστικών δραστηριοτήτων που οργανώνονται όλη την εβδομάδα από το Δημοτικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου, το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα, και την εφημερίδα China Greece Times, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι το Κινέζικο Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ RUNGROJ YONGRIT
  • Ζέτα Μακρυπούλια: Έκανε Πρωτοχρονιά στη Ζανζιβάρη (photos)
    Ζέτα Μακρυπούλια: Έκανε Πρωτοχρονιά στη Ζανζιβάρη (photos)

    «Αποφάσισα φέτος ο νέος χρόνος να με βρει στη φύση που τόσο αγαπώ» έγραψε σε ανάρτησή της στο Instagram

    Στη Ζανζιβάρη βρήκε η νέα χρονιά τη Ζέτα Μακρυπούλια.

    Η ηθοποιός επέλεξε να περάσει διαφορετικά τις φετινές γιορτές και διάλεξε έναν ηλιόλουστο προορισμό.

    Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, εξήγησε τον λόγο που θέλησε να κάνει διακοπές σε ένα τέτοιο μέρος.

    Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, δημοσίευσε μάλιστα, μια σειρά φωτογραφιών από το ταξίδι της.

    Στη λεζάντα της ανάρτησής της έγραψε: «Αποφάσισα φέτος ο νέος χρόνος να με βρει στη φύση που τόσο αγαπώ και στην εποχή που αγαπώ, το καλοκαίρι! Αυτό θα σας ευχηθώ για το 2024. Να κάνετε αυτό που επιθυμεί η ψυχή σας και μόνο! Να φροντίζετε και να αγαπάτε τον εαυτό σας, όπως ακριβώς το κάνετε, με κάθε κόστος, για τα αγαπημένα πρόσωπα! Καλή Χρονια! 💖».

    Δείτε τις φωτογραφίες:

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

  • Τρόμος στο Μενίδι από τις αδέσποτες σφαίρες που έπεσαν σε σπίτι την Πρωτοχρονιά
    Τρόμος στο Μενίδι από τις αδέσποτες σφαίρες που έπεσαν σε σπίτι την Πρωτοχρονιά

    Δεν υπήρξαν τραυματισμοί - Σφαίρες στο αυτοκίνητο και την αυλή του σπιτιού

    Βροχή από σφαίρες έπεσε, κατά την αλλαγή του χρόνου, στην περιοχή του Μενιδίου, με μια οικογένεια να ζει τον τρόμο.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «STAR», σφαίρες έπεσαν στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της οικογένειας με αποτέλεσμα να σπάσει σε κάποια σημεία, ενώ παράλληλα δύο ακόμη προσγειώθηκαν στην αυλή του σπιτιού τους.

    Μητέρα μίλησε για το τρομακτικό περιστατικό: «Ακούγαμε όπλα, ο γιος μου πήρε το παιδί και μπήκε γρήγορα μέσα στο σπίτι. Αν έβγαινα λίγο νωρίτερα και έψαχνα τον σκύλο μου, θα μπορούσε να με είχε χτυπήσει, αντί για το αυτοκίνητο».

    Πηγή: Protothema.gr

  • Ηλεία: Πρωτοχρονιά στο καθήκον… - Άλλαξαν χρονιά εργαζόμενοι σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ
    Ηλεία: Πρωτοχρονιά στο καθήκον… - Άλλαξαν χρονιά εργαζόμενοι σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ

    Άλλη μια βάρδια στο καθήκον, έζησαν οι εργαζόμενοι στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, στην Ηλεία. Για άλλους η βραδιά της αλλαγή του χρόνου υπήρξε ήρεμη, για άλλους πάλι, το καθήκον ήταν απαιτητικό. Το τέλος της βάρδιας τους βρήκε στην αγκαλιά της οικογένειας τους, για να περάσουν το υπόλοιπο της πρώτης ημέρας του νέου έτους, πιο χαλαρά…

    Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, οι δέκα πυροσβέστες της βάρδιας, φρόντισαν να ετοιμάσουν το δείπνο της βραδιάς, λίγο πιο εορταστικό. Η επικαιρότητα φρόντισε για τα υπόλοιπα, καθώς γενικότερα στο νομό δεν υπήρξε περιστατικό για να έχουμε κινητοποίηση.

    Kathikon 2

    Ο αξιωματικός υπηρεσίας Πυρονόμος Ανδρέας Ζέρβας, σε δήλωση του, αναφέρθηκε για την βάρδια αυτή, που για τους πυροσβέστες ήταν συνάμα η τελευταία του 2023 και η πρώτη του 2024. “Θα ήθελα να ευχηθώ το 2024 να είναι καλύτερο από το 2023, υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο και ειρήνη πάνω απ’ όλα. Θα ήθελα να πω για τους συναδέλφους που χάθηκαν στα Σώματα Ασφαλείας ότι είναι δικοί μας άνθρωποι και να πω κουράγιο στις οικογένειες τους. Να μην τους ξεχνάμε! Κυρίως όμως να ευχηθώ όλα τα καλά σε όλο τον κόσμο”.

    Kathikon 3

    katsolis protoxronia

    Στην Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας, περίπου δέκα αστυνομικοί βρέθηκαν σε βάρδια στην αλλαγή του χρόνου.

    Kathikon 4

    Ο Άκης Μαρούντας από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, μίλησε για την βραδιά στο καθήκον. “Ως Έλληνες αστυνομικοί και σήμερα όπως και κάθε μέρα προσπαθούμε να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Επιθυμούμε από την κοινωνία να είναι δίπλα μας, να μας εμπιστεύεται και να νιώθει ασφάλεια. Εύχομαι το 2024 να φέρει υγεία, χαρά, ειρήνη και πολλά χαμόγελα σε όλο τον κόσμο”.

    Kathikon 5

    Στο ΕΚΑΒ τα περιστατικά δεν ήταν λίγα τις πρώτες ώρες του νέου έτους, αλλά οι διασώστες μαζί με το προσωπικό των νοσοκομείων στην Ηλεία, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και την Πρωτοχρονιά.

    Kathikon 6

    “Από το 2019, είναι η τρίτη φορά που κάναμε αλλαγή χρόνου στο δεύτερο μας σπίτι καθώς έτσι αισθανόμαστε την υπηρεσία, είμαστε χαρούμενοι που απόψε θα είμαστε παρόντες σε ό,τι συμβεί”, είπε ο διασώστης Χρήστος Κούλης. “Το στενάχωρο είναι ότι βρισκόμαστε μακριά από τις οικογένειες μας, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας. Χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά το 2024, με λιγότερες στεναχώριες και λιγότερα ατυχήματα. Απόψε να διασκεδάσετε με ασφάλεια πάνω απ’ όλα, ειδικότερα η νεολαία, προσοχή στο ποτό, στον δρόμο και ασφαλή επιστροφή στο σπίτι για τις επόμενες γιορτές που έρχονται” συμπλήρωσε.

  • ΗΠΑ: Έγινε πλουσιότερος κατά 842 εκατ. δολάρια - Κέρδισε το Powerball την Πρωτοχρονιά
    ΗΠΑ: Έγινε πλουσιότερος κατά 842 εκατ. δολάρια - Κέρδισε το Powerball την Πρωτοχρονιά

    Το καλύτερο δώρο πήγε ένας Αμερικανός για την Πρωτοχρονιά καθώς κέρδισε το τζακποτ του Powerball και έγινε πλουσιότερος κατά 842 εκατομμύρια δολάρια.

    Το τυχερό δελτίο παίχθηκε στο Μίσιγκαν και οι τυχεροί αριθμοί ήταν το 12, 21, 42, 44, 49 με κόκκινο Powerball το 1.

    Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ένας τυχερός σημειώνει τζάκποτ την Πρωτοχρονιά από την έναρξη του παιχνιδιού το 1992.

    Ο νικητής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ του μεγάλου έπαθλου των 842 εκατομμυρίων δολαρίων που καταβάλλεται σε 30 δόσεις εντός 29 χρόνων ή μίας εφάπαξ πληρωμής 425,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο του Powerball είναι 1 προς 292.201.338

    Η ταυτότητα του νικητή παραμένει ανώνυμη αλλά πιστεύεται πως είναι ένας κάτοικος του Μίσιγκαν ο οποίος επισκέπτεται το συγκεκριμένο κατάστημα τακτικά για να παίζει τυχερά παιχνίδια.

    Ήταν το πέμπτο μεγαλύτερο τζακ ποτ του Powerball και το 10ο μεγαλύτερο τζακ ποτ στις ΗΠΑ

    Εκτός από τον νικητή του τζάκποτ, δύο λαχνοί που πουλήθηκαν στη Φλόριντα και το Τέξας βρήκαν και τις πέντε λευκές μπάλες και είχαν το Power Play για να κερδίσουν δύο εκατομμύρια δολάρια. Τρία δελτία που πωλήθηκαν στο Κονέκτικατ, τη Φλόριντα και το Μέριλαντ κέρδισαν ένα εκατομμύριο δολάρια και ένα δελτίο της Καλιφόρνιας κέρδισε 1.230.788 δολάρια (τα βραβεία της Καλιφόρνιας που δεν είναι τζάκποτ βασίζονται στις πραγματικές πωλήσεις στην πολιτεία).

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch